Kobylka ze zooparku bojuje o život, někdo ji krmil, čím neměl
Chomutov - Dávat zvířatům čerstvé nebo naopak plesnivé pečivo je může stát život. Varování ale znovu nepomohlo.
Chomutov - Dávat zvířatům čerstvé nebo naopak plesnivé pečivo je může stát život. Varování ale znovu nepomohlo.
Chrudimsko - Nevíte kam o víkendu vyrazit s rodinou či přáteli? Nechte si poradit v tradiční pozvánce Chrudimského deníku.
Prachatice - V úterní 11. dubna odpoledne připravila Městská knihovna Prachatice ve spolupráci se Seniorskou občanskou společností Prachatice, z. s. a paní Růženkou Vincikovou v klubovně knihovny velikonoční pečení doprovázené povídáním o zvycích a obyčejích v období Velikonoc.
Uzeniny, ovčí i kozí sýry, rozmanité druhy pečiva, zelenina a také koření. Vyškovské Masarykovo náměstí znovu každou druhou středu obsadí prodejci se svými stánky plnými rozmanitého zboží. Poprvé po zimní pauze přijedou ve středu. Neodradila je ani elektronická evidence tržeb, ani plánovaná rekonstrukce plynovodu v centru města.
Velešín - Vůně chleba a jidášů provoněla od dnešního rána dvůr Kantůrkova domu ve Velešíně, kde od 9 hodin začínají jarní trhy.
Blanensko, Vyškovsko - Uzeniny, ovčí i kozí sýry, rozmanité druhy pečiva, zelenina a také koření. Vyškovské Masarykovo náměstí znovu každou druhou středu obsadí prodejci se svými stánky plnými rozmanitého zboží. Poprvé po zimní pauze přijedou ve středu. Neodradila je ani elektronická evidence tržeb, ani plánovaná rekonstrukce plynovodu v centru města.
Karlovarsko – Dodávku s pečivem zachvátil oheň. Řidič ještě stačil vůz odstavit na zastávce a bezpečně vystoupit. Požár zničil prakticky celé auto.
Louka /FOTOGALERIE/ - Od povidel přes pečivo a cukroví až po slivovici. Trnky v pevném i tekutém stavu ochutnávali v sobotu návštěvníci jedenáctého ročníku koštu v Louce. Doprovodný program ozvláštnil vzácný host – uznávaný hudebník Felix Slováček, který si do malé obce na Horňácku přijel zanotovat a ochutnat také jiné dary folklorního regionu.
Praha - Nejen ocenění výrobků, ale také uznání pro práci dělanou s láskou a trpělivostí. Tak v sobotu na výstavišti v Lysé nad Labem přiblížil krajský radní Ivo Šanc (STAN) hodnocení kvalitních dobrot, jimž se Středočeský kraj nerozpakuje propůjčit své jméno – vyhlašování výsledků soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2016.
Jubilejní desátý ročník soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje zná své vítěze. Slavnostní vyhlášení se konalo v sobotu na Výstavišti v Lysé nad Labem.
Každý den musí vstávat o čtyřicet minut dřív než většina spolužáků. Tak dlouho totiž trvá osmnáctileté Zuzaně Půčkové, než ze Skoronic u Kyjova dorazí do Obchodní akademie v Uherském Hradišti.
Jablonec n. N. - V Centru ekologické výchovy v Jablonci přibudou dva nové programové okruhy.
Třebíč - Prohlídka synagogy a židovské domácnosti, košer víno, speciální pečivo Hamanstachen a velká veselice v maskách. To čeká o víkendu návštěvníky nejveselejšího židovského svátku Purim v Třebíči.
Sloup – Pomazánka z červené řepy, šunková, tuňáková, mrkvová nebo z červené čočky. Vše namazané na zdravém pečivu a vkusně ozdobené kousky zeleniny a ovoce. Jako sladká tečka nakonec pak jogurtový dezert. Při pohledu na pestrobarevné dobroty připravené ve školní jídelně ve Sloupě se sbíhaly sliny. V pátek o velké přestávce se v jídelně scházejí zaměstnanci školy, aby vše ochutnali. Nejpovedenější produkty chce totiž vedení nabízet ve školním bufetu.
Ústí nad Labem - Tradiční pochutiny, čerstvý sortiment, sezónní výpěstky, pečivo i rukodělné výrobky - vyhledávané tradiční farmářské trhy nabídnou obyvatelům Ústí nad Labem a okolí to nejlepší od producentů z regionu.
Teplice – Oblíbené farmářské trhy se po zimní přestávce vrací. V pátek 10. února už jste si na náměstí Svobody mohli vybrat ze zabíjačkových dobrot, uzeninu, ovoce, zeleninu, pečivo, koření, ryby, sýry a další produkty od českých výrobců.
Střední Čechy - S přikrmováním mohou pomoci i lidé, stačí donést do lesa kukuřici, kaštany, žaludy nebo tvrdé pečivo.
Chrudim – Pracovnice supermarketu na Palackého třídě v Chrudimi zavolaly pomocí tísňové linky hlídku městské policie. Podle nich v prodejně stál muž, nožem bodal do pečiva, ale ani po výzvě zaměstnanců odejít nechtěl. Strach vzbuzovala především mačeta, kterou měl pověšenou na zádech.
Východní Čechy - Jediné zrnko soli ze slaného rohlíku může být pro malé ptáky velikosti čížka smrtelnou dávkou. Působí jako jed. Jak správně v zimě přikrmovat ptáky?
Východní Čechy - Jediné zrnko soli ze slaného rohlíku může být pro malé ptáky velikosti čížka smrtelnou dávkou. Působí jako jed. Jak správně v zimě přikrmovat ptáky?
Orlickoústecko - Nejvhodnější jsou slunečnicová semínka a drcené ořechy.
Pardubicko - Nejvhodnější jsou slunečnicová semínka a drcené ořechy.
Chrudimsko - Nejvhodnější jsou slunečnicová semínka a drcené ořechy.
Chrudimsko - Nejvhodnější jsou slunečnicová semínka a drcené ořechy.
Litoměřice – Přestože lidé chodí nakupovat základní potraviny na další týden či měsíc do supermarketů, za čerstvým zbožím denní spotřeby chodí do svého obchůdku. K těm nejvíce oblíbeným patří litoměřické Pekařství Kohn. Letos už desátým rokem nabízí jeho majitel Petr Kohn pečivo v ulici 5. května, v roce 1990 začínal u svého otce na nedalekém Mírovém náměstí.
Chomutov, Jirkov - V listopadu zavřené pekárny v Jirkově a Chomutově co nevidět opět otevřou. V Jirkově bude navíc i pekařství Jana Šubrtová.
Praha - Nutriční specialistka Jana Spáčilová radí, jak děti učit správným stravovacím návykům.
Jižní Morava – Barevné sladké limonády ani párek v rohlíku si již děti ve školních kantýnách v regionu nekoupí. Dlouho připravovaná a diskutovaná „protipamlsková" vyhláška ve školách platí bez jakýchkoli benevolencí. Na její dodržování budou dohlížet školní inspektoři či hygienici. Provozovatelé bufetů měli tři měsíce na to, aby sortiment upravili. „Podle vyhlášky stěží prochází i bílé pečivo. Když bufet zavřeme, žáci budou chodit do obchodů v blízkosti školy, kde si cukrovinky či další nezdravé věci koupí," uvažoval ředitel znojemské základní školy na náměstí Republiky Zdeněk Mikulič.
Jižní Morava – Nakoupit si základní potraviny je pro některé vesničany problém. Pro pečivo musí jezdit i několik kilometrů. Jednota chce, aby problém řešil stát.
Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," říká Spáčilová.
Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje nutriční terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," dodává.
Česká Lípa - Deník nahlédl do zákulisí výroby chleba v Jizerských pekárnách, stačí jim čtyři suroviny.
Holešov – Trochu netradiční sbírku vyhlásila holešovská radnice: týká se totiž starého pečiva, která bude použito na krmení zvířat v lese.
Ústí nad Labem - Dveře velkých obchodů a supermarketů zůstaly letos o vánočních svátcích poprvé zavřené. Vztahuje se na ně zákonná regulace otevírací doby během vybraných sedmi státních svátků, která platí od října.
Střední Čechy - Řada lidí v zimním období přikrmuje volně žijících zvířat, zejména ptáky. Panují-li dlouhotrvající mrazy či napadne-li vysoká sněhová pokrývka, ptáci si potravu obstarávají obtížně. Chceme-li však opravdu pomáhat, je dobré znát pár základních pravidel, abychom nenapáchali více škody než užitku.
Brno, Brněnsko - Pro pečivo a potraviny půjdou lidé letos o vánočních svátcích poprvé místo do supermarketů do malých obchodů. Jak už Rovnost informovala dřív, prodejny s plochou nad dvě stě metrů čtverečních musí zůstat podle zákona o Vánocích a na Nový rok zavřené. Majitelé malých potravin a večerek otevřít mohou.
Znojmo – Desítky labutí a zhruba stejný počet kachen volí i pro letošní zimu „ubytování" na řece Dyji v místě pod oblekovickým mostem při výjezdu ze Znojma na Hatě. Důvod, proč si vodní opeřenci oblíbili místo u frekventované silnice, je zřejmý. Řada obyvatel z nedalekého sídliště jim pravidelně nosí staré pečivo a další krmení, které přes zimu potřebují.
Havlíčkův Brod – Celiaci to v životě nemají jednoduché. V jídle se musí striktně vyhýbat lepku. Ten je přitom skoro všude.
Havlíčkův Brod - PETRA MOLDAVČUKOVÁ se s celiakií začala potýkat poté, co se choroba objevila u jejího syna. Aby pomohla jiným rodičům, otevřela specializovaný obchod.
Jirkov - V průběhu několika dnů pozavírala společnost Pekosa Chodov své pekařské prodejny. Pečivo si tak lidé už řadu dnů nemohou koupit v pobočkách v Jirkově, Chomutově, Kadani, Klášterci, ale i dalších městech Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje.
Brno - Vanilkové rohlíčky, čajové pečivo nebo linecká kolečka si lidé i letos mohou objednat v brněnských cukrářstvích. Pro ty, kdo nestíhají, je to možnost, jak zajistit sladké dobroty na vánoční stůl. Objednávek ale každoročně přibývá. Zájemci mají poslední možnost koupit si cukroví od profesionálů.
Vyškov – Pro uzenáře představuje Vyškov jedno z nejzajímavějších míst. Co se týká prodeje pečiva, v tom za ostatními městy zaostává. Na sypané rozvažované luštěniny a sušené ovoce pak lidé ve městě slyší průměrně. Tak hodnotí stánkaři, kteří se každou lichou středu účastní vyškovských trhů, místní kupní sílu.
Bílovice nad Svitavou /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Koupit si v sedm hodin ráno chleba v obchodě? Většina lidí to vnímá jako samozřejmost. Nad tím, kolik zabere práce, než se oblíbené pečivo dostane až na prodejní pult, už ale přemýšlí málokdo. Pekaři z Bílovické pekárny pracují čtyřiadvacet hodin denně od nedělního večera do sobotního dopoledne. Každý den upečou tři a půl tisíce bochníků, z toho více než třetinu vyváží do šestatřiceti prodejen obchodního řetězce Albert v Brně a okolí. Přípravě pečiva se věnuje další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.
Každý den v Česku asi 700 pekáren vyrobí zhruba jeden milion kusů chleba. „Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá, co se týče množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností a regionálních specialit," tvrdí šéf Svazu pekařů Jaromír Dřízal. Vědci, pro něž je vývoj nových postupů a technologií pro výrobu pečiva denním chlebem, s ním souhlasí. Jedním dechem ale dodávají, že čeští pekaři jsou velmi konzervativní a nové postupy do výroby pouštějí jen velmi pomalu.
Pečivo? Prázdné regály! Takový dopad měla nedělní exploze kotle a následné ohnivé peklo v provozu firmy Hruška v Martinově na hustou síť svých obchodů s potravinami. Pekařské výrobky do nich začali vozit postupně jiní regionální producenti. Včetně těch svým způsobem konkurenčních.
Pec pod Sněžkou /FOTO/ - Herec Pavel Nový a jeho sestava z Boudy Máma navařili nejlépe a vyhráli to jak u odborné poroty, tak u diváků při 10. ročníku Krakonošova guláše.
Hamburk (Německo) - Jedním z největších podnikatelů poválečné Evropy se stal Rudolf August Oetker, od jehož narození uplyne 20. září 100 let. Z rodinné firmy, kterou založil jeho dědeček, vynálezce prášku do pečiva, vybudoval Oetker společnost, jež má dnes pobočky po celém světě a nabízí širokou škálu potravinářských výrobků. V portfoliu má skupina Oetker ale i rejdařství, nakladatelství, pivovarskou skupinu, banku a luxusní hotely.
Kutná Hora /PROGRAM/ - Do Kutné Hory se již zítra vrátí po více než dvou letech slavnost tuzemské i zahraniční gastronomie.
Benešov - Především seniorům z ulic „za kolejemi" schází obchod. Jediný, který tam byl, je už nějaký čas zrušený.
Pelhřimov – Až se návštěvníci dožínek třeba na pelhřimovském Masarykově náměstí zakousnou do pečiva nebo pozvednou sklenici s pivem, měli by si kvality právě zmíněných potravin mimořádně považovat.