Teplice nad Metují /FOROGALERIE/ – Již šestý ročník Regionální zahrádkářské výstavy, jehož pořadatelem je Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Teplicích nad Metují, vypukl v pátek 3. srpna v budově základní školy. Téma výstavy zní: „Čtyři roční období.“
Dubí /HLASUJTE/ – Loni si provozovatelé palíren mnuli ruce. Bylo tolik ovoce, že některé jely i na jaře. A letos? Zatím je to špatné, zní unisono z palíren. „Loňský rok byl unikátní. Zpracovali jsme 120 tun ovoce a vyprodukovali jsme devět tisíc litrů 50% destilátu,“ uvedl Januš Vrba z pěstitelské palírny v Dubí.
Město Albrechtice - Zatímco před rokem si sadaři na úrodu nemohli stěžovat a pracovníci pálenic se museli ohánět, aby zvládli všechny zakázky, letos je to s ovocem citelně horší.
Slovácko – Milovníci slivovice jsou letos smutnější než v minulých letech. Zatímco loni už v srpnu některé pálenice na Slovácku voněly letním kvasem, letos se páleničáři na sezonu teprve chystají.
Uherské Hradiště - Ačkoliv se nejhorší prognózy o neúrodě raného ovoce a švestek nevyplnily, páleničáři vzkazují, že oblíbených slováckých pálenek z meruněk, třešní a švestek bude letos méně. Slabší úrodu ovoce přičítají především špatnému počasí – jarním dešťům, pak tropickým vedrům a suchu.
Letonice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE, VIDEO/ – V sobotu odpoledne se kolem čtvrté hodiny odpoledne scházejí před tamním Obecním úřadem vesele vyhlížející ženy v zástěrách, kloboucích ozdobených květinami, ovocem a s košíky plnými lákavě vypadajících ovocných plodů. Některé jsou dokonce vyzbrojeny postřikem na mšice nebo na sobě mají cedulku Bio žádám. Nechybí ani zahradník.
Olomouc – Až spříchodem Tomáše Hořavy na hřiště začali Hanáci v pražském Edenu produkovat takový fotbal, na jaký jsou jejich příznivci v této sezoně zvyklí. Gólové ovoce se dostavilo záhy. Michal Hubník oslavil svůj 150. ligový start šestým gólem v letošním ročníku a vyrovnal v duelu se Slavií na 1:1. „Michalovi se daří opravdu nadstandardně. Nám nezbývá, než si přát, aby mu to tak šlapalo i dál,“ říká Tomáš Hořava, který se po zranění pomalu vrací do herního rytmu. „Byl jsem zraněný a kluci vyhráli dva zápasy, tak hráli oni. Nemám s tím problém chodit do hry jako střídající hráč.
Olomoucký kraj – Slivovice, calvados, meruňkovice i další rozličné druhy kořalek vyráběných z ovocného kvasu budou letos opravdu vzácností. Lidé, kteří vozí svůj kvas do pálenic i jejich majitelé v Olomouckém kraji se shodují, že tak slabá úroda tu už dlouho nebyla. Loňské kořalkové hody se letos opravdu nekonají. Naopak – tentokrát není co pálit a hovoří se dokonce o nejhorší sezoně desetiletí.
Albrechticko, Osoblažsko - Projekt Ovoce k lidem, lidé do sadů nabízí zájemcům v sobotu 28. srpna exkurzi do sadů, moštáren, palíren a zahradnictví na Krnovsku a Osoblažsku.
Bruntál - Klidnější období zažívají na sklonku srpna bruntálští městští policisté. Přesto zaznamenali během uplynulého týdne vedle rutinních případů i několik kuriózních.
Valašsko – Zatímco v loňském roce už v tuto dobu valašské pálenice fungovaly na plné obrátky, letos pozvolna vítají první zákazníky. Úrodu ovoce, a tím i start páleničářské sezóny, totiž v regionu zle poznamenalo nepříznivé a nestálé počasí.
Frýdlantsko – Nápad, jak pomoci rodinám postiženým povodněmi, měla Radka Fišerová z Liberce. Nenechala ji chladnou zoufalá situace postižených v Raspenavě a Heřmanicích. Zavolala proto do obcí, co by momentálně lidé nejvíce uvítali.
Talíř s různě barevnou zeleninou a ovocem více láká, a tak lidem, kteří chtějí zhubnout, radí odbornice na zdravé hubnutí Gabriela Knosová, aby si udělali jídlo hezké.
Už jsem si jakžtakž zvykla na to, že zelenina a ovoce v marketech bývá velká, krásná, jako by měla přijít na výstavu. Jen ta chuť! Nijaká, škrobovatá.Nějak si ale nemůžu zvyknout na „nový trend“
Slezské Rudoltice, Osoblažsko - Na zámku ve Slezských Rudolticích se poprvé veřejnosti představil projekt Ovoce k lidem, lidé do sadů. Má upozornit na to, že ovocnářství má na Osoblažsku i Krnovsku ideální podmínky a dlouhou tradici.
Zlínský kraj – Nedostatek švestek, meruněk, třešní, raných jablek či hrušek je letos ve Zlínském kraji. Jednu z nejhorších sezon za poslední roky pociťují pěstitelé ovoce, výrobci ovocných šťáv a destilátů i provozovatelé palíren.
Vyškovsko - Zatímco v minulém roce si sadaři úrodu pochvalovali a v pálenicích si majitelé mnuli ruce nad hromadou zakázek, letos je tomu přesně naopak. Sadaři pláčou a pálenice tak většinou zejí prázdnotou. Pálit už se ale začalo.
Chomutov - Po třech týdnech cvičení v Tigeru sklízejí soutěžící první ovoce. Ženy sice na svých postavách zatím nevidí výrazné změny, ale dostávají se do kondice a to jim zlepšuje náladu a zvyšuje sebevědomí.
Hradecko – Možnost nakoupit si vždy čerstvé ovoce a zeleninu přivádí čím dál tím více lidí přímo k soukromým zemědělcům. Ti vám nabídnou sice sezonní plodiny, zato však vždy čerstvé, chutné a chemicky neupravené.
Brambory vonící čerstvou zeminou, kapusta ještě s kapkami rosy či po ranním kropení, česnek, který má říz, cibule, ale i meruňky a rybíz našli lidé ve svých bedýnkách, které jim do Děčína dovezl zemědělec Jan Čuda z Litoměřicka. Do Děčín a také do Teplic a Ústí nad Labem totiž dorazila vymoženost, kterou si už užívají lidé třeba v Praze. Tou je čerstvá zelenina a ovoce přímo od farmářů na jejich stůl. Ti, kteří si nejméně šestikilovou bedýnku objednají, se mohou celý týden těšit na překvapení. Dopředu totiž nevědí, co v ní bude.
Děčín - Brambory vonící čerstvou zeminou, kapusta ještě s kapkami rosy či po ranním kropení, česnek, který má říz, cibule, ale i meruňky a rybíz našli lidé ve svých bedýnkách, které jim do Děčína dovezl zemědělec Jan Čuda z Litoměřicka.
Hranicko/Přerovsko – Někde jen mírně, jinde až na dvojnásobek se na Přerovsku zvýšily ceny za užívání tržních míst. V každém městě jsou také jinak shovívaví k tomu, co trhovci nabízejí. Nejvíce jsou ve výběru sortimentu omezeni v Lipníku nad Bečvou, v Přerově mají naopak velmi široké pole působnosti.
Představte si, že každé páteční dopoledne u vás zazvoní zvonek a přede dveřmi najdete bedýnku plnou sezónní zeleniny a ovoce. Pokaždé jinak namíchanou, bez chemického ošetření a v biokvalitě. To není sen. Tereza Horváthová z Tábora si takové biobedýnky nechává vozit už půl roku.
Kutnohorsko – České hospodyně jsou svým uměním uchovat letní sklizeň po zbytek roku zakonzervovanou ve sklenicích či zamraženou v krabičkách a sáčcích pověstné.
Příbram – Léto je v plném proudu, v lese a na zahradách zrají sladké plody. Jen ty houby se letos nechtějí pořádně ukázat. Bylo na ně příliš vedro a sucho, třebaže občas při bouřce naprší. Zato borůvky nebo maliny jsou tak akorát k nakousnutí. Ne každý má příležitost nebo čas si lesní plody nasbírat v lese. Borůvky, ale i ostatní lesní plody, seženete na tržištích.„Za kolik máte ty borůvky?“ „Za čtyřicet. Chcete půl kila nebo kilo?“ To je typický rozhovor na náměstí T.G.M. v Příbrami, když se na něm objeví stánkaři s nejrůznějšími druhy ovoce a zeleniny, ale také s noži, látkami, brýlemi, hračkami, botami a s dalším zbožím.
Žitenice – Stále větší zájem registrují ze strany pěstitelů ovoce soukromí výrobci lihovin na Litoměřicku. Právě v těchto dnech je tu v plném proudu sklizeň různých druhů ovoce a někteří zahrádkáři opět využijí možnosti odvézt spadané plody do palírny a nechat si z nich vyrobit kvalitní pálenku.
Vsetín – Prodejci nejsou spokojení s novým tržním řádem, který začal platit ve Vsetíně. Na tržišti před tamní radnicí kvůli němu nesmí prodávat ovoce ani zeleninu.
České Budějovice– Nejen ouplynulé sezoně vI. lize dorostu hovořil Deník spětapadesátiletým Pavlem Tobiášem, šéftrenérem sportovního centra mládeže Dynama.