Máte rádi papriky? Vlastní výsev je skvělou možností, jak si tuto oblíbenou zeleninu předpěstovat a v létě se pak radovat z bohaté úrody. Právě teď je nejvyšší čas vybrat vhodná semínka. Konec ledna a začátek února je totiž ideální dobou výsevu paprik.
Míchaná vajíčka jsou jedno z nejoblíbenějších jídel. Máme je rádi jako vydatnou snídani nebo rychlou večeři. Připravujeme je na másle, se smetanou, ale i na cibulce, se sýrem, s paprikou, se šunkou či klobásou. Každá rodina má svou oblíbenou kombinaci. Podle některých však nejdelikátnější recept na míchaná krémová vejce pochází z kuchyně známého britského šéfkuchaře Gordona Ramseyho.
Vrstva prachu na paprice, pečivu, plechovkách nebo třeba pivních lahvích. Zákazníci obchodu s potravinami v Mošnově ulici v brněnských Židenicích si po nákupu odnášeli domů i něco navíc. Než si mohli vychutnat zakoupené potraviny, museli z nich nejdříve setřít špínu. Prodejnu proto Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v úterý uzavřela. O den později obchod znovu otevřel.
Potraviny včetně paprik, pečiva nebo piva pod nánosy prachu. A to i nebalené zboží. Po návštěvě obchodu v brněnské Mošnově ulici museli zákazníci nejdřív stírat nečistoty ze svého nákupu, než ho mohli sníst nebo použít. Prodejnu proto Státní zemědělská a potravinářská inspekce v úterý uzavřela. O den později už je opět otevřená.
Nevyužitý prostor u domu proměnil Jiří Josef Jurčák v produktivní zahradu. Aby ochránil svou zeleninu před vysycháním, rozhodl se pro experiment s pařeništěm. Co začalo jako pokus, to se postupně vyvinulo v promyšlený projekt, který dnes přináší bohatou úrodu.
Chutnají skvěle a jejich vůně je nezaměnitelná. Rajčata mnoha barev i tvarů teď sklízejí zahrádkáři ve velkém a v obchodech jsou konečně za rozumnou cenu. To je dobré využít, protože rajčata jsou nejen velmi zdravá, ale jsou i ideální pomocník při hubnutí. Podívejte se, jaké pochoutky z rajčat připravit.
Papriky jsou velmi chutná a zdravá zelenina, která je součástí lidské stravy už tisíce let. Abyste se mohli těšit z vlastní bohaté úrody paprik, musíte myslet na to, že potřebují teplo, vláhu i péči. Červencové vysoké teploty paprikám svědčí, rostliny jsou ale také velmi žíznivé a potřebují vhodnou výživu.
Zaštipovat nebo nezaštipovat papriky? Ne všichni pěstitelé se shodnou v tom, zda je to pro další vývoj rostliny i plodů důležité. Podle některých je tento úkon zbytečný a rostlině nic nepřinese, podle jiných zaštipování naopak paprikám velmi svědčí. Je ovšem nutné postupovat opatrně, aby zákrok nezpůsobil víc škody než užitku.
Papriky můžeme pěstovat na záhonech i ve skleníku, na balkoně v květináči, nebo třeba jen v pytli. I když zkušení zahrádkáři prohlašují, že péče o papriky není nijak složitá, přesto tyto rostliny chtějí své a mají vlastní nároky na teplo, vláhu i péči. Jenom ten pěstitel, který jejich požadavky splní, se může těšit na bohatou úrodu.
/FOTO, VIDEO/ Pěstitelé ovoce, které jarní mrazy připravily o značnou část úrody, museli navýšit ceny i u samosběrů. Na farmě Hanč ve Vraňanech, známé jako jahodárna, zdražení zákazníky s košíky neodradilo. Naopak berou pole útokem. Majitelé Hančovi museli v pátek samosběr jahod stopnut, protože nebylo co sbírat. Musí dozrát další plody.
Mrazák je dnes naprosto běžnou součástí domácností. Ty obří pro velkou rodinu, která má ráda zásoby, i ty relativně malé, jejichž dva šuplíky tvoří součást velké chladničky, mají jedno společné. Minus 18 stupňů Celsia, které v nich vládnou, vyřeší nejen dlouhodobé uchovávání sezonních surovin, ale taky ukončí plýtvání jídlem. Mrazák ale umí ještě něco navíc.
Drobná smržovitá houbička se zprohýbaným podlouhlým kloboučkem, voňavá, mimořádně dobrá, a také čím dál vzácnější. Taková je kačenka česká (latinsky verpa bohemica), která zpravidla otevírá houbařskou sezonu - roste už od března a místa, kde se vyskytuje, drží většina houbařů v naprosté tajnosti.
Pokud jste zasadili semínka rajčat a paprik včas, vaše malé sazeničky už se mají čile k světu a vás čeká jejich přesazení - pikýrování. Sazenice rajčat a paprik potřebují totiž víc prostoru pro kořeny a další růst. Rajčata a papriky také ocení, když jim přidáte substrát. Budou tak mít dostatek živin až do května, kdy přijde čas zasadit je ven.
Někdo to rád opravdu hodně horké, tedy přesněji pálivé. Pokud patříte k milovníkům pálivých pokrmů, pak vám v kuchyni určitě nechybí koření s názvem chilli. Papričky, z nichž se ochucovadlo připravuje, mohou mít různý stupeň pálivosti. Jak se měří? Na to přišel jeden slavný lékárník.
Herečka a moderátorka známého televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová má o ochraně svého zdraví jasno. Namísto polykání tablet a běhání po doktorech dává po vzoru našich babiček přednost zdravému životnímu stylu. Věří sezonním receptům, které našim předkům sloužily k přirozené podpoře jejich obranyschopnosti. A ráda se s vámi o ně poděli.
Novou nejpálivější chilli papričkou na světě je Pepper X, oznámili zástupci Guinnessovy knihy rekordů. S průměrnou pálivostí 2 693 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU) Pepper X pokořila papričku Carolina Reaper, která byla uznávána jako nejpálivější od roku 2013. Pěstitelem obou je Ed Currie, který tak pokořil svůj vlastní rekord, píše stanice CNN.
Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.
Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.
Nejen své letošní výpěstky představují veřejnosti zahrádkáři na okresní výstavě v Karviné. Výstava v areálu okresní pobočky Českého zahrádkářského svazu v Mlýnské ulici ve Fryštátě začala v pátek 8. září a potrvá až do soboty do 18 hodin.
Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit.
Ceny sezonní zeleniny a ovoce budou podle expertů postupně klesat, stejně jako u mléčných výrobků. Češi by se ovšem při nákupech měli připravit na dražší vepřové.
Odměna pro koledníky a jeden ze symbolů velikonočních svátků – to je malované vajíčko neboli kraslice. Letos se nám jejich pořízení prodraží, ale i tak budou ve většině českých domácností barevná vajíčka krášlit stůl.
Kombinaci vepřové panenky a omáčky, v niž nechybí špenát nebo paprika, odolá málokdo. Poněkud delší seznam ingrediencí vyvažuje velice snadný postup přípravy. Zhruba za půl hodiny máte hotový vydatný oběd či lehkou večeři.
Pokud hledáte něco na zahnání hladu nebo jen tak na chuť, asijský salát byste rozhodně měli vyzkoušet. Je jen na vás, jestli zvolíte variantu studenou, nebo teplou. Doporučujeme ale vyzkoušet obě.
Žluté 175 za kilo, červené za 135 a zelené za 125 korun. Ne, to nejsou ceny paprik v českých obchodech, tolik tato zelenina dnes stojí v Polsku. A podle ekonomů bude hůř.
Kilo paprik stojí v maloobchodě přes dvě stě korun. Okurky jsou navíc gumové, postěžovala si například Erika Uhlířová, která bydlí v malé obci na Brněnsku. Ceny paprik, rajčat a salátových okurek během pár týdnů vzrostly až o desítky procent. „Zdražilo se teď úplně všechno. Kvalita zeleniny je navíc otřesná,“ dodala Uhlířová.
Pár rajčat za stovku. Kdo si to může dovolit? Lamentoval rozhořčeně při nákupu v brodském supermarketu mladý tatínek Milan Aschennbrener. Ceny paprik, rajčat či salátových okurek dosahují rekordních částek. Daň si vybírá špatné počasí na jihu Evropy a drahé energie, které donutily pěstitele odstavit skleníky. Zákazníci tak u pultů se zeleninou nevěřícně zírají a stěžují si. Někteří ale upozorňují na skutečnost, že jsou lidé zbytečně zmlsaní.
Zatímco ve Velké Británii je cibule nedostatkovým zbožím, na českých pultech stále zůstává. Její cena je však astronomická. Podobně jsou na tom i papriky a rajčata. Důvody jsou nesoběstačný český trh a výpadky dodávek ze zahraničí. Hlouběji do kapsy budou muset zákazníci při nákupu zeleniny sahat ještě několik týdnů.
Domovnice činžáku ve Vídni našla v sobotu odpoledne ve vnitřním dvoře lístek, na němž pisatelka prosila o pomoc, že ji psychicky nemocný syn drží v bytě a ona že naléhavě potřebuje pomoc.
Máme pro vás tip na výborný oběd nebo večeři. Aby jídlo bylo na stole včas, vyplatí se s vařením začít dřív. Postup ale není složitý, nejvíce času zabere dušení masa. Výsledek však stojí za to, pochutná si celá rodina.
Recidivista financoval svou letitou závislost kšefty s pervitinem a asi i s červeným fosforem, kterému narkomani říkají paprika. Právě za to může jít za mříže až na 12 let.
Já toto jídlo podávám s rýží, ale lze použít i těstoviny, případně brambory. Celková doba vaření i s rýží, se kterou začněte, je do 20 minut. Je to naprosto jednoduchý recept, ale věřím, že vám bude chutnat.
Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici.
Kuře na paprice patří k oblíbeným rodinným receptům. Není proto divu, že nechybí ani v jídelníčku slovenského blogu Pekne papkaj, jehož recepty chutnají dětem i dospělým.
/FOTO, VIDEO/ Pouliční prodej přináší v době zdražování příležitosti pro trhovce i kupující. Funguje i jako pojistný ventil, který zmírňuje přetlak ve společnosti.
Na tento oběd pro více hladových krků postačí pár surovin a zhruba půl hodiny času. Postup je snadný, tak s chutí do toho! Recept pro čtenáře Deníku zveřejnil slovenský kuchař Viliam Lajgút, který si přezdívá Muž s varechou.
„Podle mě se ještě nestalo, aby dva lidi na světě měli stejné ingredience a postup přípravy,“ říká Těhotnej kuchař o smažené rýži. „Celý je to vlastně o tom, že tam furt něco přidáváte a furt mícháte. Hlavně furt mícháte. Podle mě i někde v Korei budou mít hru na oliheň, kde vám dají za úkol pro třicet lidí udělat smaženou rýži a vy musíte furt míchat. A ve chvíli, kdy míchat přestanete, tak vám vystřelí mozek z hlavy,“ vtipně glosuje postup přípravy tohoto receptu.
Brambůrky, tyčinky nebo jednohubky? Co přichystat pro návštěvu, abyste zaperlili jako ti správní hostitelé? Zajímavý typ je nachos s domácí salsou. Její výroba není nic složitého a postačí vám klasická letní úroda ze zahrádky – hlavní jsou rajčata a papriky. Podrobný recept přinášíme ve videonávodu. Podívejte se na něj. Zkuste si domácí salsu vyrobit a uvidíte, jak se bude vaše návštěva olizovat.
Papriky plněné zelím. Oblíbená pochoutka ke grilovanému masu, ale také laskomina na večerní posezení s přáteli. Tradičně se vyrábí především v létě, kdy na zahrádkách dozrávají právě papriky všeho druhu.
Vepřová panenka je vždycky sázkou na jistotu. A je jen na vás, zda si ji dopřáváte propečenou do růžova, nebo raději o něco více. Vyzkoušejte ji například s hořčičovou omáčkou.
Martin Daniel z Číčenic je vášnivým houbařem celý život. Nyní se dočkal parádní odměny. Během tří hodin našel stovky hříbků a dvě rarity. „Nechcete si přijet ke mně domů vyfotit parádní houbařský úlovek? Najdete mne za prodejnou Jednoty v Číčenicích.“
Martin Daniel z Číčenic na Strakonicku je vášnivým houbařem celý život. Nyní se dočkal parádní odměny. Během tří hodin našel stovky hříbků a dvě rarity.
Miluje divadlo, kavárny a jídlo. Známý brněnský herec Zdeněk Junák navíc dabuje a moderuje. V Městském divadle Brno působí už třicet let. Nyní natáčí nový vinařský seriál Pálava. V minulosti ho proslavila seriálová role v Četnických humoreskách. Za ztvárnění Arama Beera v muzikálu Koločava byl nominován na Cenu Thálie. Na oběd čtenářům doporučuje brněnskou restauraci U Starýho Billa.
S vodou bojuje téměř každý zahradník, pěstitel a zahrádkář. Zalévání totiž představuje alfu a omegu pro správný a zdravý růst rostlin. Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA, která je prověřená mnoha generacemi. Patří k nejefektivnějším způsobům zavlažování na světě, díky němuž ušetříte až 50–90 % vody oproti klasické zálivce. Jste připraveni zažít revoluci v zalévání?