Kreativ

ŠTÍTEK: Palmovka

Současná  radnice Prahy 12.

Hlavní město půjčí Praze 12 na novou radnici čtvrt miliardy korun

Praha - Hlavní město půjčí Praze 12 na novou radnici příští rok čtvrt miliardy korun. Městská část chce začít stavět příští rok, dalších 220 milionů Kč přidá z vlastních zdrojů. Přidělení bezúročné půjčky v úterý schválili pražští radní, informoval magistrát v tiskové zprávě. Nyní funguje úřad městské části v sedmi různých budovách.

Ilustrační foto.

Maraton je tu! Prahu čeká sportovní svátek

Praha /INFOGRAFIKA/ - Podle slov mnohých závodníků, jeden z nejkrásnějších maratonů světa v neděli 8. května opět zavítá do Prahy. Přes deset tisíc sportovců z 93 zemí světa poměří své síly na trati dlouhé přesně 42,195 kilometru.

Divadlo pod Palmovkou

Divadlo pod Palmovkou zakládá nový evropský festival

Praha - První ročník divadelního festivalu Palm Off Fest nabídne možnost vidět na jednom místě výběr z repertoáru předních středoevropských scén. Od pondělí 23. května po čtrnáct dní se v pražském Divadle pod Palmovkou představí kolektivy z Polska, Slovenska a České republiky, přijedou polští režiséři Krystian Lupa a Jan Klata a bude uvedena nejlepší česká inscenace roku.

Divadlo pod Palmovkou

Divadlo pod Palmovkou zakládá nový evropský festival

Praha – První ročník divadelního festivalu Palm Off Fest nabídne možnost vidět na jednom místě výběr z repertoáru předních středoevropských scén. Od 23. května do 6. června se v pražském Divadle pod Palmovkou představí kolektivy z Polska, Slovenska a České republiky, přijedou polští režiséři Krystian Lupa a Jan Klata a bude uvedena nejlepší česká inscenace roku.

Petr Mikeska, herec a tvůrce únikové hry Faust.

Herec Petr Mikeska vtáhl Pražany do únikové hry

Praha - Jeho vášní je divadlo, cizí jazyky a nově také únikové hry. Jednu takovou se svými kamarády nedávno vymyslel a provozuje. Petr Mikeska je člověk mnoha jazyků a profesí. Divadlo miloval od malička. Na představeních chtěl trávit každou volnou chvíli, až příbuzní řekli: „Dost!"

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Primátorce nebylo dobře, a tak učni dovařili

Praha - Učni z čakovického učiliště už nebudou připravovat občerstvení pro zastupitelstvo. Podle primátorky Adriany Krnáčové vařili špatně. „Dvakrát mi bylo špatně, a nejen mně," sdělila. Ředitelka učiliště Věra Nováková si za svými studenty stojí.

Ilustrační foto.

Velká dopravní revoluce MHD vypukne už závěrem letních prázdnin

Praha - Nová tramvajová linka celotýdenně spojí Kubánské náměstí, Koh-i-noor, Nádraží Vršovice, Otakarovu, Nuselské schody, I. P. Pavlova a Karlovo náměstí. Další vyrazí z Nádraží Vysočany směrem na Palmovku, do Holešovic a dále do centra města. To jsou jen dva z desítek požadavků cestujících pražskou MHD, které by se nakonec měly promítnout do velkých změn jízdních řádů.

Tramvaje v Praze, ilustrační foto.

Tramvaje čeká revoluce. Jeden z návrhů změn unikl

Praha - Pražský Ropid plánuje výrazné změny ve vedení tramvajových linek. Začít platit by měly v září a budou vycházet z jednoho ze tří možných scénářů. V minulých měsících měly možnost se ke změnám vyjádřit městské části a také veřejnost prosttřednictvím ankety. Tři varianty, které Ropid navrhuje, se liší mírou zásahů a podrobně je organizace podle mluvčího Filipa Drápala představí v pátek 8. dubna. Do té doby je nechce blíže komentovat.

Jihočeského herce Ondřeje Veselého napadli násilníci, kterým se nelíbilo, že nefandí hokejové Spartě.

Herec Ondřej Veselý: Kopali mě do hlavy, chtěli se na mně vybít

Praha - Jihočeského herce Ondřeje Veselého ve středu večer 
v Praze napadli neznámí útočníci. Záminku si našli v hokejovém utkání mezi Spartou 
a Plzní. „O hokej ale vůbec nešlo. Spíše si mě vyhlédli jako velkého chlapa, na kterém se chtěli vybít," řekl o řádění zřejmě sedmi násilníků muž, který se proslavil například rolí Jaroslava France v televizním seriálu Vyprávěj.

Jihočeského herce Ondřeje Veselého napadli násilníci, kterým se nelíbilo, že nefandí hokejové Spartě.

Jihočeský herec Ondřej Veselý: Kopali mě do hlavy, chtěli se na mně vybít

Praha, České Budějovice – Jihočeského herce Ondřeje Veselého ve středu večer 
v Praze napadli neznámí útočníci. Záminku si našli v hokejovém utkání mezi Spartou 
a Plzní. „O hokej ale vůbec nešlo. Spíše si mě vyhlédli jako velkého chlapa, na kterém se chtěli vybít," říká o řádění zřejmě sedmi násilníků muž, který se proslavil například rolí Jaroslava France v televizním seriálu Vyprávěj.

Herci Jan Teplý a Ondřej Veselý v divadelní inscenaci Othello.

Herce prý kousek od divadla zbila přesila. Kvůli hokeji?

Praha - Zrušil jsem zkoušky, bude se zřejmě rušit představení, protože v tomhle stavu nemůžu fungovat. Těmito slovy ve čtvrtek odpoledne přiblížil Deníku, co se s ním stalo, herec pražského Divadla pod Palmovkou Ondřej Veselý. Uprostřed noci byl napaden nedaleko divadla, v Zenklově ulici v Libni.

Ilustrační foto.

Hromadná doprava se od Velkého pátku více zpřístupní cyklistům

Praha - Dopravní podnik plánuje zlepšení podmínek pro ty Pražany, kteří chtějí kombinovat jízdu Prahou na kole s hromadnou dopravou. V současnosti mohou cyklisté s kolem jen na vybrané tramvajové trasy a na zadní plošinu posledního vozu metra. Počet tramvajových úseků se nyní zvýší a významně se rozšíří také možnost přepravy metrem.

Ilustrační foto.

V září se opět změní linky pražské MHD, návrhy budou v dubnu

Praha - Návrhy změn ve vedení linek MHD představí Praha lidem v dubnu, zavést by je chtěla od nového školního roku. Zpracuje do nich i výsledky měsíční ankety na zastávkách. O jejích výsledcích informoval mluvčí společnosti Ropid, která pražskou městskou dopravu organizuje, Filip Drápal.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Lékaři z Bulovky se vrátili z Jordánska

Praha - Již čtvrtá mise lékařů z Nemocnice Na Bulovce v Praze skončila v jordánském hlavním městě Ammánu, kde v rámci programu české vlády MEDEVAC operovali zraněné ze syrské války. Mise se zúčastnili dva ortopedi, anestezioložka a instrumentářka. V Jordánsku působili celkem devět dní a provedli tři totální endoprotézy kolenou.

Ilustrační foto

Uprchlé dívce hrozí špatná společnost

Praha - Neviděli jste notorickou útěkářku? Tak zní otázka, s níž se v úterý obrátil na veřejnost Jan Daněk z ředitelství pražské policie. Již opakovaně žádají policisté o pomoc při pátrání po 14leté školačce původem ze Slovenska, která v české metropoli rozhodně nezmizela poprvé.

Ilustrační foto

Sokolovskou nepojedou tramvaje od soboty téměř tři měsíce

Praha - Dopravu na Palmovce od soboty 5. března omezí uzavírka Sokolovské ulice. Mezi zastávkou Urxova a Palmovka nepojedou tramvaje až do soboty 21. května. Provoz je přerušen obousměrně. Důvodem je rekonstrukce trati. Uzavírka se dotkne linek 3, 8 a 52.

Oslavy 120 let elektrické tramvajové dráhy Praha-Libeň-Vysočany se uskuteční v sobotu 19. března 2016 od 13 do 18 hodin na Elsnicově náměstí v Libni.

Elektrická tramvajová trať slaví 120 let. Libní projedou historické tramvaje

Praha - Projížďky dobovou tramvají, historická výstava nebo jarmark. V Libni tento měsíc oslaví výročí 120 let od zprovoznění elektrické tramvajové tratě mezi Prahou, Libní a Vysočany. Na návštěvníky čeká bohatý odpolední program, který se uskuteční v sobotu 19. března. Akci k významnému výročí uspořádala osmá městská část s pražským Dopravním podnikem.

Ilustrační foto.

V březnu začne oprava tramvajové trati v Sokolovské v Karlíně

Praha - V březnu začne oprava tramvajové trati v Sokolovské ulici v Karlíně a v Libni. Výluka mezi zastávkami Urxova a Palmovka bude trvat od 5. března do 21. května. Na dotaz médií to sdělil pražský dopravní podnik. V budoucnu je v plánu také oprava další části trati v Sokolovské ulici ve Vysočanech.

Z oblastní soutěžní přehlídky mladých recitátorů pro Prahu a střední Čechy v Divadle Horní Počernice. Na snímku organizátorky pražského kola SZŠ Ruská se zakladatelkou soutěže Janetou Benešovou.

Mladí recitátoři bojovali o postup do republikového finále

Praha /FOTOGALERIE/ - Oblastní soutěžní přehlídka mladých recitátorů pro Prahu a střední Čechy má své vítěze a tedy i postupující do celorepublikového kola. Pátý ročník Memoriálu Rosti Čtvrtlíka je tak v plném proudu. Oblastní kolo se uskutečnilo v Divadle Horní Počernice a vystoupilo na něm osmnáct soutěžících.

Pražské Divadlo pod Palmovkou uvede adaptaci románu amerického spisovatele Jonathana Littella Laskavé bohyně. V hlavní roli se představí Jan Teplý (na snímku).

Divadlo pod Palmovkou uvede inscenaci Laskavé bohyně

Praha – Pražské Divadlo pod Palmovkou uvede adaptaci románu amerického spisovatele Jonathana Littella Laskavé bohyně. Na inscenaci se podílejí režisér a ředitel libeňské scény Michal Lang a dramaturgyně Iva Klestilová. V hlavní roli se představí Jan Teplý, poprvé při premiéře 26. února. Další role ztvární například Ondřej Volejník, Ondřej Veselý, Tereza Dočkalová, Zdeněk Kupka, Zuzana Slavíková a Martin Hruška.

Tisková konference k premiéře hry Laskavá bohyně v Divadle pod Palmovkou v Praze. V hlavní roli se představí herec Jan Teplý (na snímku).

Divadlo pod Palmovkou uvede inscenaci Laskavé bohyně

Praha /FOTOGALERIE/ - Pražské Divadlo pod Palmovkou uvede adaptaci románu amerického spisovatele Jonathana Littella Laskavé bohyně. Na inscenaci se podílejí režisér a ředitel libeňské scény Michal Lang a dramaturgyně Iva Klestilová. V hlavní roli se představí Jan Teplý, poprvé při premiéře v pátek 26. února.

Zástupce starostky Prahy 3 Ivan Holeček (vlevo) odstartoval na Olšanském náměstí u lékárny testovací provoz desek ošetřených speciálním nanotechnologickým nátěrem, jenž by měl být aplikován na fasády panelových domů, které budou zateplovány.

KRÁTCE: Na Žižkově testují speciální nátěr na fasády

Praha - Zástupce starostky třetí městské části Ivan Holeček v úterý odstartoval na Olšanském náměstí u lékárny testovací provoz desek ošetřených speciálním nanotechnologickým nátěrem, jenž by měl být aplikován na fasády panelových domů v Praze 3, které budou letos zateplovány. Nátěr využívající nanotechnologii by měl zajistit menší míru špinění ošetřené plochy.

Hasiči byli dvacet minut před devátou hodinou přivoláni do Zenklovy ulice s tím, že hoří kontejner s odpadem ve vestibulu.

Oheň ve vestibulu metra zničil desítky tisíc korun

Praha /FOTOGALERIE/ - Větším malérem, než se zprvu mohlo zdát, se stal požár, kvůli němuž byl v pondělí po ráno omezen provoz metra na žluté lince B ve stanici Palmovka. Hasiči byli dvacet minut před devátou hodinou přivoláni do Zenklovy ulice s tím, že hoří kontejner s odpadem ve vestibulu. 

Ilustrační foto.

Na Palmovce hořel kontejner, metro tam krátce nezastavovalo

Praha - Hasiči museli v pondělí ráno asi na půl hodiny uzavřít stanici metra linky B Palmovka kvůli kouři, který vznikl při požáru plastového kontejneru na papír ve vestibulu. Soupravy metra stanicí jen projížděly, řekl mluvčí pražského dopravního podniku Jiří Štábl. Po 9.30 hodin už metro ve stanici opět zastavuje, kvůli odvětrávání je ale ještě uzavřen vestibul, kde oheň vznikl.

Auto půl hodiny před polednem havarovala v oblasti pražského Motola

Tramvajím stálo v cestě havarované auto

Praha /FOTOGALERIE/ - Dovézt obědy klientům se v úterý nepodařilo řidiči malé rozvozové dodávky, která půl hodiny před polednem havarovala v oblasti pražského Motola. V křižovatce Plzeňské ulice s Bucharovou vyjela vlevo mimo komunikaci, přes obrubník přeskočila na tramvajový pás a po štěrku otevřeného kolejového svršku pokračovala v jízdě až do chvíle, než se zastavila nárazem o sloup.

Ilustrační foto.

KRIMI MIX: Mrtvice muže ranila před zraky strážníků

Praha - Příznaky nepodceňovat - a hlavně neotálet s přivoláním pomoci, i když obtíže neprovázejí žádné bolesti. Taková jsou doporučení zdravotníků pro případ, že se u kohokoli - nejen u člověka vyššího věku, jak se mnohdy soudí - objeví zdravotní komplikace, které by mohly signalizovat cévní mozkovou příhodu.

V porotách Čtvrtlístku  usedají bývalí herečtí kolegové Rostislava Čtvrtlíka. V Plzni loni hodnotili výkony například herci Andrea Černá a René Přibil.

Středoškoláci se mohou hlásit do soutěžní recitační přehlídky

Praha,Plzeň - Studenti středních škol, které baví recitace a hlasová práce s textem, mají šanci poměřit si své síly před porotou složenou ze zkušených profesionálů. Regionální kola pátého ročníku soutěžní přehlídky mladých recitátorů Čtvrtlístek se uskuteční již v příštím měsíci.

HC 1972 Rakovník - Bohemians Praha, extraliga mužů v pozemním hokeji

Pozemkáři byli úspěšní z poloviny

Praha – Víkendové dvoukolo halové extraligy rozhodlo o tom, že se do semifinále play off o titul pozemních hokejistů podívají i rakovničtí muži. Ti byli úspěšní proti Bolevci a Bohemians a nestačili na Litice a Slavii. Kdo bude jejich soupeřem, se ještě rozhodne v závěrečných duelech základní části, Final four 2016 je pak na programu v aréně Sparty Praha na Podvinném mlýně Na Palmovce.

Ilustrační foto.

Změna v tramvajích: lidé se mohou vyjádřit i sami za sebe

Praha - Listopadové velké sčítání dopravního podniku má své další pokračování, které vyvrcholí od 1. července. Do nových změn mohou mluvit i cestující pomocí anketních lístků. Dále se také připravuje změna v nočních tramvajových linkách. „Chceme vyzvat cestující ke spolupráci na přípravě změn," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek.

Ilustrační foto.

Devět stanic metra v Praze bude mít nově bezbariérový přístup

Praha - Devět stanic metra v Praze bude mít nově bezbariérový přístup pro vozíčkáře či rodiče s kočárky. Město bude společně s dopravním podnikem (DPP) letos řešit dokončení výtahu na Můstku na lince A a B a stavbu nového na Karlově náměstí a také zahájení příprav projektů pro dalších pět stanic. Plán schválili pražští radní.

Divadlo pod Palmovkou ve Zlíně uvede Poprask na laguně

Divadlo pod Palmovkou ve Zlíně uvede Poprask na laguně

Zlín – Slavnou italskou komedii o rybách, pizze, pančované kořalce, ženských klepech a mužské nedůvtipnosti Poprask na laguně přiveze do Městského divadla Zlín 19. ledna pražské Divadlo pod Palmovkou. Představení, v němž se v jedné z hlavních úloh představí oblíbený zlínský herec Dušan Sitek, začíná v 19 hodin ve Velkém sále.

Vizualizace komplexu Nová Palmovka v Praze 8.

Centrum Palmovka se rušit nebude, opozice zánik neprosadila

Praha - Opozici v Praze 8 se nepodařilo prosadit zrušení firmy Centrum Palmovka (CP), jejímž vlastníkem je radnice osmé městské části. Návrh zastupitelům předložil opoziční zastupitel Jan Čáp (TOP 09). Důvodem je prý neúčelnost této firmy. CP zřídila před lety Praha 8, aby se starala o výstavbu nové radnice na Palmovce a řešila tepelné hospodářství.

Nová radnice Prahy 7 by měla do dvou let stát na adrese U Průhonu 38. Budova by měla do té doby projít nákladnou rekonstrukcí.

Radnice hledají nové prostory: komplikací jsou peníze i spory

Praha - Pro některé městské části hlavního města je skutečnost, že by jejich úřad fungoval pod jednou střechou a ve vlastní budově, stále nesplněný sen. Jedna radnice sídlí na více adresách, jiné „přežívají" v nevyhovujících podmínkách a další dokonce úřad vůbec nemá ve svém majetku. Proto se také v Praze 7, Praze 8, Praze 10 nebo Praze 12 už léta mluví o stěhování do odpovídajících prostor.

Výstavba obchodního centra Nová Palmovka v Praze 8.

Pokuta za Centrum Palmovka: radnice zaplatí 150 tisíc korun

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil pokutu osmé městské části. Radnice má zaplatit 150 tisíc korun na chyby související s výstavbou Centra Palmovka, kontroverzní stavby, kterou provází řada sporů. Finanční postih od antimonopolního úřadu, jenž o rozhodnutí informoval na svém webu, je pravomocný, osmá městská část se proti němu neodvolá.

Ilustrační foto.

Divadlo pod Palmovkou připomene novináře světové pověsti

Praha - Novinkou v repertoáru pražského Divadla pod Palmovkou bude v pátek 20. listopadu česká premiéra autorské hry Braňa Holička s názvem Henri de Blowitz. Věnoval ji slavnému českému novináři, po jehož úmrtí vyšla v deníku The Times začátkem minulého století zvláštní příloha popisující jeho novinářské úspěchy i vliv na tehdejší politické dění.

Ilustrační foto.

Divadlo pod Palmovkou připomene novináře světové pověsti

Praha - Novinkou v repertoáru pražského Divadla pod Palmovkou bude 20. listopadu česká premiéra autorské hry Braňa Holička s názvem Henri de Blowitz. Věnoval ji slavnému českému novináři, po jehož úmrtí vyšla v deníku The Times začátkem minulého století zvláštní příloha popisující jeho novinářské úspěchy i vliv na tehdejší politické dění.

Divoké matky Zuzana Kolková a Kristýna Boková (zleva) v zahradě usedlosti Mazanka v Praze 8.

Kavárna i nealkopivovar. Rozpadlá usedlost Mazanka chytá druhý dech

Praha /VIDEO/ - Dětské centrum, kavárna, prostor pro místní obyvatele, umělce, sportovce a další. S areálem do nedávna chátrající usedlosti Mazanka v Praze 8 mají majitelé velké plány. Do budoucna by zde mělo vzniknout komunitní centrum a v něm například i výukový nealkopivovar.

Premiéra nové inscenace s názvem Spolupracovníci, kterou uvedlo Divadlo pod Palmovkou.

Palmovka uvedla českou premiéru černé grotesky Spolupracovníci

Praha /FOTOGALERIE/ - Dva lidé, kteří se ve skutečnosti nikdy nesetkali - diktátor Stalin a spisovatel Michail Bulgakov - jsou hlavními postavami černé grotesky britského autora Johna Hodge Spolupracovníci, jejíž česká premiéra v pátek otevřela pražské Divadlo pod Palmovkou. Diváci tam po rekonstrukci nalezli mimo jiné nový divadelní klub, galerii ve foyeru a další vylepšení.

Ilustrační foto

Po více než dvou letech začne hrát Divadlo pod Palmovkou

Praha - Po více než dvou letech zahájí 2. října provoz pražské Divadlo pod Palmovkou. Přestávku zavinily v červnu 2013 zaplavené suterény, kde bylo zničeno technologické zázemí, část rekvizit i dekorací. Nové vedení s ředitelem Michalem Langem muselo své plány zrevidovat, zčásti i opustit. Rekonstrukce přišla hlavní město Praha jako zřizovatele podle radního Jana Wolfa na 50 milionů korun.

Ilustrační foto

Po více než dvou letech začne hrát Divadlo pod Palmovkou

Praha - Po více než dvou letech zahájí v pátek 2. října provoz pražské Divadlo pod Palmovkou. Přestávku zavinily v červnu roku 2013 zaplavené suterény, kde bylo zničeno technologické zázemí, část rekvizit i dekorací. Nové vedení s ředitelem Michalem Langem muselo své plány zrevidovat, zčásti i opustit. Rekonstrukce přišla hlavní město Praha jako zřizovatele podle radního Jana Wolfa na 50 milionů korun.

Jedny ze snímků pedagoga Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě Pavla Máry.

Výstavu v synagoze na Palmovce doprovází i monografie Pavla Máry

Praha - Velkoformátové fotografie Pavla Máry jsou od úterka vystaveny v synagoze na Palmovce. Výstavu nazvanou Tváře doprovází vydání monografie fotografa, tuzemského průkopníka barevné umělecké fotografie. Výstava potrvá do 17. října. Autor na ní představuje své nejnovější práce ze stejnojmenného cyklu velkoformátových portrétů - snímky tištěné na textilním podkladu jsou volně zavěšeny v prostoru synagogy.

Ilustrační foto.

Cenu drogy dealer určil podle toho, jak hluboko měl kupec do kapsy

Praha - Palmovka, okolí stanice metra Florenc, oblast Nového Města i poblíž nádraží v Holešovicích. To jsou místa, kde podle kriminalistů III. obvodu pražské policie prodával pervitin 46letý muž, kterého jako dealera odhalili pražští detektivové už v minulosti.

Slavnostní otevření další bezbariérové stanice metra I. P. Pavlova.

Stanice metra I.P. Pavlova je díky novému výtahu bezbariérová

Praha /FOTOGALERIE/ - Stanice metra I. P. Pavlova je díky novému výtahu za téměř 65 milionů korun bezbariérová. Do konce roku chce pražský dopravní podnik otevřít ještě výtahy na Můstku a Andělu. V tiskové zprávě to v pondělí sdělil mluvčí dopravního podniku (DPP) Jiří Štábl. Každý následující rok by měly být bezbariérově upravené další tři stanice metra. Bezbariérových už je 39 z celkem 61 stanic.

Zadržený sprejer v Praze 4.

KRIMI MIX: Sprejeři chtěli strážníkům utéct, ale neuspěli

Praha - Přímo při činu přistihli o víkendu pražští strážnici hned dva čmáraly, kteří se k obrazu svému snažili „vylepšit" vzhled ulic v metropoli. Nejprve spadla klec v Krči; v tamější ulici Pod Dálnicí. Tam si v sobotu v noci autohlídka městské policie z Prahy 4 všimla osoby v černé mikině, která sprejovala na betonovou plochu.

Letohrádek Kinských.

Developer chce u Letohrádku Kinských postavit šestipodlažní dům

Developerská společnost BM Develop plánuje na pražském Smíchově nedaleko Letohrádku Kinských postavit šestipodlažní bytový dům. V novostavbě má vzniknout 22 luxusních bytů. Magistrátní odbor ochrany prostředí nyní rozhodl, že pro stavbu firma nemusí zpracovat kompletní posouzení vlivu stavby na životní prostředí.