Praha - Radost z pohledu na dorůstající úrodu je nyní hlavní motivací českých zahrádkářů. Zatímco dříve hrály velkou roli pro jejich činnost peníze získané z prodeje ovoce a zeleniny, nyní podle samotných zahrádkářů o jejich výpěstky již trh nemá zájem, přestože jsou kvalitnější než zelenina prodávaná v supermarketech.
Kunovice - Vsadit na míchané nápoje, to je trend, který je stále oblíbenější mezi provozovateli barů, ale i hosty podniků. Úctyhodných sto padesát druhů míchaných drinků připravují i v novém Top Baru v Kunovicích.
Benešov – Druhý celek divize SK Benešov si doma poradil s velmi dobře hrajícím béčkem Dukly Praha, když se o branky postarali Němec a Chomát z penalty.
Praha - Nápojářská společnost Kofola spustila ve svém výrobním závodě v Mnichově Hradišti novou výrobní linku za 150 milionů korun. Bude na ní vyrábět nápoje s vysokým podílem ovoce bez obsahu konzervantů.
Zlínský kraj - Málo slunečních paprsků, častý výskyt houbových chorob a nedostatečné uzrání plodů. Zejména tyto faktory negativně ovlivňují a zřejmě také dále ovlivňovat budou letošní podzimní a zimní pálenku.
Zlínský kraj - Málo slunečních paprsků, častý výskyt houbových chorob a nedostatečné uzrání plodů. Zejména tyto faktory negativně ovlivňují a zřejmě také dále ovlivňovat budou letošní podzimní a zimní pálenku.
Praha - Do projektu ovoce do škol se v tomto školním roce zapojilo více než 387.000 žáků základních škol, zhruba o pět procent více než ve školním roce 2010/2011.
Podzim je pro zahrádkáře hektickým obdobím, před zimou je třeba na zahradě stihnout mnoho věcí. Jednou z aktivit, na kterou je během října a listopadu příhodná doba, je výsadba ovocných stromů. Chcete-li si v příštích letech dopřávat ovoce z vlastní zahrádky, potřebuje váš ovocný sad čas od času obnovit. Využijte tedy posledních dnů, kdy teplota neklesá příliš k nule, a pusťte se do práce.
Rýmařov-Stránské - Iniciativa Ovoce k lidem, lidé do sadů se v uplynulých letech snažila na Krnovsku a Osoblažsku oživit tradice ovocnářství a sadařství. Nyní se série bezplatných kurzů a přednášek přesouvá na Rýmařovsko.
Nový Hrozenkov – /AKTUALIZOVÁNO, FUTOGALERIE/ Čtyři hasičské jednotky bojovaly ve středu odpoledne s požárem dřevěného domu v Novém Hrozenkově. I přes jejich rychlý zásah způsobil živel škody téměř za jeden milion korun.
Fenomén bioproduktů už zasáhl téměř do všech oblastí života, od potravin přes kosmetiku a oblečení až po pohonné hmoty. Bioprodukty zařazují do svého sortimentu už i velké prodejny potravin, aby tak vyhověly novému trendu. Musí se však spotřebitelé mačkat v davu, když to samé zboží mohou koupit pohodlně z domova, a navíc od místních dodavatelů?
Stráž nad Nisou - Počasí nám letos moc nepřálo, úrodu spálil květnový mráz. Ti, kteří vloni sklidili několik metráků, letos naplnili s bídou dvě bedýnky,“ povzdychl si za organizátory výstavy ovoce a zeleniny krajský šéf zahrádkářů Jaroslav Trávníček.
Horňácko – Jablečný štrúdl, meruňková marmeláda, oskorušovice či ostružinové víno. I takové recepty se možná objeví v nové knížce věnované Moravským ovocným stezkám nazvané Sedm tváří ovocnářství.
Lubná - Místo u velké lípy, kde ještě před několika lety stála hospoda s tanečním sálem, se proměnilo. Zdeněk Jelínek se před osmi lety rozhodl objekt zrekonstruovat. Po roce otevřel moderní pálenici. Pěstitelé ovoce tuto provozovnu vyhledávají. Ovoce, které by doma nespotřebovali, se zde proměňuje na hřejivou pálenku.
Jižní Morava - Až několik týdnů musejí čekat zájemci o vypálení ovoce v jihomoravských palírnách. Letošní úroda je totiž nadprůměrná a pěstitelé očekávají nejlepší sezonu minimálně za posledních deset let. Řada palíren je v provozu už od léta a některé z nich jsou obsazené i na měsíce dopředu.
Benešov /FOTOGALERIE/-Sobotní farmářské trhy na nádvoří pivovaru Ferdinand nabídly návštěvníkům kromě doplnění spíže pochutinami regionálních výrobců a domácích pěstitelů také inspiraci.
Ústí nad Labem - Jablka a hrušky, které na pultech obchodů ani trhovců nikdy nenajdete, lze vidět v ústecké Severočeské vědecké knihovně v Churchillově ulici.
Vysočina - Jako jednu z nejlepší sezon tohoto tisíciletí označují letošní rok provozovatelé pálenic na Vysočině. V těchto dnech se pálí hlavně kvasy z hrušek, raných švestek, popřípadě ještě z meruněk a blum a chystají se na nápor jablek a švestek.
Lubná - Místo u velké lípy, kde ještě před několika lety stála hospoda s tanečním sálem, se proměnilo. Zdeněk Jelínek se před osmi lety rozhodl objekt zrekonstruovat. Po roce otevřel moderní pálenici.
Žďársko - První letošní pálenku z vlastního ovocného kvasu již ochutnávají milovníci domácího alkoholu. Po třešních, které odstartovaly sezonu, nyní vozí lidé do pěstitelských pálenic především hrušky nebo rané švestky. Letošní sezona by měla být lepší než ta loňská, shodují se oslovení provozovatelé malých ovocných lihovarů v okrese Žďár nad Sázavou.
Myslív - Více než stovka jedlých exponátů je pravidelně k vidění na gastronomické soutěži Ex Myslív, jejíž 22. ročník je na programu v sobotu 15. října.
Ostrava -Počet zákazníků, kteří si už letos objednali vypálení kvasu nebo přivezli ovoce, se podleMarcela Černíka z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi.
blíží tisícovce.
Starý Klíčov /ROZHOVOR/ - Pěkně vyzrálá jablíčka se dají sníst ke svačině, mohou posloužit k přípravě lahodného štrúdlu nebo díky destilaci mohou být, podobně jako další druhy ovoce, uchovány pro hřejivou konzumaci na delší čas. Své o tom ví majitel pálenice ve Starém Klíčově na Domažlicku Vladimír Císler, který ve své provozovně načal osmou sezonu.
Pelhřimovsko – V plném proudu je na Pelhřimovsku pálení a moštování ovoce. Zatímco někteří si pochvalují letošní nadprůměrnou úrodu ovoce, jiní zoufají.
Hranice – Vůně koláčů, ale také kvalitní pálenky a ovocnářských specialit přilákala v sobotu do dvorany hranického zámku a na venkovní prostranství před ním stovky návštěvníků.
Častolovice - Začátky zahrádkářské činnosti v Častolovicích se datují od roku 1895, kdy vznikl tak zvaný Okrašlovací spolek, který se staral o zeleň a výsadbu nových stromů. Takto byla založena i sokolská zahrada, na které se dnes uskutečňuje celá výstava.
Častolovice - Na jedné z největších zahrádkářských výstav si přijdou na své nejen milovníci ovoce a zeleniny či květin, ale i chovatelé drobného zvířectva.
Lipník nad Bečvou – Chovatelé zvířat a zahrádkáři z širokého okolí se sjedou o víkendu do Lipníku nad Bečvou, kde se koná další ročník tradiční okresní výstavy drobného zvířectva, ovoce a zeleniny. Akce se uskuteční ve dnech 8. a 9. října v areálu lipnického střediska volného času v Komenského sadech.
Dětmarovice - Obyvatelé Dětmarovic mají novou možnost třídění odpadu. Až do konce listopadu totiž bude probíhat zkušební projekt likvidace bioodpadu. V obci tak mohou lidé najít šest hnědých kontejnerů, kam mohou házet trávu, listí nebo třeba spadlé ovoce.
Benešov /FOTOGALERIE/ -Výstavu jablek, hrušek, ale i nejrůznější zeleniny či květin si přišli včera do Domu dětí a mládeže Benešov prohlédnout i žáci šesté třídy Základní školy Jiráskova v doprovodu svého učitele přírodopisu Bohumila Bareše.
Koštice - Palírny ovoce jedou na plné obrátky, alespoň to tvrdí Vratislav Novák z rodinného lihovaru Karfíkův dvůr v Košticích na Lounsku s tím, že letošní ovocnářská sezóna právě vrcholí.
Pacov /FOTOGALERIE/ - Stovky návštěvníků si od soboty do pondělka nenechaly ujít výstavu ovoce, zeleniny a květinových aranží, kterou připravili členové Českého zahrádkářského svazu organizace Pacov 1.
Valašsko – Aleje jabloní či švestek kolem cest nabízejí bohatou úrodu. Ta se dá sníst syrová, zavařit nebo vypálit. Česat se jí však vydávají jen ti, kteří se nebojí o zdraví.
Opavsko - Tři posádky záchranné služby zasahovaly v neděli odpoledne u tragické události v Mokrých Lazcích. Krajskému operačnímu středisku bylo nahlášeno, že na zahradě jednoho z domů došlo k zasažení dvou osob elektrickým proudem.