Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?
/FOTO, VIDEO/ Dopoledne je zákazníkům mezi regály k dispozici prodavačka. Zaplatí na samoobslužné pokladně. Odpoledne a klidně i před devátou večer už to zvládnou sami. Dveře do prodejny jim totiž otevře vstupní karta nebo mobilní telefon s aplikací a bankovní identitou. Hudba budoucnosti? Kdepak, současnost. I na malých obcích. Ve Vískách na Blanensku v pondělí slavnostně spustili bezobslužnou prodejnu. První v režii obce na jihu Moravy.
Lahodná vůně čerstvě upečeného chleba, křupavé croissanty či zákusky, které vyzývají k ochutnání už jen díky své podobě. Nejedná se o scénu z románů o pekařství, které se čím dál častěji objevují na pultech knihkupectví, ale skutečný prožitek. Již téměř rok ho nabízí liberecká Pekárna U Papíráku, kterou loni v září založila Julia Stoyka.
Podle předběžných výsledků sklizně bude letos v Česku obilí dost. Pro cenu pečiva není určující množství suroviny, ale cena obilí na světových trzích a také energie. Pekaři se kvůli drahému plynu museli zadlužit, teď potřebují peníze zpět.
Na sladké pečivo dostal zálusk 38letý muž, který v neděli po poledni navštívil prodejnu Tesco v libereckém obchodním centru Fórum. Platit za zboží ale nehodlal.
/FOTO, VIDEO/ Necelý měsíc byly zavřené pobočky pekařství v Nymburce na náměstí v pasáži Start a na Zálabí. Stalo se tak kvůli zániku firmy Pekařství Kopecký, jejíž obchody se naposledy otevřely v pátek 16. června. V druhém červencovém týdnu však už opět z těchto krámků vonělo čerstvé pečivo, tentokrát však z Pekařství Martínek.
Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.
Nakoupit si v pozdních nočních hodinách pečivo, zeleninu, uzeniny nebo alkohol už v Třeboni není problém. Od minulého týdne totiž ve městě funguje prodejna Trefa nově s nonstop provozem. Obchod najdete na malém náměstíčku v ulici Svobody naproti městskému úřadu.
Labutí páry jsou symbolem věrnosti, pevné pouto je většinou spojuje po celý život. V Kralupech nad Vltavou teď ale jedna labutí láska skončila. Samec uhynul a jeho tělo dále zůstává ve vodě na dosah hnízda, kde sedí vdova na vejcích. Zatím je naděje, že se mláďata vylíhnou.
Tradiční řemesla se v Česku mnohde potýkají s nezájmem mladých i problémy s jejich praktickou výukou. Ve Znojmě funguje výborně spolupráce místní Střední odborné školy s pekárnou PEK Group. „Díky skvělé spolupráci se znojemskou pekárnou se nám daří vychovávat novou generaci pekařů,“ říká Anna Jedličková, mistrová učebního oboru pekař.
Zimní přestávka je u konce a náměstí před KD Na Letním ožilo. Nejen obyvatele Hluboček a okolních obcí sem přilákaly velikonoční farmářské trhy, které se konaly 7. dubna od 9 do 15 hodin a nabízelo zde své produkty více než 30 prodejců. Za příspěvek velmi děkujeme.
Pekárnu a cukrárnu U Marka najdete v malebné plzeňské části Roudná. Celý podnik už přes třicet let zkušeně vede pekařka a majitelka v jedné osobě Vlasta Václavíková.
Pekárnu a cukrárnu U Marka najdete v malebné plzeňské části Roudná. Celý podnik už přes třicet let zkušeně vede pekařka a majitelka v jedné osobě Vlasta Václavíková.
Už jako malá holka pomáhala Adéla Šimková při pečení své babičce pekařce. Práce ji bavila a už tehdy snila, že se jednou pekařkou stane taky. „Myslím, že by mě bavila i práce s dětmi, kromě pekařky bych chtěla být i učitelkou v mateřské školce,” říká Deníku nadaná sedmnáctiletá žačka.
Dá se říci, že pekl takřka od plenek. Už od útlého dětství se totiž pohyboval v pekárně, kterou založili jeho rodiče. Lukáš Mašek ale ze zajetých rodinných kolejí odešel a otevřel si s manželkou vlastní pekárnu ve Velkých Hamrech na Jablonecku.
Dá se říci, že pekl takřka od plenek. Už od útlého dětství se totiž pohyboval v pekárně, kterou založili jeho rodiče. Lukáš Mašek ale ze zajetých rodinných kolejí odešel a otevřel si s manželkou vlastní pekárnu.
Název plzeňského pekařství Croûte není náhodný. Odkazuje s láskou k Francii, kde croûte znamená kůrka. „Správně propečený chleba má křupat,“ říká majitel a pekař v jedné osobě Josef Varvařovský.
Název plzeňského pekařství Croûte není náhodný. Odkazuje s láskou k Francii, kde croûte znamená kůrka. „Správně propečený chleba má křupat," říká majitel a pekař v jedné osobě Josef Varvařovský.
Pistáciová cookieska se rychle stala pojmem. Pekárna Mitty, která sídlí v plzeňských Smetanových sadech, si během necelých dvou roků po otevření našla řadu spokojených zákazníků.
V plzeňských Smetanových sadech si za necelé dva roky od otevření našla spoustu spokojených zákazníků pekárna Mitty. Pistáciová cookieska se stala pojmem.
Sladké i slané dobroty voní a lákají svým vzhledem. „Těžko si vybrat, oči mi přechází. Budu muset přijít zas,“ komentuje jedna ze zákaznic odnášející si ručně dělané otočené koláčky z pekařství na Hradební ulici.
Jana Richterová obnovila u zámku v Duchcově pekařství. Nikdo jiný nedělá ve městě vlastní pečivo pro širokou veřejnost. Její běžný den je ale neskutečná řehole. Jedna paní chce třeba pro sebe dia beránka, a tak ho dostane, druhá si zas přinese své oblíbené kandované ovoce a pekařka ho do těsta speciálně pro ni zadělá. Třetí chce přidat svoje rozinky z Německa a má je tam.Co všechno musí žena za 24 hodin stihnout? Má vůbec čas na spaní?
Jana Richterová obnovila u zámku v Duchcově pekařství. Nikdo jiný nedělá ve městě vlastní pečivo pro širokou veřejnost. Její běžný den je ale neskutečná řehole. Jedna paní chce třeba pro sebe dia beránka, a tak ho dostane, druhá si zas přinese své oblíbené kandované ovoce a pekařka ho do těsta speciálně pro ni zadělá. Třetí chce přidat svoje rozinky z Německa a má je tam. Co všechno musí žena za 24 hodin stihnout? Má vůbec čas na spaní?
Kamila byla od dětství nadšená sportovkyně. Pak ji ale potkalo to, co se stává spoustě z nás, když nastoupíme do zaměstnání, a to je převážně sedavé. S aktivním sportem navíc skončila. Tělo, které bylo zvyklé na pohybovou zátěž, ji najednou zradilo, a to bylo špatné. Kila šla pomalu, ale jistě nahoru, dokud se Kamila nerozhodla, že to už stačí. A vyhledala odbornou pomoc, protože s tou jde hubnutí nejlépe.
Husinecký chléb rozšířil síť svých prodejen o další prostor s malou kavárnou. Obchod se širokým sortimentem se nastěhoval do Hradební ulice nedaleko budějovického náměstí. První zákazníky tu prodavačka Lucie obsloužila v úterý 14. března po 7. hodině ráno.
Je libo k snídani čerstvý rohlík, cereální pečivo či chléb? Ve Starém Sedle stačí zaběhnout do obchůdku Anny Burešové a vybrat si. Zatímco ve většině malých obcí na Tachovsku jsou malé prodejny s potravinami nebo smíšeným zbožím již dávno zavřené, tomuto obchůdku se daří a jeho majitelka si na nedostatek zákazníků nestěžuje.
Bistro Kynutá buchta je dnes již dobře známý pojem. Všichni si rázem vybaví útulné, příjemně zařízené prostory v moderním designu na náměstí v Horní Plané, kde vždy najdou originální dobroty od pečiva po zákusky, lahůdky nebo polévky i jídla. Ale také rozmanité dárkové produkty z Lipenska. V sezoně je tam nabito k prasknutí. Až moc. Majitelé proto mají pro své fanoušky dobrou zprávu - připravují rozšíření Kynuté buchty do Černé v Pošumaví.
V pondělí v Zoo Hluboká našli chovatelé ve výběhu losů jednu z mladých losic ležící na boku se silnými bolestmi břicha. I přes rychlou pomoc veterináře se ji již nepodařilo zachránit. Událost je o to smutnější, že samice losa čekala dvojčata.
V pondělí v Zoo Hluboká našli chovatelé ve výběhu losů jednu z mladých losic ležící na boku se silnými bolestmi břicha. I přes rychlou pomoc veterináře se ji již nepodařilo zachránit. Událost je o to smutnější, že samice losa čekala dvojčata.
Inspekce tento týden zavřela obchod v Dolní Rovni na Pardubicku. Na prodejně i ve skladu našla exkrementy, okousané pečivo i mrtvou myš. Šlo o maloobchod Coop.
Křupavé houstičky, tradiční lenorské placky s česnekem i čerstvý chléb přímo z obecní pece z roku 1836 mohli ochutnat lidé už v pátek 30. prosince v Lenoře na Prachaticku. Mistr pekař a jeho zručné pomocnice se pustili do práce výjimečně o den dříve a už dopoledne se zde tvořila fronta zájemců.
Tradici umění péct tzv. obřadní pečivo předváděla v minulých dnech v kapitulní síni strakonického hradu Růžena Vinciková z Prachatic. V roce 2020 obdržela v areálu mlýnu v Hoslovicích cenu hejtmanky Jihočeského kraje za zachování a rozvoj lidových tradic. „Naši předci byli velmi moudří,“ říká k tradicím. V kapitulní síni strávila celý den a mezi návštěvníky patřily především děti.
Základní školu v Luhačovicích provoněl med. Tradiční Medové odpoledne v předvánočním čase uspořádaly děti, které navštěvují včelařský kroužek. Škola provoněla nejen medem, ale i medovým pečivem a včelím voskem.
Od 9 do 12 hodin se ve středu 14. prosince mohou zájemci přijít podívat do kapitulní síně strakonického hradu na výrobu obřadního kynutého pečiva, tematicky zaměřeného na advent a Vánoce.
Chvilku klidu nemají příslušníci prostějovské městské policie ani před vánočními svátky. V uplynulém týdnu opět řešili spoustu přestupků a krotili opilce a vzteklouny.
Uběhlo několik měsíců od té doby, co Deník přinesl zprávu, že v centru Budějovic končí letité zavedené uzenářství a lahůdky ve Stejskalově ulici. K lítosti mnohých obyvatel to byl nejspíš poslední obchod v historickém centru, kde bylo možné nakoupit klasické řeznické výrobky a navrch saláty nebo chlebíčky.
Byl deštivý lednový den roku 2017, když Josef Pepe Stajko koukal z okna domku v malé vesničce Nový Hamr na Domažlicku a přemýšlel, jak by zabavil dcerku. Najednou ho napadlo, že si spolu s malou zadělají těsto a upečou v troubě vlastní domácí chleba. Přesně takhle se začal psát příběh Pepekárny – rodinné pekárny, kterou už manželé Stajkovi pro velký zájem museli rozšířit a přesunout na domažlické náměstí.
Extrémní ceny energií dál drtí české pekaře. Většině z nich zatím „stačilo“ zdražit jejich výrobky, některé ale příliš vysoké náklady připravily o obživu. „V tuhle chvíli evidujeme zhruba 15 pekáren z naší členské základny, které skončily,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.
Energie a suroviny natolik zdražily, že v letošním roce do nabídky nezařadíme vánoční cukroví, říká Karel Heis, výkonný ředitel Pekařství Malinová, jednoho z největších výrobců pečiva v regionu.
O tradiční Svatováclavské pečení nepřišli o svátku sv. Václava obyvatelé Velešína. Historicky ceněný Kantůrkův dům se tak opět rozvoněl vůní čerstvého pečiva z kantůrkovské pece a rozezněl muzikou.
V minulém týdnu frýdecko-místečtí kriminalisté zadrželi čtyřicetiletého muže, kterého měli v hledáčku. Ve Frýdku-Místku a okolí se měl v průběhu měsíce září dopouštět majetkové trestné činnosti. A škála odcizených věcí byla opravdu široká, od elektrického nářadí až po pečivo.
Čerstvou zeleninu a ovoce od českých pěstitelů, pečivo, maso, uzeniny, sýry, koření a spoustu dalších dobrot mohou zájemci nakoupit na farmářských trzích.
Letošní rok možná ještě ustojíme. Co bude ale v tom příštím, je velkou neznámou. Takové jsou dnes pocity majitelů pekáren na Přerovsku, na které dolehl výrazný nárůst cen energií, ale i vstupních surovin pro výrobu pečiva - másla, mouky, oleje či tvarohu. Někteří otevřeně přiznávají, že pokud jim nepomůže stát, tak končí.
Vyřazení lepku z jídelníčku jako recept na pevné zdraví nebo na zaručené hubnutí? Tomuto mýtu pořád věří spousta lidí, a vyřazuje proto pečivo ze svého jídelníčku. Nutriční terapeutka Věra Boháčová ale upozorňuje, že jde o omyl. Démonizace lepku a odmítání konzumace pečiva bez skutečného zdravotního důvodu může být pro dobrou kondici člověka dokonce rizikem.
O sedm tisíc tun méně obilovin než v loňském roce sklidí dle odhadů letos jihomoravští zemědělci. Lze tak očekávat další zdražování pečiva. Jeho hlavní původci však tkví jinde.