Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

FOTO: Pomalovaní sloni si vyšli na procházku s dětmi

Krásné Březno - Ten má slizký chobot. V životě jsem slona ještě nekrmila. Takové výkřiky dětí byly k slyšení na louce na Mariánské skále. Žáci Základní školy Anežky České měli možnost nakrmit piškoty nebo ovocem slonice Kalu a Delhi z ústecké zoo.

Vybojují sladcí lvíčci Elišce zlato?

Nová Paka - Dnes se v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové uskuteční tradiční mezinárodní soutěž Gastro Hradec Králové. O titul mistra republiky se utkají ti nejlepší kuchaři a cukráři. Zároveň zde probíhá národní klání ve vyřezávání zeleniny a ovoce. Soutěží se v různých věkových kategoriích, včetně kategorie pro handicapované. Součástí akce je i veletrh firem a škol.

Recept na dlouhý život? Bez zeleniny a masa, říká 104letá stařenka

Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.

Magistrát chystá okružní jízdu s návštěvou u pěti farmářů a výrobců

Frýdek-Místek - Bio mléčné produkty, bio zelenina, ovoce, bio čaje, bio maso a mnoho dalších „bio" výrobků se stávají v poslední době čím dál vyhledávanější. Projevují o ně zájem především lidé, kteří chtějí něco udělat pro své zdraví a neváhají za slibovanou kvalitu sáhnout hlouběji do kapsy.

V Guatemale se zeleninovou bakterií otrávilo 100 lidí

Guatemala - Nejméně čtyři lidé zemřeli a 96 bylo hospitalizováno v Guatemale poté, co snědli zeleninu a ovoce obsahující nebezpečnou střevní bakterii E.coli. Uvedla to agentura AP s odvoláním na místní úřady. Nákaza touto bakterií způsobila předloni v Evropě několik desítek úmrtí a částečně ochromila trh se zemědělskými plodinami.

Recept na dlouhý život? Bez zeleniny a masa, říká 104letá stařenka

Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.

Plašil po remíze pronesl: 'Jsme naštvaní sami na sebe'

Hradec Králové /OHLASY/ – V týdnu tu akci dlouho nacvičovali a dril nakonec přinesl ovoce. Nakrátko rozehraný rohový kop, dlouhý centr na zadní tyč, kam si nabíhá Fukal, míč vrací před branku, kde do něj trkne Marek Plašil.

Zima prý ovoce neohrozí

Chebsko - Zima, která v posledních dnech panuje na Chebsku, dělá vrásky na čele mnoha amatérským zahrádkářům. Podle některých může zkomplikovat letošní sklizně ovoce a zeleniny. Odborníci však upozorňují, že současné počasí spíše přírodě prospívá, než by jí uškodilo.

Zima prý ovoce neohrozí

Skalná, Chebsko - Zima, která v posledních dnech panuje na Chebsku, dělá vrásky na čele mnoha amatérským zahrádkářům.

Louka zve o víkendu na vařené i tekuté trnky

Louka - Zasvěcený modrému ovoci, které neodmyslitelně patří k Horňácku, bude opět letošní už sedmý ročník „Lúckého koštu trnek od varených po tekuté". Ten se uskuteční v sobotu 6. dubna v kulturním domě v Louce.

Farmářské trhy: letos přibudou nové u Karoliny

Ostrava - Zelenina i ovoce od domácích pěstitelů, uzeniny, čerstvá vejce nebo také ryby či různé druhy koření. Lidé si je oblíbili a farmářské trhy se tak v Ostravě pomalu stávají tradicí.

Zdravá Pětka v Chotěboři

Chotěboř: Projekt nadačního fondu Albert s názvem Zdravá Pětka je zaměřený na zdravý životní styl v oblasti zdravého stravování.

Karel Matocha: Pálenka musí chutnat po ovoci

Střelná - Karel Matocha ze Střelné miluje pálenku. Jak trnkovici, kterou pálí výjimečně, neboť švestek se na Valašsku rodí čím dál méně, tak jablkovici, jíž ročně vyrobí na třicet litrů, tak samozřejmě meruňkovici, díky níž obsadil na tradičním Střelenském koštu, který se konal v sobotu v místní hospodě U tří soudků, třetí místo.

OBRAZEM: Studenti vyřezávali ovoce

Plzeň - Na první pohled obyčejná jablka či manga se včera pod rukama studentů plzeňské hotelové školy na Borech proměnila v originální dekoraci rautových stolů.

Šampionem koštu je Ladislav Libotovský. Pálil hruškovici

Havlovice - Každý rok touto dobou zavoní Kulturním domem v obci pálené ovoce. Vzorky jsou vyrovnané v lahvičkách na policích nad barem a každý koštéř si podle katalogu vybírá, jakou pálenku, likér či další specialitku prolije hrdlem.

Vypěstujte si lahodné jahody ze semen

Chuti jahod odolá málokdo. Právem patří jahody mezi nejhodnotnější ovoce našich zahrádek. Mají schopnost odstraňovat únavu a obsahují množství vitamínů a minerálních látek.

Mysliveckému koštu vévodila slivovice z Nedakonic

Kostelany nad Moravou – Pohodová atmosféra provoněná vůní pálenek ze švestek, durancií a nejrůznějších druhů ovoce, umocněná písničkami v podání cimbálové muziky Kunovjané a ženského pěveckého sboru z Nedakonic, panovala v sobotu na čtrnáctém ročníku mysliveckého koštu slivovice v Kostelanech nad Moravou.

Ke koštování 235 pálenek zakusovali v Kunovicích zabijačku

Kunovice – Na 235 vzorků pálenek mohli v sobotu odpoledne ochutnat zájemci na koštu slivovice v Kunovicích. Převážná většina destilátů byla vyrobená z modrého ovoce, tedy ze švestek a durancií. Předseda pořádajícího zahrádkářského spolku v Kunovicích Jiří Rypl poukázal na to, že zhruba polovina vzorků získala vysoké hodnocení.

Farmářské trhy jsou za dveřmi

Svitavy – Města ve svitavském okrese se připravují na farmářské trhy. I když je ještě zima, vědí, že v nich budou pokračovat i v letošním roce.

Česko je výrazně závislé na dovozu ovoce a zeleniny

Praha - Česko je výrazně závislé na dovozech ovoce a zeleniny, a to i u druhů, které se v tuzemsku tradičně pěstují. V loňském roce se podle údajů ČSÚ do země dovezlo zeleniny, ovoce a ořechů v součtu za 22,5 miliardy Kč. Nejvíce výpěstků se dováží ze Španělska. Nepříznivý vývoj si začaly uvědomovat i úřady. Součástí dlouhodobé strategie, kterou nedávno představilo ministerstvo zemědělství, jsou také opatření pro růst soběstačnosti Česka u ovoce a zeleniny.

Ochutnat šťavnaté plody bude možné o víkendu

Častolovice – I když zima ještě stále ukazuje svoji krásu a přednosti, někteří zahrádkáři myslí již na jarní práce a připravují se přivítat teplejší sluníčko.Protože venku zatím není mnoho práce, bude nutné si připomenout, na co bychom neměli zapomenout. Pravidelně kontrolujeme uskladněné ovoce a zeleninu ve sklepě, kde včas odstraňujeme nahnilé plody a tím předcházíme infikaci zdravých plodů.

SLOUPEK: Za kolik byste koupili plastový pomeranč?

Pamatuji si, jak jsem jako malá holčička prodávala svým příbuzným ovoce a zeleninu. Měla jsem barevné, státním znakem opatřené peníze a modrou kasu na kličku a na pérko. Maminka mně ušila krajkovou čelenku, zástěrku a nakoupila imitace ovoce, kterými někteří lidé z mého dětského pohledu poněkud patologicky skutečně plnili na konci osmdesátých let mísy na jídelních stolech. Jahody měly žlutá jadýrka na povrchu, kivi bylo chlupaté, pomeranč měl pórovitou slupku. Koupila mi i skutečný účetní papírový kotouč. Především mě ale ještě v tomto předškolním věku naučila sčítat a odčítat i třímístná čísla. Což byl, skrze banány, jablka a hrušky, její cíl …je totiž matematička. Většina z mých hraček proto byla co možná nejnenápadněji naučná.

Co s kompoty a zavařeninami? Tady je pár tipů

Zavařeniny nemusíme jíst jen namazané na chleba nebo jako doplněk k nedělnímu obědu. V dalším díle naší Školy vaření vám přinášíme pár tipů i receptů, jak se konzervované ovoce dá využít.

Bedýnkový prodej? Pražané si jej oblíbili a zájem o něj roste

Praha - Před několika lety rapidně vzrostl zájem o farmářské trhy. Vedle nich se zejména ve větších městech stále mohutnější oblibě těší i takzvaný bedýnkový prodej. Zejména v Praze v posledních letech zájem o tento způsob nákupu potravin stále roste. Není divu.

Dekorace z ovoce a zeleniny: první meloun vyřezávala šest hodin

Hrubý Jeseník /ROZHOVOR/ - Květy z ovoce, melounů, manga, jablek, květinové koše z ředkve, mrkve a všech možných plodů, od pravých květin k nerozeznání vídáme často na rautech a společenských akcích i u nás. Není to dlouho, co jsme tyto dekorace obdivovali pouze na dovolených 
u moře.

Majitel firmy TEKOO Miroslav Borák: Úspěchu se musí jít naproti tvrdou prací

Uherský Brod /ROZHOVOR/ - Když Miroslav Borák z Uherského Brodu začínal s podnikáním, vsadil na velkoobchodní prodej ovoce a zeleniny. Jeho firma TEKOO se tomuto oboru věnuje více než dvacet let a patří mezi pět největších společností tohoto druhu v České republice a na Slovensku. Cesta mezi špičku však byla trnitá.

Aranžéři ze školy v litvínovském Hamru mají nejšikovnější ruce

Litvínov - Studenti Střední odborné školy v Hamru se blýskli v Plzni. Konala se tam celorepubliková soutěž pro studenty oboru Aranžér a Hamerští posbírali hned několik ocenění. Celá soutěž byla zaštítěna tématem Ovoce jako inspirace a v tomto duchu se nesly i jednotlivé výtvory.

Aranžéři ze školy v litvínovském Hamru mají nejšikovnější ruce

Litvínov - Studenti Střední odborné školy v Hamru se blýskli v Plzni. Konala se tam celorepubliková soutěž pro studenty oboru Aranžér a Hamerští posbírali hned několik ocenění. Celá soutěž byla zaštítěna tématem Ovoce jako inspirace a v tomto duchu se nesly i jednotlivé výtvory.

Spotřeba ovoce jde dolů, dovoz jablek je však rekordní

Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.

Spotřeba ovoce jde dolů, dovoz jablek je však rekordní

Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.

Spotřeba ovoce jde dolů, dovoz jablek je však rekordní

Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.