Praha – Co je to zdravá strava? Většina dětí ví, jaké potraviny do ní zařadit, samy se však zdravě nestravují a už vůbec si doma zdravé pokrmy nepřipravují. Napravit se to snaží kuchařská soutěž Zlaťáci v kuchyni, do které jsou zapojeny tisíce dětí ze základních škol a dětských domovů. Úkol není jednoduchý: z různých druhů ovoce a zeleniny udělat jedlou sochu.
Praha /ROZHOVOR/ - „Léto v kuchyni mám rád. Je fajn, když můžete grilovat před hostem a popovídat si s ním," říká Jaroslav Zahálka, špičkový český šéfkuchař.
Praha – Co je to zdravá strava? Většina dětí ví, jaké potraviny do ní zařadit, samy se však zdravě nestravují a už vůbec si doma zdravé pokrmy nepřipravují. Napravit se to snaží kuchařská soutěž Zlaťáci v kuchyni, do které jsou zapojeny tisíce dětí ze základních škol a dětských domovů. Úkol není jednoduchý: z různých druhů ovoce a zeleniny udělat jedlou sochu.
Tvrdit, že kvůli chladnu a vydatným dešťům nebude letos na polích a zahradách žádná úroda, je předčasné. Záleží na tom, jak se bude počasí vyvíjet v příštích měsících, říká Miroslav Šmoranc, vedoucí poradenského oddělení Českého svazu zahrádkářů.
Zdravá Pětka, tak se jmenuje unikátní vzdělávací projekt Nadačního fondu Albert. Je zaměřený na edukaci dětí, potažmo ale vlastně i rodin v oblasti zdravého životního stylu. Vznikl v roce 2004 jako reakce na rostoucí počet obézních dětí i dospělých v České republice.
Ostrava – Ovoce a zelenina, čerstvé pečivo nebo uzeniny. Výrobky od regionálních producentů byly v sobotu dopoledne k dostání u obchodního a zábavního centra Forum Nová Karolina, kde se poprvé konaly farmářské trhy.
Rebarbora je poslem jara a většina lidí si myslí, že je to ovoce. Je to však omyl, je to zelenina, která se využívá nejen do koláčů, buchet a k přípravě různých sladkostí, ale podušená i jako příloha k masu.
Ostrava – Ovoce a zelenina, čerstvé pečivo nebo uzeniny. Výrobky od regionálních producentů byly v sobotu dopoledne k dostání u obchodního a zábavního centra Forum Nová Karolina, kde se poprvé konaly farmářské trhy.
Slovácko - V hlavní roli ovoce. Tak lze charakterizovat návrhářskou soutěž, kterou na začátku tohoto týdne vyhlásila potravinářská společnost Hamé se sídlem v Kunovicích.
„Sousede, nechej ta jablka na pokoji, jsou z mého stromu!" „A co jako? Spadly ke mně, tak jsou moje." Válka mezi sousedy začíná často banálním sporem. Pokud sousedé vykopali válečnou sekeru, spor o spadané ovoce nebo trčící větve patří mezi ty nejčastější.
Plzeň – U značky Pilsner Urquell je zapsán datum výroby 5. říjen 1842. To máme věru 170 let starý ležák. U dalšího produktu plzeňského pivovaru zvaného Gambrinus řízný citron je pak uvedeno jaro 2012 – tedy jeden jediný rok.
Slovácko - V hlavní roli ovoce. Tak lze charakterizovat návrhářskou soutěž, kterou na začátku tohoto týdne vyhlásila potravinářská společnost Hamé se sídlem v Kunovicích.
Plzeň – U značky Pilsner Urquell je zapsán datum výroby 5. říjen 1842. To máme věru 170 let starý ležák. U dalšího produktu plzeňského pivovaru zvaného Gambrinus řízný citron je pak uvedeno jaro 2012 – tedy jeden jediný rok.
Zlínsko - „Sousede, nechej ta jablka na pokoji, jsou z mého stromu!" „A co jako? Spadly ke mně, tak jsou moje." Válka mezi sousedy začíná často banálním sporem. Pokud sousedé vykopali válečnou sekeru, spor o spadané ovoce nebo trčící větve patří mezi ty nejčastější.
Strážnicko – V celé Evropě ubývá starých stromů. Zdá se, že pro ovocné stromy to platí dvojnásob. Těmito slovy začíná nová publikace nazvaná Tradiční ovoce moravsko-slovenského pomezí jihu Bílých Karpat. V letošním roce ji vydala Místní akční skupina Strážnicko.
Zlínsko - „Sousede, nechej ta jablka na pokoji, jsou z mého stromu!" „A co jako? Spadly ke mně, tak jsou moje." Válka mezi sousedy začíná často banálním sporem. Pokud sousedé vykopali válečnou sekeru, spor o spadané ovoce nebo trčící větve patří mezi ty nejčastější.
Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.
Praha – Podle výživových doporučení by denní příjem dospělého jedince měl činit 200 g ovoce a minimálně 400 g zeleniny. Pro ty, kteří mají problém s konzumací tohoto množství, jsou vhodnou alternativou zeleninové a ovocné šťávy. Vypít denně 200 ml dřeňové šťávy je zpravidla mnohem snazší.
Třebíčsko - Tuhá zima by včelám příliš nevadila. Ta dlouhá, která je za námi, však včelařům způsobila nemalé komplikace, se kterými se budou vypořádávat ještě v následujících několika dnech, možná i týdnech. Staré včelstvo totiž potřebuje omladit, rychlý nástup jara tomu ale nepomohl. Loňské včely slábnou a mladé ještě nejsou schopné opylovat. Ohrožena tím může být úroda ovoce.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s Hotelem**** Horizont v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Domažlice - Po zimě se do Domažlic opět vrátily farmářské trhy, které se snaží zákazníkům nabízet potraviny, ovoce, zeleninu, masné a mléčné výrobky a další produkty od regionálních farmářů. Konaly se v areálu tržnice naproti autobusovému nádraží v Poděbradově ulici, kam se již dříve přesunuly z náměstí.
Domažlice – S příchodem jara je na zahrádkách spousta práce. Na otázky čtenářů Domažlického deníku tentokrát odpovídal předseda Českého zahrádkářského svazu Jan Hinterholzinger.
Krásné Březno - Ten má slizký chobot. V životě jsem slona ještě nekrmila. Takové výkřiky dětí byly k slyšení na louce na Mariánské skále. Žáci Základní školy Anežky České měli možnost nakrmit piškoty nebo ovocem slonice Kalu a Delhi z ústecké zoo.
Břest – Na třicet tun zeleniny a dvě tuny ovoce ročně vypěstuje biozemědělec Josef Vymětal z Břestu na Kroměřížsku. Lásku k práci na poli zdědil po rodičích, kteří hned po revoluci jednu z prvních biofarem v regionu založili.
Olomoucký kraj - Druhý ročník esejistické soutěže pro studenty středních škol s názvem „V Olomouckém kraji jsem doma. A vždycky budu!" pořádala Moravská vysoká škola Olomouc (MVŠO), garantem soutěže je sdružení OK4Inovace a jedním z partnerů byl regionální Deník.
Hroznová Lhota – Žáci hroznolhotské školy rozšířili místní Bajarův sad o staré odrůdy ovocných stromů. Zároveň se naučili, jaký stromy přinášejí užitek.
Nová Paka - Dnes se v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové uskuteční tradiční mezinárodní soutěž Gastro Hradec Králové. O titul mistra republiky se utkají ti nejlepší kuchaři a cukráři. Zároveň zde probíhá národní klání ve vyřezávání zeleniny a ovoce. Soutěží se v různých věkových kategoriích, včetně kategorie pro handicapované. Součástí akce je i veletrh firem a škol.
Neratovice – Výbornou připravenost prokazují také v letošním roce karatisté Shotokanu Neratovice, pro řadu z nichž bude vrcholem letošní sezony účast na mistrovství Evropy.
Frýdek-Místek - Bio mléčné produkty, bio zelenina, ovoce, bio čaje, bio maso a mnoho dalších „bio" výrobků se stávají v poslední době čím dál vyhledávanější. Projevují o ně zájem především lidé, kteří chtějí něco udělat pro své zdraví a neváhají za slibovanou kvalitu sáhnout hlouběji do kapsy.
Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.
Frýdek-Místek - Bio mléčné produkty, bio zelenina, ovoce, bio čaje, bio maso a mnoho dalších „bio" výrobků se stávají v poslední době čím dál vyhledávanější. Projevují o ně zájem především lidé, kteří chtějí něco udělat pro své zdraví a neváhají za slibovanou kvalitu sáhnout hlouběji do kapsy.
Guatemala - Nejméně čtyři lidé zemřeli a 96 bylo hospitalizováno v Guatemale poté, co snědli zeleninu a ovoce obsahující nebezpečnou střevní bakterii E.coli. Uvedla to agentura AP s odvoláním na místní úřady. Nákaza touto bakterií způsobila předloni v Evropě několik desítek úmrtí a částečně ochromila trh se zemědělskými plodinami.
Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.
Hradec Králové /OHLASY/ – V týdnu tu akci dlouho nacvičovali a dril nakonec přinesl ovoce. Nakrátko rozehraný rohový kop, dlouhý centr na zadní tyč, kam si nabíhá Fukal, míč vrací před branku, kde do něj trkne Marek Plašil.
Chebsko - Zima, která v posledních dnech panuje na Chebsku, dělá vrásky na čele mnoha amatérským zahrádkářům. Podle některých může zkomplikovat letošní sklizně ovoce a zeleniny. Odborníci však upozorňují, že současné počasí spíše přírodě prospívá, než by jí uškodilo.
Louka - Zasvěcený modrému ovoci, které neodmyslitelně patří k Horňácku, bude opět letošní už sedmý ročník „Lúckého koštu trnek od varených po tekuté". Ten se uskuteční v sobotu 6. dubna v kulturním domě v Louce.
Ostrava - Zelenina i ovoce od domácích pěstitelů, uzeniny, čerstvá vejce nebo také ryby či různé druhy koření. Lidé si je oblíbili a farmářské trhy se tak v Ostravě pomalu stávají tradicí.
Ostrava - Zelenina i ovoce od domácích pěstitelů, uzeniny, čerstvá vejce nebo také ryby či různé druhy koření. Lidé si je oblíbili a farmářské trhy se tak v Ostravě pomalu stávají tradicí.
Střelná - Karel Matocha ze Střelné miluje pálenku. Jak trnkovici, kterou pálí výjimečně, neboť švestek se na Valašsku rodí čím dál méně, tak jablkovici, jíž ročně vyrobí na třicet litrů, tak samozřejmě meruňkovici, díky níž obsadil na tradičním Střelenském koštu, který se konal v sobotu v místní hospodě U tří soudků, třetí místo.
KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Slyšeli jste již někdy o mýdle na ruce či do sprchy? Bezesporu ano, ale co o mýdle na ovoce a zeleninu? I takové ale existuje. Napomáhá odstraňovat nečistoty a zbytky hlíny.