Brno /FOTOGALERIE/ - Dobré pečivo, máslo, parmská šunka, salát a dresing. Tak může vypadat chutná bageta. A když má pětatřicet centimetrů, tak je maxi. Právě takovou bagetu do sebe nasoukal za dvě minuty a tři vteřiny Kamil Hamerský z Víru na Žďársku. Vytvořil tím nový český rekord v pojídání baget. A zapsal se do české knihy rekordů.
Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Dobré pečivo, máslo, parmská šunka, salát a dresing. Tak může vypadat chutná bageta. A když má pětatřicet centimetrů, tak je maxi. Právě takovou bagetu do sebe nasoukal za dvě minuty a tři vteřiny Kamil Hamerský z Víru na Žďársku. Vytvořil tím nový český rekord v pojídání baget. A zapsal se do české knihy rekordů.
Liberec – Mléčný bar nebo bufet. Slova, která Liberečané téměř zapomněli. Móda amerických hamburgráren je převálcovala. Nyní se vrací. Poctivé jídlo, pečivo či chlebíčky. A třeba „na stojáka“.
Rokycany – Téměř o tunu a půl potravy pro zvířata na zimu se postarali žáci rokycanské Základní školy Čechova ulice. Sbírali lesní plody, staré pečivo a skořápky.
Brno – Téměř třiapadesát milionů korun, tolik budou muset zaplatit pekárny Delta, Penam a Odkolek. Krajský soud v Brně totiž ve čtvrtek potvrdil pokutu, kterou pekárnám uložil loni antimonopolní úřad. Pekárny se totiž podle něj od roku 2003 domlouvaly na společném zdražení pečiva u svých odběratelů.
Praha – Neodvratné zdražení pekárenských výrobků nedopadne na spotřebitele takovou silou, jak tvrdí pekaři. I kdyby při vyjednávání s obchodníky prosadili výrazně vyšší ceny chleba a rohlíků, prodejci je nepoženou tak vysoko jako v letech 2007 až 2008. Tehdy bylo pečivo rekordně drahé, rohlík stál až 2,50 koruny.
Slovácko /FOTOGALERIE/ - Na Valašsku i v oblasti Bílých Karpat se mezi oblíbenými krajovými recepty objevují osúchy – slané pečivo, pro které je charakteristická chuť česneku.
Praha - Pečivo na pultech tuzemských obchodů patrně brzy podraží. Pekaři, kterým v důsledku výrazného růstu cen obilí vzrostly náklady, chtějí, aby jim obchodníci začali za jejich výrobky platit více než doposud.
Karvinsko – Za chléb a pečivo zřejmě zaplatíme v nejbližších týdnech zase o něco více. Některé pekárny na Karvinsku totiž počítají s minimálně patnáctiprocentním zvýšením cen za tyto výrobky.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Ceny potravinářské pšenice poletí vzhůru. Na vině není jen současná situace v Rusku, které kvůli neúrodě od srpna zakázalo její vývoz.
Jindřichohradecko – Zdražení mouky je takzvanou ránou pod pás malým pekárnám i na Jindřichohradecku. K navýšení cen vedla neúroda obilí v celé Evropě a požáry v Rusku.Přitom majitelé pekáren v okrese si museli i tak dosud pracně udržovat svou klientelu. Supermarkety, kde stojí pečivo zlomek jejich ceny, jim ji stále neúprosně odvádějí. Většina zákazníků dá raději přednost levnějšímu zboží.
Kámen – Zemědělce letos potrápilo počasí. Výnosy obilovin jsou nižší. Nejen o tom hovořil Josef Houček, předseda okresního zemědělského svazu a ředitel Výrobně obchodního družstva v Kámeně, v rozhovoru pro Deník.
Zlínský kraj – Letošní rozmary počasí připravily nejednu krušnou chvilku snad již každému. Včelaři naříkali nad nedostatkem medu, majitelé kempů nad menší obsazeností svých zařízení, hasiči se zapotili při likvidaci povodní.
Kroměřížsko – Z obecního rozhlasu se rozléhá informace o příjezdu pojízdné prodejny… a za pár hodin je skutečně tam. S pečivem, uzeninami či domácími potřebami, o co je zájem.
Vyškovsko - K snídani křupavé pečivo z obilí vypěstovaného bez použití herbicidů a pesticidů, k tomu lahodný kozí sýr přímo od farmáře, vše zapíjené mlékem od krav chovaných na ekologické farmě. Snídaně, kterou by zřejmě rádi viděli odborníci na zdravou výživu každé ráno na stole. Ačkoliv biopotraviny získávají obecně stále větší oblíbenost, v regionu jsou k nim lidé spíš skeptičtí.
Praha- Růst cen obilí v důsledku jeho letošní nižší sklizně patrně jen málo ovlivní cenu pečiva, více však mohou vzrůst ceny masa. Včera to prohlásil prezident Agrární komory Jan Veleba.
Region – Osmašedesátiletá Františka Hlavová z Pálečku na Slánsku se na Deník obrátila s netradiční prosbou o pomoc.
V poslední době ji trápí nekvalitní pečivo, přesně chléb, který jí začne plesnivět hned druhý den poté, co ho zakoupí. Deník proto začal pátrat, jak by mohly hospodyňky trochu ušetřit a nemusely velkou část jedné ze základních potravin zbytečně vyhazovat.
Kladensko – Osmašedesátiletá Františka Hlavová z Pálečku na Slánsku se na Kladenský deník obrátila s netradiční prosbou o pomoc. V poslední době ji trápí nekvalitní pečivo, přesně chléb, který jí začne plesnivět hned druhý den poté, co ho zakoupí. Deník proto začal pátrat, jak by mohly hospodyňky trochu ušetřit a nemusely velkou část jedné ze základních potravin zbytečně vyhazovat.
Kroměřížsko – O něco hlouběji do kapsy budou mít možná už za pár měsíců také zákazníci z kroměřížského regionu. Visí nad nimi totiž hrozba dalšího zdražování: tentokrát pečiva.
Příbram /ROZHOVOR/ - Březové Hory vPříbrami byly po celý víkend plné nejen návštěvníků Prokopské pouti, ale i pěstitelů a různých řemeslníků, kteří sem přijeli nabídnout výsledky své práce. Šikovné ruce nezapřela ani jednapadesátiletá Libuše Pokorná ze Sedlčan. Už patnáct let se věnuje výrobě originálního vizovického pečiva a nutno dodat, že její práce je na první pohled knerozeznání od výrobků zkeramiky.
Tišnov – Ovoce, zelenina, pečivo, moučníky, mléčné výrobky, koření nebo originální ručně dělané dárkové předměty zaplní v sobotu tišnovské náměstí. Od tohoto týdne se trhy na tišnovském náměstí budou konat každou sobotu až do šestého listopadu.
Liberec – I přes uplakané počasí naplnila v pátek prostranství před libereckou Plazou vůně kozího sýra, klobás a pečiva. Proběhl zde totiž malý trh zvaný Den potravinářů Libereckého kraje, kde měli výrobci potravin z Libereckého kraje možnost nabízet své výrobky.
Liberec – I přes uplakané počasí naplnila v pátek prostranství před libereckou Plazou vůně kozího sýra, klobás a pečiva. Proběhl zde totiž malý trh zvaný Den potravinářů Libereckého kraje, kde měli výrobci potravin z Libereckého kraje možnost nabízet své výrobky.
Valašsko /AKTUALIZOVÁNO/ – Choryně vydřela tři body s favorizovaným Podlesím. Derby v Hovězí ovládli překvapivě hosté. V zápase o to, kdo si zvedne sebevědomí porazila Janová Zašovou. Valašská Polanka měla namále, ale jarní neporazitelnost uhájila.
Opatov - V městysu Opatov o pekaře nouze nikdy nebyla. Ještě před válkou jich tu působilo hned několik. Po sametové revoluci v tradici pekařského řemesla pokračovali dva - Miroslav Paulas a Radim Ježek.
Jižní Morava /ŘEMESLA JIŽNÍ MORAVY/ – Základní postupy při pečení chleba se měnily jen minimálně. Velkou část práce přitom dodnes zvládají v malých pekárnách ručně.
Střelná /FOTOGALERIE/ – V ryze ženskou záležitost se proměnil dvoudenní kurz pečení a zdobení medového pečiva, který se uskutečnil v pátek a sobotu ve Střelné na Hornolidečsku.
Žďársko – Velké i malé pekárny v tuzemsku snižují výrobu. Zákazníci meziročně nakupují přibližně o deset procent pečiva méně. Šetří a ani žďárský okres není výjimkou.