Kreativ

ŠTÍTEK: Palmovka

Muž s nožem ohrožoval v metru cestující.

Šílenec s nožem ohrožoval lidi v metru. Chtěl peníze a cigarety

/VIDEO/ Poslední říjnový den si mnoho lidí, kteří se pohybovali v metru linky B mezi Hloubětínem a Palmovkou, prošlo nepříjemnými chvilkami. V daném úseku se totiž pohyboval muž s velkým kuchyňským nožem v ruce. Podle záběrů kamer musel být buď opilý nebo zfetovaný. Případně obojí. Svědky či další poškozené hledá policie. 

Těšnov. Ilustrační foto.

Praha chce stabilnější tramvajovou síť. Hledá místa na smyčky v centru

Primátorův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) si pochvaluje, jak se při dočasném uzavření Malé Strany pro automobily povedlo při výluce na Smetanově nábřeží zlepšit tramvajový provoz. Magistrátní koalice se pod vedením Pirátů snaží dál preferovat městskou hromadnou dopravu. Pražští radní na pondělním zasedání rozhodli také o „zvýšení operativnosti při neočekávaných událostech u tramvajové sítě v širším centru metropole“.

Libeňský most v Praze dostal k 91. výročí od otevření nová LED světla.

Libeňský most dostal k výročí nová světla. Praha ušetří za elektřinu

Přesně před 91 lety byl v Praze jakožto symbolický dárek k 10. narozeninám samostatné republiky otevřen Libeňský most. Stavba od té doby čeká na pořádnou rekonstrukci, chátrá a v posledních letech se stal osud Libeňského mostu politickým tématem. Vedení metropole nechalo k úternímu výročí na most instalovat nová LED světla.

Uzavření Libeňského mostu 19.ledna.

Libeňský most bude na dva roky zavřený. Praha zaplatí dvě miliardy

Žádné provizorní přemostění mezi Libní a Holešovicemi se v době rekonstrukce Libeňského mostu stavět nebude. Praha podle primátorova náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě) chátrající konstrukci z roku 1928 opraví, prodlouží a zrevitalizuje také celou oblast od Palmovky do Holešovic, která bude dva roky uzavřená. Magistrát za projekt zaplatí podle odhadů zhruba dvě miliardy korun.

Ilustrační foto

To je jízda. Strašecí vyhrálo potřetí za sebou

Na hráče Nového Strašecí čekalo utkání na Palmovce, kde byl jejich soupeř tým Kovo Praha B. Až na několik pasáží, hlavně ve druhé třetině, byli hokejbalisté Nového Strašecí lepším týmem, a tak si došli pro vítězství 5:0. Pro tým z Nového Strašecí to už bylo třetí vítězství v řadě od začátku ligy, a hosté tak potvrdili, že je začátek podzimu zastihl v dobré formě.

Ilustrační foto

Hokejbalisté Strašecí smetli Třebíz

Ve druhém kole 2. hokejbalové ligy nastoupili novostrašečtí hokejbalisté proti Třebízi. Soupeři, kterému měli za loňské play off rozhodně co vracet, nadělili na zpáteční cestu dvanáct gólů a po vysoké výhře si připsali druhou výhru v sezoně. 

Pražská policie hledá svědky vraždy bezdomovkyně.

Pod mostem někdo zabil nekonfliktní bezdomovkyni. Policie hledá svědky

Osmapadesátiletá žena zemřela v Praze v podstatě ve své „ložnici“. Pod mostem v ulici Pod Plynojemem na Krejcárku, kde kolemjdoucí našel její mrtvé tělo, totiž více než rok přespávala. Kriminalisté z prvního oddělení při vyšetřování vraždy žádají o pomoc při pátrání po dosud neznámém pachateli.

Parciální trolejbus Ekova Electron 12T.

Z Palmovky do Letňan se cestující dočasně svezou novým typem trolejbusu

Pražský dopravní podnik (DPP) bude od středy měsíc testovat trolejbus Ekova Electron 12T. Vůz bude i s cestujícími jezdit na lince číslo 58 z Palmovky do Letňan. Trolejbus je vybaven jak pohonem na baterii, tak se může za jízdy dobíjet z troleje. Informovala o tom mluvčí DPP Aneta Řehková. V budoucnu mají být elektrifikovány další trasy včetně autobusu číslo 119 z Veleslavína na letiště v Ruzyni.

Holešovická tržnice. Ilustrační foto.

V Praze končí dvě výluky. Ale tramvaje okolo tržnice nepojedou přes měsíc

Od pondělního rána si musí cestující v hlavním městě zvyknout na další změny v tramvajové dopravě. Dvě výluky sice skončily, ale započala oprava trati v Holešovicích mezi zastávkami Pražská tržnice a Dělnická. Tramvaje tudy nepojedou přes měsíc. Ropid organizující veřejnou dopravu v metropoli a okolí zavedl náhradní autobusovou dopravu.

Trolejbusová linka 58 Palmovka - Letňany.

Na Letiště Václava Havla budou jezdit velkokapacitní elektrobusy

Na letiště v Ruzyni budou od stanice metra A Nádraží Veleslavín místo klasických autobusů jezdit velkokapacitní elektrobusy. Důvodem je nízká kapacita naftových autobusů a zlepšení ovzduší. Jezdit by mohly začít do tří let. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Náklady budou zhruba 900 milionů korun, z toho větší část budou stát autobusy. Praha už zavedla elektrobusy na lince z Palmovky do Letňan a plánuje elektrifikovat ještě další linky.

Propadnutí vozovky. Ilustrační foto.

Propadlá silnice zastavila provoz na tramvajové trati ve Vysočanech

Propad silnice zastavil dnes kolem 10.30 provoz na tramvajové trati na křižovatce Sokolovské a Freyovy ulice v pražských Vysočanech. Asi do 21.00 budou muset tramvaje linek 14 a 16 jezdit v úseku Balabenka - Vysočanská - Starý Hloubětín odklonem. Ve skutečnosti došlo plnému obnovení provozu až v úterý kolem deváté hodiny ráno. Oznámil to na svém webu pražský Dopravní podnik.

DO ČERVNA. V pondělí už byly opravy tramvajové trati mezi Újezdem a Andělěm v plném proudu, mnoho cestujících výluka stejně zaskočila.

V Praze začnou tři výluky naráz. Tramvaje se vrátí do Plzeňské ulice

Informátoři pražského dopravního podniku (DPP) se ve čtvrtek pravděpodobně pořádně zapotí, a to nejen kvůli předpovědi počasí slibující až 36 stupňů Celsia. V hlavním městě totiž DPP zahájí opravy tří tramvajových tratí současně. Výluka ovlivní celkem třináct denních linek, jinak pojedou i některé autobusy. Alespoň však dojde ke zprovoznění trati v Plzeňské ulici.

Lidské siluety na tramvajových kolejích v Praze varují chodce před neuváženým vstupem do trati.

Kampaň Neskákej mi pod kola pokračuje. Na kolejích jsou obrysy lidí

Lidské siluety na tramvajových kolejích v Praze varují chodce před neuváženým vstupem do trati. Dopravní podnik nechal obrysy těl nastříkat na frekventovaných místech, kde lidé často bez uvážení koleje přebíhají. Pokračuje tak v letos zahájené kampani Neskákej mi pod kola, která vznikla ve spolupráci s BESIP, Policií ČR a organizací Ropid zajišťující pražskou MHD. 

Požár skladu pneumatik v Praze 8.

Požár zachvátil sklad pneumatik. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Hustý černý dým viditelný z dalekého okolí zamořil v neděli večer okolí Palmovky a Švábek v pražské Libni. Došlo zde k požáru skladu pneumatik v ulici Na Kopečku. Na místo se jej vydalo likvidovat šest profesionálních a stejný počet dobrovolných jednotek pražských hasičů. Vzhledem k jejich počtu byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Až v pondělí ve tři hodiny ráno odjela z místa požáru poslední jednotka.

Herci Daniel Bambas a Lilian Fischerová jako Cyrano a Roxana

Pořádná porce poezie. Do Průhonic dorazí Cyrano

Romantická klasika o bohémovi, jehož velký nos velkého ducha značí, ožije v podání divadelní společnosti INDIGO company v jedinečných prostorách Malého nádvoří průhonického zámku u Prahy. Premiéra hry Edmonda Rostanda Cyrano z Bergeracu se tam skuteční 26. a 27. června.

Zahájení výstavy fotografií, gra­fiky, koláží, i­lustrací, obálek a plakátů Bohumil Hrabal barevně i černobíle - Synagoga na Palmovce.

Jak jsme žili v Československu. Tento týden v Libni

Pražský deník připravuje unikátní cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveřejňujeme historické zajímavosti a archivní snímky z jednotlivých pražských čtvrtí z let 1918 až 1992. Podíváme se, jak se za Československa žilo lidem, nahlédneme do kronik a archivů, necháme si vyprávět od místních obyvatel. V dalším díle, který vychází v pátek 21. června, se podíváme do Libně!

Zkušenosti z toho, jaké je to žít mezi českou většinou, zprostředkovala pro širokou veřejnost táborská nezisková organizace Cheiron.

Táborský festival Známe se? poodhalil život menšin u nás

Tábor – V pátek 7. června skončil první ročník netradičního festivalu o menšinách žijících v České republice Známe se?. Každý den od pondělí 3. června do pátku 7. června byl věnován jedné z minorit, které na našem území žijí a pracují. Zkušenosti z toho, jaké je to žít mezi českou většinou, zprostředkovala pro širokou veřejnost táborská nezisková organizace Cheiron.

Divadlo Drak zahraje Fausta na festivalu v Brně.

Divadlo Drak zahraje Fausta na festivalu v Brně

Čtyřmi představeními se bude královéhradecké Divadlo Drak prezentovat na jubilejním desátém ročníku mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který se koná od 23. do 28. května v moravské metropoli.

Po podepření se pod most u metra Vltavská 1. listopadu vrátili chodci a částečně i tramvaje.

Výluka tramvají mezi Vltavskou a Dělnickou. Ve špičce pojede linka 32

Kvůli pokračující rekonstrukci Negrelliho viaduktu v Praze od pátku nebudou týden jezdit tramvaje v úseku úseku Vltavská – Dělnická. Dopravní podnik (DPP) závádí náhradní linku 32, která však bude jezdit pouze ve špičkách pracovních dnů. Cestující budou moci využít rovněž náhradní autobusovou dopravu X25.

Srážka tramvají na Libeňském mostě.

Na Libeňském mostě se srazily tramvaje. Hodinu jezdil autobus X-1

V úterý dopoledne došlo na pražském Libeňském mostě ke srážce tramvají. Při nehodě byla lehce zraněna čtyačtyřicetiletá žena. Čtyři linky musely jezdit odklonem přes Hlávkův most. Zhruba na hodinu byl zaveden náhradní autobus X-1. Další opatření - ovšem na kratší dobu - si vyžádala nehoda na Spořilově.

Pod železničním mostem u Palmovky došlo podruhé za 24 hodin k poruše trakčního vedení.

Déjà vu? Pod železničním mostem u Palmovky opět kamion strhl troleje

/FOTOGALERIE/ Podruhé během 24 hodin došlo v Praze na stejném místě ke porušení trakčního vedení. Podobně jako v pondělí o den později vysoký kamion strhl trolej pod železničním mostem v Zenklově ulici Tramvajový provoz mezi zastávkami Palmovka - Ke Stírce byl na několik hodin obousměrněn zastaven.

Divadlo Pod Palmovkou. Ilustrační foto.

Divadlo roku: letošní ročník ovládla Palmovka

Divadlem roku se v neděli při udělování Cen divadelní kritiky za rok 2018 stalo pražské Divadlo pod Palmovkou, které zároveň vytvořilo i nejlepší loňskou inscenaci – Shakespearovu hru Něco za něco v režii Jana Klaty.

Značka preventivního měření výšky vozidel v Praze 7.

Stržená trolej omezila provoz tramvají u Výstaviště v Holešovicích

Další nepozorný řidič způsobil komplikace v provozu pražských tramvají. Kvůli stržené troleji v podjezdu železniční trati u pražského Výstaviště byl přerušen provoz tramvají mezi Strossmayerovým náměstím, Výstavištěm a Nádražím Holešovice. Linky 6, 12 a 17 jezdily odklonem, byla zavedena náhradní autobusová doprava. Dopravní podnik předpokládal obnovení provozu zhruba v 19.30, podařilo se to krátce před šestou večer.

Rozestavěné centrum Nová Palmovka v Praze 8.

Torzo na Palmovce bude k mání. Praha 8 se chce miliardového projektu zbavit

Osmá pražská městská část po více než osmi letech od schválení projektu stavby nové budovy radnice, kde by byla komerční zóna a sídlo zdravotnické záchranné služby hlavního města, zřejmě definitivně couvá. Zastupitelé Prahy 8 zaslali na magistrát dopis, kde chtějí svolení k prodeji Nové Palmovky. U stanice metra je nyní pouze betonové torzo.

Předláždění ulice Na Žertvách - vizualizace.

Další proměna Palmovky. Zastávka Na Žertvách dostane novou dlažbu

V pondělí 4. března začnou stavební práce na tramvajové zastávce v ulici Na Žertvách v Praze 8 v rámci projektu Palmovka 2030. Cílem je místo zkultivovat díky předláždění a následné instalaci nového mobiliáře. Stavební práce potrvají zhruba dva měsíce, proběhnou na etapy a neomezí dopravu ani vstup do metra. Akce je hrazena z dotace magistrátu a vyjde přibližně na devět milionů korun.