Slivovice bude letos na Blanensku méně, chybí ovoce
Blanensko – Ve výrobnách pálenky na Blanensku zatím moc práce nemají. Oproti loňsku v nich ovšem vyrobili méně než polovinu destilátu.
Blanensko – Ve výrobnách pálenky na Blanensku zatím moc práce nemají. Oproti loňsku v nich ovšem vyrobili méně než polovinu destilátu.
Liberecký kraj – Pěstitelské pálenice začaly od lidí vybírat ovoce na budoucí pálenku. Nadúroda slibuje, že v zimě bude co pít.
Liberecký kraj – Pěstitelské pálenice začaly od lidí vybírat ovoce na budoucí pálenku. Nadúroda slibuje, že v zimě bude co pít.
Blanensko – Ve výrobnách pálenky na Blanensku zatím moc práce nemají. Oproti loňsku v nich ovšem vyrobili méně než polovinu destilátu.
Slovácko - Stále víc obyvatel Slovácka věnuje svůj čas zavařování ovoce a zeleniny či výrobě vlastních marmelád, kompotů nebo čalamád. Důvod je jednoduchý. Všichni se shodují na tom, že domácí výrobky jsou kvalitnější a často i levnější než ty, které se dají koupit v obchodech.
Královéhradecko – Byla by škoda, kdybyste nechali ovoce shnít pod stromy. Zvlášť když hradečtí zahrádkáři nabízejí, že vám z donesených jablek připraví mošt. Pěstitelská pálenice v Libčanech pro změnu z ovoce vyrobí pálenici.
Slovácko - Stále víc obyvatel Slovácka věnuje svůj čas zavařování ovoce a zeleniny či výrobě vlastních marmelád, kompotů nebo čalamád. Důvod je jednoduchý. Všichni se shodují na tom, že domácí výrobky jsou kvalitnější a často i levnější než ty, které se dají koupit v obchodech.
Břeclav - Bylinky, klobásky, čerstvé pečivo, česnek, med a hlavně sezónní zelenina a ovoce. Bez supermarketových mačkanic a pod širým nebem. To jsou farmářské trhy, které se loni zabydlely před břeclavským kulturním domem a každý letní pátek se těší zájmu nakupujících i stánkařů.
Ústí nad Labem - Jedna z trhovkyň za obchodním domem Labe si mne ostře prohlíží, když fotím její stánek. „To si fotíte na co?" ptá se. Když jí vysvětlím, že dělám reportáž do novin, její tón se změní. „Klidně si to vyfoťte. Mám tu samou hezkou zeleninu. Českou," usmívá se.
Přerov – Slivovice s datem výroby 2012 bude pro pěstitele na Přerovsku obzvlášť vzácná. Jarní mrazíky na mnoha místech poničily úrodu švestek a majitelé pálenic se shodují na tom, že ovoce je mnohem méně než v minulých letech. Letošní rok je tedy pro sadaře stejně nevydařený jako pro zemědělce, které potrápily holomrazy a nebývalé sucho.
Habrůvka – O Tyršův sad v Habrůvce, který donedávna zarůstal akátem a upadávaly v něm suché větve stromů, se už druhým rokem starají členové tamního sdružení Habrůvka tradiční vesnicí. Ti se scházejí na pravidelných brigádách, společně prořezávají staré stromy, vysazují nové a sečou v sadu trávu.
Sosnová - Zatímco pěstitelé po celém okrese naříkají, že jsou letos bez ovoce, v Sosnové je tomu naopak, úroda je zde nezvykle bohatá. Mrazy letos na jaře zlikvidovaly mnoha zahrádkářům úrodu. Pěstitelé mají stromy bez ovoce a neúroda dopadá i na palírny, není z čeho udělat kvas a vypálit z něj destilát.
Sosnová - Zatímco pěstitelé po celém okrese naříkají, že jsou letos bez ovoce, v Sosnové je tomu naopak, úroda je zde nezvykle bohatá. Mrazy letos na jaře zlikvidovaly mnoha zahrádkářům úrodu. Pěstitelé mají stromy bez ovoce a neúroda dopadá i na palírny, není z čeho udělat kvas a vypálit z něj destilát.
Náchodsko – Nezaměstnaných na Náchodsku bylo v červenci víc. Volná místa se nabízí třeba v zemědělství nebo v potravinářském průmyslu.
Slavkov – Z generace na generaci, i tak by se dal označit dlouhodobý vztah rodiny Krnovských ve Slavkově k sušení ovoce v obci.
Jižní Morava /ANKETA/ – Loni rekordní rok a nejlepší sezona za poslední desetiletí. Letos půst a práce na poloviční obrátky. Taková je situace v palírnách na jižní Moravě. Zasáhlo je špatné jarní počasí, kvůli kterému se neurodilo ovoce.
Vranov - Lidé si teď lámou hlavu, co s velkým množstvím přezrálého ovoce. Někteří Vranovští však mají jasno. Je nejvyšší čas na jeho pálení. Nejdříve přišly na řadu třešně, nyní jsou to švestky a samozřejmě se dostane i na jablka. Kromě zmíněného zpracovávají v Sadech Schwarz Vranov také meruňky, broskve, hrušky nebo maliny.
Zlínsko - Léto a podzim jsou úrodným obdobím nejen pro zemědělce, pěstitele a zahrádkáře, ale také pro zloděje česneku, brambor, jablek, švestek…
Vranov - Přezrálé a zdánlivě už nezpracovatelné ovoce nemusí končit na kompostu.
Zlínsko - Léto a podzim jsou úrodným obdobím nejen pro zemědělce, pěstitele a zahrádkáře, ale také pro zloděje česneku, brambor, jablek, švestek…
Chrudimsko - Léto je v plném proudu, někdo plní sklep či spíž skleničkami marmelád a ovocnými kompoty, zavařenými okurkami a houbami, někdo jde radši k vodě.
Svitavy - K létu patří také zavařování. Zeptali jsme se za vás: Vyplatí se zavařovat ovoce a zeleninu?
Děčín, Chorvatsko - Velký úspěch: Na Děčínsko putují z Mistrovství světa v kickboxučtyři zlaté, jedna stříbrná a jedna bronzová medaile.
Orlickoústecko – Zavařování ovoce a zeleniny je pro řadu českých hospodyněk stejnou samozřejmostí jako servírovat ke svíčkové houskový knedlík a brusinky nebo, když rostou, vařit i z hub.
Královéhradecko - V minulosti, kdy některé zboží v pultech obchodů chybělo, se vařil kečup, připravovaly se ďábelské tousty nebo šťávy i džemy
Trutnovsko, Pojizeří - Kromě ovoce a zeleniny lze v zavařených sklenicích uchovat i omáčky s masem a rýží.
Náchodsko /ANKETA/ - Zeptali jsme se v ulicích Náchoda, zda lidé zavařují a jestli se jim to vyplatí.
Pálenky bude málo. Shodují se na tom alespoň pěstitelé ovoce Vyškovska, kteří si letošní rok zapíší do kronik černým písmem. Zatímco loni si sadaři i majitelé pálenic pochvalovali velmi dobrý rok, letos někteří očekávají jen třetinu průměrného objemu ovoce určeného k pálení.
Podchlumí – Zveme vás na návštěvu do regionu, který je znám především tradicí pěstování ovocných stromů. Zdejšími pěstiteli byly vyšlechtěny slavné odrůdy mnoha barev, chutí a tvarů.
Vyškovsko – Pálenky bude málo. Shodují se na tom alespoň pěstitelé ovoce Vyškovska, kteří si letošní rok zapíší do kronik černým písmem. Zatímco loni si sadaři i majitelé pálenic pochvalovali velmi dobrý rok, letos někteří očekávají jen třetinu průměrného objemu ovoce určeného k pálení.
Slovácko – Prázdné stromy, bečky, pálenice i demižony. Letošní domácí slivovice si příliš neužijeme. Na Slovácku totiž pomrzla většina plodů ovocných stromů, a tak jsou letos švestky nedostatkovým zbožím.
Plzeň – V minulém ročníku nastupoval v krajském fotbalovém přeboru za Přeštice, k tomu společně s hrajícím koučem Pavlem Vaiglem dotáhl Senco zpět do divize. A aby toho nebylo málo, Václav Uzlík se ještě věnoval doubravecké mládeži, působil totiž u klubu v roli šéftrenéra. Stihl tři odlišné role a ve všech třech sklízel ovoce.
Slovácko - Jarní mrazíky mohou za nedostatek ovoce. Podle zemědělců i majitelů pálenic je málo meruněk i švestek.
Slovácko – Prázdné stromy, bečky, pálenice i demižony. Letošní slivovice na Slovácku moc nebude, pěstitelé modrého ovoce si rok 2012 zapíší do kronik černým písmem.
Miroslav - Soutěž v pojídání meruňkových knedlíků, ukázky lidových řemesel nebo třeba módní přehlídku mohou v sobotu zhlédnout návštěvníci miroslavského Meruňkobraní. Třiadvacátý ročník tradičních oslav nepokazí ani letošní slabá úroda ovoce.
Valašsko – Provozovatelé valašských palíren nevidí začátek sezony příliš pozitivně. Ovoce se letos kvůli špatným podmínkám urodilo málo. Poslední naděje ještě vkládají do podzimu, kdy dozrávají jablka.
Kunštát – Na neoficiálním webu města Kunštát se čile diskutuje o kvalitě tamních obchodů potravin, konkrétně spotřebního družstva Jednota COOP.
Kunštát – Na neoficiálním webu města Kunštát se čile diskutuje o kvalitě tamních obchodů potravin, konkrétně spotřebního družstva Jednota COOP. Padají silná slova jako „od podzimu do jara má člověk obavu, že mu zelenina při výběru z přepravek proteče mezi prsty nebo se rozpadne na prach" nebo „koncem týdne maso vypadá jako právě nachystaná dodávka krmiva pro pavilon šelem brněnské ZOO". Všechny výkřiky jsou však anonymní. Provozně- technický náměstek sítě COOP Josef Tichý tvrdí, že žádná oficiální stížnost k nim nepřišla.
Slovácko - Jarní mrazíky mohou za nedostatek ovoce. Podle zemědělců i majitelů pálenic je málo meruněk i švestek.
Valašsko – Provozovatelé valašských palíren nevidí začátek sezony příliš pozitivně. Ovoce se letos kvůli špatným podmínkám urodilo málo. Poslední naděje ještě vkládají do podzimu, kdy dozrávají jablka.
Královéhradecko – Letošní první odhady sklizně obilovin v Královéhradeckém kraji jsou nižší než loňská úroda, a to jak u obou hlavních druhů pšenice a ječmene, tak i ovsa. Naopak vyšší úroda se očekává u žita a řepky.
Královéhradecký kraj - Letošní první odhady sklizně obilovin v Královéhradeckém kraji jsou nižší než loňská úroda, a to jak u obou hlavních druhů pšenice a ječmene, tak i ovsa. Naopak vyšší úroda se očekává u žita a řepky.
Královéhradecko – Letošní první odhady sklizně obilovin v Královéhradeckém kraji jsou nižší než loňská úroda, a to jak u obou hlavních druhů pšenice a ječmene, tak i ovsa. Naopak vyšší úroda se očekává u žita a řepky.
Královéhradecko – Letošní první odhady sklizně obilovin v Královéhradeckém kraji jsou nižší než loňská úroda, a to jak u obou hlavních druhů pšenice a ječmene, tak i ovsa. Naopak vyšší úroda se očekává u žita a řepky.
Královéhradecký kraj - Letošní první odhady sklizně obilovin v Královéhradeckém kraji jsou nižší než loňská úroda, a to jak u obou hlavních druhů pšenice a ječmene, tak i ovsa. Naopak vyšší úroda se očekává u žita a řepky.
Vysočina /ROZHOVOR/ - Pěstování ovoce a zeleniny, práce na čerstvém vzduchu, která upevňuje zdraví a zlepšuje tělesnou kondici. I to pro některé lidi znamená zahrádkaření.
Břeclavsko - Silnice na Břeclavsku lemují prodejci zeleniny a ovoce. S výběrem místa většinou problém nemají. Povolení jim ale často chybí.
Karvinsko - Prošlé párky, přemražené filety, plesnivé pečivo, falšované kakao a rádoby české ovoce a zelenina. I tento „sortiment" se objevuje na pultech maloobchodů a velkých obchodních řetězců. Odhalila to nedávná kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Starší generace pěstuje ovoce, zeleninu i květiny, náročné práce nelituje. Mladší raději posečou jenom trávník a posadí se ke grilu
Lhenicko – Obchodníkům prodávají pěstitelé třešně za pár korun. Zákazník je potom koupí na trzích nebo v supermarketech několikanásobně dráž. Spokojený není ani pěstitel, který se na prodej konzumního ovoce nemůže spoléhat, ani obchodník, který si musí stanovit cenu, pokrývající i náklady na neprodané ovoce. A zákazník potom jen kroutí hlavou, jak je možné, že jsou třešně tak drahé.