Domažlice – Pekárna v Domažlicích, která po desetiletí zásobovala pečivem a chlebem celý region, k prvnímu únoru končí. Běžné pečivo jako rohlíky a housky, které se zde poslední půlrok pekly, se budou dovážet z Klatov.
Rožnov pod Radhoštěm – Vůně domácích klobás, křupavé pečivo právě vytažené z pece a spousta domácích výrobků. Tak budou vypadat první farmářské trhy, které se uskuteční tuto sobotu na nádvoří Rožnovských pivních lázní.
Mostecko – Sněhová kalamita zasáhla poprvé výrazněji i Mostecko. Silničáři včera museli uzavřít silnice do hor z Horního Jiřetína i z Litvínova. Horalé tak byli bez pečiva a děti se nedostaly do školy. Pokud by v horských oblastech došlo k úrazu, zástupci obcí mají krizový plán. Dnes jsou již silnice do hor sjízdné a otevřené.
Fryšták /FOTOGALERIE/ – Voňavá, nadýchaná bábovka a k ní dobrá káva anebo čaj. Spojení, které vyvolává představu domácí pohody a klidu. Není to přitom pečivo typické pouze pro Moravu či Čechy, v různých obdobách ji dobře znají i obyvatelé dalších sousedních zemí.
Klatovy – Prohlédnout si výrobu dortů a pečiva v novém centru odborného výcviku, ale třeba i pohladit si poměrně netradiční pomůcku – skoro pětimetrovou krajtu – mohli v pátek návštěvníci Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech
Přerov – Vánočka patří mezi nejstarší obřadní vánoční pečivo a už za vlády Václava IV. jistý mnich z Břevnovského kláštera zmiňuje pečivo zvané „húsce“, dnes známé jako vánočka nebo také „štědrovka“.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Děčínsko – Doprava na Děčínsku zkolabovala v noci ze středy na čtvrtek hned na několika místech. Silnici z Děčína do Ludvíkovic a Huntířova zablokovaly kamiony, stejně tak v Markvarticích, Chřibské a Rybništi v Jiřetíně pod Jedlovou a Benešově nad Ploučnicí.
Znojmo /PODNIKÁNÍ NA ZNOJEMSKU/ - Jako známý Vilém, který peče housky a očička má ouzký z písně Nadi Urbánkové, se mnohdy v životě cítil čtyřiapadesátiletý rodák ze Znojma Jan Růžička.
Brno /FOTOGALERIE/ - Dobré pečivo, máslo, parmská šunka, salát a dresing. Tak může vypadat chutná bageta. A když má pětatřicet centimetrů, tak je maxi. Právě takovou bagetu do sebe nasoukal za dvě minuty a tři vteřiny Kamil Hamerský z Víru na Žďársku. Vytvořil tím nový český rekord v pojídání baget. A zapsal se do české knihy rekordů.
Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Dobré pečivo, máslo, parmská šunka, salát a dresing. Tak může vypadat chutná bageta. A když má pětatřicet centimetrů, tak je maxi. Právě takovou bagetu do sebe nasoukal za dvě minuty a tři vteřiny Kamil Hamerský z Víru na Žďársku. Vytvořil tím nový český rekord v pojídání baget. A zapsal se do české knihy rekordů.
Liberec – Mléčný bar nebo bufet. Slova, která Liberečané téměř zapomněli. Móda amerických hamburgráren je převálcovala. Nyní se vrací. Poctivé jídlo, pečivo či chlebíčky. A třeba „na stojáka“.
Rokycany – Téměř o tunu a půl potravy pro zvířata na zimu se postarali žáci rokycanské Základní školy Čechova ulice. Sbírali lesní plody, staré pečivo a skořápky.
Brno – Téměř třiapadesát milionů korun, tolik budou muset zaplatit pekárny Delta, Penam a Odkolek. Krajský soud v Brně totiž ve čtvrtek potvrdil pokutu, kterou pekárnám uložil loni antimonopolní úřad. Pekárny se totiž podle něj od roku 2003 domlouvaly na společném zdražení pečiva u svých odběratelů.
Praha – Neodvratné zdražení pekárenských výrobků nedopadne na spotřebitele takovou silou, jak tvrdí pekaři. I kdyby při vyjednávání s obchodníky prosadili výrazně vyšší ceny chleba a rohlíků, prodejci je nepoženou tak vysoko jako v letech 2007 až 2008. Tehdy bylo pečivo rekordně drahé, rohlík stál až 2,50 koruny.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Na Valašsku i v oblasti Bílých Karpat se mezi oblíbenými krajovými recepty objevují osúchy – slané pečivo, pro které je charakteristická chuť česneku.
Praha - Pečivo na pultech tuzemských obchodů patrně brzy podraží. Pekaři, kterým v důsledku výrazného růstu cen obilí vzrostly náklady, chtějí, aby jim obchodníci začali za jejich výrobky platit více než doposud.
Karvinsko – Za chléb a pečivo zřejmě zaplatíme v nejbližších týdnech zase o něco více. Některé pekárny na Karvinsku totiž počítají s minimálně patnáctiprocentním zvýšením cen za tyto výrobky.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Ceny potravinářské pšenice poletí vzhůru. Na vině není jen současná situace v Rusku, které kvůli neúrodě od srpna zakázalo její vývoz.
Jindřichohradecko – Zdražení mouky je takzvanou ránou pod pás malým pekárnám i na Jindřichohradecku. K navýšení cen vedla neúroda obilí v celé Evropě a požáry v Rusku.Přitom majitelé pekáren v okrese si museli i tak dosud pracně udržovat svou klientelu. Supermarkety, kde stojí pečivo zlomek jejich ceny, jim ji stále neúprosně odvádějí. Většina zákazníků dá raději přednost levnějšímu zboží.
Kámen – Zemědělce letos potrápilo počasí. Výnosy obilovin jsou nižší. Nejen o tom hovořil Josef Houček, předseda okresního zemědělského svazu a ředitel Výrobně obchodního družstva v Kámeně, v rozhovoru pro Deník.
Zlínský kraj – Letošní rozmary počasí připravily nejednu krušnou chvilku snad již každému. Včelaři naříkali nad nedostatkem medu, majitelé kempů nad menší obsazeností svých zařízení, hasiči se zapotili při likvidaci povodní.
Kroměřížsko – Z obecního rozhlasu se rozléhá informace o příjezdu pojízdné prodejny… a za pár hodin je skutečně tam. S pečivem, uzeninami či domácími potřebami, o co je zájem.
Vyškovsko - K snídani křupavé pečivo z obilí vypěstovaného bez použití herbicidů a pesticidů, k tomu lahodný kozí sýr přímo od farmáře, vše zapíjené mlékem od krav chovaných na ekologické farmě. Snídaně, kterou by zřejmě rádi viděli odborníci na zdravou výživu každé ráno na stole. Ačkoliv biopotraviny získávají obecně stále větší oblíbenost, v regionu jsou k nim lidé spíš skeptičtí.
Praha- Růst cen obilí v důsledku jeho letošní nižší sklizně patrně jen málo ovlivní cenu pečiva, více však mohou vzrůst ceny masa. Včera to prohlásil prezident Agrární komory Jan Veleba.
Region – Osmašedesátiletá Františka Hlavová z Pálečku na Slánsku se na Deník obrátila s netradiční prosbou o pomoc.
V poslední době ji trápí nekvalitní pečivo, přesně chléb, který jí začne plesnivět hned druhý den poté, co ho zakoupí. Deník proto začal pátrat, jak by mohly hospodyňky trochu ušetřit a nemusely velkou část jedné ze základních potravin zbytečně vyhazovat.
Kladensko – Osmašedesátiletá Františka Hlavová z Pálečku na Slánsku se na Kladenský deník obrátila s netradiční prosbou o pomoc. V poslední době ji trápí nekvalitní pečivo, přesně chléb, který jí začne plesnivět hned druhý den poté, co ho zakoupí. Deník proto začal pátrat, jak by mohly hospodyňky trochu ušetřit a nemusely velkou část jedné ze základních potravin zbytečně vyhazovat.
Kroměřížsko – O něco hlouběji do kapsy budou mít možná už za pár měsíců také zákazníci z kroměřížského regionu. Visí nad nimi totiž hrozba dalšího zdražování: tentokrát pečiva.
Příbram /ROZHOVOR/ - Březové Hory vPříbrami byly po celý víkend plné nejen návštěvníků Prokopské pouti, ale i pěstitelů a různých řemeslníků, kteří sem přijeli nabídnout výsledky své práce. Šikovné ruce nezapřela ani jednapadesátiletá Libuše Pokorná ze Sedlčan. Už patnáct let se věnuje výrobě originálního vizovického pečiva a nutno dodat, že její práce je na první pohled knerozeznání od výrobků zkeramiky.