Kreativ

ŠTÍTEK: Paprika

Kapr je v Česku velmi oblíbená ryba, skvělý je v úpravě na pivu. Ilustrační foto

Rybí hostina nejen o Vánocích

Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost. 

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C potřebujeme mnohem víc. A to o dost

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C lidé potřebují mnohem víc. A to o dost

Je dobré si občas překontrolovat staré pravdy. Zjistíte třeba, že byste měli do sebe dostat denně minimálně dvakrát víc vitamínu C. Současná, obecně přijímaná množství, která byla před osmdesáti lety stanovena pro námořníky pobývající příliš dlouhou mimo pevninu, jsou totiž chybná. Dokonce dvakrát chybná.

Brno 26.5.2020 - Tesco v OC Campus Square Brno

Konec jihomoravských paprik v Tescu: Moc hnily, tvrdí obchod, zelinář to odmítá

Vášnivé emoce se rozhořely mezi lidmi na sociální síti Facebook. Spustil je příspěvek, který zveřejnili zástupci Agrární komory České republiky. Upozornili v něm na takzvané vylistování, tedy vyřazení z prodeje, jednoho nejmenovaného jihomoravského zelinářského podniku ze seznamu dodavatelů obchodního řetězce Tesco.

Kilo paprik teď stojí i dvě stovky.

Kilo paprik teď stojí i dvě stovky. Cena v létě klesne, tvrdí zelináři

Panenky v očích se v posledních dnech protáčejí zákazníkům, kteří si v supermarketech chtějí koupit papriky. Podle nabídky některých řetězců ceny dosahují zhruba 130 až 140 korun za kilogram, někde ale šplhají až ke dvěma stovkám za kilo. Hrozí nám snad „papriková krize“? Podle odborníků oslovených Deníkem cena zeleniny dlouhodobě setrvale stoupá. Uklidňují však, že s příchodem sezony by paprika mohla opět zlevnit.  

Pečené fazole se zeleninou a sýrem halloumi

JÍDELNÍČEK: Když nevíte co by, uvařte si robi

/24. DEN/ Že nevíte, co to je? Robi je vyrobeno z rostlinných bílkovin a díky své chuti a konzistenci může při dietě nahradit maso. Na rozdíl od něj neobsahuje žádné tuky ani sacharidy a má tedy mnohem nižší kalorickou hodnotu.

Tuňáková pomazánka na okurce

Silvestrovské pohoštění: Bodují především pomazánky. A nejen česneková

Během Silvestra vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Ochrana v daném případě nesouvisí s čínskou nákazou, nýbrž capsaicinem, dráždivou silicí v chilli papričkách, z nichž v kuchyni u Gastona dělají omáčky a jiné pochutiny.

Zahradníci v maskách. Jak se v Ostravě pěstují ty nejpálivější papričky světa

Neoficiální jedničkou mezi chilli je prý jakýsi Dragon's Breath (Dračí dech) objevující se víceméně jen v internetovém prostředí. Zato stále platný rekordman Carolina Reaper (Karolinský smrťák) a mírně slabší druhy Moruga, Jolokia, Naglah, Jigsaw či Big Red Mama vesele dozrávají i v jednom ostravském zahradnictví. Fakt pááálííí!!!

Ilustrační foto

Inspirujte se recepty na letní grilování

Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.

Ilustrační foto

Inspirujte se recepty na letní grilování

Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.

Candát na zelenině

Česká ryba v létě? Ideální. Je dostupná i dietní a recepty z ní chutné

Mezi nejtypičtější tuzemská jídla patří sice svíčková na smetaně či vepřo knedlo zelo, ale ani ryby nejsou českým kuchařům cizí. Nemusí to přitom být drahý losos nebo tuňák. Chutné ryby se ukrývají i v našich řekách a rybnících. Připravte si s Deníkem candáta, pstruha, sumce, nebo třeba kapra. Ani ten totiž nemusí být jen štědrovečerní večeří.

Květák není jen za stovku

Na sobotním trhu v Mostě prodávali pěkný květák za 30 korun. V době, kdy se mluví o zdražování zeleniny a ovoce, je to příjemné překvapení. Když víte, kde nakupovat, ušetříte. Nemusí to být jen v supermarketech.

Grilování - ilustrační foto.

Grilujeme v létě, například zvěřinu

Také už Vám dochází fantazie, co stále vařit nebo péct? Nebo třeba grilovat? Na naši výzvu zareagoval pan Jiří Mika a poslal nám řadu receptů na letní grilování. Pro začátek vybíráme grilování zvěřinového masa. 

Čím větší skleník chcete mít, tím kvalitnější základy musíte vybudovat. Podezdívku přizpůsobte jeho velikosti a hmotnosti.

Za skleník nemusíte dávat statisíce. Lze ho postavit levněji svépomocí

Kdo by nechtěl mít od jara do podzimu stálý přísun vlastních čerstvých paprik, rajčat nebo okurek. Skvělým pomocníkem jsou skleníky. Zelenina tu díky vyšší teplotě a vlhkosti vzduchu roste rychleji, je chráněna před vlivy počasí a rychleji plodí. Kromě ní ale můžete ve skleníku pěstovat tropické rostliny, orchideje nebo sukulenty, v zimě pak poslouží k přezimování rostlin.

Bratři Kosinovi z Nové Paky nabízejí pálivé produkty pro gurmány z vlastních vypěstovaných paprik. Expedují chilli semena, sazenice, ale i nekonečnou řadu zajímavých produktů, jejichž základem jsou regionální zdroje.

FOTO: Chilli ráj v Nové Pace, který nepálí, ale hřeje

Bratři Kosinovi začínali své podnikání nabídkou chilli semínek. Dnes pěstují v Nové Pace papriky, z nichž vyrábí široký sortiment pálivých produktů od omáček, past, čokolád po hořčice nebo utopence. Oba mají silné pouto k regionu, kde žijí. Proto převážná část vstupních produktů pro výrobu pochází ze zdejšího kraje. Jejich podnikání odpovídá novodobým trendům, kdy se vracíme k přírodě. Obecně se zaměřili na gurmány, kteří milují pálivé. Od Kosinů ale víte, co jíte.

Kuřecí maso

Dejte sbohem stereotypu. Kuře nemusí být jen pečené

Že už vám nechutná kuře, které si dopřáváte v té nejoblíbenější podobě, tedy vcelku pečené? Nevadí. Kuře se dá velmi dobře připravit na sto nebo možná i tisíc způsobů - a pokud je neznáte, ochuzujete se. U dietního kuřecího masa si přitom můžete klidně dovolit i takové zdánlivě nezdravé úpravy jako je smažení nebo pečení na sádle.

Čarodějky v kuchyni.

Čarodějky v kuchyni naservírují pikantní podívanou

Co se stane, když osud svede dvě zralé ženy, které se dlouhá léta nenávidí, do televizní kuchařské show? To se fanoušci divadelních komedií dozví v úterý 19. listopadu od 19.30 hodin v přerovském Městském domě. Urážky jsou pálivější než připravované pokrmy, výpady ostřejší než chilli paprika, a atmosféra by se dala krájet.

Ilustrační foto

Fádní zelenina? Nikoliv, i z fazolí můžete vytvořit gastronomický zážitek

Na první pohled fádní zelenina. Fazole. Co s ní? Pokud použijete trochu důvtipu, dočkáte se zajímavých gurmánských zážitků. Fazoli totiž není chytré podceňovat, o čemž svědčí i příklady ze světa, kde je v mnohých zemích právě tato zelenina připravována na všechny možné způsoby a tamější jídelníček by se bez ní neobešel.

Ilustrační foto

Podzimní guláše nejen z masa: uvařit jdou i z hub či ryb

Sychravý čas omezuje náš pobyt v přírodě, ale domácí prostředí má své výhody. Třeba chuť a čas na přípravu vlastních oblíbených pokrmů. A k podzimu patří guláše všeho druhu, takže dnes nabízíme pár nápadů, co nasypat do pánví nebo hrnců. A nemusí to být nutně jen těžké hovězí nebo vepřové maso – použít můžete klidně i ryby nebo houby, a pokud byste chtěli jít ještě dál, můžete zkusit třeba i zeleninové guláše.

Z podzimní zahrádkářské výstavy v klubovně Českého svazu zahrádkářů v Benešově.

Opět je tady zahrádkářská výstava v pestrých barvách

I přes slabší úrodu ovoce, na kterou si dělají nárok letos vosy víc než obvykle, zahrádkářská výstava v prostorách klubu Českého svazu zahrádkářů v Benešově poskytuje ještě do čtvrtka 3. října hezkou podívanou na různé druhy především jablek, hrušek, ale i obrovitých paprik nebo dýní. Vše dolaďují podzimní vázané kytice a dekorace z květů, především jiřin, slunečnic či trvalek.