O sedm tisíc tun méně obilovin než v loňském roce sklidí dle odhadů letos jihomoravští zemědělci. Lze tak očekávat další zdražování pečiva. Jeho hlavní původci však tkví jinde.
Rostoucí inflace, stále dražší energie a nepříznivé důsledky ruské války na Ukrajině. To jsou ve zkratce hlavní důvody, proč v posledních měsících výrazně zdražují potraviny, pečivo nevyjímaje. Mnozí lidé přitom již kvůli prázdným peněženkám obracejí každou korunu. Právě proto zákazníci ve slevových letácích hledají častěji než dosud nabídku levnějších rohlíků či chleba, které chybí jen v málokterém nákupním košíku. Ušetřit na jejich nákupu ve slevě tak nyní mohou i víc než pětinu jejich běžné ceny.
Nárůst cen energií a vstupních surovin má na pekárny v Olomouckém kraji značné dopady. Některé z nich proto od začátku roku zvyšovaly ceny pečiva opakovaně a bohužel ne naposledy. Problémem je také fakt, že v oboru chybí zaměstnanci. Dlouholetí a zkušení pekaři považují současnou situaci za nejhorší v průběhu posledních pětadvaceti let.
Opravdové zemětřesení zažívají pekaři na jižní Moravě kvůli neustále se zvyšujícím cenám energií a surovin. Až dvaceti procent z nich hrozí existenční problémy. Vysoké vstupní náklady pekařů se negativně podepisují na cenách pečiva. Kilogram chleba se podle odborníků může do konce roku vyšplhat i na sedmdesát korun.
Opravdové zemětřesení zažívají pekaři na Vysočině a jižní Moravě. Rostoucí ceny energií a surovin je nutí zvedat ceny pečiva. Do konce roku se může cena chleba vyšplhat až na sedmdesát korun. A to může být pro mnoho lidí neúnosné. Pokud začnou hledat levnější alternativy v supermarketech, hrozí některým pekárnám podle ekonomů krach.
Ceny energií, pohonných hmot, ale i mouky a dalších surovin letí raketově vzhůru. A pekárny v Plzeňském kraji se tak potýkají s velkou krizí. Od nového roku musely několikrát zdražit a také začít šetřit. Někteří pekaři se obávají, že budou muset omezit výrobu, protože lidé přestanou dražší pečivo kupovat.
Strach z příliš drahého pečiva zřejmě některé lidi přiměl k nadměrným nákupům surovin, které slouží k domácímu pečení. V některých tuzemských řetězcích se totiž v minulém týdnu objevily nápisy omezující nákup vybraných potravin na určitý počet. Takové opatření je běžné u slevových akcí, tentokrát se ale nápisy objevily také u nezlevněného zboží z citlivých komodit, jako je mouka či olej.
Na počátku bylo rozčarování z plastového odpadu a z vyhazování starého pečiva. Pak přišlo plnohodnotné podnikání až s patnácti švadlenkami. Tak popisují sestry Lea a Darja z Frýdku-Místku své „obalové“ aktivity.
Na počátku bylo rozčarování z plastového odpadu a z vyhazování starého pečiva. Pak přišlo plnohodnotné podnikání až s patnácti švadlenkami. Tak popisují sestry Lea a Darja z Frýdku-Místku své „obalové“ aktivity.
Po době covidové, která gastro podnikům vůbec nepřála, přichází do tohoto oboru malá vzpruha. Ačkoli některé nucenou pauzu nepřežily, na řadě míst naopak vznikly nové. Výjimkou není ani Litoměřicko.
Zdražování surovin podle spolumajitele sítě řemeslných pekáren Zrno Zrnko Ondřeje Kuchaře více vyrovná ceny produktů od velkých výrobců a menších podniků. Se zvyšující se cenou surovin se podle něj musí jeho firma potýkat stejně jako ostatní, mnohem větší podíl na ceně jejích výrobků má lidská práce a technologie. ČTK to řekl v pondělí při příležitosti otevření páté pobočky společnosti na pražských Vinohradech.
Ještě donedávna si zákazníci ze supermarketů odnášeli pečivo a ovoce či zeleninu výhradně v plastových sáčcích. Ročně jich z obchodů proudí stovky milionů, což zbytečně zatěžuje životní prostředí. „Stále častěji se ukazuje, že mikroplasty začínají mít biologické účinky, a je proto správné takové sáčky nahradit,“ uvedl Vladimír Kočí z Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Některé obchodní řetězce se proto začaly jejich nadužívání bránit zavedením takzvaných nekonečných sáčků.
Ještě donedávna si zákazníci ze supermarketů odnášeli pečivo a ovoce či zeleninu výhradně v plastových sáčcích. Ročně jich z obchodů proudí stovky milionů, což zbytečně zatěžuje životní prostředí. „Stále častěji se ukazuje, že mikroplasty začínají mít biologické účinky, a je proto správné takové sáčky nahradit,“ uvedl Vladimír Kočí z Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Některé obchodní řetězce se proto začaly jejich nadužívání bránit zavedením takzvaných nekonečných sáčků.
Smutný konec má příběh labutího páru z Litovle, kde elegantní bílí ptáci na vodních plochách u gymnázia letitě budí pozornost obyvatel, kteří je rádi chodí přikrmovat pečivem. Rohlíková „monodieta“ podle odborníků samce nezabila.
Někdy nemáme čas na vyváření, to ale není důvod, proč bychom neměli skvěle jíst. Podle našich receptů uvaříte do půlhodinky. Vypište si suroviny, které doma chybějí, a pusťte se do práce. Recepty přinesl časopis Gurmet.
Přestože je Česko v produkci pšenice samostatné, dopady ruské invaze na Ukrajinu se dotknou i cen pečiva v Praze. Například v Pekárně Kabát bude dražší už za dva týdny. O sedm až deset procent.
Přestože je Česko v produkci pšenice samostatné, dopady ruské invaze na Ukrajinu se dotknou i cen pečiva v Praze. Například v Pekárně Kabát bude dražší už za dva týdny. O sedm až deset procent.
Více peněz za pečivo zřejmě zaplatí lidé na jihu Moravy. Podle informací Deníku Rovnost může cena vyskočit až o čtvrtinu. Nahoru půjdou i částky za mléčné výroby. Důvodem jsou dopady ruské agrese.
Kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice zdražuje mouka. Podle tuzemských mlynářů až o čtvrtinu své dosavadní ceny. Změny pocítí především malé a střední pekárny, třeba za pečivo si tak letos připlatí i zákazníci v Olomouckém kraji.
/ROZHOVOR/ Na pulty obchůdků v okolí půjdou rohlíky za dva týdny. Na chléb si zákazníci počkají ještě měsíc. Prý musí být dokonalý. Voňavý a křupavý chléb i pečivo z Husinecké pekárny, která stojí jen pár kroků od řeky Blanice v Husinci, zase ožívá.
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.
Krmení vodního ptactva patří v zimě mezí oblíbené kratochvíle nejen rodin s dětmi. Panují-li dlouhotrvající mrazy či napadne-li vysoká sněhová pokrývka, ptáci si potravu obstarávají obtížně. I během této činnosti platí určitá pravidla, aby nebyla pomoc spíše na škodu.
Krmení vodního ptactva patří v zimě mezí oblíbené kratochvíle nejen rodin s dětmi. Panují-li dlouhotrvající mrazy či napadne-li vysoká sněhová pokrývka, ptáci si potravu obstarávají obtížně. I během této činnosti platí určitá pravidla, aby nebyla pomoc spíše na škodu.
Nepříjemná situace potkala řidiče dodávky, který vezl čerstvé pečivo. Ve čtvrtek brzy ráno se otevřely zadní dveře vozu a na silnici a chodník se vysypala část dováženého pečiva. Vysypaný náklad řidiči pomohli sesbírat strážníci Městské policie Pardubice.
Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.
Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.
Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.
Poosmé se před vánočními svátky sešla porota, aby hodnotila dobroty z kuchyní hospodyněk na Prachaticku. Společnost KreBul a Prachatický deník opět vyhlásili předvánoční soutěž. Pro rok 2021 bylo téma Slané pečivo.
Zapojte se do letošního ročníku soutěže o titul NEJ slané pečivo 2021. Nejlepší recepty budou uveřejněny v Prachatickém deníku a na webových stránkách KreBul, o.p.s.
To, že se k pekárně blížíte, poznáte už z dálky podle krásné vůně, která se line do širokého okolí. Merhautovo pekařství svým zákazníkům přináší dobroty na stůl už třicet let. Rodinný podnik začínal s deseti zaměstnanci v jednosměnném provozu. Teď se tady pracuje v podstatě nepřetržitě. Podle místních pekařů jsou spotřebitelé o něco vybíravější a pulty pekáren i obchodů nabízejí nepřeberné množství pečiva, aby uspokojily jejich mlsné jazýčky.
Vlastní a časem prověřené receptury, suroviny s jasným původem a bez chemických náhražek. Na tom všem při pekařské výrobě staví Jiří Ondečko z Děčína již osm let. A že tato strategie přináší výsledky a úspěchy, svědčí i 3. místo v soutěži Chléb roku či několikanásobné ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje.
Čtyři rohlíky s vlašským salátem – klasická svačina, po které jednou za čas s chutí a nostalgií sáhne nejeden Čech a jejíž cena často nepřesáhne padesátikorunu. To se však mění. Stoupá nejen cena oblíbené lahůdky, ale také pečiva. Příčin je celá řada. Některé pekárny ale upozorňují na skutečnost, že největší český výrobce pekařských výrobků, firma Penam, stále ještě ceny drží.
Čtyři rohlíky s vlašským salátem – klasická svačina, po které jednou za čas s chutí a nostalgií sáhne nejeden Čech a jejíž cena často nepřesáhne padesátikorunu. To se však mění. Stoupá nejen cena oblíbené lahůdky, ale také pečiva. Lidé si tak připlatí nejen za chléb, ale také za vánoční cukroví. Příčin je celá řada. Některé pekárny ale upozorňují na skutečnost, že největší český výrobce pekařských výrobků, firma Penam patřící do holdingu Agrofert, která dodává do obchodních řetězců po celé republice, stále ještě ceny nezvýšila.
Pečivo, které by jinak skončilo v odpadcích, se rozhodli využít vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat," vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky agronomické fakulty.
Halloween u nás zapustil kořeny. Nebo možná vykopal ty starší, už pevně zapuštěné jen zapomenuté? Řadu pověr a zvyků, které máme dnes spojené především se zámořským rozjíveným hororovým veselím, najdeme v prostší verzi i ve vzpomínkách našich předků. Cizí jim v dušičkovém čase nebylo dlabání zeleniny ani výslužka pro sousedy.
Obyčejný bochník "Šumavy"? To už dávno zákazníkům nestačí. Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály, které se od běžného chleba liší jak složením, tak i třeba i zajímavým tvarem. Podíl těchto specialit na celkovém prodeji chleba podle tuzemských pekařů už dosahuje jedné třetiny.
Ve středu 6. října 2021 voněly v Bystřici nad Pernštejnem, ve Velkém Meziříčí a ve Žďáře nad Sázavou koláče. Jejich počet byl letos rekordní. 4 194 kusů pečiva od místních pekařů se stalo odměnou pro ty, kteří přispěli na rozvoj stále více žádaných služeb Domácí hospicové péče Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Celkový výtěžek již devátého ročníku sbírkové kampaně „Koláč pro hospic“ činí 211 812 Kč.
Žďárské kasičky a platební terminály ukrývaly 148 340 Kč, bystřické 30 532 Kč a velkomeziříčské 29 140 Kč. QR platby vynesly 3 800 Kč.
Recepty na oblíbené cukroví a pečivo obsahuje nová kuchařská knížka, kterou společně vytvořili a vydali členové plánské organizace Svazu tělesně postižených a jejich přátelé z bavorské organizace postižených z města Tirschenreuth.
Mufloni už neodmyslitelně patří k životu v areálech nemocnic IKEM a Fakultní Thomayerovy. „Patří ale Lesům hl. m. Prahy a původně byli vysazeni v Kunratickém či Krčském lese,“ říká František Miksch z IKEM.
Také si nevíte rady, jaké pečivo koupit, aby bylo pro vaše zdraví prospěšné. V obchodech najdete tolik výrobků, že je pro mnohé opravdu náročné se v tom rychle a jednoduše vyznat. Čemu se vyhnout a co upřednostnit? Dozvíte se v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Také si nevíte rady, jaké pečivo koupit, aby bylo pro vaše zdraví prospěšné. V obchodech najdete tolik výrobků, že je pro mnohé opravdu náročné se v tom rychle a jednoduše vyznat. Čemu se vyhnout a co upřednostnit? Dozvíte se v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Také si nevíte rady, jaké pečivo koupit, aby bylo pro vaše zdraví prospěšné. V obchodech najdete tolik výrobků, že je pro mnohé opravdu náročné se v tom rychle a jednoduše vyznat. Čemu se vyhnout a co upřednostnit? Dozvíte se v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Bude menší nabídka čerstvého, nebaleného pečiva. Zřejmě dojde i ke zdražení. A to kvůli zákonu o potravinách, prohlásil Vladimír Stehno, předseda představenstva družstva Coop z Havlíčkova Brodu. Nový zákon o potravinách nařizuje obchodníkům umístit co nejblíž u zboží v regálech seznam alergenů, které zboží obsahuje.
Ve Štolmíři po sedmi měsících roztopili pec. Spolek M´am´aloca zde tradičně peče chléb, dalamánky, koláčky a mnoho dalších dobrot. Ani teď tomu nebylo jinak, jen bez účasti návštěvníků. Upekli 60 dalamánků a 40 chlebů. Voňavé pečivo putovalo do Domova seniorů Anna v Českém Brodě a také do zdejší nemocnice.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! V době, kdy jsou kulturní a společenské akce zrušeny nebo přesunuty, vám nabízíme pravidelnou várku tipů, jak si užít víkend doma i venku.