Kreativ

ŠTÍTEK: Paprika

Ilustrační foto.

Výsev paprik

Nejen majitelé vytápěných skleníků, ale také pilní pěstitelé, kteří nechtějí nic zanedbat, nemají volno ani v lednu, kdy ostatní zahrádkáři pouze přemýšlejí o budoucích výsevech.

Ilustrační foto.

Rusové chtějí pěstovat na ISS také rajčata, papriku a rýži

Moskva - Ruští vědci chtějí na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vyzkoušet i pěstování rajčat, papriky a rýže. Využijí k tomu skleník Lada, s jehož úpravami se počítá v roce 2015. Dříve se s jinými plodinami už v kosmu experimentovalo, pro zmíněné tři to ale bude premiéra. Podle agentury ITAR-TASS to řekla Margarita Levinskichová, vedoucí pracovnice Ústavu lékařských a biologických otázek (IMBP) Ruské akademie věd.

Ilustrační foto.

Co s roztoči na paprikách

V posledních letech se začíná na plodech paprik objevovat hnědý a zatvrdlý povlak připomínající tvrdou kůži. Plody jsou nepoužitelné a musí se likvidovat. Původcem je škůdce roztoč Polyphagotarsonemus latus.

Ilustrační foto.

Papriky lze zamrazit

Čerstvá paprika bývá na trhu po celý rok, cenově výhodnější je samozřejmě v době sklizně. Pokud však máme vlastní úrodu nebo potřebujeme mít tuto vynikající zeleninu po ruce právě v zimním období, není nic jednoduššího než si ji do zásoby zamrazit.

Oba pánové přihlášení do projektu Proměna mužů teď na sobě makají o sto šest. Jeden chce nějaké to kilo shodit, druhý přibrat.

Proměna mužů, část druhá

Oba pánové přihlášení do projektu Proměna mužů teď na sobě makají o sto šest. Jeden chce nějaké to kilo shodit, druhý přibrat.

Vaření je radost, obzvláště, když to člověk umí!

Běleckým Mlýnem se o víkendu nesla chuť guláše

Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.

Ilustrační foto.

Papriky nakládá teprve druhý rok. Loni problémy, letos titul

Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.

Ilustrační foto.

Papriky nakládá teprve druhý rok. Loni problémy, letos titul

Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.

Ilustrační fotografie.

Papriky nakládá teprve druhý rok. Loni problémy, letos titul

Královéhradecko – Černíkovické beraní rohy, které vyrábí Miloš Kurka, se mohou pochlubit titulem Česká biopotravina roku 2013. Vlastnoručně vypěstované a nakládané papriky porotu přesvědčily chutným nálevem podle originální receptury.

Ilustrační foto.

Pokrmy z našich tradičních uzenin

V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.

Lilek. Ilustrační foto

Škola vaření: Co s lilkem? Nejdřív nechat vypotit

Lilek, jinak také baklažán nebo lidově patlažán, je zelenina červenofialové barvy (botanicky správně se však jedná o ovoce, stejně jako je tomu u rajčete, papriky a jiných lilkovitých plodin), která pochází z jižní Evropy.

Ilustrační foto

A nyní do každého jídla sušená paprika!

Hřebeč – V noci na úterý zaparkoval řidič kamion i s návěsem poblíž Koclířova. Kamion byl v naprostém pořádku. Ovšem ráno, když si ho před jízdou kontroloval, zjistil, že plachta návěsu je na třech místech proříznutá. A nejen to.

Ilustrační foto.

Škola vaření: paprika trumfne ve vitaminu C i pomeranč

Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.

Ilustrační foto

Řepkový olej je náš všestranný kuchyňský pomocník

K hlavním výhodám patří jeho odolnost při vysokých teplotách a dále jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu, na rozdíl od mnoha jiných olejů, které při skladování v lednici ztuhnou. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.

Kuchařka Ivana Derynková ukazuje pekáč plný kuřete na smetaně.

RECEPT DENÍKU: Recept vznikl improvizací

Ústí nad Labem - „Manželka dělá doma zapečené brambory se šlehačkou s vepřovou kotletou. Ale s kuřecím to není také špatné," zhodnotil recept Deníku Pavel Pokorný.

Tak jako každý čtvrtek se i tento týden vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Kachna byla mezi hosty Sport Pubu Zlatopramen oblíbená.

RECEPT DENÍKU: Kachna byla vynikající

Ústí nad Labem - Kachna je výborná. Být to v pořadu Prostřeno, tak kuchař dostane deset bodů. To jsou slova návštěvníka restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Jiřího Píši.

Tak jako každý čtvrtek se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Drůbeží játra s medem návštěvníkům chutnala, mohli se po nich utlouci.

RECEPT DENÍKU: Hosté se mohli utlouct

Ústí nad Labem - Játra bych spíše doporučoval jako minutku. Když má med udělat krásně krustu, tak ji dlouho neudržíte. To jsou slova kuchaře Rolanda Šitta z restaurace Sport Pub Zlatopramen, který tento týden připravoval recept Ústeckého deníku.

Tak jako každý čtvrtek se vařilo v restauraci Sport Pub Zlatopramen podle čtenářů Ústeckého deníku. Bavorský guláš byl velmi oblíbený.

RECEPT DENÍKU: Hovězí maso se rozplývalo na jazyku

Ústí nad Labem - Místo strouhaného křenu nadrobno nakrájená petrželka. Párek nebyl vůbec. Tak jako každý čtvrtek se i tento týden v restauraci Sport Pub Zlatopramen vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Kamila Macáková s receptem na Bavorský guláš.

Tento týden kuchařský tým restaurace Sport Pub Zlatopramen pod vedením kuchaře Václava Svobody připravoval recept čtenářky Dany Máčkové Kapří hranolky.

RECEPT DENÍKU: Kapří hranolky byly mírně pikantní

Ústí nad Labem - Pořádně vyfiletovat rybu, aby v mase nezůstaly kostičky. Udělat z česneku a sójové omáčky marinádu. Nezapomenout nasekat na drobno petrželovou nať na ozdobení. V restauraci Sport Pub Zlatopramen se jako každý čtvrtek vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku.

O pálivé karbanátky byl v restauraci Sport Pub Zlatopramen velký zájem. Na snímku servírka Kristýna Vybíralová.

RECEPT DENÍKU: Recept čtenářky kuchař neznal

Ústí nad Labem - Karbanátky z mletého masa, smíchané s nakrájenou paprikou. Tak to jsme tady ještě nevařili. To byla slova šéfkuchaře restaurace Sport Pub Zlatopramen, když uviděl recept čtenářky Ústeckého deníku.

ÚRODA. "Aby se zelenině dařilo, musíme jí pravidelně zalévvat," radí Petr Mikeš

Já a moje zahrada

Jižní Čechy - To není země, to je zahrádka, říká Rudolf Hrušínský v roli MUDr. Skružného v komedii Vesničko má, středisková. Mnoho Jihočechů má nádhernou zahrádku či zahradu doma. Na ní roste, kvete, bují a stojí mnoho zajímavého. Proč se nepochlubit.

Ilustrační foto.

Jistota bohaté sklizně

Papriky i rajčata patří do stejné čeledi lilkovitých rostlin, které jsou náročné na dostatek živin. Proto se pro jejich pěstování půda musí důkladně vyhnojit.

Ilustrační foto

Dlouho očekávaný déšť plní houbařům košíky

Jižní Morava - Přes špatný začátek se v těchto dnech houbařská sezona rozjíždí naplno. Lidé začínají z lesa nosit nejrůznější druhy hřibů, ale i holubinky a ryzce. Na Hodonínsku mohou houbaři narazit i na vzácnou hlívu chlupatou.

Vepřová roláda patří v české kuchyni ke klasice.

Menu Ústeckého deníku: roláda byla u hostů klasikou

Ústí nad Labem - Chutný, ničím neobvyklý, typicky český, tak zhodnotil vítězný recept Ústeckého deníku šéfkuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Martin Ječmen. Vítězem posledního kola se stala Lenka Pravdová s receptem na Vepřovou roládu na rajčatech.

Návštěvnice restaurace Sport Pub Zlatopramen si Kachnu s červeným zelím nemohla vynachválit.

RECEPT DENÍKU: Kachna v lístku lákala hosty

Ústí nad Labem - Doslova na dračku, tak by se dal charakterizovat zájem návštěvníků restaurace Sport Pub Zlatopramen o menu Ústeckého deníku. Po hodině a půl co restaurace otevřela, se po Kachně s červeným zelím jen zaprášilo.