Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Pytlík na pečivo s nanotechnologií vyvinula liberecká univerzita

Měkké pečivo i po týdnu? Čerstvý pytlík je unikát, zachrání rohlíky či chleba

Není výjimkou, že rohlíky už po dvou dnech nelákají k zakousnutí. Pečivo totiž podléhá rychlé zkáze. Nový pytlík s nanotechnologií ale slibuje konec plýtvání jídlem. Rohlíky i chleba v něm totiž vydrží čerstvé i devět dní. Novinka, kterou vyvinula univerzita v Liberci ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala, bude k dostání už letos. 

Pytlík na pečivo s nanotechnologií vyvinula liberecká univerzita.

Čerstvé pečivo i po týdnu? Speciální pytlík se vyrábí také v České Lípě

Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.

Pytlík na pečivo s nanotechnologií vyvinula liberecká univerzita.

Čerstvé pečivo i po týdnu? Speciální pytlík z Liberce zachrání vaše rohlíky

Rohlíky často po dvou dnech už k zakousnutí nelákají a pečivo obecně podléhá rychlé zkáze a je na vyhození. Díky novému pytlíku na pečivo s nanotechnologií ale plýtvání jídlem odzvonilo a nejde o žádný příslib do budoucna, dostupné by měly být už do konce letošního roku. Speciální sáček na pečivo dokáže udržet ideální mikroklima a rohlíky i chleba v něm tak vydrží čerstvé klidně i devět dní. Vyvinula ho liberecká univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou Invala a vyrábí se v Turnově a České Lípě.

On-line supermarket Rohlik.cz - ilustrační foto.

Pivo z pečiva nebo sušenky z mláta. Rohlik.cz vsadil na recyklaci

Sušenky z pivovarského mláta, které by jinak skončilo ve vepřinci. Zmrzlina, při které jsou využita k výrobě mouky dýňová semínka, jež zbyla po vylisování oleje. Nebo pivo, ve kterém se využije neprodané pečivo. To jsou některé produkty, které k 10 letům na trhu uvedl on-line supermarket Rohlik.cz.

Cena másla roste. Je ale celá řada možností, jak ho nahradit.

Máslo za 70 korun? Jak ho nahradit, nebo si ho vyrobit doma

S příchodem podzimu strmě stoupá cena másla, která se pohybuje mezi 60 a 70 korunami, pokud není zrovna v akci. Vliv na to má počasí. Abnormálně teplé léto ovlivnilo dojivost krav i složení mléka, které má teď velmi nízkou tučnost. Na výrobu smetany, ze které se pak máslo dělá, je proto potřeba více mléka. Svoji roli hrají i ceny za energie, nárůst průměrné mzdy a zbytečná byrokracie. Máslo ale můžete poměrně snadno nahradit nebo si ho vyrobit sami. Uvidíte, že to není těžké.

Zdravý člověk by s trávením lepku neměl mít potíže. Jsou však lidé, pro něž je konzumace lepku problematická a způsobuje jim velmi nepříjemné obtíže.

Dva způsoby, jak očistit organismus od lepku a ozdravit své zažívání

K módním tématům ve stravování patří už několik let vyhýbání se lepku, a to kvůli jeho údajné škodlivosti pro střeva i pro lidský organismus celkově. Od konzumace bezlepkových potravin si lidé slibují úbytek váhy, kvalitnější zdraví nebo lepší výkony ve sportu. Očištění střev od lepku zase spojují s lepším fungováním organismu. Kdo se však skutečně potřebuje zbavit lepku a co střeva od lepku vyčistí nejlépe?

Petra Vysušilová a její projekt Echt.

Alergie spustila pekařskou vášeň. Liberečanka motivuje tisíce lidí na Instagramu

Petru Vysušilovou z Liberce postavila alergie druhého potomka na kravskou bílkovinu před velkou výzvu, díky které se pustila do pro ni dosud neznámého světa. Ponořila se do něj a výsledkem dvouletého intenzivního pečení se stal mimo jiné instragramový profil, kde sdílí své tipy a triky. Zve sledující do své kuchyně, kde peče dobroty z poctivých surovina a věnuje péči celému procesu. Odtud to byl už jen krok k projektu Echt.

Prodejna potravin na náměstí v Hořicích na Jičínsku počátkem prázdnin zahájila bezobslužný provoz 24 hodin denně.

V noci v pyžamu pro housky? V Hořicích se nakupuje bez obsluhy

/FOTO, VIDEO/ Prodejna potravin na náměstí v Hořicích na Jičínsku počátkem prázdnin zahájila bezobslužný provoz 24 hodin denně. Lidé si službu pochvalují a počet zákazníků roste. Majitel obchodu od novinky očekává větší konkurenceschopnost v obklopení nadnárodních řetězců a hodnotí zkušenosti v prvních dnech. Premiéru si již odbyl zloděj a nouze není ani o úsměvné situace.

Pastryum ve Ztracené ulici v Olomouci

Sladký ráj francouzského pečiva v Olomouci

V centru Olomouce je možné najít skrytou v uličce u Dolního náměstí pekárnu Pastryum, kde nabízejí různé druhy francouzského pečiva. Zákazníci si tak mohou pochutnat na Pain au chocolat, Cruffinu anebo nově na větrníku.

Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu

Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše

Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.

První farmářské trhy v roce 2024 na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.

Macešky, pomlázky i brambory. Začaly farmářské trhy na Staroměstském náměstí

/FOTO, VIDEO/ Dalším symbolem přicházejícího jara je i začátek letošních farmářských trhů na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. V pátek se časně ráno na tradičních místech objevily stánky nabízející čerstvou zeleninu, řemeslně vyráběné pečivo, sazenice od okrasných květin až po jahody, nebo třeba sýrařské výrobky.

Ilustrační foto

Labutě v Borku? Jejich život je i v našich rukách

Žiji v Rokycanech od narození a jsem regionu ze srdce vděčná za velké množství přírodních krás, které svým obyvatelům nabízí. K mým oblíbeným procházkám patří častá návštěva Borku s rybníky a blízkým lesem.

I včerejší gumové rohlíky můžete zachránit a udělat z nich zase chutné a křupavé.

Venku je nečas a vy máte jen staré rohlíky? Jak z nich udělat křupavou dobrotu

Jak z gumových rohíků udělat zase měkké a křupavé? Jistě jste už zažili sobotní ráno, kdy při pohledu z okna máte velkou radost, že do tohohle počasí nikam nemusíte. Jediné, co tomu chybí, je voňavý, krásně křupavý rohlík k snídani. Ty včerejší jsou už úplně gumové. Nemusí ale skončit na strouhanku, během chvilky můžete starší pečivo zase oživit. Jednoduchých způsobů, jak včerejší pečivo zachránit a udělat z něj zase vláčné a chutné, je několik. Všechny jsou snadné a rychlé. Za pár minut už se můžete do chutného rohlíku zakousnout.

Kachnička mandarinská

Co nabídnout k snědku vodním ptákům? Rohlík to není, přestože jim chutná

Nejen v zimě míří řada lidí s dětmi k rybníkům s dobrým úmyslem přilepšit vodnímu ptactvu a odnést si odsud zážitek. Mnohé kachny nebo labutě jsou totiž díky častým návštěvám lidí krotké a některé se dají krmit přímo z ruky. I přes osvětu ale někteří lidé stále netuší, že měkkým pečivem jim mohou ublížit. Pokud chtějí odcházet s dobrým pocitem, volit by měli jinou potravu.

Česneková polévka jde připravit na mnoho variant. Snadno si ji tak přizpůsobíte vlastním preferencím.

Jednoduchá polévka našich babiček: Umí skvěle zahnat nachlazení i posílit srdce

Snad i vlivem všudypřítomných reklam lidé někdy zapomínají, že opravdu není potřeba každý neduh řešit práškem z lékárny. Často je nejen levnější, ale také zdravější a účinnější spolehnout se na osvědčené tipy našich babiček. Jedním z nich je poctivá česnečka. Už tak lahodnou česnekovou polévku navíc můžete několika triky vyšperkovat k dokonalosti.

Do Štědrého dne zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi?

Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku?

Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?

Ve družině 2. oddělení Veverušáků probíhala předvánoční dílna.

Veveruščáci z družiny Základní školy Beroun - Závodí tvořili vizovické pečivo

/FOTOGALERIE/ Vizovické pečivo, ze kterého lze vyrobit krásný vánoční dáreček, obdivujeme už dvě století. Tato lidová technika je dobrodružství jako stvořené pro dlouhé zimní večery. Děti naší školní družiny si již několik let vždy před Vánoci zkouší s paní Miluší Šímovou, která se technice vizovického těsta věnuje již několik let, vyrobit drobné vánoční dárky.

Farmářské trhy na Tylově nábřeží jsou u tradicí. I tentokrát se děti mohou těšit na oblíbené tvořivé dílničky.

Farmářské trhy opět míří na Tylovo nábřeží. Koupíte už i vánoční dárky

Druhé listopadové farmářské trhy opět míří na Tylovo nábřeží v Hradci Králové. V sobotu 18. listopadu tu budou farmáři a lokální prodejci připraveni od 9 do 13 hodin. Doprovodný program se uskuteční ve spolupráci s Kvíčerovskou pekárnou. Nebudou chybět ani oblíbené tvořivé dílničky. Tentokrát budou děti vyrábět ježky.

Pečivo. Ilustrační snímek

Čerstvé rohlíky k snídani? Přečtěte si, jak se do obchodů dováželo v minulosti

/KOMENTÁŘ/ Všichni to určitě znáte, ráno si zajdete do obchodu pro čerstvé rohlíky ke snídani. Nic neobvyklého, ale napadlo vás, že se ty rohlíky nějak musely do obchodu dopravit, aby jste si je mohli ráno koupit? Při pečení pečiva je velký podíl práce v noci, i pečivo se vlastně rozváží pozdě v noci, dalo by se říct nad ránem. Ještě v době, kdy se i mléko rozváželo v noci, se v zimě říkalo, že pekaři a mlékaři jsou mistři v jízdě na neposypaných silnicích.

Pečivo. Ilustrační snímek

Čerstvé rohlíky k snídani? Přečtěte si, jak se do obchodů dováželo v minulosti

/KOMENTÁŘ/ Všichni to určitě znáte, ráno si zajdete do obchodu pro čerstvé rohlíky ke snídani. Nic neobvyklého, ale napadlo vás, že se ty rohlíky nějak musely do obchodu dopravit, aby jste si je mohli ráno koupit? Při pečení pečiva je velký podíl práce v noci, i pečivo se vlastně rozváží pozdě v noci, dalo by se říct nad ránem, aby bylo ráno v obchodech, kde si je koupíme. Ještě v době, kdy se i mléko rozváželo v noci, se v zimě říkalo, že pekaři a mlékaři jsou mistři v jízdě na neposypaných silnicích.

Prodejna s francouzským pečivem a výběrovou kávou ve Ztracené ulici, 4. listopadu 2023

V centru Olomouce otevírají nové podniky. Na dobroty se stojí i dlouhé fronty

Čerstvým pečivem a dobrou kávou vonící kousek Francie ve Ztracené ulici, Bubble Tea kavárna místo masny na Dolním náměstí nebo Pipena v Denisce avizující kuřecí pečínky. To jsou některé novinky ve skladbě provozoven v centru Olomouce z poslední doby. Uzavřena naopak nadále zůstává Krajinská lékárna a prázdné jsou prostory na Horním náměstí, které v lednu vyklidila cukrárna AIDA.

Briošky a Francie, to jde dohromady. Na snímku akce plná briošek v Belfortu v roce 2018

Seriál o češtině Slovíčkaření: Rohlík, dalamánek, kaiserka, brioška. Co si dáte?

Asi ten příběh znáte. Je o vídeňském pekaři, který v roce 1683, kdy Turci dobývali Vídeň, pracoval v obležené metropoli dlouho do noci. Jako jeden z mála tehdy zaslechl, jak se nepřátelé snaží podkopat městské hradby. Zburcoval obránce a útok byl odražen. Na počest vítězství nad Osmanskou říší pak začal vyrábět pečivo ve tvaru půlměsíce. V Čechách se tomuto voňavému výtvoru říká rohlík – podle staročeského výrazu „rohel“ („rohatý“). Jak už to tak bývá, realita se od pohádky značně liší. Ale jak říkával Miroslav Horníček: „Nač kazit dobrou historku pravdou?“

Prodejna Lidl na olomouckých Lazcích, 9. října 2023 ráno

Seniorská sleva v Lidlu bez tlačenice. O tom nevím, reagovali na Lazcích

Desetiprocentní slevu pro seniory na ovoce, zeleninu, pečivo či vejce nabízí tento týden řetězec Lidl. Kdo by však čekal početný zástup zákazníků staršího data narození, jak ráno čeká na otevření Lidlu na olomouckých Lazcích, spletl by se. Ve chvíli, kdy pracovnice supermarketu otevírala dveře, by na sečtení zákazníků stačily prsty na rukou.

Jedno vejce denně třeba v podobě vejce Benedikt si klidně můžete dát bez výčitek svědomí.

Jsou skvělým zdrojem bílkovin. Lidé se je ale často bojí jíst kvůli jednomu mýtu

Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?

Obchod bez prodavaček. Ve Vískách se zákazníci obslouží odpoledne a večer sami.

Obchod bez prodavaček. Ve Vískách se lidé odpoledne a večer obslouží sami

/FOTO, VIDEO/ Dopoledne je zákazníkům mezi regály k dispozici prodavačka. Zaplatí na samoobslužné pokladně. Odpoledne a klidně i před devátou večer už to zvládnou sami. Dveře do prodejny jim totiž otevře vstupní karta nebo mobilní telefon s aplikací a bankovní identitou. Hudba budoucnosti? Kdepak, současnost. I na malých obcích. Ve Vískách na Blanensku v pondělí slavnostně spustili bezobslužnou prodejnu. První v režii obce na jihu Moravy.

Pekárna U Papíráku v Liberci

Liberecká pekárna dbá tradic a řemesla. Zaměstnává i uprchlíky z Ukrajiny

Lahodná vůně čerstvě upečeného chleba, křupavé croissanty či zákusky, které vyzývají k ochutnání už jen díky své podobě. Nejedná se o scénu z románů o pekařství, které se čím dál častěji objevují na pultech knihkupectví, ale skutečný prožitek. Již téměř rok ho nabízí liberecká Pekárna U Papíráku, kterou loni v září založila Julia Stoyka.

Nově otevřená prodejna na nymburském Zálabí s možností posezení.

Výměna pekařství: Na náměstí i na Zálabí znovu otevřely obchody s pečivem

/FOTO, VIDEO/ Necelý měsíc byly zavřené pobočky pekařství v Nymburce na náměstí v pasáži Start a na Zálabí. Stalo se tak kvůli zániku firmy Pekařství Kopecký, jejíž obchody se naposledy otevřely v pátek 16. června. V druhém červencovém týdnu však už opět z těchto krámků vonělo čerstvé pečivo, tentokrát však z Pekařství Martínek.

Margit Slimáková byla v roce 2015 označena za nejvlivnější českou expertku v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči

Margit Slimáková: Nehubněte, jezte zdravě. Kachnu ano, místo knedlíku zelí

Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.

Mladí pekaři ve výchově. Ve Znojmě se učí přímo v provozu upéct pečivo

Mladí pekaři ve výchově. Ve Znojmě se učí přímo v provozu upéct pečivo

Tradiční řemesla se v Česku mnohde potýkají s nezájmem mladých i problémy s jejich praktickou výukou. Ve Znojmě funguje výborně spolupráce místní Střední odborné školy s pekárnou PEK Group. „Díky skvělé spolupráci se znojemskou pekárnou se nám daří vychovávat novou generaci pekařů,“ říká Anna Jedličková, mistrová učebního oboru pekař.