Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Pekárna Petra Kohna funguje v ulici 5. května v Litoměřicích už desátý rok

Litoměřice – Přestože lidé chodí nakupovat základní potraviny na další týden či měsíc do supermarketů, za čerstvým zbožím denní spotřeby chodí do svého obchůdku. K těm nejvíce oblíbeným patří litoměřické Pekařství Kohn. Letos už desátým rokem nabízí jeho majitel Petr Kohn pečivo v ulici 5. května, v roce 1990 začínal u svého otce na nedalekém Mírovém náměstí.

Protipamlsková vyhláška: na svačiny ve školách dohlédnou hygienici

Jižní Morava – Barevné sladké limonády ani párek v rohlíku si již děti ve školních kantýnách v regionu nekoupí. Dlouho připravovaná a diskutovaná „protipamlsková" vyhláška ve školách platí bez jakýchkoli benevolencí. Na její dodržování budou dohlížet školní inspektoři či hygienici. Provozovatelé bufetů měli tři měsíce na to, aby sortiment upravili. „Podle vyhlášky stěží prochází i bílé pečivo. Když bufet zavřeme, žáci budou chodit do obchodů v blízkosti školy, kde si cukrovinky či další nezdravé věci koupí," uvažoval ředitel znojemské základní školy na náměstí Republiky Zdeněk Mikulič.

Člověk musí počítat i cukr, který denně vypije

Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje nutriční terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," dodává.

Co v zimě do volete? Neuvážené krmení ptáků má rizika

Střední Čechy - Řada lidí v zimním období přikrmuje volně žijících zvířat, zejména ptáky. Panují-li dlouhotrvající mrazy či napadne-li vysoká sněhová pokrývka, ptáci si potravu obstarávají obtížně. Chceme-li však opravdu pomáhat, je dobré znát pár základních pravidel, abychom nenapáchali více škody než užitku.

Malé obchody čekají o svátcích víc zákazníků. Otevřou ale jen některé

Brno, Brněnsko - Pro pečivo a potraviny půjdou lidé letos o vánočních svátcích poprvé místo do supermarketů do malých obchodů. Jak už Rovnost informovala dřív, prodejny s plochou nad dvě stě metrů čtverečních musí zůstat podle zákona o Vánocích a na Nový rok zavřené. Majitelé malých potravin a večerek otevřít mohou.

OBRAZEM: Labutě se opět usídlily na Dyji u hlavní silnice

Znojmo – Desítky labutí a zhruba stejný počet kachen volí i pro letošní zimu „ubytování" na řece Dyji v místě pod oblekovickým mostem při výjezdu ze Znojma na Hatě. Důvod, proč si vodní opeřenci oblíbili místo u frekventované silnice, je zřejmý. Řada obyvatel z nedalekého sídliště jim pravidelně nosí staré pečivo a další krmení, které přes zimu potřebují.

Oblíbené pekařství Pekosa stáhlo rolety také v Jirkově

Jirkov - V průběhu několika dnů pozavírala společnost Pekosa Chodov své pekařské prodejny. Pečivo si tak lidé už řadu dnů nemohou koupit v pobočkách v Jirkově, Chomutově, Kadani, Klášterci, ale i dalších městech Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje.

Vyškovské trhy skončily. Lidé kupovali hlavně uzeniny

Vyškov – Pro uzenáře představuje Vyškov jedno z nejzajímavějších míst. Co se týká prodeje pečiva, v tom za ostatními městy zaostává. Na sypané rozvažované luštěniny a sušené ovoce pak lidé ve městě slyší průměrně. Tak hodnotí stánkaři, kteří se každou lichou středu účastní vyškovských trhů, místní kupní sílu.

Pekaři z Bílovické pekárny pracují čtyřiadvacet hodin denně od nedělního večera do sobotního dopoledne.

Každý den napečeme tři a půl tisíce bochníků chleba, říká vlastník pekárny

Bílovice nad Svitavou /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Koupit si v sedm hodin ráno chleba v obchodě? Většina lidí to vnímá jako samozřejmost. Nad tím, kolik zabere práce, než se oblíbené pečivo dostane až na prodejní pult, už ale přemýšlí málokdo. Pekaři z Bílovické pekárny pracují čtyřiadvacet hodin denně od nedělního večera do sobotního dopoledne. Každý den upečou tři a půl tisíce bochníků, z toho více než třetinu vyváží do šestatřiceti prodejen obchodního řetězce Albert v Brně a okolí. Přípravě pečiva se věnuje další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.

Chlebové novinky se prosazují pomalu. Pekaři sází na tradici

Každý den v Česku asi 700 pekáren vyrobí zhruba jeden milion kusů chleba. „Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá, co se týče množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností a regionálních specialit," tvrdí šéf Svazu pekařů Jaromír Dřízal. Vědci, pro něž je vývoj nových postupů a technologií pro výrobu pečiva denním chlebem, s ním souhlasí. Jedním dechem ale dodávají, že čeští pekaři jsou velmi konzervativní a nové postupy do výroby pouštějí jen velmi pomalu.

Zkáza v pekárně Hruška způsobila problémy se zásobováním pečivem

Pečivo? Prázdné regály! Takový dopad měla nedělní exploze kotle a následné ohnivé peklo v provozu firmy Hruška v Martinově na hustou síť svých obchodů s potravinami. Pekařské výrobky do nich začali vozit postupně jiní regionální producenti. Včetně těch svým způsobem konkurenčních.

Před 100 lety se narodil podnikatel Rudolf August Oetker

Hamburk (Německo) - Jedním z největších podnikatelů poválečné Evropy se stal Rudolf August Oetker, od jehož narození uplyne 20. září 100 let. Z rodinné firmy, kterou založil jeho dědeček, vynálezce prášku do pečiva, vybudoval Oetker společnost, jež má dnes pobočky po celém světě a nabízí širokou škálu potravinářských výrobků. V portfoliu má skupina Oetker ale i rejdařství, nakladatelství, pivovarskou skupinu, banku a luxusní hotely.

Zemědělce letos zklamala kvalita obilí

Pelhřimov – Až se návštěvníci dožínek třeba na pelhřimovském Masarykově náměstí zakousnou 
do pečiva nebo pozvednou sklenici s pivem, měli by 
si kvality právě zmíněných potravin mimořádně považovat.

Jídlo z kontejneru? Hledačům někdy pomohou i prodavači

Brno - V supermarketu se zamknou dveře a neprodané pečivo a některé druhy ovoce a zeleniny putují rovnou do koše. Když zhasnou světla a odejdou poslední brigádníci, vyráží na lov lidé, kteří vyhozené jídlo vyhledávají. Mnohdy totiž skončí v kontejnerech úplně zbytečně. „Občas je ovoce trochu potlučené nebo listy salátu povadlé, ale někdy třeba najdeme krásný ananas," popsal své zkušenosti Brňan Marcel Dombrovský. Takzvaný Dumpster diving provozuje už několik let.

Senioři: hodně uzenin a pečiva, málo ovoce a zeleniny

Ostrava - Jídla mají dostatek, a přesto jsou ohroženi podvýživou. Řeč je o seniorech. A to nejen o těch, kteří o tom, co jedí, rozhodují sami, ale zejména o obyvatelích různých domovů pro seniory s dlouhodobým pobytem, kde by na kvalitu jejich pokrmů měli dohlížet odborníci.

Vůně čerstvého pečiva plnila skanzen. Podívejte se

Rožnov pod Radhoštěm – Všudypřítomná neodolatelná vůně čerstvě napečeného chleba, rohlíků, koláčů a cukroví na vás zaútočí okamžitě, jakmile projdete vstupní branou do Dřevěného městečka ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Bezlepková dieta od firmy Adifit obsahovala vysoké množství lepku

Brno - Plzeňská firma Adifit, která distribuuje takzvanou krabičkovou dietu v Praze, v Plzni a okolí, ohrozila zdraví svých klientů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž zjistila, že v některých jídlech pro bezlepkovou dietu jsou potraviny s vysokým obsahem lepku, informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Společnost pochybení zásadně odmítá, uvedla v dnešním vyjádření.

Jízdenky i lejstra. Na nádražích budou úřady

Praha /INFOGRAFIKA/ - U pokladny si koupíte jízdenku do vlaku, o kus dál pořídíte čerstvé pečivo, pak vyběhnete do prvního patra a tam si třeba podáte daňové přiznání nebo zaplatíte poplatek za psa. I takhle by to za pár let mělo vypadat na velké části vlakových nádraží v České republice.

Farmářské trhy? Na dračku jdou bylinky

Ostrava – Fazole, sazeničky kedlubnu, salátu nebo celeru, všechny možné bylinky, ale také čerstvé máslo, domácí med a koření či pečivo. Z takového sortimentu mohli v sobotu dopoledne vybírat na Porubských trzích na Hlavní třídě u kruhového objezdu příchozí lidé.

Muzeem voněly mazance

Prachatice (FOTOGALERIE) - Malování kraslic, pečení velikonočního pečiva nebo pletení pomlázek, to vše nabídlo na začátku velikonočních svátků Prachatické muzeum.

Způsob, jakým pečou croissanty, je v kraji jedinečný

Česká Lípa /ROZHOVOR/ - Třetím rokem funguje v ulici Paní Zdislavy v České Lípě Řemeslná pekárna. Podle vlastních receptur a tradičním způsobem tu Václav Juřica se svým týmem každý den připravuje čerstvé pečivo.

Nekrmte ptáky starým pečivem, varují ochranáři

Uherské Hradiště /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Vodní hladina plná kačen a labutí a na břehu postávající rodinky, které ze svých tašek vytahují zbytky pečiva a rozhazují ho mezi hejno ptáků. To je běžný obrázek těchto dnů v řadě lokalit na Slovácku. Ochranáři však před takovými praktikami důrazně varují. Opeřenci podle nich doplácejí na konzumaci zbytků z domovů vážnými zdravotními potížemi. Proto je třeba ptákům házet pouze doporučené krmivo.

Inflace v lednu zrychlila růst na 0,6 procenta. Zdražila zelenina i pečivo

Praha - Růst spotřebitelských cen v lednu zrychlil meziročně na 0,6 procenta z prosincových 0,1 procenta. Důvodem je hlavně zmírnění cenového poklesu potravin, nealkoholických nápojů a dopravy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíčně se ceny zvýšily také o 0,6 procenta.

Rohlíky místo chleba. Alergií přibývá

Praha – Náš způsob výživy se v posledních desetiletích výrazně změnil. Jíme méně chleba než před lety, zato narůstá spotřeba bílého pšeničného pečiva. Odborníci přitom radí dávat přednost obzvláště kvasovému chlebu, tmavému a celozrnnému pečivu, které je výrazně zdravější. Na současném trendu má podle nich podíl moderní doba se svými fast foody, prodejem baget u benzinových pump a spěchem, který nás nutí rychle něco zhltnout.

Jídlo v Argentině? Levné maso, drahé pečivo

Začátek nového roku v Patagonii jsme zahájili jak jinak než cestováním. Druhého ledna jsme se vydali z městečka Trevelin více na jih a směřovali jsme k Ushuaie nejjižnějšímu městu světa.

Kobliha mi nikdy nechutnala tak dobře

Přerov /REPORTÁŽ/ – Pravidelný ruch přístrojů se střetává s hudbou z rádia, v prostoru velké Pekárny Racek je živo. Před chvílí odbila dvaadvacátá hodina, ale únava není na nikom znát. Během směny se upeče několik druhů chleba, rohlíky, jemné pečivo a také se připravuje studená kuchyně. A u ní začíná má exkurze.