Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Už třetí zimu se chomutovští bezdomovci mohou každý všední den odpoledne zahřát a zasytit v budově magistrátu ve Zborovské ulici. Dostanou polévku, čaj a pečivo.

Bezdomovcům nastává polévková zima, nejraději mají přesnídávkové

Chomutov - Od pondělí se lidé bez přístřeší mohou přijít ohřát i nasytit do budovy chomutovského magistrátu ve Zborovské ulici. Pracovnice městské příspěvkové organizace Sociální služby Chomutov (SoS) pro ně už tradičně navaří polévku, čaj a nabídnou jim také pečivo, a to každý všední den od 13:30 do 15:00 hodin až do konce března příštího roku. Služba je pochopitelně bezplatná.

Pekárna dává dětem denně hromadu pečiva.

Pekárna dává dětem denně hromadu pečiva

Děčín – Příjemný dárek dostávají každý všední den děti 
z dětského domova v České Kamenici. Děčínská pekárna Marie Antošové na Starém Městě jim totiž od pondělí do pátku vždy dává zdarma pečivo, které se přes den neprodá.

OCHUTNÁVKA dvaceti druhů vánoček, které upekli a přinesli do soutěže v Žacléři účastníci sobotní soutěže, přilákala spoustu zájemců. Tentokrát se sešli v MŠ Na Pilíři.

Vánočky zavoněly až do ulice

Žacléř /VIDEO/ - Jak se peče pod Rýchorami? To už vědí všichni, kteří přišli ochutnávat pletené pečivo. Závěr patřil nejlepším.

Ilustrační foto

Etnoložka Irena Ochrymčuková: Kdysi se na Dušičky peklo i speciální pečivo

/ROZHOVOR/ Zdobení věnců, zapalování svíček a úklid hrobů, ale i modlitby. To jsou běžné součásti Dušiček. Podle etnoložky Ireny Ochrymčukové je svátek Všech svatých a Památky všech zesnulých výjimečný. „Hřbitovy plné rozsvícených svíček jsou pro děti i dospělé působivým zážitkem," říká Ochrymčuková.

Bábovka ilustrační foto

Výstava bábovek a pečiva se koná po celý víkend ve Fryštáku

Fryšták - Bábovka. Sladká pečená pochutina typická nejen pro Česko, ale také pro Polsko a Rakousko, provoní o víkendu Fryšták. Domácnosti, které ji rády a s chutí připravují, mají příležitost se pochlubit: ve městě se totiž koná tradiční Výstava bábovek a pečiva.

V hořovické pekárně mají také své cukrářské oddělení. Cukrářky v příbramské provozovně právě plní svatební koláčky, které jsou připravené k pečení.

Hořovické pekárně se vyplácí větší investice

Střední Čechy - Když Češi vyráží na delší dobu do zahraničí, často vzpomínají na český chléb a rohlík. Ale hlavně konkrétně na ten jejich. Z regionu, kde vyrostli a prožili kus života. Část Středočechů si například zvykla na svůj regionální rohlík a chléb. 

Sobota patřila ve Vísce soutěžím. Na výstavu se přišlo podívat až sedm set lidí.

Ve Vísce se soutěžilo o nejlepší domácí pečivo

Víska u Višňové - /GALERIE/ Sobota patřila ve Vísce soutěžím. Několik vesnic zde soutěžilo o nejlepší domácí pečivo a nejlépe vyzdobený stůl. Vesnice okolo Višňové (Víska, Minkovice, Kunratice, Předlánce, Poustka) se spolu se dvěma polskými vesnicemi utkaly v souboji rodinných receptů.

Ilustrační foto.

Mouka navzdory vysoké sklizni nezlevní, tvrdí mlynáři

Praha – Cena mouky navzdory očekávané vysoké letošní sklizni obilí neklesne. Kvůli problémům s jeho kvalitou může naopak spíše stoupat. Sdělil to  předseda Svazu průmyslových mlýnů Pavel Filip. Podle ministerstva zemědělství by celková letošní produkce obilí v ČR mohla dosáhnout okolo 8,6 milionu tun. V takovém případě by šlo o třetí nejvyšší sklizeň v historii. Dobrou úrodu očekávají také světové obilnářské velmoci. Obchodníci proto tlačí dodavatele ke zlevnění mouky a pečiva.

Ilustrační foto.

Pečivo i přes dobrou úrodu nezlevní, obilí má horší kvalitu

České Budějovice – Ceny pekařských výrobků i přes dobrou úrodu obilí v Česku nejspíš nezlevní. Výkupní ceny sice klesají, ale kvalita pšenice a žita nevyhovuje pekařům. Potravinářské obilí přesto podle agrární komory půjde na odbyt, i kdy ne za loňské a předloňské ceny. Problémy s ním mají i v západní Evropě. Novinářům to dnes na veletrhu Země živitelka v Českých Budějovicích řekl předseda komoditní rady Agrární komory ČR Josef Kubiš.

POTRAVINY Z POPELNICE. Při prvním dumpster divingu jsme našli několik kilogramů ovoce a zeleniny.

Z popelnice rovnou na talíř

Liberec - Spousta potravin ze supermarketů končí v kontejnerech v dobrém stavu, i když by se daly ještě použít.

Ilustrační foto.

Nemají obchod. Tak jim pečivo vozí

Blanensko - V Crhově není obchod. Za každým nákupem potravin tak musí tamní lidé dojíždět. Do Olešnice to sice je jen něco přes dva kilometry, zejména pro starší lidi bez auta to ale může být problém. Žádnou prodejnu nemají v řadě dalších malých vesnic na Blanensku. Do osmnácti z nich teď začala s pečivem dojíždět pojízdná prodejna.

Ilustrační foto.

Nemají obchod. Tak jim pečivo vozí

Blanensko - V Crhově není obchod. Za každým nákupem potravin tak musí tamní lidé dojíždět. Do Olešnice to sice je jen něco přes dva kilometry, zejména pro starší lidi bez auta to ale může být problém. Žádnou prodejnu nemají v řadě dalších malých vesnic na Blanensku. Do osmnácti z nich teď začala s pečivem dojíždět pojízdná prodejna.

Ilustrační foto

Čtvrtina Čechů vyhazuje nespotřebované potraviny do koše

Praha – Čtvrtina Čechů vyhazuje nespotřebované potraviny do koše, zhruba třetina lidí je kompostuje či dává zvířatům. Vyplývá z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Nejčastěji končí v odpadcích ovoce a zelenina nebo pečivo. Důvodem pro vyhození potravin je podle průzkumu většinou to, že se zkazily, velmi málo lidí vyhazuje jídlo jen proto, že na něj zrovna nemá chuť.

Ilustrační foto.

Meziroční inflace v dubnu klesla, je téměř na nule

Praha - Meziroční inflace v dubnu zpomalila na 0,1 procenta z březnových 0,2 procenta. Analytici přitom očekávali její mírné zrychlení na 0,3 procenta. Meziměsíčně v dubnu ceny nerostly vůbec, informoval dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským dubnem zdražily například maso, brambory, ovoce a mléčné výrobky, zlevnilo naopak pečivo, ale také elektřina a zemní plyn.

Pekárna Dubí dodává domácí pečivo už od roku 1995. Pečou ho přitom podle receptů, které jim předala babička. O zákazníky nemají nouzi.

Farmáři pečou podle receptu babičky

Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.

Ilustrační foto

Zdravá strava: mýty versus realita

S tím, že je vyvážený jídelníček důležitý, souhlasí většina Čechů. Vybrat správné a zdravé potraviny ale umí jen málokdo. Navíc společností proudí několik mýtů, kterým lidé věří, přestože jsou zavádějící, nebo dokonce nepravdivé. Nejvíc nesmyslů koluje o tucích, mléku, mléčných výrobcích a pečivu. Které jsou nejčastější mýty o výživě a co je na nich pravdy?

Ředitel Václav Konvalinka v nově zrekonstruované části pekárny, kde se odpoledne připravují novinku, smotané rohlíky se slaninou a sýrem.

Kladenská pekárna vymýšlí novinky neustále

Kladno - Před dvaceti lety 
v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.

Ředitel Václav Konvalinka v nově zrekonstruované části pekárny, kde se odpoledne připravují novinku, smotané rohlíky se slaninou a sýrem.

Kladenská pekárna vymýšlí novinky neustále

Kladno - Před dvaceti lety 
v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.

Velikonoční salon v Městském domě v Přerově

Inspirace na Velikonoce? Zkuste salon v Měšťáku

Přerov – Ručně zdobené kraslice na tisíc způsobů, pletené pomlázky, ale také vizovické pečivo nebo tradiční beránky – to vše můžou obdivovat návštěvníci Velikonočního salonu, který se koná už od pondělí v malém sále Městského domu v Přerově.

Velikonoční salon v prostorách SVČ Atlas a Bios v Žižkově ulici v Přerově

V Atlasu začal Velikonoční salon, podívejte se

Přerov – Ukázky zdobení kraslic a perníčků, ale i výrobky z vizovického pečiva či pletení z pedigu můžou obdivovat návštěvníci Velikonočního salonu, který začal v pondělí v prostorách Střediska volného času Atlas a Bios v Zižkově ulici v Přerově.

Farmářské trhy

Farmářských trhů na Teplicku přibylo

Teplice - Farmářské trhy se v pátek konají od 12 hodin u obchodního centra Olympia v Teplicích. U téměř tří desítek prodejních stánků a pojízdných prodejen najdete velký výběr pečiva, sezónního ovoce a zeleniny, specialit v podobě kozích sýrů, uzenářské lahůdky, koření, med, ryby, víno, medovinu, mošty, houby, ale i těstoviny. Přijedou také dva prodejci se sadbou.

Ilustrační foto

Polovina lidí se řídí při nákupu potravin kvalitou, tvrdí výzkum

Brno – Téměř polovina lidí se při nákupu potravin řídí jejich kvalitou, třetina preferuje cenu. Nejvíce lidem v obchodech chybí čerstvé zboží, jako je ovoce, zelenina či pečivo, vyplývá z výzkumu chování spotřebitelů, které letos v prvním čtvrtletí uskutečnila firma KPMG Česká republika. Na dnešní konferenci Očekávaný vývoj potravinářského průmyslu v Brně jej prezentoval její zástupce Karel Růžička.

Ilustrační foto.

Mléčné výrobky jsou letos až o pětinu dražší než loni

Praha – V českých obchodech meziročně až o pětinu zdražily některé mléčné výrobky. Více než před rokem lidé zaplatí také za kuřecí maso a brambory. Levnější než ve srovnatelné době loni jsou naopak pečivo, vejce či hovězí maso. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Například sýr eidam se v tomto týdnu prodával v průměru o pětinu meziročně dráž, bezmála o 15 procent dražší jsou máslo a bílý jogurt.

Cukrářka Zuzana Halasová teď svůj veškerý čas věnuje pekařině.

Pletení vánočky trénovala vyučená cukrářka z Brna na čas

Brno - Týden chodí do školy, další týden nosí na hlavě bílou čepici a ruce má od mouky. Tak vypadá studium dvacetileté Zuzany Halasové, která se v těchto dnech snaží porazit dalších čtrnáct účastníků soutěže Pekař roku na brněnském veletrhu Salima. Ačkoliv se už vyučila cukrářkou, chce se věnovat pekařině.