Je libo k snídani čerstvý rohlík, cereální pečivo či chléb? Ve Starém Sedle stačí zaběhnout do obchůdku Anny Burešové a vybrat si. Zatímco ve většině malých obcí na Tachovsku jsou malé prodejny s potravinami nebo smíšeným zbožím již dávno zavřené, tomuto obchůdku se daří a jeho majitelka si na nedostatek zákazníků nestěžuje.
Bistro Kynutá buchta je dnes již dobře známý pojem. Všichni si rázem vybaví útulné, příjemně zařízené prostory v moderním designu na náměstí v Horní Plané, kde vždy najdou originální dobroty od pečiva po zákusky, lahůdky nebo polévky i jídla. Ale také rozmanité dárkové produkty z Lipenska. V sezoně je tam nabito k prasknutí. Až moc. Majitelé proto mají pro své fanoušky dobrou zprávu - připravují rozšíření Kynuté buchty do Černé v Pošumaví.
V pondělí v Zoo Hluboká našli chovatelé ve výběhu losů jednu z mladých losic ležící na boku se silnými bolestmi břicha. I přes rychlou pomoc veterináře se ji již nepodařilo zachránit. Událost je o to smutnější, že samice losa čekala dvojčata.
V pondělí v Zoo Hluboká našli chovatelé ve výběhu losů jednu z mladých losic ležící na boku se silnými bolestmi břicha. I přes rychlou pomoc veterináře se ji již nepodařilo zachránit. Událost je o to smutnější, že samice losa čekala dvojčata.
Inspekce tento týden zavřela obchod v Dolní Rovni na Pardubicku. Na prodejně i ve skladu našla exkrementy, okousané pečivo i mrtvou myš. Šlo o maloobchod Coop.
Křupavé houstičky, tradiční lenorské placky s česnekem i čerstvý chléb přímo z obecní pece z roku 1836 mohli ochutnat lidé už v pátek 30. prosince v Lenoře na Prachaticku. Mistr pekař a jeho zručné pomocnice se pustili do práce výjimečně o den dříve a už dopoledne se zde tvořila fronta zájemců.
Tradici umění péct tzv. obřadní pečivo předváděla v minulých dnech v kapitulní síni strakonického hradu Růžena Vinciková z Prachatic. V roce 2020 obdržela v areálu mlýnu v Hoslovicích cenu hejtmanky Jihočeského kraje za zachování a rozvoj lidových tradic. „Naši předci byli velmi moudří,“ říká k tradicím. V kapitulní síni strávila celý den a mezi návštěvníky patřily především děti.
Základní školu v Luhačovicích provoněl med. Tradiční Medové odpoledne v předvánočním čase uspořádaly děti, které navštěvují včelařský kroužek. Škola provoněla nejen medem, ale i medovým pečivem a včelím voskem.
Od 9 do 12 hodin se ve středu 14. prosince mohou zájemci přijít podívat do kapitulní síně strakonického hradu na výrobu obřadního kynutého pečiva, tematicky zaměřeného na advent a Vánoce.
Chvilku klidu nemají příslušníci prostějovské městské policie ani před vánočními svátky. V uplynulém týdnu opět řešili spoustu přestupků a krotili opilce a vzteklouny.
Uběhlo několik měsíců od té doby, co Deník přinesl zprávu, že v centru Budějovic končí letité zavedené uzenářství a lahůdky ve Stejskalově ulici. K lítosti mnohých obyvatel to byl nejspíš poslední obchod v historickém centru, kde bylo možné nakoupit klasické řeznické výrobky a navrch saláty nebo chlebíčky.
Byl deštivý lednový den roku 2017, když Josef Pepe Stajko koukal z okna domku v malé vesničce Nový Hamr na Domažlicku a přemýšlel, jak by zabavil dcerku. Najednou ho napadlo, že si spolu s malou zadělají těsto a upečou v troubě vlastní domácí chleba. Přesně takhle se začal psát příběh Pepekárny – rodinné pekárny, kterou už manželé Stajkovi pro velký zájem museli rozšířit a přesunout na domažlické náměstí.
Extrémní ceny energií dál drtí české pekaře. Většině z nich zatím „stačilo“ zdražit jejich výrobky, některé ale příliš vysoké náklady připravily o obživu. „V tuhle chvíli evidujeme zhruba 15 pekáren z naší členské základny, které skončily,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.
Energie a suroviny natolik zdražily, že v letošním roce do nabídky nezařadíme vánoční cukroví, říká Karel Heis, výkonný ředitel Pekařství Malinová, jednoho z největších výrobců pečiva v regionu.
O tradiční Svatováclavské pečení nepřišli o svátku sv. Václava obyvatelé Velešína. Historicky ceněný Kantůrkův dům se tak opět rozvoněl vůní čerstvého pečiva z kantůrkovské pece a rozezněl muzikou.
V minulém týdnu frýdecko-místečtí kriminalisté zadrželi čtyřicetiletého muže, kterého měli v hledáčku. Ve Frýdku-Místku a okolí se měl v průběhu měsíce září dopouštět majetkové trestné činnosti. A škála odcizených věcí byla opravdu široká, od elektrického nářadí až po pečivo.
Čerstvou zeleninu a ovoce od českých pěstitelů, pečivo, maso, uzeniny, sýry, koření a spoustu dalších dobrot mohou zájemci nakoupit na farmářských trzích.
Letošní rok možná ještě ustojíme. Co bude ale v tom příštím, je velkou neznámou. Takové jsou dnes pocity majitelů pekáren na Přerovsku, na které dolehl výrazný nárůst cen energií, ale i vstupních surovin pro výrobu pečiva - másla, mouky, oleje či tvarohu. Někteří otevřeně přiznávají, že pokud jim nepomůže stát, tak končí.
Vyřazení lepku z jídelníčku jako recept na pevné zdraví nebo na zaručené hubnutí? Tomuto mýtu pořád věří spousta lidí, a vyřazuje proto pečivo ze svého jídelníčku. Nutriční terapeutka Věra Boháčová ale upozorňuje, že jde o omyl. Démonizace lepku a odmítání konzumace pečiva bez skutečného zdravotního důvodu může být pro dobrou kondici člověka dokonce rizikem.
O sedm tisíc tun méně obilovin než v loňském roce sklidí dle odhadů letos jihomoravští zemědělci. Lze tak očekávat další zdražování pečiva. Jeho hlavní původci však tkví jinde.
O sedm tisíc tun méně obilovin než v loňském roce sklidí dle odhadů letos jihomoravští zemědělci. Lze tak očekávat další zdražování pečiva. Jeho hlavní původci však tkví jinde.
Rostoucí inflace, stále dražší energie a nepříznivé důsledky ruské války na Ukrajině. To jsou ve zkratce hlavní důvody, proč v posledních měsících výrazně zdražují potraviny, pečivo nevyjímaje. Mnozí lidé přitom již kvůli prázdným peněženkám obracejí každou korunu. Právě proto zákazníci ve slevových letácích hledají častěji než dosud nabídku levnějších rohlíků či chleba, které chybí jen v málokterém nákupním košíku. Ušetřit na jejich nákupu ve slevě tak nyní mohou i víc než pětinu jejich běžné ceny.
Nárůst cen energií a vstupních surovin má na pekárny v Olomouckém kraji značné dopady. Některé z nich proto od začátku roku zvyšovaly ceny pečiva opakovaně a bohužel ne naposledy. Problémem je také fakt, že v oboru chybí zaměstnanci. Dlouholetí a zkušení pekaři považují současnou situaci za nejhorší v průběhu posledních pětadvaceti let.
Opravdové zemětřesení zažívají pekaři na jižní Moravě kvůli neustále se zvyšujícím cenám energií a surovin. Až dvaceti procent z nich hrozí existenční problémy. Vysoké vstupní náklady pekařů se negativně podepisují na cenách pečiva. Kilogram chleba se podle odborníků může do konce roku vyšplhat i na sedmdesát korun.
Opravdové zemětřesení zažívají pekaři na Vysočině a jižní Moravě. Rostoucí ceny energií a surovin je nutí zvedat ceny pečiva. Do konce roku se může cena chleba vyšplhat až na sedmdesát korun. A to může být pro mnoho lidí neúnosné. Pokud začnou hledat levnější alternativy v supermarketech, hrozí některým pekárnám podle ekonomů krach.
Ceny energií, pohonných hmot, ale i mouky a dalších surovin letí raketově vzhůru. A pekárny v Plzeňském kraji se tak potýkají s velkou krizí. Od nového roku musely několikrát zdražit a také začít šetřit. Někteří pekaři se obávají, že budou muset omezit výrobu, protože lidé přestanou dražší pečivo kupovat.
Strach z příliš drahého pečiva zřejmě některé lidi přiměl k nadměrným nákupům surovin, které slouží k domácímu pečení. V některých tuzemských řetězcích se totiž v minulém týdnu objevily nápisy omezující nákup vybraných potravin na určitý počet. Takové opatření je běžné u slevových akcí, tentokrát se ale nápisy objevily také u nezlevněného zboží z citlivých komodit, jako je mouka či olej.
Na počátku bylo rozčarování z plastového odpadu a z vyhazování starého pečiva. Pak přišlo plnohodnotné podnikání až s patnácti švadlenkami. Tak popisují sestry Lea a Darja z Frýdku-Místku své „obalové“ aktivity.
Na počátku bylo rozčarování z plastového odpadu a z vyhazování starého pečiva. Pak přišlo plnohodnotné podnikání až s patnácti švadlenkami. Tak popisují sestry Lea a Darja z Frýdku-Místku své „obalové“ aktivity.
Po době covidové, která gastro podnikům vůbec nepřála, přichází do tohoto oboru malá vzpruha. Ačkoli některé nucenou pauzu nepřežily, na řadě míst naopak vznikly nové. Výjimkou není ani Litoměřicko.
Zdražování surovin podle spolumajitele sítě řemeslných pekáren Zrno Zrnko Ondřeje Kuchaře více vyrovná ceny produktů od velkých výrobců a menších podniků. Se zvyšující se cenou surovin se podle něj musí jeho firma potýkat stejně jako ostatní, mnohem větší podíl na ceně jejích výrobků má lidská práce a technologie. ČTK to řekl v pondělí při příležitosti otevření páté pobočky společnosti na pražských Vinohradech.
Ještě donedávna si zákazníci ze supermarketů odnášeli pečivo a ovoce či zeleninu výhradně v plastových sáčcích. Ročně jich z obchodů proudí stovky milionů, což zbytečně zatěžuje životní prostředí. „Stále častěji se ukazuje, že mikroplasty začínají mít biologické účinky, a je proto správné takové sáčky nahradit,“ uvedl Vladimír Kočí z Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Některé obchodní řetězce se proto začaly jejich nadužívání bránit zavedením takzvaných nekonečných sáčků.
Ještě donedávna si zákazníci ze supermarketů odnášeli pečivo a ovoce či zeleninu výhradně v plastových sáčcích. Ročně jich z obchodů proudí stovky milionů, což zbytečně zatěžuje životní prostředí. „Stále častěji se ukazuje, že mikroplasty začínají mít biologické účinky, a je proto správné takové sáčky nahradit,“ uvedl Vladimír Kočí z Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Některé obchodní řetězce se proto začaly jejich nadužívání bránit zavedením takzvaných nekonečných sáčků.
Smutný konec má příběh labutího páru z Litovle, kde elegantní bílí ptáci na vodních plochách u gymnázia letitě budí pozornost obyvatel, kteří je rádi chodí přikrmovat pečivem. Rohlíková „monodieta“ podle odborníků samce nezabila.
Někdy nemáme čas na vyváření, to ale není důvod, proč bychom neměli skvěle jíst. Podle našich receptů uvaříte do půlhodinky. Vypište si suroviny, které doma chybějí, a pusťte se do práce. Recepty přinesl časopis Gurmet.
Přestože je Česko v produkci pšenice samostatné, dopady ruské invaze na Ukrajinu se dotknou i cen pečiva v Praze. Například v Pekárně Kabát bude dražší už za dva týdny. O sedm až deset procent.
Přestože je Česko v produkci pšenice samostatné, dopady ruské invaze na Ukrajinu se dotknou i cen pečiva v Praze. Například v Pekárně Kabát bude dražší už za dva týdny. O sedm až deset procent.
Více peněz za pečivo zřejmě zaplatí lidé na jihu Moravy. Podle informací Deníku Rovnost může cena vyskočit až o čtvrtinu. Nahoru půjdou i částky za mléčné výroby. Důvodem jsou dopady ruské agrese.
Kvůli vzrůstajícím cenám potravinářské pšenice zdražuje mouka. Podle tuzemských mlynářů až o čtvrtinu své dosavadní ceny. Změny pocítí především malé a střední pekárny, třeba za pečivo si tak letos připlatí i zákazníci v Olomouckém kraji.
/ROZHOVOR/ Na pulty obchůdků v okolí půjdou rohlíky za dva týdny. Na chléb si zákazníci počkají ještě měsíc. Prý musí být dokonalý. Voňavý a křupavý chléb i pečivo z Husinecké pekárny, která stojí jen pár kroků od řeky Blanice v Husinci, zase ožívá.
Snídaně je základ dne, říká se. A platí to po celém světě. Ať jde o sladkou či slanou variantu, lidé si napříč zeměkoulí pochutnávají na nejrůznějších pokrmech. Od krémového kukuřičného dortu v Brazílii, tuniské cizrnové polévky, až po nadýchané ukrajinské palačinky. Existuje nespočet způsobů, jak nastartovat den a zpříjemnit si ráno. Přinášíme 21 rozmanitých chutí světa. Procestujte je s námi a nechte se inspirovat.
Krmení vodního ptactva patří v zimě mezí oblíbené kratochvíle nejen rodin s dětmi. Panují-li dlouhotrvající mrazy či napadne-li vysoká sněhová pokrývka, ptáci si potravu obstarávají obtížně. I během této činnosti platí určitá pravidla, aby nebyla pomoc spíše na škodu.
Krmení vodního ptactva patří v zimě mezí oblíbené kratochvíle nejen rodin s dětmi. Panují-li dlouhotrvající mrazy či napadne-li vysoká sněhová pokrývka, ptáci si potravu obstarávají obtížně. I během této činnosti platí určitá pravidla, aby nebyla pomoc spíše na škodu.