Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.
Hradec Králové /OHLASY/ – V týdnu tu akci dlouho nacvičovali a dril nakonec přinesl ovoce. Nakrátko rozehraný rohový kop, dlouhý centr na zadní tyč, kam si nabíhá Fukal, míč vrací před branku, kde do něj trkne Marek Plašil.
Chebsko - Zima, která v posledních dnech panuje na Chebsku, dělá vrásky na čele mnoha amatérským zahrádkářům. Podle některých může zkomplikovat letošní sklizně ovoce a zeleniny. Odborníci však upozorňují, že současné počasí spíše přírodě prospívá, než by jí uškodilo.
Louka - Zasvěcený modrému ovoci, které neodmyslitelně patří k Horňácku, bude opět letošní už sedmý ročník „Lúckého koštu trnek od varených po tekuté". Ten se uskuteční v sobotu 6. dubna v kulturním domě v Louce.
Ostrava - Zelenina i ovoce od domácích pěstitelů, uzeniny, čerstvá vejce nebo také ryby či různé druhy koření. Lidé si je oblíbili a farmářské trhy se tak v Ostravě pomalu stávají tradicí.
Ostrava - Zelenina i ovoce od domácích pěstitelů, uzeniny, čerstvá vejce nebo také ryby či různé druhy koření. Lidé si je oblíbili a farmářské trhy se tak v Ostravě pomalu stávají tradicí.
Střelná - Karel Matocha ze Střelné miluje pálenku. Jak trnkovici, kterou pálí výjimečně, neboť švestek se na Valašsku rodí čím dál méně, tak jablkovici, jíž ročně vyrobí na třicet litrů, tak samozřejmě meruňkovici, díky níž obsadil na tradičním Střelenském koštu, který se konal v sobotu v místní hospodě U tří soudků, třetí místo.
KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Slyšeli jste již někdy o mýdle na ruce či do sprchy? Bezesporu ano, ale co o mýdle na ovoce a zeleninu? I takové ale existuje. Napomáhá odstraňovat nečistoty a zbytky hlíny.
Jalubí - Sto devadesát šest vzorků ovoce v tekuté podobě, mezi nimiž převažovala ze tří čtvrtin slivovice ze švestek a durancií, se sešlo na osmatřicáté degustaci pálenek v Jalubí.
Plzeň - Na první pohled obyčejná jablka či manga se včera pod rukama studentů plzeňské hotelové školy na Borech proměnila v originální dekoraci rautových stolů.
Plzeňsko – V pálenicích na Plzeňsku se během sezony 2012/2013 ještě nezastavili. Destiláty všeho druhu plní láhve všech velikostí, přicházejí osvědčení i neznámí zákazníci. Padají rekordy.
Havlovice - Každý rok touto dobou zavoní Kulturním domem v obci pálené ovoce. Vzorky jsou vyrovnané v lahvičkách na policích nad barem a každý koštéř si podle katalogu vybírá, jakou pálenku, likér či další specialitku prolije hrdlem.
Chuti jahod odolá málokdo. Právem patří jahody mezi nejhodnotnější ovoce našich zahrádek. Mají schopnost odstraňovat únavu a obsahují množství vitamínů a minerálních látek.
Plzeňsko – V pálenicích na Plzeňsku se během sezony 2012/2013 ještě nezastavili. Destiláty všeho druhu plní láhve všech velikostí, přicházejí osvědčení i neznámí zákazníci. Padají rekordy.
Plzeňsko – V pálenicích na Plzeňsku se během sezony 2012/2013 ještě nezastavili. Destiláty všeho druhu plní láhve všech velikostí, přicházejí osvědčení i neznámí zákazníci. Padají rekordy.
Plzeňsko – V pálenicích na Plzeňsku se během sezony 2012/2013 ještě nezastavili. Destiláty všeho druhu plní láhve všech velikostí, přicházejí osvědčení i neznámí zákazníci. Padají rekordy.
Kostelany nad Moravou – Pohodová atmosféra provoněná vůní pálenek ze švestek, durancií a nejrůznějších druhů ovoce, umocněná písničkami v podání cimbálové muziky Kunovjané a ženského pěveckého sboru z Nedakonic, panovala v sobotu na čtrnáctém ročníku mysliveckého koštu slivovice v Kostelanech nad Moravou.
Kunovice – Na 235 vzorků pálenek mohli v sobotu odpoledne ochutnat zájemci na koštu slivovice v Kunovicích. Převážná většina destilátů byla vyrobená z modrého ovoce, tedy ze švestek a durancií. Předseda pořádajícího zahrádkářského spolku v Kunovicích Jiří Rypl poukázal na to, že zhruba polovina vzorků získala vysoké hodnocení.
Praha - Česko je výrazně závislé na dovozech ovoce a zeleniny, a to i u druhů, které se v tuzemsku tradičně pěstují. V loňském roce se podle údajů ČSÚ do země dovezlo zeleniny, ovoce a ořechů v součtu za 22,5 miliardy Kč. Nejvíce výpěstků se dováží ze Španělska. Nepříznivý vývoj si začaly uvědomovat i úřady. Součástí dlouhodobé strategie, kterou nedávno představilo ministerstvo zemědělství, jsou také opatření pro růst soběstačnosti Česka u ovoce a zeleniny.
Častolovice – I když zima ještě stále ukazuje svoji krásu a přednosti, někteří zahrádkáři myslí již na jarní práce a připravují se přivítat teplejší sluníčko.Protože venku zatím není mnoho práce, bude nutné si připomenout, na co bychom neměli zapomenout. Pravidelně kontrolujeme uskladněné ovoce a zeleninu ve sklepě, kde včas odstraňujeme nahnilé plody a tím předcházíme infikaci zdravých plodů.
Pamatuji si, jak jsem jako malá holčička prodávala svým příbuzným ovoce a zeleninu. Měla jsem barevné, státním znakem opatřené peníze a modrou kasu na kličku a na pérko. Maminka mně ušila krajkovou čelenku, zástěrku a nakoupila imitace ovoce, kterými někteří lidé z mého dětského pohledu poněkud patologicky skutečně plnili na konci osmdesátých let mísy na jídelních stolech. Jahody měly žlutá jadýrka na povrchu, kivi bylo chlupaté, pomeranč měl pórovitou slupku. Koupila mi i skutečný účetní papírový kotouč. Především mě ale ještě v tomto předškolním věku naučila sčítat a odčítat i třímístná čísla. Což byl, skrze banány, jablka a hrušky, její cíl …je totiž matematička. Většina z mých hraček proto byla co možná nejnenápadněji naučná.
Zavařeniny nemusíme jíst jen namazané na chleba nebo jako doplněk k nedělnímu obědu. V dalším díle naší Školy vaření vám přinášíme pár tipů i receptů, jak se konzervované ovoce dá využít.
Praha - Před několika lety rapidně vzrostl zájem o farmářské trhy. Vedle nich se zejména ve větších městech stále mohutnější oblibě těší i takzvaný bedýnkový prodej. Zejména v Praze v posledních letech zájem o tento způsob nákupu potravin stále roste. Není divu.
Hrubý Jeseník /ROZHOVOR/ - Květy z ovoce, melounů, manga, jablek, květinové koše z ředkve, mrkve a všech možných plodů, od pravých květin k nerozeznání vídáme často na rautech a společenských akcích i u nás. Není to dlouho, co jsme tyto dekorace obdivovali pouze na dovolených u moře.
Uherský Brod /ROZHOVOR/ - Když Miroslav Borák z Uherského Brodu začínal s podnikáním, vsadil na velkoobchodní prodej ovoce a zeleniny. Jeho firma TEKOO se tomuto oboru věnuje více než dvacet let a patří mezi pět největších společností tohoto druhu v České republice a na Slovensku. Cesta mezi špičku však byla trnitá.
Litvínov - Studenti Střední odborné školy v Hamru se blýskli v Plzni. Konala se tam celorepubliková soutěž pro studenty oboru Aranžér a Hamerští posbírali hned několik ocenění. Celá soutěž byla zaštítěna tématem Ovoce jako inspirace a v tomto duchu se nesly i jednotlivé výtvory.
Litvínov - Studenti Střední odborné školy v Hamru se blýskli v Plzni. Konala se tam celorepubliková soutěž pro studenty oboru Aranžér a Hamerští posbírali hned několik ocenění. Celá soutěž byla zaštítěna tématem Ovoce jako inspirace a v tomto duchu se nesly i jednotlivé výtvory.
Hrubý Jeseník - S Lenkou Rybínovou jsme si během zasněženého dopoledne povídali v teple domu v Hrubém Jeseníku o dekoracích z ovoce a zeleniny, zatímco Lenka tvořila.
Tachov – Už několik let budují nad Tachovem dobrovolníci z občanského sdružení genové sady Tachovska sad původních odrůd, který má zachovat původní druhy ovocných stromů, které na Tachovsku rostly a rostou.
Hlinsko – Po zdlouhavém a náročném vyjednávání dospěli zástupci odborů a firmy Megatech Industries Hlinsko ke vzájemné dohodě a díky tomu také podepsali kolektivní smlouvu.
Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.
Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.
Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.
Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.
Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.
Vánoce dají každoročně lidskému organismu pěkně zabrat. Již dopředu všichni vědí, co je čeká, ale odolat bramborovému salátu a cukroví od maminky konzumovanému nejlépe v teple domova u pohádek jde opravdu jen stěží. Následuje tedy novoroční předsevzetí – začít držet dietu a zhubnout alespoň pár kilo. Je ovšem velice důležité si uvědomit, že základem správného hubnutí jsou především zdravé potraviny. Ovoce, ale hlavně zelenina je samozřejmě základ, ovšem i další potraviny je možné do svého jídelníčku zařadit, aniž by se porušovala pravidla zdravého stravování. Ing. Petr Havlíček, specialista na výživu a garant produktů řady Víte, co jíte, radí, které to jsou a jak s nimi správně zacházet.
Sklizeň ovoce v ČR byla loni proti průměru posledních pěti let nižší o pět procent a činila 138.205 tun. Důvodem byly jarní mrazy, které postihly hlavně peckoviny. Sklizeň peckovin byla jednou z nejhorších vůbec. Například úroda meruněk propadla o tři čtvrtiny na pouhých 904 tun a byla nejnižší v historii. Na Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Hradec Králové – Sklizeň ovoce v ČR byla loni proti průměru posledních pěti let nižší o pět procent a činila 138.205 tun. Důvodem byly jarní mrazy, které postihly hlavně peckoviny. Sklizeň peckovin byla jednou z nejhorších vůbec. Například úroda meruněk propadla o tři čtvrtiny na pouhých 904 tun a byla nejnižší v historii. Na Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Hradec Králové – Spotřeba ovoce v České republice jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek. Pozici na trhu ztrácejí hlavně domácí producenti, protože dovozy jablek do Česka loni vystoupaly k rekordu. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
Náchod - Město v uplynulém roce zavedlo svoz bioodpadů. Do speciálních hnědých popelnic a kontejnerů je možné ukládat odpad rostlinného původu z domácností. Patří mezi něj zbytky ovoce a zeleniny, posekaná tráva, spadané ovoce, listí či plevel.
Třebíč - K medailím z mezinárodní soutěže ve vyřezávání z ovoce a zeleniny popřál v pátek za město Třebíč místostarosta Pavel Pacal studentce 4. ročníku Hotelové školy Třebíč Elišce Vostalové.
Opava - Před několika dny se uskutečnilo promítání filmů studentů oboru Audiovizuální tvorba Slezské univerzity. Jejich krátkometrážní snímky budou sloužit k výuce soudobých dějin na základních a středních školách.