Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Benzinka. Ilustrační foto

Šílená neděle. Podobný nával nakupujících čerpací stanice nepamatují

Dá se vydržet jeden den bez nákupu? Když proběhne příprava, určitě ano. Ne všichni ale měli nově platící zákaz nedělního prodeje v obchodech v patrnosti. Hlad a prázdné lednice pak zachraňovaly otevřené čerpací stanice. Nákup se tu ale kvůli velkému množství lidí protáhl i na desítky minut.

Čerpací stanice. Ilustrační foto

Nedělní zákaz obchodů vyhnal lidi na čerpací stanice. Davy se vrhly na pečivo

Lidé místo do obchoďáků zamířili na čerpací stanice. V neděli mohli na některých natankovat i nakoupit.  Pomoci zastavit šíření koronaviru mají podle nového nařízení vlády i v neděli uzavřené obchody. Prvního listopadu se tak poprvé neotevřely maloobchodní prodejny. Výjimku dostaly čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících (letiště, nádraží) a prodejny ve zdravotnických zařízeních.    

Ilustrační snímek

Více, než je doporučeno. Pekaři solí nešetří, může to být zdraví nebezpečné

Křupavý rohlík nebo chléb s máslem, sýrem či marmeládou. Pro mnohé vzor klasické a kvalitní snídaně. I ta však může skrývat skryté nebezpečí, 89 procent pekárenských výrobků totiž obsahuje větší množství soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vyplývá to z průzkumu, který provedlo Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

šéfpekař z Bistrotéky

Mám radost, že je náš kvasový chleba takový hit, říká šéfpekař z Bistrotéky

ROZHOVOR/ Kvasový chléb, kvasové bagety, rohlíky, bulky, vánočky… O tom, že se i „obyčejné“ pečivo může stát hitem a lákat zástupy gurmánů, svědčí příklad zlínské Bistrotéky Valachy. Ta se po svém otevření před dvěma lety vrhla na náročnější, ale o to více ceněnou výrobu poctivého kvasového chleba a dnes sem kvůli němu denně míří stovky lidí.

Krmení ptáků v Kralupech nad Vltavou.

S krmením ptáků ve městech je lepší přes léto přestat

Také ve městech na Mělnicku někteří obyvatelé chodí do parků nebo k řece krmit ptáky. Někdy jim ovšem místo slunečnicových semínek lidé hází například pečivo, které pro zvířata není zcela vhodné. Mělník se těmto problémům snaží předejít poučnými cedulemi.

Za krádež pěti pizza bulek za šedesát korun v době nouzového stavu vyhlášeného kvůli pandemii koronaviru dostal v úterý bezdomovec Lukáš Kalina u Krajského soudu v Brně osmnáct měsíců ve věznici s ostrahou.

Trest za krádež v nouzovém stavu: přes rok vězení kvůli pěti bulkám za 60 korun

/VIDEO/ Pět kousků pečiva za šedesát korun ukradl začátkem dubna v brněnském supermarketu v době nouzového stavu vyhlášeného kvůli epidemii koronaviru bezdomovec Lukáš Kalina. Za krádež původně dostal dva roky ve věznici s ostrahou. V úterý mu odvolací Krajský soud v Brně trest snížil o půl roku na 18 měsíců. Od vězení ho nezachránilo ani to, že je schizofrenik, který prý kradl jen proto, že měl hlad.

Ilustrační foto

Zakázali krmit zvířata ve výběhu

Krmit zvířata doneseným krmením zakázal návštěvníkům Dvůr Krasíkov. „Letos už jsme kvůli nezodpovědným návštěvníkům přišli o kozu a beránka.

Muž se vymočil do pečiva

VIDEO: Muž se v prodejně vymočil přímo do pečiva

Těžko uvěřitelný případ řeší v posledních dnech policisté Pardubického kraje. Agresivní muž si v prodejně na Svitavsku odmítal nasadit roušku. Místo toho, aby uposlechl výzvu prodavačky, rozhodl se vymočit se přímo do pečiva.

Muž se vymočil do pečiva

VIDEO: Muž se v prodejně vymočil přímo do pečiva

V minulých dnech přišel do svitavského obchodu s potravinami zákazník, který se podle zaměstnankyň nechoval jako většina ostatních. Pán měl být arogantní a na prosbu, aby si nasadil roušku, si paní prodavačka vyslechla vulgární odpověď. 

Skaut Michal Kolář

Příběhy z Vysočiny: Pro skauta Michala Koláře byla pomoc při charitě jasná volba

Koordinace dobrovolníků, rozvoz obědů, projekt nákupy pro seniory a lidi, kteří jsou v době pandemie koronaviru nejvíce ohroženi či koordinace sběru a distribuce roušek. To všechno má teď na starost Michal Kolář, který už měsíc pomáhá i s ostatními skauty pracovníkům Farní charity v Kamenici nad Lipou zvládat současnou situaci.

Skaut Michal Kolář

Pro skauta Michala Koláře byla pomoc při charitě jasná volba

Koordinace dobrovolníků, rozvoz obědů, projekt nákupy pro seniory a lidi, kteří jsou v době pandemie koronaviru nejvíce ohroženi či koordinace sběru a distribuce roušek. To všechno má teď na starost Michal Kolář, který už měsíc pomáhá i s ostatními skauty pracovníkům Farní charity v Kamenici nad Lipou zvládat současnou situaci.

Zaměstnanci nemocnice ve Frýdku-Místku děkují SDH Dobrá.

Doberští hasiči podpořili zdravotníky místní nemocnice. Zaplatili jim snídaně

Sbor dobrovolných hasičů z Dobré dal deset tisíc korun na snídaně pro zdravotníky anesteziologicko-resuscitačního oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku. Minimálně dva týdny budou mít každé ráno pracovníci ranní směny balíček s ovocem, pečivem a něčím dobrým k tomu. Zdravotníky nemocnice podpořili i místní firmy a dobrovolníci.  

Ilustrační foto.

Unikátní pomoc: rozváží balíčky na kliku, za nákupy lidé zaplatí později

Systém doručování objednaných balíčků pečiva na kliku bez nutnosti za něj hned zaplatit zahájilo žďárské Pekařství Řečice. „Systém je postavený na důvěře – věříme, že zákazníci nám dodávky uhradí bezhotovostně na účet, anebo pak v prodejně, až tato situace bude za námi,“ konstatoval majitel Pekařství Řečice Josef Částka.

Vimperská radnice sehnala dobrovolníky, a ti nabírají pečivo zákazníkům v supermarketech.

Vimperk: Pečivo v marketech nabírají zákazníkům dobrovolníci

"Umíme si pomáhat, stačí slovo a dobrá vůle," říká Zdeněk Kuncl, místostarosta města Vimperk. V úterý 17. března dopoledne starostka Jaroslava Martanová, místostarosta Zdeněk Kuncl a strážníci Městské policie ve Vimperku navštívili všechny obchody s prodejem nebaleného pečiva.

Ilustrační foto.

V centru Jičína nebyla skýva chleba

Pondělí dopoledne, v centru Jičína není ani skýva chleba a prý ani dlouho nebude. „Potom, co prý vláda zakázala prodávat nebalený chleba, váznou dodávky,“ volá nám naštvaná zákaznice. Maloobchodní prodejna JIP na Valdštejnově problémy přiznává.

V době karantény dodržujte hygienické i morální pravidla.

Jak správně nakupovat v době karantény: dodržujte desatero zásad

V celém Česku platí od neděle čtrnáctidenní karanténa. Tedy stav, kdy je významně omezen volný pohyb všech občanů na veřejnosti. Jedním z důvodů, proč vyjít z domu či bytu jsou obchody s potravinami a dalším důležitým zbožím, kam se člověk vydat zkrátka musí. Jak to však provést správně, aby člověk neohrozil sebe i své okolí?