Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Studenti výtvarného oboru Základní umělecké školy Pelhřimov šili látkové sáčky.

Igelitky nechte doma, vzkazují rodiče i studenti

Pelhřimov – Nakupovat můžeme i šetrně. Zahoďme společně igelitky a začněme používat skvělé alternativy, a to látkové pytlíky a tašky. Přesně takovou osvětu budou dnes odpoledne šířit dobrovolníci před jedním z pelhřimovských supermarketů.  

Jaromír Žák při práci.

Vynálezce chce pomoci vesnicím s pečivem

Plzeň - Jako mladý se vyučil pekařem a téměř celý život pracoval v pekařském oboru. Nejprve pomáhal svým rodičům, kteří vlastnili pekárny Peko, poté i v dalších pekařstvích. 83letý Jaromír Žák z Plzně se postupně stal projektantem pekáren a cukráren v Praze.

Požární poplach v Benešově způsobil olej kapající na žhavý gril.

Hasiče k zákroku už počtvrté vyzval obyčejný gril

O tom, že je elektronický požární systém, zkráceně EPS, skvělým pomocníkem, není třeba pochybovat. Ale i toto zařízení, které zajišťuje prostřednictvím hlásičů okamžitou signalizaci požáru, má své mouchy. Vyprávět by o tom mohli například také hasiči z Hasičského záchranného sboru Benešov.

Dobové fotky ukazují, jak se žilo ve městech a obcích regionu za Československa. Unikátní seriál ve vašem Deníku najdete každý pátek.

Z historie včelařů na Červenokostelecku

V pátečním vydání speciálního seriálu Jak jsme žili v Československu vás optikou starých fotoaparátů seznámíme s historií včelařství v Červeném Kostelci a jeho okolí.

Ilustrační foto.

V Lověšicích chybí obchod. Anketa ukázala, že lidé po něm prahnou

Ještě na jaře měli obyvatelé Lověšic možnost nakupovat v prodejně zřízené v jednom z místních rodinných domů, teď už je tomu ovšem jinak. Stejně jako v řadě jiných obcí, kde byl jediný obchod z různých důvodů zrušen, jsou nyní i Lověšice bez prodejny potravin. Nepříjemné je to hlavně pro starší obyvatele.

Farmářské trhy u OC Forum

Farmářské trhy

Farmářské trhy na obvyklém místě mezi OC Forum a Domem kultury v Liberci jsou otevřené.

Pečení v nové peci ve Volarech.

Jako v 19. století. Muž ze Šumavy zachránil řemeslo veřejných pekařů

Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. Ožilo však na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.

Pečení v nové peci ve Volarech.

Zachránil řemeslo veřejných pekařů. Kdo na něj naváže?

Jižní Čechy - Kdo byl veřejný pekař? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení. U nás na jihu Čech ale ožilo na Šumavě v Lenoře, kde mu vrátil jeho slávu Augustin Sobotovič.

Moravská Ostrava a Přívoz, 30. července 2019 v Ostravě.

Ostravská ghetta: Zdánlivě klidná čtvrť v centru po setmění budí hrůzu

/SERIÁL DENÍKU/ Deník pokračuje v seriálu o ostravských ghettech a problémových čtvrtích, který vzbudil u čtenářů velký ohlas. Po návštěvě kolonie Červený kříž v Mariánských Horách se tentokrát podíváme do samotného centra Ostravy, kde se starší lidé bojí zajít na nákup mnohdy i za bílého dne. Řeč je o okolí supermarketu Albert a úřadu práce u Nádražní ulice.

Rychlé občerstvení. Ilustrační foto.

Rekreanti mohli jíst i pečivo uložené na odpadkovém koši

V nepořádku leccos nacházejí středočeští hygienici během letních kontrol provozoven, které nabízejí občerstvení návštěvníkům v rekreačních oblastech. Není přitom výjimkou, že podnět ke kontrole vzejde přímo od nespokojených zákazníků.

Dámy z borovanského Klubu tradic letos napečou 80 plechů borůvkového koláče, ale i natahovačky, lívance i slané pečivo. Začaly ve čtvrtek. Na snímku zleva: Miluška Benháková, Drahomíra Pokorná, Zdeňka Břečková.

Borovany už voní koláčem

Borovany - Blíží se další ročník legendárního borovanského Borůvkobraní a přípravy jsou v plném proudu. Dámy z borovanského Klubu tradic letos napečou 80 plechů borůvkového koláče, ale i natahovačky, lívance i slané pečivo.

Borovanské seniorky připravily pro své sousedy výstavu o velikonočních zvycích.

Jidáše jezte ve čtvrtek za svítání

Borovany – Velikonoční pečivo připravují babičkyz Klubu tradic dvojí. Na ozdobu je tzv. vizovické, které je jen z mouky a vody a vydrží klidně i napřesrok.

Jihlavská pekárna Veselo patří Martině a Oldřichovi Heřmanovým.

Není to jen moje práce, je to celý můj život, říká pekař Oldřich Heřman

Jihlava – Dobrý den, vzala bych si prosím půlku Vlastíka a půlku Venouška, říká jedna ze zákaznic, která v pátek dopoledne nakupuje chleba ve vyhlášené jihlavské pekárničce Veselo. Lidé postupně přicházejí a vybírají z pestré nabídky pečiva, málokdy se stane, že je tu prázdno. Před víkendem totiž bývá největší šrumec. A majitel Oldřich Heřman se téměř nezastaví. Z tváře mu ale nemizí úsměv, přece jen tu musí být veselo, když se tak pekárna i jmenuje. Sama ochutnávám dobroty, které vytváří jeho šikovné ruce, a musím uznat, že umí. Za chvíli se objevuje manželka Martina se synkem Vilémem. I oni dva a další členové rodiny jsou totiž dobrou duší pekárny. A přichází čas pro několik otázek pro Oldřicha Heřmana.

Silvestr Divadla Brod

Prožijte Silvestr s Divadlem Brod!

Nevíte kam na Silvestra? V Uherském Brodě si můžete poslední podvečer roku 2018 zpříjemnit kulturou. Místní ochotníci zvou na tradiční Silvestr Divadla Brod.

Ilustrační foto.

Sotva chřipka dorazila, už zabíjela

Střední Čechy – Velmi smutné svátky mělo kvůli řádění chřipkových virů hned několik rodin ze středních Čech. Zatímco v posledním předvánočním týdnu hygienici v kraji zaznamenali první výskyt chřipky potvrzený laboratorními testy – v tomto případě šlo o typ B – aktuální povánoční údaje jsou ještě daleko méně příznivé: ukazují, že udeřila také chřipka typu A – a to plnou silou.

Mostecký basketbalový klub naděloval dětem v nemocnici.

Mostečtí basketbalisté se proměnili v Ježíšky a obdarovali nemocné děti

Most /FOTOGALERIE/ - Radost v podobě šesti kusů dvd přehrávačů udělali dětem v nemocnici zástupci Basketbalového klubu Baník Most. Ti totiž uspořádali burzu dresů svého klubu, která přinesla výtežek 11 tisíc korun. Za ten basketbalisté nakoupili šestici dvd přehrávačů a předali je do užívání dětskému oddělení mostecké nemocnice. 

Policie ČR. Ilustrační foto.

Slovák z Prahy čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku

Muž ze Slovenska, v jehož pražském bytě policie objevila chemikálie k výrobě výbušniny a návodná videa, čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku a z propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Dnes to uvedl dozorující státní zástupce Martin Bílý. Stíhanému mladíkovi, který je ve vazbě, hrozí pět až 15 let vězení.

Čínská společnost Huawei

Úřad: Varování před Huawei a ZTE necílí na běžné uživatele

V pondělí vydané varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE nemíří na běžné uživatele. Lidé, kteří používají telefon či router těchto značek, nečelí kvůli tomu žádnému zvláštnímu riziku, uvedl dnes NÚKIB v tiskové zprávě. Záležitost dnes ráno probírala Bezpečnostní rada státu (BRS). Babiš poté v rozhovoru pro Českou televizi zopakoval, že varování úřadu považuje za nedomyšlené.

Labutí mládě ze Stromovky se zdeformovaným křídlem.

Labuť ze Stromovky doplatila na lidskou neznalost. Kvůli pečivu přišla o křídlo

Krmení vodního ptactva je nejen v hlavním městě vítanou kratochvílí pro návštěvníky parků, rybníků i náplavek. Stačí ovšem málo k tomu, aby dobrý úmysl způsobil tragickou událost, která zdravé zvíře poznamená na celý život. Své by o tom mohlo vyprávět i labutí mládě ze Stromovky, které přišlo na svět letos v květnu spolu se svými čtyřmi sourozenci. 

Ilustrační foto

Je to pekárna, nebo není? Rozhodne nová vyhláška

Prodáváme čerstvé pečivo z vlastní pekárny, lákají supermarkety zákazníky z billboardů. Za rok zřejmě mnohé z nich budou muset zmizet. Důvodem má být připravovaná vyhláška ministerstva zemědělství, která je nyní v připomínkovém řízení. „Dotkne se 3500 firem,“ uvedl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Ilustrační foto.

Koupí sladkého pečiva přispějí na péči o umírající

Jižní Morava - Koupí si sladkost a zároveň pomohou. Organizátoři sbírky Koláč pro hospic, která ve středu zavítá do Břeclavi, chtějí nejen penězi podpořit, ale zejména seznámit lidi s domácí hospicovou službou. „Výtěžek poputuje na zařízení sloužící k domácí kyslíkové léčebné kúře. Lidé přispějí zakoupením sladkého pečiva,“ uvedla za charitu Alena Káňová.