Hradec Králové /AKTUALIZOVÁNO/ – Sklizeň ovoce vloni klesla o 16 procent na 101.249 tun a patřila mezi nejnižší sklizně za posledních 50 let. Proti průměru posledních pěti let sklizeň klesla o 38 procent. Ztráty ovocnářů na tržbách budou přes půl miliardy korun.
Plzeň - Tuzemské pěstitelské pálenice vyrobí v sezoně 2011/2012, i přes místy hodně špatnou úrodu ovoce, až o třetinu více pálenky než o rok dříve. Zatímco loni činila jejich produkce zhruba 4,5 milionu litrů čistého alkoholu, letos by to mělo být 5,6 až 5,9 milionu litrů.
Hodonínsko -Zatímco na podzim se majitelé pálenic těšili na dobrou sezonu, nyní je vše jinak. Letního ovoce bylo sice dost, trnky ale na většině míst okresu pomrzly. Výjimkou je Kyjovsko.
Březnice /FOTOGALERIE/ – Volno o vánočních svátcích využili lidé různě. Někdo odpočíval aktivně a zašel si zasportova. V Hudčicích vyrazila skupinka dětí do lesa, aby nadělila dárečky i zvířátkům. Jiní lidé se důkladně věnovali odpočinku a sledování pohádek.
Chocerady – Fotbalisté od řeky Sázavy skončili po podzimní části fotbalové I. B třídy, skupiny D, na desátém místě, což jim opět přidělává vrásky na čele. Navíc u mužstva během podzimu došlo k výměně trenérů.
Trutnovsko, Pojizeří /S DENÍKEM UŠETŘÍTE/ - Nejlepší je nachlazení či nemoci předcházet. Někdo chodí pro vitamíny do lékárny, někdo raději kupuje ovoce a zeleninu, jsou totiž levnější.
Bystřice pod Hostýnem /FOTOGALERIE/ – Med a ovoce. Tohle měly společné předměty a delikatesy, které byly v sobotu k vidění na výstavě ve společenském domě v Bystřici pod Hostýnem, kterou pořádali místní včelaři.
Boskovice /TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA/ – Dřeviny okrasné i ty, co plodí ovoce, rostou na sedmi a půl hektarech půdy na východním okraji Boskovic. První zahrada tam vznikla už po druhé světové válce. V současné době podnik s názvem Šmelcovna vlastní Josef Janků. Kromě arboreta a prodejny rostlin a zahradních potřeb v něm najdou lidé i malou zoologickou zahradu nebo strašidla Vítězslavy Klimtové.
Hradec Králové - Nováček krajského přeboru, fotbalisté hradecké Slavie, na podzim ostudu rozhodně neudělal. Hráči si prý ověřili, že hrát se dá s každým.
Náchod - Policejní manévry, do nichž se 25. listopadu odpoledne v Náchodě zapojily desítky policistů, mezi nimiž byli i muži v neprůstřelných uniformách a psovodi se psy, přinesly své ovoce.
Praha - Radost z pohledu na dorůstající úrodu je nyní hlavní motivací českých zahrádkářů. Zatímco dříve hrály velkou roli pro jejich činnost peníze získané z prodeje ovoce a zeleniny, nyní podle samotných zahrádkářů o jejich výpěstky již trh nemá zájem, přestože jsou kvalitnější než zelenina prodávaná v supermarketech.
Kunovice - Vsadit na míchané nápoje, to je trend, který je stále oblíbenější mezi provozovateli barů, ale i hosty podniků. Úctyhodných sto padesát druhů míchaných drinků připravují i v novém Top Baru v Kunovicích.
Benešov – Druhý celek divize SK Benešov si doma poradil s velmi dobře hrajícím béčkem Dukly Praha, když se o branky postarali Němec a Chomát z penalty.
Praha - Nápojářská společnost Kofola spustila ve svém výrobním závodě v Mnichově Hradišti novou výrobní linku za 150 milionů korun. Bude na ní vyrábět nápoje s vysokým podílem ovoce bez obsahu konzervantů.
Zlínský kraj - Málo slunečních paprsků, častý výskyt houbových chorob a nedostatečné uzrání plodů. Zejména tyto faktory negativně ovlivňují a zřejmě také dále ovlivňovat budou letošní podzimní a zimní pálenku.
Zlínský kraj - Málo slunečních paprsků, častý výskyt houbových chorob a nedostatečné uzrání plodů. Zejména tyto faktory negativně ovlivňují a zřejmě také dále ovlivňovat budou letošní podzimní a zimní pálenku.
Praha - Do projektu ovoce do škol se v tomto školním roce zapojilo více než 387.000 žáků základních škol, zhruba o pět procent více než ve školním roce 2010/2011.
Podzim je pro zahrádkáře hektickým obdobím, před zimou je třeba na zahradě stihnout mnoho věcí. Jednou z aktivit, na kterou je během října a listopadu příhodná doba, je výsadba ovocných stromů. Chcete-li si v příštích letech dopřávat ovoce z vlastní zahrádky, potřebuje váš ovocný sad čas od času obnovit. Využijte tedy posledních dnů, kdy teplota neklesá příliš k nule, a pusťte se do práce.
Rýmařov-Stránské - Iniciativa Ovoce k lidem, lidé do sadů se v uplynulých letech snažila na Krnovsku a Osoblažsku oživit tradice ovocnářství a sadařství. Nyní se série bezplatných kurzů a přednášek přesouvá na Rýmařovsko.
Nový Hrozenkov – /AKTUALIZOVÁNO, FUTOGALERIE/ Čtyři hasičské jednotky bojovaly ve středu odpoledne s požárem dřevěného domu v Novém Hrozenkově. I přes jejich rychlý zásah způsobil živel škody téměř za jeden milion korun.
Fenomén bioproduktů už zasáhl téměř do všech oblastí života, od potravin přes kosmetiku a oblečení až po pohonné hmoty. Bioprodukty zařazují do svého sortimentu už i velké prodejny potravin, aby tak vyhověly novému trendu. Musí se však spotřebitelé mačkat v davu, když to samé zboží mohou koupit pohodlně z domova, a navíc od místních dodavatelů?
Stráž nad Nisou - Počasí nám letos moc nepřálo, úrodu spálil květnový mráz. Ti, kteří vloni sklidili několik metráků, letos naplnili s bídou dvě bedýnky,“ povzdychl si za organizátory výstavy ovoce a zeleniny krajský šéf zahrádkářů Jaroslav Trávníček.
Horňácko – Jablečný štrúdl, meruňková marmeláda, oskorušovice či ostružinové víno. I takové recepty se možná objeví v nové knížce věnované Moravským ovocným stezkám nazvané Sedm tváří ovocnářství.
Lubná - Místo u velké lípy, kde ještě před několika lety stála hospoda s tanečním sálem, se proměnilo. Zdeněk Jelínek se před osmi lety rozhodl objekt zrekonstruovat. Po roce otevřel moderní pálenici. Pěstitelé ovoce tuto provozovnu vyhledávají. Ovoce, které by doma nespotřebovali, se zde proměňuje na hřejivou pálenku.
Jižní Morava - Až několik týdnů musejí čekat zájemci o vypálení ovoce v jihomoravských palírnách. Letošní úroda je totiž nadprůměrná a pěstitelé očekávají nejlepší sezonu minimálně za posledních deset let. Řada palíren je v provozu už od léta a některé z nich jsou obsazené i na měsíce dopředu.
Benešov /FOTOGALERIE/-Sobotní farmářské trhy na nádvoří pivovaru Ferdinand nabídly návštěvníkům kromě doplnění spíže pochutinami regionálních výrobců a domácích pěstitelů také inspiraci.
Ústí nad Labem - Jablka a hrušky, které na pultech obchodů ani trhovců nikdy nenajdete, lze vidět v ústecké Severočeské vědecké knihovně v Churchillově ulici.
Vysočina - Jako jednu z nejlepší sezon tohoto tisíciletí označují letošní rok provozovatelé pálenic na Vysočině. V těchto dnech se pálí hlavně kvasy z hrušek, raných švestek, popřípadě ještě z meruněk a blum a chystají se na nápor jablek a švestek.
Lubná - Místo u velké lípy, kde ještě před několika lety stála hospoda s tanečním sálem, se proměnilo. Zdeněk Jelínek se před osmi lety rozhodl objekt zrekonstruovat. Po roce otevřel moderní pálenici.
Žďársko - První letošní pálenku z vlastního ovocného kvasu již ochutnávají milovníci domácího alkoholu. Po třešních, které odstartovaly sezonu, nyní vozí lidé do pěstitelských pálenic především hrušky nebo rané švestky. Letošní sezona by měla být lepší než ta loňská, shodují se oslovení provozovatelé malých ovocných lihovarů v okrese Žďár nad Sázavou.
Myslív - Více než stovka jedlých exponátů je pravidelně k vidění na gastronomické soutěži Ex Myslív, jejíž 22. ročník je na programu v sobotu 15. října.
Ostrava -Počet zákazníků, kteří si už letos objednali vypálení kvasu nebo přivezli ovoce, se podleMarcela Černíka z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.
blíží tisícovce.