Obávaná látka akrylamid, která vzniká při pečení potravin a jež podle vědců může zvyšovat riziko vzniku rakoviny, je v českých potravinách zastoupena v zanedbatelném množství. Prokázaly to testy Potravinářské komory. Podle nařízení Evropské komise platného od 11. dubna mají pekaři péct své výrobky tak, aby minimalizovali nebezpečí jeho vzniku. Třeba tím, že nebudou připalovat chlebovou kůrku.
V před pár dny otevřeném Pekařství Coloseum bakery, v prvním patře Nákupní galerie Myslbek v centru Prahy, zní angličtina, ale často i italština. Zdejší pekařství totiž ovládá Pierpaolo Landi, Ital, který do Česka přijel ze štace v Anglii.
Letohrad - Pekárna Letohrad změnila majitele. Stala se jím firma na výrobu baget, sendvičů a hotových jídel Bapa, která je součástí skupiny Hamé. Té dosud dodávala své výrobky. Obě strany se dohodly, že kupní cenu nebudou zveřejňovat. Do Bapy přejde i zhruba 50 zaměstnanců Pekárny.
Brno - Zda bude chleba dobrý, pozná už na první dotek. Zpracovat těsto, uplést vánočku nebo zdobit koláč se přitom Klára Kalvodová ve škole učí teprve půl roku. Její pečivo, které ve dvou dnech na přelomu února a března upekla, ocenila porota v soutěži mladých pekařů na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima.
Zda bude chleba dobrý, pozná už na první dotek. Zpracovat těsto, uplést vánočku nebo zdobit koláč se přitom Klára Kalvodová ve škole učí teprve půl roku. Její pečivo, které ve dvou dnech na přelomu února a března upekla, ocenila porota v soutěži mladých pekařů na mezinárodním potravinářském veletrhu Salima.
Hradec Králové - Pro peníze si zloděj přišel netradičně do pekárny, ukradl trezor s hotovostí a stravenkami. Ke svému lupu si vybral obchod s pečivem na Benešově třídě v Hradci Králové. Majiteli pekárny způsobil škodu za téměř šedesát tisíc korun.
Přelouč – Ke vloupání do stánku s pečivem došlo v Přelouči v Pardubické ulici. Rozbitého okénka prodejny si nejprve všiml náhodný kolemjdoucí, který na místo přivolal strážníky městské policie, ti pak hlídku policie.
V Praze i v dalších částech České republiky se výrazně ochladilo. Lesy hl. m. Prahy proto jako každou zimu na nejen žižkovský park Vítkov umístily asi 20 veřejných ptačích krmítek. Dosypávat do nich můžete i vy, ale především zrní. V žádném případě opeřencům nedávejte pečivo. Mohlo by je otrávit.
V Praze i v dalších částech České republiky se výrazně ochladilo. Lesy hl. m. Prahy proto jako každou zimu na nejen žižkovský park Vítkov umístily asi 20 veřejných ptačích krmítek. Dosypávat do nich můžete i vy, ale především zrní. V žádném případě opeřencům nedávejte pečivo. Mohlo by je otrávit.
Jedinečná expozice vznikne v kulturní památce Vizovic v domku v Říčanské ulici. Vzniku tohoto unikátního muzea předcházela šťastná náhoda. Před třemi lety získala v soutěži Lidová stavba roku chaloupka v Říčanské ulici první místo.
Mělnicko – Plesnivé pečivo, kousky vánočního cukroví a někdy i zapáchající zbytky obědů. To vše nacházejí strážci chráněných krajinných oblastí po celém Česku na místech, kam lidé chodí krmit živočichy z volné přírody. Zdánlivě dobré skutky přitom mohou skončit dlouhým a pomalým utrpením nebo dokonce smrtí zvířat.
Během svátků uhynula v pražských lesích tři zvířata a to po zažívacích problémech, které jim způsobilo pečivo, kterým je lidé krmí. Informovaly o tom Lesy hlavního města Prahy.
Během svátků uhynula v pražských lesích tři zvířata a to po zažívacích problémech, které jim způsobilo pečivo, kterým je lidé krmí. Informovaly o tom Lesy hl. města Prahy.
Udělejte o Vánocích radost i zvířatům. V neděli 17. prosince začínají v zookoutku v Malé Chuchli Zvířátkové Vánoce. Návštěvníci se tak budou moci výjimečně dostat do výběhů muflonů nebo daňků a obdarovat je. Největší radost budou mít zvířata ze suchého pečiva, jablek či řepy.
/INFOGRAFIKA/ Víte, že při pečení a smažení za teplot nad 120 °C vzniká v pečivu rakovinotvorný akrylamid? Najdete ho v chlebu, oplatkách, pečených bramborách, chipsech i kávě. A může způsobovat i další nemoci.
Stříbro – V Domě dětí a mládeže ve Stříbře se v sobotu dopoledne konal kurz výroby medového pečiva, kterému předcházela také přednáška MVDr Jana Krabce.
ANKETA / Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který ve čtvrtek zavřel rozměrnější obchody, platí už bezmála rok. Ani po tak dlouhé době však nemají zákazníci jasno v tom, kde je co zavřeno a o kterých státních svátcích.
Pasov - Více než 25 let peče Evi Tremmelová v Rottachu-Egernu (okr. Miesbach) na Tegernsee v pekárničce, kterou převzala po rodičích, čerstvý chléb a housky.
Břeclav – Výstava traktorů, staré hasičské auto, ženy i muži v krojích, voňavé pečivo a napěněné pivo. Tak se v areálu břeclavského zámku v sobotu oslavovaly jihomoravské dožínky.
Antimonopolní úřad na Slovensku provedl neohlášené inspekce v mnoha velkých pekárnách ze skupiny Agrofert. Z toho, co úřad zveřejnil, vyplývá, že vyšetřuje vliv Andreje Babiše na trh s pečivem.
Janov, Praha, Liberec – Před třemi lety založili pekárnu, teď z Janova na Jablonecku dodávají pečivo do měst po celé republice a jejich žitný bio chleba celozrnný se stal regionální potravinou Libereckého kraje.
Třebíč – Zajímavý program nabídne festival Fšem, který se uskuteční v pátek ve velkém sále třebíčského Lihovaru. Na jednom místě si tam na své přijdou diváci dokumentárních filmů, ochránci životního prostředí, vyznavači správného životního stylu, bojovníci za lidská práva, výtvarníci, modelové, fanoušci alternativní rockové hudby, ale i fanoušci třebíčských spolků, projektů, organizací nebo zájmových kroužků.
Prachatice - V úterní 11. dubna odpoledne připravila Městská knihovna Prachatice ve spolupráci se Seniorskou občanskou společností Prachatice, z. s. a paní Růženkou Vincikovou v klubovně knihovny velikonoční pečení doprovázené povídáním o zvycích a obyčejích v období Velikonoc.
Uzeniny, ovčí i kozí sýry, rozmanité druhy pečiva, zelenina a také koření. Vyškovské Masarykovo náměstí znovu každou druhou středu obsadí prodejci se svými stánky plnými rozmanitého zboží. Poprvé po zimní pauze přijedou ve středu. Neodradila je ani elektronická evidence tržeb, ani plánovaná rekonstrukce plynovodu v centru města.
Blanensko, Vyškovsko - Uzeniny, ovčí i kozí sýry, rozmanité druhy pečiva, zelenina a také koření. Vyškovské Masarykovo náměstí znovu každou druhou středu obsadí prodejci se svými stánky plnými rozmanitého zboží. Poprvé po zimní pauze přijedou ve středu. Neodradila je ani elektronická evidence tržeb, ani plánovaná rekonstrukce plynovodu v centru města.
Louka /FOTOGALERIE/ - Od povidel přes pečivo a cukroví až po slivovici. Trnky v pevném i tekutém stavu ochutnávali v sobotu návštěvníci jedenáctého ročníku koštu v Louce. Doprovodný program ozvláštnil vzácný host – uznávaný hudebník Felix Slováček, který si do malé obce na Horňácku přijel zanotovat a ochutnat také jiné dary folklorního regionu.
Praha - Nejen ocenění výrobků, ale také uznání pro práci dělanou s láskou a trpělivostí. Tak v sobotu na výstavišti v Lysé nad Labem přiblížil krajský radní Ivo Šanc (STAN) hodnocení kvalitních dobrot, jimž se Středočeský kraj nerozpakuje propůjčit své jméno – vyhlašování výsledků soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2016.
Jubilejní desátý ročník soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje zná své vítěze. Slavnostní vyhlášení se konalo v sobotu na Výstavišti v Lysé nad Labem.