Krásné Březno - Ten má slizký chobot. V životě jsem slona ještě nekrmila. Takové výkřiky dětí byly k slyšení na louce na Mariánské skále. Žáci Základní školy Anežky České měli možnost nakrmit piškoty nebo ovocem slonice Kalu a Delhi z ústecké zoo.
Břest – Na třicet tun zeleniny a dvě tuny ovoce ročně vypěstuje biozemědělec Josef Vymětal z Břestu na Kroměřížsku. Lásku k práci na poli zdědil po rodičích, kteří hned po revoluci jednu z prvních biofarem v regionu založili.
Olomoucký kraj - Druhý ročník esejistické soutěže pro studenty středních škol s názvem „V Olomouckém kraji jsem doma. A vždycky budu!" pořádala Moravská vysoká škola Olomouc (MVŠO), garantem soutěže je sdružení OK4Inovace a jedním z partnerů byl regionální Deník.
Hroznová Lhota – Žáci hroznolhotské školy rozšířili místní Bajarův sad o staré odrůdy ovocných stromů. Zároveň se naučili, jaký stromy přinášejí užitek.
Nová Paka - Dnes se v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové uskuteční tradiční mezinárodní soutěž Gastro Hradec Králové. O titul mistra republiky se utkají ti nejlepší kuchaři a cukráři. Zároveň zde probíhá národní klání ve vyřezávání zeleniny a ovoce. Soutěží se v různých věkových kategoriích, včetně kategorie pro handicapované. Součástí akce je i veletrh firem a škol.
Neratovice – Výbornou připravenost prokazují také v letošním roce karatisté Shotokanu Neratovice, pro řadu z nichž bude vrcholem letošní sezony účast na mistrovství Evropy.
Frýdek-Místek - Bio mléčné produkty, bio zelenina, ovoce, bio čaje, bio maso a mnoho dalších „bio" výrobků se stávají v poslední době čím dál vyhledávanější. Projevují o ně zájem především lidé, kteří chtějí něco udělat pro své zdraví a neváhají za slibovanou kvalitu sáhnout hlouběji do kapsy.
Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.
Frýdek-Místek - Bio mléčné produkty, bio zelenina, ovoce, bio čaje, bio maso a mnoho dalších „bio" výrobků se stávají v poslední době čím dál vyhledávanější. Projevují o ně zájem především lidé, kteří chtějí něco udělat pro své zdraví a neváhají za slibovanou kvalitu sáhnout hlouběji do kapsy.
Guatemala - Nejméně čtyři lidé zemřeli a 96 bylo hospitalizováno v Guatemale poté, co snědli zeleninu a ovoce obsahující nebezpečnou střevní bakterii E.coli. Uvedla to agentura AP s odvoláním na místní úřady. Nákaza touto bakterií způsobila předloni v Evropě několik desítek úmrtí a částečně ochromila trh se zemědělskými plodinami.
Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.
Hradec Králové /OHLASY/ – V týdnu tu akci dlouho nacvičovali a dril nakonec přinesl ovoce. Nakrátko rozehraný rohový kop, dlouhý centr na zadní tyč, kam si nabíhá Fukal, míč vrací před branku, kde do něj trkne Marek Plašil.
Chebsko - Zima, která v posledních dnech panuje na Chebsku, dělá vrásky na čele mnoha amatérským zahrádkářům. Podle některých může zkomplikovat letošní sklizně ovoce a zeleniny. Odborníci však upozorňují, že současné počasí spíše přírodě prospívá, než by jí uškodilo.
Louka - Zasvěcený modrému ovoci, které neodmyslitelně patří k Horňácku, bude opět letošní už sedmý ročník „Lúckého koštu trnek od varených po tekuté". Ten se uskuteční v sobotu 6. dubna v kulturním domě v Louce.
Ostrava - Zelenina i ovoce od domácích pěstitelů, uzeniny, čerstvá vejce nebo také ryby či různé druhy koření. Lidé si je oblíbili a farmářské trhy se tak v Ostravě pomalu stávají tradicí.
Ostrava - Zelenina i ovoce od domácích pěstitelů, uzeniny, čerstvá vejce nebo také ryby či různé druhy koření. Lidé si je oblíbili a farmářské trhy se tak v Ostravě pomalu stávají tradicí.
Střelná - Karel Matocha ze Střelné miluje pálenku. Jak trnkovici, kterou pálí výjimečně, neboť švestek se na Valašsku rodí čím dál méně, tak jablkovici, jíž ročně vyrobí na třicet litrů, tak samozřejmě meruňkovici, díky níž obsadil na tradičním Střelenském koštu, který se konal v sobotu v místní hospodě U tří soudků, třetí místo.
KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Slyšeli jste již někdy o mýdle na ruce či do sprchy? Bezesporu ano, ale co o mýdle na ovoce a zeleninu? I takové ale existuje. Napomáhá odstraňovat nečistoty a zbytky hlíny.
Jalubí - Sto devadesát šest vzorků ovoce v tekuté podobě, mezi nimiž převažovala ze tří čtvrtin slivovice ze švestek a durancií, se sešlo na osmatřicáté degustaci pálenek v Jalubí.
Plzeň - Na první pohled obyčejná jablka či manga se včera pod rukama studentů plzeňské hotelové školy na Borech proměnila v originální dekoraci rautových stolů.
Plzeňsko – V pálenicích na Plzeňsku se během sezony 2012/2013 ještě nezastavili. Destiláty všeho druhu plní láhve všech velikostí, přicházejí osvědčení i neznámí zákazníci. Padají rekordy.
Havlovice - Každý rok touto dobou zavoní Kulturním domem v obci pálené ovoce. Vzorky jsou vyrovnané v lahvičkách na policích nad barem a každý koštéř si podle katalogu vybírá, jakou pálenku, likér či další specialitku prolije hrdlem.
Chuti jahod odolá málokdo. Právem patří jahody mezi nejhodnotnější ovoce našich zahrádek. Mají schopnost odstraňovat únavu a obsahují množství vitamínů a minerálních látek.
Plzeňsko – V pálenicích na Plzeňsku se během sezony 2012/2013 ještě nezastavili. Destiláty všeho druhu plní láhve všech velikostí, přicházejí osvědčení i neznámí zákazníci. Padají rekordy.
Plzeňsko – V pálenicích na Plzeňsku se během sezony 2012/2013 ještě nezastavili. Destiláty všeho druhu plní láhve všech velikostí, přicházejí osvědčení i neznámí zákazníci. Padají rekordy.
Plzeňsko – V pálenicích na Plzeňsku se během sezony 2012/2013 ještě nezastavili. Destiláty všeho druhu plní láhve všech velikostí, přicházejí osvědčení i neznámí zákazníci. Padají rekordy.
Kostelany nad Moravou – Pohodová atmosféra provoněná vůní pálenek ze švestek, durancií a nejrůznějších druhů ovoce, umocněná písničkami v podání cimbálové muziky Kunovjané a ženského pěveckého sboru z Nedakonic, panovala v sobotu na čtrnáctém ročníku mysliveckého koštu slivovice v Kostelanech nad Moravou.
Kunovice – Na 235 vzorků pálenek mohli v sobotu odpoledne ochutnat zájemci na koštu slivovice v Kunovicích. Převážná většina destilátů byla vyrobená z modrého ovoce, tedy ze švestek a durancií. Předseda pořádajícího zahrádkářského spolku v Kunovicích Jiří Rypl poukázal na to, že zhruba polovina vzorků získala vysoké hodnocení.
Praha - Česko je výrazně závislé na dovozech ovoce a zeleniny, a to i u druhů, které se v tuzemsku tradičně pěstují. V loňském roce se podle údajů ČSÚ do země dovezlo zeleniny, ovoce a ořechů v součtu za 22,5 miliardy Kč. Nejvíce výpěstků se dováží ze Španělska. Nepříznivý vývoj si začaly uvědomovat i úřady. Součástí dlouhodobé strategie, kterou nedávno představilo ministerstvo zemědělství, jsou také opatření pro růst soběstačnosti Česka u ovoce a zeleniny.
Častolovice – I když zima ještě stále ukazuje svoji krásu a přednosti, někteří zahrádkáři myslí již na jarní práce a připravují se přivítat teplejší sluníčko.Protože venku zatím není mnoho práce, bude nutné si připomenout, na co bychom neměli zapomenout. Pravidelně kontrolujeme uskladněné ovoce a zeleninu ve sklepě, kde včas odstraňujeme nahnilé plody a tím předcházíme infikaci zdravých plodů.
Pamatuji si, jak jsem jako malá holčička prodávala svým příbuzným ovoce a zeleninu. Měla jsem barevné, státním znakem opatřené peníze a modrou kasu na kličku a na pérko. Maminka mně ušila krajkovou čelenku, zástěrku a nakoupila imitace ovoce, kterými někteří lidé z mého dětského pohledu poněkud patologicky skutečně plnili na konci osmdesátých let mísy na jídelních stolech. Jahody měly žlutá jadýrka na povrchu, kivi bylo chlupaté, pomeranč měl pórovitou slupku. Koupila mi i skutečný účetní papírový kotouč. Především mě ale ještě v tomto předškolním věku naučila sčítat a odčítat i třímístná čísla. Což byl, skrze banány, jablka a hrušky, její cíl …je totiž matematička. Většina z mých hraček proto byla co možná nejnenápadněji naučná.
Zavařeniny nemusíme jíst jen namazané na chleba nebo jako doplněk k nedělnímu obědu. V dalším díle naší Školy vaření vám přinášíme pár tipů i receptů, jak se konzervované ovoce dá využít.
Praha - Před několika lety rapidně vzrostl zájem o farmářské trhy. Vedle nich se zejména ve větších městech stále mohutnější oblibě těší i takzvaný bedýnkový prodej. Zejména v Praze v posledních letech zájem o tento způsob nákupu potravin stále roste. Není divu.
Hrubý Jeseník /ROZHOVOR/ - Květy z ovoce, melounů, manga, jablek, květinové koše z ředkve, mrkve a všech možných plodů, od pravých květin k nerozeznání vídáme často na rautech a společenských akcích i u nás. Není to dlouho, co jsme tyto dekorace obdivovali pouze na dovolených u moře.
Uherský Brod /ROZHOVOR/ - Když Miroslav Borák z Uherského Brodu začínal s podnikáním, vsadil na velkoobchodní prodej ovoce a zeleniny. Jeho firma TEKOO se tomuto oboru věnuje více než dvacet let a patří mezi pět největších společností tohoto druhu v České republice a na Slovensku. Cesta mezi špičku však byla trnitá.
Litvínov - Studenti Střední odborné školy v Hamru se blýskli v Plzni. Konala se tam celorepubliková soutěž pro studenty oboru Aranžér a Hamerští posbírali hned několik ocenění. Celá soutěž byla zaštítěna tématem Ovoce jako inspirace a v tomto duchu se nesly i jednotlivé výtvory.
Litvínov - Studenti Střední odborné školy v Hamru se blýskli v Plzni. Konala se tam celorepubliková soutěž pro studenty oboru Aranžér a Hamerští posbírali hned několik ocenění. Celá soutěž byla zaštítěna tématem Ovoce jako inspirace a v tomto duchu se nesly i jednotlivé výtvory.
Hrubý Jeseník - S Lenkou Rybínovou jsme si během zasněženého dopoledne povídali v teple domu v Hrubém Jeseníku o dekoracích z ovoce a zeleniny, zatímco Lenka tvořila.
Tachov – Už několik let budují nad Tachovem dobrovolníci z občanského sdružení genové sady Tachovska sad původních odrůd, který má zachovat původní druhy ovocných stromů, které na Tachovsku rostly a rostou.
Hlinsko – Po zdlouhavém a náročném vyjednávání dospěli zástupci odborů a firmy Megatech Industries Hlinsko ke vzájemné dohodě a díky tomu také podepsali kolektivní smlouvu.
Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.
Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.
Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.