Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Začala sezona moštování

Jindřichohradecko – Začala sklizeň jablek i dalšího ovoce a řada zájemců se chystá na moštování. Letošní úroda je však oblast od oblasti různá.

Výstava ovoce v Holešově nabídne i ukázky moštování

Holešov – Tradiční výstavu ovoce a zeleniny připravuje v Holešově tamní Český zahrádkářský svaz (ČZS). Otevřena bude v Domě zahrádkářů na Dlažánkách od pátku 20.9. do neděle 22.9. a to od devíti ráno do pěti odpoledne.

Je lepší mošt nebo slivovice? Jak pro koho

Královéhradecko – Jako tradičně se nyní začíná rozjíždět sezona zpracování jablek v moštárnách. Potvrdili nám to jak v hradecké organizaci zahrádkářů, tak ve Lhotě pod Libčany. Mají totiž tu výhodu, že vlastní lisy na ovoce a nabízejí tak jejich zpracování.

Pálenice už přijímají kvasy

Frýdek-Místek - Sezona pálení je už v plném proudu. Například Pálenice FM, která sídlí v ulici Pionýrů ve Frýdku-Místku, začala první kvasy přijímat už v polovině srpna. 

Základ dobré pálenky? Jedině kvalitní kvas, tvrdí v lysické pálenici

Lysice /REPORTÁŽ/ - Ze dveří pěstitelské pálenice v Lysicích se line omamná ovocná vůně. Její zaměstnanci mají v těchto dnech napilno. Stromy jsou totiž obsypané ovocem a nejeden zahrádkář ho místo do kompotů využije jako základ ovocné pálenky. Nyní v lysické pálenici vedou pálenky z mirabelek a rynglí.

V lysické pálenici: Kvalitní kvas je základ dobré pálenky

Lysice /REPORTÁŽ/ - Ze dveří pěstitelské pálenice v Lysicích se line omamná ovocná vůně. Její zaměstnanci mají v těchto dnech napilno. Stromy jsou totiž obsypané ovocem a nejeden zahrádkář ho místo do kompotů využije jako základ ovocné pálenky. Nyní v lysické pálenici vedou pálenky z mirabelek a rynglí.

Jablek je méně, ale mošt bude

Nové Hodějovice – Stovky kilogramů jablek vozí nyní lidé do sídla zahrádkářů v Nových Hodějovicích u Českých Budějovic. Začalo zde totiž moštování. Zájemci si mohou nechat zpracovat ovoce každé pondělí od 14 hodin, cena je tři koruny za kilogram.

Na výstavě v Neborech nechybělo překvapení

Třinec–Nebory – Výstava ovoce, zeleniny a květin v Neborech lidi láká za každého počasí. Středisko zahrádkářů bylo neustále plné i o tomto víkendu. Přišli nejen místní, ale také zahrádkáři z celého regionu.

Henčlov provoněly guláše, mistři je vařili v kostýmech i v dešti

Henčlov – Vůně smažené cibulky, slaniny, masa, ale také ryb či ovoce se linuly v sobotu po celý den od Henčlova, kde se konal 9. ročník Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů. Koho neodradilo deštivé počasí, mohl kromě ochutnávky tradičních i netradičních gulášů vidět i kuchařská divadélka. Řada soutěžících si totiž oblékla i stylové kostýmy a stejně tak vyzdobila i svá stanoviště. Není divu, komisaři, kteří soutěž hodnotili, brali v potaz nejen chuť gulášů, ale i celkový vzhled.

Farmářské trhy slibují více ovoce, zeleniny i sýrů

Náchod - Čerstvé pečivo, ovoce i zelenina, uzeniny a sýry či další chutné potraviny od farmářů. Tak by měly vypadat ty správné farmářské trhy, na které si lidé rádi zajdou nakoupit a dají tím přednost kvalitě před kvantitou v supermarketech. V Náchodě se farmářské trhy konají pravidelně každou středu. Zastupitelé začátkem září odhlasovali změnu organizátora trhů, který slibuje jejich zkvalitnění.

Modernizované Terno Hradec Králové nabízí řadu novinek

Hradec Králové– Královéhradecké Terno, které bylo v roce 2012 kompletně modernizováno, představilo v letošním roce hned několik novinek. Již od května si mohou zákazníci, kteří nakupují na zákaznickou kartu, vybírat z nové nabídky dárků. Velkou změnu v úrovni nabídky a prodeje přinesl zcela nový rozšířený úsek ovoce a zeleniny, který byl přemístěn přímo ke vstupu do supermarketu. Poslední novinkou je nový dodavatel a prodejce čerstvého masa TORO Hlavečník.

Farmářské trhy slibují více ovoce, zeleniny i sýrů

Náchod - Čerstvé pečivo, ovoce i zelenina, uzeniny a sýry či další chutné potraviny od farmářů. Tak by měly vypadat ty správné farmářské trhy, na které si lidé rádi zajdou nakoupit a dají tím přednost kvalitě před kvantitou v supermarketech. V Náchodě se farmářské trhy konají pravidelně každou středu. Zastupitelé začátkem září odhlasovali změnu organizátora trhů, který slibuje jejich zkvalitnění.

Palírny jíž čekají, ale úroda ovoce je letos slabá

Českobudějovicko – Jablka, švestky, hrušky, ale i hroznové víno nebo mrkev. Z nejrůznějších druhů ovoce sklizeného na zahrádce si lidé mohou nechat vyrobit kořalku. Palírny na Českobudějovicku již přijímají zájemce. Zdá se, že pěstitelské pálení letos poznamená špatná úroda.

Palírny jíž čekají, ale úroda ovoce je letos slabá

Českobudějovicko – Jablka, švestky, hrušky, ale i hroznové víno nebo mrkev. Z nejrůznějších druhů ovoce sklizeného na zahrádce si lidé mohou nechat vyrobit kořalku. Palírny na Českobudějovicku již přijímají zájemce. Zdá se, že pěstitelské pálení letos poznamená špatná úroda.

Moštárnu v Bohdalicích-Pavlovicích nabídnou veřejnosti

Bohdalice-Pavlovice - S nadcházejícím podzimem vrcholí sezóna pálenic a uzrává čas moštáren. K provozovnám ve Slavkově u Brna nebo třeba v Nemochovicích by ráda přibyla i moštárna v Bohdalicích-Pavlovicích. Ta by mohla lahodný mošt produkovat zhruba za dva roky. Tamní Občanské sdružení Manner zpracovatelnu ovoce plánuje už nějakou dobu.

Zahrádkáři opět vystaví své ovoce a zeleninu

Znojmo - Zapálení pěstitelé ovoce a zeleniny se i letos mohou pochlubit výstavními kousky svého zahrádkářského umu. V rámci doprovodných akcí Znojemského historického vinobraní se i tentokrát uskuteční ve štukových sálech Louckého kláštera ve Znojmě již 34. ročník výstavy ovoce, zeleniny, hroznů a květin s názvem Znojemsko zahrada Moravy.

Bude co pít? Pálenicím chybí ovoce

Plzeňsko – Od kauzy s pančovaným a smrtícím alkoholem uplynul rok. Jestli někomu alespoň trochu prokázala službu, byli to majitelé malých pálenic, jež lidé v touze po poctivé a bezpečné kořalce brali doslova útokem.

Moštárny na Vyškovsku zatím čekají na sladší jablka

Vyškovsko - Hromada jablek přeměněná v lahodný mošt. To je snem snad každého zahrádkáře, ať už amatéra nebo profesionála. Počasí ovšem letos přeje spíš popadanému ovoci, hrozí tak, že nebude mít na stromech co dozrávat. V mošt přesto doufají třeba v Nemochovicích.

Bude co pít? Pálenicím chybí ovoce

Plzeňsko – Od kauzy s pančovaným a smrtícím alkoholem uplynul rok. Jestli někomu alespoň trochu prokázala službu, byli to majitelé malých pálenic, jež lidé v touze po poctivé a bezpečné kořalce brali doslova útokem.

Ovoce i zelenina mizí ze zahrádek. Zloději kradou úrodu ve velkém

Když před několika dny přijel Blažej Zajíc z Kyjova na svou zahrádku v Bohuslavicích, uviděl na ní jen holé stromy. Někdo mu ze stromů ukradl celou úrodu broskví. „Jel jsem posbírat plody ze dvou broskvoní. Obě jsem však našel už očesané. Zloděj nenechal ani jedinou broskev. Teď se bojím o jablka. Letos jsou totiž moc hezká, tak doufám, že nepřijdu i o ně," řekl Zajíc.

Moštárny na Vyškovsku zatím čekají na sladší jablka

Vyškovsko - Hromada jablek přeměněná v lahodný mošt. To je snem snad každého zahrádkáře, ať už amatéra nebo profesionála. Počasí ovšem letos přeje spíš popadanému ovoci, hrozí tak, že nebude mít na stromech co dozrávat. V mošt přesto doufají třeba v Nemochovicích.

Ovoce i zelenina ze zahrádek mizí. Zloději kradou úrodu ve velkém

Hodonínsko – Když před několika dny přijel Blažej Zajíc z Kyjova na svou zahrádku v Bohuslavicích, uviděl na ní jen holé stromy. Někdo mu ze stromů ukradl celou úrodu broskví. „Jel jsem posbírat plody ze dvou broskvoní. Obě jsem však našel už očesané. Zloděj nenechal ani jedinou broskev. Teď se bojím o jablka. Letos jsou totiž moc hezká, tak doufám, že nepřijdu i o ně," řekl Zajíc.

Pálenice jedou naplno. Sezóna je mírně nadprůměrná

Přerovsko – Pěstitelské pálenice na Přerovsku jsou v plném proudu. Ovocnou úrodu si pochvalují drobní i větší pěstitelé, podle majitelů palíren je po dvou letech mírně nadprůměrná sezóna co do množství i kvality ovoce.

Většina jahodových jogurtů obsahuje umělou příchuť, zjistil časopis

Praha – Většina jahodových jogurtů, které prověřil spotřebitelský časopis dTest, obsahovala umělé příchutě. Byla ve 14 ze 17 testovaných jogurtů, kromě toho obsahovaly také barviva. Obsah ovoce v jahodovém jogurtu neurčuje žádná vyhláška, skutečně použité množství se může u jednotlivých jogurtů výrazně lišit. K dosažení jahodové chuti, vůně a barvy si většina výrobců pomáhá syntetickými složkami, uvedl dTest.

Farma ve městě: Chilli papričky jsou zdravé

Mladí manželé Jana a Michal Stránští z Kopřivnice ještě nedávno pěstovali, jako mnoho lidí, doma na parapetu bylinky nebo chilli papričky. Jejich život se však během loňského roku dosti razantně změnil.

Oddejte se melounovému hodování

Melouny jsou typické letní ovoce, ať už červený vodní meloun, nebo žlutý ananasový (zvaný také medový nebo cukrový). Obsahují velké množství vody a jsou tudíž ideální k uhašení žízně. Přitom mají malé množství kalorií.

Rozkvetla zahrada celého Náchodska, láká všechny z okolí

Královéhradecko, Teplice nad Metují  /OD SOUSEDŮ/ - „Spousta lidí se 
v poslední době vrací k pěstování zeleniny a ovoce. Když ochutnají pořádné plody a porovnají jejich chuť s tím, co kupují v supermarketech, tak si raději začnou pěstovat samotní zdravé ovoce
a zeleninu," říká Luděk Groh, ředitel výstavy.

Pálit se bude hlavně z jablek a švestek, hrušek je málo

Ostrava - V pálenicích na severu Moravy a Slezska už vypálili první destiláty z třešní a letních jablek. Přijímají i objednávky na vypálení kvasů z jablek a švestek. Hrušek, jak hlásí oslovení provozovatelé pálenic, se letos urodilo málo.

Rozkvetla zahrada celého Náchodska, láká všechny z okolí

Teplice nad Metují  /FOTOGALERIE/ - „Spousta lidí se 
v poslední době vrací k pěstování zeleniny a ovoce. Když ochutnají pořádné plody a porovnají jejich chuť s tím, co kupují v supermarketech, tak si raději začnou pěstovat samotní zdravé ovoce
a zeleninu," říká Luděk Groh, ředitel výstavy.

Pálenka z vlastního ovoce? Zájem roste

Litoměřicko - O pálenku z vlastního ovoce je stále větší zájem. „Lidé se o nás začali více zajímat po aféře s jedovatým alkoholem. Báli se klasických pálenek," říká Jan Härting ze žitenické palírny.

Ztracené ovocné odrůdy: kam se poděly?

Jablko Jonathan a Reneta, moruše nebo třeba hruška Solanka. Hledali byste je marně na pultech českých obchodů, ale i v sadech. Proč zmizely a má smysl je obnovovat?