Po těžké nemoci zemřela v úterý herečka Jana Štěpánková. Bylo jí 84 let. Dlouholetá členka souboru pražského Divadla na Vinohradech ztvárnila na jevišti řadu nezapomenutelných rolí – od úloh v Sofoklově Králi Oidipovi a Shakespearově Hamletovi přes Osbornova Komika až po slavné představení Kočičí hry.
Stonava – Doslova v pekelných podmínkách pracují právě nyní důlní záchranáři, kteří odstraňují v místě tragédie následky včerejšího výbuchu metanu v Dole ČSM-sever.
Vysočina - Krátce po doběhu mrkl v aréně na výsledky a řekl: „Můj výsledek neurazí, ale ani nenadchne.“ Tahle slova šla z úst nejlepšího českého biatlonisty Michala Krčmáře. Docela trefné: dnešní sprint v Novém Městě na Moravě nepřinesl fanouškům kýženou radost.
Prušánky – Je krátce před sobotním polednem. Z návsí v Prušánkách se line vůně papriky a především bublajících gulášů. Právě ty se podávají nejen na oběd, ale především na degustaci při sedmém ročníku mezinárodní soutěže Gulášfest.
Svitavsko - Pěstitelům začíná sezona podzimních výstav. Okresní výstava ovoce a zeleniny se uskuteční v kulturní domě v Koclířově v sobotu 6. října od 9 do 18 hodin a v neděli 7. října od 9 do 17 hodin.
Malá Úpa - Jak moc pálivé dokážou být papriky? Na vlastní kůži (jazyk) se o tom přesvědčili odvážlivci, kteří se při sobotní Maloúpské vařečce zapojili do soutěže o největšího ohniváka. Vyzkoušeli deset ostrých paprik. Tři poslední patřily k těm vůbec nejsilnějším na světě.
Baráž o účast ve Světové skupině Davisova poháru? Břitký souboj, který svou dramatičností často předčí i duely v nejvyšším patře téhle týmové soutěže. Vždyť je přece velký rozdíl utkávat se v elitní kategorii s těmi nejlepšími, nebo se smutně plácat v nižší divizi s neatraktivními soupeři.
Letohrad - Víkend v regionu nabízí řadu zajímavých akcí. Vedle těch hudebních se hned na třech místech okresu koná výstava zahrádkářů. V Lukavici, Klášterci nad Orlicí a v Letohradě, kde si místní zahrádkáři připravili u příležitosti páteční vernisáže zajímavý program.
Prvního ročníku mezinárodního festivalu amatérských družstev ve vaření kotlíkového guláše s názvem Gulášfest Kunovice 2018 se v sobotu v Areálu tamní jízdy králů zúčastnilo devět tří až pětičlenných týmů. Osm jich bylo z Kunovic, jen Turanci přijeli ze Slovenska.
James Joyce ve svém Odysseovi píše, že jídlo vymyslel bůh a ďábel zase koření. Koření, kterému se budeme dnes věnovat, ďábelské rozhodně je. V jedné kuličce se totiž skrývá vůně hned čtyř koření: černého pepře, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice.
Když je venku mrazivé chladno, nic se nevyrovná teplému jídlu. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty, které jsou lehce pikantní, a tak vás zahřejí stejně dobře jako teplý svetr.
Něco mezi okurkou a paprikou. To je jihoamerická ačokča, která si získává na oblibě i v našich krajích. Jednoduše se pěstuje a z jediné rostliny sklidíte až stovku plodů.
Pardubice - Neměli jeho oblíbenou barvu, tak si zákazník svérázně poradil. Nákup na míru si doslova chtěl sestavit jeden muž v pardubickém obchodním domě.
Třebíč /ROZHOVOR/ - K zahrádkářství ho přivedl farář, tatínkovy včely ho totiž neoslovily. Od 70. let je členem Českého svazu zahrádkářů v Třebíči a už více než dvacet let vede tuto organizaci jako její předseda. Řeč je o Blažeji Bobkovi.
Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu, píše agentura AFP. "Nic tu nebylo pořádně okořeněno," vzpomíná na americkou stravu. "Vždy bylo třeba přidávat kořeněné omáčky, sůl a pepř. Všechno bylo doslova bělejší než sníh. Žádné sušené ryby, žádný palmový olej, žádná paprika,"říká.
Zelenina na pultech obchodníků letos výrazně podražila. Ceny rajčat v obchodech jsou až o polovinu vyšší než loni v únoru, zákazníci za ně tento týden platili v průměru 68,45 koruny za kilogram proti loňským 45,18 Kč/kg. Dražší jsou i brambory a papriky, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Radslavice – Základní surovinou bylo vepřové maso. Další ingredience jako papriku nebo koření na dochucení už si ale mohl každý tým vybrat podle svého gusta. Tradiční Cyrilometodějské slavnosti v Radslavicích zpestřila v sobotu dopoledne soutěž ve vaření kotlíkových gulášů.
Prostějov /SERIÁL/ – Prostějovský deník ve spolupráci s Agel Sport Clinic už zná jména pětice statečných žen, které se rozhodly zatočit s kily, změnit svůj životní styl a účastnit se programu redukce váhy v hodnotě pěti tisíc korun. Výherkyně se budou po tři měsíce ve spolupráci s nejrůznějšími odborníky snažit o změnu svého životního stylu.
Zlínský kraj - /RECEPTY, ROZHOVOR/ Než kapr skončí na štedrovečerním stole, absolvuje dlouhou cestu. Jak jej správně vybrat a podle čeho, na co si dát pozor a jak se pohybují ceny, prozradil v krátkém rozhovoru Marek Žákovský z firmy Ryby Lukov.
Praha - V říjnu na pultech vzrostly ceny brambor, paprik, rajčat i mrkve, ukázala dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu. Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslava Zemana cena zeleniny možná nepoklesne až do příští sklizně.
Šanov /REPORTÁŽ/ – Od šanovského fotbalového hřiště je cítit dým. Za zdí oddělující travnatou plochu od sousedního pole hoří pod sedmero kotlíky sedmero ohňů. Trpaslíci tu ovšem nejsou. Místo nich zde pracuje sedm skupin dospělých lidí, kteří se točí kolem baculatých nádob s bublajícím obsahem. Přidávají do nich brambory, kysané zelí či nakrájené špekáčky. „Přines papriku," ozývá se od jednoho z ohňů. A jedna z mála žen, které se účastní 2. Gulášového festivalu v Šanově sype mletou papriku do bublající sedmilitrové lázně s budoucím gulášem. Jinak své kulinářské umění předvádějí v drtivé většině muži.
Třebestovice /FOTOGALERIE/ - Fíky, melouny, mandle, bílé broskve, tabák, ale také rajčata, papriky, okurky a vinná réva. To všechno v těchto dnech a týdnech dozrává, či už je k nakousnutí na zahrádce pěstitele Jiřího Vrzala z Třebestovic na Nymbursku. A jak se jeho plodiny vyrovnávají s tropickými teplotami letošního července? A jsou spíše na škodu, nebo ku prospěchu věci?
Třebestovice - Fíky, melouny, mandle, bílé broskve, tabák, ale také rajčata, papriky, okurky a vinná réva. To všechno v těchto dnech a týdnech dozrává, či už je k nakousnutí na zahrádce třebestovického pěstitele Jiřího Vrzala. A jak se jeho plodiny vyrovnávají s tropickými teplotami letošního července? A jsou spíše na škodu, nebo ku prospěchu věci?
Šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Le Terroir se stal Jan Punčochář už ve 23 letech. Za jeho desetiletého působení restaurace opakovaně získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Dnes tento originální kuchař čaruje v kuchyni restaurace Grand Cru, která se rychle stala populární mimo jiné i proto, že tu dělají výborné uzené speciality.
Hodonínsko – O následujícím prodlouženém víkendu čeká na lačné návštěvníky řada kulturních akcí. Na své si přijdou opravdoví gurmáni, kteří mohou v Bukovanech podráždit své chuťové pohárky na akci s názvem Bukovanský gulášek. Pro převážně mužskou část osazenstva je připravený den otevřených dveří v hovoranské střelnici. Milovníci zvířat by určitě neměli vynechat Vítání ptačího zpěvu v Miloticích.
Jižní Čechy - Na několik nelegálně pracujících a pobývajících cizinců narazili strážci zákona při celorepublikové akci Paprika. Krajský policejní mluvčí Jiří Matzner vysvětlil, že prvního muže objevili policisté minulou středu při pobytové kontrole na staveništi v krajském městě. Předložil ukrajinský pas a povolení k pobytu na území Rumunska, české pracovní povolení ovšem neměl.
Praha - Dvojnásobný úspěch si v neděli připsali příslušníci pražské cizinecké policie, jimž o víkendu vyvrcholila poslední etapa bezpečnostního opatření s krycím názvem Paprika. Ta nečekaně „opepřila" život hned dvěma rodinám z Kosova, které se nezávisle na sobě pohybovaly na našem území nejenom bez víza, ale dokonce i bez cestovních dokladů, informovala v pondělí Iveta Martínková z ředitelství pražské policie.
Nejen majitelé vytápěných skleníků, ale také pilní pěstitelé, kteří nechtějí nic zanedbat, nemají volno ani v lednu, kdy ostatní zahrádkáři pouze přemýšlejí o budoucích výsevech.
Průzkumy ukazují, že většina populace přibere o vánočních svátcích 2-4 kg. Na vině je přejídání, ale i nevhodná skladba jídelníčku, méně pohybu a konzumace alkoholu či sladkých nápojů.
Chrudim - Průzkumy ukazují, že většina populace přibere o vánočních svátcích 2-4 kg. Na vině je přejídání, ale i nevhodná skladba jídelníčku, méně pohybu a konzumace alkoholu či sladkých nápojů.
Chrudim - Průzkumy ukazují, že většina populace přibere o vánočních svátcích 2-4 kg. Na vině je přejídání, ale i nevhodná skladba jídelníčku, méně pohybu a konzumace alkoholu či sladkých nápojů.
Lhota pod Libčany - Během letošní sklizně ačokči (jedná se křížence papriky a okurky, který se používá na přípravu pokrmů jako paprika) byla na Královéhradecku zaznamenána vskutku rarita.
Bruntál – Jedinečnou sbírkou silně pálivých feferonů a paprik se může chlubit Milan Jánošík z osady Na Vyhlídce v Bruntále. Jeho sbírka se rok od roku neustále rozrůstá.
Svitavy – Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin.
Bruntál, Olomouc /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Po loňském vítězství v podzimní etapě výstavy Flora Olomouc bruntálští pěstitelé a aranžéři dosáhli letos druhého místa za nejlepší expozici a čestného uznání za kolekci paprik.
Mělník /FOTOGALERIE/ - Jakub Pátra z Mělníka se pustil do netradičního experimentu, který mu přináší plody. Doslova. Ve dvou fóliovnících nedaleko Mělníka totiž pěstuje domácí chilli papričky, které po dozrání sám konzumuje nebo je nabízí místním milovníkům této pálivé dobroty.
Mělník - Jakub Pátra z Mělníka se pustil do netradičního experimentu, který mu přináší plody. Doslova. Ve dvou fóliovnících nedaleko Mělníka totiž pěstuje domácí chilli papričky, které po dozrání sám konzumuje nebo je nabízí místním milovníkům této pálivé dobroty.
Díky teplému počasí, občasným bouřkám a přeháňkám začaly růst houby. A protože houbaři hlásí bohaté úlovky z různých koutů Čech a Moravy, nabízíme jim pro inspiraci zajímavé recepty.