Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Útulný krámek paní Burešové nabízí široký sortiment

Obchůdek ve Starém Sedle neskolil ani covid. Čerstvé pečivo tu koupíte každý den

Je libo k snídani čerstvý rohlík, cereální pečivo či chléb? Ve Starém Sedle stačí zaběhnout do obchůdku Anny Burešové a vybrat si. Zatímco ve většině malých obcí na Tachovsku jsou malé prodejny s potravinami nebo smíšeným zbožím již dávno zavřené, tomuto obchůdku se daří a jeho majitelka si na nedostatek zákazníků nestěžuje.

Bistro Kynutá buchta v Horní Plané.

Kynutá buchta v Plané slaví úspěch. Aby uspokojila své příznivce, chystá pobočku

Bistro Kynutá buchta je dnes již dobře známý pojem. Všichni si rázem vybaví útulné, příjemně zařízené prostory v moderním designu na náměstí v Horní Plané, kde vždy najdou originální dobroty od pečiva po zákusky, lahůdky nebo polévky i jídla. Ale také rozmanité dárkové produkty z Lipenska. V sezoně je tam nabito k prasknutí. Až moc. Majitelé proto mají pro své fanoušky dobrou zprávu - připravují rozšíření Kynuté buchty do Černé v Pošumaví.

Růžena Vinciková se věnuje ukázkám výroby obřadního pečiva.

VIDEO: Růžena Vinciková rozdává lidem radost uměním našich předků

Tradici umění péct tzv. obřadní pečivo předváděla v minulých dnech v kapitulní síni strakonického hradu Růžena Vinciková z Prachatic. V roce 2020 obdržela v areálu mlýnu v Hoslovicích cenu hejtmanky Jihočeského kraje za zachování a rozvoj lidových tradic. „Naši předci byli velmi moudří,“ říká k tradicím. V kapitulní síni strávila celý den a mezi návštěvníky patřily především děti.

V dlouholeté prodejně lahůdek nedaleko náměstí Přemysla Otakara II. vyklidili nedávno pulty. Teď ji obsadil nový nájemce.

V centru Budějovic se mění obchody. Ořechy místo masa, Dobrák chystá návrat

Uběhlo několik měsíců od té doby, co Deník přinesl zprávu, že v centru Budějovic končí letité zavedené uzenářství a lahůdky ve Stejskalově ulici. K lítosti mnohých obyvatel to byl nejspíš poslední obchod v historickém centru, kde bylo možné nakoupit klasické řeznické výrobky a navrch saláty nebo chlebíčky.

Příběh Pepekárny se začal psát v roce 2017. Dnes má majitel Josef Stajko prodejnu na domažlickém náměstí

Mouka, voda a sůl. Majitel Pepekárny si svůj poctivý chleba vozí i na dovolenou

Byl deštivý lednový den roku 2017, když Josef Pepe Stajko koukal z okna domku v malé vesničce Nový Hamr na Domažlicku a přemýšlel, jak by zabavil dcerku. Najednou ho napadlo, že si spolu s malou zadělají těsto a upečou v troubě vlastní domácí chleba. Přesně takhle se začal psát příběh Pepekárny – rodinné pekárny, kterou už manželé Stajkovi pro velký zájem museli rozšířit a přesunout na domažlické náměstí.

České pekaře drtí extrémní ceny energií

Drahé pečivo. Rodiny platí v průměru 1600 korun měsíčně, hlásí pekárny

Extrémní ceny energií dál drtí české pekaře. Většině z nich zatím „stačilo“ zdražit jejich výrobky, některé ale příliš vysoké náklady připravily o obživu. „V tuhle chvíli evidujeme zhruba 15 pekáren z naší členské základny, které skončily,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.

Ilustrační foto

Pekárny na Přerovsku bojují o přežití: Hrozí nám zánik, pomoci by měl stát

Letošní rok možná ještě ustojíme. Co bude ale v tom příštím, je velkou neznámou. Takové jsou dnes pocity majitelů pekáren na Přerovsku, na které dolehl výrazný nárůst cen energií, ale i vstupních surovin pro výrobu pečiva - másla, mouky, oleje či tvarohu. Někteří otevřeně přiznávají, že pokud jim nepomůže stát, tak končí.

Nutriční terapeutka Věra Boháčová

Pečivo do jídelníčku patří. Lepek zbytečně démonizujeme, říká Věra Boháčová

Vyřazení lepku z jídelníčku jako recept na pevné zdraví nebo na zaručené hubnutí? Tomuto mýtu pořád věří spousta lidí, a vyřazuje proto pečivo ze svého jídelníčku. Nutriční terapeutka Věra Boháčová ale upozorňuje, že jde o omyl. Démonizace lepku a odmítání konzumace pečiva bez skutečného zdravotního důvodu může být pro dobrou kondici člověka dokonce rizikem.

Rostoucí inflace, stále dražší energie a nepříznivé důsledky ruské války na Ukrajině. To jsou ve zkratce hlavní důvody, proč v posledních měsících výrazně zdražují potraviny, pečivo nevyjímaje

I pečivo skokově podražilo. Na nákup rohlíků se čeká, až budou ve slevě

Rostoucí inflace, stále dražší energie a nepříznivé důsledky ruské války na Ukrajině. To jsou ve zkratce hlavní důvody, proč v posledních měsících výrazně zdražují potraviny, pečivo nevyjímaje. Mnozí lidé přitom již kvůli prázdným peněženkám obracejí každou korunu. Právě proto zákazníci ve slevových letácích hledají častěji než dosud nabídku levnějších rohlíků či chleba, které chybí jen v málokterém nákupním košíku. Ušetřit na jejich nákupu ve slevě tak nyní mohou i víc než pětinu jejich běžné ceny.

V pekárně. Ilustrační foto.

Pekárny zažívají těžkou dobu, ceny vstupů jdou pořád nahoru

Nárůst cen energií a vstupních surovin má na pekárny v Olomouckém kraji značné dopady. Některé z nich proto od začátku roku zvyšovaly ceny pečiva opakovaně a bohužel ne naposledy. Problémem je také fakt, že v oboru chybí zaměstnanci. Dlouholetí a zkušení pekaři považují současnou situaci za nejhorší v průběhu posledních pětadvaceti let.

Chleba a pekárna, ilustrační foto.

Chleba za 70 korun? Pekaře z Brněnska drtí vysoké ceny plynu a mouky

Opravdové zemětřesení zažívají pekaři na jižní Moravě kvůli neustále se zvyšujícím cenám energií a surovin. Až dvaceti procent z nich hrozí existenční problémy. Vysoké vstupní náklady pekařů se negativně podepisují na cenách pečiva. Kilogram chleba se podle odborníků může do konce roku vyšplhat i na sedmdesát korun.

Chleba a pekárna, ilustrační foto.

Chleba za 70 korun? Vysočinské pekaře drtí především vysoké ceny plynu a mouky

Opravdové zemětřesení zažívají pekaři na Vysočině a jižní Moravě. Rostoucí ceny energií a surovin je nutí zvedat ceny pečiva. Do konce roku se může cena chleba vyšplhat až na sedmdesát korun. A to může být pro mnoho lidí neúnosné. Pokud začnou hledat levnější alternativy v supermarketech, hrozí některým pekárnám podle ekonomů krach.

V pekárně. Ilustrační foto.

Pekárny bojují o přežití. Většina musela kvůli krizi zdražit

Ceny energií, pohonných hmot, ale i mouky a dalších surovin letí raketově vzhůru. A pekárny v Plzeňském kraji se tak potýkají s velkou krizí. Od nového roku musely několikrát zdražit a také začít šetřit. Někteří pekaři se obávají, že budou muset omezit výrobu, protože lidé přestanou dražší pečivo kupovat.

Strach z příliš drahého pečiva zřejmě některé lidi přiměl k nadměrným nákupům surovin, které slouží k domácímu pečení

Šest balíčků mouky, a dost. Obchody omezují prodeje surovin na pečení

Strach z příliš drahého pečiva zřejmě některé lidi přiměl k nadměrným nákupům surovin, které slouží k domácímu pečení. V některých tuzemských řetězcích se totiž v minulém týdnu objevily nápisy omezující nákup vybraných potravin na určitý počet. Takové opatření je běžné u slevových akcí, tentokrát se ale nápisy objevily také u nezlevněného zboží z citlivých komodit, jako je mouka či olej.   

Ilustrační snímek

Chleba za 60? Zdražování více vyrovná ceny velkých a malých výrobců, říká pekař

Zdražování surovin podle spolumajitele sítě řemeslných pekáren Zrno Zrnko Ondřeje Kuchaře více vyrovná ceny produktů od velkých výrobců a menších podniků. Se zvyšující se cenou surovin se podle něj musí jeho firma potýkat stejně jako ostatní, mnohem větší podíl na ceně jejích výrobků má lidská práce a technologie. ČTK to řekl v pondělí při příležitosti otevření páté pobočky společnosti na pražských Vinohradech.

Řetězce začínají používat čím dál více papírové pytle a takzvané nekonečné sáčky.

Řetězce zavádějí nekonečné sáčky také u pečiva. Vracejí se i síťovky

Ještě donedávna si zákazníci ze supermarketů odnášeli pečivo a ovoce či zeleninu výhradně v plastových sáčcích. Ročně jich z obchodů proudí stovky milionů, což zbytečně zatěžuje životní prostředí. „Stále častěji se ukazuje, že mikroplasty začínají mít biologické účinky, a je proto správné takové sáčky nahradit,“ uvedl Vladimír Kočí z Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Některé obchodní řetězce se proto začaly jejich nadužívání bránit zavedením takzvaných nekonečných sáčků.

Řetězce začínají používat čím dál více papírové pytle a takzvané nekonečné sáčky.

Řetězce zavádějí nekonečné sáčky také u pečiva. Vracejí se i síťovky

Ještě donedávna si zákazníci ze supermarketů odnášeli pečivo a ovoce či zeleninu výhradně v plastových sáčcích. Ročně jich z obchodů proudí stovky milionů, což zbytečně zatěžuje životní prostředí. „Stále častěji se ukazuje, že mikroplasty začínají mít biologické účinky, a je proto správné takové sáčky nahradit,“ uvedl Vladimír Kočí z Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Některé obchodní řetězce se proto začaly jejich nadužívání bránit zavedením takzvaných nekonečných sáčků.

Mouka. Pro kuchaře i pekaře jedna z nejdůležitějších surovin.

Zdražení pšenice zvýší cenu mouky i pečiva

Kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice zdražuje mouka. Podle tuzemských mlynářů až o čtvrtinu své dosavadní ceny. Změny pocítí především malé a střední pekárny, třeba za pečivo si tak letos připlatí i zákazníci v Olomouckém kraji.

Syrniki, ukrajinské placičky vyrobené z čerstvého farmářského sýra.

Jak snídají lidé v různých částech světa? Kaviár, palačinky, rybí tuk i rýže

Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.