Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Ilustrační foto.

Jídlo z kontejneru? Hledačům někdy pomohou i prodavači

Brno - V supermarketu se zamknou dveře a neprodané pečivo a některé druhy ovoce a zeleniny putují rovnou do koše. Když zhasnou světla a odejdou poslední brigádníci, vyráží na lov lidé, kteří vyhozené jídlo vyhledávají. Mnohdy totiž skončí v kontejnerech úplně zbytečně. „Občas je ovoce trochu potlučené nebo listy salátu povadlé, ale někdy třeba najdeme krásný ananas," popsal své zkušenosti Brňan Marcel Dombrovský. Takzvaný Dumpster diving provozuje už několik let.

Ilustrační snímek.

Senioři: hodně uzenin a pečiva, málo ovoce a zeleniny

Ostrava - Jídla mají dostatek, a přesto jsou ohroženi podvýživou. Řeč je o seniorech. A to nejen o těch, kteří o tom, co jedí, rozhodují sami, ale zejména o obyvatelích různých domovů pro seniory s dlouhodobým pobytem, kde by na kvalitu jejich pokrmů měli dohlížet odborníci.

23. ročník Pekařské soboty ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Vůně čerstvého pečiva plnila skanzen. Podívejte se

Rožnov pod Radhoštěm – Všudypřítomná neodolatelná vůně čerstvě napečeného chleba, rohlíků, koláčů a cukroví na vás zaútočí okamžitě, jakmile projdete vstupní branou do Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Firma Adifit, která distribuuje takzvanou krabičkovou dietu, ohrozila zdraví svých klientů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž zjistila, že v některých jídlech pro bezlepkovou dietu jsou potraviny s vysokým obsahem lepku.

Bezlepková dieta od firmy Adifit obsahovala vysoké množství lepku

Brno - Plzeňská firma Adifit, která distribuuje takzvanou krabičkovou dietu v Praze, v Plzni a okolí, ohrozila zdraví svých klientů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž zjistila, že v některých jídlech pro bezlepkovou dietu jsou potraviny s vysokým obsahem lepku, informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Společnost pochybení zásadně odmítá, uvedla v dnešním vyjádření.

Ilustrační foto.

Jízdenky i lejstra. Na nádražích budou úřady

Praha /INFOGRAFIKA/ - U pokladny si koupíte jízdenku do vlaku, o kus dál pořídíte čerstvé pečivo, pak vyběhnete do prvního patra a tam si třeba podáte daňové přiznání nebo zaplatíte poplatek za psa. I takhle by to za pár let mělo vypadat na velké části vlakových nádraží v České republice.

V Ostravě odstartovala sezona farmářských trhů. Výběr prozatím není tak bohatý jako v letním období, lidé si ale i ta mohou vybírat z nepřeberného množství zeleniny, ovoce, sazenic i bylinek.

Farmářské trhy? Na dračku jdou bylinky

Ostrava – Fazole, sazeničky kedlubnu, salátu nebo celeru, všechny možné bylinky, ale také čerstvé máslo, domácí med a koření či pečivo. Z takového sortimentu mohli v sobotu dopoledne vybírat na Porubských trzích na Hlavní třídě u kruhového objezdu příchozí lidé.

Velikonoční zvyky a tradice si připomnělo také Prachatické muzeum.

Muzeem voněly mazance

Prachatice (FOTOGALERIE) - Malování kraslic, pečení velikonočního pečiva nebo pletení pomlázek, to vše nabídlo na začátku velikonočních svátků Prachatické muzeum.

V řemeslné pekárně na vás dýchne atmosféra tradičních receptů.

Způsob, jakým pečou croissanty, je v kraji jedinečný

Česká Lípa /ROZHOVOR/ - Třetím rokem funguje v ulici Paní Zdislavy v České Lípě Řemeslná pekárna. Podle vlastních receptur a tradičním způsobem tu Václav Juřica se svým týmem každý den připravuje čerstvé pečivo.

Ilustrační foto.

Nekrmte ptáky starým pečivem, varují ochranáři

Uherské Hradiště /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Vodní hladina plná kačen a labutí a na břehu postávající rodinky, které ze svých tašek vytahují zbytky pečiva a rozhazují ho mezi hejno ptáků. To je běžný obrázek těchto dnů v řadě lokalit na Slovácku. Ochranáři však před takovými praktikami důrazně varují. Opeřenci podle nich doplácejí na konzumaci zbytků z domovů vážnými zdravotními potížemi. Proto je třeba ptákům házet pouze doporučené krmivo.

Ilustrační foto

Inflace v lednu zrychlila růst na 0,6 procenta. Zdražila zelenina i pečivo

Praha - Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.

Ilustrační foto

Rohlíky místo chleba. Alergií přibývá

Praha – Náš způsob výživy se v posledních desetiletích výrazně změnil. Jíme méně chleba než před lety, zato narůstá spotřeba bílého pšeničného pečiva. Odborníci přitom radí dávat přednost obzvláště kvasovému chlebu, tmavému a celozrnnému pečivu, které je výrazně zdravější. Na současném trendu má podle nich podíl moderní doba se svými fast foody, prodejem baget u benzinových pump a spěchem, který nás nutí rychle něco zhltnout.

Terka připravuje domácí bramborové noky.

Jídlo v Argentině? Levné maso, drahé pečivo

Začátek nového roku v Patagonii jsme zahájili jak jinak než cestováním. Druhého ledna jsme se vydali z městečka Trevelin více na jih a směřovali jsme k Ushuaie nejjižnějšímu městu světa.

Redaktorka Přerovského a hranického deníku si vyzkoušela práci v pekárně Racek.

Kobliha mi nikdy nechutnala tak dobře

Přerov /REPORTÁŽ/ – Pravidelný ruch přístrojů se střetává s hudbou z rádia, v prostoru velké Pekárny Racek je živo. Před chvílí odbila dvaadvacátá hodina, ale únava není na nikom znát. Během směny se upeče několik druhů chleba, rohlíky, jemné pečivo a také se připravuje studená kuchyně. A u ní začíná má exkurze.

Pekárna Racek

Pekař, ten tvrdej chleba má

Přerov /ANKETA/– Tradiční přerovské pekárny mají v poslední době více starostí, než radosti z dozlatova upečeného chleba. Nadnárodní řetězce je tlačí s cenami do kouta, a například přerovská pekárna Racek proto od prosince přestala dodávat rohlíky a chléb do některých marketů v Přerově, Hranicích či Kojetíně. Menší pekárny řeší složitou situaci tak, že hledají nová odbytiště.

Jedním z vyhledávaných míst pro krmení je lávka z Hradiště do Starého Města.

Labutě a kačeny pečivem nekrmte, kupte jim raději granule

Uherské Hradiště – Když to všechno sníš, půjdeme pak ven dát nakrmit labutím. Taková motivace v tomto ročním období zazní nepochybně v nejedné rodině na Slovácku. Desítky kusů vodního ptactva, plavící se při zamrznutých březích řek a rybníků, se stávají lákavým cílem mnoha milovníků přírody.

Smuteční oznámení.

Beránek z děčínské zoo zemřel v bolestech. Kvůli lidem

Děčín – V děčínské zoo uhynulo další zvíře. Tentokrát to byl ani ne tříletý beránek. Za smrt beránka mohou podle pracovníků zoo lidé, kteří porušili zákaz krmení a přinesli zvířeti pečivo. Zoo Děčín beránkovi dokonce vystavila parte.

Smuteční oznámení.

Dvě ovce ze Zoo Děčín zabili lidé, překrmili je pečivem

Děčín – V děčínské zoo uhynuly dvě ovce. Nejprve to byl v neděli ani ne tříletý beránek, ve středu pak zemřela také ovce, která byla pravděpodobně březí. Za smrt zvířat mohou podle pracovníků zoo lidé, kteří porušili zákaz krmení a přinesli zvířeti pečivo. Zoo Děčín beránkovi dokonce vystavila parte.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Změna životosprávy

Východní Čechy - Nejčastější radou na hubnutí je kromě pohybu také celková změna životního stylu. V zimě se příliš nedoporučuje zahájit redukční dietu. Co je ale více než vhodné, je změna životosprávy.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Změna životosprávy

Východní Čechy - Nejčastější radou na hubnutí je kromě pohybu také celková změna životního stylu. V zimě se příliš nedoporučuje zahájit redukční dietu. Co je ale více než vhodné, je změna životosprávy.

Doktor Středa v ordinaci Polikliniky Dopravního zdravotnictví.

Středy doktora Středy: Změna životosprávy

Východní Čechy – Nejčastější radou na hubnutí je kromě pohybu také celková změna životního stylu. V zimě se příliš nedoporučuje zahájit redukční dietu. Co je ale více než vhodné, je změna životosprávy. Samozřejmě to nepůjde ze dne na den. Každá změna chce svůj čas. Malými krůčky se postupně dostanete k cíli bez velikého úsilí a hlavně bez trápení a strádání.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Změna životosprávy

Východní Čechy - Nejčastější radou na hubnutí je kromě pohybu také celková změna životního stylu. V zimě se příliš nedoporučuje zahájit redukční dietu. Co je ale více než vhodné, je změna životosprávy.

Ilustrační foto.

Prodejce na Zelný trh letos nevybere los. Vybere je vedení radnice Brna-středu

Brno – Za tři měsíce začnou na Zelném trhu prodejci nabízet lidem své zboží. V pondělí už vedení radnice Brna-středu schválilo tržní řád a pravidla fungování pro letošní rok. „Vycházeli jsme z ankety spokojenosti, kterou jsme na tržišti dělali na podzim. Zjistili jsme, že pro nakupující je důležité získat lokální suroviny. Potěšilo by je například domácí pečivo nebo limonády," uvedla místostarostka Brna-středu Jasna Flamiková, která má tržiště na starosti.

Ilustrační foto.

Češi nejčastěji vyhazují pečivo, nejméně maso

Praha /INFOGRAFIKA/ – Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, že minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Špatné uchovávání přebytků z vaření, nedostatečná kontrola data spotřeby, příliš velké nákupy a zkažené potraviny, které se nestihnou spotřebovat. To jsou důvody, proč končí nakoupené a nevyužité jídlo 
v odpadcích.

Petr Hába, který patří mezi poslední výrobce tradičního vizovického pečiva, předvedl své umění v rámci výstavy betlémů na holešovském zámku.

Petr Hába v Holešově radil, jak na vizovické pečivo

Holešov – Tvůrčí dílna pro veřejnost s jedním z posledních výrobců originálního vizovického pečiva Petrem Hábou oživila výstavu betlémů, která se až do 23. prosince koná v sala terreně holešovského zámku.

Pekařství v Opatově má starší pec ze 60. let minulého století i automatickou pec, jejíž součástí je i pás pro sázení těsta. Obejde se tak téměř bez zásahu lidské ruky.

Pekaři v Opatově pečou každý den 1800 bochníků chleba

Opatov - Známé ekonomické pravidlo, podle kterého obal prodává, oko kupuje, neplatí podle majitele opatovského pekařství Miroslava Paulase z opatovského pekařství na Třebíčsku vždy. Chleba by si totiž lidé měli vybírat hlavně podle chuti.

Klisna Sgurr porodila první hříbě divokého koně v České republice po staletích.

Divoká klisna z Milovic byla v kritickém stavu po krmení pečivem

Milovice - Jedna klisna ze stáda divokých koní v Milovicích byla v kritickém stavu kvůli těžké kolice. Příčinou zřejmě bylo, že ji návštěvníci krmili pečivem. Ohroženo bylo i hříbě, které je na klisně závislé. Nyní je už klisna stabilizovaná a dnes se s hříbětem vrátí do Milovic, kde je odborníci budou nadále sledovat, řekl Dalibor Dostál z ochranářské společnosti Česká krajina.

Požár nákladního vozidla převážejícího pečivo na silnici v Třebechovicích pod Orebem - Nepasicích.

Požár zničil nákladní vozidlo s pečivem

Třebechovice pod Orebem /FOTO/ - K požáru nákladního vozidla převážejícího pečivo došlo v pátek ráno na silnici v Třebechovicích pod Orebem - Nepasicích na Hradecku. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena ve 4.36 hodin.

Nabídka čerstvého ovoce a zeleniny je nyní přehledně uspořádána v nových regálech.

Modernizované Terno v Třeboni zvyšuje komfort při nakupování

Třeboň - Supermarket Terno v Třeboni pro své zákazníky připravil v průběhu uplynulých měsíců celou řadu novinek. Po remodelingu obslužného úseku s nabídkou čerstvého masa, uzenin, lahůdek a sýrů a úpravách sekce čerstvého pečiva, realizovaných v uplynulém roce, byl modernizován úsek ovoce a zeleniny. 

Ilustrační foto

Pekaři si zoufají nad nízkou cenou chleba. Konkurence ale nedovoluje zdražení

Praha /INFOGRAFIKA/ – Denně se v Česku prodá milion bochníků chleba a ročně se ho v pekárnách upeče 300 tisíc tun. Každý Čech pak za něj ročně utratí tisíc korun a v podstatě se může těšit z toho, že jeho cena v nejbližší době stoupat asi nebude. Ostatně chléb se v obchodech na stejné cenové úrovni drží už posledních osm let. Taková zpráva ke Světovému dni chleba, který se slaví právě dnes, spotřebitele jistě potěší. Těžkou hlavu ale dělá pekařům.

Ilustrační foto

Pekárenská firma Penam aktuálně investuje 1,5 miliardy do modernizací

Brno - Brněnská pekárenská společnost Penam, která patří do holdingu Andreje Babiše (ANO) Agrofert, v současnosti investuje 1,5 miliardy korun do tří velkých projektů v Česku. Díky nim se má péct pečivo pomocí nejmodernějších technologií. Jde o stavbu nové páteřní pekárny v Rosicích na Brněnsku, o instalaci nové linky na výrobu chleba v Zelené louce u Prahy a instalaci nové linky na výrobu toustů a sendvičů tamtéž. Na dnešní tiskové konferenci to řekl obchodní ředitel Georgios Koulisianis.

Pekárna Svoboda-Březík

Aleš Svoboda: Do budoucna chceme zákazníkům nabídnout ještě víc

Pekárna Svoboda-Březík letos slaví dvacet pět let od svého založení. Pekařství zakládali Martin Březík společně s Alešem Svobodou, jeho maminkou a třemi pomocníky v roce 1990, o rok později už zaměstnávali víc jak tři desítky lidí. Pečivo dle tradičních receptur si dnes lidé kupují v pětadvaceti provozovnách po celém regionu. O začátcích, současných trendech i o tom, kde berou majitelé inspiraci, vyprávěl Aleš Svoboda, jeden z majitelů pekárny.

Helena Kubíková, spolumajitelka pekárny Šimbera v Libině.

Chléb nejlépe chutná, když se upeče s láskou

Libina – Borůvkový koláč s vanilkou přidanou do drobenky nebo rohlík s různými semínky. To jsou oblíbené kousky pečiva Heleny Kubíkové, která po rodičích s manželem převzala pekárnu Šimbera v Libině na Šumpersku.

Celozrnné pečivo - každý si může vybrat.

Celozrnné pečivo - každý si může vybrat

Chléb a pečivo jsou bezesporu součástí každodenního jídelníčku většiny z nás. Stále častěji ale přichází otázka ze strany spotřebitelů: „Je konzumace pečiva zdravá?"