Brno - V supermarketu se zamknou dveře a neprodané pečivo a některé druhy ovoce a zeleniny putují rovnou do koše. Když zhasnou světla a odejdou poslední brigádníci, vyráží na lov lidé, kteří vyhozené jídlo vyhledávají. Mnohdy totiž skončí v kontejnerech úplně zbytečně. „Občas je ovoce trochu potlučené nebo listy salátu povadlé, ale někdy třeba najdeme krásný ananas," popsal své zkušenosti Brňan Marcel Dombrovský. Takzvaný Dumpster diving provozuje už několik let.
Ostrava - Jídla mají dostatek, a přesto jsou ohroženi podvýživou. Řeč je o seniorech. A to nejen o těch, kteří o tom, co jedí, rozhodují sami, ale zejména o obyvatelích různých domovů pro seniory s dlouhodobým pobytem, kde by na kvalitu jejich pokrmů měli dohlížet odborníci.
Rožnov pod Radhoštěm – Všudypřítomná neodolatelná vůně čerstvě napečeného chleba, rohlíků, koláčů a cukroví na vás zaútočí okamžitě, jakmile projdete vstupní branou do Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.
Brno - Plzeňská firma Adifit, která distribuuje takzvanou krabičkovou dietu v Praze, v Plzni a okolí, ohrozila zdraví svých klientů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž zjistila, že v některých jídlech pro bezlepkovou dietu jsou potraviny s vysokým obsahem lepku, informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Společnost pochybení zásadně odmítá, uvedla v dnešním vyjádření.
Praha /INFOGRAFIKA/ - U pokladny si koupíte jízdenku do vlaku, o kus dál pořídíte čerstvé pečivo, pak vyběhnete do prvního patra a tam si třeba podáte daňové přiznání nebo zaplatíte poplatek za psa. I takhle by to za pár let mělo vypadat na velké části vlakových nádraží v České republice.
Vracov, Vlkoš /FOTOGALERIE/ – Dodávka na boku, vysypané přepravky s pečivem a rohlíky v trávě. V pátek krátce před pátou hodinou ráno se na silnici mezi Vracovem a Vlkošem vyboural řidič dodávky rozvážející pečivo. Auto otočil přes střechu do pole a zranil se.
Mostecko – Devětadvacetiletý muž z Mostu se dvakrát pokusil odnést si z obchodu televizi bez placení. Jiný zloděj využil momentu, kdy se žena u pečiva otočila zády. Policie zveřejnila další případy, které řešila. Policisté také vyrazili na další dopravně bezpečnostní akci.
Ostrava – Fazole, sazeničky kedlubnu, salátu nebo celeru, všechny možné bylinky, ale také čerstvé máslo, domácí med a koření či pečivo. Z takového sortimentu mohli v sobotu dopoledne vybírat na Porubských trzích na Hlavní třídě u kruhového objezdu příchozí lidé.
Prachatice (FOTOGALERIE) - Malování kraslic, pečení velikonočního pečiva nebo pletení pomlázek, to vše nabídlo na začátku velikonočních svátků Prachatické muzeum.
Liberec - Velikonoční věnečky s rozinkami sypané mandlemi a skořicové bulky, na takové dobroty láká od dnešního dne Nadace Euronisa do OC Forum. Právě tam bude probíhat dnes už tradiční benefiční prodej pečiva.
Česká Lípa /ROZHOVOR/ - Třetím rokem funguje v ulici Paní Zdislavy v České Lípě Řemeslná pekárna. Podle vlastních receptur a tradičním způsobem tu Václav Juřica se svým týmem každý den připravuje čerstvé pečivo.
Uherské Hradiště /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Vodní hladina plná kačen a labutí a na břehu postávající rodinky, které ze svých tašek vytahují zbytky pečiva a rozhazují ho mezi hejno ptáků. To je běžný obrázek těchto dnů v řadě lokalit na Slovácku. Ochranáři však před takovými praktikami důrazně varují. Opeřenci podle nich doplácejí na konzumaci zbytků z domovů vážnými zdravotními potížemi. Proto je třeba ptákům házet pouze doporučené krmivo.
Přibyslav – Soutěž v pečení sladkých i slaných rohlíčků se konala v neděli v kulturním domě v Přibyslavi. Odborná porota i návštěvníci mohli ochutnat až 90 různých druhů pečiva.
Praha - Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.
Praha – Náš způsob výživy se v posledních desetiletích výrazně změnil. Jíme méně chleba než před lety, zato narůstá spotřeba bílého pšeničného pečiva. Odborníci přitom radí dávat přednost obzvláště kvasovému chlebu, tmavému a celozrnnému pečivu, které je výrazně zdravější. Na současném trendu má podle nich podíl moderní doba se svými fast foody, prodejem baget u benzinových pump a spěchem, který nás nutí rychle něco zhltnout.
Začátek nového roku v Patagonii jsme zahájili jak jinak než cestováním. Druhého ledna jsme se vydali z městečka Trevelin více na jih a směřovali jsme k Ushuaie nejjižnějšímu městu světa.
Přerov /REPORTÁŽ/ – Pravidelný ruch přístrojů se střetává s hudbou z rádia, v prostoru velké Pekárny Racek je živo. Před chvílí odbila dvaadvacátá hodina, ale únava není na nikom znát. Během směny se upeče několik druhů chleba, rohlíky, jemné pečivo a také se připravuje studená kuchyně. A u ní začíná má exkurze.
Přerov /ANKETA/– Tradiční přerovské pekárny mají v poslední době více starostí, než radosti z dozlatova upečeného chleba. Nadnárodní řetězce je tlačí s cenami do kouta, a například přerovská pekárna Racek proto od prosince přestala dodávat rohlíky a chléb do některých marketů v Přerově, Hranicích či Kojetíně. Menší pekárny řeší složitou situaci tak, že hledají nová odbytiště.
Uherské Hradiště – Když to všechno sníš, půjdeme pak ven dát nakrmit labutím. Taková motivace v tomto ročním období zazní nepochybně v nejedné rodině na Slovácku. Desítky kusů vodního ptactva, plavící se při zamrznutých březích řek a rybníků, se stávají lákavým cílem mnoha milovníků přírody.
Děčín – V děčínské zoo uhynulo další zvíře. Tentokrát to byl ani ne tříletý beránek. Za smrt beránka mohou podle pracovníků zoo lidé, kteří porušili zákaz krmení a přinesli zvířeti pečivo. Zoo Děčín beránkovi dokonce vystavila parte.
Děčín – V děčínské zoo uhynuly dvě ovce. Nejprve to byl v neděli ani ne tříletý beránek, ve středu pak zemřela také ovce, která byla pravděpodobně březí. Za smrt zvířat mohou podle pracovníků zoo lidé, kteří porušili zákaz krmení a přinesli zvířeti pečivo. Zoo Děčín beránkovi dokonce vystavila parte.
Pelhřimovsko – Přesto, že byl v úterý zatím nejmrazivější den tohoto roku, pekaři, uzenáři a mlékaři na Pelhřimovsku neměli s dodáním potravin do obchodů na vsích žádné velké problémy.
Východní Čechy - Nejčastější radou na hubnutí je kromě pohybu také celková změna životního stylu. V zimě se příliš nedoporučuje zahájit redukční dietu. Co je ale více než vhodné, je změna životosprávy.
Východní Čechy - Nejčastější radou na hubnutí je kromě pohybu také celková změna životního stylu. V zimě se příliš nedoporučuje zahájit redukční dietu. Co je ale více než vhodné, je změna životosprávy.
Východní Čechy – Nejčastější radou na hubnutí je kromě pohybu také celková změna životního stylu. V zimě se příliš nedoporučuje zahájit redukční dietu. Co je ale více než vhodné, je změna životosprávy. Samozřejmě to nepůjde ze dne na den. Každá změna chce svůj čas. Malými krůčky se postupně dostanete k cíli bez velikého úsilí a hlavně bez trápení a strádání.
Východní Čechy - Nejčastější radou na hubnutí je kromě pohybu také celková změna životního stylu. V zimě se příliš nedoporučuje zahájit redukční dietu. Co je ale více než vhodné, je změna životosprávy.
Brno – Za tři měsíce začnou na Zelném trhu prodejci nabízet lidem své zboží. V pondělí už vedení radnice Brna-středu schválilo tržní řád a pravidla fungování pro letošní rok. „Vycházeli jsme z ankety spokojenosti, kterou jsme na tržišti dělali na podzim. Zjistili jsme, že pro nakupující je důležité získat lokální suroviny. Potěšilo by je například domácí pečivo nebo limonády," uvedla místostarostka Brna-středu Jasna Flamiková, která má tržiště na starosti.
Znojmo – Přes padesát labutí a zhruba stejný počet kachen lze v těchto dnech pozorovat pod oblekovickým mostem při výjezdu ze Znojma na Hatě. Podobně jako v minulých letech i letošní zimu si tak desítky vodních opeřenců oblíbily místo u frekventované silnice.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, že minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Špatné uchovávání přebytků z vaření, nedostatečná kontrola data spotřeby, příliš velké nákupy a zkažené potraviny, které se nestihnou spotřebovat. To jsou důvody, proč končí nakoupené a nevyužité jídlo v odpadcích.
Holešov – Tvůrčí dílna pro veřejnost s jedním z posledních výrobců originálního vizovického pečiva Petrem Hábou oživila výstavu betlémů, která se až do 23. prosince koná v sala terreně holešovského zámku.
Opatov - Známé ekonomické pravidlo, podle kterého obal prodává, oko kupuje, neplatí podle majitele opatovského pekařství Miroslava Paulase z opatovského pekařství na Třebíčsku vždy. Chleba by si totiž lidé měli vybírat hlavně podle chuti.
Milovice - Jedna klisna ze stáda divokých koní v Milovicích byla v kritickém stavu kvůli těžké kolice. Příčinou zřejmě bylo, že ji návštěvníci krmili pečivem. Ohroženo bylo i hříbě, které je na klisně závislé. Nyní je už klisna stabilizovaná a dnes se s hříbětem vrátí do Milovic, kde je odborníci budou nadále sledovat, řekl Dalibor Dostál z ochranářské společnosti Česká krajina.
Třebechovice pod Orebem /FOTO/ - K požáru nákladního vozidla převážejícího pečivo došlo v pátek ráno na silnici v Třebechovicích pod Orebem - Nepasicích na Hradecku. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena ve 4.36 hodin.
Třeboň - Supermarket Terno v Třeboni pro své zákazníky připravil v průběhu uplynulých měsíců celou řadu novinek. Po remodelingu obslužného úseku s nabídkou čerstvého masa, uzenin, lahůdek a sýrů a úpravách sekce čerstvého pečiva, realizovaných v uplynulém roce, byl modernizován úsek ovoce a zeleniny.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Denně se v Česku prodá milion bochníků chleba a ročně se ho v pekárnách upeče 300 tisíc tun. Každý Čech pak za něj ročně utratí tisíc korun a v podstatě se může těšit z toho, že jeho cena v nejbližší době stoupat asi nebude. Ostatně chléb se v obchodech na stejné cenové úrovni drží už posledních osm let. Taková zpráva ke Světovému dni chleba, který se slaví právě dnes, spotřebitele jistě potěší. Těžkou hlavu ale dělá pekařům.
Brno - Brněnská pekárenská společnost Penam, která patří do holdingu Andreje Babiše (ANO) Agrofert, v současnosti investuje 1,5 miliardy korun do tří velkých projektů v Česku. Díky nim se má péct pečivo pomocí nejmodernějších technologií. Jde o stavbu nové páteřní pekárny v Rosicích na Brněnsku, o instalaci nové linky na výrobu chleba v Zelené louce u Prahy a instalaci nové linky na výrobu toustů a sendvičů tamtéž. Na dnešní tiskové konferenci to řekl obchodní ředitel Georgios Koulisianis.
Pekárna Svoboda-Březík letos slaví dvacet pět let od svého založení. Pekařství zakládali Martin Březík společně s Alešem Svobodou, jeho maminkou a třemi pomocníky v roce 1990, o rok později už zaměstnávali víc jak tři desítky lidí. Pečivo dle tradičních receptur si dnes lidé kupují v pětadvaceti provozovnách po celém regionu. O začátcích, současných trendech i o tom, kde berou majitelé inspiraci, vyprávěl Aleš Svoboda, jeden z majitelů pekárny.
Libina – Borůvkový koláč s vanilkou přidanou do drobenky nebo rohlík s různými semínky. To jsou oblíbené kousky pečiva Heleny Kubíkové, která po rodičích s manželem převzala pekárnu Šimbera v Libině na Šumpersku.
Chléb a pečivo jsou bezesporu součástí každodenního jídelníčku většiny z nás. Stále častěji ale přichází otázka ze strany spotřebitelů: „Je konzumace pečiva zdravá?"