Glosa: Vyplatí se pěstovat ovoce?
Jiří Kohout - Občas si kladu otázku, zda se v současné době vyplatí zahrádkařit.
Jiří Kohout - Občas si kladu otázku, zda se v současné době vyplatí zahrádkařit.
Hradec Králové - Hodně ovoce a zeleniny našemu tělu výrazně napomáhá. Při zvýšeném výskytu nemocí je dobré sáhnout k doplňkům stravy.
Svitavy - Polovina prosince není jen období čekání na příchod Ježíška, ale bohužel také doba častého výskytu nachlazení a viróz.
Trutnovsko, Pojizeří /S DENÍKEM UŠETŘÍTE/ - Nejlepší je nachlazení či nemoci předcházet. Někdo chodí pro vitamíny do lékárny, někdo raději kupuje ovoce a zeleninu, jsou totiž levnější.
Bystřice pod Hostýnem /FOTOGALERIE/ – Med a ovoce. Tohle měly společné předměty a delikatesy, které byly v sobotu k vidění na výstavě ve společenském domě v Bystřici pod Hostýnem, kterou pořádali místní včelaři.
Lužany - Pěstitelé letos přišli o část úrody, jablek je zatím na skladě dostatek
Boskovice /TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA/ – Dřeviny okrasné i ty, co plodí ovoce, rostou na sedmi a půl hektarech půdy na východním okraji Boskovic. První zahrada tam vznikla už po druhé světové válce. V současné době podnik s názvem Šmelcovna vlastní Josef Janků. Kromě arboreta a prodejny rostlin a zahradních potřeb v něm najdou lidé i malou zoologickou zahradu nebo strašidla Vítězslavy Klimtové.
Hradec Králové - Nováček krajského přeboru, fotbalisté hradecké Slavie, na podzim ostudu rozhodně neudělal. Hráči si prý ověřili, že hrát se dá s každým.
Náchod - Policejní manévry, do nichž se 25. listopadu odpoledne v Náchodě zapojily desítky policistů, mezi nimiž byli i muži v neprůstřelných uniformách a psovodi se psy, přinesly své ovoce.
Praha - Radost z pohledu na dorůstající úrodu je nyní hlavní motivací českých zahrádkářů. Zatímco dříve hrály velkou roli pro jejich činnost peníze získané z prodeje ovoce a zeleniny, nyní podle samotných zahrádkářů o jejich výpěstky již trh nemá zájem, přestože jsou kvalitnější než zelenina prodávaná v supermarketech.
Kunovice - Vsadit na míchané nápoje, to je trend, který je stále oblíbenější mezi provozovateli barů, ale i hosty podniků. Úctyhodných sto padesát druhů míchaných drinků připravují i v novém Top Baru v Kunovicích.
Benešov – Druhý celek divize SK Benešov si doma poradil s velmi dobře hrajícím béčkem Dukly Praha, když se o branky postarali Němec a Chomát z penalty.
Praha - Od ledna se zvýší ceny školních obědů o čtvrtinu, důvodem je zdražování potravin kvůli vyšší DPH.
Milovice - Výstavu ovoce a zeleniny chystají na sobotní odpoledne v Milovicích, místní části Soběsuk.
Český Krumlov – Vedení domu s pečovatelskou službou ve spolupráci s žáky učiliště připravilo zájemcům zajímavé odpoledne.
Praha - Nápojářská společnost Kofola spustila ve svém výrobním závodě v Mnichově Hradišti novou výrobní linku za 150 milionů korun. Bude na ní vyrábět nápoje s vysokým podílem ovoce bez obsahu konzervantů.
Českobudějovicko – Zahrádkáři končí s lisováním jablek, ale začíná sezona pálení ovocných kvasů.
Zlínský kraj - Málo slunečních paprsků, častý výskyt houbových chorob a nedostatečné uzrání plodů. Zejména tyto faktory negativně ovlivňují a zřejmě také dále ovlivňovat budou letošní podzimní a zimní pálenku.
Zlínský kraj - Málo slunečních paprsků, častý výskyt houbových chorob a nedostatečné uzrání plodů. Zejména tyto faktory negativně ovlivňují a zřejmě také dále ovlivňovat budou letošní podzimní a zimní pálenku.
Třebihošť - Motorest U Lípy se stal během prodlouženého víkendu dějištěm výstavy, jejíž třicátý ročník uspořádali místní zahrádkáři.
Valašské Meziříčí – /FOTOGALERIE/ Meziříčské náměstí v úterý patřilo mléčným výrobkům a ovoci a zelenině.
Praha - Do projektu ovoce do škol se v tomto školním roce zapojilo více než 387.000 žáků základních škol, zhruba o pět procent více než ve školním roce 2010/2011.
Podzim je pro zahrádkáře hektickým obdobím, před zimou je třeba na zahradě stihnout mnoho věcí. Jednou z aktivit, na kterou je během října a listopadu příhodná doba, je výsadba ovocných stromů. Chcete-li si v příštích letech dopřávat ovoce z vlastní zahrádky, potřebuje váš ovocný sad čas od času obnovit. Využijte tedy posledních dnů, kdy teplota neklesá příliš k nule, a pusťte se do práce.
Jindřichohradecko - Na Jindřichohradecku se čeká dobrá pálenka ze švestek a hrušek.
Moravská Třebová – Oblastní výstavu ovoce a zeleniny na moravskotřebovském zámku navštívil i hejtman Radko Martínek.
Rýmařov-Stránské - Iniciativa Ovoce k lidem, lidé do sadů se v uplynulých letech snažila na Krnovsku a Osoblažsku oživit tradice ovocnářství a sadařství. Nyní se série bezplatných kurzů a přednášek přesouvá na Rýmařovsko.
Nový Hrozenkov – /AKTUALIZOVÁNO, FUTOGALERIE/ Čtyři hasičské jednotky bojovaly ve středu odpoledne s požárem dřevěného domu v Novém Hrozenkově. I přes jejich rychlý zásah způsobil živel škody téměř za jeden milion korun.
Fenomén bioproduktů už zasáhl téměř do všech oblastí života, od potravin přes kosmetiku a oblečení až po pohonné hmoty. Bioprodukty zařazují do svého sortimentu už i velké prodejny potravin, aby tak vyhověly novému trendu. Musí se však spotřebitelé mačkat v davu, když to samé zboží mohou koupit pohodlně z domova, a navíc od místních dodavatelů?
Stráž nad Nisou - Počasí nám letos moc nepřálo, úrodu spálil květnový mráz. Ti, kteří vloni sklidili několik metráků, letos naplnili s bídou dvě bedýnky,“ povzdychl si za organizátory výstavy ovoce a zeleniny krajský šéf zahrádkářů Jaroslav Trávníček.
Horňácko – Jablečný štrúdl, meruňková marmeláda, oskorušovice či ostružinové víno. I takové recepty se možná objeví v nové knížce věnované Moravským ovocným stezkám nazvané Sedm tváří ovocnářství.
Lubná - Místo u velké lípy, kde ještě před několika lety stála hospoda s tanečním sálem, se proměnilo. Zdeněk Jelínek se před osmi lety rozhodl objekt zrekonstruovat. Po roce otevřel moderní pálenici. Pěstitelé ovoce tuto provozovnu vyhledávají. Ovoce, které by doma nespotřebovali, se zde proměňuje na hřejivou pálenku.
Boskovice – Různé druhy ovoce a okrasné rostliny zaplnily od soboty do pondělí výstavní halu boskovického Arboreta Šmelcovna Dva dvory.
Jižní Morava - Až několik týdnů musejí čekat zájemci o vypálení ovoce v jihomoravských palírnách. Letošní úroda je totiž nadprůměrná a pěstitelé očekávají nejlepší sezonu minimálně za posledních deset let. Řada palíren je v provozu už od léta a některé z nich jsou obsazené i na měsíce dopředu.
Benešov /FOTOGALERIE/-Sobotní farmářské trhy na nádvoří pivovaru Ferdinand nabídly návštěvníkům kromě doplnění spíže pochutinami regionálních výrobců a domácích pěstitelů také inspiraci.
Ústí nad Labem - Jablka a hrušky, které na pultech obchodů ani trhovců nikdy nenajdete, lze vidět v ústecké Severočeské vědecké knihovně v Churchillově ulici.
Vysočina - Jako jednu z nejlepší sezon tohoto tisíciletí označují letošní rok provozovatelé pálenic na Vysočině. V těchto dnech se pálí hlavně kvasy z hrušek, raných švestek, popřípadě ještě z meruněk a blum a chystají se na nápor jablek a švestek.
Lubná - Místo u velké lípy, kde ještě před několika lety stála hospoda s tanečním sálem, se proměnilo. Zdeněk Jelínek se před osmi lety rozhodl objekt zrekonstruovat. Po roce otevřel moderní pálenici.
Žďársko - První letošní pálenku z vlastního ovocného kvasu již ochutnávají milovníci domácího alkoholu. Po třešních, které odstartovaly sezonu, nyní vozí lidé do pěstitelských pálenic především hrušky nebo rané švestky. Letošní sezona by měla být lepší než ta loňská, shodují se oslovení provozovatelé malých ovocných lihovarů v okrese Žďár nad Sázavou.
Litoměřicko - Letošní zimu bude zahrádkáře a pěstitele ovoce na Litoměřicku zahřívat slivovice a hruškovice.
Myslív - Více než stovka jedlých exponátů je pravidelně k vidění na gastronomické soutěži Ex Myslív, jejíž 22. ročník je na programu v sobotu 15. října.
Ostrava -Počet zákazníků, kteří si už letos objednali vypálení kvasu nebo přivezli ovoce, se podleMarcela Černíka z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. blíží tisícovce.
Starý Klíčov /ROZHOVOR/ - Pěkně vyzrálá jablíčka se dají sníst ke svačině, mohou posloužit k přípravě lahodného štrúdlu nebo díky destilaci mohou být, podobně jako další druhy ovoce, uchovány pro hřejivou konzumaci na delší čas. Své o tom ví majitel pálenice ve Starém Klíčově na Domažlicku Vladimír Císler, který ve své provozovně načal osmou sezonu.
Pelhřimovsko – V plném proudu je na Pelhřimovsku pálení a moštování ovoce. Zatímco někteří si pochvalují letošní nadprůměrnou úrodu ovoce, jiní zoufají.
Hodonínsko - Nadúroda meruněk, mírný pokles po letním ovoci a na řadu přicházejí hrušky a trnky. Pálenice si letošní sezonu pochvalují.
Hranice – Vůně koláčů, ale také kvalitní pálenky a ovocnářských specialit přilákala v sobotu do dvorany hranického zámku a na venkovní prostranství před ním stovky návštěvníků.
Domažlice -Silničáři ovocné stromy u komunikací nahrazují jinými dřevinami. K ovoci v příkopech se stahuje lesní zvěř a hrozí tak střety s automobily.
Častolovice - Začátky zahrádkářské činnosti v Častolovicích se datují od roku 1895, kdy vznikl tak zvaný Okrašlovací spolek, který se staral o zeleň a výsadbu nových stromů. Takto byla založena i sokolská zahrada, na které se dnes uskutečňuje celá výstava.
Častolovice - Na jedné z největších zahrádkářských výstav si přijdou na své nejen milovníci ovoce a zeleniny či květin, ale i chovatelé drobného zvířectva.
Lipník nad Bečvou – Chovatelé zvířat a zahrádkáři z širokého okolí se sjedou o víkendu do Lipníku nad Bečvou, kde se koná další ročník tradiční okresní výstavy drobného zvířectva, ovoce a zeleniny. Akce se uskuteční ve dnech 8. a 9. října v areálu lipnického střediska volného času v Komenského sadech.
Dětmarovice - Obyvatelé Dětmarovic mají novou možnost třídění odpadu. Až do konce listopadu totiž bude probíhat zkušební projekt likvidace bioodpadu. V obci tak mohou lidé najít šest hnědých kontejnerů, kam mohou házet trávu, listí nebo třeba spadlé ovoce.