Kreativ

ŠTÍTEK: Paprika

V Kunovicích mělo premiéru vaření kotlíkového guláše soutěžními družstvy.

Areál jízdy králů v Kunovicích žil premiérovým Gulášfestem

Prvního ročníku mezinárodního festivalu amatérských družstev ve vaření kotlíkového guláše s názvem Gulášfest Kunovice 2018 se v sobotu v Areálu tamní jízdy králů zúčastnilo devět tří až pětičlenných týmů. Osm jich bylo z Kunovic, jen Turanci přijeli ze Slovenska.

nové koření

Nové koření: čtyři vůně v jedné kuličce

James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.

thajské zelené karí

Někdo to rád horké

Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.

Dlouholetý předseda třebíčských zahrádkářů Blažej Bobek.

Někde jsou zahrádkáři domovem důchodců, říká Blažej Bobek

Třebíč /ROZHOVOR/ - K zahrádkářství ho přivedl farář, tatínkovy včely ho totiž neoslovily. Od 70. let je členem Českého svazu zahrádkářů v Třebíči a už více než dvacet let vede tuto organizaci jako její předseda. Řeč je o Blažeji Bobkovi.

Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu

Ghanská kuchařka seznamuje USA s africkou gastronomií

Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu, píše agentura AFP. "Nic tu nebylo pořádně okořeněno," vzpomíná na americkou stravu. "Vždy bylo třeba přidávat kořeněné omáčky, sůl a pepř. Všechno bylo doslova bělejší než sníh. Žádné sušené ryby, žádný palmový olej, žádná paprika,"říká.

Zelenina. Ilustrační foto.

Zelenina je letos v zimě dražší až o polovinu

Zelenina na pultech obchodníků letos výrazně podražila. Ceny rajčat v obchodech jsou až o polovinu vyšší než loni v únoru, zákazníci za ně tento týden platili v průměru 68,45 koruny za kilogram proti loňským 45,18 Kč/kg. Dražší jsou i brambory a papriky, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Cyrilometodějské slavnosti v Radslavicích

V Radslavicích vypukly slavnosti, na úvod je provoněly guláše

Radslavice – Základní surovinou bylo vepřové maso. Další ingredience jako papriku nebo koření na dochucení už si ale mohl každý tým vybrat podle svého gusta. Tradiční Cyrilometodějské slavnosti v Radslavicích zpestřila v sobotu dopoledne soutěž ve vaření kotlíkových gulášů.

Hubneme s Deníkem a Agel Sport Clinic - úvodní představení soutěžících - Účastnice kurzu hubnutí zleva: Marcela Texlová, Alexandra Strbáčková, Lenka Prokopová, Jaroslava Kuklová, Dana Slavotínková

Pět statečných dam míří do boje s kilogramy navíc

Prostějov /SERIÁL/ – Prostějovský deník ve spolupráci s Agel Sport Clinic už zná jména pětice statečných žen, které se rozhodly zatočit s kily, změnit svůj životní styl a účastnit se programu redukce váhy v hodnotě pěti tisíc korun. Výherkyně se budou po tři měsíce ve spolupráci s nejrůznějšími odborníky snažit o změnu svého životního stylu.

Ilustrační foto.

Jak na vánočního kapra? Poradíme vám...

Zlínský kraj - /RECEPTY, ROZHOVOR/ Než kapr skončí na štedrovečerním stole, absolvuje dlouhou cestu. Jak jej správně vybrat a podle čeho, na co si dát pozor a jak se pohybují ceny, prozradil v krátkém rozhovoru Marek Žákovský z firmy Ryby Lukov.

Ilustrační foto.

Zelenina zdražila. Nejvíce stoupla cena brambor

Praha - V říjnu na pultech vzrostly ceny brambor, paprik, rajčat i mrkve, ukázala dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu. Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana cena zeleniny možná nepoklesne až do příští sklizně.

Šanovští kuželkáři připravili na předposlední prázdninovou sobotu druhý ročník soutěže o nejlepší guláš.

Nejlepší guláš umí bratři Jarošovi ze Šanova, vyhlásila porota soutěže

Šanov /REPORTÁŽ/ – Od šanovského fotbalového hřiště je cítit dým. Za zdí oddělující travnatou plochu od sousedního pole hoří pod sedmero kotlíky sedmero ohňů. Trpaslíci tu ovšem nejsou. Místo nich zde pracuje sedm skupin dospělých lidí, kteří se točí kolem baculatých nádob s bublajícím obsahem. Přidávají do nich brambory, kysané zelí či nakrájené špekáčky. „Přines papriku," ozývá se od jednoho z ohňů. A jedna z mála žen, které se účastní 2. Gulášového festivalu v Šanově sype mletou papriku do bublající sedmilitrové lázně s budoucím gulášem. Jinak své kulinářské umění předvádějí v drtivé většině muži.

Na větvičkách stromku rostou mandle.

Pěstitel Jiří Vrzal: Tropické počasí mé zahrádce nevadí. Jen se musí zalívat

Třebestovice /FOTOGALERIE/ - Fíky, melouny, mandle, bílé broskve, tabák, ale také rajčata, papriky, okurky a vinná réva. To všechno v těchto dnech a týdnech dozrává, či už je k nakousnutí na zahrádce pěstitele Jiřího Vrzala z Třebestovic na Nymbursku. A jak se jeho plodiny vyrovnávají s tropickými teplotami letošního července? 
A jsou spíše na škodu, nebo ku prospěchu věci?

Na větvičkách stromku rostou mandle.

Pěstitel Jiří Vrzal: Tropické počasí mé zahrádce nevadí. Jen se musí zalívat

Třebestovice - Fíky, melouny, mandle, bílé broskve, tabák, ale také rajčata, papriky, okurky a vinná réva. To všechno v těchto dnech a týdnech dozrává, či už je k nakousnutí na zahrádce třebestovického pěstitele Jiřího Vrzala. A jak se jeho plodiny vyrovnávají s tropickými teplotami letošního července? 
A jsou spíše na škodu, nebo ku prospěchu věci?

Šefkuchař Jan Punčochář.

Šéfkuchař Jan Punčochář: Udit se dá všechno. I máslo!

Šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Le Terroir se stal Jan Punčochář už ve 23 letech. Za jeho desetiletého působení restaurace opakovaně získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Dnes tento originální kuchař čaruje v kuchyni restaurace Grand Cru, která se rychle stala populární mimo jiné i proto, že tu dělají výborné uzené speciality.

Ilustrační foto

Víkendové akce na Hodonínsku provoní paprika i střelný prach

Hodonínsko – O následujícím prodlouženém víkendu čeká na lačné návštěvníky řada kulturních akcí. Na své si přijdou opravdoví gurmáni, kteří mohou v Bukovanech podráždit své chuťové pohárky na akci s názvem Bukovanský gulášek. Pro převážně mužskou část osazenstva je připravený den otevřených dveří v hovoranské střelnici. Milovníci zvířat by určitě neměli vynechat Vítání ptačího zpěvu v Miloticích.

Ilustrační foto.

Při akci Paprika prověřili cizince

Jižní Čechy - Na několik nelegálně pracujících a pobývajících cizinců narazili strážci zákona při celorepublikové akci Paprika. Krajský policejní mluvčí Jiří Matzner vysvětlil, že prvního muže objevili policisté minulou středu při pobytové kontrole na staveništi v krajském městě. Předložil ukrajinský pas a povolení k pobytu na území Rumunska, české pracovní povolení ovšem neměl.

Ilustrační foto.

Cizinci neměli v pořádku doklady

Praha - Dvojnásobný úspěch si v neděli připsali příslušníci pražské cizinecké policie, jimž o víkendu vyvrcholila poslední etapa bezpečnostního opatření s krycím názvem Paprika. Ta nečekaně „opepřila" život hned dvěma rodinám z Kosova, které se nezávisle na sobě pohybovaly na našem území nejenom bez víza, ale dokonce i bez cestovních dokladů, informovala v pondělí Iveta Martínková z ředitelství pražské policie.

Ilustrační foto.

Začínáme s výsevem paprik

Nejen majitelé vytápěných skleníků, ale také pilní pěstitelé, kteří nechtějí nic zanedbat, nemají volno ani v lednu, kdy ostatní zahrádkáři pouze přemýšlejí o budoucích výsevech.

Pastva pro oči.

Jubilejní Světelská zahrádka

Světlá nad Sázavou - O víkendu se v sále Společenského domu ve Světlé nad Sázavou konal jubilejní 15. ročník zahrádkářské výstavy Světelská zahrádka.

Po loňském vítězství v podzimní etapě výstavy Flora Olomouc bruntálští pěstitelé a aranžéři dosáhli letos druhého místa za nejlepší expozici a čestného uznání za kolekci paprik.

Zahrádkáři z Bruntálu dobývali Floru Olomouc

Bruntál, Olomouc /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Po loňském vítězství v podzimní etapě výstavy Flora Olomouc bruntálští pěstitelé a aranžéři dosáhli letos druhého místa za nejlepší expozici a čestného uznání za kolekci paprik.

Jakub Pátra pěstuje chilli papričky ve fóliovnících nedaleko Mělníka.

Jakub Pátra: Chilli je legální droga, na které jsem závislý

Mělník - Jakub Pátra z Mělníka se pustil do netradičního experimentu, který mu přináší plody. Doslova. Ve dvou fóliovnících nedaleko Mělníka totiž pěstuje domácí chilli papričky, které po dozrání sám konzumuje nebo je nabízí místním milovníkům této pálivé dobroty.

Ilustrační foto

Houbové hody

Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.

Ilustrační foto.

Nakupujte! Jsme nejdražší

Plzeňský kraj - Plzeňský kraj má nejvyšší ceny potravinářských výrobků v republice. Vévodíme u piva, vína, ale také u paprik či brambor.

Pátý ročník kulinářské akce Bukovanský gulášek. Vaření pokrmu původem z Maďarska se zhostilo třináct týmů.

Nejlepší guláš připravil tým z Nechvalína

Bukovany – Kvalitní červená paprika, pořádné maso, víno, tajné přísady a dávka kulinářského umění. Tak by měla vypadat příprava poctivého guláše. Alespoň podle Karla Novotného. On a jeho tým ze Žádovic se ve čtvrtek zúčastnil gurmánského klání Bukovanský gulášek. O nejlepší pokrm bojoval proti dalším dvanácti skupinám

Maďarská kuchyně: pravý guláš.

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Maďarská kuchyně: pravý guláš.

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.