Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Ilustrační snímek

Chleba za 60? Zdražování více vyrovná ceny velkých a malých výrobců, říká pekař

Zdražování surovin podle spolumajitele sítě řemeslných pekáren Zrno Zrnko Ondřeje Kuchaře více vyrovná ceny produktů od velkých výrobců a menších podniků. Se zvyšující se cenou surovin se podle něj musí jeho firma potýkat stejně jako ostatní, mnohem větší podíl na ceně jejích výrobků má lidská práce a technologie. ČTK to řekl v pondělí při příležitosti otevření páté pobočky společnosti na pražských Vinohradech.

Řetězce začínají používat čím dál více papírové pytle a takzvané nekonečné sáčky.

Řetězce zavádějí nekonečné sáčky také u pečiva. Vracejí se i síťovky

Ještě donedávna si zákazníci ze supermarketů odnášeli pečivo a ovoce či zeleninu výhradně v plastových sáčcích. Ročně jich z obchodů proudí stovky milionů, což zbytečně zatěžuje životní prostředí. „Stále častěji se ukazuje, že mikroplasty začínají mít biologické účinky, a je proto správné takové sáčky nahradit,“ uvedl Vladimír Kočí z Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Některé obchodní řetězce se proto začaly jejich nadužívání bránit zavedením takzvaných nekonečných sáčků.

Řetězce začínají používat čím dál více papírové pytle a takzvané nekonečné sáčky.

Řetězce zavádějí nekonečné sáčky také u pečiva. Vracejí se i síťovky

Ještě donedávna si zákazníci ze supermarketů odnášeli pečivo a ovoce či zeleninu výhradně v plastových sáčcích. Ročně jich z obchodů proudí stovky milionů, což zbytečně zatěžuje životní prostředí. „Stále častěji se ukazuje, že mikroplasty začínají mít biologické účinky, a je proto správné takové sáčky nahradit,“ uvedl Vladimír Kočí z Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Některé obchodní řetězce se proto začaly jejich nadužívání bránit zavedením takzvaných nekonečných sáčků.

Mouka. Pro kuchaře i pekaře jedna z nejdůležitějších surovin.

Zdražení pšenice zvýší cenu mouky i pečiva

Kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice zdražuje mouka. Podle tuzemských mlynářů až o čtvrtinu své dosavadní ceny. Změny pocítí především malé a střední pekárny, třeba za pečivo si tak letos připlatí i zákazníci v Olomouckém kraji.

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.

Nepříjemná situace potkala řidiče dodávky, který vezl čerstvé pečivo.

Řidič dodávky s pečivem ráno vysypal zboží na ulici

Nepříjemná situace potkala řidiče dodávky, který vezl čerstvé pečivo. Ve čtvrtek brzy ráno se otevřely zadní dveře vozu a na silnici a chodník se vysypala část dováženého pečiva. Vysypaný náklad řidiči pomohli sesbírat strážníci Městské policie Pardubice.

Po vánočních sladkostech může přijít k chuti slané pečivo s modrým sýrem.

Co ukusovat na Silvestra? Třeba slané pečivo, šneky, perníčky i cibulový koláč

Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.

Po vánočních sladkostech může přijít k chuti slané pečivo s modrým sýrem.

Co ukusovat na Silvestra? Třeba slané pečivo, šneky, perníčky i cibulový koláč

Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.

Vánoční cukroví Cukrárny od Mamlasů

Tradiční vánoční cukroví. Výrobce zdravé náhrady masa nabízí nový sortiment

Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.

Pekařství Merhaut

V oboru jsou už 30 let. Pekařina je krásná, ale pořádná dřina, říkají Merhautovi

To, že se k pekárně blížíte, poznáte už z dálky podle krásné vůně, která se line do širokého okolí. Merhautovo pekařství svým zákazníkům přináší dobroty na stůl už třicet let. Rodinný podnik začínal s deseti zaměstnanci v jednosměnném provozu. Teď se tady pracuje v podstatě nepřetržitě. Podle místních pekařů jsou spotřebitelé o něco vybíravější a pulty pekáren i obchodů nabízejí nepřeberné množství pečiva, aby uspokojily jejich mlsné jazýčky.

Jiří Ondečko a jeho pekařství

Za oblibou našeho pečiva stojí kvalitní suroviny, říká oceňovaný pekař

Vlastní a časem prověřené receptury, suroviny s jasným původem a bez chemických náhražek. Na tom všem při pekařské výrobě staví Jiří Ondečko z Děčína již osm let. A že tato strategie přináší výsledky a úspěchy, svědčí i 3. místo v soutěži Chléb roku či několikanásobné ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje.

Cena pečiva i cukroví jde nahoru. Ilustrační foto

Konec rohlíkům za dvě koruny. Pečivo zdražuje, ceny ještě drží velké řetěžce

Čtyři rohlíky s vlašským salátem – klasická svačina, po které jednou za čas s chutí a nostalgií sáhne nejeden Čech a jejíž cena často nepřesáhne padesátikorunu. To se však mění. Stoupá nejen cena oblíbené lahůdky, ale také pečiva. Příčin je celá řada. Některé pekárny ale upozorňují na skutečnost, že největší český výrobce pekařských výrobků, firma Penam, stále ještě ceny drží. 

Cena pečiva i cukroví jde nahoru. Ilustrační foto

Konec rohlíkům za dvě koruny, pečivo zdražuje. Jen Agrofert hraje na čekanou

Čtyři rohlíky s vlašským salátem – klasická svačina, po které jednou za čas s chutí a nostalgií sáhne nejeden Čech a jejíž cena často nepřesáhne padesátikorunu. To se však mění. Stoupá nejen cena oblíbené lahůdky, ale také pečiva. Lidé si tak připlatí nejen za chléb, ale také za vánoční cukroví. Příčin je celá řada. Některé pekárny ale upozorňují na skutečnost, že největší český výrobce pekařských výrobků, firma Penam patřící do holdingu Agrofert, která dodává do obchodních řetězců po celé republice, stále ještě ceny nezvýšila. 

Vědci z Mendelovy univerzity vaří pivo z nespotřebovaného pečiva. Vlevo Milan Geršl a vedle něj Tomáš Gregor.

Vzniká český ležák: vědci z Brna vaří pivo ze zbytků chleba

Pečivo, které by jinak skončilo v odpadcích, se rozhodli využít vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat," vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky agronomické fakulty.

Halloween u nás zapustil kořeny. Nebo možná vykopal ty starší, už pevně zapuštěné jen zapomenuté…

Halloween není cizí tradice. Podobné zvyky pěstoval i český venkov

Halloween u nás zapustil kořeny. Nebo možná vykopal ty starší, už pevně zapuštěné jen zapomenuté? Řadu pověr a zvyků, které máme dnes spojené především se zámořským rozjíveným hororovým veselím, najdeme v prostší verzi i ve vzpomínkách našich předků. Cizí jim v dušičkovém čase nebylo dlabání zeleniny ani výslužka pro sousedy.

Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali Češi převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály.

Chléb s ořechy či semínky. Každý třetí bochník prodaný v Česku je speciál

Obyčejný bochník "Šumavy"? To už dávno zákazníkům nestačí. Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály, které se od běžného chleba liší jak složením, tak i třeba i zajímavým tvarem. Podíl těchto specialit na celkovém prodeji chleba podle tuzemských pekařů už dosahuje jedné třetiny. 

Koláč pro hospic

Koláč pro hospic přinesl 211 812 korun na rozvoj Domácí hospicové péče

Ve středu 6. října 2021 voněly v Bystřici nad Pernštejnem, ve Velkém Meziříčí a ve Žďáře nad Sázavou koláče. Jejich počet byl letos rekordní. 4 194 kusů pečiva od místních pekařů se stalo odměnou pro ty, kteří přispěli na rozvoj stále více žádaných služeb Domácí hospicové péče Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Celkový výtěžek již devátého ročníku sbírkové kampaně „Koláč pro hospic“ činí 211 812 Kč. Žďárské kasičky a platební terminály ukrývaly 148 340 Kč, bystřické 30 532 Kč a velkomeziříčské 29 140 Kč. QR platby vynesly 3 800 Kč.

Čerstvého pečiva bude v regálech obchodů zřejmě méně, kvůli novému zákonu, říkají obchodníci. Ilustrační foto.

Zákon o potravinách se nám prodraží, stěžují si obchodníci z Vysočiny

Bude menší nabídka čerstvého, nebaleného pečiva. Zřejmě dojde i ke zdražení. A to kvůli zákonu o potravinách, prohlásil Vladimír Stehno, předseda představenstva družstva Coop z Havlíčkova Brodu. Nový zákon o potravinách nařizuje obchodníkům umístit co nejblíž u zboží v regálech seznam alergenů, které zboží obsahuje.

Velbloudí farma Záhostice u Chýnova a chovatelka Žaneta Krátošková.

Krmení zvířat je smutný zlozvyk, kolik jich ještě přijde zbytečně o život?

Velbloud umírající za úporných průjmů a v bolestech břicha po požití cukru. Kůň, který se nafouknul po pečivu i divoká zvířata trpící po „nevinné“ návštěvě dobrosrdečných přikrmovačů. To je obrázek poslední dní, kdy se lidé sice uchylují k přírodě, ale často nechtěně svým počínáním škodí němým tvářím. Jak se na toto téma dívají chovatelé a odborníci z Jižních Čech? Lze nějakým způsobem zabránit rozmáhajícímu se nešvaru?