Kreativ

ŠTÍTEK: Palmovka

Záchranná služba Praha. Ilustrační foto.

Houkajících sanitek se bát nemusíte, vzkazují záchranáři občanům Prahy 8

Jen málo stačí k tomu, aby měla Zdravotnická záchranná služba hl. města Prahy potvrzené své nové sídlo v centru Nová Palmovka. Rozhodnout o tom ještě musí zastupitelstvo hlavního města. Záchranáři tvrdí, že by nové sídlo na Palmovce provoz žádným negativním způsobem nemělo ovlivnit. Ve čtvrtek o tom informovali na svých webových stránkách. 

Centrum Palmovka. Ilustrační foto.

O centru Nová Palmovka je rozhodnuto. V části budovy bude sídlit záchranka

Pražský magistrát, radnice Prahy 8 a Metrostav se dohodly na dalším postupu v případě rozestavěné budovy Nové Palmovky. Radnice zaplatí Metrostavu 18 milionů, Praha dá městské části dotaci 600 milionů na dostavbu centra. Městská část zase nechá v části budovy na 50 let zdarma sídlit pražskou záchranku, která je příspěvkovou organizací města.

Elektrobus. Ilustrační foto.

Dopravní podnik vyjede s elektrobusy s dobíjením za jízdy. Zatím na zkoušku

Praha – Staví se troleje, ale ne koleje. Znamená to snad, že se do Prahy vrátí trolejbusy? Tuhle otázku si mohou položit všímaví lidé, kteří postřehli zahájení výstavby trolejového vedení v Prosecké ulici. Trolejbusy tudy sice jezdit nebudou, ale na trasu z Palmovky do Letňan (v části současné linky 140) nasadí dopravní podnik elektrobusy.

Stanice metra B Jinonice je po půl roce znovu otevřena.

Jinonice se dnes otvírají. Anděl nebo Karlovo náměstí opravy čekají

Praha - Oprava vzácných obkladů, modernizace osvětlení či lepší odvodňovací a kamerový systém. To jsou práce, kterými v posledních měsících prošla stanice metra Jinonice. Už za plného provozu prostor čeká poslední etapa. „Proběhnou drobné stavební úpravy. Dokončí se práce na rozvodech nebo úpravy konstrukcí stanice včetně odvodnění,“ popsala další plány mluvčí Dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková.

Doprava na Štěrboholské spojce. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Průjezd po mostech na Štěrboholské spojce omezí obnova povrchu

Praha - S částečným omezením dopravy musí od pátečního večera do nedělního odpoledne počítat řidiči jezdící po Štěrboholské spojce. Oprava povrchů mostů na úrovni ulic Přetlucká a Sazečská spojená s frézováním povrchů a následnou pokládkou nové obrusné vrstvy si vyžádá stažení provozu do jednoho jízdního pruhu. S obnovením provozu se počítá do nedělní 16. hodiny. 

Tramvaj srazila muže.

Muže sraženého tramvají pomáhali vyprošťovat hasiči

Praha – Nejen zásah nehodářů dopravního podniku a policistů, ale také záchranářů a hasičů si vynutil malér, který ve středu deset minut před pátou obousměrně zastavil provoz tramvají v úseku Divadlo Pod Palmovkou–Palmovka. Právě na zastávce Palmovka srazila tramvaj muže, který pod ní zůstal zaklíněn. S vyproštěním zraněného pomohli záchranářům hasiči.

Oprava eskalátoru v metru. Ilustrační foto.

Pohyblivé schody se staví hlavně po nocích, vysvětluje dopravní podnik

Praha – Nešlo by postupovat rychleji? S těmito pochybnostmi se svěřila Deníku Lenka Sládková, kterou trápí rekonstrukce pohyblivých schodů ve stanici metra Kačerov. „Od 16. června do konce července – není to trochu moc?“ podivuje se cestující, pro niž by prý schody nebyly problémem, kdyby zrovna nevozila kočárek.

Ilustrační foto.

Na Palmovce zastaví tramvaje oprava trati i zkoušky mostu

Praha – Do konce července bude významně omezen provoz tramvají v oblasti Palmovky. Rekonstrukce trati v Zenklově ulici si od noci na pondělí vyžádá oboustranné přerušení provozu mezi křižovatkami s ulicemi Sokolovská a na Žertvách.

Podezřelý muž.

KRIMI MIX: Muže podezřelého z loupeže v trafice našli u stánku s občerstvením

Praha – Nečekané rozuzlení měla kauza neúspěšného pokusu o loupežné přepadení trafiky v Čakovicích, kam v pondělí v pravé poledne vtrhl muž s pistolí v ruce a dožadoval se peněz – vzápětí však uprchl bez kořisti, když po něm trafikant mrštil balík novin. Již o den později dopadli podezřelého kriminalisté III. obvodu pražské policie – a to přímo před svou služebnou na Palmovce. Při průjezdu křižovatkou ulic Na Žertvách a Zenklova dotyčného zahlédli u stánku s rychlým občerstvením, připomněl v pátek Jan Daněk z ředitelství pražské policie. S tím, že tento muž měl nejen stejný obličej, ale i oblečení jako muž, kterého na místě činu zachytila bezpečnostní kamera.

Americká rocková skupina Guns N´Roses vystoupila 27. září v pražské O2 Areně v rámci turné k desce Chinese Democracy.

Na koncert se vyplatí jet městskou dopravou. V metru i objížďkou

Praha – Výjimečnou událostí se stane úterní koncert hardrockové skupiny Guns N' Roses na letišti v Letňanech. Její mimořádnost podtrhují i chystaná dopravní a bezpečnostní opatření. Očekávaná velká návštěvnost si v okolí vynutí dopravní omezení – ulice Mladoboleslavská, Tupolevova, Beladova, Toužimská a Veselská budou pro běžný provoz po celý den uzavřeny; projedou jen autobusy městské hromadné dopravy a rezidenti.

Tramvajová zastávka. Ilustrační foto.

Oprava trati zásadně omezí provoz tramvají

Praha – Omezení provozu tramvají v širším okolí si od noci na sobotu vyžádají opravy trati v ulicích Jičínská a Seifertova. V první fázi bude v sobotu půl hodiny po půlnoci uzavřen úsek Olšanské náměstí–Flora, což přinese odklony trasy linek číslo 5, 15 a 98.

Tramvajové koleje. Ilustrační foto.

Tramvajové koleje v horku povolily

Praha – Technická závada kolejové konstrukce – vzdutí vlivem vysokých teplot. Těmito slovy začal v úterý čtvrt hodiny před třetí odpoledne dopravní podnik vysvětlovat, proč musel být omezen tramvajový provoz v Zenklově ulici. Ve směru jízdy k centru byly tramvaje na linkách číslo 3, 10 a 24 odkloněny v úseku Ke Stírce–Palmovka a dopravní podnik zavedl náhradní autobusovou dopravu. Obnovit provoz na kolejích se podařilo těsně před sedmou večer.

Současná Palmovka - špína, nepořádek, rozkopané ulice při rekonstrukci kolejí.

Palmovka se dočká změny. Stačit by mělo málo

Praha -  Palmovku čekají v budoucnu velké změny. Po vzoru Anděla a dalších frekventovaných dopravních uzlů by se měla změnit na dynamickou rozvíjející část s množstvím moderních bytů a obchodů a volnočasových prostranství.

Stanice Palmovka. Ilustrační foto.

Přístup do stanice Palmovka bude omezen

Praha – Stavět se od pondělka začne ve stanici Palmovka na žluté lince metra B. Kvůli modernizaci pohyblivých schodů a budování bezbariérového přístupu (přičemž dojde i na opravu přístřešků kryjících vstup do metra) bude do listopadu výrazně omezen přístup do stanice. Aneta Řehková z centrály dopravního podniku v pátek upozornila, že na pět měsíců budou uzavřeny všechny čtyři vstupy do stanice v oblasti ulic Zenklova a Na Žertvách.

Stanice Palmovka. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Stanice Palmovka bude bezbariérová

Praha - Pětiměsíční omezení čeká cestující na stanici Palmovka. Z důvodu modernizování pohyblivých schodů a budování bezbariérového přístupu zde budou uzavřeny všechny vstupy do stanice metra v oblasti Zenklovy ulice. Jediná přístupná cesta povede vestibulem autobusového nádraží a do ulice Na Žertvách.

Současná Palmovka.

KRÁTCE: Lidé promluví do budoucí podoby Palmovky

Praha - Kdy, když ne teď? S tímto odvážným názvem začne v pondělí 5. června na Palmovce výstava, která předestře budoucí vývoj této dnes jedné z nejzanedbanějších částí Prahy. Na několika panelech budou ukázány změny, které se na Palmovce chystají, například na místě již nefunkčního autobusového nádraží.

Fontána. Ilustrační foto.

Konec vedra v Praze. Město plánuje zahrádky a fontány

Praha - Málo stínu, zato vysoké teploty. Tak vypadá léto v Praze. Metropole by proto tento rok měla dát do kupy plán, jak vedru čelit. Zvažuje vybudování nové zahrádkářské kolonie nebo stavbu fontán v ulicích.

Oprava tramvajových kolejí. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Údržba kolejí na Plzeňské omezí provoz tramvají

Praha – Zpozornět musí od soboty především obyvatelé sídliště v Řepích, kteří jsou zvyklí jezdit „do města" tramvají. Údržba trati si vyžádá postupně se měnící krátkodobá přerušení provozu v úseku Vozovna Motol–Sídliště Řepy (a to v obou směrech).

Příběh paní Bovaryové uvede Divadlo pod Palmovkou.

Divadlo pod Palmovkou uvede českou premiéru Paní Bovaryové

Praha - Adaptace slavného románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová o hledání rodinného štěstí, nevěře a finanční a morální krizi bude další novinkou pražského Divadla pod Palmovkou. „Je to žena, která má tak silné představy o tom, jak by chtěla žít svůj život, že ztratí pojem o tom, co je skutečné a co ne," charakterizovala hrdinku její představitelka Lucie Štěpánková. V režii ředitele libeňské scény Michala Langa se česká premiéra uskuteční 19. května.

Tramvaj. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Sobota přinese nejprve omezení tramvají a pak posílení metra

Praha – Cestovat tramvají jinak, než jak jsou zvyklí, budou muset v sobotu někteří pasažéři v oblasti Palmovky. Kvůli údržbě trati bude mezi sedmou a sedmnáctou hodinou obousměrně přerušen provoz v úseku Ohrada–Palmovka. Odklony se týkají linek číslo 1, 6, 10 a 16. Jezdit bude náhradní autobusová doprava X10, a to v trase Biskupcova–Ohrada–Krejcárek–Palmovka. Po dobu výluky také dopravní podnik zřídí v ulici Na Vápence nástupní zastávku Vozovna Žižkov.

Ukázka navigačnío systému pro nevidomé, Praha, 18.4.2017

Metropole potmě. Jak se tu nevidomí orientují?

Praha - Hlavní město je součástí unikátního celostátního systému navigace. Ten se neustále zdokonaluje. Jaké jsou jeho mouchy? Tři sta metrů dlouhá trasa jako nepřekonatelná překážka. Tak působila na nevidomé až donedávna cesta z úřadu městské části Prahy 6 na metro. Nově je ale úsekem provede akustický naváděcí systém. Tedy sekvence nahrávek, které nevidomého kousek po kousku provedou tam i zpátky.

Centrum Nová Palmovka. Ilustrační foto.

Na podporu dostavby Nové Palmovky vzniká petice

Praha - Desítky příznivců si přejí dostavbu Nové Palmovky a naplnění původního záměru, aby zde byla radnice Prahy 8. Městská část totiž uvažuje o tom, že by kontroverzní stavbu přenechala magistrátu, který by ji využil jako sídlo a zázemí zdravotnické záchranné služby.

Tramvaj na Palmovce.

Na Palmovce se na šest týdnů změní provoz tramvají

Praha – Jedná se o velmi lokální záležitost, i když dlouhotrvající. Tak v pondělní zhodnotila Aneta Řehková z centrály dopravního podniku chystané přerušení tramvajového provozu v oblasti Palmovky. Od noci na středu až do konce května nebudou kvůli údržbě trati jezdit tramvaje v ulicích Na Žertvách a U Balabenky. „Všechny tramvaje pojedou Sokolovskou ulicí," konstatovala Řehková. Změnám se ale nevyhnou ani noční autobusy.

Ondřej Buršík (v popředí).

Generálním ředitelem Metrostav Development je Ondřej Buršík

Praah - Novým generálním ředitelem developerské společnosti Metrostav Development se stal v minulém týdnu Ondřej Buršík (43). Ve funkci nahradil Jiřího Procházku. Buršík ve firmě působil pět let jako obchodní ředitel a člen představenstva. Metrostav Development o tom v pondělí informoval v tiskové zprávě.

Stanice metra Budějovická. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Uzavírka na Budějovické: místo po schodišti přes přechod

Praha – Až do konce víkendu se cestující musí přizpůsobit dočasnému omezení přístupu ve stanici Budějovická na červené trase C metra, které platí od pátku až do ukončení nedělního provozu. V souvislosti s pokračující rekonstrukci pohyblivých schodů bude zcela uzavřeno i pevné schodiště vedle odstaveného eskalátoru – mezi obchodní pasáží u severního vestibulu a zastávkou autobusů mířících do Michle, do Nuslí či na Spořilov.

Rekonstrukce tramvajové trati. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Oprava kolejí zastaví provoz tramvají v okolí Balabenky v Libni

Praha - Rekonstrukce kolejí v Sokolovské ulici v Libni zastaví od soboty 25. března do středy 12. dubna 2017 provoz tramvají. Nepojedou mezi zastávkami Balabenka a U Balabenky. V pondělí to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. V daném asi 300 metrů dlouhém úseku bude zavedena náhradní autobusová doprava.

Hlávkův most. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Práce na mostě omezí auta i tramvaje

Praha – Na celý pracovní týden bude od pondělka částečně omezen provoz na Hlávkově mostě. Kvůli stavebním úpravám tramvajových zastávek Štvanice budou až do pátku v časech mezi sedmou a patnáctou hodinou auta v každém směru svedena do jednoho jízdního pruhu.

Holub. Ilustrační foto.

Co s holuby? Střílet se je hlavní město nechystá

Praha /FOTOGALERIE/ - Některá místa v hlavním městě jsou jimi doslova zamořená a nikdo moc neví, co si s tím počít. Řeč je o holubech, kterým řada Pražanů přezdívá „létající krysy". Jejich likvidace střílením nebo otráveným krmivem je v Praze zakázaná a další metody příliš efektivní nejsou

Divadlo Pod Palmovkou. Ilustrační foto.

Film Woodyho Allena Mocná Afrodíté ožije v Divadle Pod Palmovkou

Praha - Novinkou pražského Divadla pod Palmovkou bude 10. března premiéra hry Woodyho Allena Mocná Afrodíté, která vznikla podle jeho úspěšné filmové komedie. Mimo jiné odhalí, jak spolu souvisí box a láska či současná romantické komedie s antickou tragédií. Inscenaci nastudoval režisér Vojtěch Štěpánek, objeví se v ní například Zdeněk Kupka, Tereza Dočkalová, Vendula Fialová, Stanislav Šárský a Ondřej Volejník.

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Na fotbal ve Vršovicích dohlédne i vrtulník

Praha - Rozsáhlá bezpečnostní opatření chystá pražská policie na nedělní odpoledne, kdy domácí SK Slavia hostí soupeře z plzeňské Viktorie. Na soupisce opatření k fotbalovému mači jsou desítky policistů dopravní, pořádkové i kriminální služby, policisté na koních i se služebními psy, konstatovala v pátek mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Představení Edith a Marlene pražského Divadla pod Palmovkou.

Představení o Edith Piaf slibuje mimořádné herecké a pěvecké výkony

Třebíč - Silný divadelní zážitek, skvělé písně a výborně zrežírované a zahrané představení slibují divadelní recenze od představení Edith a Marlene pražského Divadla pod Palmovkou. Muzikálové drama Edith a Marlene budou moci příznivci divadla shlédnout v pondělí 3. dubna v Národním domě v Třebíči.

Záchranná služba Praha. Ilustrační foto.

Do pěti let chtějí pražští záchranáři až sedm nových stanic

Praha - Do pěti let chce mít pražská zdravotnická záchranná služba (ZZS) až sedm nových stanic. Potřebovat bude asi o 90 zaměstnanců víc a ročně chce obměnit 15 sanitek. Vizi na příštích pět let v pondělí novinářům představil ředitel ZZS Petr Kolouch. Nyní je pražských záchranářů 491, sídlí v 19 základnách a mají 65 sanitek.

Zmatky kvůli náhradní autobusové dopravě na zastávce Bulovka v Praze.

Závada na kolejích potrápila i cestující

Praha/FOTOGALERIE/ - Zmatek nad zmatek. Tak paní Andrea, která z Libně cestou do práce běžně ze zastávky Okrouhlická míří na Palmovku k metru tramvají, přiblížila svoji čtvrteční jízdu. Nenastoupila do trojky, desítky ani čtyřiadvacítky, které má jindy na výběr. Přijela náhrada: X3.

Centrum Nová Palmovka. Ilustrační foto.

Záchranná služba by se mohla na Palmovku stěhovat v roce 2018

Praha - Pražská záchranná služba by se mohla do nového sídla na Palmovce stěhovat v příštím roce. Novinářům to ve středu to řekl radní Karel Grabein Procházka (ANO). V následujících měsících chce město vyřešit majetkoprávní a finanční problémy rozestavěné budovy. Dohoda o budoucím využití by mohla být hotova v následujících asi třech měsících. Stavba za 1,1 miliardy korun byla zamýšlena jako nové sídlo radnice Prahy 8 a měla být hotova v březnu 2016, nyní je ale zastavena. Soud řeší určovací žalobu, komu stavba patří, zda městu, nebo Praze 8.

Elektrobus. Ilustrační foto.

Pražský dopravní podnik koupí 14 elektrobusů

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) koupí 14 elektrobusů pro linku 207 ze Staroměstské na Ohradu, jezdit by mohly od září 2018. Na středečním setkání s novináři to řekl generální ředitel DPP Martin Gillar. Pořízení elektrobusu je dvakrát dražší než naftového autobusu, stojí 11 až 12 milionů Kč, další dva miliony výměna baterií, která prodlouží životnost, dodal. Naopak levnější než nafta jsou náklady na energii.

Podle listopadového průzkumu svezou tramvaje ve všední den 1 069 863 lidí.

Obliba tramvají roste, pomohly modré zóny

Praha - Milion lidí převezou za den pražské tramvaje. Z automobilů je k hromadné dopravě dohnaly mimo jiné modré čáry, které se v srpnu objevily v ulicích. Přesto by tramvajové linky měly doznat ještě několika změn.