Žďár nad Sázavou – Nejenom si vyrobit strašidlo, ale rovněž vyřezat obrazce v zelenině či ovoci, si mohli včera vyzkoušet děti i dospělí, a to v prostorách oddělení pro děti a mládež Knihovny Matěje Josefa Sychry ve Žďáře nad Sázavou.
Stráž nad Nisou /FOTOGALERIE/ – Milovníci všech druhů ovoce a zeleniny mohli v pátek 21. října a následující sobotu prožít hezké chvíle v Obecním domě ve Stráži nad Nisou. Výstavu svých produktů zde totiž zorganizoval Český svaz zahrádkářů.
Třebihošť – Tuto obec najdete jedenáct kilometrů od Dvora Králové na úpatí jižního svahu Zvičinského hřbetu. Třebihošť je vyhlášená tradičními výstavami ovoce, zeleniny a květin. Pořádá je místní organizace Českého zahrádkářský svazu, která byla založena v roce 1982.
Třebihošť – Tuto obec najdete jedenáct kilometrů od Dvora Králové na úpatí jižního svahu Zvičinského hřbetu. Třebihošť je vyhlášená tradičními výstavami ovoce, zeleniny a květin. Pořádá je místní organizace Českého zahrádkářský svazu, která byla založena v roce 1982.
Příbram - Na Příbramsku se letos urodilo nebývale mnoho jablek, a tak sadaři a zahrádkáři řeší, jak co nejlépe zužitkovat nadbytečné ovoce. Jednou z možností, jak využít padaná jablka, nabízejí pěstitelské moštárny a pálenice.
Pokud jste zatoužili po ovoci, které si můžete sami na své zahradě utrhnout, zasaďte si ovocný strom. Nejlepší příležitost pro jeho sadbu je právě na podzim.
Krnov - Pro ty, které zajímá tradiční zpracování ovoce, sadařství a biozemědělství připravila iniciativa Ovoce k lidem, lidé do sadů další poznávací zájezd, tentokrát do oblasti Bílých Karpat.
Nivnice – Vyhlášený odborník na konzervárenství potravin, autor knihy Jak vypálit lepší slivovici a děda hokejového útočníka PSG Zlín, pětaosmdesátiletý Jaroslav Balaštík, přednášel v Nivnici o mimořádně aktuální činnosti, jakou je v těchto dnech příprava švestkového kvasu.
Rakovnicko - Při pohledu na stromy kolem silnic obalené jablky nás napadne: „Letos se tedy urodilo!“ Po dalším pátrání ale zjišťujete, že to není tak jednoznačné.
Krnov /FOTOGALERIE/ - Okresní výstava Českého zahrádkářského svazu během víkendu představila v krnovském paláci Silesia tradiční přehlídku ovoce, zeleniny, květin i bonsají místních pěstitelů, sadařů a zahradníků.
Krnov – Fantastický víkend zažili mladí volejbalisté TJ Krnov, když vyhráli tři zápasy ze čtyř a potvrdili tak, že příprava, která probíhala již od června a byla místy velice tvrdá, začala nést své ovoce.
Nivnice /FOTOGALERIE/ – Stovky ovocných a zeleninových výpěstků, na pět desítek druhů hub nebo včelí produkty v podobě perníků či medoviny, to vše mohli v neděli 10. října obdivovat návštěvníci výstavy ovoce, zeleniny, hub a včelařství ve společenském domě Beseda v Nivnici.
Klatovy – V Klatovech v pátek startuje čtvrtá výstava ovoce, zeleniny a květin pod názvem Zahrada Pošumaví, kterou můžete navštívit až do pondělí 11. října v kulturním domě v Klatovech.
Olomouoc /FOTOGALERIE/ - Ve čtvrtek dopoledne odstartovala podzimní zahradnická Flora na olomouckém výstavišti. Až do neděle jsou k vidění ty nejlepší produkty pěstitelů, díla floristů, ochutnat lze i moravská vína a další regionální dobroty na souběžné gatronomické výstavě Olima.
Olomouc – Přehlídka ovoce, hub a zeleniny, podzimních květin, ale také ochutnávky na festivalu gastronomie a nápojů, čeká na návštěvníky závěrečné zelené výstavy tohoto roku. Brány podzimní zahradnické Flory Olomouc se otevřou ve dnech 7. až 10. října.
Prostějovsko – Ceny některých zemědělských produktů jsou nejméně o polovinu vyšší než loni. Lidé si připlatí za mouku, brambory i ovoce. Může za to slabá úroda. „Na úrodě brambor se podepsalo letošní počasí. Pršelo sice hodně, ale v době, kdy brambory vláhu potřebovaly, byly naopak srážky méně vydatné. Takže je jich sice hodně, ale nenarostly,“ vysvětlil ředitel prostějovské agrární komory Augustin Kohoutek.
Klatovsko – Na Klatovsku opět teče mošt proudem. Desítky lidí z širokého okolí vyhledávají o víkendech moštárny, aby si z jablek nechali vymoštovat pravý jablečný mošt.
Karviná - Vzorným řidičům sladké jablko, hříšníkům za volantem kyselý citron. Takovou odměnu dostávali před pár dny řidiči na Ostravské ulici u zimního stadionu v Karviné.
Třinec /FOTOGALERIE/ – Zahrádkáři v Neborech připravili víkendovou výstavu ovoce, zeleniny a květin. Středisko zahrádkářů navštívily stovky lidí. „Organizace v Neborech má 47 let,“ připomněl člen výboru a správce budovy Emil Samiec s tím, že vůbec první výstava se konala v restauraci Sojka. Pamětníci se shodnou na tom, že pravidelně se pořádají už déle než tři dekády.
Jablka, švestky, hrušky a další ovoce, pod kterým se teď, na podzim, sklánějí větve stromů, přímo vybízejí k dalšímu zpracování. Co takhle malou sladkou tečku?
Ovoce a zase ovoce. Hrušky, jablka, švestky, uložené ve velkých vanách. Jejich vůně je všudypřítomná. Jenom o kousek dál to sice voní stejně, ale konzistece je jiná: průhledná tekutina. Milovníci pálenky, vítejte v hrobickém lihovaru!
Bohatá úroda je snem každého zahradníka. Stromy obalené jablky, hruškami, švestkami nebo broskvemi jsou jeho chloubou. Zprvu si každý rád utrhne ovoce přímo ze stromu, čeho je ale moc, toho je příliš. Všechno se časem přejí. Pak přichází nerudovská otázka: kam s tím? No přece do sklenic a do spíže.
Listy stromů se pomalu začínají barvit do zlatohněda, ve vzduchu je cítit lehce mrazivý závan přicházejícího podzimu. Slunce už ztrácí svoji sílu, jeho paprsky ale stačily na to, aby pomohly dozrát jablkům, hruškám, hroznovému vínu a dalším dobrotám, které k tomuto ročnímu období neodmyslitelně patří. Čerstvé chutnají báječně, stačí natáhnout ruku a utrhnout si přímo ze stromu. Chutě a vůně podzimu si ale můžeme uložit do sklenic. Ať už budete plody sušit, zavařovat, mrazit či jinak konzervovat, důležitý je výběr kvalitních surovin.
Olomouc – Letošní produkci pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představí podzimní zahradnická výstava Flora Olomouc. Návštěvníci výstaviště mohou současně potěšit smysly a chutě i na festivalu gastronomie Olima.
Ostrava/ANKETA, DISKUSE/ - To, co už je v jiných městech samozřejmostí a těší se oblibě občanů, v Ostravě teprve nabírá reálnější obrysy. Farmářské trhy. První budou od soboty součástí autoburzy, druhé – samostatné – se dál připravují.
Uherské Hradiště - Někde se v letošním podivném létě urodily, někde ne. Řeč je o švestkách, kadlátkách, karlátkách, duranciích, zkrátka o takzvaném modrém ovoci.
Slovácko – Sklizeň jablek se na Slovácku proti minulým ročníkům zhruba o deset dnů opozdila. Sadaři tvrdí, že úroda bude nižší než vloni. Navíc jsou letos jablka rzivá, což je podle nich jen vizuální vada, která nemá vliv na kvalitu plodů. Přesto se jejich prodejnost kvůli fyziologické rzivosti slupek výrazně snížila.
Vysočina – Moštárny a pěstitelské pálenice na Vysočině letos čekají slabší sezonu, protože se na zahrádkách urodilo méně ovoce. Sklízejí se hlavně jablka, málo je hrušek a švestek.
Určice /VIDEO/ – Krasavci z řad ovoce, zeleniny a květin o víkendu obsadili určickou sokolovnu. Někteří si pěkně hověli v košíčcích, další se váleli po zemi nebo po svých obdivovatelích pokukovali usazeni ve vkusných vázách. Jedno měli ale společné. Všechny spatřili světlo světa díky pečlivé starosti místních pěstitelů. A protože se vyvedli, rozhodli se jimi jejich majitelé pochlubit na tradiční podzimní výstavě.
Opavsko /TÉMA/ - Jdou si tvrdě za svým. Chtějí vysbírat co nejvíce ovoce podél cest, a je jim dokonce jedno, že ohrožují své okolí. Nájezdy pálenkářů je teď možné na Opavsku vidět téměř na každém kroku.
Suchdol nad Odrou – Také Pěstitelská pálenice v Suchdole nad Odrou zažívá špatný rok. Ovoce sice je, ale jsou to především nekvalitní jablka, ze kterých je složitější vypálit dobrý alkohol.
Olomouc /FOTO/ – Rekordní počet tři sta padesáti osmi půllitrových vzorků tvrdých moků pěstitelů a paličů z celé Česka i Slovenska, se sešel v boji o letošního šampiona olomoucké soutěžní přehlídky ovocných destilátů Flora košt.
Frýdek-Místek /FOTOGALERIE/ – Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Frýdek-Místek 1, připravila ve spolupráci se 6. ZŠ v Místku výstavu ovoce, zeleniny a květin.
Město Albrechtice- Iniciativa Ovoce k lidem, lidé do sadů připravila pro zájemce z Krnovska, Albrechticka a Osoblažska kurz zaměřený na pěstování ovoce.
Strážnice – Zpracování ovoce a kukuřice. Témata, kterým se věnuje letošní Podzim na dědině. Tradiční akce, kterou pořádá Národní ústav lidové kultury, začíná ve čtvrtek třiadvacátého září v areálu jihovýchodní Moravy ve Strážnici. Akce potvrá až do soboty.