Kreativ

ŠTÍTEK: Paprika

Kapr je v Česku velmi oblíbená ryba, skvělý je v úpravě na pivu. Ilustrační foto

Rybí hostina nejen o Vánocích

Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost. 

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C potřebujeme mnohem víc. A to o dost

Celý život žijeme v omylu. Vitamínu C lidé potřebují mnohem víc. A to o dost

Je dobré si občas překontrolovat staré pravdy. Zjistíte třeba, že byste měli do sebe dostat denně minimálně dvakrát víc vitamínu C. Současná, obecně přijímaná množství, která byla před osmdesáti lety stanovena pro námořníky pobývající příliš dlouhou mimo pevninu, jsou totiž chybná. Dokonce dvakrát chybná.

Brno 26.5.2020 - Tesco v OC Campus Square Brno

Konec jihomoravských paprik v Tescu: Moc hnily, tvrdí obchod, zelinář to odmítá

Vášnivé emoce se rozhořely mezi lidmi na sociální síti Facebook. Spustil je příspěvek, který zveřejnili zástupci Agrární komory České republiky. Upozornili v něm na takzvané vylistování, tedy vyřazení z prodeje, jednoho nejmenovaného jihomoravského zelinářského podniku ze seznamu dodavatelů obchodního řetězce Tesco.

Kilo paprik teď stojí i dvě stovky.

Kilo paprik teď stojí i dvě stovky. Cena v létě klesne, tvrdí zelináři

Panenky v očích se v posledních dnech protáčejí zákazníkům, kteří si v supermarketech chtějí koupit papriky. Podle nabídky některých řetězců ceny dosahují zhruba 130 až 140 korun za kilogram, někde ale šplhají až ke dvěma stovkám za kilo. Hrozí nám snad „papriková krize“? Podle odborníků oslovených Deníkem cena zeleniny dlouhodobě setrvale stoupá. Uklidňují však, že s příchodem sezony by paprika mohla opět zlevnit.  

JÍDELNÍČEK: Když nevíte co by, uvařte si robi

/24. DEN/ Že nevíte, co to je? Robi je vyrobeno z rostlinných bílkovin a díky své chuti a konzistenci může při dietě nahradit maso. Na rozdíl od něj neobsahuje žádné tuky ani sacharidy a má tedy mnohem nižší kalorickou hodnotu.

Silvestrovské pohoštění: Bodují především pomazánky. A nejen česneková

Během Silvestra vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Zahradníci v maskách. Jak se v Ostravě pěstují ty nejpálivější papričky světa

Neoficiální jedničkou mezi chilli je prý jakýsi Dragon's Breath (Dračí dech) objevující se víceméně jen v internetovém prostředí. Zato stále platný rekordman Carolina Reaper (Karolinský smrťák) a mírně slabší druhy Moruga, Jolokia, Naglah, Jigsaw či Big Red Mama vesele dozrávají i v jednom ostravském zahradnictví. Fakt pááálííí!!!

Inspirujte se recepty na letní grilování

Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.

Inspirujte se recepty na letní grilování

Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.

Česká ryba v létě? Ideální. Je dostupná i dietní a recepty z ní chutné

Mezi nejtypičtější tuzemská jídla patří sice svíčková na smetaně či vepřo knedlo zelo, ale ani ryby nejsou českým kuchařům cizí. Nemusí to přitom být drahý losos nebo tuňák. Chutné ryby se ukrývají i v našich řekách a rybnících. Připravte si s Deníkem candáta, pstruha, sumce, nebo třeba kapra. Ani ten totiž nemusí být jen štědrovečerní večeří.

Květák není jen za stovku

Na sobotním trhu v Mostě prodávali pěkný květák za 30 korun. V době, kdy se mluví o zdražování zeleniny a ovoce, je to příjemné překvapení. Když víte, kde nakupovat, ušetříte. Nemusí to být jen v supermarketech.

Grilujeme v létě, například zvěřinu

Také už Vám dochází fantazie, co stále vařit nebo péct? Nebo třeba grilovat? Na naši výzvu zareagoval pan Jiří Mika a poslal nám řadu receptů na letní grilování. Pro začátek vybíráme grilování zvěřinového masa.