Kreativ

ŠTÍTEK: Paprika

Hody ve Vrchoslavicích a oblíbené gulášobraní 2019

Guláše ve Vrchoslavicích k hodům prostě patří. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Hovězí maso, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř, kmín, paprika, chilli papričky ale třeba i rajčata, to byly ingredience které soutěžící přidávali do svých kotlíků s voňavými guláši. Každý byl jedinečný, originální, chutnaly ale všechny.

Bramborák s hříbky

S čím se snoubí houby? Smetana nebo víno zvýrazní chuť

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 

Cizokrajná jídla

Cizina v kuchyni? Zvládneme nejen čínu

Rozmanitá světová kuchyně není jen záležitostí luxusních hotelových restaurací, ale patří i k vám domů. Vždyť je to pouze věc správného výběru surovin a znalosti postupu při přípravě. Ale také chuti zkusit něco nového.

O titul gulášového krále soutěžilo v Ratiboři v sobotu 25. května 2019 sedmnáct týmů. Starosta Ratiboře Martin Žabčík pasuje nového gulášového krále Jiřího Čalu.

Gulášový král 2019: divadelníci získali řád stříbrné vařečky

VIDEO / FOTOGALERIE / Na sádle osmažíte cibulku, krátce zarestujete papriku, aby nezhořkla. Necháte ji jen zpěnit, a hned přidáte maso. To si asi hodinu před vařením naložíte do koření – pepř, kmín, gulášové koření, trochu soli. Zalejete připraveným vývarem z kolen a vepřových kostí. A držíte se klasiky, nepřidáváte ani víno, ani jalovec či další speciální koření…

České Budějovice budou domovem novorozené Amélie Novákové. Maminka Dominika Jarošová ji porodila 19. 11. 2018 ve 13.58 h., vážila 3,07 kg.

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka

České Budějovice - Díky vstřícnosti českobudějovické porodnice vám každý týden na našich stránkách přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Českých Budějovicích. Také se vám narodilo miminko a chtěli byste ho vidět v novinách? Můžete nám poslat jeho fotku na adresu Deník, náměstí Přemysla Otakara II. č. 5, 370 01 České Budějovice či na naši redakční emailovou adresu miminka.ceskobudejovicky@denik.cz

Zahájení velkého mezinárodního turnaje hokejových akademií ve Slaném. Jednatel slánského klubu a kouč dětí Radek Hlavatý.

Na budoucí hvězdy NHL do Slaného i Kladna

Kladensko /ROZHOVOR/ – Zajímavou konfrontaci nejlepších sedmnáctiletých hokejistů z Česka a Finska mohou v těchto dnech sledovat diváci na Kladensku. Výběry obou zemí v pátek ve Slaném odstartovaly sérii tří přípravných duelů a na úvod se radovali z cenné výhry 3:0 Češi. V sobotu od 15 hodin se hraje opět ve Slaném, v neděli od 12 hodin v Kladně, kde se dokonce chystá show pro diváky se zajímavým programem.

Tachovským plavcům se dařilo, zejména Tomáši Barthovi a Denise Katonové.

Tachovští plavci zažili úspěšný podzim

Tachov – Jako již každoročně začala sezóna tachovských plavců soustředěním, tentokrát v jižních Čechách, kterého se zúčastnil rekordní počet nováčků, kteří tak začali plavat své první kilometry doplněné o kilometry naježděné na kole, ještě v období letních prázdnin.

Ilustrační foto

Papír svezou i v centru

Prachatice – Od začátku nového roku mohou nově třídit přímo do nádob i obyvatelé historického centra. A to bez toho, aby museli papír rozvážet do kontejnerů po městě.

Šimon Hrubec (vlevo) nedávno oslavil 300. start za Třinec v extralize. Oporou svého týmu byl i v Davosu.

Šimon Hrubec: Cítil jsem se špatně, je tu řídký vzduch

Davos – Byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání za třinecké mužstvo. Šimon Hrubec opětovně podržel během náročného duelu své spoluhráče, slavit ale nemohl, neboť Oceláři vytěžili z nadějně rozehraného utkání na Spengler Cupu proti Magnitogorsku jen bod.

Ilustrační foto.

O Štědrém dnu padaly rekordy v datovém přenosu z mobilů

O Štědrém dnu Češi volali z mobilu méně než loni, rekordy ale padaly v objemu přenesených dat. Lidé tak daleko více volali přes internet, posílali vzkazy po sociálních sítích a přes komunikační aplikace. Celkem spojili operátoři 41,2 milionu hovorů, lidé také poslali 54,5 milionu SMS. Vyplývá to ze statistik operátorů.

Ilustrační foto

Krmení zvěře: zrnko soli může čížka zabít

Brno - Zmrzlá řepa, vánoční cukroví či čerstvé pečivo do krmelců ani krmítek nepatří. Dobře míněný skutek může zvěři způsobit vážné zdravotní problémy, upozorňují myslivci.

Strip Plný zuby

Strip Plný zuby

Deník vám přináší vlastní komiks Plný zuby, který reaguje na aktuální a diskutovaná témata.

Ilustrační foto.

V Soběslavi za řekou vyroste nová dráha pro in-line bruslaře a cyklisty

Soběslav - Výuková cyklistická a bruslařská dráha Soběslav – tak zní název projektu, který má v blízké budoucnosti rozšířit a podpořit volnočasové aktivity ve městě. Zda dojde k jeho realizaci už v nadcházejícím kalendářním roce, to záleží na formě financování, kromě jiného i na vypsání vhodných dotačních titulů.

Petr Koukal.

Koukal: Peníze leží na ledě

Hradec Králové – Když přijde úspěch, sebere velké peníze, ležící obrazně na ledě. Petr Koukal, hvězda hradeckého hokeje, jíž úplně nevyšel začátek sezony, souhlasil se změnami v kontraktu.

ilustrační foto

Vánoční koncert sboru Smetana

Jičín – Vánoční koncert sboru Smetana pod taktovkou sbormistra Vítězslava Čapka se koná dnes od 19 hodin v Porotním sále jičínského zámku.

V pražském Divadle na Vinohradech se 5. dubna uskutečnilo slavnostní vyhlášení vítězů ankety o nejpopulárnější osobnosti televizní obrazovky TýTý 2013. Do dvorany slávy byla uvedena herečka Jana Štěpánková.

Zemřela herečka Jana Štěpánková, bylo jí 84 let

Po těžké nemoci zemřela v úterý herečka Jana Štěpánková. Bylo jí 84 let. Dlouholetá členka souboru pražského Divadla na Vinohradech ztvárnila na jevišti řadu nezapomenutelných rolí – od úloh v Sofoklově Králi Oidipovi a Shakespearově Hamletovi přes Osbornova Komika až po slavné představení Kočičí hry.

Dodávky tepla. Ilustrační foto.

Teplo v Táboře podraží

Tábor - Společnost Bytes, která je dodavatelem tepla pro značnou část Táboráků, oznámila ceny tepla pro příští rok.

Závod SP v biatlonu ve sprintu na 10 km mužů v Novém Městě na Moravě. Michal Krčmář.

OBRAZEM: Biatlonový start na Vysočině: Češi ve sprintu nezářili

Vysočina - Krátce po doběhu mrkl v aréně na výsledky a řekl: „Můj výsledek neurazí, ale ani nenadchne.“ Tahle slova šla z úst nejlepšího českého biatlonisty Michala Krčmáře. Docela trefné: dnešní sprint v Novém Městě na Moravě nepřinesl fanouškům kýženou radost.

Sedmý ročník Gulášfestu v Prušánkách.

OBRAZEM: Uvařili archivní guláš s duchem republiky

Prušánky – Je krátce před sobotním polednem. Z návsí v Prušánkách se line vůně papriky a především bublajících gulášů. Právě ty se podávají nejen na oběd, ale především na degustaci při sedmém ročníku mezinárodní soutěže Gulášfest.

Lukáš Rosol na zápase Davis Cupu v Maďarsku

Guláš bez papriky nechutná. Davis Cup ztratil náboj

Baráž o účast ve Světové skupině Davisova poháru? Břitký souboj, který svou dramatičností často předčí i duely v nejvyšším patře téhle týmové soutěže. Vždyť je přece velký rozdíl utkávat se v elitní kategorii s těmi nejlepšími, nebo se smutně plácat v nižší divizi s neatraktivními soupeři.