Kreativ

ŠTÍTEK: Paprika

Sazenice rajčat bude možné pěstovat venku až od poloviny května, tedy po takzvaných zmrzlých mužích

Je čas na pikýrování: Sazenice paprik a rajčat díky němu vyrostou a zesílí

Pokud jste zasadili semínka rajčat a paprik včas, vaše malé sazeničky už se mají čile k světu a vás čeká jejich přesazení - pikýrování. Sazenice rajčat a paprik potřebují totiž víc prostoru pro kořeny a další růst. Rajčata a papriky také ocení, když jim přidáte substrát. Budou tak mít dostatek živin až do května, kdy přijde čas zasadit je ven.

„Fermentované potraviny jsou tu s námi už pár tisíc let a slouží až do dnešních dnů,“ říká Kateřina Winterová.

Co pomáhá Kateřině Winterové k posílení imunity? Jednoduchá vychytávka v kuchyni

Herečka a moderátorka známého televizního pořadu Herbář Kateřina Winterová má o ochraně svého zdraví jasno. Namísto polykání tablet a běhání po doktorech dává po vzoru našich babiček přednost zdravému životnímu stylu. Věří sezonním receptům, které našim předkům sloužily k přirozené podpoře jejich obranyschopnosti. A ráda se s vámi o ně poděli.

Chilli papričky. Ilustrační snímek

Rekord pokořen. Carolina Reaper přišla o pozici nejpálivější chilli papričky

Novou nejpálivější chilli papričkou na světě je Pepper X, oznámili zástupci Guinnessovy knihy rekordů. S průměrnou pálivostí 2 693 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU) Pepper X pokořila papričku Carolina Reaper, která byla uznávána jako nejpálivější od roku 2013. Pěstitelem obou je Ed Currie, který tak pokořil svůj vlastní rekord, píše stanice CNN.

Makrely na klacku pečené u fotbalového hřiště v Blatci

Fenomén, který jinde neznají. Pečenou makrelu na klacku si na Hané vychutnávají

Makrela na klacku je fenomén z Hané, který moderní gastronomické trendy nevytlačily do ústraní. Zejména na venkově si makrelu pozvolna pečenou na dřevěném uhlí vychutnávají lidé desítky let. Hlavně u fotbalu a na tancovačkách. Osvědčené receptury a vášeň pro specifickou úpravu na dřevěném kolíku se mnohde dědí z generace na generaci.

Štika pečená vcelku na zelenině s vařeným bramborem a máslem

Ryba nemá chybu. Vyzkoušejte s Deníkem štiku nebo mořského vlka

Víte, že v zimě jsou mořské ryby nejchutnější? Dáme vám pár tipů, které z nich jsou cenově dostupné a zároveň velmi chutné i nutričně významné. A připomeneme si i českou rybníkářskou klasiku. Vyzkoušejte s Deníkem recepty s nenáročnou přípravou. Chuť ryb nejlépe vynikne, když si úpravu nebudete zbytečně komplikovat. Zkrátka – dejte jim jen trochu tepla a není co zkazit.

Bramborák s hříbky

S čím se snoubí houby? Jejich chuť zvýrazní smetana, nebo víno

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 

Ilustrační foto.

Okurky v Brně za devadesát korun. Stojí dvakrát tolik co v létě

Kilo paprik stojí v maloobchodě přes dvě stě korun. Okurky jsou navíc gumové, postěžovala si například Erika Uhlířová, která bydlí v malé obci na Brněnsku. Ceny paprik, rajčat a salátových okurek během pár týdnů vzrostly až o desítky procent. „Zdražilo se teď úplně všechno. Kvalita zeleniny je navíc otřesná,“ dodala Uhlířová.

Ilustrační foto.

Paprika za sto padesát. Ceny zeleniny na Brodsku trhají rekordy

Pár rajčat za stovku. Kdo si to může dovolit? Lamentoval rozhořčeně při nákupu v brodském supermarketu mladý tatínek Milan Aschennbrener. Ceny paprik, rajčat či salátových okurek dosahují rekordních částek. Daň si vybírá špatné počasí na jihu Evropy a drahé energie, které donutily pěstitele odstavit skleníky. Zákazníci tak u pultů se zeleninou nevěřícně zírají a stěžují si. Někteří ale upozorňují na skutečnost, že jsou lidé zbytečně zmlsaní.

Ilustrační snímek

Cena cibule, paprik i rajčat trhá rekordy. Lépe by mělo být až za pár měsíců

Zatímco ve Velké Británii je cibule nedostatkovým zbožím, na českých pultech stále zůstává. Její cena je však astronomická. Podobně jsou na tom i papriky a rajčata. Důvody jsou nesoběstačný český trh a výpadky dodávek ze zahraničí. Hlouběji do kapsy budou muset zákazníci při nákupu zeleniny sahat ještě několik týdnů.

Svíčky. Ilustrační foto

Od sousedů: Držel matku v zajetí v bytě

Domovnice činžáku ve Vídni našla v sobotu odpoledne ve vnitřním dvoře lístek, na němž pisatelka prosila o pomoc, že ji psychicky nemocný syn drží v bytě a ona že naléhavě potřebuje pomoc.

Asijská pikantní rýže s pečeným bokem

Kousek Asie. Pikantní rýže s pečeným bokem nadchne snadnou přípravou

Ideální oběd či večeře pro milovníky asijské kuchyně? Pikantní rýže s pečeným bokem. Marináda dodá masu nezaměnitelnou chuť. Příprava ani samotné grilování netrvá dlouho, ovšem pokud se rozhodnete pro tento pokrm, počítejte s několikahodinovým odležením masa v lednici. 

K hotovému jídlu doporučuje Těhotnej kuchař přidat pořádnou chilli omáčku

Těhotnej kuchař: Smaženou rýži musíte hlavně furt míchat

„Podle mě se ještě nestalo, aby dva lidi na světě měli stejné ingredience a postup přípravy,“ říká Těhotnej kuchař o smažené rýži. „Celý je to vlastně o tom, že tam furt něco přidáváte a furt mícháte. Hlavně furt mícháte. Podle mě i někde v Korei budou mít hru na oliheň, kde vám dají za úkol pro třicet lidí udělat smaženou rýži a vy musíte furt míchat. A ve chvíli, kdy míchat přestanete, tak vám vystřelí mozek z hlavy,“ vtipně glosuje postup přípravy tohoto receptu.

Jak připravit domácí salsu.

Videorecept: Podívejte se, jak vyrobit domácí salsu

Brambůrky, tyčinky nebo jednohubky? Co přichystat pro návštěvu, abyste zaperlili jako ti správní hostitelé? Zajímavý typ je nachos s domácí salsou. Její výroba není nic složitého a postačí vám klasická letní úroda ze zahrádky – hlavní jsou rajčata a papriky. Podrobný recept přinášíme ve videonávodu. Podívejte se na něj. Zkuste si domácí salsu vyrobit a uvidíte, jak se bude vaše návštěva olizovat.

Papriky plněné zelím

Videorecept: Jak na papriky plněné zelím

Papriky plněné zelím. Oblíbená pochoutka ke grilovanému masu, ale také laskomina na večerní posezení s přáteli. Tradičně se vyrábí především v létě, kdy na zahrádkách dozrávají právě papriky všeho druhu.

Martin Daniel z Číčenic během tří hodin našel stovky hříbků a dvě rarity.

VIDEO: Šel se jen podívat, jestli rostou. Pak si musel zavolat o pomoc

Martin Daniel z Číčenic je vášnivým houbařem celý život. Nyní se dočkal parádní odměny. Během tří hodin našel stovky hříbků a dvě rarity. „Nechcete si přijet ke mně domů vyfotit parádní houbařský úlovek? Najdete mne za prodejnou Jednoty v Číčenicích.“

Brněnský herec Zdeněk Junák rád chodí do brněnské restaurace U Starýho Billa. Povídala si s ním redaktorka Brněnského deníku Rovnost Gabriela Pirklová.

Miluji plněné papriky a bílé víno, říká brněnský herec Zdeněk Junák

Miluje divadlo, kavárny a jídlo. Známý brněnský herec Zdeněk Junák navíc dabuje a moderuje. V Městském divadle Brno působí už třicet let. Nyní natáčí nový vinařský seriál Pálava. V minulosti ho proslavila seriálová role v Četnických humoreskách. Za ztvárnění Arama Beera v muzikálu Koločava byl nominován na Cenu Thálie. Na oběd čtenářům doporučuje brněnskou restauraci U Starýho Billa.

Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA.

Olla? Olala? Prastarý pěstitelský hit ušetří vodu i čas

S vodou bojuje téměř každý zahradník, pěstitel a zahrádkář. Zalévání totiž představuje alfu a omegu pro správný a zdravý růst rostlin. Objevte kouzlo zavlažovací technologie pomocí nádob z pálené hlíny či neglazované keramiky OLLA, která je prověřená mnoha generacemi. Patří k nejefektivnějším způsobům zavlažování na světě, díky němuž ušetříte až 50–90 % vody oproti klasické zálivce. Jste připraveni zažít revoluci v zalévání?

Kapr je v Česku velmi oblíbená ryba, skvělý je v úpravě na pivu. Ilustrační foto

Rybí hostina nejen o Vánocích

Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost.