Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Velikonoční zvyky a recepty popsala v knihovně Růženka Vinciková.

Velikonoční zvyky a recepty popsala v knihovně Růženka Vinciková

Prachatice - V úterní 11. dubna odpoledne připravila Městská knihovna Prachatice ve spolupráci se Seniorskou občanskou společností Prachatice, z. s. a paní Růženkou Vincikovou v klubovně knihovny velikonoční pečení doprovázené povídáním o zvycích a obyčejích v období Velikonoc.

Ilustrační foto.

Sezona trhů začíná. Prodejce neodradilo ani zavedení EET

Uzeniny, ovčí i kozí sýry, rozmanité druhy pečiva, zelenina a také koření. Vyškovské Masarykovo náměstí znovu každou druhou středu obsadí prodejci se svými stánky plnými rozmanitého zboží. Poprvé po zimní pauze přijedou ve středu. Neodradila je ani elektronická evidence tržeb, ani plánovaná rekonstrukce plynovodu v centru města.

Ilustrační foto.

Sezona trhů začíná. Prodejce neodradilo ani zavedení elektronické evidence tržeb

Blanensko, Vyškovsko - Uzeniny, ovčí i kozí sýry, rozmanité druhy pečiva, zelenina a také koření. Vyškovské Masarykovo náměstí znovu každou druhou středu obsadí prodejci se svými stánky plnými rozmanitého zboží. Poprvé po zimní pauze přijedou ve středu. Neodradila je ani elektronická evidence tržeb, ani plánovaná rekonstrukce plynovodu v centru města.

Dodávka zdevastovaná požárem. Foto: Archiv/HZSKVK

Dodávka začala hořet už za jízdy

Karlovarsko – Dodávku s pečivem zachvátil oheň. Řidič ještě stačil vůz odstavit na zastávce a bezpečně vystoupit. Požár zničil prakticky celé auto. 

Od povidel přes pečivo a cukroví až po slivovici. Trnky v pevném i tekutém stavu ochutnávali v sobotu návštěvníci jedenáctého ročníku koštu v Louce.

Felix Slováček na koštu trnek v Louce okusil Horňáckou pohostinnost

Louka /FOTOGALERIE/ - Od povidel přes pečivo a cukroví až po slivovici. Trnky v pevném i tekutém stavu ochutnávali v sobotu návštěvníci jedenáctého ročníku koštu v Louce. Doprovodný program ozvláštnil vzácný host – uznávaný hudebník Felix Slováček, který si do malé obce na Horňácku přijel zanotovat a ochutnat také jiné dary folklorního regionu.

Vyhlašování výsledků soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2016.

Oceněným středočeským pochoutkám vévodilo pečivo

Praha - Nejen ocenění výrobků, ale také uznání pro práci dělanou s láskou a trpělivostí. Tak v sobotu na výstavišti v Lysé nad Labem přiblížil krajský radní Ivo Šanc (STAN) hodnocení kvalitních dobrot, jimž se Středočeský kraj nerozpakuje propůjčit své jméno – vyhlašování výsledků soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2016.

Na Výstavišti v Lysé nad Labem se uskutečnil 10. ročník vyhlášení soutěže Potravina roku Středočeského kraje. Uzenářští bratři Petr a Martin Fialové získali ocenění za Milovické viržinko s paprikou (pánové s delikatesou na snímku).

Potravinou roku jsou uzeniny, pečivo i víno

Jubilejní desátý ročník soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje zná své vítěze. Slavnostní vyhlášení se konalo v sobotu na Výstavišti v Lysé nad Labem.

Ve školním bufetu ve Sloupě nabídnou zdravé pomazánky, které vyhovují takzvané pamlskové vyhlášce. V pátek je testovali pracovníci školy.

Pamlsková vyhláška: školní bufet nabídne místo sladkých tyčinek zdravé pomazánky

Sloup – Pomazánka z červené řepy, šunková, tuňáková, mrkvová nebo z červené čočky. Vše namazané na zdravém pečivu a vkusně ozdobené kousky zeleniny a ovoce. Jako sladká tečka nakonec pak jogurtový dezert. Při pohledu na pestrobarevné dobroty připravené ve školní jídelně ve Sloupě se sbíhaly sliny. V pátek o velké přestávce se v jídelně scházejí zaměstnanci školy, aby vše ochutnali. Nejpovedenější produkty chce totiž vedení nabízet ve školním bufetu.

Ilustrační foto.

Ve čtvrtek proběhne boj o nejlepší ústeckou tlačenku

Ústí nad Labem - Tradiční pochutiny, čerstvý sortiment, sezónní výpěstky, pečivo i rukodělné výrobky - vyhledávané tradiční farmářské trhy nabídnou obyvatelům Ústí nad Labem a okolí to nejlepší od producentů z regionu.

Ilustrační foto

Muž s mačetou vyděsil zákazníky

Chrudim – Pracovnice supermarketu na Palackého třídě v Chrudimi zavolaly pomocí tísňové linky hlídku městské policie. Podle nich v prodejně stál muž, nožem bodal do pečiva, ale ani po výzvě zaměstnanců odejít nechtěl. Strach vzbuzovala především mačeta, kterou měl pověšenou na zádech.

PEKÁRNA nabízí  vedle sladkého a slaného pečiva i výběr z šestnácti druhů chleba.

Pekárna Petra Kohna funguje v ulici 5. května v Litoměřicích už desátý rok

Litoměřice – Přestože lidé chodí nakupovat základní potraviny na další týden či měsíc do supermarketů, za čerstvým zbožím denní spotřeby chodí do svého obchůdku. K těm nejvíce oblíbeným patří litoměřické Pekařství Kohn. Letos už desátým rokem nabízí jeho majitel Petr Kohn pečivo v ulici 5. května, v roce 1990 začínal u svého otce na nedalekém Mírovém náměstí.

Nabídka bufetů ve školách se musí řídit novou vyhláškou. Prodávat lze pouze potraviny odpovídající svým výživovým složením zásadám zdravé výživy.

Protipamlsková vyhláška: na svačiny ve školách dohlédnou hygienici

Jižní Morava – Barevné sladké limonády ani párek v rohlíku si již děti ve školních kantýnách v regionu nekoupí. Dlouho připravovaná a diskutovaná „protipamlsková" vyhláška ve školách platí bez jakýchkoli benevolencí. Na její dodržování budou dohlížet školní inspektoři či hygienici. Provozovatelé bufetů měli tři měsíce na to, aby sortiment upravili. „Podle vyhlášky stěží prochází i bílé pečivo. Když bufet zavřeme, žáci budou chodit do obchodů v blízkosti školy, kde si cukrovinky či další nezdravé věci koupí," uvažoval ředitel znojemské základní školy na náměstí Republiky Zdeněk Mikulič.

Nutriční terapeutka Jana Spáčilová.

Člověk musí počítat i cukr, který denně vypije

Brno - Buchty k snídani ani vepřové k obědu dětem nezakazuje. V nutriční poradně upravuje nutriční terapeutka Jana Spáčilová jídelníčky dětí z Brna i okolí. „Stravování řešíme všichni každý den, už si to ani neuvědomujeme. Proto je někdy těžké své návyky změnit," dodává.

Ilustrační foto.

Co v zimě do volete? Neuvážené krmení ptáků má rizika

Střední Čechy - Řada lidí v zimním období přikrmuje volně žijících zvířat, zejména ptáky. Panují-li dlouhotrvající mrazy či napadne-li vysoká sněhová pokrývka, ptáci si potravu obstarávají obtížně. Chceme-li však opravdu pomáhat, je dobré znát pár základních pravidel, abychom nenapáchali více škody než užitku.

Ilustrační foto.

Malé obchody čekají o svátcích víc zákazníků. Otevřou ale jen některé

Brno, Brněnsko - Pro pečivo a potraviny půjdou lidé letos o vánočních svátcích poprvé místo do supermarketů do malých obchodů. Jak už Rovnost informovala dřív, prodejny s plochou nad dvě stě metrů čtverečních musí zůstat podle zákona o Vánocích a na Nový rok zavřené. Majitelé malých potravin a večerek otevřít mohou.

Desítky labutí zcela ignorují okolní dopravní ruch ve Znojmě.

OBRAZEM: Labutě se opět usídlily na Dyji u hlavní silnice

Znojmo – Desítky labutí a zhruba stejný počet kachen volí i pro letošní zimu „ubytování" na řece Dyji v místě pod oblekovickým mostem při výjezdu ze Znojma na Hatě. Důvod, proč si vodní opeřenci oblíbili místo u frekventované silnice, je zřejmý. Řada obyvatel z nedalekého sídliště jim pravidelně nosí staré pečivo a další krmení, které přes zimu potřebují.

Jirkovákům už pekařství v centru žádné zboží nenabízí, jen prázdné výlohy. Na malém snímku strohá jen informace.

Oblíbené pekařství Pekosa stáhlo rolety také v Jirkově

Jirkov - V průběhu několika dnů pozavírala společnost Pekosa Chodov své pekařské prodejny. Pečivo si tak lidé už řadu dnů nemohou koupit v pobočkách v Jirkově, Chomutově, Kadani, Klášterci, ale i dalších městech Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje.

Pravidelné trhy ve Vyškově už letos nebudou. Na jaře se ale prodejci plánují vrátit.

Vyškovské trhy skončily. Lidé kupovali hlavně uzeniny

Vyškov – Pro uzenáře představuje Vyškov jedno z nejzajímavějších míst. Co se týká prodeje pečiva, v tom za ostatními městy zaostává. Na sypané rozvažované luštěniny a sušené ovoce pak lidé ve městě slyší průměrně. Tak hodnotí stánkaři, kteří se každou lichou středu účastní vyškovských trhů, místní kupní sílu.

Pekaři z Bílovické pekárny pracují čtyřiadvacet hodin denně od nedělního večera do sobotního dopoledne.

Každý den napečeme tři a půl tisíce bochníků chleba, říká vlastník pekárny

Bílovice nad Svitavou /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Koupit si v sedm hodin ráno chleba v obchodě? Většina lidí to vnímá jako samozřejmost. Nad tím, kolik zabere práce, než se oblíbené pečivo dostane až na prodejní pult, už ale přemýšlí málokdo. Pekaři z Bílovické pekárny pracují čtyřiadvacet hodin denně od nedělního večera do sobotního dopoledne. Každý den upečou tři a půl tisíce bochníků, z toho více než třetinu vyváží do šestatřiceti prodejen obchodního řetězce Albert v Brně a okolí. Přípravě pečiva se věnuje další díl seriálu Za zavřenými dveřmi.

Ilustrační foto

Chlebové novinky se prosazují pomalu. Pekaři sází na tradici

Každý den v Česku asi 700 pekáren vyrobí zhruba jeden milion kusů chleba. „Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá, co se týče množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností a regionálních specialit," tvrdí šéf Svazu pekařů Jaromír Dřízal. Vědci, pro něž je vývoj nových postupů a technologií pro výrobu pečiva denním chlebem, s ním souhlasí. Jedním dechem ale dodávají, že čeští pekaři jsou velmi konzervativní a nové postupy do výroby pouštějí jen velmi pomalu.

Ilustrační foto

Zkáza v pekárně Hruška způsobila problémy se zásobováním pečivem

Pečivo? Prázdné regály! Takový dopad měla nedělní exploze kotle a následné ohnivé peklo v provozu firmy Hruška v Martinově na hustou síť svých obchodů s potravinami. Pekařské výrobky do nich začali vozit postupně jiní regionální producenti. Včetně těch svým způsobem konkurenčních.

Rudolf August Oetker

Před 100 lety se narodil podnikatel Rudolf August Oetker

Hamburk (Německo) - Jedním z největších podnikatelů poválečné Evropy se stal Rudolf August Oetker, od jehož narození uplyne 20. září 100 let. Z rodinné firmy, kterou založil jeho dědeček, vynálezce prášku do pečiva, vybudoval Oetker společnost, jež má dnes pobočky po celém světě a nabízí širokou škálu potravinářských výrobků. V portfoliu má skupina Oetker ale i rejdařství, nakladatelství, pivovarskou skupinu, banku a luxusní hotely.

Žně na Pelhřimovsku komplikovaly dlouhé týdny časté deště, přesto jsou s výjimkou řepky výnosy velmi solidní.

Zemědělce letos zklamala kvalita obilí

Pelhřimov – Až se návštěvníci dožínek třeba na pelhřimovském Masarykově náměstí zakousnou 
do pečiva nebo pozvednou sklenici s pivem, měli by 
si kvality právě zmíněných potravin mimořádně považovat.