Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Ve družině 2. oddělení Veverušáků probíhala předvánoční dílna.

Veveruščáci z družiny Základní školy Beroun - Závodí tvořili vizovické pečivo

/FOTOGALERIE/ Vizovické pečivo, ze kterého lze vyrobit krásný vánoční dáreček, obdivujeme už dvě století. Tato lidová technika je dobrodružství jako stvořené pro dlouhé zimní večery. Děti naší školní družiny si již několik let vždy před Vánoci zkouší s paní Miluší Šímovou, která se technice vizovického těsta věnuje již několik let, vyrobit drobné vánoční dárky.

Farmářské trhy na Tylově nábřeží jsou u tradicí. I tentokrát se děti mohou těšit na oblíbené tvořivé dílničky.

Farmářské trhy opět míří na Tylovo nábřeží. Koupíte už i vánoční dárky

Druhé listopadové farmářské trhy opět míří na Tylovo nábřeží v Hradci Králové. V sobotu 18. listopadu tu budou farmáři a lokální prodejci připraveni od 9 do 13 hodin. Doprovodný program se uskuteční ve spolupráci s Kvíčerovskou pekárnou. Nebudou chybět ani oblíbené tvořivé dílničky. Tentokrát budou děti vyrábět ježky.

Pečivo. Ilustrační snímek

Čerstvé rohlíky k snídani? Přečtěte si, jak se do obchodů dováželo v minulosti

/KOMENTÁŘ/ Všichni to určitě znáte, ráno si zajdete do obchodu pro čerstvé rohlíky ke snídani. Nic neobvyklého, ale napadlo vás, že se ty rohlíky nějak musely do obchodu dopravit, aby jste si je mohli ráno koupit? Při pečení pečiva je velký podíl práce v noci, i pečivo se vlastně rozváží pozdě v noci, dalo by se říct nad ránem. Ještě v době, kdy se i mléko rozváželo v noci, se v zimě říkalo, že pekaři a mlékaři jsou mistři v jízdě na neposypaných silnicích.

Pečivo. Ilustrační snímek

Čerstvé rohlíky k snídani? Přečtěte si, jak se do obchodů dováželo v minulosti

/KOMENTÁŘ/ Všichni to určitě znáte, ráno si zajdete do obchodu pro čerstvé rohlíky ke snídani. Nic neobvyklého, ale napadlo vás, že se ty rohlíky nějak musely do obchodu dopravit, aby jste si je mohli ráno koupit? Při pečení pečiva je velký podíl práce v noci, i pečivo se vlastně rozváží pozdě v noci, dalo by se říct nad ránem, aby bylo ráno v obchodech, kde si je koupíme. Ještě v době, kdy se i mléko rozváželo v noci, se v zimě říkalo, že pekaři a mlékaři jsou mistři v jízdě na neposypaných silnicích.

Prodejna s francouzským pečivem a výběrovou kávou ve Ztracené ulici, 4. listopadu 2023

V centru Olomouce otevírají nové podniky. Na dobroty se stojí i dlouhé fronty

Čerstvým pečivem a dobrou kávou vonící kousek Francie ve Ztracené ulici, Bubble Tea kavárna místo masny na Dolním náměstí nebo Pipena v Denisce avizující kuřecí pečínky. To jsou některé novinky ve skladbě provozoven v centru Olomouce z poslední doby. Uzavřena naopak nadále zůstává Krajinská lékárna a prázdné jsou prostory na Horním náměstí, které v lednu vyklidila cukrárna AIDA.

Briošky a Francie, to jde dohromady. Na snímku akce plná briošek v Belfortu v roce 2018

Seriál o češtině Slovíčkaření: Rohlík, dalamánek, kaiserka, brioška. Co si dáte?

Asi ten příběh znáte. Je o vídeňském pekaři, který v roce 1683, kdy Turci dobývali Vídeň, pracoval v obležené metropoli dlouho do noci. Jako jeden z mála tehdy zaslechl, jak se nepřátelé snaží podkopat městské hradby. Zburcoval obránce a útok byl odražen. Na počest vítězství nad Osmanskou říší pak začal vyrábět pečivo ve tvaru půlměsíce. V Čechách se tomuto voňavému výtvoru říká rohlík – podle staročeského výrazu „rohel“ („rohatý“). Jak už to tak bývá, realita se od pohádky značně liší. Ale jak říkával Miroslav Horníček: „Nač kazit dobrou historku pravdou?“

Prodejna Lidl na olomouckých Lazcích, 9. října 2023 ráno

Seniorská sleva v Lidlu bez tlačenice. O tom nevím, reagovali na Lazcích

Desetiprocentní slevu pro seniory na ovoce, zeleninu, pečivo či vejce nabízí tento týden řetězec Lidl. Kdo by však čekal početný zástup zákazníků staršího data narození, jak ráno čeká na otevření Lidlu na olomouckých Lazcích, spletl by se. Ve chvíli, kdy pracovnice supermarketu otevírala dveře, by na sečtení zákazníků stačily prsty na rukou.

Jedno vejce denně třeba v podobě vejce Benedikt si klidně můžete dát bez výčitek svědomí.

Jsou skvělým zdrojem bílkovin. Lidé se je ale často bojí jíst kvůli jednomu mýtu

Vejce, tedy konkrétně jejich žloutky, byly a mnohdy stále jsou považovány za potravinu zapovězenou všem lidem s vyšším cholesterolem v krvi. Jsou vajíčka opravdu nebezpečná pro naše srdce a cévy, nebo se jedná o nepravdivý mýtus? Kolik vajec bychom měli denně sníst? A když už je koupíme, jak je můžeme využít i mimo kuchyni? Víte také, jak vejce, která nejsou levná, nahradit v receptech pokrmů jinou surovinou a tím ušetřit?

Obchod bez prodavaček. Ve Vískách se zákazníci obslouží odpoledne a večer sami.

Obchod bez prodavaček. Ve Vískách se lidé odpoledne a večer obslouží sami

/FOTO, VIDEO/ Dopoledne je zákazníkům mezi regály k dispozici prodavačka. Zaplatí na samoobslužné pokladně. Odpoledne a klidně i před devátou večer už to zvládnou sami. Dveře do prodejny jim totiž otevře vstupní karta nebo mobilní telefon s aplikací a bankovní identitou. Hudba budoucnosti? Kdepak, současnost. I na malých obcích. Ve Vískách na Blanensku v pondělí slavnostně spustili bezobslužnou prodejnu. První v režii obce na jihu Moravy.

Pekárna U Papíráku v Liberci

Liberecká pekárna dbá tradic a řemesla. Zaměstnává i uprchlíky z Ukrajiny

Lahodná vůně čerstvě upečeného chleba, křupavé croissanty či zákusky, které vyzývají k ochutnání už jen díky své podobě. Nejedná se o scénu z románů o pekařství, které se čím dál častěji objevují na pultech knihkupectví, ale skutečný prožitek. Již téměř rok ho nabízí liberecká Pekárna U Papíráku, kterou loni v září založila Julia Stoyka.

Nově otevřená prodejna na nymburském Zálabí s možností posezení.

Výměna pekařství: Na náměstí i na Zálabí znovu otevřely obchody s pečivem

/FOTO, VIDEO/ Necelý měsíc byly zavřené pobočky pekařství v Nymburce na náměstí v pasáži Start a na Zálabí. Stalo se tak kvůli zániku firmy Pekařství Kopecký, jejíž obchody se naposledy otevřely v pátek 16. června. V druhém červencovém týdnu však už opět z těchto krámků vonělo čerstvé pečivo, tentokrát však z Pekařství Martínek.

Margit Slimáková byla v roce 2015 označena za nejvlivnější českou expertku v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči

Margit Slimáková: Nehubněte, jezte zdravě. Kachnu ano, místo knedlíku zelí

Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.

Mladí pekaři ve výchově. Ve Znojmě se učí přímo v provozu upéct pečivo

Mladí pekaři ve výchově. Ve Znojmě se učí přímo v provozu upéct pečivo

Tradiční řemesla se v Česku mnohde potýkají s nezájmem mladých i problémy s jejich praktickou výukou. Ve Znojmě funguje výborně spolupráce místní Střední odborné školy s pekárnou PEK Group. „Díky skvělé spolupráci se znojemskou pekárnou se nám daří vychovávat novou generaci pekařů,“ říká Anna Jedličková, mistrová učebního oboru pekař.

Duchcovská pekařka Jana Richterová.

VIDEO: Jediná pekařka v Duchcově. Vstává za tmy, sama peče, sama prodává

Jana Richterová obnovila u zámku v Duchcově pekařství. Nikdo jiný nedělá ve městě vlastní pečivo pro širokou veřejnost. Její běžný den je ale neskutečná řehole. Jedna paní chce třeba pro sebe dia beránka, a tak ho dostane, druhá si zas přinese své oblíbené kandované ovoce a pekařka ho do těsta speciálně pro ni zadělá. Třetí chce přidat svoje rozinky z Německa a má je tam.Co všechno musí žena za 24 hodin stihnout? Má vůbec čas na spaní?

Duchcovská pekařka Jana Richterová.

FOTO, VIDEO: Jediná pekařka v Duchcově. Vstává za tmy, sama peče, sama prodává

Jana Richterová obnovila u zámku v Duchcově pekařství. Nikdo jiný nedělá ve městě vlastní pečivo pro širokou veřejnost. Její běžný den je ale neskutečná řehole. Jedna paní chce třeba pro sebe dia beránka, a tak ho dostane, druhá si zas přinese své oblíbené kandované ovoce a pekařka ho do těsta speciálně pro ni zadělá. Třetí chce přidat svoje rozinky z Německa a má je tam. Co všechno musí žena za 24 hodin stihnout? Má vůbec čas na spaní?

Kamila před hubnutím a po něm

Ubrala alkohol a smažené, přidala pohyb. Kamila zhubla a vypadá jako modelka

Kamila byla od dětství nadšená sportovkyně. Pak ji ale potkalo to, co se stává spoustě z nás, když nastoupíme do zaměstnání, a to je převážně sedavé. S aktivním sportem navíc skončila. Tělo, které bylo zvyklé na pohybovou zátěž, ji najednou zradilo, a to bylo špatné. Kila šla pomalu, ale jistě nahoru, dokud se Kamila nerozhodla, že to už stačí. A vyhledala odbornou pomoc, protože s tou jde hubnutí nejlépe.

Útulný krámek paní Burešové nabízí široký sortiment

Obchůdek ve Starém Sedle neskolil ani covid. Čerstvé pečivo tu koupíte každý den

Je libo k snídani čerstvý rohlík, cereální pečivo či chléb? Ve Starém Sedle stačí zaběhnout do obchůdku Anny Burešové a vybrat si. Zatímco ve většině malých obcí na Tachovsku jsou malé prodejny s potravinami nebo smíšeným zbožím již dávno zavřené, tomuto obchůdku se daří a jeho majitelka si na nedostatek zákazníků nestěžuje.

Bistro Kynutá buchta v Horní Plané.

Kynutá buchta v Plané slaví úspěch. Aby uspokojila své příznivce, chystá pobočku

Bistro Kynutá buchta je dnes již dobře známý pojem. Všichni si rázem vybaví útulné, příjemně zařízené prostory v moderním designu na náměstí v Horní Plané, kde vždy najdou originální dobroty od pečiva po zákusky, lahůdky nebo polévky i jídla. Ale také rozmanité dárkové produkty z Lipenska. V sezoně je tam nabito k prasknutí. Až moc. Majitelé proto mají pro své fanoušky dobrou zprávu - připravují rozšíření Kynuté buchty do Černé v Pošumaví.

Růžena Vinciková se věnuje ukázkám výroby obřadního pečiva.

VIDEO: Růžena Vinciková rozdává lidem radost uměním našich předků

Tradici umění péct tzv. obřadní pečivo předváděla v minulých dnech v kapitulní síni strakonického hradu Růžena Vinciková z Prachatic. V roce 2020 obdržela v areálu mlýnu v Hoslovicích cenu hejtmanky Jihočeského kraje za zachování a rozvoj lidových tradic. „Naši předci byli velmi moudří,“ říká k tradicím. V kapitulní síni strávila celý den a mezi návštěvníky patřily především děti.

V dlouholeté prodejně lahůdek nedaleko náměstí Přemysla Otakara II. vyklidili nedávno pulty. Teď ji obsadil nový nájemce.

V centru Budějovic se mění obchody. Ořechy místo masa, Dobrák chystá návrat

Uběhlo několik měsíců od té doby, co Deník přinesl zprávu, že v centru Budějovic končí letité zavedené uzenářství a lahůdky ve Stejskalově ulici. K lítosti mnohých obyvatel to byl nejspíš poslední obchod v historickém centru, kde bylo možné nakoupit klasické řeznické výrobky a navrch saláty nebo chlebíčky.