Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Krmelec. Ilustrační snímek.

Myslivci v regionu varují: Zbytkem vánočního pečiva zvěři v lese spíše ublížíte

Igelitová taška plná všeho možného, co doma o Vánocích někdo nesnědl, se válela v prosetickém lese kousek od cesty nad hlavní silnicí z Teplic do Prahy. Mezi zbytky jídla byly vanilkové rohlíčky nebo nakrájená veka na chlebíčky. Někdo to sem přinesl nejspíše v dobré víře, že v zimě přilepší lesní zvěři. Myslivci ale zuří. „Tohle nám nedělejte, tímto zvěři naopak ublížíte,“ vzkazují lidem s podobnými úmysly. Před takovým krmením varují i koňáci.

Játrová pomazánka

Útěk od plotny: pomazánky pro silvestrovskou party i rodinnou večeři

Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Játrová pomazánka

Útěk od plotny: pomazánky pro silvestrovskou party i rodinnou večeři

Během vánočních svátků vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Žáci SOŠ a SOU Horky nad Jizerou

V Horkách pečou, vaří a připravují vazby. Chystají se na Den otevřených dveří

/FOTOGALERIE/ SOŠ a SOU Horky nad Jizerou zve budoucí studenty a jejich rodiče na Den otevřených dveří. Ten proběhne ve středu 27. listopadu od 10 do 16 hodin. V prostorách zámku a nádvoří místní studenti odprezentují všechny obory, které škola nabízí. Na to se také pořádně chystají, připravují nejrůznější pečivo, dorty, vánoční vazby na ozdobu a jako ukázku své práce.

Martinské trhy v Hradci Králové.

Tip na 22. listopadu: Podzimní trhy v domě kultury

Tradiční podzimní trhy můžete dnes navštívit v ostrovském domě kultury. Od 10 hodin dopoledne tam můžete nakoupit ovoce, zeleninu, sýry, med, pečivo, masné výrobky, koření, zdravou výživu a mnoho dalšího z produkce farmářů a pěstitelů převážně z Karlovarska a okolí.

Kontrolujte, co máte v lednici.

Jak neplýtvat potravinami? Před nákupem pomohou i fotky vaší lednice

„Sám se v kuchyni pohybuju od malička a postupem času jsem si začal víc a víc uvědomovat, jak mi plýtvání jídlem vadí a je právě na mně, na kuchaři, abych se snažil o osvětu a dělal maximum proto, aby se plýtvalo co nejméně,“ vysvětluje Martin Škoda, proč se zapojil do projektu Konec plýtvání.

Tradiční lampionová cesta za panem myslivcem v Prostějově

Děti přišly za panem myslivcem, i přes nepřízeň počasí

/FOTOGALERIE/ Větru ani dešti se poručit nedá. Tradiční lampionovou cestu za panem myslivcem, která se letos uskutečnila již po osmnácté, překazilo počasí. Děti s rodiči ale přesto přišly. Ačkoliv byla původní lampionová trasa vedoucí z Mateřského centra Cipísek do Kolářových sadů pro déšť zrušena, organizátorky akce vymyslely plán B, a tak děti mohly nosit k centru od 17 hodin nasbírané kaštany pro lesní zvěř.

Výstava v Myslívě.

Gastronomická výstava EX Myslív 2019 přilákala velký počet hostů

Sobotní odpoledne 19. října bylo v myslívském KD věnováno přehlídce aranžování pokrmů v několika kategoriích - od studené kuchyně, drůbeže, medového pečiva, zvěřiny, ryb a králíků po cukrářské výrobky a samozřejmě vepřové maso. Více jak sto nádherně připravených jídel prošlo bedlivou prohlídkou hostů, kteří svými hlasy rozhodovali o vítězích v jednotlivých kategoriích.

Ilustrační foto.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Ilustrační foto.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Ilustrační foto.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Ilustrační foto.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Ilustrační foto.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Ilustrační foto.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Ilustrační foto.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Ilustrační foto.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Ilustrační foto.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Ilustrační foto.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Ilustrační foto.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Páteční trhy na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.

Farmářské trhy probíhají stále každý pátek

/FOTOGALERIE/ Na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi se stále konají trhy. Zájemci na nich mohou nakoupit nejen nejrůznější pochutiny, ale třeba také květiny, čerstvé výrobky přímo od zemědělců, koření, bylinné čaje, ryby, pečivo nebo sazenice jahod. Trh začíná každý pátek vždy v 7.30 a končí ve 13 hodin.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Vlevo Gabriela Hauznerová, vpravo její kolegyně Bára Ryklová.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Ilustrační foto.

Potravinové alergie trápí stále více lidí

V dnešní době se stále častěji setkáváme s lidmi, kteří nejedí lepek, vynechávají ze stravy sacharidy, anebo mají alergii na laktózu. Někteří mají diagnostikovánu intoleranci těchto potravin, jiní to dělají z důvodu módních trendů či diety.

Druhý letošní farmářský trh v Benešově.

Pořádají Bystřické farmářské trhy

Výrobky řezníků a uzenářů, pečivo vytvořené mistry pekaři, úlovky rybářů ale také krásu, kterou s sebou přivezou květináři a řemeslníci si už dnes, v sobotu 19. října mezi osmou hodinou a polednem mohou nakoupit ti, kteří dorazí na bystřické Náměstí II. odboje.

Ilustrační foto.

Potravinové alergie trápí stále více lidí

V dnešní době se stále častěji setkáváme s lidmi, kteří nejedí lepek, vynechávají ze stravy sacharidy, anebo mají alergii na laktózu. Někteří mají diagnostikovánu intoleranci těchto potravin, jiní to dělají z důvodu módních trendů či diety.

Ilustrační foto.

Potravinové alergie trápí stále více lidí

V dnešní době se stále častěji setkáváme s lidmi, kteří nejedí lepek, vynechávají ze stravy sacharidy, anebo mají alergii na laktózu. Někteří mají diagnostikovánu intoleranci těchto potravin, jiní to dělají z důvodu módních trendů či diety.

Ze Street Food festivalu Kolín 2019.

Pouliční festival jídla slavil o slunečné sobotě úspěch

/FOTOGALERIE/ Po nedávném vinném koštu se na kolínském Karlově náměstí v sobotu 12. října rozprostřela další příjemná akce spojená s konzumací - pod názvem Street Food festival Kolín. Po celý den se tu nabízely rozličné pochutiny, především pak hamburgery na mnoho způsobů. Nechyběla ale ani nabídka malých pivovarů, kávy, hranolek či sladkého i slaného pečiva.

Boršovský trh přiláká vždy mnoho návštěvníků.

Boršovský trh

Vůně domácího chleba a pečiva, boršovské dobroty, živé ryby i květiny. Každý měsíc provoní v Boršově místní trhy. A lákají návštěvníky na různé pochoutky.

Z 5. ročníku gastronomické soutěže v Cítově.

Gastronomická soutěž se letos uskutečnila pod širým nebem

/FOTOGALERIE/ Již pátému ročníku gastronomické soutěže v Cítově patřila sváteční sobota 28. září. Letos se soutěž vymykala minulým ročníkům. V předchozích letech se jednalo o soutěž již hotových výrobků, například o nejlepší bábovku, pomazánku, štrůdl či slané pečivo a soutěže se konaly v místním kulturním domě.

Pelhřimovští nakupují šetrně.

V Pelhřimově nakupují šetrně. Dobrovolníci rozdávali látkové eko-sáčky

Pelhřimov /FOTOGALERIE/ – Návštěvníci pelhřimovského supermarketu Kaufland nakupovali ve čtvrtek šetrně. V rámci týdne pro klima totiž dobrovolníci z Fridays for future, Parents for future, Extinction Rebellion Pelhřimov a také pelhřimovští studenti rozdávali nakupujícím látkové eko-sáčky na pečivo, ovoce či zeleninu.