Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Nepříjemná situace potkala řidiče dodávky, který vezl čerstvé pečivo.

Řidič dodávky s pečivem ráno vysypal zboží na ulici

Nepříjemná situace potkala řidiče dodávky, který vezl čerstvé pečivo. Ve čtvrtek brzy ráno se otevřely zadní dveře vozu a na silnici a chodník se vysypala část dováženého pečiva. Vysypaný náklad řidiči pomohli sesbírat strážníci Městské policie Pardubice.

Po vánočních sladkostech může přijít k chuti slané pečivo s modrým sýrem.

Co ukusovat na Silvestra? Třeba slané pečivo, šneky, perníčky i cibulový koláč

Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.

Po vánočních sladkostech může přijít k chuti slané pečivo s modrým sýrem.

Co ukusovat na Silvestra? Třeba slané pečivo, šneky, perníčky i cibulový koláč

Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.

Vánoční cukroví Cukrárny od Mamlasů

Tradiční vánoční cukroví. Výrobce zdravé náhrady masa nabízí nový sortiment

Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.

Pekařství Merhaut

V oboru jsou už 30 let. Pekařina je krásná, ale pořádná dřina, říkají Merhautovi

To, že se k pekárně blížíte, poznáte už z dálky podle krásné vůně, která se line do širokého okolí. Merhautovo pekařství svým zákazníkům přináší dobroty na stůl už třicet let. Rodinný podnik začínal s deseti zaměstnanci v jednosměnném provozu. Teď se tady pracuje v podstatě nepřetržitě. Podle místních pekařů jsou spotřebitelé o něco vybíravější a pulty pekáren i obchodů nabízejí nepřeberné množství pečiva, aby uspokojily jejich mlsné jazýčky.

Jiří Ondečko a jeho pekařství

Za oblibou našeho pečiva stojí kvalitní suroviny, říká oceňovaný pekař

Vlastní a časem prověřené receptury, suroviny s jasným původem a bez chemických náhražek. Na tom všem při pekařské výrobě staví Jiří Ondečko z Děčína již osm let. A že tato strategie přináší výsledky a úspěchy, svědčí i 3. místo v soutěži Chléb roku či několikanásobné ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje.

Cena pečiva i cukroví jde nahoru. Ilustrační foto

Konec rohlíkům za dvě koruny. Pečivo zdražuje, ceny ještě drží velké řetěžce

Čtyři rohlíky s vlašským salátem – klasická svačina, po které jednou za čas s chutí a nostalgií sáhne nejeden Čech a jejíž cena často nepřesáhne padesátikorunu. To se však mění. Stoupá nejen cena oblíbené lahůdky, ale také pečiva. Příčin je celá řada. Některé pekárny ale upozorňují na skutečnost, že největší český výrobce pekařských výrobků, firma Penam, stále ještě ceny drží. 

Cena pečiva i cukroví jde nahoru. Ilustrační foto

Konec rohlíkům za dvě koruny, pečivo zdražuje. Jen Agrofert hraje na čekanou

Čtyři rohlíky s vlašským salátem – klasická svačina, po které jednou za čas s chutí a nostalgií sáhne nejeden Čech a jejíž cena často nepřesáhne padesátikorunu. To se však mění. Stoupá nejen cena oblíbené lahůdky, ale také pečiva. Lidé si tak připlatí nejen za chléb, ale také za vánoční cukroví. Příčin je celá řada. Některé pekárny ale upozorňují na skutečnost, že největší český výrobce pekařských výrobků, firma Penam patřící do holdingu Agrofert, která dodává do obchodních řetězců po celé republice, stále ještě ceny nezvýšila. 

Vědci z Mendelovy univerzity vaří pivo z nespotřebovaného pečiva. Vlevo Milan Geršl a vedle něj Tomáš Gregor.

Vzniká český ležák: vědci z Brna vaří pivo ze zbytků chleba

Pečivo, které by jinak skončilo v odpadcích, se rozhodli využít vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat," vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky agronomické fakulty.

Halloween u nás zapustil kořeny. Nebo možná vykopal ty starší, už pevně zapuštěné jen zapomenuté…

Halloween není cizí tradice. Podobné zvyky pěstoval i český venkov

Halloween u nás zapustil kořeny. Nebo možná vykopal ty starší, už pevně zapuštěné jen zapomenuté? Řadu pověr a zvyků, které máme dnes spojené především se zámořským rozjíveným hororovým veselím, najdeme v prostší verzi i ve vzpomínkách našich předků. Cizí jim v dušičkovém čase nebylo dlabání zeleniny ani výslužka pro sousedy.

Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali Češi převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály.

Chléb s ořechy či semínky. Každý třetí bochník prodaný v Česku je speciál

Obyčejný bochník "Šumavy"? To už dávno zákazníkům nestačí. Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály, které se od běžného chleba liší jak složením, tak i třeba i zajímavým tvarem. Podíl těchto specialit na celkovém prodeji chleba podle tuzemských pekařů už dosahuje jedné třetiny. 

Koláč pro hospic

Koláč pro hospic přinesl 211 812 korun na rozvoj Domácí hospicové péče

Ve středu 6. října 2021 voněly v Bystřici nad Pernštejnem, ve Velkém Meziříčí a ve Žďáře nad Sázavou koláče. Jejich počet byl letos rekordní. 4 194 kusů pečiva od místních pekařů se stalo odměnou pro ty, kteří přispěli na rozvoj stále více žádaných služeb Domácí hospicové péče Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Celkový výtěžek již devátého ročníku sbírkové kampaně „Koláč pro hospic“ činí 211 812 Kč. Žďárské kasičky a platební terminály ukrývaly 148 340 Kč, bystřické 30 532 Kč a velkomeziříčské 29 140 Kč. QR platby vynesly 3 800 Kč.

Čerstvého pečiva bude v regálech obchodů zřejmě méně, kvůli novému zákonu, říkají obchodníci. Ilustrační foto.

Zákon o potravinách se nám prodraží, stěžují si obchodníci z Vysočiny

Bude menší nabídka čerstvého, nebaleného pečiva. Zřejmě dojde i ke zdražení. A to kvůli zákonu o potravinách, prohlásil Vladimír Stehno, předseda představenstva družstva Coop z Havlíčkova Brodu. Nový zákon o potravinách nařizuje obchodníkům umístit co nejblíž u zboží v regálech seznam alergenů, které zboží obsahuje.

Velbloudí farma Záhostice u Chýnova a chovatelka Žaneta Krátošková.

Krmení zvířat je smutný zlozvyk, kolik jich ještě přijde zbytečně o život?

Velbloud umírající za úporných průjmů a v bolestech břicha po požití cukru. Kůň, který se nafouknul po pečivu i divoká zvířata trpící po „nevinné“ návštěvě dobrosrdečných přikrmovačů. To je obrázek poslední dní, kdy se lidé sice uchylují k přírodě, ale často nechtěně svým počínáním škodí němým tvářím. Jak se na toto téma dívají chovatelé a odborníci z Jižních Čech? Lze nějakým způsobem zabránit rozmáhajícímu se nešvaru?

Ilustrační foto.

Zaplatil jen paštiku a pečivo, rum si nechal

O zvláštní krádež se pokusil cizinec (52), když ve středu 27. ledna odcizil v jednom ze supermarketů ve Strakonicích čtyři láhve rumu v hodnotě 400 korun. K tomu si vzal i paštiku a nějaké pečivo. Ty pak chtěl zaplatit, ale zbytek ne.

Očkování proti koronaviru. Ilustrační foto.

SOUHRN ZPRÁV Z REGIONU: Obec Loděnice nabízí dopravu seniorům na očkování

Obec Loděnice zaznamenala požadavek umožnit seniorům dopravu na očkování proti koronaviru. Vzhledem k tomu, že doprava sanitkou není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, nelze ji u lékaře požadovat. Na základě dobrovolnické pomoci je tedy obec schopna zajistit dopravu těm seniorům, kteří nemají možnost vlastní dopravy, nebo které na očkování nedopraví jejich blízcí. 

Tuňáková pomazánka na okurce

Silvestrovské pohoštění: Bodují především pomazánky. A nejen česneková

Během Silvestra vás velmi pravděpodobně přijdou navštívit přátelé nebo příbuzní a vy se budete chtít pochlubit nejen napečeným cukrovím. Pomazánky, které jsou rychle hotové, lehce uchovatelné a přitom pochoutkové, si vytvoříte během několika minut. Téměř nic nebudete vařit, a pokud si dokážete obstarat čerstvé pečivo, budete terčem obdivu. Anebo si místo pečiva pomůžete okurkou a budete úplní mistři!

Kachny na řece sice pečivo snědí, ale není to pro ně to nejlepší.

Kačenám pečivo neprospívá. Dejte jim raději salát

Kačeny a kačery krmí téměř každý den lidé nejen u chebské řeky Ohře. U vody se v odpoledních hodinách shromažďují maminky s kočárky a lidé na procházce, kteří do vody házejí pečivo v domnění, že dělají dobře.

1.B z Kadaňské našla na vycházce v krmítku pro ptáčky krysu

1.B z Kadaňské našla na vycházce v krmítku pro ptáčky krysu

V prvouce jsme se už učili o tom, jak můžeme pomáhat některým zvířatům v zimě, kteří ptáci odlétají a kteří ne, čím se zvířata v zimě krmí. A není nic lepšího než pozorovat živou přírodu. Nedaleko od školy jsou Filipovy rybníky, rozhodli jsme se, že se k nim tedy vypravíme a budeme pozorovat, která zvířata se zde při naší návštěvě objeví.