Středy doktora Středy: Zdravé pečivo bez lepku
Východní Čechy – Dnes v našem pravidelném seriálu odpovídá MUDr. Leoš Středa na jeden z dotazů čtenářů.
Východní Čechy – Dnes v našem pravidelném seriálu odpovídá MUDr. Leoš Středa na jeden z dotazů čtenářů.
Brno - Sváteční pečivo kvůli vánočnímu shonu stále víc Brňanů kupuje. Vyžadují tradiční druhy, jako vanilkové rohlíčky. Kilo stojí kolem 350 korun.
Stříbro - Na kurz výroby medového pečiva dorazily ve Stříbře přes čtyři desítky zájemců.
Brno - Sváteční pečivo kvůli vánočnímu shonu stále víc Brňanů kupuje. Vyžadují tradiční druhy, jako vanilkové rohlíčky. Kilo stojí kolem 350 korun.
Stříbro – Třiadvacetiletou ženu zadrželi stříbrští policisté. Jak se žena přiznala, páchala ve Stříbře trestnou činnost.
Chomutov - Od pondělí se lidé bez přístřeší mohou přijít ohřát i nasytit do budovy chomutovského magistrátu ve Zborovské ulici. Pracovnice městské příspěvkové organizace Sociální služby Chomutov (SoS) pro ně už tradičně navaří polévku, čaj a nabídnou jim také pečivo, a to každý všední den od 13:30 do 15:00 hodin až do konce března příštího roku. Služba je pochopitelně bezplatná.
Čelechovice na Hané – Po čtyřech dnech přerušené výroby může čelechovická pekárna Radim Metzner opět péct. Minulý pátek ji přitom zavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pro nevyhovující hygienické podmínky ve výrobně.
Děčín – Příjemný dárek dostávají každý všední den děti z dětského domova v České Kamenici. Děčínská pekárna Marie Antošové na Starém Městě jim totiž od pondělí do pátku vždy dává zdarma pečivo, které se přes den neprodá.
Žacléř /VIDEO/ - Jak se peče pod Rýchorami? To už vědí všichni, kteří přišli ochutnávat pletené pečivo. Závěr patřil nejlepším.
Praha /ROZHOVOR/ - Sehnat v současné zrychlené době poctivé pečivo není samozřejmost. Pro všechny, kdo nechtějí zmražené polotovary, je tady pekařství Moje Kredenc, které sází na fortel svých pekařů a tradiční ruční výrobu.
Mnichovo Hradiště - Mnichovo Hradiště Suché housky, rohlíky či chleba. To vše nosí rodiče žáků Základní školy v Sokolovské ulici v Mnichově Hradišti do hnědé „popelnice", kterou najdou hned za vchodovými dveřmi ještě před vstupem do šaten.
/ROZHOVOR/ Zdobení věnců, zapalování svíček a úklid hrobů, ale i modlitby. To jsou běžné součásti Dušiček. Podle etnoložky Ireny Ochrymčukové je svátek Všech svatých a Památky všech zesnulých výjimečný. „Hřbitovy plné rozsvícených svíček jsou pro děti i dospělé působivým zážitkem," říká Ochrymčuková.
Fryšták - Bábovka. Sladká pečená pochutina typická nejen pro Česko, ale také pro Polsko a Rakousko, provoní o víkendu Fryšták. Domácnosti, které ji rády a s chutí připravují, mají příležitost se pochlubit: ve městě se totiž koná tradiční Výstava bábovek a pečiva.
Střední Čechy - Když Češi vyráží na delší dobu do zahraničí, často vzpomínají na český chléb a rohlík. Ale hlavně konkrétně na ten jejich. Z regionu, kde vyrostli a prožili kus života. Část Středočechů si například zvykla na svůj regionální rohlík a chléb.
Termesivy – Slogan z reklamy na kávu Jihlavanka nejlépe vystihuje majitele a pekaře Jiřího Žáka, který se už druhou generaci zabývá řemeslnou výrobou klasických pekařských výrobků.
Víska u Višňové - /GALERIE/ Sobota patřila ve Vísce soutěžím. Několik vesnic zde soutěžilo o nejlepší domácí pečivo a nejlépe vyzdobený stůl. Vesnice okolo Višňové (Víska, Minkovice, Kunratice, Předlánce, Poustka) se spolu se dvěma polskými vesnicemi utkaly v souboji rodinných receptů.
Kroměříž – Chcete čerstvé pečivo nebo nějaký ten koláč? Pak je velice jednoduché a hlavně pohodlné zajít si do pekárny či obchodu, naskládat kýžené potraviny do košíku, zaplatit a doma je bez vší práce s klidem a chutí sníst.
Praha – Cena mouky navzdory očekávané vysoké letošní sklizni obilí neklesne. Kvůli problémům s jeho kvalitou může naopak spíše stoupat. Sdělil to předseda Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip. Podle ministerstva zemědělství by celková letošní produkce obilí v ČR mohla dosáhnout okolo 8,6 milionu tun. V takovém případě by šlo o třetí nejvyšší sklizeň v historii. Dobrou úrodu očekávají také světové obilnářské velmoci. Obchodníci proto tlačí dodavatele ke zlevnění mouky a pečiva.
České Budějovice – Ceny pekařských výrobků i přes dobrou úrodu obilí v Česku nejspíš nezlevní. Výkupní ceny sice klesají, ale kvalita pšenice a žita nevyhovuje pekařům. Potravinářské obilí přesto podle agrární komory půjde na odbyt, i kdy ne za loňské a předloňské ceny. Problémy s ním mají i v západní Evropě. Novinářům to dnes na veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích řekl předseda komoditní rady Agrární komory ČR Josef Kubiš.
Lázně Bohdaneč - Od prodejny potravin v bohdanečské Šípkově ulici se čas od času ztrácely přepravky s rohlíky a knedlíky
Lázně Bohdaneč - Od prodejny potravin v bohdanečské Šípkově ulici se čas od času ztrácely přepravky s rohlíky a knedlíky
Liberec - Spousta potravin ze supermarketů končí v kontejnerech v dobrém stavu, i když by se daly ještě použít.
Havířov - Zřejmě ze zlosti z neúspěchu při pokusu o vloupání do prodejny pečiva podpálil muž šest kontejnerů.
Blanensko - V Crhově není obchod. Za každým nákupem potravin tak musí tamní lidé dojíždět. Do Olešnice to sice je jen něco přes dva kilometry, zejména pro starší lidi bez auta to ale může být problém. Žádnou prodejnu nemají v řadě dalších malých vesnic na Blanensku. Do osmnácti z nich teď začala s pečivem dojíždět pojízdná prodejna.
Blanensko - V Crhově není obchod. Za každým nákupem potravin tak musí tamní lidé dojíždět. Do Olešnice to sice je jen něco přes dva kilometry, zejména pro starší lidi bez auta to ale může být problém. Žádnou prodejnu nemají v řadě dalších malých vesnic na Blanensku. Do osmnácti z nich teď začala s pečivem dojíždět pojízdná prodejna.
Benešov - Ve středu 18. června odpoledne se zaklínil pekařský rozvážkový automobil pod mostem v ulici K Tužince v Benešově a zablokoval spojnici mezi centrem města a Červenými Vršky. Nepomohlo ani vypuštění pneumatik, aby ulici uvolnil.
Benešov - Ve středu 18. června ve 13.30 se zaklínil pekařský rozvážkový automobil pod mostem v ulici K Tužince a zablokoval spojnici mezi centrem města a Červenými Vršky.
Agresivní muž mající přes tři promile alkoholu tento týden zaměstnal ochranku v prodejně potravin v Moravské Ostravě.
Dubňany, Ratíškovice – Ve středu kolem půl čtvrté ráno havarovalo na silnici mezi Dubňany a Ratíškovicemi nákladní auto.
Pardubice - Třetí účastnice zážitkové soutěže Pardubického deníku Klára Stanková poznala, jaké potraviny si (ne)kupovat a také proč.
O cereálních výrobcích, o spolupráci s venkovem i s řetězci i o neexistujícím panu Lapkovi jsme si povídali s výrobním ředitelem pekárny Lapek.
Praha – Čtvrtina Čechů vyhazuje nespotřebované potraviny do koše, zhruba třetina lidí je kompostuje či dává zvířatům. Vyplývá z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Nejčastěji končí v odpadcích ovoce a zelenina nebo pečivo. Důvodem pro vyhození potravin je podle průzkumu většinou to, že se zkazily, velmi málo lidí vyhazuje jídlo jen proto, že na něj zrovna nemá chuť.
Jablonec nad Jizerou - V místní pekárně s téměř devadesátiletou tradicí stále pečou a rovnou prodávají. Housky, rohlíky, chleba, ale i koláče a vánočky.
Praha - Meziroční inflace v dubnu zpomalila na 0,1 procenta z březnových 0,2 procenta. Analytici přitom očekávali její mírné zrychlení na 0,3 procenta. Meziměsíčně v dubnu ceny nerostly vůbec, informoval dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským dubnem zdražily například maso, brambory, ovoce a mléčné výrobky, zlevnilo naopak pečivo, ale také elektřina a zemní plyn.
Slovácko – Druhá květnová neděle patří v České republice už tradičně matkám. Jejich den oslaví o víkendu také většina obcí Hodonínska. A to nejrůznějšími způsoby.
Přerov – Čtyři mladíci ve věku 21, 19, 16 a 15 let vnikli do restaurace Na Baště u Dokládalů v pátek před třiadvacátou hodinou.
Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.
Ústí n. L./Dubí - Rodina Petra Müllera je dědí po generace. Ochutnat můžete na farmářských trzích u Fora.
S tím, že je vyvážený jídelníček důležitý, souhlasí většina Čechů. Vybrat správné a zdravé potraviny ale umí jen málokdo. Navíc společností proudí několik mýtů, kterým lidé věří, přestože jsou zavádějící, nebo dokonce nepravdivé. Nejvíc nesmyslů koluje o tucích, mléku, mléčných výrobcích a pečivu. Které jsou nejčastější mýty o výživě a co je na nich pravdy?
Kladno - Před dvaceti lety v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.
Kladno - Před dvaceti lety v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.
Přerov – Ručně zdobené kraslice na tisíc způsobů, pletené pomlázky, ale také vizovické pečivo nebo tradiční beránky – to vše můžou obdivovat návštěvníci Velikonočního salonu, který se koná už od pondělí v malém sále Městského domu v Přerově.
Přerov – Ukázky zdobení kraslic a perníčků, ale i výrobky z vizovického pečiva či pletení z pedigu můžou obdivovat návštěvníci Velikonočního salonu, který začal v pondělí v prostorách Střediska volného času Atlas a Bios v Zižkově ulici v Přerově.
Teplice - Farmářské trhy se v pátek konají od 12 hodin u obchodního centra Olympia v Teplicích. U téměř tří desítek prodejních stánků a pojízdných prodejen najdete velký výběr pečiva, sezónního ovoce a zeleniny, specialit v podobě kozích sýrů, uzenářské lahůdky, koření, med, ryby, víno, medovinu, mošty, houby, ale i těstoviny. Přijedou také dva prodejci se sadbou.
Třebíč - Karlovo náměstí v Třebíči patří mezi největší v České republice. První není, ale při zběžném pohledu se zdá, že by prim mohlo hrát v jiné statistice počtu obchodů se zdravou výživou na metr čtvereční a obyvatele.
Brno – Téměř polovina lidí se při nákupu potravin řídí jejich kvalitou, třetina preferuje cenu. Nejvíce lidem v obchodech chybí čerstvé zboží, jako je ovoce, zelenina či pečivo, vyplývá z výzkumu chování spotřebitelů, které letos v prvním čtvrtletí uskutečnila firma KPMG Česká republika. Na dnešní konferenci Očekávaný vývoj potravinářského průmyslu v Brně jej prezentoval její zástupce Karel Růžička.
Praha – V českých obchodech meziročně až o pětinu zdražily některé mléčné výrobky. Více než před rokem lidé zaplatí také za kuřecí maso a brambory. Levnější než ve srovnatelné době loni jsou naopak pečivo, vejce či hovězí maso. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Například sýr eidam se v tomto týdnu prodával v průměru o pětinu meziročně dráž, bezmála o 15 procent dražší jsou máslo a bílý jogurt.
Českobudějovické Terno rozšířilo na začátku února nabídku čerstvého pečiva o nové druhy jemného pečiva.
Uherské Hradiště – Svůj program masopustnímu víkendu přizpůsobili také pracovníci Slováckého muzea v Uherském Hradišti.
Brno - Týden chodí do školy, další týden nosí na hlavě bílou čepici a ruce má od mouky. Tak vypadá studium dvacetileté Zuzany Halasové, která se v těchto dnech snaží porazit dalších čtrnáct účastníků soutěže Pekař roku na brněnském veletrhu Salima. Ačkoliv se už vyučila cukrářkou, chce se věnovat pekařině.