Vsetín – Dosud visel obraz neznámého holandského mistra v kanceláři vsetínských starostů. Po prázdninách si však mohou lidé prohlédnout Ženu s ovocem, jejíž cena se odhaduje na milion a půl, ve vsetínském zámku.
Ivanovice na Hané – Zájemci z řad široké veřejnosti mají možnost ochutnat dnes odpoledne kvalitní pálenku. Na ivanovickém hřišti totiž chystají čtvrtý ročník tradičního koštu slivovice. V loňském roce se na akci sešlo na třicet vzorků, letos jich čekají organizátoři o něco méně.
Rudolfov – Jednoduchou podmínku musel splnit každý, kdo se chtěl letos zúčastnit výběru nejlepší ovocné pálenky v Rudolfově. Jeho destilát, zpravidla slivovice, musel pocházet ze zpracovny ovoce v Mlýnském údolí, kterou spravují zdejší zahrádkáři. Dalších podmínek bylo minimum.
Litoměřice – Široký výběr zboží, kvalitu výrobků i přístup prodejců chválili návštěvníci prvních farmářských trhů, které se uskutečnily v sobotu dopoledne v Litoměřicích.
Opava /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ - Několik let lidé marně čekali na to, až magistrát zřídí zeleninové trhy. Teď se konečně dočkali. V pátek primátor slavnostně přestřihl pásku a zelné trhy se otevřely. Když redakce dopoledne dorazila na místo, nestačila se divit.
Slovácko – Kdo si po předloňské páleničářské sezoně udělal zásoby domácí slivovice, neprohloupil. Loni totiž byla na Slovácku o letní ovoce, švestky a durancie, nouze. Proto se méně vypálilo.
Opava /TÉMA/ – Bude to staronová premiéra. Jenže ve zcela novém obalu a provedení. V pátek 15. dubna se na Dolním náměstí opět po patnácti letech otevřou zelné trhy, po nichž mnozí obyvatelé Opavy dlouho volali.
Jako výtečná delikatesa a zdraví prospěšný přírodní produkt se stále víc prosazuje v české gastronomii kozí sýr. Vedle labužníky uznávaných vyzrálých typů se zájmu těší čerstvý domácí výrobek, který se vyznačuje jemnou nasládlou chutí. Kombinuje se s oříšky, bazalkou, pažitkou, petrželí, ovocem, medem nebo s konopným semínkem. Znalci gastronomie oceňují jeho lahodnou chuť. Pro farmáře je prý požitkem samotný chov.
Všebořice – Biovýrobky, ovoce a zelenina výhradně od domácích pěstitelů. Ve Všebořické ulici vyrostla nová farmářská tržnice. Své první zákazníky přivítala v pondělí od devíti hodin.
Zašová – Zatočená mrkvová spirála, nazdobený košíček ze žlutého melounu, či ornament vyřezaný do dýně. Podobné zeleninové a ovocné skvosty mohli obdivovat účastníci Kurzu dekorativního vyřezávání v Zašové.
Jalubí /FOTOGALERIE/ – Pohodová atmosféra provoněná sto třiceti devíti vzorky slivovice, třinácti pálenkami z dalších ovocných darů přírody a jednou ořechovkou, dominovaly v sobotu do pozdních nočních hodin v kulturním domě v Jalubí.
Zájem o domácí zeleninu, ovoce, maso, mléko, med či jiné potraviny už není jen doménou lidí z velkých měst, kteří se rozhodli zdravě jíst. Stále více lidí i z malých obcí při svých cestách přizastaví někde nedaleko svého domova u „dvora“, aby si u zemědělce koupili čerstvou zeleninu, domácí brambory, med, anebo třeba domácí jogurty.
Kozlov - Již posedmé se v sobotu sejdou komisaři k hodnocení vzorků tradičního koštu pálenek, pořádaném v Kozlově na Velkomeziříčsku. "Myslíme si, a zatím nás nikdo nevyvedl z omylu, že náš košt je nejstarší veřejnou akcí tohoto druhu na Vysočině," říká kozlovský místostarosta a organizátor akce Jaromír Plodek.
Zašová /FOTOGALERIE/ – Ovoce a zelenina není dobrá jen na nejrůznější saláty. Sami se o tom přesvědčili účastníci sobotního Kurzu dekorativního vyřezávání ovoce a zeleniny v Zašové.
Olomouc /ANKETA/ – Čerstvá zelenina a ovoce, dobroty z domácí zabíjačky, perníčky i ryby provoní od začátku dubna Dolní náměstí. Pravidelně každý pátek totiž centrum Olomouce oživí Hanácký farmářský trh.
Staré Město /FOTOGALRIE/ – Šest set sedmdesát dvě pálenky ze švestek, durancií, meruněk, hrušek, jablek, oskeruší a rozličného ovoce provoněly v sobotu večer sály Sokolovny ve Staré Městě.
Staré Město /FOTOGALRIE/ – Šest set sedmdesát dvě pálenky ze švestek, durancií, meruněk, hrušek, jablek, oskeruší a rozličného ovoce provoněly v sobotu večer sály Sokolovny ve Staré Městě.
Staré Město /FOTOGALERIE/ – Švestkou, typickým a nejvzácnějším ovocem Slovácka, byla v pátek večer podkreslena ve staroměstské Sokolovně odborná degustace slivovice a jiných ovocných destilátů.
Prostějovsko /FOTOGALERIE/ – Katastrofa! Tak nejčastěji hodnotí poslední sezónu milovníci a výrobci ovocných destilátů. Poté co předloni vyrostla úroda enormní, loni zničily deště květy takřka u všeho jádrového i peckového ovoce.
Jindřichohradecko - Provozovatel pálenice v malé vesnici Samosoly zpracuje až 60 tun ovoce. Nejlepší slivovice je prý z říjnových švestek, které jsou scvrklé.
Samosoly – Milan Průša provozuje v Samosolech, nevelké, leč malebné vesnici u Pluhova Žďáru pěstitelskou pálenici od roku 2003. Vše prý vzniklo tak, že za ním přišla dcera, aby pomohl jejím kamarádům nějak zpracovat přebytky z jahodových plantáží. „Pomohl jsem investičně a pak jsem to zkusil i u nás, ale v okolí je konkurence pěstitelských pálenic velká,“ uvedl majitel té samosolské.
Čížov - Lidé v Čížově a návštěvníci Národního parku Podyjí se mohou těšit na nové plody starobylých odrůd v dříve zanedbaném sadu v Čížově. Správa Národního parku Podyjí ve spolupráci s obcí sad v minulých dnech pročistila a staré ovocné stromy odborně ošetřila.
Náchodsko – Čtvrtým kolem pokračovala fotbalová Jaroměřská Tropical Fain Liga firem 2011, ve které už šlo do tuhého, neboť týmy rozdělila do skupin o konečné umístění.
Zlín – Jednou z klíčových osobností především nedělního odvetného zápasu čtvrtfinále play off florbalistů byl otrokovický Jaroslav Vaněk. Nejenže pomáhá týmu svými zkušenostmi, ale navíc se postaral o vítězný gól.
Bor – Prodej zrušen, je napsáno na cedulce na vchodu do bývalé prodejny ovoce a zeleniny na okraji náměstí v Boru. Prodejnu uzavřelo nedávno spotřební družstvo Jednota Tachov.
Jižní Morava - Jednu z nejhorších sezon mají za sebou pálenice na jižní Moravě. Důvodem je především katastrofální neúroda ovoce. Některé výrobny alkoholu proto loni ani neotevřely.
Ostrava/DISKUSE/ - Založení tradice farmářských trhů v Ostravě nabírá další rozměr. Podle zjištění Deníku chce začít organizovat prodej ovoce, zeleniny, masných či mléčných výrobků od lokálních producentů už třetí hráč – obchodní centrum Futurum.
Hlavní sezóna prořezu ovocných stromů a keřů probíhá ve druhé polovině února a v březnu. Aby stromy dobře rostly a plodily kvalitní ovoce, potřebují prosvětlené koruny s dostatečným přístupem slunečních paprsků. Dalším důvodem pro prořezávání stromů je usnadnění manipulace ve větvích při sklizni.