Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Pastryum ve Ztracené ulici v Olomouci

Sladký ráj francouzského pečiva v Olomouci

V centru Olomouce je možné najít skrytou v uličce u Dolního náměstí pekárnu Pastryum, kde nabízejí různé druhy francouzského pečiva. Zákazníci si tak mohou pochutnat na Pain au chocolat, Cruffinu anebo nově na větrníku.

Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu

Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše

Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.

První farmářské trhy v roce 2024 na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.

Macešky, pomlázky i brambory. Začaly farmářské trhy na Staroměstském náměstí

/FOTO, VIDEO/ Dalším symbolem přicházejícího jara je i začátek letošních farmářských trhů na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. V pátek se časně ráno na tradičních místech objevily stánky nabízející čerstvou zeleninu, řemeslně vyráběné pečivo, sazenice od okrasných květin až po jahody, nebo třeba sýrařské výrobky.

Ilustrační foto

Labutě v Borku? Jejich život je i v našich rukách

Žiji v Rokycanech od narození a jsem regionu ze srdce vděčná za velké množství přírodních krás, které svým obyvatelům nabízí. K mým oblíbeným procházkám patří častá návštěva Borku s rybníky a blízkým lesem.

I včerejší gumové rohlíky můžete zachránit a udělat z nich zase chutné a křupavé.

Venku je nečas a vy máte jen staré rohlíky? Jak z nich udělat křupavou dobrotu

Jak z gumových rohíků udělat zase měkké a křupavé? Jistě jste už zažili sobotní ráno, kdy při pohledu z okna máte velkou radost, že do tohohle počasí nikam nemusíte. Jediné, co tomu chybí, je voňavý, krásně křupavý rohlík k snídani. Ty včerejší jsou už úplně gumové. Nemusí ale skončit na strouhanku, během chvilky můžete starší pečivo zase oživit. Jednoduchých způsobů, jak včerejší pečivo zachránit a udělat z něj zase vláčné a chutné, je několik. Všechny jsou snadné a rychlé. Za pár minut už se můžete do chutného rohlíku zakousnout.

Kachnička mandarinská

Co nabídnout k snědku vodním ptákům? Rohlík to není, přestože jim chutná

Nejen v zimě míří řada lidí s dětmi k rybníkům s dobrým úmyslem přilepšit vodnímu ptactvu a odnést si odsud zážitek. Mnohé kachny nebo labutě jsou totiž díky častým návštěvám lidí krotké a některé se dají krmit přímo z ruky. I přes osvětu ale někteří lidé stále netuší, že měkkým pečivem jim mohou ublížit. Pokud chtějí odcházet s dobrým pocitem, volit by měli jinou potravu.

Česneková polévka jde připravit na mnoho variant. Snadno si ji tak přizpůsobíte vlastním preferencím.

Jednoduchá polévka našich babiček: Umí skvěle zahnat nachlazení i posílit srdce

Snad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.

Do Štědrého dne zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi?

Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku?

Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?

Ve družině 2. oddělení Veverušáků probíhala předvánoční dílna.

Veveruščáci z družiny Základní školy Beroun - Závodí tvořili vizovické pečivo

/FOTOGALERIE/ Vizovické pečivo, ze kterého lze vyrobit krásný vánoční dáreček, obdivujeme už dvě století. Tato lidová technika je dobrodružství jako stvořené pro dlouhé zimní večery. Děti naší školní družiny si již několik let vždy před Vánoci zkouší s paní Miluší Šímovou, která se technice vizovického těsta věnuje již několik let, vyrobit drobné vánoční dárky.

Farmářské trhy na Tylově nábřeží jsou u tradicí. I tentokrát se děti mohou těšit na oblíbené tvořivé dílničky.

Farmářské trhy opět míří na Tylovo nábřeží. Koupíte už i vánoční dárky

Druhé listopadové farmářské trhy opět míří na Tylovo nábřeží v Hradci Králové. V sobotu 18. listopadu tu budou farmáři a lokální prodejci připraveni od 9 do 13 hodin. Doprovodný program se uskuteční ve spolupráci s Kvíčerovskou pekárnou. Nebudou chybět ani oblíbené tvořivé dílničky. Tentokrát budou děti vyrábět ježky.

Pečivo. Ilustrační snímek

Čerstvé rohlíky k snídani? Přečtěte si, jak se do obchodů dováželo v minulosti

/KOMENTÁŘ/ Všichni to určitě znáte, ráno si zajdete do obchodu pro čerstvé rohlíky ke snídani. Nic neobvyklého, ale napadlo vás, že se ty rohlíky nějak musely do obchodu dopravit, aby jste si je mohli ráno koupit? Při pečení pečiva je velký podíl práce v noci, i pečivo se vlastně rozváží pozdě v noci, dalo by se říct nad ránem. Ještě v době, kdy se i mléko rozváželo v noci, se v zimě říkalo, že pekaři a mlékaři jsou mistři v jízdě na neposypaných silnicích.

Pečivo. Ilustrační snímek

Čerstvé rohlíky k snídani? Přečtěte si, jak se do obchodů dováželo v minulosti

/KOMENTÁŘ/ Všichni to určitě znáte, ráno si zajdete do obchodu pro čerstvé rohlíky ke snídani. Nic neobvyklého, ale napadlo vás, že se ty rohlíky nějak musely do obchodu dopravit, aby jste si je mohli ráno koupit? Při pečení pečiva je velký podíl práce v noci, i pečivo se vlastně rozváží pozdě v noci, dalo by se říct nad ránem, aby bylo ráno v obchodech, kde si je koupíme. Ještě v době, kdy se i mléko rozváželo v noci, se v zimě říkalo, že pekaři a mlékaři jsou mistři v jízdě na neposypaných silnicích.

Prodejna s francouzským pečivem a výběrovou kávou ve Ztracené ulici, 4. listopadu 2023

V centru Olomouce otevírají nové podniky. Na dobroty se stojí i dlouhé fronty

Čerstvým pečivem a dobrou kávou vonící kousek Francie ve Ztracené ulici, Bubble Tea kavárna místo masny na Dolním náměstí nebo Pipena v Denisce avizující kuřecí pečínky. To jsou některé novinky ve skladbě provozoven v centru Olomouce z poslední doby. Uzavřena naopak nadále zůstává Krajinská lékárna a prázdné jsou prostory na Horním náměstí, které v lednu vyklidila cukrárna AIDA.

Briošky a Francie, to jde dohromady. Na snímku akce plná briošek v Belfortu v roce 2018

Seriál o češtině Slovíčkaření: Rohlík, dalamánek, kaiserka, brioška. Co si dáte?

Asi ten příběh znáte. Je o vídeňském pekaři, který v roce 1683, kdy Turci dobývali Vídeň, pracoval v obležené metropoli dlouho do noci. Jako jeden z mála tehdy zaslechl, jak se nepřátelé snaží podkopat městské hradby. Zburcoval obránce a útok byl odražen. Na počest vítězství nad Osmanskou říší pak začal vyrábět pečivo ve tvaru půlměsíce. V Čechách se tomuto voňavému výtvoru říká rohlík – podle staročeského výrazu „rohel“ („rohatý“). Jak už to tak bývá, realita se od pohádky značně liší. Ale jak říkával Miroslav Horníček: „Nač kazit dobrou historku pravdou?“

Prodejna Lidl na olomouckých Lazcích, 9. října 2023 ráno

Seniorská sleva v Lidlu bez tlačenice. O tom nevím, reagovali na Lazcích

Desetiprocentní slevu pro seniory na ovoce, zeleninu, pečivo či vejce nabízí tento týden řetězec Lidl. Kdo by však čekal početný zástup zákazníků staršího data narození, jak ráno čeká na otevření Lidlu na olomouckých Lazcích, spletl by se. Ve chvíli, kdy pracovnice supermarketu otevírala dveře, by na sečtení zákazníků stačily prsty na rukou.

Jedno vejce denně třeba v podobě vejce Benedikt si klidně můžete dát bez výčitek svědomí.

Jsou skvělým zdrojem bílkovin. Lidé se je ale často bojí jíst kvůli jednomu mýtu

Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?

Obchod bez prodavaček. Ve Vískách se zákazníci obslouží odpoledne a večer sami.

Obchod bez prodavaček. Ve Vískách se lidé odpoledne a večer obslouží sami

/FOTO, VIDEO/ Dopoledne je zákazníkům mezi regály k dispozici prodavačka. Zaplatí na samoobslužné pokladně. Odpoledne a klidně i před devátou večer už to zvládnou sami. Dveře do prodejny jim totiž otevře vstupní karta nebo mobilní telefon s aplikací a bankovní identitou. Hudba budoucnosti? Kdepak, současnost. I na malých obcích. Ve Vískách na Blanensku v pondělí slavnostně spustili bezobslužnou prodejnu. První v režii obce na jihu Moravy.

Pekárna U Papíráku v Liberci

Liberecká pekárna dbá tradic a řemesla. Zaměstnává i uprchlíky z Ukrajiny

Lahodná vůně čerstvě upečeného chleba, křupavé croissanty či zákusky, které vyzývají k ochutnání už jen díky své podobě. Nejedná se o scénu z románů o pekařství, které se čím dál častěji objevují na pultech knihkupectví, ale skutečný prožitek. Již téměř rok ho nabízí liberecká Pekárna U Papíráku, kterou loni v září založila Julia Stoyka.

Nově otevřená prodejna na nymburském Zálabí s možností posezení.

Výměna pekařství: Na náměstí i na Zálabí znovu otevřely obchody s pečivem

/FOTO, VIDEO/ Necelý měsíc byly zavřené pobočky pekařství v Nymburce na náměstí v pasáži Start a na Zálabí. Stalo se tak kvůli zániku firmy Pekařství Kopecký, jejíž obchody se naposledy otevřely v pátek 16. června. V druhém červencovém týdnu však už opět z těchto krámků vonělo čerstvé pečivo, tentokrát však z Pekařství Martínek.

Margit Slimáková byla v roce 2015 označena za nejvlivnější českou expertku v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči

Margit Slimáková: Nehubněte, jezte zdravě. Kachnu ano, místo knedlíku zelí

Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.

Mladí pekaři ve výchově. Ve Znojmě se učí přímo v provozu upéct pečivo

Mladí pekaři ve výchově. Ve Znojmě se učí přímo v provozu upéct pečivo

Tradiční řemesla se v Česku mnohde potýkají s nezájmem mladých i problémy s jejich praktickou výukou. Ve Znojmě funguje výborně spolupráce místní Střední odborné školy s pekárnou PEK Group. „Díky skvělé spolupráci se znojemskou pekárnou se nám daří vychovávat novou generaci pekařů,“ říká Anna Jedličková, mistrová učebního oboru pekař.

Duchcovská pekařka Jana Richterová.

FOTO, VIDEO: Jediná pekařka v Duchcově. Vstává za tmy, sama peče, sama prodává

Jana Richterová obnovila u zámku v Duchcově pekařství. Nikdo jiný nedělá ve městě vlastní pečivo pro širokou veřejnost. Její běžný den je ale neskutečná řehole. Jedna paní chce třeba pro sebe dia beránka, a tak ho dostane, druhá si zas přinese své oblíbené kandované ovoce a pekařka ho do těsta speciálně pro ni zadělá. Třetí chce přidat svoje rozinky z Německa a má je tam. Co všechno musí žena za 24 hodin stihnout? Má vůbec čas na spaní?

Duchcovská pekařka Jana Richterová.

VIDEO: Jediná pekařka v Duchcově. Vstává za tmy, sama peče, sama prodává

Jana Richterová obnovila u zámku v Duchcově pekařství. Nikdo jiný nedělá ve městě vlastní pečivo pro širokou veřejnost. Její běžný den je ale neskutečná řehole. Jedna paní chce třeba pro sebe dia beránka, a tak ho dostane, druhá si zas přinese své oblíbené kandované ovoce a pekařka ho do těsta speciálně pro ni zadělá. Třetí chce přidat svoje rozinky z Německa a má je tam.Co všechno musí žena za 24 hodin stihnout? Má vůbec čas na spaní?

Kamila před hubnutím a po něm

Ubrala alkohol a smažené, přidala pohyb. Kamila zhubla a vypadá jako modelka

Kamila byla od dětství nadšená sportovkyně. Pak ji ale potkalo to, co se stává spoustě z nás, když nastoupíme do zaměstnání, a to je převážně sedavé. S aktivním sportem navíc skončila. Tělo, které bylo zvyklé na pohybovou zátěž, ji najednou zradilo, a to bylo špatné. Kila šla pomalu, ale jistě nahoru, dokud se Kamila nerozhodla, že to už stačí. A vyhledala odbornou pomoc, protože s tou jde hubnutí nejlépe.

Útulný krámek paní Burešové nabízí široký sortiment

Obchůdek ve Starém Sedle neskolil ani covid. Čerstvé pečivo tu koupíte každý den

Je libo k snídani čerstvý rohlík, cereální pečivo či chléb? Ve Starém Sedle stačí zaběhnout do obchůdku Anny Burešové a vybrat si. Zatímco ve většině malých obcí na Tachovsku jsou malé prodejny s potravinami nebo smíšeným zbožím již dávno zavřené, tomuto obchůdku se daří a jeho majitelka si na nedostatek zákazníků nestěžuje.