Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

TÉMA: Boj s chřipkou může stát i stovky korun

Trutnovsko, Pojizeří /S DENÍKEM UŠETŘÍTE/ - Nejlepší je nachlazení či nemoci předcházet. Někdo chodí pro vitamíny do lékárny, někdo raději kupuje ovoce a zeleninu, jsou totiž levnější.

Společenský dům v Bystřici provoněl medem

Bystřice pod Hostýnem /FOTOGALERIE/ – Med a ovoce. Tohle měly společné předměty a delikatesy, které byly v sobotu k vidění na výstavě ve společenském domě v Bystřici pod Hostýnem, kterou pořádali místní včelaři.

Na Šmelcovně hlídají pohádková strašidla

Boskovice /TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA/ – Dřeviny okrasné i ty, co plodí ovoce, rostou na sedmi a půl hektarech půdy na východním okraji Boskovic. První zahrada tam vznikla už po druhé světové válce. V současné době podnik s názvem Šmelcovna vlastní Josef Janků. Kromě arboreta a prodejny rostlin a zahradních potřeb v něm najdou lidé i malou zoologickou zahradu nebo strašidla Vítězslavy Klimtové.

Lidé zahrádkaří pro radost, výpěstky neprodávají

Praha - Radost z pohledu na dorůstající úrodu je nyní hlavní motivací českých zahrádkářů. Zatímco dříve hrály velkou roli pro jejich činnost peníze získané z prodeje ovoce a zeleniny, nyní podle samotných zahrádkářů o jejich výpěstky již trh nemá zájem, přestože jsou kvalitnější než zelenina prodávaná v supermarketech.

Míchané nápoje nalijí do nádob z ovoce

Kunovice - Vsadit na míchané nápoje, to je trend, který je stále oblíbenější mezi provozovateli barů, ale i hosty podniků. Úctyhodných sto padesát druhů míchaných drinků připravují i v novém Top Baru v Kunovicích.

Kofola spustila výrobní linku za 150 milionů

Praha - Nápojářská společnost Kofola spustila ve svém výrobním závodě v Mnichově Hradišti novou výrobní linku za 150 milionů korun. Bude na ní vyrábět nápoje s vysokým podílem ovoce bez obsahu konzervantů.

Kvasu je hodně, slivovice z něj ale teče málo

Zlínský kraj - Málo slunečních paprsků, častý výskyt houbových chorob a nedostatečné uzrání plodů. Zejména tyto faktory negativně ovlivňují a zřejmě také dále ovlivňovat budou letošní podzimní a zimní pálenku.

Kvasu je hodně, slivovice z něj ale teče málo

Zlínský kraj - Málo slunečních paprsků, častý výskyt houbových chorob a nedostatečné uzrání plodů. Zejména tyto faktory negativně ovlivňují a zřejmě také dále ovlivňovat budou letošní podzimní a zimní pálenku.

Nepromeškejte pravý čas na sázení stromků!

Podzim je pro zahrádkáře hektickým obdobím, před zimou je třeba na zahradě stihnout mnoho věcí. Jednou z aktivit, na kterou je během října a listopadu příhodná doba, je výsadba ovocných stromů. Chcete-li si v příštích letech dopřávat ovoce z vlastní zahrádky, potřebuje váš ovocný sad čas od času obnovit. Využijte tedy posledních dnů, kdy teplota neklesá příliš k nule, a pusťte se do práce.

Ovocnářský kurz je zadarmo

Rýmařov-Stránské - Iniciativa Ovoce k lidem, lidé do sadů se v uplynulých letech snažila na Krnovsku a Osoblažsku oživit tradice ovocnářství a sadařství. Nyní se série bezplatných kurzů a přednášek přesouvá na Rýmařovsko.

Sušil ovoce, zapálil si stavení

Nový Hrozenkov – /AKTUALIZOVÁNO, FUTOGALERIE/ Čtyři hasičské jednotky bojovaly ve středu odpoledne s požárem dřevěného domu v Novém Hrozenkově. I přes jejich rychlý zásah způsobil živel škody téměř za jeden milion korun.

Když bedýnka plná vitaminů přichází až domů

Fenomén bioproduktů už zasáhl téměř do všech oblastí života, od potravin přes kosmetiku a oblečení až po pohonné hmoty. Bioprodukty zařazují do svého sortimentu už i velké prodejny potravin, aby tak vyhověly novému trendu. Musí se však spotřebitelé mačkat v davu, když to samé zboží mohou koupit pohodlně z domova, a navíc od místních dodavatelů?

Kvůli jarním mrazům málem nebylo co vystavovat

Stráž nad Nisou - Počasí nám letos moc nepřálo, úrodu spálil květnový mráz. Ti, kteří vloni sklidili několik metráků, letos naplnili s bídou dvě bedýnky,“ povzdychl si za organizátory výstavy ovoce a zeleniny krajský šéf zahrádkářů Jaroslav Trávníček.

Sbírají ovocné recepty. Do nové knihy

Horňácko – Jablečný štrúdl, meruňková marmeláda, oskorušovice či ostružinové víno. I takové recepty se možná objeví v nové knížce věnované Moravským ovocným stezkám nazvané Sedm tváří ovocnářství.

Padesátiletá slivovice je prý nejlepší. Omyl!

Lubná - Místo u velké lípy, kde ještě před několika lety stála hospoda s tanečním sálem, se proměnilo. Zdeněk Jelínek se před osmi lety rozhodl objekt zrekonstruovat. Po roce otevřel moderní pálenici. Pěstitelé ovoce tuto provozovnu vyhledávají. Ovoce, které by doma nespotřebovali, se zde proměňuje na hřejivou pálenku.

Nejlepší sezona za desetiletí, zní z pálenic

Jižní Morava - Až několik týdnů musejí čekat zájemci o vypálení ovoce v jihomoravských palírnách. Letošní úroda je totiž nadprůměrná a pěstitelé očekávají nejlepší sezonu minimálně za posledních deset let. Řada palíren je v provozu už od léta a některé z nich jsou obsazené i na měsíce dopředu.

Pálenice: Na tuto sezonu se bude vzpomínat

Vysočina - Jako jednu z nejlepší sezon tohoto tisíciletí označují letošní rok provozovatelé pálenic na Vysočině. V těchto dnech se pálí hlavně kvasy z hrušek, raných švestek, popřípadě ještě z meruněk a blum a chystají se na nápor jablek a švestek.

Padesátiletá slivovice je prý nejlepší. Omyl!

Lubná - Místo u velké lípy, kde ještě před několika lety stála hospoda s tanečním sálem, se proměnilo. Zdeněk Jelínek se před osmi lety rozhodl objekt zrekonstruovat. Po roce otevřel moderní pálenici.

Sezona vypadá slibně, hlásí provozovatelé pálenic

Žďársko - První letošní pálenku z vlastního ovocného kvasu již ochutnávají milovníci domácího alkoholu. Po třešních, které odstartovaly sezonu, nyní vozí lidé do pěstitelských pálenic především hrušky nebo rané švestky. Letošní sezona by měla být lepší než ta loňská, shodují se oslovení provozovatelé malých ovocných lihovarů v okrese Žďár nad Sázavou.

Jak správně připravit kvas?

Ostrava -Počet zákazníků, kteří si už letos objednali vypálení kvasu nebo přivezli ovoce, se podleMarcela Černíka z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. blíží tisícovce.

K pálení mě přivedlo lyžování

Starý Klíčov /ROZHOVOR/ - Pěkně vyzrálá jablíčka se dají sníst ke svačině, mohou posloužit k přípravě lahodného štrúdlu nebo díky destilaci mohou být, podobně jako další druhy ovoce, uchovány pro hřejivou konzumaci na delší čas. Své o tom ví majitel pálenice ve Starém Klíčově na Domažlicku Vladimír Císler, který ve své provozovně načal osmou sezonu.

Pelhřimov trápí nízká úroda jablek

Pelhřimovsko – V plném proudu je na Pelhřimovsku pálení a moštování ovoce. Zatímco někteří si pochvalují letošní nadprůměrnou úrodu ovoce, jiní zoufají.

Tekutého ovoce bude letos dost

Hodonínsko - Nadúroda meruněk, mírný pokles po letním ovoci a na řadu přicházejí hrušky a trnky. Pálenice si letošní sezonu pochvalují.

Z maličké výstavy se stal gigant východních Čech

Častolovice - Začátky zahrádkářské činnosti v Častolovicích se datují od roku 1895, kdy vznikl tak zvaný Okrašlovací spolek, který se staral o zeleň a výsadbu nových stromů. Takto byla založena i sokolská zahrada, na které se dnes uskutečňuje celá výstava.

V Lipníku ukáží jablka, králíky i bojovnou drůbež

Lipník nad Bečvou – Chovatelé zvířat a zahrádkáři z širokého okolí se sjedou o víkendu do Lipníku nad Bečvou, kde se koná další ročník tradiční okresní výstavy drobného zvířectva, ovoce a zeleniny. Akce se uskuteční ve dnech 8. a 9. října v areálu lipnického střediska volného času v Komenského sadech.

Na shnilé ovoce mají v Dětmarovicích kontejnery

Dětmarovice - Obyvatelé Dětmarovic mají novou možnost třídění odpadu. Až do konce listopadu totiž bude probíhat zkušební projekt likvidace bioodpadu. V obci tak mohou lidé najít šest hnědých kontejnerů, kam mohou házet trávu, listí nebo třeba spadlé ovoce.