Kreativ

ŠTÍTEK: ovoce

Zelné trhy Opavané vítají. Vydrží jim to?

Opava /TÉMA/ – Bude to staronová premiéra. Jenže ve zcela novém obalu a provedení. V pátek 15. dubna se na Dolním náměstí opět po patnácti letech otevřou zelné trhy, po nichž mnozí obyvatelé Opavy dlouho volali.

Kozí sýr: zdravá a výtečná delikatesa

Jako výtečná delikatesa a zdraví prospěšný přírodní produkt se stále víc prosazuje v české gastronomii kozí sýr. Vedle labužníky uznávaných vyzrálých typů se zájmu těší čerstvý domácí výrobek, který se vyznačuje jemnou nasládlou chutí. Kombinuje se s oříšky, bazalkou, pažitkou, petrželí, ovocem, medem nebo s konopným semínkem. Znalci gastronomie oceňují jeho lahodnou chuť. Pro farmáře je prý požitkem samotný chov.

HLASUJTE: Tržnice nabídne také ukázky řemesel

Všebořice – Biovýrobky, ovoce a zelenina výhradně od domácích pěstitelů. Ve Všebořické ulici vyrostla nová farmářská tržnice. Své první zákazníky přivítala v pondělí od devíti hodin.

U vyřezávání se člověk nesmí bát říznout

Zašová – Zatočená mrkvová spirála, nazdobený košíček ze žlutého melounu, či ornament vyřezaný do dýně. Podobné zeleninové a ovocné skvosty mohli obdivovat účastníci Kurzu dekorativního vyřezávání v Zašové.

S košty slivovice začínali v Jalubí před 36 lety

Jalubí /FOTOGALERIE/ – Pohodová atmosféra provoněná sto třiceti devíti vzorky slivovice, třinácti pálenkami z dalších ovocných darů přírody a jednou ořechovkou, dominovaly v sobotu do pozdních nočních hodin v kulturním domě v Jalubí.

Zájem o bioprodukty roste: Ve dvoře koupí mléko i jehně

Zájem o domácí zeleninu, ovoce, maso, mléko, med či jiné potraviny už není jen doménou lidí z velkých měst, kteří se rozhodli zdravě jíst. Stále více lidí i z malých obcí při svých cestách přizastaví někde nedaleko svého domova u „dvora“, aby si u zemědělce koupili čerstvou zeleninu, domácí brambory, med, anebo třeba domácí jogurty.

Farmářské trhy v Berouně

Beroun - Stánky s domácí zeleninou, ovocem, ale isýry nebo pečivem budou mít svou premiéru během velikonočních trhů.

Kozlovští hodnotí pálenky již posedmé

Kozlov - Již posedmé se v sobotu sejdou komisaři k hodnocení vzorků tradičního koštu pálenek, pořádaném v Kozlově na Velkomeziříčsku. "Myslíme si, a zatím nás nikdo nevyvedl z omylu, že náš košt je nejstarší veřejnou akcí tohoto druhu na Vysočině," říká kozlovský místostarosta a organizátor akce Jaromír Plodek.

OBRAZEM: Na staroměstském koštu

Staré Město /FOTOGALRIE/ – Šest set sedmdesát dvě pálenky ze švestek, durancií, meruněk, hrušek, jablek, oskeruší a rozličného ovoce provoněly v sobotu večer sály Sokolovny ve Staré Městě.

Raritou degustace byla padesátiletá slivovice

Staré Město /FOTOGALERIE/ – Švestkou, typickým a nejvzácnějším ovocem Slovácka, byla v pátek večer podkreslena ve staroměstské Sokolovně odborná degustace slivovice a jiných ovocných destilátů.

Na Štamprli chutnala i banánovice a feferonkovice

Prostějovsko /FOTOGALERIE/ – Katastrofa! Tak nejčastěji hodnotí poslední sezónu milovníci a výrobci ovocných destilátů. Poté co předloni vyrostla úroda enormní, loni zničily deště květy takřka u všeho jádrového i peckového ovoce.

Kvalitní pálenku dělá dobrý kvas

Jindřichohradecko - Provozovatel pálenice v malé vesnici Samosoly zpracuje až 60 tun ovoce. Nejlepší slivovice je prý z říjnových švestek, které jsou scvrklé.

Kvalitní pálenku dělá dobrý kvas

Samosoly – Milan Průša provozuje v Samosolech, nevelké, leč malebné vesnici u Pluhova Žďáru pěstitelskou pálenici od roku 2003. Vše prý vzniklo tak, že za ním přišla dcera, aby pomohl jejím kamarádům nějak zpracovat přebytky z jahodových plantáží. „Pomohl jsem investičně a pak jsem to zkusil i u nás, ale v okolí je konkurence pěstitelských pálenic velká,“ uvedl majitel té samosolské.

Starý sad v Čížově dá opět ovoce

Čížov - Lidé v Čížově a návštěvníci Národního parku Podyjí se mohou těšit na nové plody starobylých odrůd v dříve zanedbaném sadu v Čížově. Správa Národního parku Podyjí ve spolupráci s obcí sad v minulých dnech pročistila a staré ovocné stromy odborně ošetřila.

FOTBAL: Liga firem zná finálové složení

Náchodsko – Čtvrtým kolem pokračovala fotbalová Jaroměřská Tropical Fain Liga firem 2011, ve které už šlo do tuhého, neboť týmy rozdělila do skupin o konečné umístění.

Motivační program z Vítkovic přináší Panterům ovoce

Zlín – Jednou z klíčových osobností především nedělního odvetného zápasu čtvrtfinále play off florbalistů byl otrokovický Jaroslav Vaněk. Nejenže pomáhá týmu svými zkušenostmi, ale navíc se postaral o vítězný gól.

O slivovici bude letos nouze

Jindřichohradecko – Špatný loňský ovocnářský rok, kdy se na mnoha místech ovoce neurodilo, potvrzují i někteří majitelé pěstitelských pálenic.

S farmářskými trhy v Ostravě se asi 'roztrhne pytel'

Ostrava/DISKUSE/ - Založení tradice farmářských trhů v Ostravě nabírá další rozměr. Podle zjištění Deníku chce začít organizovat prodej ovoce, zeleniny, masných či mléčných výrobků od lokálních producentů už třetí hráč – obchodní centrum Futurum.

Ideální čas: Prořezáváme stromy a keře

Hlavní sezóna prořezu ovocných stromů a keřů probíhá ve druhé polovině února a v březnu. Aby stromy dobře rostly a plodily kvalitní ovoce, potřebují prosvětlené koruny s dostatečným přístupem slunečních paprsků. Dalším důvodem pro prořezávání stromů je usnadnění manipulace ve větvích při sklizni.

Degustátor: Každé ráno si čistím zuby slivovicí

Jankovice – Průzračný mok z různých druhů ovoce degustoval v Jankovicích už popatnácté dvaasedmdesátiletý Bedřich Kloček. Jako většina lidí ze Slovácka si i on mezi nabídkou nejrůznějších alkoholických nápojů potrpí na domácí slivovici, nejlépe vypálenou z vlastní úrody švestek.

Hrdly proteklo v Jankovicích bezmála dvě stě pálenek

Jankovice /FOTOGALERIE/ – O pětasedmdesát vzorků slivovic a jiných destilátů méně než vloni bylo v sobotu k ochutnávání na šestnáctém ročníku koštu slivovic v kulturním domě v Jankovicích na Uherskohradišťsku.

Domácí pálenky je málo, milovníkům musí vystačit

Zlínský kraj – Sezona 2010/2011 byla pro pěstitelské pálenice více než macešská. Špatná úroda totiž radikálně snížila objem vypálených domácích pálenek. Tradiční domácí slivovice i destilátů z jiného ovoce tak letos bude rozhodně méně.

Zviřáta v olomoucké zoo projedla loni pět milionů

Olomouc – Potrava za zhruba pět milionů korun skončila loni v žaludcích 1725 živočichů, které chová zoologická zahrada na Svatém Kopečku v Olomouci. Jako obvykle zoo nejvíce utratila za maso a ovoce, zvířata ale spořádala i nemalé množství granulí.

FOTO: Ovoce svého snažení dostali i divocí sportovci

Prostějov – Žáci a studenti základních a středních škol odcházeli v pondělí ze školy s pololetním vysvědčením ve složce. Své výsledky za poslední školní půlrok se dozvěděli i žáci sportovní 8.B na ZŠ Palackého v Prostějově, kterou společně navštěvují fotbalisti, plavci, volejbalistky i plavkyně.

Oborový den: žáky uchvátily koktejly

Mikulov /FOTOGALERIE/ - Takto se míchá koktejl, tohle je dranžírování neboli loupání ovoce a tohle vykrajování. Deváťáci byli včera u vytržení, jak zajímavé věci se dají naučit na Středním odborném učilišti Mikulov, kam přijeli se svými učiteli na Oborový den.