Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Spotřeba ovoce jde dolů, dovoz jablek je však rekordní

Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.

Spotřeba ovoce jde dolů, dovoz jablek je však rekordní

Hradec Králové – Spotřeba ovoce v Česku jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek.

Základem správného hubnutí jsou zdravé potraviny

Vánoce dají každoročně lidskému organismu pěkně zabrat. Již dopředu všichni vědí, co je čeká, ale odolat bramborovému salátu a cukroví od maminky konzumovanému nejlépe v teple domova u pohádek jde opravdu jen stěží. Následuje tedy novoroční předsevzetí – začít držet dietu a zhubnout alespoň pár kilo. Je ovšem velice důležité si uvědomit, že základem správného hubnutí jsou především zdravé potraviny. Ovoce, ale hlavně zelenina je samozřejmě základ, ovšem i další potraviny je možné do svého jídelníčku zařadit, aniž by se porušovala pravidla zdravého stravování. Ing. Petr Havlíček, specialista na výživu a garant produktů řady Víte, co jíte, radí, které to jsou a jak s nimi správně zacházet.

Sklizeň ovoce byla loni podprůměrná, nejvíc propadly meruňky

Sklizeň ovoce v ČR byla loni proti průměru posledních pěti let nižší o pět procent a činila 138.205 tun. Důvodem byly jarní mrazy, které postihly hlavně peckoviny. Sklizeň peckovin byla jednou z nejhorších vůbec. Například úroda meruněk propadla o tři čtvrtiny na pouhých 904 tun a byla nejnižší v historii. Na Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Sklizeň ovoce byla loni podprůměrná, nejvíc propadly meruňky

Hradec Králové – Sklizeň ovoce v ČR byla loni proti průměru posledních pěti let nižší o pět procent a činila 138.205 tun. Důvodem byly jarní mrazy, které postihly hlavně peckoviny. Sklizeň peckovin byla jednou z nejhorších vůbec. Například úroda meruněk propadla o tři čtvrtiny na pouhých 904 tun a byla nejnižší v historii. Na Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Spotřeba ovoce v Česku jde dolů, dovoz jablek je rekordní

Hradec Králové – Spotřeba ovoce v České republice jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek. Pozici na trhu ztrácejí hlavně domácí producenti, protože dovozy jablek do Česka loni vystoupaly k rekordu. Na dnešních Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Třídění chrání životní prostředí i šetří peníze

Náchod - Město v uplynulém roce zavedlo svoz bioodpadů. Do speciálních hnědých popelnic a kontejnerů je možné ukládat odpad rostlinného původu z domácností. Patří mezi něj zbytky ovoce a zeleniny, posekaná tráva, spadané ovoce, listí či plevel.

Eliščina medailová sklizeň byla letos velká

Třebíč - K medailím z mezinárodní soutěže ve vyřezávání z ovoce a zeleniny popřál v pátek za město Třebíč místostarosta Pavel Pacal studentce 4. ročníku Hotelové školy Třebíč Elišce Vostalové.

Audiovizuální tvorba začala sklízet ovoce

Opava - Před několika dny se uskutečnilo promítání filmů studentů oboru Audiovizuální tvorba Slezské univerzity. Jejich krátkometrážní snímky budou sloužit k výuce soudobých dějin na základních a středních školách.

Svěží vánek z Provence se jmenuje COMPAGNIE DE PROVENCE!

Praha /KOMERČNÍ PREZENTACE/ - Slyšeli jste již někdy o mýdle na ruce či do sprchy? Bezesporu ano, ale co o mýdle na ovoce a zeleninu? Doslova lahůdky pro vaše tělo, ale i domácnost, v těchto dnech novinkově přináší obchod abouthome.cz v podobě produktů francouzské kosmetické firmy COMPAGNIE DE PROVENCE. A věřte či ne, budou balzámem i pro vaši peněženku.

Ministerstvo varuje před mlýnkem na ovoce a mísou z Číny

Praha – Ministerstvo zdravotnictví varuje před používáním odšťavňovacího mlýnku na ovoce značky Kitchen King z Číny. Při mletí se z něj uvolňují částečky kovu, které mohou při polknutí poškodit ústa nebo trávicí ústrojí. Zároveň varuje před používáním mísy s pokličkou a ouškem, z níž se uvolňuje formaldehyd. Informoval o tom hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Češi vloni spotřebovali o desetinu více bílého pečiva, masa snědli méně

Praha – Spotřeba bílého pečiva v Česku loni meziročně vzrostla o desetinu, lidé jedli také více chleba a dalších výrobků z obilí. Zvýšila se rovněž spotřeba zeleniny, brambor a výrobků obsahujících cukr. Češi naopak konzumovali méně masa, ryb a ovoce než v roce 2010. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Podle Potravinářské komory je důvodem změny nákupních zvyklostí Čechů ekonomická situace a zvyšování daně z přidané hodnoty (DPH).

Míchání grepů s některými léky může být nebezpečné, varují lékaři

Ottawa/Praha – Před potenciálně nebezpečnou kombinací grapefruitů a některých léků varovali odborníci v Kanadě. Toto ovoce může způsobit předávkování některými medikamenty, když brání jejich rozkládání ve střevech a játrech. Experti nyní upozorňují, že počet léčiv, která se ve spojitosti s konzumací grepů stala nebezpečnými, rychle roste. Napsal o tom zpravodajský server BBC.

Trápení pálenic na Kroměřížsku: Nedostatek trnek

Kroměřížsko - Letošní úroda švestek je mizivá. Tento fakt se začíná projevovat i v regionálních pálenicích. Lidé většinou pálí to ovoce, které si sami vypěstovali na svých zahrádkách. I když se najdou i lidé, kteří nakupují ovoce ve velkém, aby ho potom mohli zkapalnit.

Trápení pálenic: Nedostatek trnek

Kroměřížsko - Letošní úroda švestek je mizivá. Tento fakt se začíná projevovat i v regionálních pálenicích. Lidé většinou pálí to ovoce, které si sami vypěstovali na svých zahrádkách. I když se najdou i lidé, kteří nakupují ovoce ve velkém, aby ho potom mohli zkapalnit.

Lidé chtějí kořalku z pálenic Pálí se každý den včetně sobot a nedělí

Žďársko - Oslovení provozovatelé pálenic v okrese Žďár nad Sázavou nepozorují v souvislosti s otravami jedovatým metanolem menší zájem lidí o domácí kořalky. „Na pěstitelské pálenice nemá aféra negativní vliv. Vše u nás spíše závisí na konkrétní úrodě ovoce," zní unisono z pěstitelských pálenic.

TÉMA: Není nad vlastní pálenku

Region - Vlastní pálenka, to není jen větší či menší zásoba alkoholu, který se může popíjet s přáteli, který se může rozdávat známým, který se může věnovat jako pozornost za poskytnuté služby. Vlastní pálenka, to je rodinné stříbro. Vlastní pálenka, to je životní postoj. Vlastní pálenka z vlastního ovoce, to je radost zahrádkáře, to je pýcha na dobrou úrodu.

Jarní mrazy tvrdě udeřily i na pálenice, ovoce je málo

Třebíčsko - Nejen pěstitelé jsou nad podzimní (ne)úrodou ovoce mrzutí, stejné pocity prožívají aktuálně i provozovatelé pálenic. Jejich letošní prognózy hovoří pouze o zlomku množství ovoce, které vypálili loni. Methanolová aféra za úbytkem zákazníků prý ale nestojí.

Jarní mrazy tvrdě udeřily i na pálenice, ovoce je málo

Třebíčsko - Nejen pěstitelé jsou nad podzimní (ne)úrodou ovoce mrzutí, stejné pocity prožívají aktuálně i provozovatelé pálenic. Jejich letošní prognózy hovoří pouze o zlomku množství ovoce, které vypálili loni. Methanolová aféra za úbytkem zákazníků prý ale nestojí.

Jablka z výstavy poputují žákům do školy

Babice – Základní organizace Českého svazu zahrádkářů v Babicích uspořádala v neděli ve svém zařízení s názvem Krájanka podzimní výstavu ovoce, zeleniny a květin.

Pěstitelé ovoce z Plzeňska mají letos velké problémy s brigádníky

Přimda - Pěstitelé ovoce v Plzeňském kraji mají letos velké problémy se zajištěním brigádníků. Důvodem je nový předpis, který nařizuje zdravotní prohlídky každého česáče. Zatímco v minulých letech museli zájemce odmítat, letos je stěží shánějí a ani na cizince se nemohou spolehnout.

Jaká budou letošní Svatomartinská vína? Hravá s výraznou chutí i vůní

Valtice – Letošní Svatomartinská vína budou podle odborníků hravá s výraznou chutí i vůní ovoce. Prvním kolem hodnocení prošlo 254 z 279 přih­lášených vzorků. Devět procent vyřazených má ještě šanci ve čtvrtečním druhém kole. Vyplývá to z informací, které dnes poskytl Vinařský fond. Některé firmy už začaly Svatomartinská vína lahvovat.

Chřipku pozastaví zdravý životní styl

Rychnovsko - K přicházející zimě neodmyslitelně patří také rýma, kašel i horečka. Nejúčinnější zbraní proti těmto nepříjemným nemocem je posílení imunity.

Září krásné jako květ, ovoce sladké jako med

Hodonín /NOSITELÉ FOLKLORU/ - Již vícekrát se tento seriál mírně odklonil od základního tématu a věnoval svou pozornost právě probíhajícímu ročnímu období a k němu se vážícím pranostikám. Společné zamyšlení nad zajímavými podzimními lidovými rčeními nabízí i dnešní příspěvek s ovocnářstvím.

Děti jedí více ovoce. I díky projektu

Karvinsko - Jablíčko ke svačince nebo pomeranč po obědě. Děti na základních školách mají možnost se stravovat zdravě. Díky projektu Ovoce do škol mají několikrát do měsíce zdarma ovoce, zeleninu nebo zeleninové šťávy. A pochvalují si to.  

Skladování ovoce přes zimu

Chladná voda ve stojatých vodách a shlukování vlaštovek na drátech elektrického vedení nám napovídá, že se léto tento rok už nevrátí. Je proto na čase připravit na příchod zimy i naši zahradu.

Přibyslav zve na výstavu ovoce a brambor

Přibyslav – Na v pořadí už 14. ročník výstavy ovoce, zeleniny, medu a brambor Přibyslavska, pořádané o víkendu  20. až 22. října 2012 zve město Přibyslav.

Zahrada Vysočiny opět láká

Žirovnice – Na letošní podzimní výstavě Zahrady Vysočiny v Žirovnici, která bude v zámku a ve špýcharu od soboty do pondělí vždy od 9 do 16 hodin, si návštěvníci budou moci prohlédnout ovoce, zeleninu a chryzantémy od pěstitelů z celého Česka.

Domácí marmeláda je za všechny peníze

Rychnovsko - S DENÍKEM UŠETŘÍTE: Při koupi zavařených výrobků v obchodě je potřeba si dát pozor na podíl ovoce, konzervační látky, ochucovadla a barviva.

Každý chce slivovici, ale hruška je špička

Biskupice - Švestek je letos málo, pomrzly i meruňky. Špatnou sezonu milovníků ovocných pálenek snad zachrání jablka. Špičkové pití je ovšem podle znalců z hrušek. Pěstitelské palírny jedou navzdory špatné úrodě na plné obrátky.

Každý chce slivovici, ale hruška je špička

Biskupice - Švestek je letos málo, pomrzly i meruňky. Špatnou sezonu milovníků ovocných pálenek snad zachrání jablka. Špičkové pití je ovšem podle znalců z hrušek. Pěstitelské palírny jedou navzdory špatné úrodě na plné obrátky.

Každý chce slivovici, ale hruška je špička

Biskupice - Švestek je letos málo, pomrzly i meruňky. Špatnou sezonu milovníků ovocných pálenek snad zachrání jablka. Špičkové pití je ovšem podle znalců z hrušek. Pěstitelské palírny jedou navzdory špatné úrodě na plné obrátky.

Jak uskladnit ovoce

Sklizené ovoce by se mělo skladovat v dobře větratelných místnostech nebo sklepích se stejnoměrnou teplotou, bez pronikání přímého slunečního světla a vždy samostatně. Ovoce je vhodné dávat do dřevěných lísek nebo přepravek z umělé hmoty. Před uskladněním se vyplatí dokonalé vytřídění poškozených plodů.

Američtí školáci chtějí stávkovat. Kvůli zdravému jídlu v jídelnách

New York - Žáci amerických veřejných škol se bouří proti zdravějšímu jídlu, které letos začali dostávat k obědu. Vadí jim také, že porce jsou menší a dražší. Například v jedné vesnici nedaleko Milwaukee ve státě Wisconsin uspořádali bojkot, v Parsippany v New Jersey již několik dní protestují, jinde zase vzniklo video, které novou skladbu jídelníčku paroduje. Napsal o tom deník The New York Times.

Ve čtvrtek startuje podzimní Flora. Co nabídne?

Olomouc – Jako pestrobarevný, hravý podzim se návštěvníkům představí letošní hlavní expozice podzimní zahradnické výstavy Flora Olomouc. K vidění bude už tradičně špičková produkce domácích i zahraničních pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků.

Ve čtvrtek startuje podzimní Flora. Co nabídne?

Olomouc – Jako pestrobarevný, hravý podzim se návštěvníkům představí letošní hlavní expozice podzimní zahradnické výstavy Flora Olomouc. K vidění bude už tradičně špičková produkce domácích i zahraničních pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků.