Kreativ

ŠTÍTEK: paprika

Zahrádkáři z Bruntálu dobývali Floru Olomouc

Bruntál, Olomouc /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Po loňském vítězství v podzimní etapě výstavy Flora Olomouc bruntálští pěstitelé a aranžéři dosáhli letos druhého místa za nejlepší expozici a čestného uznání za kolekci paprik.

Jakub Pátra: Chilli je legální droga, na které jsem závislý

Mělník - Jakub Pátra z Mělníka se pustil do netradičního experimentu, který mu přináší plody. Doslova. Ve dvou fóliovnících nedaleko Mělníka totiž pěstuje domácí chilli papričky, které po dozrání sám konzumuje nebo je nabízí místním milovníkům této pálivé dobroty.

Houbové hody

Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.

Nakupujte! Jsme nejdražší

Plzeňský kraj - Plzeňský kraj má nejvyšší ceny potravinářských výrobků v republice. Vévodíme u piva, vína, ale také u paprik či brambor.

Nejlepší guláš připravil tým z Nechvalína

Bukovany – Kvalitní červená paprika, pořádné maso, víno, tajné přísady a dávka kulinářského umění. Tak by měla vypadat příprava poctivého guláše. Alespoň podle Karla Novotného. On a jeho tým ze Žádovic se ve čtvrtek zúčastnil gurmánského klání Bukovanský gulášek. O nejlepší pokrm bojoval proti dalším dvanácti skupinám

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Výsev paprik

Nejen majitelé vytápěných skleníků, ale také pilní pěstitelé, kteří nechtějí nic zanedbat, nemají volno ani v lednu, kdy ostatní zahrádkáři pouze přemýšlejí o budoucích výsevech.

Rusové chtějí pěstovat na ISS také rajčata, papriku a rýži

Moskva - Ruští vědci chtějí na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vyzkoušet i pěstování rajčat, papriky a rýže. Využijí k tomu skleník Lada, s jehož úpravami se počítá v roce 2015. Dříve se s jinými plodinami už v kosmu experimentovalo, pro zmíněné tři to ale bude premiéra. Podle agentury ITAR-TASS to řekla Margarita Levinskichová, vedoucí pracovnice Ústavu lékařských a biologických otázek (IMBP) Ruské akademie věd.

Co s roztoči na paprikách

V posledních letech se začíná na plodech paprik objevovat hnědý a zatvrdlý povlak připomínající tvrdou kůži. Plody jsou nepoužitelné a musí se likvidovat. Původcem je škůdce roztoč Polyphagotarsonemus latus.

Papriky lze zamrazit

Čerstvá paprika bývá na trhu po celý rok, cenově výhodnější je samozřejmě v době sklizně. Pokud však máme vlastní úrodu nebo potřebujeme mít tuto vynikající zeleninu po ruce právě v zimním období, není nic jednoduššího než si ji do zásoby zamrazit.

Proměna mužů, část druhá

Oba pánové přihlášení do projektu Proměna mužů teď na sobě makají o sto šest. Jeden chce nějaké to kilo shodit, druhý přibrat.

Běleckým Mlýnem se o víkendu nesla chuť guláše

Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.

Papriky nakládá teprve druhý rok. Loni problémy, letos titul

Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.

Papriky nakládá teprve druhý rok. Loni problémy, letos titul

Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.

Papriky nakládá teprve druhý rok. Loni problémy, letos titul

Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.

Pokrmy z našich tradičních uzenin

V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.

Škola vaření: Co s lilkem? Nejdřív nechat vypotit

Lilek, jinak také baklažán nebo lidově patlažán, je zelenina červenofialové barvy (botanicky správně se však jedná o ovoce, stejně jako je tomu u rajčete, papriky a jiných lilkovitých plodin), která pochází z jižní Evropy.

A nyní do každého jídla sušená paprika!

Hřebeč – V noci na úterý zaparkoval řidič kamion i s návěsem poblíž Koclířova. Kamion byl v naprostém pořádku. Ovšem ráno, když si ho před jízdou kontroloval, zjistil, že plachta návěsu je na třech místech proříznutá. A nejen to.

Škola vaření: paprika trumfne ve vitaminu C i pomeranč

Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.

Řepkový olej je náš všestranný kuchyňský pomocník

K hlavním výhodám patří jeho odolnost při vysokých teplotách a dále jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu, na rozdíl od mnoha jiných olejů, které při skladování v lednici ztuhnou. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.

RECEPT DENÍKU: Recept vznikl improvizací

Ústí nad Labem - „Manželka dělá doma zapečené brambory se šlehačkou s vepřovou kotletou. Ale s kuřecím to není také špatné," zhodnotil recept Deníku Pavel Pokorný.

RECEPT DENÍKU: Kachna byla vynikající

Ústí nad Labem - Kachna je výborná. Být to v pořadu Prostřeno, tak kuchař dostane deset bodů. To jsou slova návštěvníka restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Jiřího Píši.

RECEPT DENÍKU: Hosté se mohli utlouct

Ústí nad Labem - Játra bych spíše doporučoval jako minutku. Když má med udělat krásně krustu, tak ji dlouho neudržíte. To jsou slova kuchaře Rolanda Šitta z restaurace Sport Pub Zlatopramen, který tento týden připravoval recept Ústeckého deníku.

RECEPT DENÍKU: Hovězí maso se rozplývalo na jazyku

Ústí nad Labem - Místo strouhaného křenu nadrobno nakrájená petrželka. Párek nebyl vůbec. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Kamila Macáková s receptem na Bavorský guláš.

RECEPT DENÍKU: Kapří hranolky byly mírně pikantní

Ústí nad Labem - Pořádně vyfiletovat rybu, aby v mase nezůstaly kostičky. Udělat z česneku a sójové omáčky marinádu. Nezapomenout nasekat na drobno petrželovou nať na ozdobení. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se jako každý čtvrtek vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

RECEPT DENÍKU: Recept čtenářky kuchař neznal

Ústí nad Labem - Karbanátky z mletého masa, smíchané s nakrájenou paprikou. Tak to jsme tady ještě nevařili. To byla slova šéfkuchaře restaurace Sport Pub Zlatopramen, když uviděl recept čtenářky Ústeckého deníku.

Já a moje zahrada

Jižní Čechy - To není země, to je zahrádka, říká Rudolf Hrušínský v roli MUDr. Skružného v komedii Vesničko má, středisková. Mnoho Jihočechů má nádhernou zahrádku či zahradu doma. Na ní roste, kvete, bují a stojí mnoho zajímavého. Proč se nepochlubit.

Jistota bohaté sklizně

Papriky i rajčata patří do stejné čeledi lilkovitých rostlin, které jsou náročné na dostatek živin. Proto se pro jejich pěstování půda musí důkladně vyhnojit.