Nepříjemná situace potkala řidiče dodávky, který vezl čerstvé pečivo. Ve čtvrtek brzy ráno se otevřely zadní dveře vozu a na silnici a chodník se vysypala část dováženého pečiva. Vysypaný náklad řidiči pomohli sesbírat strážníci Městské policie Pardubice.
Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.
Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.
Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.
Poosmé se před vánočními svátky sešla porota, aby hodnotila dobroty z kuchyní hospodyněk na Prachaticku. Společnost KreBul a Prachatický deník opět vyhlásili předvánoční soutěž. Pro rok 2021 bylo téma Slané pečivo.
Zapojte se do letošního ročníku soutěže o titul NEJ slané pečivo 2021. Nejlepší recepty budou uveřejněny v Prachatickém deníku a na webových stránkách KreBul, o.p.s.
To, že se k pekárně blížíte, poznáte už z dálky podle krásné vůně, která se line do širokého okolí. Merhautovo pekařství svým zákazníkům přináší dobroty na stůl už třicet let. Rodinný podnik začínal s deseti zaměstnanci v jednosměnném provozu. Teď se tady pracuje v podstatě nepřetržitě. Podle místních pekařů jsou spotřebitelé o něco vybíravější a pulty pekáren i obchodů nabízejí nepřeberné množství pečiva, aby uspokojily jejich mlsné jazýčky.
Vlastní a časem prověřené receptury, suroviny s jasným původem a bez chemických náhražek. Na tom všem při pekařské výrobě staví Jiří Ondečko z Děčína již osm let. A že tato strategie přináší výsledky a úspěchy, svědčí i 3. místo v soutěži Chléb roku či několikanásobné ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje.
Čtyři rohlíky s vlašským salátem – klasická svačina, po které jednou za čas s chutí a nostalgií sáhne nejeden Čech a jejíž cena často nepřesáhne padesátikorunu. To se však mění. Stoupá nejen cena oblíbené lahůdky, ale také pečiva. Příčin je celá řada. Některé pekárny ale upozorňují na skutečnost, že největší český výrobce pekařských výrobků, firma Penam, stále ještě ceny drží.
Čtyři rohlíky s vlašským salátem – klasická svačina, po které jednou za čas s chutí a nostalgií sáhne nejeden Čech a jejíž cena často nepřesáhne padesátikorunu. To se však mění. Stoupá nejen cena oblíbené lahůdky, ale také pečiva. Lidé si tak připlatí nejen za chléb, ale také za vánoční cukroví. Příčin je celá řada. Některé pekárny ale upozorňují na skutečnost, že největší český výrobce pekařských výrobků, firma Penam patřící do holdingu Agrofert, která dodává do obchodních řetězců po celé republice, stále ještě ceny nezvýšila.
Pečivo, které by jinak skončilo v odpadcích, se rozhodli využít vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat," vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky agronomické fakulty.
Halloween u nás zapustil kořeny. Nebo možná vykopal ty starší, už pevně zapuštěné jen zapomenuté? Řadu pověr a zvyků, které máme dnes spojené především se zámořským rozjíveným hororovým veselím, najdeme v prostší verzi i ve vzpomínkách našich předků. Cizí jim v dušičkovém čase nebylo dlabání zeleniny ani výslužka pro sousedy.
Obyčejný bochník "Šumavy"? To už dávno zákazníkům nestačí. Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály, které se od běžného chleba liší jak složením, tak i třeba i zajímavým tvarem. Podíl těchto specialit na celkovém prodeji chleba podle tuzemských pekařů už dosahuje jedné třetiny.
Ve středu 6. října 2021 voněly v Bystřici nad Pernštejnem, ve Velkém Meziříčí a ve Žďáře nad Sázavou koláče. Jejich počet byl letos rekordní. 4 194 kusů pečiva od místních pekařů se stalo odměnou pro ty, kteří přispěli na rozvoj stále více žádaných služeb Domácí hospicové péče Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Celkový výtěžek již devátého ročníku sbírkové kampaně „Koláč pro hospic“ činí 211 812 Kč.
Žďárské kasičky a platební terminály ukrývaly 148 340 Kč, bystřické 30 532 Kč a velkomeziříčské 29 140 Kč. QR platby vynesly 3 800 Kč.
Recepty na oblíbené cukroví a pečivo obsahuje nová kuchařská knížka, kterou společně vytvořili a vydali členové plánské organizace Svazu tělesně postižených a jejich přátelé z bavorské organizace postižených z města Tirschenreuth.
Mufloni už neodmyslitelně patří k životu v areálech nemocnic IKEM a Fakultní Thomayerovy. „Patří ale Lesům hl. m. Prahy a původně byli vysazeni v Kunratickém či Krčském lese,“ říká František Miksch z IKEM.
Také si nevíte rady, jaké pečivo koupit, aby bylo pro vaše zdraví prospěšné. V obchodech najdete tolik výrobků, že je pro mnohé opravdu náročné se v tom rychle a jednoduše vyznat. Čemu se vyhnout a co upřednostnit? Dozvíte se v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Také si nevíte rady, jaké pečivo koupit, aby bylo pro vaše zdraví prospěšné. V obchodech najdete tolik výrobků, že je pro mnohé opravdu náročné se v tom rychle a jednoduše vyznat. Čemu se vyhnout a co upřednostnit? Dozvíte se v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Také si nevíte rady, jaké pečivo koupit, aby bylo pro vaše zdraví prospěšné. V obchodech najdete tolik výrobků, že je pro mnohé opravdu náročné se v tom rychle a jednoduše vyznat. Čemu se vyhnout a co upřednostnit? Dozvíte se v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme
Bude menší nabídka čerstvého, nebaleného pečiva. Zřejmě dojde i ke zdražení. A to kvůli zákonu o potravinách, prohlásil Vladimír Stehno, předseda představenstva družstva Coop z Havlíčkova Brodu. Nový zákon o potravinách nařizuje obchodníkům umístit co nejblíž u zboží v regálech seznam alergenů, které zboží obsahuje.
Ve Štolmíři po sedmi měsících roztopili pec. Spolek M´am´aloca zde tradičně peče chléb, dalamánky, koláčky a mnoho dalších dobrot. Ani teď tomu nebylo jinak, jen bez účasti návštěvníků. Upekli 60 dalamánků a 40 chlebů. Voňavé pečivo putovalo do Domova seniorů Anna v Českém Brodě a také do zdejší nemocnice.
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! V době, kdy jsou kulturní a společenské akce zrušeny nebo přesunuty, vám nabízíme pravidelnou várku tipů, jak si užít víkend doma i venku
Víkendové Tipy Deníku jsou tu! V době, kdy jsou kulturní a společenské akce zrušeny nebo přesunuty, vám nabízíme pravidelnou várku tipů, jak si užít víkend doma i venku.
První studoval farmacii, druhý mezinárodní vztahy. I přes rozdílné školy ale Brňany Tomáše Kadlece a Viléma Ráčka pojila společná cesta pekařiny, která vyústila v založení francouzského pekařství v centru Brna.
/FOTO, VIDEO/ Prostranství před bytovým domem Olga opět po několikaměsíční pauze ožilo. Uvolnění protiepidemických opatření umožnilo opět pořádat farmářské trhy, kterým ve Skalici říkají Babiččiny trhy.
Sokolovská škola Můj Projekt Mánesova chce i nadále pomáhat lidem, kteří to potřebují. Rozhodli se proto, ve spolupráci s dobrovolnickým centrem Instatnd napéct sladké i slané pečivo pro zdravotníky sokolovské nemocnice.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Krmení vodního ptactva a nejen ptactva bývá nedílnou součástí procházek řady Kolíňáků podél řeky Labe. Lidé přinášejí dobroty pro labutě a kachny, ale také pro nutrie, které se staly miláčky okolí.
/FOTO/ Kvůli uzavření trhů hledají lokální farmáři a výrobci nové možnosti. Prodávat se snaží přes e-shopy. Na Ústecku a Teplicku rozváží dobroty po obcích pojízdná pekárna.
/FOTOGALERIE/ Kvůli uzavření trhů hledají lokální farmáři a výrobci nové možnosti. Prodávat se snaží přes e-shopy. Na Ústecku a Teplicku rozváží dobroty po obcích pojízdná pekárna.
Velbloud umírající za úporných průjmů a v bolestech břicha po požití cukru. Kůň, který se nafouknul po pečivu i divoká zvířata trpící po „nevinné“ návštěvě dobrosrdečných přikrmovačů. To je obrázek poslední dní, kdy se lidé sice uchylují k přírodě, ale často nechtěně svým počínáním škodí němým tvářím. Jak se na toto téma dívají chovatelé a odborníci z Jižních Čech? Lze nějakým způsobem zabránit rozmáhajícímu se nešvaru?
Jejich penzion v Černé v Pošumaví zel prázdnotou, tak dva muži, kteří ho provozovali, rozjeli výrobu a prodej pečiva i zákusků. A slaví úspěch. Jejich Kynutá buchta lidem náramně chutná.
O zvláštní krádež se pokusil cizinec (52), když ve středu 27. ledna odcizil v jednom ze supermarketů ve Strakonicích čtyři láhve rumu v hodnotě 400 korun. K tomu si vzal i paštiku a nějaké pečivo. Ty pak chtěl zaplatit, ale zbytek ne.
Obec Loděnice zaznamenala požadavek umožnit seniorům dopravu na očkování proti koronaviru. Vzhledem k tomu, že doprava sanitkou není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, nelze ji u lékaře požadovat. Na základě dobrovolnické pomoci je tedy obec schopna zajistit dopravu těm seniorům, kteří nemají možnost vlastní dopravy, nebo které na očkování nedopraví jejich blízcí.
Rybí speciality, řeznické a uzenářské dobroty, sýry z farmy, velký výběr pečiva z řemeslné pekárny, ovocné mošty, lokální vína, káva z místní pražírny nebo zeleninové hořčice. Taková byla nabídka ve stáncích prodejců na zasněžené Tržnici Felixe Holzmanna v Litoměřicích.
„Rozmohl se nám tady takový nešvar…“ Známá hláška z filmové komedie Pelíšky se dá klidně použít na situaci v obchodech s potravinami. Tam to ale není moc veselé.
Nejhojnějšími ptáky zimujícími na našich vodách, jsou kachny divoké, labutě velké a racci chechtaví. Pokud chcete ptáky v zimně přikrmovat, musíte vycházet z jejich přirozené potravy.
Nejhojnějšími ptáky zimujícími na našich vodách, jsou kachny divoké, labutě velké a racci chechtaví. Pokud chcete ptáky v zimně přikrmovat, musíte vycházet z jejich přirozené potravy.
Nejhojnějšími ptáky zimujícími na našich vodách, jsou kachny divoké, labutě velké a racci chechtaví. Pokud chcete ptáky v zimně přikrmovat, musíte vycházet z jejich přirozené potravy.
Během Silvestra vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!
Policistům se podařilo odhalit muže, který vykradl garáž a dále odcizil bedny s pečivem. Muž se obou zločinů dopustil osmého prosince, nejprve vnikl do garáže.
Znáte madlenky? Jde o typické francouzské pečivo, které má tvar mušličky. Pokud se bude držet receptu foodbloggerky Markéty Chovancové, budou krásně nadýchané.
Kačeny a kačery krmí téměř každý den lidé nejen u chebské řeky Ohře. U vody se v odpoledních hodinách shromažďují maminky s kočárky a lidé na procházce, kteří do vody házejí pečivo v domnění, že dělají dobře.
Vánočka patří mezi tradiční sváteční pečivo. Foodblogerka Markéta Chovancová vám prozradí recept na vánočku vytvořenou ze šesti pramenů. Určitě ji vyzkoušejte, pochutnáte si.
V prvouce jsme se už učili o tom, jak můžeme pomáhat některým zvířatům v zimě, kteří ptáci odlétají a kteří ne, čím se zvířata v zimě krmí. A není nic lepšího než pozorovat živou přírodu. Nedaleko od školy jsou Filipovy rybníky, rozhodli jsme se, že se k nim tedy vypravíme a budeme pozorovat, která zvířata se zde při naší návštěvě objeví.