Starý Klíčov /ROZHOVOR/ - Pěkně vyzrálá jablíčka se dají sníst ke svačině, mohou posloužit k přípravě lahodného štrúdlu nebo díky destilaci mohou být, podobně jako další druhy ovoce, uchovány pro hřejivou konzumaci na delší čas. Své o tom ví majitel pálenice ve Starém Klíčově na Domažlicku Vladimír Císler, který ve své provozovně načal osmou sezonu.
Pelhřimovsko – V plném proudu je na Pelhřimovsku pálení a moštování ovoce. Zatímco někteří si pochvalují letošní nadprůměrnou úrodu ovoce, jiní zoufají.
Hranice – Vůně koláčů, ale také kvalitní pálenky a ovocnářských specialit přilákala v sobotu do dvorany hranického zámku a na venkovní prostranství před ním stovky návštěvníků.
Častolovice - Začátky zahrádkářské činnosti v Častolovicích se datují od roku 1895, kdy vznikl tak zvaný Okrašlovací spolek, který se staral o zeleň a výsadbu nových stromů. Takto byla založena i sokolská zahrada, na které se dnes uskutečňuje celá výstava.
Častolovice - Na jedné z největších zahrádkářských výstav si přijdou na své nejen milovníci ovoce a zeleniny či květin, ale i chovatelé drobného zvířectva.
Lipník nad Bečvou – Chovatelé zvířat a zahrádkáři z širokého okolí se sjedou o víkendu do Lipníku nad Bečvou, kde se koná další ročník tradiční okresní výstavy drobného zvířectva, ovoce a zeleniny. Akce se uskuteční ve dnech 8. a 9. října v areálu lipnického střediska volného času v Komenského sadech.
Dětmarovice - Obyvatelé Dětmarovic mají novou možnost třídění odpadu. Až do konce listopadu totiž bude probíhat zkušební projekt likvidace bioodpadu. V obci tak mohou lidé najít šest hnědých kontejnerů, kam mohou házet trávu, listí nebo třeba spadlé ovoce.
Benešov /FOTOGALERIE/ -Výstavu jablek, hrušek, ale i nejrůznější zeleniny či květin si přišli včera do Domu dětí a mládeže Benešov prohlédnout i žáci šesté třídy Základní školy Jiráskova v doprovodu svého učitele přírodopisu Bohumila Bareše.
Koštice - Palírny ovoce jedou na plné obrátky, alespoň to tvrdí Vratislav Novák z rodinného lihovaru Karfíkův dvůr v Košticích na Lounsku s tím, že letošní ovocnářská sezóna právě vrcholí.
Pacov /FOTOGALERIE/ - Stovky návštěvníků si od soboty do pondělka nenechaly ujít výstavu ovoce, zeleniny a květinových aranží, kterou připravili členové Českého zahrádkářského svazu organizace Pacov 1.
Valašsko – Aleje jabloní či švestek kolem cest nabízejí bohatou úrodu. Ta se dá sníst syrová, zavařit nebo vypálit. Česat se jí však vydávají jen ti, kteří se nebojí o zdraví.
Opavsko - Tři posádky záchranné služby zasahovaly v neděli odpoledne u tragické události v Mokrých Lazcích. Krajskému operačnímu středisku bylo nahlášeno, že na zahradě jednoho z domů došlo k zasažení dvou osob elektrickým proudem.
Královéhradecko - Proč nechávat hnít ovoce na zahradě, když z něj můžete vyrobit pálenku? Existují pálenice, kde z přivezeného ovoce vypálí tekutý mok.
Klatovy - „Je to moc krásná výstava, udělali jsme si radost. Ono stačilo jen vejít do sálu a cítíte tu úžasnou vůni ovoce,” pochvalovala si návštěvnice pátého ročníku zahrádkářské výstavy Zahrada Pošumaví Helena Kočová.
Klatovy - „Je to moc krásná výstava, udělali jsme si radost. Ono stačilo jen vejít do sálu a cítíte tu úžasnou vůni ovoce,” pochvalovala si návštěvnice pátého ročníku zahrádkářské výstavy Zahrada Pošumaví Helena Kočová.
Chvalčov – Obří dýni, výstavní jablíčka, hrušky, hrozny, ořechy a další výpěstky ukázali o víkendu zahrádkáři ve Chvalčově. Už zhruba podvacáté totiž připravili výstavu ovoce a zeleniny, kterou zpestřili i o expozici květin.
Královéhradecko - Proč nechávat hnít ovoce na zahradě, když z něj můžete vyrobit pálenku? Existují pálenice, kde z přivezeného ovoce vypálí tekutý mok.
Klatovsko - I přes velmi slabou úrodu jablek v letošním roce otevřeli zahrádkáři na Klatovsku své moštárny. Fronty se ale letos netvoří. O moštování ovoce je malý zájem. Lidé totiž nemají co zpracovávat.
Břeclavsko – Konečně. Zatímco loni provozovatelé palíren na Břeclavsku neměli skoro do čeho píchnout, letos se vrhli i do čtyřiadvacetihodinové výroby. V kořalku proměnili stovky tun sesbíraného ovoce.
Chanovice - Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech a obec Chanovice pořádají 1. října od 10 do 18 hodin v chanovickém skanzenu tradiční podzimní potravinový den.
Světlá nad Sázavou – Keramika musí být dnes nejen krásná, ale především užitková, jednoduchá na mytí a údržbu,“ říká Petra Koutná, jedna z mála prodejců, kteří na víkendové světelské pouti nechtěli nabízet jen cukrovinky nebo textilie, ale užitkové, ručně vyráběné zboží.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Na čtyři sta padesát druhů ovoce a zeleniny z celého okresu Uherské Hradiště bylo o víkendu k vidění na výstavě v uherskohradišťské Redutě, kterou pořádá místní Český zahrádkářský svaz každé dva roky na podzim.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Na čtyři sta padesát druhů ovoce a zeleniny z celého okresu Uherské Hradiště bylo o víkendu k vidění na výstavě v uherskohradišťské Redutě, kterou pořádá místní Český zahrádkářský svaz každé dva roky na podzim.
Hostětín - Tradiční Jablečnou slavností ožije v neděli 25. září Hostětín. Návštěvníci obce mohou letos už podesáté ochutnat například jablečné moučníky, čerstvý ovocný mošt nebo sušené ovoce.
Letošní léto velmi přálo vosám. Najdeme je téměř všude, ale především tam, kde dozrává ovoce. Vosy se neživí pouze ovocem, ale hlavně hmyzem. Dokonce i ovoce poškozují primárně jen velmi zřídka. Častěji se objevují na plodech již dříve poškozených ptáky, kroupami či hnilobou.
Blanensko - Nadprůměrná úroda ovoce na Blanensku znamená pro majitele výroben alkoholu žně. Po pálení z třešní a višní přichází na řadu pálenky ze švestek a hrušek.
Ovocnáře i zahrádkáře na Slovácku potrápila letos slabší úroda jablek, a proto spokojeností rozhodně nezáří. Na horší sklizni se podle nich podepsaly mrazíky v první květnové dekádě.
Slovácko - Ovocnáře i zahrádkáře na Slovácku potrápila letos slabší úroda jablek, a proto spokojeností rozhodně nezáří. Na horší sklizni se podle nich podepsaly mrazíky v první květnové dekádě.
Klatovy – O tom, že zelenina a ovoce nejsou jen k jídlu, ale že se z nich nechá vykouzlit například labuť, leknín, motýl a jiné motivy, se přesvědčili studenti Střední integrované školy v Klatovech, kteří se zúčastnili dvoudenního kurzu carvingu neboli vyřezávání ze zeleniny a ovoce.