Kreativ

ŠTÍTEK: Palmovka

Po podepření se pod most u metra Vltavská 1. listopadu vrátili chodci a částečně i tramvaje.

Provizorní podpírání mostu u Vltavské bude pokračovat, chystají se výluky

Začátkem února začnou práce na podepření mostu v Bubenské ulici u stanice metra Vltavská. Podpírat se budou kritická místa, aby se pod něj mohla vrátit tramvajová doprava v plném rozsahu a zároveň bylo zajištěno bezpečné používání, než se rozhodne o jeho další budoucnosti. Některé práce si ale během února vyžádají několik dopravních omezení.

Starosta Prahy 8 Ondřej Gros.

Prioritou jsou pro mě čisté ulice a stabilizovaná kasa, říká starosta Prahy 8

/ROZHOVOR/ Ondřej Gros (ODS) získal křeslo starosty Prahy 8 koncem minulého roku po spletitém povolebním vyjednávání. „Na spadnutí“ bylo několik koaličních variant, nakonec se ale stala realitou menšinová vláda vítězné ODS, aliance TOP 09 + STAN a Patriotů s podporou hnutí ANO. Nový starosta řekl Pražskému deníku, že radnice bude pod jeho vedením spíše šetřit, aby stabilizovala svou kasu. „Měli bychom srazit běžné výdaje ze skoro 900 milionů korun na zhruba 650 milionů,“ uvedl Gros.

Centrum Palmovka. Ilustrační foto.

Dostaví se Nová Palmovka? Metrostav dal ruce pryč, radnice chce pokračovat

/FOTOGALERIE/ Centrum Nová Palmovka, kde by měla sídlit radnice Prahy 8 a pražská záchranka, provází už čtvrté volební období mnoho zmatků, sporů a nejspíš pro obě strany je tento miliardový projekt velmi nešťastný. Metrostav letos v listopadu vypověděl smlouvu o výstavbě, kterou developer s městskou částí podepsal už v roce 2010.

V pražské Zenklově ulici srazila tramvaj chodce.

Tramvaj srazila v Praze chodce. Mladého muže uvedli do umělého spánku

Jen co se podařilo obnovit provoz vlaků, došlo v Praze na kolejích k další nehodě. V Zenklově ulici v osmé městské části srazila tramvaj chodce. Kvůli zásahu Integrovaného záchranného systému bylo místo nehody obousměrně neprůjezdné. Třiadvacetiletý sražený muž byl s těžkými zraněnými převezen do nemocnice.

Ilustrační foto

Hokejbalisté Strašecí oplatili Kovu porážku z úvodu soutěže

Praha – K dalšímu mistrovskému utkání vyjeli hokejbalisté Nového Strašecí na pražskou Palmovku, kde se utkali s rezervou Kova. Právě Pražané v úvodu ročníku vyloupili Kocourek arénu, a odvezli si všechny tři body. Stejný počin se nyní povedl Bubákům, kteří slavili tři body po výhře 5:1.

Východočeské divadlo Pardubice a komedie Z postele do postele.

Festival láká na nejlepší komedie

Pardubice - Grand Festival smíchu se sice ve Východočeském divadle Pardubice uskuteční až na konci ledna, vstupenky se však začínají prodávat již ve středu. Divadelní soubory z celé republiky přijedou již podevatenácté soutěžit o titul Komedie roku.

Havarijní zajištění mostu v Bubenské.

Pod most v Bubenské se vrátí chodci a tramvaje. Ale jen některé, auta mají smůlu

Ve čtvrtek ráno se otevře pro tramvaje a pro pěší podjezd pod mostem v Bubenské ulici u stanice metra Vltavská. Most, který bylo nutné kvůli havarijnímu stavu před týdnem uzavřít, je provizorně zajištěný. Na své pravidelné trasy kolem holešovické tržnice se vrátí linky číslo 1, 12 a 25. Auta zatím na most v Bubenské nesmějí.

Magistrát hl. města Prahy.

Praha odepíše jako zmařené investice více než devět milionů korun

Praha odepíše jako zmařené investice více než devět milionů korun, které vynaložila na 37 projektů. Jde o nerealizované plány z let 1995 až 2016. Vyplývá to z dokumentu, který v úterý projednají pražští radní. Jde například o stavby nájezdových ramp, lávek nebo projekty v cyklodopravě.

V Praze 8 se otevře administrativní komplex Palmovka Open Park.

Palmovka jako Anděl? Metrostav otevře nový komplex s kulturní památkou

/FOTOGALERIE/ Okolí stanice metra Palmovka v Praze 8 bylo dlouhá léta nehostinným územím. Někteří lidé se místu, jemuž stále dominuje nevzhledný autobusový terminál, snažili spíše vyhýbat. Jenže nedaleko už brzy otevře stavební firma Metrostav vedle svého sídla komplex s názvem Palmovka Open Park. Kancelářský projekt by se měl zprovoznit do konce měsíce.

Část mostu u stanice Vltavská v kritickém stavu.

Havarijní stav mostu u stanice Vltavská. Neprojedou tramvaje ani auta

Stav silničního mostu, který podjíždějí tramvaje přímo u stanice metra Vltavská, se v posledním měsíci výrazně zhoršil a provoz na něm i pod ním musí být kvůli bezpečnosti preventivně uzavřen. Komplikace čekají řidiče i cestující veřejnou dopravou. Uzavírka podle předběžných odhadů potrvá minimálně týden, most je nezbytné odborně podepřít.

Fešáci pokřtili nové dvojcédéčko.

Fešáci pokřtili cédéčko a chystají písně pro vnoučata

Dvojcédéčko Fešáci v Lucerně bylo pokřtěno. Cédéčko country skupiny Fešáci mapuje narozeninový koncert, kdy vloni v listopadu oslavili v pražské Lucerně padesátiny. Hudební nosič pokřtili Fešáci v Kuřáckém klubu Palmovka - ve Smokers´Clubu a zároveň v hudebním klubu Palmovka.

Oprava tramvajových kolejí. Ilustrační foto.

V centru Prahy nepojedou jedenáct dní tramvaje. Koleje nutně potřebují opravu

Nesmírně zatížená tramvajová křižovatka mezi Lazarskou a Spálenou ulicí v centru Prahy projde rekonstrukcí. Od čtvrtka 18. října až do pondělí 29. října ráno tak nebudou v úseku Jindřišská - Lazarská cestující vozit tramvaje, ale autobusy náhradní dopravy. Centrální přestup na noční tramvaje bude ve stanicích Karlovo náměstí a Novoměstská radnice.

Skupina Fešáci

Fešáci otevírají druhou padesátku. Pokřtí své další hudební dítě

Slavná skupina Fešáci vykročila na konci loňského roku do druhé padesátky své existence. Narozeniny kapela oslavila listopadovým koncertem před vyprodanou pražskou Lucernou. Ten dokumentuje nové cédéčko, které spatřilo světlo světa teprve před několika dny a jehož křest Fešáci naplánovali na úterý 16. října od 17 hodin do pražského Smokers' clubu na Palmovce v Libni.

Bernský salašnický pes Calvin se ztratil cizincům v centru Prahy

Calvin is home. Cizinci díky internetu našli ztraceného psa a zvou na oslavu

Cizinci si v centru Prahy zašli do obchodu. Mezitím se jim ztratil jeden člen rodiny. Bernský salašnický pes slyšící na jméno Calvin. Za jeho nalezení nabízí majitelé dokonce 20 tisíc korun. Pražané psa spatřili na Bulovce, Proseku či v Karlíně. Někteří ho viděli i s cizím mužem v okolí Palmovky. V úterý ráno se konečně našel a vrátil šťastným majitelům.

Divadlo Pod Palmovkou. Ilustrační foto.

Divadlo pod Palmovkou zahájí sezonu Žítkovskými bohyněmi

V pražském Divadle pod Palmovkou dnes zahájí novou sezonu a zároveň připomenou sedm desítek let existence libeňské scény. Pro slavnostní večer divadlo vybralo premiéru dramatizace románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. Bestseller české autorky o venkovských léčitelkách z Kopanic, které se kvůli svým zvláštním schopnostem potýkaly se zavržením ze strany vládnoucí moci, našel mnoho čtenářů a dočkal se už několika uvedení na divadelních scénách.

Rekonstruovaná Zenklova ulice.

Úleva po osmi měsících. Do opravené Zenklovy ulice se vrací tramvaje

Ačkoli původní termín zprovoznění rekonstruované tramvajové trati v Zenklově ulici byl přelom září a října 2018, dopravní podnik dokončil stavbu v předstihu a provoz bude obnoven již před zahájením nového školního roku. První cestující se svezou už v sobotu 1. září. Do Zenklovy ulice se současně s tramvajemi vrátí i automobilový provoz v omezeném rozsahu jednosměrně ve směru do centra.

Trolejbus Škoda SOR 30 Tr.

Jediný trolejbus v Praze nejezdí. Z provozu jej vyřadil křovinořez

Když se do hlavního města po 46 letech vrátil na silnice první trolejbus na pravidelné lince, byla z toho velká sláva. Od začátku července se vozy Škoda SOR 30Tr prohánějí každou hodinu na trase Palmovka - Letňany a zpět. Včera měl ale stroj nehodu a fanoušci tohoto druhu dopravy budou mít nějakou dobu smůlu.

Rekonstrukce tramvajové trati v Zenklově ulici.

Velká oprava v Libni finišuje, tramvaje se mezi Palmovku a Kobylisy vrátí v září

Cestující v pražské MHD čeká od pátku další velké omezení na tramvajové trati mezi Palmovku a Kobylisy. Na ní je provoz omezen už několik měsíců kvůli kompletní rekonstrukci, od pátku na deset dní dojde k zastavení provozu tramvají i mezi Palmovkou a zastávkou Na Stírce. Půjde o poslední velkou výluku, v září by se měl provoz po téměř devíti měsících obnovit. Před spuštěním provozu dojde ale ještě k dalším větším omezením.

Negrelliho viadukt - most přes Sokolovskou ulici.

Dopravní podnik vrací dvojku na Karlovo náměstí, výluka čeká Sokolovskou

Po dvou týdnech se ode dneška vrací tramvaje linky 2 na Karlovo náměstí. Dopravní podnik hl. města Prahy návrat oznámil bez bližšího vysvětlení na svých webových stránkách. Přesun vyvolaný zácpami v oblasti Karlova náměstí, kritizoval hlavně objednavatel městské hromadné dopravy v Praze, společnost Ropid.

Divadlo Pod Palmovkou. Ilustrační foto.

Něco za něco. Divadlo pod Palmovkou zahraje Shakespeara na festivalu v Gdaňsku

Pražské Divadlo pod Palmovkou v srpnu vystoupí v Polsku na festivalu Gdansk Shakespeare Festival, který divadelníci označují za nejslavnější shakespearovský festival v Evropě. Uvedou na něm 2. srpna dvakrát inscenaci Něco za něco (Measure for measure), kterou v Divadle pod Palmovkou režíroval uznávaný polský režisér Jan Klata. 

Metro. Ilustrační foto.

Stanice metra Českomoravská obnovila provoz. Porouchaný eskalátor je spraven

Problémy s eskalátory nadále pronásledují pražské metro. Tentokrát se jeden porouchal ve stanici linky B Českomoravská. Vlaky zde zastavovaly, ale byl možný pouze výstup. V neděli zhruba mezi půl druhou a druhou hodinou odpoledne byla stanice uzavřena zcela. V pondělí brzo ráno se provoz zcela obnovil.

Současná Palmovka - špína, nepořádek, rozkopané ulice při rekonstrukci kolejí.

Okolí Palmovky čeká revitalizace. Její cena činí 6 milionů korun

/FOTOGALERIE 2017/Úpravou a rekonstrukcí projdou veřejné prostory v ulici Na Žertvách u metra Palmovka. Investici za 6 milionů korun schválili v úterý pražští radní. Provoz zastávky městské hromadné dopravy v době stavebních prací bude zachován. Oznámil to radní pro dopravu, školství a volný čas Petr Dolínek.

Slavnostní otevření objektu Dynamica v areálu Waltrovka.

Kanceláře v Praze? Stávají se nedostatkovým zbožím, i když rostou další

Praha se potýká s nedostatkem kancelářských prostor. Jejich neobsazenost činí pouze 6,23 procenta to je nejméně za posledních 10 let. Díky ekonomické situaci se firmy nebojí do kanceláří investovat a zvětšuje se i průměrná velikost prostoru pro jednoho zaměstnance. Velký nárůst zaznamenávají také coworkingová centra. 

Trolejbus Škoda SOR 30 Tr.

Praha má po 46 letech trolejbusovou linku. Spojuje Palmovku a Letňany

Pražský dopravní podnik nasadil po téměř půl století první pravidelnou trolejbusovou linku. Po úspěšném testování jezdí bateriové trolejbusy, díky trakčním bateriím funkční i bez trolejového vedení, od začátku července na lince číslo 58 mezi Palmovkou a Letňany. Na přibližně šestikilometrovém úseku mají trolejbusy Škoda 30Tr hodinové intervaly, prozatím od dopoledních do podvečerních hodin.

Cestující MHD. Ilustrační foto.

Začínají prázdniny. Dopravní podnik prodlouží intervaly a zruší některé linky

Každý rok cestuje o letních prázdninách pražskou hromadnou dopravou méně cestujících. Řada Pražanů je na dovolených, žáci a studenti na prázdninách a tento počet cestujících zdaleka nedorovná rostoucí počet turistů, kteří do hlavního města přijíždějí. Téměř jedinou možnost, jak si vzít volno, má i skupina několika tisíc řidičů metra, tramvají i autobusů. 

Elektrobus SOR EBN 11.

Palmovku a Letňany spojí trolejbusová linka

Po více než 40 letech se do pražských ulic vrátí trolejbus. Od 1. července začne pravidelně jezdit z Palmovky do Letňan na lince číslo 58. Půjde však o moderní elektrobus, který se bude na části trasy dobíjet z trolejí a ve zbytku jej bude pohánět baterie.

Metropolitní plán se představuje Pražanům.

Metropolitní plán se vydává na cestu po městských částech

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) ve středu zahájil informační tour k Metropolitnímu plánu. Informační kontejner objede v průběhu dvou měsíců celkem 17 míst v Praze. Návrh Metropolitního plánu je také vystaven v Centru architektury a městského plánování (CAMP) až do konce července.

Nehoda na kolejích. Ilustrační foto.

U Palmovky se oběsil muž. Provoz vlaků linek S byl přerušen

Na železniční trati v oblasti Palmovky došlo dnes ráno k nálezu oběšeného člověka. Jeho tělo sundavali hasiči, jednotka SŽDC proto musela vypnout napájení trolejí. Provoz všech linek S ze stanice Praha-Libeň směrem do centra města - na hlavní nádraží, na Masarykovo nádraží, i na Holešovice byl přerušen. Krátce po osmé hodině byl provoz obnoven v úseku Praha-Libeň - Praha-Hlavní nádraží a situace se pomalu začala vracet do normálu. Po půl desáté byl provoz obnoven na všech trasách.

Lidé přecházejí silnici na Olšanském náměstí v Praze, kde několikátý den nefungují semafory. U přechodu nejblíže škole asistoval dopravní policista.

Doprava na Žižkově kolabovala kvůli nefunkčním semaforům na Olšanském náměstí

Už tak komplikovanou dopravní situaci na Žižkově v minulém týdnu ještě zhoršily nefungující semafory na křižovatce na Olšanském náměstí. Překonat křižovatku bylo zvláště pro chodce doslova o život. Žižkovskou dopravní tepnu mezi ulicemi Olšanská, Táboritská, Jičínská a Prokopova totiž křižují tramvaje, autobusy, automobily i přechody pro chodce. A důvod, proč světla na semaforech ještě do včerejšího rána nefungovala?

Elektrobus SOR EBN 11.

Plná elektrifikace linky číslo 140 má zelenou. Přibudou další troleje

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) pokračuje v rozvoji ekologické elektrobusové dopravy. Na základě vyhodnocení zkušebního provozu schválil záměr na plnou elektrifikaci autobusové linky číslo 140 na trase Palmovka – Letňany – Čakovice – Miškovice. Elektrobusy s dynamickým dobíjením by na celé lince měly vyjet nejpozději v roce 2021.

Aktuální stav Paláce Svět.

Rekonstrukce Paláce Svět v Libni odstartuje v květnu, slibuje italský majitel

Rekonstrukce Paláce Svět v pražské Libni by měla odstartovat letos v květnu. Dokončení je naplánováno na podzim 2019. Slíbil to italský vlastník objektu Antonio Crispino, který se včera sešel s místostarostou městské části Praha 8 Petrem Vilgusem. Informovala o tom městská část na svých stránkách.