V lesoparku Na Panském, jednom z nejoblíbenějších míst k procházkám v Bohumíně, letos odchoval labutí pár pět potomků. Na hladině ale nyní zůstala jen čtveřice. Nejasný osud pátého mláděte budí ve městě emoce a vyvolává dohady, co stojí za jeho zmizením.
Kousek od Vltavy, ale mimo hlavní turistickou zónu Českého Krumlova se nachází Kafírna Na Starém Plešivci. Malý podnik v uličce s dlážděnou cestou láká na domácí snídaně a sladké pečivo.
Nenápadné, ale hojně navštěvované Malé Bistro Kafé po povodni znovu ožilo loni v prosinci díky úsilí nové majitelky Lindy Borutové. Pětičlenný tým se tady snaží pozvednout gastronomickou scénu v Krnově, podporovat lokální výrobce, a zaujmout návštěvníky pestrou nabídkou snídaní, obědů, dobrot ke kávě a tematických večerů.
Radim Dvořáček z Ostravy je pravidelný účastník tradiční Velké ceny Vizovic v pojídání trnkových knedlíků na Vizovickém Trnkobraní. Vyhrál pětkrát za sebou. Drží i český rekord s počtem 228 snězených trnkových knedlíků během jedné hodiny. Ve Vizovicích nebude chybět ani letos. „Jíst knedlíky hodinu je psychický teror (smích). Na soutěži v USA bývá limit kolem 10 minut, tady je to šestkrát tolik," říká Radim Dvořáček.
České buchty, koláčky, borůvkové koláče, ale i zelňáky, pečivo se škvarky či olomouckými syrečky. To je jen mini výběr toho, na čem si pochutnáte ve vyhlášené pekárně, která své pečivo nabízí jen pár kilometrů za hranicí našeho okresu, v šumavské Kvildě, již třicet let.
Kostra uhynulého hlodavce, myší exkrementy a živý hmyz. To jsou jen některé z nedostatků, které odhalila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v prodejně potravin ANNGOC v Hrochově Týnci na Chrudimsku. Obchod tak musel krátkodobě zavřít.
Akciové společnosti Profrost z koncernu Agrofert, která v Prostějově vyrábí hluboce zmražené pečivo pro obchodní řetězce, loni klesly tržby o 41 milionů korun na 543,5 milionu korun z 584,3 milionu korun v roce 2023. Potravinářský podnik snížil čistý zisk o 2,1 milionu korun na 70,7 milionu korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy společnosti Profrost.
Šokující zjištění přinesla kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v prodejně potravin ANNGOC v Hrochově Týnci na Chrudimsku. Inspektoři objevili v prostorách provozovny kostru uhynulého hlodavce, exkrementy a výskyt živého hmyzu.
V Jindřichově Hradci skončila vyhlášená masna. Na stejném místě fungovala více než 40 let a naposledy se otevřela letos v květnu. Prodejna měla řadu stálých zákazníků, kteří sem pravidelně chodili pro čerstvé maso, uzeniny a další speciality. Prostory prodejny ale nezůstanou opuštěné dlouho.
Nákupy s malými dětmi bývají náročné. Mnozí rodiče si proto situaci ulehčují tím, že dítěti podají housku nebo rohlík ještě před zaplacením. Dítě si žužlá pečivo a rodič má chvíli klidu na nákup. Až do zaplacení je však zboží majetkem obchodu a v některých případech může být tato zdánlivě nevinná praxe považována za krádež. Jak se na to dívají obchodníci?
České buchty, koláčky, borůvkové koláče, ale i zelňáky, pečivo se škvarky či olomouckými syrečky. To je jen mini výběr toho, na čem si pochutnáte ve vyhlášené pekárně, která své pečivo nabízí v šumavské Kvildě již třicet let. Už od samotného rozjezdu si našla velkou oblibu a ta ani za desítky let neopadla, spíše naopak. Před dvanácti lety se k pečivu přidalo také pivo z vlastního pivovaru.
Černý bez teď kvete ve většině lokalit Česka, tak neváhejte a nastříhejte si jeho voňavé květy. Z květů černého bezu si můžete snadno vyrobit úžasný domácí bezový olej, který využijete nejen v kuchyni. Váš BIO bezový olej bude mít celou řadu léčivých účinků, mimo jiné na pleť, vlasy, pokožku. Prokázané jsou i protizánětlivé vlastnosti macerátu z bezu.
Když projíždíte Březnicí u Zlína nemůžete si nevšimnout u cesty šedé plechové budky s velkou malbou ženského obličeje ve stylu Alfonse Muchy. Od listopadu 2023 v ní Šárka Machová provozuje neVinný krám, kiosek se zmrzlinou, vínem, pochutinami a domácím pečivem od lokálních výrobců. Krámek si získal oblibu nejen u místních, ale také řidičů projíždějících okolo.
V květnu v mnoha vodních tocích hnízdí labutě. Sedí na vejcích, také další druhy vodních ptáků vyvádějí mladé a mohou se dostat do kontaktu s člověkem. Lidé by se od nich měli držet dál, a to i kvůli vlastní bezpečnosti. Zvířata mají ochranitelský pud a nebojí si to s člověkem vyřídit. Odborníci také varují před přikrmováním.
V květnu v mnoha vodních tocích hnízdí labutě. Sedí na vejcích, také další druhy vodních ptáků vyvádějí mladé a mohou se dostat do kontaktu s člověkem. Lidé by se od nich měli držet dál, a to i kvůli vlastní bezpečnosti. Zvířata mají ochranitelský pud a nebojí si to s člověkem vyřídit. Odborníci také varují před přikrmováním.
/TEST DENÍKU/ Stále častěji využívají lidé pro zaplacení nákupu v supermarketech samoobslužnou pokladnu. Bývá jich tam otevřených víc než normálních s prodavači. Reportérka Brněnského deníku Rovnost si vyzkoušela v jarních dnech ve středu odpoledne odbavení na samoobslužné pokladně v supermarketu Billa na brněnském náměstí Svobody.
Trend řemeslných pekáren se dostává do popředí nejen v zahraničí, ale i v Česku. V Ostravě-Porubě se začátkem března otevřelo pekařské bistro s názvem Bistro 56, které se soustředí na pečivo mnoha druhů, zejména chleby, koláče a zákusky. Součástí řemeslné pekárny je i kavárna s výběrovou kávou. V budově na Porubské ulici v Porubě bistro vystřídalo předchozí provozovnu baru Co kdyby…, který zde fungoval od roku 2009.
Jeden byl přes rok v obchodním centru Futurum, druhý od září vyplňoval prostor vestibulu hlavního nádraží v Brně. Po brněnských chlebomatech od společnosti Lokal Bakers, která nabízí pečivo z místních řemeslných pekáren, nyní zůstala jen prázdná místa. Firma je stáhla z provozu.
Útulná kavárna v srdci Valašska nabízí kváskové pečivo a výbornou kávu. A přitom všechno mohlo být úplně jinak. Majitelka kavárny a pekárny Darina Bakery, Darina Rudněvová vystudovala mezinárodní obchod a diplomacii a snila o životě v zahraničí. Do toho ale přišel před pěti lety covid.
Uzeniny, pečivo, sýry nebo sušené ovoce. Ve středu dvanáctého března toho však bude na Masarykově náměstí ve Vyškově mnohem více, odstartují totiž první letošní Vyškovské trhy. Do města se budou vracet až do začátku listopadu každých čtrnáct dní.
/FOTO, VIDEO/ Areál Trojhalí Karolina v Ostravě se proměnil v tržiště plné originality a kvalitního řemesla. První letošní Mint Market přivítal více než sto lokálních tvůrců z celé České republiky a Slovenska, kteří nabídli širokou škálu autorských výrobků.
Pražské farmářské trhy pomalu zahajují provoz. Mezi nimi i trh u metra Budějovická, který otevřel koncem února. Nabízí zeleninu, pečivo i klobásy a další masné a mléčné výrobky. Deník se na místo vydal s redakčním fotoaparátem. Podívejte se, kolik zboží stojí a které další farmářské trhy brzy otevřou.
V obchodní zóně v Cieszyně, jen několik minut autem od česko-polské hranice, se objevila novinka, která si rychle získává pozornost místních i návštěvníků z Těšínska, kteří sem míří za nákupy. Jedna z lokálních pekáren tam zprovoznila nonstop automat na chleba.
Kostelec nad Orlicí už nebude takový, jak ho známe. Krámek s pečivem a dobrotami pekařství Martin Křížek je od 31. ledna 2025 minulostí. Po téměř třiceti dvou letech se Martin Křížek rozhodl uzavřít svou pekařskou kapitolu a vydává se vstříc nové životní etapě. A ruku na srdce – Kostelec bez jeho housek už nebude Kostelcem!
Mrkev, jablka a suché pečivo. Tím vším obdarovali letos návštěvníci zemědělské školy na Štědrý den tamní zvířata. Sváteční krmení koní a drůbeže z drobnochovu patří k tradiční a velmi oblíbené akci Přerovanů. Během dopoledne se v areálu školy vystřídalo několik stovek lidí. Převážně šlo o mladé rodiny s malými dětmi.
Mandarinky jsou nejen chutným, ale také zdravým ovocem, které mají v oblibě Češi všech věkových kategorií. O to více naštve, když při konzumaci nesplní očekávání. Jak poznat tu nejchutnější mandarinku? Dobrá a šťavnatá obvykle ponese několik klíčových znaků.
Miluše Šímová z Berouna peče vizovické pečivo už 40 let. Dříve vyrobila za rok přes 10 000 figurek. Je mistryní ve svém oboru a získala již řadu ocenění. Zastihli jsme ji na výstavě betlémů v Loděnici, kde tvořila z vizovického pečiva pro děti z mateřských škol.
Kvalitní zelenina, vánoční dekorace, uzenina, pečivo, ale i med či jmelí nebo sušené ovoce. To vše a mnoho dalšího nabízely lounské farmářské trhy, které se uskutečnily v sobotu 7. prosince na Mírovém náměstí.
Předvánoční cyklus pořadů v rožnovském Valašském muzeu v přírodě zahájí ve čtvrtek 5. prosince Mikulášský podvečer. Nabídne netradiční procházku vánočně vyzdobenou Valašskou dědinou.
Rozválet těsto, vykrojit s pomocí formičky kvítek, zvonek nebo srdíčko, pečlivě vyskládat na plech a dát do trouby. Studenti cukrářského oboru ze Střední školy gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově mají před sebou nejnáročnější část roku, která je ale dokonale připraví na budoucí profesi. Na pečení vánočního cukroví, o které je každoročně velký zájem, se během dvou týdnů vystřídá čtyřicet studentů prvního až třetího ročníku. Pod jejich rukama projde 700 kilogramů cukroví.
Vánoce jsou tady za pár týdnů a na objednání vánočního cukroví u profesionálů je nejvyšší čas. V Olomouci už cukrářské výrobny nabízejí pečlivě sestavené kilogramové kolekce s mnoha druhy cukroví. Kdo má zájem, může si koupit také malé balení jednoho druhu čajového pečiva.
Jsou lidé, kteří se obejdou bez snídaně. A jsou lidé, pro které je nejdůležitějším jídlem dne. První jídlo však hraje klíčovou roli při nastartování metabolismu a dodává energii potřebnou pro naše každodenní povinnosti. Proto se vyplatí věnovat mu pozornost a pečlivě vybírat, čím začneme den. Některé snídaně jsou sice vydatné a možná i vypadají zdravě, ale mohou způsobit přibírání na váze a škodit cévám, srdci nebo střevům. Čtyři druhy snídaně jsou podle odborníků pro naše zdraví skutečně škodlivé.
Na Moravském náměstí v Brně způsobil ve středu brzy ráno rozruch opilý muž. Ten se totiž rozhodl „vypůjčit“ si dodávku s pečivem. Zatímco pracovník pekárny vykládal zboží před jednou z jídelen, rozjařený muž využil otevřených dveří, nasedl za volant a s vozidlem zmizel.
Váha zhruba třináct kilo, délka 150 centimetrů, rozpětí křídel téměř dva a půl metru a ladné držení těla. Labutě velké patří k těm nejkrásnějším vodním ptákům, které lze na českých rybnících a jezerech spatřit. Hnízdí převážně na stojatých vodách, kde po vyvedení potomstva zůstávají do zámrazu. Labutě si často získávají sympatie lidí, kteří je rádi přikrmují pečivem. Taková svačinka jim však může velmi ublížit.
Není výjimkou, že rohlíky už po dvou dnech nelákají k zakousnutí. Pečivo totiž podléhá rychlé zkáze. Nový pytlík s nanotechnologií ale slibuje konec plýtvání jídlem. Rohlíky i chleba v něm totiž vydrží čerstvé i devět dní. Novinka, kterou vyvinula univerzita v Liberci ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala, bude k dostání už letos.
Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.
Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.
Ačkoliv pracoval v restauracích pyšnících se michelinskou hvězdou, zář oceňovaných podniků opustil a s ženou rozjel vlastní podnik. Kuchař Miroslav Gloz s manželkou Michaelou nově založili řemeslnou pekárnu Gab Bakery v Čejkovicích a sklízejí vlnu pochval. Na jejich pečivo jsou rezervace.
Sušenky z pivovarského mláta, které by jinak skončilo ve vepřinci. Zmrzlina, při které jsou využita k výrobě mouky dýňová semínka, jež zbyla po vylisování oleje. Nebo pivo, ve kterém se využije neprodané pečivo. To jsou některé produkty, které k 10 letům na trhu uvedl on-line supermarket Rohlik.cz.
Policisté z Hodkovic nad Mohelkou řešili případ opakované krádeže pečiva z místní prodejny, kde pachatelka využívala nákladní rampu v brzkých ranních hodinách. Během tří návštěv odcizila desítky housek, koblih a rohlíků, čímž způsobila škodu přes tisíc korun.
S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Další skvěle zavedený podnik přímo v historickém jádru Slaného musí po dvou letech skončit. Provozovatelka Podřipské manufaktury cafe bistra – lowcarb a bez lepku Petra Čiháková z Roudnice nad Labem je nucena slánskou provozovnu v Hanžburského ulici opustit.
Na počtvrté, ale přeci jen se to Marcele Soukupové (42) ze Zadní Třebaně povedlo. Získala cenu Regionální potravina Středočeského kraje 2024 za malé vázané tvarohové koláčky. Uspěla mezi více jak dvěma stovkami podnikatelů. Je důkazem toho, že člověk by se neměl nikdy vzdát.
K módním tématům ve stravování patří už několik let vyhýbání se lepku, a to kvůli jeho údajné škodlivosti pro střeva i pro lidský organismus celkově. Od konzumace bezlepkových potravin si lidé slibují úbytek váhy, kvalitnější zdraví nebo lepší výkony ve sportu. Očištění střev od lepku zase spojují s lepším fungováním organismu. Kdo se však skutečně potřebuje zbavit lepku a co střeva od lepku vyčistí nejlépe?
Petru Vysušilovou z Liberce postavila alergie druhého potomka na kravskou bílkovinu před velkou výzvu, díky které se pustila do pro ni dosud neznámého světa. Ponořila se do něj a výsledkem dvouletého intenzivního pečení se stal mimo jiné instragramový profil, kde sdílí své tipy a triky. Zve sledující do své kuchyně, kde peče dobroty z poctivých surovina a věnuje péči celému procesu. Odtud to byl už jen krok k projektu Echt.
Ve Štolmíři se v sobotu 13. července opět sešli milovníci tradičních řemesel, aby si užili Veřejné pečení chleba. Akce přilákala desítky návštěvníků, kteří si mohli vyzkoušet pečení chleba podle starých receptur a ochutnat čerstvé pečivo.
/FOTO, VIDEO/ Prodejna potravin na náměstí v Hořicích na Jičínsku počátkem prázdnin zahájila bezobslužný provoz 24 hodin denně. Lidé si službu pochvalují a počet zákazníků roste. Majitel obchodu od novinky očekává větší konkurenceschopnost v obklopení nadnárodních řetězců a hodnotí zkušenosti v prvních dnech. Premiéru si již odbyl zloděj a nouze není ani o úsměvné situace.
Výjezd čtyř jednotek hasičů a evakuaci téměř čtyř desítek lidí z nákupního centra si vyžádal dnes odpoledne požární poplach ve Dvoře Králové nad Labem. Nakonec se ukázalo, že na vině bylo spálené pečivo v pekárně.