Kámen – Zemědělce letos potrápilo počasí. Výnosy obilovin jsou nižší. Nejen o tom hovořil Josef Houček, předseda okresního zemědělského svazu a ředitel Výrobně obchodního družstva v Kámeně, v rozhovoru pro Deník.
Zlínský kraj – Letošní rozmary počasí připravily nejednu krušnou chvilku snad již každému. Včelaři naříkali nad nedostatkem medu, majitelé kempů nad menší obsazeností svých zařízení, hasiči se zapotili při likvidaci povodní.
Kroměřížsko – Z obecního rozhlasu se rozléhá informace o příjezdu pojízdné prodejny… a za pár hodin je skutečně tam. S pečivem, uzeninami či domácími potřebami, o co je zájem.
Vyškovsko - K snídani křupavé pečivo z obilí vypěstovaného bez použití herbicidů a pesticidů, k tomu lahodný kozí sýr přímo od farmáře, vše zapíjené mlékem od krav chovaných na ekologické farmě. Snídaně, kterou by zřejmě rádi viděli odborníci na zdravou výživu každé ráno na stole. Ačkoliv biopotraviny získávají obecně stále větší oblíbenost, v regionu jsou k nim lidé spíš skeptičtí.
Praha- Růst cen obilí v důsledku jeho letošní nižší sklizně patrně jen málo ovlivní cenu pečiva, více však mohou vzrůst ceny masa. Včera to prohlásil prezident Agrární komory Jan Veleba.
Region – Osmašedesátiletá Františka Hlavová z Pálečku na Slánsku se na Deník obrátila s netradiční prosbou o pomoc.
V poslední době ji trápí nekvalitní pečivo, přesně chléb, který jí začne plesnivět hned druhý den poté, co ho zakoupí. Deník proto začal pátrat, jak by mohly hospodyňky trochu ušetřit a nemusely velkou část jedné ze základních potravin zbytečně vyhazovat.
Kladensko – Osmašedesátiletá Františka Hlavová z Pálečku na Slánsku se na Kladenský deník obrátila s netradiční prosbou o pomoc. V poslední době ji trápí nekvalitní pečivo, přesně chléb, který jí začne plesnivět hned druhý den poté, co ho zakoupí. Deník proto začal pátrat, jak by mohly hospodyňky trochu ušetřit a nemusely velkou část jedné ze základních potravin zbytečně vyhazovat.
Kroměřížsko – O něco hlouběji do kapsy budou mít možná už za pár měsíců také zákazníci z kroměřížského regionu. Visí nad nimi totiž hrozba dalšího zdražování: tentokrát pečiva.
Příbram /ROZHOVOR/ - Březové Hory vPříbrami byly po celý víkend plné nejen návštěvníků Prokopské pouti, ale i pěstitelů a různých řemeslníků, kteří sem přijeli nabídnout výsledky své práce. Šikovné ruce nezapřela ani jednapadesátiletá Libuše Pokorná ze Sedlčan. Už patnáct let se věnuje výrobě originálního vizovického pečiva a nutno dodat, že její práce je na první pohled knerozeznání od výrobků zkeramiky.
Tišnov – Ovoce, zelenina, pečivo, moučníky, mléčné výrobky, koření nebo originální ručně dělané dárkové předměty zaplní v sobotu tišnovské náměstí. Od tohoto týdne se trhy na tišnovském náměstí budou konat každou sobotu až do šestého listopadu.
Liberec – I přes uplakané počasí naplnila v pátek prostranství před libereckou Plazou vůně kozího sýra, klobás a pečiva. Proběhl zde totiž malý trh zvaný Den potravinářů Libereckého kraje, kde měli výrobci potravin z Libereckého kraje možnost nabízet své výrobky.
Liberec – I přes uplakané počasí naplnila v pátek prostranství před libereckou Plazou vůně kozího sýra, klobás a pečiva. Proběhl zde totiž malý trh zvaný Den potravinářů Libereckého kraje, kde měli výrobci potravin z Libereckého kraje možnost nabízet své výrobky.
Valašsko /AKTUALIZOVÁNO/ – Choryně vydřela tři body s favorizovaným Podlesím. Derby v Hovězí ovládli překvapivě hosté. V zápase o to, kdo si zvedne sebevědomí porazila Janová Zašovou. Valašská Polanka měla namále, ale jarní neporazitelnost uhájila.
Opatov - V městysu Opatov o pekaře nouze nikdy nebyla. Ještě před válkou jich tu působilo hned několik. Po sametové revoluci v tradici pekařského řemesla pokračovali dva - Miroslav Paulas a Radim Ježek.
Jižní Morava /ŘEMESLA JIŽNÍ MORAVY/ – Základní postupy při pečení chleba se měnily jen minimálně. Velkou část práce přitom dodnes zvládají v malých pekárnách ručně.
Střelná /FOTOGALERIE/ – V ryze ženskou záležitost se proměnil dvoudenní kurz pečení a zdobení medového pečiva, který se uskutečnil v pátek a sobotu ve Střelné na Hornolidečsku.
Žďársko – Velké i malé pekárny v tuzemsku snižují výrobu. Zákazníci meziročně nakupují přibližně o deset procent pečiva méně. Šetří a ani žďárský okres není výjimkou.
Praha - Tuzemské pekárny loni dle kvalifikovaných odhadů vyrobily o deset procent méně pečiva než v roce 2008. Na internetových stránkách Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR to uvedl předseda jeho představenstva Oldřich Týř.
Velké Opatovice – Asi dvacítka zájemců, hlavně žen, využila v sobotu ve Velkých Opatovicích možnosti naučit se zdobit medové pečivo. Kurz zdobení perníčků velikonočními motivy pro uspořádala tamní základní organizace Českého svazu včelařů.
Blanensko /TIPY NA VÍKEND/ - Víkend nabízí pestrou paletu výstav i kurz velikonočního zdobení pečiva. V Olešnici se ještě lyžuje, v Kunštátě zazpívá Jiří Zmožek.
Jablonec n. N. - Trvanlivé pečivo, sušenky, cukrovinky a 22 pekařských přepravek odcizil neznámý pachatel v prodejně s pečivem v ulici U Přehrady v Jablonci.
Teplicko - Vodní nádrž Barbora v Oldřichově je zamrzlá, a tak místní chodí „přilepšit“ labutím, lyskám a kachnám, které se stáhly na kousek nezamrzlé vodní plochy a s vděčností přijímají tvrdé pečivo, které jim lidé nosí.
Olomouc – Klíče, mobilní telefon, sáček se starými rohlíky, pohřební náhrobek a hlavně jízdní kola. I takové věci se objevují v evidencích ztrát a nálezů obcí a měst na Olomoucku.
Ostrava /FOTOGALERIE, DISKUSE/ - Představitelé Moravské Ostravy a Přívozu chtějí více než dvojnásobně zvýšit nájemné jedinému biozemědělci v Ostravě a pekaři bezlepkového pečiva v prodejně Zdravé výživy. Pokud na to dojde, znamená to likvidaci živnostníka.
Poděbrady - K zimním procházkám Poděbraďáků podél Labe často patří už tradiční krmení labutí, divokých kachen a lysek. Znamená to jejich záchranu nebo jim tato strava škodí?
Bez dostatečného příjmu sacharidů by dětský organismus neměl dostatek energie nejen na fyzické aktivity, ale ani na správný růst a vývoj. Dobrým zdrojem sacharidů je například pečivo a cereálie, které jsou bohaté na vitaminy, minerální látky a vlákninu.
ČR - Výběrem pečiva může člověk podle odbornice na zdravou výživu Moniky Divišové ovlivnit svoji náladu i štíhlou linii. Bílé pečivo podle ní způsobuje výkyvy nálady, zatímco celozrnné pečivo přispívá k vyrovnanosti - prý nejen hladin krevního cukru, ale i nálady.
Ostrava – Co vše se může stát předmětem zájmu zlodějů? Ostravští policisté prověřují v posledních dnech krádeže časopisů, železného šrotu, ale také například pečiva.
Kroměřížsko /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ – Bez proudu, bez pečiva a bez řady dalších běžných prostředků se musely během pátku až neděle obejít některé vesnice na Kroměřížsku.
Jevišovice /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Devětatřicetiletý profesionální pekař Vladimír Polášek z Moravských Budějovic otevřel pekárnu a prodejnu pečiva v Jevišovicích. Začíná péct žitný chléb.
Prostějovsko – S příchodem zimy a trvalejších mrazů nastává i nelehké období pro ptáky. Lidé jim proto pomáhají a přilepšují nasypáváním různých dobrot do balkonových či zahradních krmítek. Ne všechno je však pro opeřence vhodné.
Most – Nejlepší medové pečivo letos připravila teprve patnáctiletá studentka. Porotci ji vybrali z rekordních třiadvaceti vzorků, které museli ochutnat.
Voní–li byt kořením a medem, mají to na svědomí perníčky. Naši předkové jimi zdobili nejenom sváteční stůl, ale spolu s jablíčky a vlašskými ořechy také vánoční stromek.
Zlínsko – Dvě netradiční krádeže se odehrály v úterý 8. prosince na Zlínsku. V prvním případě se ztratilo pečivo, ve druhém si žena odnesla z ubytovny mikrovlnku, kterou pak její přítel prodal do zastavárny.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ - Od počátku měsíce se rozběhl v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech kurz výroby vizovického pečiva, jehož lektorkou je Stanislava Žabková z Vizovic.