Mrkev, jablka a suché pečivo. Tím vším obdarovali letos návštěvníci zemědělské školy na Štědrý den tamní zvířata. Sváteční krmení koní a drůbeže z drobnochovu patří k tradiční a velmi oblíbené akci Přerovanů. Během dopoledne se v areálu školy vystřídalo několik stovek lidí. Převážně šlo o mladé rodiny s malými dětmi.
Mandarinky jsou nejen chutným, ale také zdravým ovocem, které mají v oblibě Češi všech věkových kategorií. O to více naštve, když při konzumaci nesplní očekávání. Jak poznat tu nejchutnější mandarinku? Dobrá a šťavnatá obvykle ponese několik klíčových znaků.
Miluše Šímová z Berouna peče vizovické pečivo už 40 let. Dříve vyrobila za rok přes 10 000 figurek. Je mistryní ve svém oboru a získala již řadu ocenění. Zastihli jsme ji na výstavě betlémů v Loděnici, kde tvořila z vizovického pečiva pro děti z mateřských škol.
Kvalitní zelenina, vánoční dekorace, uzenina, pečivo, ale i med či jmelí nebo sušené ovoce. To vše a mnoho dalšího nabízely lounské farmářské trhy, které se uskutečnily v sobotu 7. prosince na Mírovém náměstí.
Předvánoční cyklus pořadů v rožnovském Valašském muzeu v přírodě zahájí ve čtvrtek 5. prosince Mikulášský podvečer. Nabídne netradiční procházku vánočně vyzdobenou Valašskou dědinou.
Rozválet těsto, vykrojit s pomocí formičky kvítek, zvonek nebo srdíčko, pečlivě vyskládat na plech a dát do trouby. Studenti cukrářského oboru ze Střední školy gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově mají před sebou nejnáročnější část roku, která je ale dokonale připraví na budoucí profesi. Na pečení vánočního cukroví, o které je každoročně velký zájem, se během dvou týdnů vystřídá čtyřicet studentů prvního až třetího ročníku. Pod jejich rukama projde 700 kilogramů cukroví.
Vánoce jsou tady za pár týdnů a na objednání vánočního cukroví u profesionálů je nejvyšší čas. V Olomouci už cukrářské výrobny nabízejí pečlivě sestavené kilogramové kolekce s mnoha druhy cukroví. Kdo má zájem, může si koupit také malé balení jednoho druhu čajového pečiva.
Jsou lidé, kteří se obejdou bez snídaně. A jsou lidé, pro které je nejdůležitějším jídlem dne. První jídlo však hraje klíčovou roli při nastartování metabolismu a dodává energii potřebnou pro naše každodenní povinnosti. Proto se vyplatí věnovat mu pozornost a pečlivě vybírat, čím začneme den. Některé snídaně jsou sice vydatné a možná i vypadají zdravě, ale mohou způsobit přibírání na váze a škodit cévám, srdci nebo střevům. Čtyři druhy snídaně jsou podle odborníků pro naše zdraví skutečně škodlivé.
Na Moravském náměstí v Brně způsobil ve středu brzy ráno rozruch opilý muž. Ten se totiž rozhodl „vypůjčit“ si dodávku s pečivem. Zatímco pracovník pekárny vykládal zboží před jednou z jídelen, rozjařený muž využil otevřených dveří, nasedl za volant a s vozidlem zmizel.
Váha zhruba třináct kilo, délka 150 centimetrů, rozpětí křídel téměř dva a půl metru a ladné držení těla. Labutě velké patří k těm nejkrásnějším vodním ptákům, které lze na českých rybnících a jezerech spatřit. Hnízdí převážně na stojatých vodách, kde po vyvedení potomstva zůstávají do zámrazu. Labutě si často získávají sympatie lidí, kteří je rádi přikrmují pečivem. Taková svačinka jim však může velmi ublížit.
Není výjimkou, že rohlíky už po dvou dnech nelákají k zakousnutí. Pečivo totiž podléhá rychlé zkáze. Nový pytlík s nanotechnologií ale slibuje konec plýtvání jídlem. Rohlíky i chleba v něm totiž vydrží čerstvé i devět dní. Novinka, kterou vyvinula univerzita v Liberci ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala, bude k dostání už letos.
Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.
Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.
Ačkoliv pracoval v restauracích pyšnících se michelinskou hvězdou, zář oceňovaných podniků opustil a s ženou rozjel vlastní podnik. Kuchař Miroslav Gloz s manželkou Michaelou nově založili řemeslnou pekárnu Gab Bakery v Čejkovicích a sklízejí vlnu pochval. Na jejich pečivo jsou rezervace.
Sušenky z pivovarského mláta, které by jinak skončilo ve vepřinci. Zmrzlina, při které jsou využita k výrobě mouky dýňová semínka, jež zbyla po vylisování oleje. Nebo pivo, ve kterém se využije neprodané pečivo. To jsou některé produkty, které k 10 letům na trhu uvedl on-line supermarket Rohlik.cz.
Policisté z Hodkovic nad Mohelkou řešili případ opakované krádeže pečiva z místní prodejny, kde pachatelka využívala nákladní rampu v brzkých ranních hodinách. Během tří návštěv odcizila desítky housek, koblih a rohlíků, čímž způsobila škodu přes tisíc korun.
S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Další skvěle zavedený podnik přímo v historickém jádru Slaného musí po dvou letech skončit. Provozovatelka Podřipské manufaktury cafe bistra – lowcarb a bez lepku Petra Čiháková z Roudnice nad Labem je nucena slánskou provozovnu v Hanžburského ulici opustit.
Na počtvrté, ale přeci jen se to Marcele Soukupové (42) ze Zadní Třebaně povedlo. Získala cenu Regionální potravina Středočeského kraje 2024 za malé vázané tvarohové koláčky. Uspěla mezi více jak dvěma stovkami podnikatelů. Je důkazem toho, že člověk by se neměl nikdy vzdát.
K módním tématům ve stravování patří už několik let vyhýbání se lepku, a to kvůli jeho údajné škodlivosti pro střeva i pro lidský organismus celkově. Od konzumace bezlepkových potravin si lidé slibují úbytek váhy, kvalitnější zdraví nebo lepší výkony ve sportu. Očištění střev od lepku zase spojují s lepším fungováním organismu. Kdo se však skutečně potřebuje zbavit lepku a co střeva od lepku vyčistí nejlépe?
Petru Vysušilovou z Liberce postavila alergie druhého potomka na kravskou bílkovinu před velkou výzvu, díky které se pustila do pro ni dosud neznámého světa. Ponořila se do něj a výsledkem dvouletého intenzivního pečení se stal mimo jiné instragramový profil, kde sdílí své tipy a triky. Zve sledující do své kuchyně, kde peče dobroty z poctivých surovina a věnuje péči celému procesu. Odtud to byl už jen krok k projektu Echt.
Ve Štolmíři se v sobotu 13. července opět sešli milovníci tradičních řemesel, aby si užili Veřejné pečení chleba. Akce přilákala desítky návštěvníků, kteří si mohli vyzkoušet pečení chleba podle starých receptur a ochutnat čerstvé pečivo.
/FOTO, VIDEO/ Prodejna potravin na náměstí v Hořicích na Jičínsku počátkem prázdnin zahájila bezobslužný provoz 24 hodin denně. Lidé si službu pochvalují a počet zákazníků roste. Majitel obchodu od novinky očekává větší konkurenceschopnost v obklopení nadnárodních řetězců a hodnotí zkušenosti v prvních dnech. Premiéru si již odbyl zloděj a nouze není ani o úsměvné situace.
Výjezd čtyř jednotek hasičů a evakuaci téměř čtyř desítek lidí z nákupního centra si vyžádal dnes odpoledne požární poplach ve Dvoře Králové nad Labem. Nakonec se ukázalo, že na vině bylo spálené pečivo v pekárně.
Na počátku byl dobrý nápad, a nezůstalo jen u něj. Dvě sestry z Frýdlantu nad Ostravicí vymyslely speciální pytlík, který udrží pečivo déle měkké, s křupavou kůrkou a bez plesnivění. Nebály se pustit do výroby a jejich Wrapáček tak slaví na trhu úspěch již pátým rokem.
V centru Olomouce je možné najít skrytou v uličce u Dolního náměstí pekárnu Pastryum, kde nabízejí různé druhy francouzského pečiva. Zákazníci si tak mohou pochutnat na pain au chocolat, cruffinu anebo nově na větrníku.
V centru Olomouce je možné najít skrytou v uličce u Dolního náměstí pekárnu Pastryum, kde nabízejí různé druhy francouzského pečiva. Zákazníci si tak mohou pochutnat na Pain au chocolat, Cruffinu anebo nově na větrníku.
Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.
/FOTO, VIDEO/ Dalším symbolem přicházejícího jara je i začátek letošních farmářských trhů na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. V pátek se časně ráno na tradičních místech objevily stánky nabízející čerstvou zeleninu, řemeslně vyráběné pečivo, sazenice od okrasných květin až po jahody, nebo třeba sýrařské výrobky.
Žiji v Rokycanech od narození a jsem regionu ze srdce vděčná za velké množství přírodních krás, které svým obyvatelům nabízí. K mým oblíbeným procházkám patří častá návštěva Borku s rybníky a blízkým lesem.
Jak z gumových rohíků udělat zase měkké a křupavé? Jistě jste už zažili sobotní ráno, kdy při pohledu z okna máte velkou radost, že do tohohle počasí nikam nemusíte. Jediné, co tomu chybí, je voňavý, krásně křupavý rohlík k snídani. Ty včerejší jsou už úplně gumové. Nemusí ale skončit na strouhanku, během chvilky můžete starší pečivo zase oživit. Jednoduchých způsobů, jak včerejší pečivo zachránit a udělat z něj zase vláčné a chutné, je několik. Všechny jsou snadné a rychlé. Za pár minut už se můžete do chutného rohlíku zakousnout.
Nejen v zimě míří řada lidí s dětmi k rybníkům s dobrým úmyslem přilepšit vodnímu ptactvu a odnést si odsud zážitek. Mnohé kachny nebo labutě jsou totiž díky častým návštěvám lidí krotké a některé se dají krmit přímo z ruky. I přes osvětu ale někteří lidé stále netuší, že měkkým pečivem jim mohou ublížit. Pokud chtějí odcházet s dobrým pocitem, volit by měli jinou potravu.
Celníci na pražské tržnici SAPA odhalili při rutinní kontrole vozidlo převážející nelegální živočišné produkty. Řidič vozidla Mercedes Benz měl označení pro převoz pečiva a tvrdil, že veze zeleninu a ovoce.
Snad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.
Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Plno práce mají v těchto týdnech budoucí cukrářky na Střední škole gastronomie, farmářství a služeb v Jeseníku. Vrcholí sezona příprav vánočního cukroví. Učnice ho letos napečou pět metráků.
Vanilkové rohlíčky, linecké kolečka nebo včelí úly si už zanedlouho užijí Jihomoravané u vánočních pohádek. Oproti loňsku stoupla cena vánočního cukroví na jihu Moravy pouze mírně, kilo oblíbených pochoutek pořídí zájemci od přibližně šesti set do dvanácti set korun.
Zámek Častolovice prosí, aby návštěvníci nekrmili zvířata ve zvěřinci a v oboře pečivem ani jinými nevhodnými potravinami. Právě špatně zvolené krmení se stalo osudným jednomu ze zámeckých srnečků.
Zámek Častolovice prosí, aby návštěvníci nekrmili zvířata ve zvěřinci a v oboře pečivem ani jinými nevhodnými potravinami. Právě špatně zvolené krmení se stalo osudným jednomu ze zámeckých srnečků.
/FOTOGALERIE/ Vizovické pečivo, ze kterého lze vyrobit krásný vánoční dáreček, obdivujeme už dvě století. Tato lidová technika je dobrodružství jako stvořené pro dlouhé zimní večery. Děti naší školní družiny si již několik let vždy před Vánoci zkouší s paní Miluší Šímovou, která se technice vizovického těsta věnuje již několik let, vyrobit drobné vánoční dárky.
Vrkoč. Je to sice česká tradice, ale podobné obřadní pečivo pekli a pečou i jiné národy z Evropy. Jinými slovy, co kdyby letošní vánočka vypadala méně obvykle?
Druhé listopadové farmářské trhy opět míří na Tylovo nábřeží v Hradci Králové. V sobotu 18. listopadu tu budou farmáři a lokální prodejci připraveni od 9 do 13 hodin. Doprovodný program se uskuteční ve spolupráci s Kvíčerovskou pekárnou. Nebudou chybět ani oblíbené tvořivé dílničky. Tentokrát budou děti vyrábět ježky.
/KOMENTÁŘ/ Všichni to určitě znáte, ráno si zajdete do obchodu pro čerstvé rohlíky ke snídani. Nic neobvyklého, ale napadlo vás, že se ty rohlíky nějak musely do obchodu dopravit, aby jste si je mohli ráno koupit? Při pečení pečiva je velký podíl práce v noci, i pečivo se vlastně rozváží pozdě v noci, dalo by se říct nad ránem. Ještě v době, kdy se i mléko rozváželo v noci, se v zimě říkalo, že pekaři a mlékaři jsou mistři v jízdě na neposypaných silnicích.
/KOMENTÁŘ/ Všichni to určitě znáte, ráno si zajdete do obchodu pro čerstvé rohlíky ke snídani. Nic neobvyklého, ale napadlo vás, že se ty rohlíky nějak musely do obchodu dopravit, aby jste si je mohli ráno koupit? Při pečení pečiva je velký podíl práce v noci, i pečivo se vlastně rozváží pozdě v noci, dalo by se říct nad ránem, aby bylo ráno v obchodech, kde si je koupíme. Ještě v době, kdy se i mléko rozváželo v noci, se v zimě říkalo, že pekaři a mlékaři jsou mistři v jízdě na neposypaných silnicích.
Přestože ve Stříbře nabízí pečivo hned tři velké obchodní řetězce a několik menších obchodů, soukromé Pekařství Kuri Stříbro o své klienty nepřichází, naopak pro slané a sladké pečivo přichází stále více nových zákazníků.
Čerstvým pečivem a dobrou kávou vonící kousek Francie ve Ztracené ulici, Bubble Tea kavárna místo masny na Dolním náměstí nebo Pipena v Denisce avizující kuřecí pečínky. To jsou některé novinky ve skladbě provozoven v centru Olomouce z poslední doby. Uzavřena naopak nadále zůstává Krajinská lékárna a prázdné jsou prostory na Horním náměstí, které v lednu vyklidila cukrárna AIDA.
Asi ten příběh znáte. Je o vídeňském pekaři, který v roce 1683, kdy Turci dobývali Vídeň, pracoval v obležené metropoli dlouho do noci. Jako jeden z mála tehdy zaslechl, jak se nepřátelé snaží podkopat městské hradby. Zburcoval obránce a útok byl odražen. Na počest vítězství nad Osmanskou říší pak začal vyrábět pečivo ve tvaru půlměsíce. V Čechách se tomuto voňavému výtvoru říká rohlík – podle staročeského výrazu „rohel“ („rohatý“). Jak už to tak bývá, realita se od pohádky značně liší. Ale jak říkával Miroslav Horníček: „Nač kazit dobrou historku pravdou?“
Desetiprocentní slevu pro seniory na ovoce, zeleninu, pečivo či vejce nabízí tento týden řetězec Lidl. Kdo by však čekal početný zástup zákazníků staršího data narození, jak ráno čeká na otevření Lidlu na olomouckých Lazcích, spletl by se. Ve chvíli, kdy pracovnice supermarketu otevírala dveře, by na sečtení zákazníků stačily prsty na rukou.
Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?