Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Ovocnáři kvůli špatné sklizni přijdou o půl miliardy

Hradec Králové /AKTUALIZOVÁNO/ – Sklizeň ovoce vloni klesla o 16 procent na 101.249 tun a patřila mezi nejnižší sklizně za posledních 50 let. Proti průměru posledních pěti let sklizeň klesla o 38 procent. Ztráty ovocnářů na tržbách budou přes půl miliardy korun.

Úspěch dětí z družiny ZŠ Hornická

Tachov – Začátek nového roku byl pro naše děti úspěšný. Vyhrály zlato a stříbro v soutěži, kterou vyhlásili zahrádkáři na téma Ovoce na naší zahradě.

Pálenice vyrobí až o třetinu alkoholu více než loni

Plzeň - Tuzemské pěstitelské pálenice vyrobí v sezoně 2011/2012, i přes místy hodně špatnou úrodu ovoce, až o třetinu více pálenky než o rok dříve. Zatímco loni činila jejich produkce zhruba 4,5 milionu litrů čistého alkoholu, letos by to mělo být 5,6 až 5,9 milionu litrů.

Pálenice jedou. Trnek je ale málo

Hodonínsko -Zatímco na podzim se majitelé pálenic těšili na dobrou sezonu, nyní je vše jinak. Letního ovoce bylo sice dost, trnky ale na většině míst okresu pomrzly. Výjimkou je Kyjovsko.

TÉMA: Boj s chřipkou může stát i stovky korun

Trutnovsko, Pojizeří /S DENÍKEM UŠETŘÍTE/ - Nejlepší je nachlazení či nemoci předcházet. Někdo chodí pro vitamíny do lékárny, někdo raději kupuje ovoce a zeleninu, jsou totiž levnější.

Společenský dům v Bystřici provoněl medem

Bystřice pod Hostýnem /FOTOGALERIE/ – Med a ovoce. Tohle měly společné předměty a delikatesy, které byly v sobotu k vidění na výstavě ve společenském domě v Bystřici pod Hostýnem, kterou pořádali místní včelaři.

Na Šmelcovně hlídají pohádková strašidla

Boskovice /TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA/ – Dřeviny okrasné i ty, co plodí ovoce, rostou na sedmi a půl hektarech půdy na východním okraji Boskovic. První zahrada tam vznikla už po druhé světové válce. V současné době podnik s názvem Šmelcovna vlastní Josef Janků. Kromě arboreta a prodejny rostlin a zahradních potřeb v něm najdou lidé i malou zoologickou zahradu nebo strašidla Vítězslavy Klimtové.

Lidé zahrádkaří pro radost, výpěstky neprodávají

Praha - Radost z pohledu na dorůstající úrodu je nyní hlavní motivací českých zahrádkářů. Zatímco dříve hrály velkou roli pro jejich činnost peníze získané z prodeje ovoce a zeleniny, nyní podle samotných zahrádkářů o jejich výpěstky již trh nemá zájem, přestože jsou kvalitnější než zelenina prodávaná v supermarketech.

Míchané nápoje nalijí do nádob z ovoce

Kunovice - Vsadit na míchané nápoje, to je trend, který je stále oblíbenější mezi provozovateli barů, ale i hosty podniků. Úctyhodných sto padesát druhů míchaných drinků připravují i v novém Top Baru v Kunovicích.

Kofola spustila výrobní linku za 150 milionů

Praha - Nápojářská společnost Kofola spustila ve svém výrobním závodě v Mnichově Hradišti novou výrobní linku za 150 milionů korun. Bude na ní vyrábět nápoje s vysokým podílem ovoce bez obsahu konzervantů.

Kvasu je hodně, slivovice z něj ale teče málo

Zlínský kraj - Málo slunečních paprsků, častý výskyt houbových chorob a nedostatečné uzrání plodů. Zejména tyto faktory negativně ovlivňují a zřejmě také dále ovlivňovat budou letošní podzimní a zimní pálenku.

Kvasu je hodně, slivovice z něj ale teče málo

Zlínský kraj - Málo slunečních paprsků, častý výskyt houbových chorob a nedostatečné uzrání plodů. Zejména tyto faktory negativně ovlivňují a zřejmě také dále ovlivňovat budou letošní podzimní a zimní pálenku.

Nepromeškejte pravý čas na sázení stromků!

Podzim je pro zahrádkáře hektickým obdobím, před zimou je třeba na zahradě stihnout mnoho věcí. Jednou z aktivit, na kterou je během října a listopadu příhodná doba, je výsadba ovocných stromů. Chcete-li si v příštích letech dopřávat ovoce z vlastní zahrádky, potřebuje váš ovocný sad čas od času obnovit. Využijte tedy posledních dnů, kdy teplota neklesá příliš k nule, a pusťte se do práce.

Ovocnářský kurz je zadarmo

Rýmařov-Stránské - Iniciativa Ovoce k lidem, lidé do sadů se v uplynulých letech snažila na Krnovsku a Osoblažsku oživit tradice ovocnářství a sadařství. Nyní se série bezplatných kurzů a přednášek přesouvá na Rýmařovsko.

Sušil ovoce, zapálil si stavení

Nový Hrozenkov – /AKTUALIZOVÁNO, FUTOGALERIE/ Čtyři hasičské jednotky bojovaly ve středu odpoledne s požárem dřevěného domu v Novém Hrozenkově. I přes jejich rychlý zásah způsobil živel škody téměř za jeden milion korun.

Když bedýnka plná vitaminů přichází až domů

Fenomén bioproduktů už zasáhl téměř do všech oblastí života, od potravin přes kosmetiku a oblečení až po pohonné hmoty. Bioprodukty zařazují do svého sortimentu už i velké prodejny potravin, aby tak vyhověly novému trendu. Musí se však spotřebitelé mačkat v davu, když to samé zboží mohou koupit pohodlně z domova, a navíc od místních dodavatelů?

Kvůli jarním mrazům málem nebylo co vystavovat

Stráž nad Nisou - Počasí nám letos moc nepřálo, úrodu spálil květnový mráz. Ti, kteří vloni sklidili několik metráků, letos naplnili s bídou dvě bedýnky,“ povzdychl si za organizátory výstavy ovoce a zeleniny krajský šéf zahrádkářů Jaroslav Trávníček.

Sbírají ovocné recepty. Do nové knihy

Horňácko – Jablečný štrúdl, meruňková marmeláda, oskorušovice či ostružinové víno. I takové recepty se možná objeví v nové knížce věnované Moravským ovocným stezkám nazvané Sedm tváří ovocnářství.

Padesátiletá slivovice je prý nejlepší. Omyl!

Lubná - Místo u velké lípy, kde ještě před několika lety stála hospoda s tanečním sálem, se proměnilo. Zdeněk Jelínek se před osmi lety rozhodl objekt zrekonstruovat. Po roce otevřel moderní pálenici. Pěstitelé ovoce tuto provozovnu vyhledávají. Ovoce, které by doma nespotřebovali, se zde proměňuje na hřejivou pálenku.

Nejlepší sezona za desetiletí, zní z pálenic

Jižní Morava - Až několik týdnů musejí čekat zájemci o vypálení ovoce v jihomoravských palírnách. Letošní úroda je totiž nadprůměrná a pěstitelé očekávají nejlepší sezonu minimálně za posledních deset let. Řada palíren je v provozu už od léta a některé z nich jsou obsazené i na měsíce dopředu.

Pálenice: Na tuto sezonu se bude vzpomínat

Vysočina - Jako jednu z nejlepší sezon tohoto tisíciletí označují letošní rok provozovatelé pálenic na Vysočině. V těchto dnech se pálí hlavně kvasy z hrušek, raných švestek, popřípadě ještě z meruněk a blum a chystají se na nápor jablek a švestek.

Padesátiletá slivovice je prý nejlepší. Omyl!

Lubná - Místo u velké lípy, kde ještě před několika lety stála hospoda s tanečním sálem, se proměnilo. Zdeněk Jelínek se před osmi lety rozhodl objekt zrekonstruovat. Po roce otevřel moderní pálenici.

Sezona vypadá slibně, hlásí provozovatelé pálenic

Žďársko - První letošní pálenku z vlastního ovocného kvasu již ochutnávají milovníci domácího alkoholu. Po třešních, které odstartovaly sezonu, nyní vozí lidé do pěstitelských pálenic především hrušky nebo rané švestky. Letošní sezona by měla být lepší než ta loňská, shodují se oslovení provozovatelé malých ovocných lihovarů v okrese Žďár nad Sázavou.

Jak správně připravit kvas?

Ostrava -Počet zákazníků, kteří si už letos objednali vypálení kvasu nebo přivezli ovoce, se podleMarcela Černíka z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. blíží tisícovce.