Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Rostoucí inflace, stále dražší energie a nepříznivé důsledky ruské války na Ukrajině. To jsou ve zkratce hlavní důvody, proč v posledních měsících výrazně zdražují potraviny, pečivo nevyjímaje

I pečivo skokově podražilo. Na nákup rohlíků se čeká, až budou ve slevě

Rostoucí inflace, stále dražší energie a nepříznivé důsledky ruské války na Ukrajině. To jsou ve zkratce hlavní důvody, proč v posledních měsících výrazně zdražují potraviny, pečivo nevyjímaje. Mnozí lidé přitom již kvůli prázdným peněženkám obracejí každou korunu. Právě proto zákazníci ve slevových letácích hledají častěji než dosud nabídku levnějších rohlíků či chleba, které chybí jen v málokterém nákupním košíku. Ušetřit na jejich nákupu ve slevě tak nyní mohou i víc než pětinu jejich běžné ceny.

V pekárně. Ilustrační foto.

Pekárny zažívají těžkou dobu, ceny vstupů jdou pořád nahoru

Nárůst cen energií a vstupních surovin má na pekárny v Olomouckém kraji značné dopady. Některé z nich proto od začátku roku zvyšovaly ceny pečiva opakovaně a bohužel ne naposledy. Problémem je také fakt, že v oboru chybí zaměstnanci. Dlouholetí a zkušení pekaři považují současnou situaci za nejhorší v průběhu posledních pětadvaceti let.

Chleba a pekárna, ilustrační foto.

Chleba za 70 korun? Pekaře z Brněnska drtí vysoké ceny plynu a mouky

Opravdové zemětřesení zažívají pekaři na jižní Moravě kvůli neustále se zvyšujícím cenám energií a surovin. Až dvaceti procent z nich hrozí existenční problémy. Vysoké vstupní náklady pekařů se negativně podepisují na cenách pečiva. Kilogram chleba se podle odborníků může do konce roku vyšplhat i na sedmdesát korun.

Chleba a pekárna, ilustrační foto.

Chleba za 70 korun? Vysočinské pekaře drtí především vysoké ceny plynu a mouky

Opravdové zemětřesení zažívají pekaři na Vysočině a jižní Moravě. Rostoucí ceny energií a surovin je nutí zvedat ceny pečiva. Do konce roku se může cena chleba vyšplhat až na sedmdesát korun. A to může být pro mnoho lidí neúnosné. Pokud začnou hledat levnější alternativy v supermarketech, hrozí některým pekárnám podle ekonomů krach.

V pekárně. Ilustrační foto.

Pekárny bojují o přežití. Většina musela kvůli krizi zdražit

Ceny energií, pohonných hmot, ale i mouky a dalších surovin letí raketově vzhůru. A pekárny v Plzeňském kraji se tak potýkají s velkou krizí. Od nového roku musely několikrát zdražit a také začít šetřit. Někteří pekaři se obávají, že budou muset omezit výrobu, protože lidé přestanou dražší pečivo kupovat.

Strach z příliš drahého pečiva zřejmě některé lidi přiměl k nadměrným nákupům surovin, které slouží k domácímu pečení

Šest balíčků mouky, a dost. Obchody omezují prodeje surovin na pečení

Strach z příliš drahého pečiva zřejmě některé lidi přiměl k nadměrným nákupům surovin, které slouží k domácímu pečení. V některých tuzemských řetězcích se totiž v minulém týdnu objevily nápisy omezující nákup vybraných potravin na určitý počet. Takové opatření je běžné u slevových akcí, tentokrát se ale nápisy objevily také u nezlevněného zboží z citlivých komodit, jako je mouka či olej.   

Ilustrační snímek

Chleba za 60? Zdražování více vyrovná ceny velkých a malých výrobců, říká pekař

Zdražování surovin podle spolumajitele sítě řemeslných pekáren Zrno Zrnko Ondřeje Kuchaře více vyrovná ceny produktů od velkých výrobců a menších podniků. Se zvyšující se cenou surovin se podle něj musí jeho firma potýkat stejně jako ostatní, mnohem větší podíl na ceně jejích výrobků má lidská práce a technologie. ČTK to řekl v pondělí při příležitosti otevření páté pobočky společnosti na pražských Vinohradech.

Řetězce začínají používat čím dál více papírové pytle a takzvané nekonečné sáčky.

Řetězce zavádějí nekonečné sáčky také u pečiva. Vracejí se i síťovky

Ještě donedávna si zákazníci ze supermarketů odnášeli pečivo a ovoce či zeleninu výhradně v plastových sáčcích. Ročně jich z obchodů proudí stovky milionů, což zbytečně zatěžuje životní prostředí. „Stále častěji se ukazuje, že mikroplasty začínají mít biologické účinky, a je proto správné takové sáčky nahradit,“ uvedl Vladimír Kočí z Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Některé obchodní řetězce se proto začaly jejich nadužívání bránit zavedením takzvaných nekonečných sáčků.

Řetězce začínají používat čím dál více papírové pytle a takzvané nekonečné sáčky.

Řetězce zavádějí nekonečné sáčky také u pečiva. Vracejí se i síťovky

Ještě donedávna si zákazníci ze supermarketů odnášeli pečivo a ovoce či zeleninu výhradně v plastových sáčcích. Ročně jich z obchodů proudí stovky milionů, což zbytečně zatěžuje životní prostředí. „Stále častěji se ukazuje, že mikroplasty začínají mít biologické účinky, a je proto správné takové sáčky nahradit,“ uvedl Vladimír Kočí z Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Některé obchodní řetězce se proto začaly jejich nadužívání bránit zavedením takzvaných nekonečných sáčků.

Mouka. Pro kuchaře i pekaře jedna z nejdůležitějších surovin.

Zdražení pšenice zvýší cenu mouky i pečiva

Kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice zdražuje mouka. Podle tuzemských mlynářů až o čtvrtinu své dosavadní ceny. Změny pocítí především malé a střední pekárny, třeba za pečivo si tak letos připlatí i zákazníci v Olomouckém kraji.

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.

Nepříjemná situace potkala řidiče dodávky, který vezl čerstvé pečivo.

Řidič dodávky s pečivem ráno vysypal zboží na ulici

Nepříjemná situace potkala řidiče dodávky, který vezl čerstvé pečivo. Ve čtvrtek brzy ráno se otevřely zadní dveře vozu a na silnici a chodník se vysypala část dováženého pečiva. Vysypaný náklad řidiči pomohli sesbírat strážníci Městské policie Pardubice.

Po vánočních sladkostech může přijít k chuti slané pečivo s modrým sýrem.

Co ukusovat na Silvestra? Třeba slané pečivo, šneky, perníčky i cibulový koláč

Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.

Po vánočních sladkostech může přijít k chuti slané pečivo s modrým sýrem.

Co ukusovat na Silvestra? Třeba slané pečivo, šneky, perníčky i cibulový koláč

Určitě to znáte. Po vánočních svátcích je každý přeslazený a přejedený, přesto se blíží Silvestr a je potřeba něco dobrého připravit. Redaktoři z Jižní Moravy a Vysočiny dali dohromady recepty na své nejoblíbenější pochutiny. Můžete si zkusit udělat slané pečivo, domácí houstičky, česnekovou pomazánku, pizza šneky, perníčky a nebo třeba francouzský cibulový koláč. Stačí si vybrat.

Vánoční cukroví Cukrárny od Mamlasů

Tradiční vánoční cukroví. Výrobce zdravé náhrady masa nabízí nový sortiment

Až do loňska se výrobce ROBI – alternativy masa z pšeničné bílkoviny, prakticky nezastavil. O jeho zdravý produkt měly zájem menzy, restaurace i školní jídelny. Ty však s „korona dobou“ omezily provoz či se uzavřely. „Teď je to pro nás bojovka o přežití,“ říká spolumajitel EUROBI Pavel Labský s tím, že výrobou vánočního cukroví hodlá svoji ztrátu zmírnit.

Pekařství Merhaut

V oboru jsou už 30 let. Pekařina je krásná, ale pořádná dřina, říkají Merhautovi

To, že se k pekárně blížíte, poznáte už z dálky podle krásné vůně, která se line do širokého okolí. Merhautovo pekařství svým zákazníkům přináší dobroty na stůl už třicet let. Rodinný podnik začínal s deseti zaměstnanci v jednosměnném provozu. Teď se tady pracuje v podstatě nepřetržitě. Podle místních pekařů jsou spotřebitelé o něco vybíravější a pulty pekáren i obchodů nabízejí nepřeberné množství pečiva, aby uspokojily jejich mlsné jazýčky.

Jiří Ondečko a jeho pekařství

Za oblibou našeho pečiva stojí kvalitní suroviny, říká oceňovaný pekař

Vlastní a časem prověřené receptury, suroviny s jasným původem a bez chemických náhražek. Na tom všem při pekařské výrobě staví Jiří Ondečko z Děčína již osm let. A že tato strategie přináší výsledky a úspěchy, svědčí i 3. místo v soutěži Chléb roku či několikanásobné ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje.

Cena pečiva i cukroví jde nahoru. Ilustrační foto

Konec rohlíkům za dvě koruny. Pečivo zdražuje, ceny ještě drží velké řetěžce

Čtyři rohlíky s vlašským salátem – klasická svačina, po které jednou za čas s chutí a nostalgií sáhne nejeden Čech a jejíž cena často nepřesáhne padesátikorunu. To se však mění. Stoupá nejen cena oblíbené lahůdky, ale také pečiva. Příčin je celá řada. Některé pekárny ale upozorňují na skutečnost, že největší český výrobce pekařských výrobků, firma Penam, stále ještě ceny drží. 

Cena pečiva i cukroví jde nahoru. Ilustrační foto

Konec rohlíkům za dvě koruny, pečivo zdražuje. Jen Agrofert hraje na čekanou

Čtyři rohlíky s vlašským salátem – klasická svačina, po které jednou za čas s chutí a nostalgií sáhne nejeden Čech a jejíž cena často nepřesáhne padesátikorunu. To se však mění. Stoupá nejen cena oblíbené lahůdky, ale také pečiva. Lidé si tak připlatí nejen za chléb, ale také za vánoční cukroví. Příčin je celá řada. Některé pekárny ale upozorňují na skutečnost, že největší český výrobce pekařských výrobků, firma Penam patřící do holdingu Agrofert, která dodává do obchodních řetězců po celé republice, stále ještě ceny nezvýšila. 

Vědci z Mendelovy univerzity vaří pivo z nespotřebovaného pečiva. Vlevo Milan Geršl a vedle něj Tomáš Gregor.

Vzniká český ležák: vědci z Brna vaří pivo ze zbytků chleba

Pečivo, které by jinak skončilo v odpadcích, se rozhodli využít vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat," vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky agronomické fakulty.

Halloween u nás zapustil kořeny. Nebo možná vykopal ty starší, už pevně zapuštěné jen zapomenuté…

Halloween není cizí tradice. Podobné zvyky pěstoval i český venkov

Halloween u nás zapustil kořeny. Nebo možná vykopal ty starší, už pevně zapuštěné jen zapomenuté? Řadu pověr a zvyků, které máme dnes spojené především se zámořským rozjíveným hororovým veselím, najdeme v prostší verzi i ve vzpomínkách našich předků. Cizí jim v dušičkovém čase nebylo dlabání zeleniny ani výslužka pro sousedy.

Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali Češi převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály.

Chléb s ořechy či semínky. Každý třetí bochník prodaný v Česku je speciál

Obyčejný bochník "Šumavy"? To už dávno zákazníkům nestačí. Zatímco v době koronavirových lockdownů nakupovali převážně balený chléb v supermarketech, nyní si jej chtějí opět více vychutnat. Roste proto zájem o nejrůznější speciály, které se od běžného chleba liší jak složením, tak i třeba i zajímavým tvarem. Podíl těchto specialit na celkovém prodeji chleba podle tuzemských pekařů už dosahuje jedné třetiny. 

Koláč pro hospic

Koláč pro hospic přinesl 211 812 korun na rozvoj Domácí hospicové péče

Ve středu 6. října 2021 voněly v Bystřici nad Pernštejnem, ve Velkém Meziříčí a ve Žďáře nad Sázavou koláče. Jejich počet byl letos rekordní. 4 194 kusů pečiva od místních pekařů se stalo odměnou pro ty, kteří přispěli na rozvoj stále více žádaných služeb Domácí hospicové péče Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Celkový výtěžek již devátého ročníku sbírkové kampaně „Koláč pro hospic“ činí 211 812 Kč. Žďárské kasičky a platební terminály ukrývaly 148 340 Kč, bystřické 30 532 Kč a velkomeziříčské 29 140 Kč. QR platby vynesly 3 800 Kč.

Čerstvého pečiva bude v regálech obchodů zřejmě méně, kvůli novému zákonu, říkají obchodníci. Ilustrační foto.

Zákon o potravinách se nám prodraží, stěžují si obchodníci z Vysočiny

Bude menší nabídka čerstvého, nebaleného pečiva. Zřejmě dojde i ke zdražení. A to kvůli zákonu o potravinách, prohlásil Vladimír Stehno, předseda představenstva družstva Coop z Havlíčkova Brodu. Nový zákon o potravinách nařizuje obchodníkům umístit co nejblíž u zboží v regálech seznam alergenů, které zboží obsahuje.