Bruntál, Olomouc /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Po loňském vítězství v podzimní etapě výstavy Flora Olomouc bruntálští pěstitelé a aranžéři dosáhli letos druhého místa za nejlepší expozici a čestného uznání za kolekci paprik.
Mělník /FOTOGALERIE/ - Jakub Pátra z Mělníka se pustil do netradičního experimentu, který mu přináší plody. Doslova. Ve dvou fóliovnících nedaleko Mělníka totiž pěstuje domácí chilli papričky, které po dozrání sám konzumuje nebo je nabízí místním milovníkům této pálivé dobroty.
Mělník - Jakub Pátra z Mělníka se pustil do netradičního experimentu, který mu přináší plody. Doslova. Ve dvou fóliovnících nedaleko Mělníka totiž pěstuje domácí chilli papričky, které po dozrání sám konzumuje nebo je nabízí místním milovníkům této pálivé dobroty.
Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.
Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: K letnímu grilování a posezení s přáteli přináší gastronomický specialista Petr Stupka jeden z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků.
Bukovany – Kvalitní červená paprika, pořádné maso, víno, tajné přísady a dávka kulinářského umění. Tak by měla vypadat příprava poctivého guláše. Alespoň podle Karla Novotného. On a jeho tým ze Žádovic se ve čtvrtek zúčastnil gurmánského klání Bukovanský gulášek. O nejlepší pokrm bojoval proti dalším dvanácti skupinám
Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.
Vrchlabí - Ve městě zalitém únorovým sluncem bylo už včera cítit mírné napětí. Korzující vrchlabská veřejnost zvědavě okukovala náměstí, kde dnes odpoledne uvítá svou šampionku.
Nejen majitelé vytápěných skleníků, ale také pilní pěstitelé, kteří nechtějí nic zanedbat, nemají volno ani v lednu, kdy ostatní zahrádkáři pouze přemýšlejí o budoucích výsevech.
Moskva - Ruští vědci chtějí na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vyzkoušet i pěstování rajčat, papriky a rýže. Využijí k tomu skleník Lada, s jehož úpravami se počítá v roce 2015. Dříve se s jinými plodinami už v kosmu experimentovalo, pro zmíněné tři to ale bude premiéra. Podle agentury ITAR-TASS to řekla Margarita Levinskichová, vedoucí pracovnice Ústavu lékařských a biologických otázek (IMBP) Ruské akademie věd.
V posledních letech se začíná na plodech paprik objevovat hnědý a zatvrdlý povlak připomínající tvrdou kůži. Plody jsou nepoužitelné a musí se likvidovat. Původcem je škůdce roztoč Polyphagotarsonemus latus.
Čerstvá paprika bývá na trhu po celý rok, cenově výhodnější je samozřejmě v době sklizně. Pokud však máme vlastní úrodu nebo potřebujeme mít tuto vynikající zeleninu po ruce právě v zimním období, není nic jednoduššího než si ji do zásoby zamrazit.
Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.
Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.
Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.
Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.
V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.
Lilek, jinak také baklažán nebo lidově patlažán, je zelenina červenofialové barvy (botanicky správně se však jedná o ovoce, stejně jako je tomu u rajčete, papriky a jiných lilkovitých plodin), která pochází z jižní Evropy.
Leskovec, Huslenky – S přípravou chutných rautů a pohoštění na nejrůznější příležitosti má Ivo Tydlačka z Huslenek a tým jeho spolupracovníků bohaté zkušenosti.
Hřebeč – V noci na úterý zaparkoval řidič kamion i s návěsem poblíž Koclířova. Kamion byl v naprostém pořádku. Ovšem ráno, když si ho před jízdou kontroloval, zjistil, že plachta návěsu je na třech místech proříznutá. A nejen to.
Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.
K hlavním výhodám patří jeho odolnost při vysokých teplotách a dále jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu, na rozdíl od mnoha jiných olejů, které při skladování v lednici ztuhnou. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.
Zlínsko - Přijdou, či nepřijdou? Zahrádkáři vedou v těchto dnech rozhovor pouze na jedno téma. Budou ledoví muži letos škodit? Pankrác, Servác a Bonifác přicházejí podle kalendáře mezi dvanáctým a čtrnáctým květnem.
Zlínsko - Přijdou, či nepřijdou? Zahrádkáři vedou v těchto dnech rozhovor pouze na jedno téma. Budou ledoví muži letos škodit? Pankrác, Servác a Bonifác přicházejí podle kalendáře mezi dvanáctým a čtrnáctým květnem.
Ústí nad Labem - „Manželka dělá doma zapečené brambory se šlehačkou s vepřovou kotletou. Ale s kuřecím to není také špatné," zhodnotil recept Deníku Pavel Pokorný.
Ústí nad Labem - Kachna je výborná. Být to v pořadu Prostřeno, tak kuchař dostane deset bodů. To jsou slova návštěvníka restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Jiřího Píši.
Ústí nad Labem - Játra bych spíše doporučoval jako minutku. Když má med udělat krásně krustu, tak ji dlouho neudržíte. To jsou slova kuchaře Rolanda Šitta z restaurace Sport Pub Zlatopramen, který tento týden připravoval recept Ústeckého deníku.
Ústí nad Labem - Místo strouhaného křenu nadrobno nakrájená petrželka. Párek nebyl vůbec. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Kamila Macáková s receptem na Bavorský guláš.
Ústí nad Labem - Pořádně vyfiletovat rybu, aby v mase nezůstaly kostičky. Udělat z česneku a sójové omáčky marinádu. Nezapomenout nasekat na drobno petrželovou nať na ozdobení. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se jako každý čtvrtek vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.
Ústí nad Labem - Karbanátky z mletého masa, smíchané s nakrájenou paprikou. Tak to jsme tady ještě nevařili. To byla slova šéfkuchaře restaurace Sport Pub Zlatopramen, když uviděl recept čtenářky Ústeckého deníku.
Jižní Čechy - To není země, to je zahrádka, říká Rudolf Hrušínský v roli MUDr. Skružného v komedii Vesničko má, středisková. Mnoho Jihočechů má nádhernou zahrádku či zahradu doma. Na ní roste, kvete, bují a stojí mnoho zajímavého. Proč se nepochlubit.
Papriky i rajčata patří do stejné čeledi lilkovitých rostlin, které jsou náročné na dostatek živin. Proto se pro jejich pěstování půda musí důkladně vyhnojit.