Kreativ

ŠTÍTEK: Paprika

Za skleník nemusíte dávat statisíce. Lze ho postavit levněji svépomocí

Kdo by nechtěl mít od jara do podzimu stálý přísun vlastních čerstvých paprik, rajčat nebo okurek. Skvělým pomocníkem jsou skleníky. Zelenina tu díky vyšší teplotě a vlhkosti vzduchu roste rychleji, je chráněna před vlivy počasí a rychleji plodí. Kromě ní ale můžete ve skleníku pěstovat tropické rostliny, orchideje nebo sukulenty, v zimě pak poslouží k přezimování rostlin.

FOTO: Chilli ráj v Nové Pace, který nepálí, ale hřeje

Bratři Kosinovi začínali své podnikání nabídkou chilli semínek. Dnes pěstují v Nové Pace papriky, z nichž vyrábí široký sortiment pálivých produktů od omáček, past, čokolád po hořčice nebo utopence. Oba mají silné pouto k regionu, kde žijí. Proto převážná část vstupních produktů pro výrobu pochází ze zdejšího kraje. Jejich podnikání odpovídá novodobým trendům, kdy se vracíme k přírodě. Obecně se zaměřili na gurmány, kteří milují pálivé. Od Kosinů ale víte, co jíte.

Dejte sbohem stereotypu. Kuře nemusí být jen pečené

Že už vám nechutná kuře, které si dopřáváte v té nejoblíbenější podobě, tedy vcelku pečené? Nevadí. Kuře se dá velmi dobře připravit na sto nebo možná i tisíc způsobů - a pokud je neznáte, ochuzujete se. U dietního kuřecího masa si přitom můžete klidně dovolit i takové zdánlivě nezdravé úpravy jako je smažení nebo pečení na sádle.

Čarodějky v kuchyni naservírují pikantní podívanou

Co se stane, když osud svede dvě zralé ženy, které se dlouhá léta nenávidí, do televizní kuchařské show? To se fanoušci divadelních komedií dozví v úterý 19. listopadu od 19.30 hodin v přerovském Městském domě. Urážky jsou pálivější než připravované pokrmy, výpady ostřejší než chilli paprika, a atmosféra by se dala krájet.

Fádní zelenina? Nikoliv, i z fazolí můžete vytvořit gastronomický zážitek

Na první pohled fádní zelenina. Fazole. Co s ní? Pokud použijete trochu důvtipu, dočkáte se zajímavých gurmánských zážitků. Fazoli totiž není chytré podceňovat, o čemž svědčí i příklady ze světa, kde je v mnohých zemích právě tato zelenina připravována na všechny možné způsoby a tamější jídelníček by se bez ní neobešel.

Podzimní guláše nejen z masa: uvařit jdou i z hub či ryb

Sychravý čas omezuje náš pobyt v přírodě, ale domácí prostředí má své výhody. Třeba chuť a čas na přípravu vlastních oblíbených pokrmů. A k podzimu patří guláše všeho druhu, takže dnes nabízíme pár nápadů, co nasypat do pánví nebo hrnců. A nemusí to být nutně jen těžké hovězí nebo vepřové maso – použít můžete klidně i ryby nebo houby, a pokud byste chtěli jít ještě dál, můžete zkusit třeba i zeleninové guláše.

Opět je tady zahrádkářská výstava v pestrých barvách

I přes slabší úrodu ovoce, na kterou si dělají nárok letos vosy víc než obvykle, zahrádkářská výstava v prostorách klubu Českého svazu zahrádkářů v Benešově poskytuje ještě do čtvrtka 3. října hezkou podívanou na různé druhy především jablek, hrušek, ale i obrovitých paprik nebo dýní. Vše dolaďují podzimní vázané kytice a dekorace z květů, především jiřin, slunečnic či trvalek.

Guláše ve Vrchoslavicích k hodům prostě patří. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Hovězí maso, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř, kmín, paprika, chilli papričky ale třeba i rajčata, to byly ingredience které soutěžící přidávali do svých kotlíků s voňavými guláši. Každý byl jedinečný, originální, chutnaly ale všechny.

S čím se snoubí houby? Smetana nebo víno zvýrazní chuť

Když máte svá místa a víte, kdy se na ně vypravit, můžete si houbami krásně zpestřit jídelníček. A rozhodně nejde jen o praváky nebo suchohříbky, v našich lesích je toho k nalezení neuvěřitelně mnoho. To si ale nastudujete v houbařském průvodci, naše rubrika je tady spíše od toho, aby vám poradila, jak s těmi všemi dary naložit. 

Cizina v kuchyni? Zvládneme nejen čínu

Rozmanitá světová kuchyně není jen záležitostí luxusních hotelových restaurací, ale patří i k vám domů. Vždyť je to pouze věc správného výběru surovin a znalosti postupu při přípravě. Ale také chuti zkusit něco nového.

Gulášový král 2019: divadelníci získali řád stříbrné vařečky

VIDEO / FOTOGALERIE / Na sádle osmažíte cibulku, krátce zarestujete papriku, aby nezhořkla. Necháte ji jen zpěnit, a hned přidáte maso. To si asi hodinu před vařením naložíte do koření – pepř, kmín, gulášové koření, trochu soli. Zalejete připraveným vývarem z kolen a vepřových kostí. A držíte se klasiky, nepřidáváte ani víno, ani jalovec či další speciální koření…

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si čerstvě narozená miminka

České Budějovice - Díky vstřícnosti českobudějovické porodnice vám každý týden na našich stránkách přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Českých Budějovicích. Také se vám narodilo miminko a chtěli byste ho vidět v novinách? Můžete nám poslat jeho fotku na adresu Deník, náměstí Přemysla Otakara II. č. 5, 370 01 České Budějovice či na naši redakční emailovou adresu miminka.ceskobudejovicky@denik.cz

Na budoucí hvězdy NHL do Slaného i Kladna

Kladensko /ROZHOVOR/ – Zajímavou konfrontaci nejlepších sedmnáctiletých hokejistů z Česka a Finska mohou v těchto dnech sledovat diváci na Kladensku. Výběry obou zemí v pátek ve Slaném odstartovaly sérii tří přípravných duelů a na úvod se radovali z cenné výhry 3:0 Češi. V sobotu od 15 hodin se hraje opět ve Slaném, v neděli od 12 hodin v Kladně, kde se dokonce chystá show pro diváky se zajímavým programem.

Tachovští plavci zažili úspěšný podzim

Tachov – Jako již každoročně začala sezóna tachovských plavců soustředěním, tentokrát v jižních Čechách, kterého se zúčastnil rekordní počet nováčků, kteří tak začali plavat své první kilometry doplněné o kilometry naježděné na kole, ještě v období letních prázdnin.

Papír svezou i v centru

Prachatice – Od začátku nového roku mohou nově třídit přímo do nádob i obyvatelé historického centra. A to bez toho, aby museli papír rozvážet do kontejnerů po městě.

Šimon Hrubec: Cítil jsem se špatně, je tu řídký vzduch

Davos – Byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání za třinecké mužstvo. Šimon Hrubec opětovně podržel během náročného duelu své spoluhráče, slavit ale nemohl, neboť Oceláři vytěžili z nadějně rozehraného utkání na Spengler Cupu proti Magnitogorsku jen bod.

O Štědrém dnu padaly rekordy v datovém přenosu z mobilů

O Štědrém dnu Češi volali z mobilu méně než loni, rekordy ale padaly v objemu přenesených dat. Lidé tak daleko více volali přes internet, posílali vzkazy po sociálních sítích a přes komunikační aplikace. Celkem spojili operátoři 41,2 milionu hovorů, lidé také poslali 54,5 milionu SMS. Vyplývá to ze statistik operátorů.

Krmení zvěře: zrnko soli může čížka zabít

Brno - Zmrzlá řepa, vánoční cukroví či čerstvé pečivo do krmelců ani krmítek nepatří. Dobře míněný skutek může zvěři způsobit vážné zdravotní problémy, upozorňují myslivci.

Strip Plný zuby

Deník vám přináší vlastní komiks Plný zuby, který reaguje na aktuální a diskutovaná témata.

V Soběslavi za řekou vyroste nová dráha pro in-line bruslaře a cyklisty

Soběslav - Výuková cyklistická a bruslařská dráha Soběslav – tak zní název projektu, který má v blízké budoucnosti rozšířit a podpořit volnočasové aktivity ve městě. Zda dojde k jeho realizaci už v nadcházejícím kalendářním roce, to záleží na formě financování, kromě jiného i na vypsání vhodných dotačních titulů.

Koukal: Peníze leží na ledě

Hradec Králové – Když přijde úspěch, sebere velké peníze, ležící obrazně na ledě. Petr Koukal, hvězda hradeckého hokeje, jíž úplně nevyšel začátek sezony, souhlasil se změnami v kontraktu.

Vánoční koncert sboru Smetana

Jičín – Vánoční koncert sboru Smetana pod taktovkou sbormistra Vítězslava Čapka se koná dnes od 19 hodin v Porotním sále jičínského zámku.