Kreativ

ŠTÍTEK: Palmovka

Stanice metra Palmovka plně v provozu.

Stanice metra Palmovka je po modernizaci již plně v provozu

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes od zahájení provozu metra v ranních hodinách zpřístupnil vstup a výstup do východní části vestibulu ve stanici metra Palmovka na trase B. Cestující tak zde mohou po proběhlé modernizaci využít nové eskalátory.

Florenc.

O víkendu nepojedou tramvaje mezi Florencí a Palmovkou

/INFOGRAFIKA/ Z důvodu údržby tramvajové trati dochází od soboty 24. března 2018 (přibližně od 4.30 hodin) do pondělí 26. března 2018 (přibližně do 0.30 hodin) k obousměrnému přerušení provozu tramvají v úseku Palmovka – Florenc. V trase Palmovka – Invalidovna – Křižíkova – Florenc – Masarykovo nádraží bude v denním provozu zavedena náhradní autobusová doprava X3 a v nočním provozu náhradní autobusová doprava X92.

Stanice Palmovka. Ilustrační foto.

Dopravní podnik bude šetřit energie. Pomohou nové eskalátory i vzduchotechnika

Rada hlavního města Prahy odsouhlasila a doporučuje zastupitelstvu ke schválení další dva úspěšné projekty podané v rámci výzvy na podporu energetických úspor v městských objektech. Uznatelné náklady z Operačního programu Praha – pól růstu České republiky (OP PPR) dosahují pro oba projekty celkem výše 109,6 milionů korun. Realizovat je bude je Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Uzavření Libeňského mostu 19.ledna.

Na Libeňský most se v sobotu vrátí tramvaje. Auta jen s hmotností do šesti tun

/INFOGRAFIKA/ Po provedení nezbytných sanačních prací na Libeňském mostě a po uskutečnění statických měření dojde od soboty 3. března (přibližně od 4.30 hodin) k obnovení pravidelné tramvajové dopravy. Všechny tramvajové linky mezi Libní a Holešovicemi se vracejí do svých původních tras. Jak uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek, vjezd bude povolen i pro auta do šesti tun.

Inscenace Pusťte Donnu k maturitě

Brandon a spol. jsou zpět. Divadlo pod Palmovkou uvede novou inscenaci

Návratem do optimistických „devadesátek“ je nová inscenace pražského Divadla pod Palmovkou Pusťte Donnu k maturitě! Její premiéra se uskuteční už dnes. Po úspěšných inscenacích Zamilovaný Shakespeare v režii Michala Langa a Shakespearovy hry Něco za něco v režii mezinárodně uznávaného Jana Klaty přichází nyní na jeviště autorská hra Tomáše Dianišky – člena souboru Divadla pod Palmovkou a hlavního organizátora i kmenového autora generační divadelní skupiny F. X. Kalby. 

Jehňata v ekocentru Prales.

KRÁTCE: V ekocentru se narodila jehňata

Do ekocentra Prales Lesů hlavního města Prahy už definitivně přišlo jaro. Na konci týdne se tu totiž narodila dvě jehňata. Světlejší samička dostala jméno Sněhulka, její tmavší sestra se jmenuje Čertice.

Projekt židle stolky. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Praha hledá nové lokality pro židle a stolky

Projekt Pražské židle a stolky bude pokračovat i letos. Institut plánování a rozvoje (IPR) uveřejnil veřejnou výzvu pro provozovatele v nové sezoně. Zájemci se mohou hlásit prostřednictvím webových stránek institutu do 1. března.

Rokytka.

Okolí Rokytky projde zásadní proměnou. Vyjádřit se mohou i občané

Zpracování studie, která zmapuje možnosti revitalizace toku Rokytky zadala Městská část Praha 8. Na jejím základě pak dojde k úpravám a vzniku příjemného místa k trávení volného času a relaxaci. Cílem revitalizace je zajištění co největší rozmanitosti okolí Rokytky, ale také opatření proti znečišťování říčky.

Vozík na převoz kol

Růžová kola na Libeňském mostě jdou z ruky do ruky

Možnosti půjčit si kolo na překlenutí zavřeného Libeňského mostu využívá stále víc lidí. Denně se jich na růžových kolech půjčených od firmy Rekola sveze několik set. Zájem je tak veliký, že lidé v ranních a odpoledních špičkách mnohdy čekají u prázdných stojanů, až dorazí někdo z druhé strany.

Oceněné soutěžící. Zleva: Adéla Pejchová (3. místo), Veronika Říhová (2. místo), Lucie Linhartová (4. místo), Kateřina Jaklová (1. místo a titul Miss Sympatie)

OBRAZEM: Korunka Dívky roku 2018 putuje do Pacova

Pelhřimov – Základní kolo soutěže Dívka roku v Pelhřimově se včera dostalo do velkého finále. Titul a korunku Dívky roku 2018 si nakonec z celkem sedmi soutěžích odnesla Kateřina Jaklová z Pacova. Ta mimo jiné získala i titul Miss Sympatie, tedy ocenění, o kterém rozhodovali přítomní diváci.

Gabriela Míčová.

Klatův Shakespeare i Královna duchů

Dvě činoherní premiéry se v sobotu odehrají v Praze. Divadlo pod Palmovkou uvede v úpravě polského režiséra Jana Klaty inscenaci Shakespearovy hry Něco za něco, Studio Rote a A studio Rubín pak Královnu duchů rakouské nositelky Nobelovy ceny Elfriede Jelinek.

 Libeňský most je v havarijním stavu.

Začnou provizorní opravy Libeňského mostu. Potrvají třicet dní

Technická správa komunikací (TSK) vybrala firmu, která provizorně zabezpečí Libeňský most. Stavební společnost SMP CZ okamžitě zahájí práce, přičemž poškozené úseky mostu by měly být opraveny do třiceti dnů. České noviny o tom informovala tisková mluvčí TSK Barbora Lišková. 

Uzavření Libeňského mostu 19.ledna.

Zastupitelé se hádali kvůli Libeňskému mostu

„Fatální selhání vládnoucí koalice, která ignoruje problémy podstatné pro všechny Pražany.“ Tak by se dala shrnout kritika opozičních zastupitelů za to, že jejich koaliční kolegové nezařadili téma Libeňského mostu na program pravidelného zasedání zastupitelstva. Důležitou dopravní tepnu mezi Holešovicemi a Palmovkou uzavřel magistrát pro veškerou motorovou dopravu přesně před týdnem na základě informace Kloknerova ústavu z ČVUT o tom, že je část soumostí v havarijním stavu. Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek ale odmítl nařčení, že se koalice snaží akutní komplikaci zametat pod koberec.

Uzavření Libeňského mostu 19.ledna.

Betonové zátarasy a plno chodců. Podívejte se na zavřený Libeňský most

Pražský magistrát už na obě strany nenadále zavřeného Libeňského mostu nechal položit betonové zátarasy a poslal tam městskou policii. Tramvajové zastávky jsou přelepené. Pro většinu lidí se nevyplatí most objíždět a raději ho přechází pěšky, chodníky na mostě jsou proto mnohem plnější než obvykle. V galerii se můžete podívat, jak to na této důležité spojnici mezi Holešovicemi a Palmovkou teď vypadá.

 Libeňský most je v havarijním stavu.

Praha v noci nejméně na tři týdny uzavře Libeňský most. Je v havarijním stavu

/INFOGRAFIKA/ Pražský magistrát dnes v jednu hodinu v noci náhle uzavře pro automobily a tramvaje Libeňský most, který je důležitou spojkou mezi Holešovicemi a Palmovkou. Je totiž v havarijním stavu. Most zůstane zavřený nejméně na tři týdny až měsíc. Poté se na něj budou moci vrátit tramvaje a auta do 4 tun, cyklistů a pěších se uzavírka netýká. O změnách v dopravě bude informovat i linka 800 100 991.

Palác Svět 10. ledna 2018

Boj za záchranu Paláce Svět: majitel nepřijel na schůzku

Už dvacet let chátrá, takže by se mohlo zdát, že nějaký den či týden navíc nehrají roli. Ale fakt, že se italský majitel Paláce Svět dnes omluvil z jednání, nejspíš neznačí nic dobrého. Sejít se s ním měl místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus. Jednat se mělo o zahájení skutečné rekonstrukce zchátralé budovy a obnovení obchodního parteru, případně prodeji vlastníkovi, který se o rekonstrukci zaslouží.

Zavíráme

Rekonstrukce Zenklovy ulice: vražda provozoven za bílého dne

Pět měsíců by podle plánu měla trvat rekonstrukce Zenklovy ulice. Autobusy nahrazující tramvaje jezdí mezi Palmovkou a Bulovkou, avšak část ulice u zastávky Stejskalova zůstává neobsloužena. Jak se to projevilo u živnostníků, kteří zde mají své provozovny?

Praha. Ilustrační foto.

Co čeká Prahu v příštím roce? Velké investice i volby

Prahu čeká příští rok hned několik velkých investičních projektů. Nejvíce peněz chce hlavní město vložit do přípravy na stavbu metra D. Z rozpočtu města je vyčleněno asi 1,72 miliardy korun. Přes miliardu půjde na dostavbu Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV). Praha by měla získat nové sídlo pro záchranáře a měla by začít s úpravami Výstaviště. Pokračovat budou i práce na přípravě nového územního plánu.

Ilustrační foto

Lidé promluvili do rozpočtu, chtějí zábavu pro teenagery

Obyvatelé pražský městských částí po radnicích nejčastěji žádali nová sportoviště a hřiště, převážně taková, kde by se zabavili i puberťáci – například s parkurovými prvky. Velký zájem je rovněž o výsadbu nové zeleně a úpravu té stávající. A radnice na projekty svých obyvatel vyčlenily několikamilionové částky. 

Záchranná služba Praha. Ilustrační foto.

Pražští záchranáři chtějí otevřít pět nových výjezdových základen. Do roku 2020

Pražská zdravotnická záchranná služba chce do roku 2020 otevřít až pět nových výjezdových základen, kvůli zhoršené průjezdnosti v některých částech metropole. Sanitky v současné době vyjíždějí  k případům z dvaceti míst. V pátek o tom informovala tisková mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Pražská záchranná služba v těchto dnech slaví 160 let od založení.

Peníze. Ilustrační foto.

Lidé promluvili do rozpočtu, chtějí zábavu pro teenagery

Obyvatelé městských částí po radnicích nejčastěji žádali o nová sportoviště a hřiště, převážně taková, kde by se zabavili i puberťáci například s parkurovými prvky. Velký zájem je rovněž o výsadbu nové zeleně a úpravu té stávající.

Patrik Kligl uprostřed v černém obleku.

Úspěch Patrika Kligla v Českém poháru

Praha/ Náchod /ROZHOVOR/ - V sobotu 18. listopadu se v Praze v Divadle pod Palmovkou konalo galaodpoledne hasičských sportů, kde byly mimo jiné také vyhlášeny celkové výsledky seriálu závodů Českého poháru 2017 v běhu na 100 metrů s překážkami.

Ilustrační foto z utkání Alpiq Kladno -  Pardubice.

Na závěr podzimu atakoval Alpiq desítku

Kladno - Hokejbalisté Kladna se s podzimní částí extraligy rozloučili ideálně. Na hřišti posledního pražského Kova nepřipustili téměř žádnou komplikaci a vyhráli vysoko 9:3. Proti Pražanům jim v téhle sezoně vycházely zápasy fantasticky, před měsícem byl výsledek dokonce 12:2, celkové skóre obou rivalů je tak 21:2!

ze hry Zamilovaný Shakespeare

Shakespeare se zamiloval. Kde? V Libni

Talentovaná Kamila Trnková se objeví v prvním uvedení divadelní adaptace slavného filmu Zamilovaný Shakespeare. Ta se v českém prostředí objeví vůbec poprvé.

Místo židovského hřbitova na Palmovce.

Pod šesti metry suti se skrývá 600 náhrobků. Ze hřbitova zbyla oprýskaná zeď

Židovský hřbitov na pražské Palmovce, zavezený šesti metry suti, dnes připomíná jen oprýskaná zeď. Poslední pohřeb zde proběhl před více než sto dvaceti lety, komunistický režim jej pak v roce 1965 nechal zavést v rámci akce Za Prahu krásnější. Návrh na prohlášení místa kulturní památkou ministerstvo kultury tento týden zavrhlo.

Stanice metra Náměstí republiky.

DPP odložil uzavření vstupu do metra na Náměstí Republiky na leden 2018

Pražský dopravní podnik (DPP) odložil plánované uzavření výstupu ze metra B na Náměstí Republiky až na 2. ledna 2018 a to kvůli období adventu, kdy stanici využívá množství lidí mířící za předvánočními nákupy. Výstup měl být původně uzavřen už 1. listopadu, kdy ale začnou jen dílčí práce. DPP chce vyměnit všechny tři eskalátory ve směru na Náměstí Republiky.

Vozíčkář čeká na tramvaj na Národní třídě.

DPP chce navýšit počet bezbariérových spojů a zastávek

Pražský dopravní podnik (DPP) plánuje navýšit počet bezbariérových spojů a zastávek. Chce nakupovat jen nízkopodlažní autobusy a v metropoli do konce příštího roku přibude 39 nízkopodlažních tramvají Škoda 15T ForCity. DPP se pokouší předělat i typ tramvaje T3R.P na nízkopodlažní. Podle magistrátu má být doprava v Praze plně bezbariérová do roku 2025.

Volby v Praze.

Praha volí jinak než zbytek země. Potvrdí se to i letos?

Obyvatelé hlavního města v minulosti hlasovali výrazně „pravicověji“ než lidé z ostatních regionů. Očekává se to i tentokrát, jak potvrdila také naše předvolební sonda. Praha je tradiční baštou pravice a liberálně orientovaných stran. Minulé parlamentní volby v roce 2013 opanovala v hlavním městě TOP 09. Hlasovalo pro ni přes 23 procent voličů, zatímco na celostátní úrovni jen 12, což stačilo na republikové čtvrté místo.

Divadlo Pod Palmovkou.

Hra Nora dnes zahájí setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest

Inscenace Nora v režii Jana Nebeského zahájí dnes v pražském Divadle pod Palmovkou setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest. Druhý ročník festivalu do konce října nabídne zájemcům divadelní hry z Polska, Maďarska, Slovenska a ČR, jejichž prostřednictvím bude hledat odpovědi na otázky, jak se daří demokracii v postkomunistických zemích a jaké je postavení zemí visegrádské skupiny v Evropské unii.

Trolejbus SOR TNB 12 (ACUMARIO).

Po 45 letech se do Prahy vrátil trolejbus. Zatím na zkoušku

V úterý dopoledne se uskutečnila první zkušební jízda trolejbusové trati v ulici Prosecká. Trolejbus SOR TNB 12 (ACUMARIO) půjčený od výrobce SOR Libchavy byl převezen z Brna. O významné události informoval na sociálních sítí pražský dopravní podnik (DPP)