Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Jak neplýtvat potravinami? Před nákupem pomohou i fotky vaší lednice

„Sám se v kuchyni pohybuju od malička a postupem času jsem si začal víc a víc uvědomovat, jak mi plýtvání jídlem vadí a je právě na mně, na kuchaři, abych se snažil o osvětu a dělal maximum proto, aby se plýtvalo co nejméně,“ vysvětluje Martin Škoda, proč se zapojil do projektu Konec plýtvání.

Děti přišly za panem myslivcem, i přes nepřízeň počasí

/FOTOGALERIE/ Větru ani dešti se poručit nedá. Tradiční lampionovou cestu za panem myslivcem, která se letos uskutečnila již po osmnácté, překazilo počasí. Děti s rodiči ale přesto přišly. Ačkoliv byla původní lampionová trasa vedoucí z Mateřského centra Cipísek do Kolářových sadů pro déšť zrušena, organizátorky akce vymyslely plán B, a tak děti mohly nosit k centru od 17 hodin nasbírané kaštany pro lesní zvěř.

Gastronomická výstava EX Myslív 2019 přilákala velký počet hostů

Sobotní odpoledne 19. října bylo v myslívském KD věnováno přehlídce aranžování pokrmů v několika kategoriích - od studené kuchyně, drůbeže, medového pečiva, zvěřiny, ryb a králíků po cukrářské výrobky a samozřejmě vepřové maso. Více jak sto nádherně připravených jídel prošlo bedlivou prohlídkou hostů, kteří svými hlasy rozhodovali o vítězích v jednotlivých kategoriích.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Dušičky nebo Halloween? Některé zvyky a původ obou svátků mají hodně společného

/ROZHOVOR/ Dušičky jsou tady, asi každý z nás je zná a kde kdo míří na hřbitov, aby svým zemřelým zapálil svíčku. Jak to ale bylo dříve a jak se tento zvyk v průběhu času proměnil? Věděli jste třeba, že se peklo speciální pečivo a lidé duším navracejícím se z očistce nechávali venku máslo, aby si mohly jeho pomocí zhojit rány? A kdo by hledal souvislost s Halloweenem, ten by také nebyl daleko od pravdy. O Dušičkách jsme si popovídali s etnografem Muzea Mladoboleslavska Václavem Holasem.

Farmářské trhy probíhají stále každý pátek

/FOTOGALERIE/ Na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi se stále konají trhy. Zájemci na nich mohou nakoupit nejen nejrůznější pochutiny, ale třeba také květiny, čerstvé výrobky přímo od zemědělců, koření, bylinné čaje, ryby, pečivo nebo sazenice jahod. Trh začíná každý pátek vždy v 7.30 a končí ve 13 hodin.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Gabriela Hauznerová z Ústí se ke zdravému životnímu stylu projedla

Na vysoké škole jedla to, co kolej dala, jenže ona toho moc nedala. Vždy to ale jistila nudlová polévka z pytlíku. V tu dobu jí bylo úplně jedno, co jedla. Postoj k jídlu začala Gabriela Hauznerová z Ústí nad Labem měnit přirozeně, v kavárnách začala vyhledávat „zdravé sladké“, ale často narážela na nedostatečnou nabídku. Tak začala pátrat po zdravých receptech a zajímat se o zdravé mlsání.

Potravinové alergie trápí stále více lidí

V dnešní době se stále častěji setkáváme s lidmi, kteří nejedí lepek, vynechávají ze stravy sacharidy, anebo mají alergii na laktózu. Někteří mají diagnostikovánu intoleranci těchto potravin, jiní to dělají z důvodu módních trendů či diety.

Pořádají Bystřické farmářské trhy

Výrobky řezníků a uzenářů, pečivo vytvořené mistry pekaři, úlovky rybářů ale také krásu, kterou s sebou přivezou květináři a řemeslníci si už dnes, v sobotu 19. října mezi osmou hodinou a polednem mohou nakoupit ti, kteří dorazí na bystřické Náměstí II. odboje.

Potravinové alergie trápí stále více lidí

V dnešní době se stále častěji setkáváme s lidmi, kteří nejedí lepek, vynechávají ze stravy sacharidy, anebo mají alergii na laktózu. Někteří mají diagnostikovánu intoleranci těchto potravin, jiní to dělají z důvodu módních trendů či diety.

Potravinové alergie trápí stále více lidí

V dnešní době se stále častěji setkáváme s lidmi, kteří nejedí lepek, vynechávají ze stravy sacharidy, anebo mají alergii na laktózu. Někteří mají diagnostikovánu intoleranci těchto potravin, jiní to dělají z důvodu módních trendů či diety.

Pouliční festival jídla slavil o slunečné sobotě úspěch

/FOTOGALERIE/ Po nedávném vinném koštu se na kolínském Karlově náměstí v sobotu 12. října rozprostřela další příjemná akce spojená s konzumací - pod názvem Street Food festival Kolín. Po celý den se tu nabízely rozličné pochutiny, především pak hamburgery na mnoho způsobů. Nechyběla ale ani nabídka malých pivovarů, kávy, hranolek či sladkého i slaného pečiva.

Boršovský trh

Vůně domácího chleba a pečiva, boršovské dobroty, živé ryby i květiny. Každý měsíc provoní v Boršově místní trhy. A lákají návštěvníky na různé pochoutky.

Gastronomická soutěž se letos uskutečnila pod širým nebem

/FOTOGALERIE/ Již pátému ročníku gastronomické soutěže v Cítově patřila sváteční sobota 28. září. Letos se soutěž vymykala minulým ročníkům. V předchozích letech se jednalo o soutěž již hotových výrobků, například o nejlepší bábovku, pomazánku, štrůdl či slané pečivo a soutěže se konaly v místním kulturním domě.

V Pelhřimově nakupují šetrně. Dobrovolníci rozdávali látkové eko-sáčky

Pelhřimov /FOTOGALERIE/ – Návštěvníci pelhřimovského supermarketu Kaufland nakupovali ve čtvrtek šetrně. V rámci týdne pro klima totiž dobrovolníci z Fridays for future, Parents for future, Extinction Rebellion Pelhřimov a také pelhřimovští studenti rozdávali nakupujícím látkové eko-sáčky na pečivo, ovoce či zeleninu.

Igelitky nechte doma, vzkazují rodiče i studenti

Pelhřimov – Nakupovat můžeme i šetrně. Zahoďme společně igelitky a začněme používat skvělé alternativy, a to látkové pytlíky a tašky. Přesně takovou osvětu budou dnes odpoledne šířit dobrovolníci před jedním z pelhřimovských supermarketů.  

Vynálezce chce pomoci vesnicím s pečivem

Plzeň - Jako mladý se vyučil pekařem a téměř celý život pracoval v pekařském oboru. Nejprve pomáhal svým rodičům, kteří vlastnili pekárny Peko, poté i v dalších pekařstvích. 83letý Jaromír Žák z Plzně se postupně stal projektantem pekáren a cukráren v Praze.