Když před několika dny přijel Blažej Zajíc z Kyjova na svou zahrádku v Bohuslavicích, uviděl na ní jen holé stromy. Někdo mu ze stromů ukradl celou úrodu broskví. „Jel jsem posbírat plody ze dvou broskvoní. Obě jsem však našel už očesané. Zloděj nenechal ani jedinou broskev. Teď se bojím o jablka. Letos jsou totiž moc hezká, tak doufám, že nepřijdu i o ně," řekl Zajíc.
Česká Kamenice /FOTOGALERIE/ – Až desítky kilometrů jezdí do českokamenické palírny její zákazníci, kteří si zde nechávají proměnit své ovoce, například na mošt.
Vyškovsko - Hromada jablek přeměněná v lahodný mošt. To je snem snad každého zahrádkáře, ať už amatéra nebo profesionála. Počasí ovšem letos přeje spíš popadanému ovoci, hrozí tak, že nebude mít na stromech co dozrávat. V mošt přesto doufají třeba v Nemochovicích.
Hodonínsko – Když před několika dny přijel Blažej Zajíc z Kyjova na svou zahrádku v Bohuslavicích, uviděl na ní jen holé stromy. Někdo mu ze stromů ukradl celou úrodu broskví. „Jel jsem posbírat plody ze dvou broskvoní. Obě jsem však našel už očesané. Zloděj nenechal ani jedinou broskev. Teď se bojím o jablka. Letos jsou totiž moc hezká, tak doufám, že nepřijdu i o ně," řekl Zajíc.
Českobudějovicko – Stravování ve školních jídelnách řídí předpisy ministerstva. Určují složení obědů a podíl jednotlivých složek jako je maso, cukry, tuky, mléko, ryby, ovoce nebo zelenina.
Přerovsko – Pěstitelské pálenice na Přerovsku jsou v plném proudu. Ovocnou úrodu si pochvalují drobní i větší pěstitelé, podle majitelů palíren je po dvou letech mírně nadprůměrná sezóna co do množství i kvality ovoce.
Stonava, Horní Žukov - Už jsme zatopili pod kotly, vzkazují majitelé pěstitelských pálenic, kde se rozjíždí sezona. Podle mnohých z nich se letos nejvíc vypálí slivovice a kalvadosu, pálenku, ale vyrábějí i z letního ovoce jako jsou například meruňky.
Českobudějovicko – Stravování ve školních jídelnách řídí předpisy ministerstva. Určují složení obědů a podíl jednotlivých složek jako je maso, cukry, tuky, mléko, ryby, ovoce nebo zelenina.
Praha – Většina jahodových jogurtů, které prověřil spotřebitelský časopis dTest, obsahovala umělé příchutě. Byla ve 14 ze 17 testovaných jogurtů, kromě toho obsahovaly také barviva. Obsah ovoce v jahodovém jogurtu neurčuje žádná vyhláška, skutečně použité množství se může u jednotlivých jogurtů výrazně lišit. K dosažení jahodové chuti, vůně a barvy si většina výrobců pomáhá syntetickými složkami, uvedl dTest.
Stonava, Horní Žukov - Už jsme zatopili pod kotly, vzkazují majitelé pěstitelských pálenic, kde se rozjíždí sezona. Podle mnohých z nich se letos nejvíc vypálí slivovice a kalvadosu, pálenku, ale vyrábějí i z letního ovoce jako jsou například meruňky.
DENÍK - V seriálu Deníku a olomouckého foodie marketu Sklizeno vám dnes přinášíme jednoduchý návod, jak připravit výtečnou lahůdku, kterou si zpestříte například víkendové odpoledne.
Mladí manželé Jana a Michal Stránští z Kopřivnice ještě nedávno pěstovali, jako mnoho lidí, doma na parapetu bylinky nebo chilli papričky. Jejich život se však během loňského roku dosti razantně změnil.
Melouny jsou typické letní ovoce, ať už červený vodní meloun, nebo žlutý ananasový (zvaný také medový nebo cukrový). Obsahují velké množství vody a jsou tudíž ideální k uhašení žízně. Přitom mají malé množství kalorií.
Královéhradecko, Teplice nad Metují /OD SOUSEDŮ/ - „Spousta lidí se v poslední době vrací k pěstování zeleniny a ovoce. Když ochutnají pořádné plody a porovnají jejich chuť s tím, co kupují v supermarketech, tak si raději začnou pěstovat samotní zdravé ovoce a zeleninu," říká Luděk Groh, ředitel výstavy.
Ostrava - V pálenicích na severu Moravy a Slezska už vypálili první destiláty z třešní a letních jablek. Přijímají i objednávky na vypálení kvasů z jablek a švestek. Hrušek, jak hlásí oslovení provozovatelé pálenic, se letos urodilo málo.
Teplice nad Metují /FOTOGALERIE/ - „Spousta lidí se v poslední době vrací k pěstování zeleniny a ovoce. Když ochutnají pořádné plody a porovnají jejich chuť s tím, co kupují v supermarketech, tak si raději začnou pěstovat samotní zdravé ovoce a zeleninu," říká Luděk Groh, ředitel výstavy.
Litoměřicko - O pálenku z vlastního ovoce je stále větší zájem. „Lidé se o nás začali více zajímat po aféře s jedovatým alkoholem. Báli se klasických pálenek," říká Jan Härting ze žitenické palírny.
Jablko Jonathan a Reneta, moruše nebo třeba hruška Solanka. Hledali byste je marně na pultech českých obchodů, ale i v sadech. Proč zmizely a má smysl je obnovovat?
Slovácko – Milovníci nejtradičnějšího slováckého nápoje – slivovice – si mohou oddechnout. Nedostatek pálenek podle pěstitelů ovoce i páleničářů na Slovácku letos rozhodně nehrozí. A co víc, sezona přeměny ovocných kvasů v destiláty bude delší než ta uplynulá a pálenky prý budou velice kvalitní.
Slovácko – Milovníci nejtradičnějšího slováckého nápoje – slivovice – si mohou oddechnout. Nedostatek pálenek podle pěstitelů ovoce i páleničářů na Slovácku letos rozhodně nehrozí. A co víc, sezona přeměny ovocných kvasů v destiláty bude delší než ta uplynulá a pálenky prý budou velice kvalitní.
Vyškovsko – Za padesát korun si koupit a očesat ovocný strom? Takovou možnost bude mít v následujících letech méně a méně zájemců z Vyškovska. Silničáři postupně okolo pozemních komunikací nahrazují jabloně, třešně a švestky jinými dřevinami.
Vyškovsko – Za padesát korun si koupit a očesat ovocný strom? Takovou možnost bude mít v následujících letech méně a méně zájemců z Vyškovska. Silničáři postupně okolo pozemních komunikací nahrazují jabloně, třešně a švestky jinými dřevinami.
V letním období není nadto dát si chutný a osvěžující dezert připravený z nasbíraného lesního ovoce. V horku přijdou zvlášť vhod rychlé a jednoduché recepty. Do přípravy můžete zapojit i děti. Když budou pomáhat, určitě jim jejich výtvor bude o to více chutnat.
Ústí nad Labem - Pokud máte dobré znalosti v botanice, můžete se dostat při nákupu v supermarketu Billa do úzkých. Tak jako Zdeněk Bartoš, když v sekci ovoce a zelenina na váze hledal správné tlačítko pro vodní meloun. Rozhodně ho totiž nenajdete pod skupinou zelenina, kam správně patří. Billa o chybě ví, ale napravovat ji nebude.
Ústí nad Labem - Pokud máte dobré znalosti v botanice, můžete se dostat při nákupu v supermarketu Billa do úzkých. Tak jako Zdeněk Bartoš, když v sekci ovoce a zelenina na váze hledal správné tlačítko pro vodní meloun. Rozhodně ho totiž nenajdete pod skupinou zelenina, kam správně patří. Billa o chybě ví, ale napravovat ji nebude.
Valašsko - Letní ovoce už kvasí v bečkách, další zatím dozrává na stromech. Sucho sice trvalo dlouho, i tak ale pálenářská sezona zřejmě dopadne lépe než ta loňská, pokud nepřijde krupobití nebo prudké deště.
Valašsko - Letní ovoce už kvasí v bečkách, další zatím dozrává na stromech. Sucho sice trvalo dlouho, i tak ale pálenářská sezona zřejmě dopadne lépe než ta loňská, pokud nepřijde krupobití nebo prudké deště.
Luhačovice – /NA VLASTNÍ KŮŽI/ „Roztáhněte jí nožičky a pěkně ji z toho krunýře vysvlečte," radí divákům Bernard Schaut, specialista na ryby a mořské plody. Teď konkrétně mluvil o malých krevetkách.
Luhačovice – /NA VLASTNÍ KŮŽI/ „Roztáhněte jí nožičky a pěkně ji z toho krunýře vysvlečte," radí divákům Bernard Schaut, specialista na ryby a mořské plody. Teď konkrétně mluvil o malých krevetkách.
Kladensko - Spalující horko posledních týdnů sice už poněkud polevilo, ovšem letní počasí stále láká lidi do cukráren k chladivému osvěžení. Zmrzliny vařené podle tradičních receptur jsou zárukou kvalitního mlsání.
Prostějov – Prostějovská radnice zahájila každoroční odkup ovoce z městských stromů. Odprodej ovoce však v letošním roce oproti minulým rokům podražil. Za jeden zakoupený strom lidé zaplatí o dvacetikorunu navíc.
Prostějov – Prostějovská radnice zahájila každoroční odkup ovoce z městských stromů. Odprodej ovoce však v letošním roce oproti minulým rokům podražil. Za jeden zakoupený strom lidé zaplatí o dvacetikorunu navíc.
Jarcová - Ovoce je posbírané a první kvasy už jsou připravené na pálení. Páleničářům tak začíná sezóna, i když největší nápor očekávají až od září. „My pálíme od poloviny července.
Jarcová - Ovoce je posbírané a první kvasy už jsou připravené na pálení. Páleničářům tak začíná sezóna, i když největší nápor očekávají až od září. „My pálíme od poloviny července.
Nová odrůda kmínu, různé druhy oblíbené bazalky, léčivé rostliny, ale i kořenící směsi nebo divoká kosmetika. Spousty bylinek nabídne letošní letní etapa Flory Olomouc, mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu. Chybět však nebudou ani květiny vrcholícího léta, letní ovoce, zelenina.
Kroměřížsko – Prodejců s ovocem u silnic v těchto dnech přibývá: dozrává většina plodů, je ho dostatek a je snadno dostupné. Mnozí prodavači mají dobré zboží z ověřeného zdroje, najdou se ovšem i takoví, kteří by původ svého ovoce doložit uměli jen těžko.
Olomouc – Nová odrůda kmínu, různé druhy oblíbené bazalky, léčivé rostliny, ale i kořenící směsi nebo divoká kosmetika. Spousty bylinek nabídne letošní letní etapa Flory Olomouc, mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu. Chybět však nebudou ani květiny vrcholícího léta, letní ovoce, zelenina.
Kroměřížsko – Prodejců s ovocem u silnic v těchto dnech přibývá: dozrává většina plodů, je ho dostatek a je snadno dostupné. Mnozí prodavači mají dobré zboží z ověřeného zdroje, najdou se ovšem i takoví, kteří by původ svého ovoce doložit uměli jen těžko.
Olomouc – Nová odrůda kmínu, různé druhy oblíbené bazalky, léčivé rostliny, ale i kořenící směsi nebo divoká kosmetika. Spousty bylinek nabídne letošní letní etapa Flory Olomouc, mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu. Chybět však nebudou ani květiny vrcholícího léta, letní ovoce, zelenina.