Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost.
Možná je to s podivem, ale lidé s diabetem se nemusejí smiřovat s drastickými omezeními, či dokonce úplným vyloučením některých potravin. Pro většinu z nich znamená diabetický režim jednoduše zdravou stravu.
Je dobré si občas překontrolovat staré pravdy. Zjistíte třeba, že byste měli do sebe dostat denně minimálně dvakrát víc vitamínu C. Současná, obecně přijímaná množství, která byla před osmdesáti lety stanovena pro námořníky pobývající příliš dlouhou mimo pevninu, jsou totiž chybná. Dokonce dvakrát chybná.
Zelinář Petr Mastný z Doňova na Jindřichohradecku má po okurkové sezoně. Nyní nabízí zákazníkům snad všechnu zeleninu, na kterou dostane zákazník chuť. Sklízí plodovou zeleninu, jako jsou papriky a rajčata. Každoročně v září prodává krouhané zelí.
Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.
Vášnivé emoce se rozhořely mezi lidmi na sociální síti Facebook. Spustil je příspěvek, který zveřejnili zástupci Agrární komory České republiky. Upozornili v něm na takzvané vylistování, tedy vyřazení z prodeje, jednoho nejmenovaného jihomoravského zelinářského podniku ze seznamu dodavatelů obchodního řetězce Tesco.
Viděl jsem papriky za 150 korun kilo, to nemůže nikdo myslet vážně, konstatoval Milan Plodík z Havlíčkova Brodu. Ceny zeleniny a ovoce na pultech v posledních dnech dramaticky rostou a zákazníci si stěžují. Českých brambor jsou naopak plné sklady a k dostání jsou levně.
Panenky v očích se v posledních dnech protáčejí zákazníkům, kteří si v supermarketech chtějí koupit papriky. Podle nabídky některých řetězců ceny dosahují zhruba 130 až 140 korun za kilogram, někde ale šplhají až ke dvěma stovkám za kilo. Hrozí nám snad „papriková krize“? Podle odborníků oslovených Deníkem cena zeleniny dlouhodobě setrvale stoupá. Uklidňují však, že s příchodem sezony by paprika mohla opět zlevnit.
Covidová epidemie ze mě udělala zahrádkáře. A to doslova. Abych už vloni přišla na jiné myšlenky a nesledovala jen počty nakažených, rozhodla jsem se pěstovat zeleninu. Doma jsem dokázala, že to myslím vážně a objednala přes internet skleník. Alespoň plastový.
Covidová epidemie ze mě udělala zahrádkáře. A to doslova. Abych už vloni přišla na jiné myšlenky a nesledovala jen počty nakažených, rozhodla jsem se pěstovat zeleninu. Doma jsem dokázala, že to myslím vážně a objednala přes internet skleník. Alespoň plastový.
Covidová epidemie ze mě udělala zahrádkáře. A to doslova. Abych už vloni přišla na jiné myšlenky a nesledovala jen počty nakažených, rozhodla jsem se pěstovat zeleninu. Doma jsem dokázala, že to myslím vážně a objednala přes internet skleník. Alespoň plastový.
Covidová epidemie ze mě udělala zahrádkáře. A to doslova. Abych už vloni přišla na jiné myšlenky a nesledovala jen počty nakažených, rozhodla jsem se pěstovat zeleninu. Doma jsem dokázala, že to myslím vážně a objednala přes internet skleník. Alespoň plastový.
Covidová epidemie ze mě udělala zahrádkáře. A to doslova. Abych už vloni přišla na jiné myšlenky a nesledovala jen počty nakažených, rozhodla jsem se pěstovat zeleninu. Doma jsem dokázala, že to myslím vážně a objednala přes internet skleník. Alespoň plastový.
/24. DEN/ Že nevíte, co to je? Robi je vyrobeno z rostlinných bílkovin a díky své chuti a konzistenci může při dietě nahradit maso. Na rozdíl od něj neobsahuje žádné tuky ani sacharidy a má tedy mnohem nižší kalorickou hodnotu.
/12. DEN/ Den začnete chlebem se sýrem cottage a rajčaty. K obědu sobě i rodině naservírujete kuřecí rizoto se zeleninou. A závěr dne bude patřit netradičním čočkovým palačinkám s pečenou paprikou a sýrem feta. Dobrý výběr, co říkáte?
Během Silvestra vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!
Vepřové je spolu s hovězím nejčastěji používané maso v české kuchyni. Pokrmů z něj existuje celá řada. Dnes vám nabízíme recepty na zapečené vepřové. Vyzkoušejte je, určitě si pochutnáte.
Je jich stále víc. Vzdělaní mladí lidé se dobrovolně vzdávají běžného způsobu stravování a volí život bez masa a živočišných produktů. Říkají si vegani. Proč se takhle dobrovolně „trápí“?
Neoficiální jedničkou mezi chilli je prý jakýsi Dragon's Breath (Dračí dech) objevující se víceméně jen v internetovém prostředí. Zato stále platný rekordman Carolina Reaper (Karolinský smrťák) a mírně slabší druhy Moruga, Jolokia, Naglah, Jigsaw či Big Red Mama vesele dozrávají i v jednom ostravském zahradnictví. Fakt pááálííí!!!
Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.
Pokud vám doma přebývá větší množství rajčat a další zeleniny, můžete ji díky našim receptům uchovat na pozdější dobu. Na kečupu, pikantní směsi, pomazánce z lilku a celerovém salátu si určitě pochutnáte.
Zdá se, že recepty jsou teď v létě oblíbeným tématem. Do redakce dorazily další na téma letní grilování. A protože jde o téma v současnosti aktuální, věříme, že mohou inspirovat i naše čtenáře. Zaslal je pan Jiří Mika.
Mezi nejtypičtější tuzemská jídla patří sice svíčková na smetaně či vepřo knedlo zelo, ale ani ryby nejsou českým kuchařům cizí. Nemusí to přitom být drahý losos nebo tuňák. Chutné ryby se ukrývají i v našich řekách a rybnících. Připravte si s Deníkem candáta, pstruha, sumce, nebo třeba kapra. Ani ten totiž nemusí být jen štědrovečerní večeří.
Grilovací sezona je v plném proudu a k dobrému masu, sýrům či zelenině patří také různé kořenící přípravky. Jak obstály v podrobném zkoumání spotřebitelské organizace dTest? Laboratorní testy ukázaly, že jsou bezpečné, avšak často jsou z více než poloviny plné soli.
Plavková sezona je tu. Pokud nejste spokojeni se svou postavou, necítíte se dobře, existuje způsob, jak vše vylepšit. Nemusíte hladovět, vyzkoušejte naše lehké a chutné recepty a bude vám skvěle.
Pravidelná konzumace pálivých papriček přispívá podle studie italských vědců ke snížení rizika těžkých kardiovaskulárních chorob. To však nesmí sloužit jako alibi pro nevhodné stravování, píše italský deník Corriere della Sera.
Grilované pochoutky máme všichni rádi, existuje spousta receptů na skvělé pokrmy, ale většinou nejsou příliš zdravé. My vám dnes nabízíme trošku zdravější varianty, na kterých si určitě pochutnáte.
Na sobotním trhu v Mostě prodávali pěkný květák za 30 korun. V době, kdy se mluví o zdražování zeleniny a ovoce, je to příjemné překvapení. Když víte, kde nakupovat, ušetříte. Nemusí to být jen v supermarketech.
Také už Vám dochází fantazie, co stále vařit nebo péct? Nebo třeba grilovat? Na naši výzvu zareagoval pan Jiří Mika a poslal nám řadu receptů na letní grilování. Pro začátek vybíráme grilování zvěřinového masa.
Zkusili jste někdy připravit kuře s nádivkou? Že byste si netroufli? A přitom nejde o žádnou vědu, příprava nádivky je poměrně jednoduchá věc. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte různé druhy.
Příchod jara znamená pro miliony lidí zarudlé a svědící oči, kýchání, neustálá rýma, škrábání v krku, vyrážky. To může trvat řadu týdnů. Vítejte ve světě 22leté Gabriely i dalších alergiků.
Kdo by nechtěl mít od jara do podzimu stálý přísun vlastních čerstvých paprik, rajčat nebo okurek. Skvělým pomocníkem jsou skleníky. Zelenina tu díky vyšší teplotě a vlhkosti vzduchu roste rychleji, je chráněna před vlivy počasí a rychleji plodí. Kromě ní ale můžete ve skleníku pěstovat tropické rostliny, orchideje nebo sukulenty, v zimě pak poslouží k přezimování rostlin.
Měla to být rutinní cesta s nákladem paprik z Makedonie do Řecka. Řidiči kamionu z Blanenska však změnila život. V nákladovém prostoru totiž celníci našli tisíce kartonů s cigaretami.
Bratři Kosinovi začínali své podnikání nabídkou chilli semínek. Dnes pěstují v Nové Pace papriky, z nichž vyrábí široký sortiment pálivých produktů od omáček, past, čokolád po hořčice nebo utopence. Oba mají silné pouto k regionu, kde žijí. Proto převážná část vstupních produktů pro výrobu pochází ze zdejšího kraje. Jejich podnikání odpovídá novodobým trendům, kdy se vracíme k přírodě. Obecně se zaměřili na gurmány, kteří milují pálivé. Od Kosinů ale víte, co jíte.
Že už vám nechutná kuře, které si dopřáváte v té nejoblíbenější podobě, tedy vcelku pečené? Nevadí. Kuře se dá velmi dobře připravit na sto nebo možná i tisíc způsobů - a pokud je neznáte, ochuzujete se. U dietního kuřecího masa si přitom můžete klidně dovolit i takové zdánlivě nezdravé úpravy jako je smažení nebo pečení na sádle.
Co se stane, když osud svede dvě zralé ženy, které se dlouhá léta nenávidí, do televizní kuchařské show? To se fanoušci divadelních komedií dozví v úterý 19. listopadu od 19.30 hodin v přerovském Městském domě. Urážky jsou pálivější než připravované pokrmy, výpady ostřejší než chilli paprika, a atmosféra by se dala krájet.
Na první pohled fádní zelenina. Fazole. Co s ní? Pokud použijete trochu důvtipu, dočkáte se zajímavých gurmánských zážitků. Fazoli totiž není chytré podceňovat, o čemž svědčí i příklady ze světa, kde je v mnohých zemích právě tato zelenina připravována na všechny možné způsoby a tamější jídelníček by se bez ní neobešel.
Sychravý čas omezuje náš pobyt v přírodě, ale domácí prostředí má své výhody. Třeba chuť a čas na přípravu vlastních oblíbených pokrmů. A k podzimu patří guláše všeho druhu, takže dnes nabízíme pár nápadů, co nasypat do pánví nebo hrnců. A nemusí to být nutně jen těžké hovězí nebo vepřové maso – použít můžete klidně i ryby nebo houby, a pokud byste chtěli jít ještě dál, můžete zkusit třeba i zeleninové guláše.
I přes slabší úrodu ovoce, na kterou si dělají nárok letos vosy víc než obvykle, zahrádkářská výstava v prostorách klubu Českého svazu zahrádkářů v Benešově poskytuje ještě do čtvrtka 3. října hezkou podívanou na různé druhy především jablek, hrušek, ale i obrovitých paprik nebo dýní. Vše dolaďují podzimní vázané kytice a dekorace z květů, především jiřin, slunečnic či trvalek.