V centru Olomouce je možné najít skrytou v uličce u Dolního náměstí pekárnu Pastryum, kde nabízejí různé druhy francouzského pečiva. Zákazníci si tak mohou pochutnat na Pain au chocolat, Cruffinu anebo nově na větrníku.
Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.
/FOTO, VIDEO/ Dalším symbolem přicházejícího jara je i začátek letošních farmářských trhů na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. V pátek se časně ráno na tradičních místech objevily stánky nabízející čerstvou zeleninu, řemeslně vyráběné pečivo, sazenice od okrasných květin až po jahody, nebo třeba sýrařské výrobky.
Žiji v Rokycanech od narození a jsem regionu ze srdce vděčná za velké množství přírodních krás, které svým obyvatelům nabízí. K mým oblíbeným procházkám patří častá návštěva Borku s rybníky a blízkým lesem.
Jak z gumových rohíků udělat zase měkké a křupavé? Jistě jste už zažili sobotní ráno, kdy při pohledu z okna máte velkou radost, že do tohohle počasí nikam nemusíte. Jediné, co tomu chybí, je voňavý, krásně křupavý rohlík k snídani. Ty včerejší jsou už úplně gumové. Nemusí ale skončit na strouhanku, během chvilky můžete starší pečivo zase oživit. Jednoduchých způsobů, jak včerejší pečivo zachránit a udělat z něj zase vláčné a chutné, je několik. Všechny jsou snadné a rychlé. Za pár minut už se můžete do chutného rohlíku zakousnout.
Nejen v zimě míří řada lidí s dětmi k rybníkům s dobrým úmyslem přilepšit vodnímu ptactvu a odnést si odsud zážitek. Mnohé kachny nebo labutě jsou totiž díky častým návštěvám lidí krotké a některé se dají krmit přímo z ruky. I přes osvětu ale někteří lidé stále netuší, že měkkým pečivem jim mohou ublížit. Pokud chtějí odcházet s dobrým pocitem, volit by měli jinou potravu.
Celníci na pražské tržnici SAPA odhalili při rutinní kontrole vozidlo převážející nelegální živočišné produkty. Řidič vozidla Mercedes Benz měl označení pro převoz pečiva a tvrdil, že veze zeleninu a ovoce.
Snad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.
Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Plno práce mají v těchto týdnech budoucí cukrářky na Střední škole gastronomie, farmářství a služeb v Jeseníku. Vrcholí sezona příprav vánočního cukroví. Učnice ho letos napečou pět metráků.
Vanilkové rohlíčky, linecké kolečka nebo včelí úly si už zanedlouho užijí Jihomoravané u vánočních pohádek. Oproti loňsku stoupla cena vánočního cukroví na jihu Moravy pouze mírně, kilo oblíbených pochoutek pořídí zájemci od přibližně šesti set do dvanácti set korun.
Zámek Častolovice prosí, aby návštěvníci nekrmili zvířata ve zvěřinci a v oboře pečivem ani jinými nevhodnými potravinami. Právě špatně zvolené krmení se stalo osudným jednomu ze zámeckých srnečků.
Zámek Častolovice prosí, aby návštěvníci nekrmili zvířata ve zvěřinci a v oboře pečivem ani jinými nevhodnými potravinami. Právě špatně zvolené krmení se stalo osudným jednomu ze zámeckých srnečků.
/FOTOGALERIE/ Vizovické pečivo, ze kterého lze vyrobit krásný vánoční dáreček, obdivujeme už dvě století. Tato lidová technika je dobrodružství jako stvořené pro dlouhé zimní večery. Děti naší školní družiny si již několik let vždy před Vánoci zkouší s paní Miluší Šímovou, která se technice vizovického těsta věnuje již několik let, vyrobit drobné vánoční dárky.
Vrkoč. Je to sice česká tradice, ale podobné obřadní pečivo pekli a pečou i jiné národy z Evropy. Jinými slovy, co kdyby letošní vánočka vypadala méně obvykle?
Druhé listopadové farmářské trhy opět míří na Tylovo nábřeží v Hradci Králové. V sobotu 18. listopadu tu budou farmáři a lokální prodejci připraveni od 9 do 13 hodin. Doprovodný program se uskuteční ve spolupráci s Kvíčerovskou pekárnou. Nebudou chybět ani oblíbené tvořivé dílničky. Tentokrát budou děti vyrábět ježky.
/KOMENTÁŘ/ Všichni to určitě znáte, ráno si zajdete do obchodu pro čerstvé rohlíky ke snídani. Nic neobvyklého, ale napadlo vás, že se ty rohlíky nějak musely do obchodu dopravit, aby jste si je mohli ráno koupit? Při pečení pečiva je velký podíl práce v noci, i pečivo se vlastně rozváží pozdě v noci, dalo by se říct nad ránem. Ještě v době, kdy se i mléko rozváželo v noci, se v zimě říkalo, že pekaři a mlékaři jsou mistři v jízdě na neposypaných silnicích.
/KOMENTÁŘ/ Všichni to určitě znáte, ráno si zajdete do obchodu pro čerstvé rohlíky ke snídani. Nic neobvyklého, ale napadlo vás, že se ty rohlíky nějak musely do obchodu dopravit, aby jste si je mohli ráno koupit? Při pečení pečiva je velký podíl práce v noci, i pečivo se vlastně rozváží pozdě v noci, dalo by se říct nad ránem, aby bylo ráno v obchodech, kde si je koupíme. Ještě v době, kdy se i mléko rozváželo v noci, se v zimě říkalo, že pekaři a mlékaři jsou mistři v jízdě na neposypaných silnicích.
Přestože ve Stříbře nabízí pečivo hned tři velké obchodní řetězce a několik menších obchodů, soukromé Pekařství Kuri Stříbro o své klienty nepřichází, naopak pro slané a sladké pečivo přichází stále více nových zákazníků.
Čerstvým pečivem a dobrou kávou vonící kousek Francie ve Ztracené ulici, Bubble Tea kavárna místo masny na Dolním náměstí nebo Pipena v Denisce avizující kuřecí pečínky. To jsou některé novinky ve skladbě provozoven v centru Olomouce z poslední doby. Uzavřena naopak nadále zůstává Krajinská lékárna a prázdné jsou prostory na Horním náměstí, které v lednu vyklidila cukrárna AIDA.
Asi ten příběh znáte. Je o vídeňském pekaři, který v roce 1683, kdy Turci dobývali Vídeň, pracoval v obležené metropoli dlouho do noci. Jako jeden z mála tehdy zaslechl, jak se nepřátelé snaží podkopat městské hradby. Zburcoval obránce a útok byl odražen. Na počest vítězství nad Osmanskou říší pak začal vyrábět pečivo ve tvaru půlměsíce. V Čechách se tomuto voňavému výtvoru říká rohlík – podle staročeského výrazu „rohel“ („rohatý“). Jak už to tak bývá, realita se od pohádky značně liší. Ale jak říkával Miroslav Horníček: „Nač kazit dobrou historku pravdou?“
Desetiprocentní slevu pro seniory na ovoce, zeleninu, pečivo či vejce nabízí tento týden řetězec Lidl. Kdo by však čekal početný zástup zákazníků staršího data narození, jak ráno čeká na otevření Lidlu na olomouckých Lazcích, spletl by se. Ve chvíli, kdy pracovnice supermarketu otevírala dveře, by na sečtení zákazníků stačily prsty na rukou.
Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?
/FOTO, VIDEO/ Dopoledne je zákazníkům mezi regály k dispozici prodavačka. Zaplatí na samoobslužné pokladně. Odpoledne a klidně i před devátou večer už to zvládnou sami. Dveře do prodejny jim totiž otevře vstupní karta nebo mobilní telefon s aplikací a bankovní identitou. Hudba budoucnosti? Kdepak, současnost. I na malých obcích. Ve Vískách na Blanensku v pondělí slavnostně spustili bezobslužnou prodejnu. První v režii obce na jihu Moravy.
Lahodná vůně čerstvě upečeného chleba, křupavé croissanty či zákusky, které vyzývají k ochutnání už jen díky své podobě. Nejedná se o scénu z románů o pekařství, které se čím dál častěji objevují na pultech knihkupectví, ale skutečný prožitek. Již téměř rok ho nabízí liberecká Pekárna U Papíráku, kterou loni v září založila Julia Stoyka.
Podle předběžných výsledků sklizně bude letos v Česku obilí dost. Pro cenu pečiva není určující množství suroviny, ale cena obilí na světových trzích a také energie. Pekaři se kvůli drahému plynu museli zadlužit, teď potřebují peníze zpět.
Na sladké pečivo dostal zálusk 38letý muž, který v neděli po poledni navštívil prodejnu Tesco v libereckém obchodním centru Fórum. Platit za zboží ale nehodlal.
/FOTO, VIDEO/ Necelý měsíc byly zavřené pobočky pekařství v Nymburce na náměstí v pasáži Start a na Zálabí. Stalo se tak kvůli zániku firmy Pekařství Kopecký, jejíž obchody se naposledy otevřely v pátek 16. června. V druhém červencovém týdnu však už opět z těchto krámků vonělo čerstvé pečivo, tentokrát však z Pekařství Martínek.
Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.
Nakoupit si v pozdních nočních hodinách pečivo, zeleninu, uzeniny nebo alkohol už v Třeboni není problém. Od minulého týdne totiž ve městě funguje prodejna Trefa nově s nonstop provozem. Obchod najdete na malém náměstíčku v ulici Svobody naproti městskému úřadu.
Labutí páry jsou symbolem věrnosti, pevné pouto je většinou spojuje po celý život. V Kralupech nad Vltavou teď ale jedna labutí láska skončila. Samec uhynul a jeho tělo dále zůstává ve vodě na dosah hnízda, kde sedí vdova na vejcích. Zatím je naděje, že se mláďata vylíhnou.
Tradiční řemesla se v Česku mnohde potýkají s nezájmem mladých i problémy s jejich praktickou výukou. Ve Znojmě funguje výborně spolupráce místní Střední odborné školy s pekárnou PEK Group. „Díky skvělé spolupráci se znojemskou pekárnou se nám daří vychovávat novou generaci pekařů,“ říká Anna Jedličková, mistrová učebního oboru pekař.
Zimní přestávka je u konce a náměstí před KD Na Letním ožilo. Nejen obyvatele Hluboček a okolních obcí sem přilákaly velikonoční farmářské trhy, které se konaly 7. dubna od 9 do 15 hodin a nabízelo zde své produkty více než 30 prodejců. Za příspěvek velmi děkujeme.
Pekárnu a cukrárnu U Marka najdete v malebné plzeňské části Roudná. Celý podnik už přes třicet let zkušeně vede pekařka a majitelka v jedné osobě Vlasta Václavíková.
Pekárnu a cukrárnu U Marka najdete v malebné plzeňské části Roudná. Celý podnik už přes třicet let zkušeně vede pekařka a majitelka v jedné osobě Vlasta Václavíková.
Už jako malá holka pomáhala Adéla Šimková při pečení své babičce pekařce. Práce ji bavila a už tehdy snila, že se jednou pekařkou stane taky. „Myslím, že by mě bavila i práce s dětmi, kromě pekařky bych chtěla být i učitelkou v mateřské školce,” říká Deníku nadaná sedmnáctiletá žačka.
Dá se říci, že pekl takřka od plenek. Už od útlého dětství se totiž pohyboval v pekárně, kterou založili jeho rodiče. Lukáš Mašek ale ze zajetých rodinných kolejí odešel a otevřel si s manželkou vlastní pekárnu ve Velkých Hamrech na Jablonecku.
Dá se říci, že pekl takřka od plenek. Už od útlého dětství se totiž pohyboval v pekárně, kterou založili jeho rodiče. Lukáš Mašek ale ze zajetých rodinných kolejí odešel a otevřel si s manželkou vlastní pekárnu.
Název plzeňského pekařství Croûte není náhodný. Odkazuje s láskou k Francii, kde croûte znamená kůrka. „Správně propečený chleba má křupat," říká majitel a pekař v jedné osobě Josef Varvařovský.
Název plzeňského pekařství Croûte není náhodný. Odkazuje s láskou k Francii, kde croûte znamená kůrka. „Správně propečený chleba má křupat,“ říká majitel a pekař v jedné osobě Josef Varvařovský.
Pistáciová cookieska se rychle stala pojmem. Pekárna Mitty, která sídlí v plzeňských Smetanových sadech, si během necelých dvou roků po otevření našla řadu spokojených zákazníků.
V plzeňských Smetanových sadech si za necelé dva roky od otevření našla spoustu spokojených zákazníků pekárna Mitty. Pistáciová cookieska se stala pojmem.
Sladké i slané dobroty voní a lákají svým vzhledem. „Těžko si vybrat, oči mi přechází. Budu muset přijít zas,“ komentuje jedna ze zákaznic odnášející si ručně dělané otočené koláčky z pekařství na Hradební ulici.
Jana Richterová obnovila u zámku v Duchcově pekařství. Nikdo jiný nedělá ve městě vlastní pečivo pro širokou veřejnost. Její běžný den je ale neskutečná řehole. Jedna paní chce třeba pro sebe dia beránka, a tak ho dostane, druhá si zas přinese své oblíbené kandované ovoce a pekařka ho do těsta speciálně pro ni zadělá. Třetí chce přidat svoje rozinky z Německa a má je tam. Co všechno musí žena za 24 hodin stihnout? Má vůbec čas na spaní?
Jana Richterová obnovila u zámku v Duchcově pekařství. Nikdo jiný nedělá ve městě vlastní pečivo pro širokou veřejnost. Její běžný den je ale neskutečná řehole. Jedna paní chce třeba pro sebe dia beránka, a tak ho dostane, druhá si zas přinese své oblíbené kandované ovoce a pekařka ho do těsta speciálně pro ni zadělá. Třetí chce přidat svoje rozinky z Německa a má je tam.Co všechno musí žena za 24 hodin stihnout? Má vůbec čas na spaní?
Kamila byla od dětství nadšená sportovkyně. Pak ji ale potkalo to, co se stává spoustě z nás, když nastoupíme do zaměstnání, a to je převážně sedavé. S aktivním sportem navíc skončila. Tělo, které bylo zvyklé na pohybovou zátěž, ji najednou zradilo, a to bylo špatné. Kila šla pomalu, ale jistě nahoru, dokud se Kamila nerozhodla, že to už stačí. A vyhledala odbornou pomoc, protože s tou jde hubnutí nejlépe.
Husinecký chléb rozšířil síť svých prodejen o další prostor s malou kavárnou. Obchod se širokým sortimentem se nastěhoval do Hradební ulice nedaleko budějovického náměstí. První zákazníky tu prodavačka Lucie obsloužila v úterý 14. března po 7. hodině ráno.
Je libo k snídani čerstvý rohlík, cereální pečivo či chléb? Ve Starém Sedle stačí zaběhnout do obchůdku Anny Burešové a vybrat si. Zatímco ve většině malých obcí na Tachovsku jsou malé prodejny s potravinami nebo smíšeným zbožím již dávno zavřené, tomuto obchůdku se daří a jeho majitelka si na nedostatek zákazníků nestěžuje.