Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Nemají obchod. Tak jim pečivo vozí

Blanensko - V Crhově není obchod. Za každým nákupem potravin tak musí tamní lidé dojíždět. Do Olešnice to sice je jen něco přes dva kilometry, zejména pro starší lidi bez auta to ale může být problém. Žádnou prodejnu nemají v řadě dalších malých vesnic na Blanensku. Do osmnácti z nich teď začala s pečivem dojíždět pojízdná prodejna.

Čtvrtina Čechů vyhazuje nespotřebované potraviny do koše

Praha – Čtvrtina Čechů vyhazuje nespotřebované potraviny do koše, zhruba třetina lidí je kompostuje či dává zvířatům. Vyplývá z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Nejčastěji končí v odpadcích ovoce a zelenina nebo pečivo. Důvodem pro vyhození potravin je podle průzkumu většinou to, že se zkazily, velmi málo lidí vyhazuje jídlo jen proto, že na něj zrovna nemá chuť.

Meziroční inflace v dubnu klesla, je téměř na nule

Praha - Meziroční inflace v dubnu zpomalila na 0,1 procenta z březnových 0,2 procenta. Analytici přitom očekávali její mírné zrychlení na 0,3 procenta. Meziměsíčně v dubnu ceny nerostly vůbec, informoval dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským dubnem zdražily například maso, brambory, ovoce a mléčné výrobky, zlevnilo naopak pečivo, ale také elektřina a zemní plyn.

Farmáři pečou podle receptu babičky

Teplice/Dubí - Kváskový chléb, pečivo z listového a plundrového těsta. Ty nabízí na farmářských trzích u obchodního centra Olympia a na náměstí Svobody v Teplicích Petr Müller z Pekárny Dubí. Specializuje se přitom kromě chleba na sezonní pečivo našich babiček.

Zdravá strava: mýty versus realita

S tím, že je vyvážený jídelníček důležitý, souhlasí většina Čechů. Vybrat správné a zdravé potraviny ale umí jen málokdo. Navíc společností proudí několik mýtů, kterým lidé věří, přestože jsou zavádějící, nebo dokonce nepravdivé. Nejvíc nesmyslů koluje o tucích, mléku, mléčných výrobcích a pečivu. Které jsou nejčastější mýty o výživě a co je na nich pravdy?

Kladenská pekárna vymýšlí novinky neustále

Kladno - Před dvaceti lety 
v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.

Kladenská pekárna vymýšlí novinky neustále

Kladno - Před dvaceti lety 
v dubnu převzala rodina Škuthanova a Nozarova kladenskou pekárnu Kompek. Nyní je to jeden z větších zaměstnavatelů na Kladně a dodává svoje výrobky do Prahy, středních i severních Čech. Aktuálně zavedli čerstvou novinku moravské koláče a jejich banketky ochutnají cestující letadlem.

Inspirace na Velikonoce? Zkuste salon v Měšťáku

Přerov – Ručně zdobené kraslice na tisíc způsobů, pletené pomlázky, ale také vizovické pečivo nebo tradiční beránky – to vše můžou obdivovat návštěvníci Velikonočního salonu, který se koná už od pondělí v malém sále Městského domu v Přerově.

V Atlasu začal Velikonoční salon, podívejte se

Přerov – Ukázky zdobení kraslic a perníčků, ale i výrobky z vizovického pečiva či pletení z pedigu můžou obdivovat návštěvníci Velikonočního salonu, který začal v pondělí v prostorách Střediska volného času Atlas a Bios v Zižkově ulici v Přerově.

Farmářských trhů na Teplicku přibylo

Teplice - Farmářské trhy se v pátek konají od 12 hodin u obchodního centra Olympia v Teplicích. U téměř tří desítek prodejních stánků a pojízdných prodejen najdete velký výběr pečiva, sezónního ovoce a zeleniny, specialit v podobě kozích sýrů, uzenářské lahůdky, koření, med, ryby, víno, medovinu, mošty, houby, ale i těstoviny. Přijedou také dva prodejci se sadbou.

Polovina lidí se řídí při nákupu potravin kvalitou, tvrdí výzkum

Brno – Téměř polovina lidí se při nákupu potravin řídí jejich kvalitou, třetina preferuje cenu. Nejvíce lidem v obchodech chybí čerstvé zboží, jako je ovoce, zelenina či pečivo, vyplývá z výzkumu chování spotřebitelů, které letos v prvním čtvrtletí uskutečnila firma KPMG Česká republika. Na dnešní konferenci Očekávaný vývoj potravinářského průmyslu v Brně jej prezentoval její zástupce Karel Růžička.

Mléčné výrobky jsou letos až o pětinu dražší než loni

Praha – V českých obchodech meziročně až o pětinu zdražily některé mléčné výrobky. Více než před rokem lidé zaplatí také za kuřecí maso a brambory. Levnější než ve srovnatelné době loni jsou naopak pečivo, vejce či hovězí maso. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Například sýr eidam se v tomto týdnu prodával v průměru o pětinu meziročně dráž, bezmála o 15 procent dražší jsou máslo a bílý jogurt.

Pletení vánočky trénovala vyučená cukrářka z Brna na čas

Brno - Týden chodí do školy, další týden nosí na hlavě bílou čepici a ruce má od mouky. Tak vypadá studium dvacetileté Zuzany Halasové, která se v těchto dnech snaží porazit dalších čtrnáct účastníků soutěže Pekař roku na brněnském veletrhu Salima. Ačkoliv se už vyučila cukrářkou, chce se věnovat pekařině.

Pletení vánočky trénovala vyučená cukrářka na čas

Brno - Týden chodí do školy, další týden nosí na hlavě bílou čepici a ruce má od mouky. Tak vypadá studium dvacetileté Zuzany Halasové, která se v těchto dnech snaží porazit dalších čtrnáct účastníků soutěže Pekař roku na brněnském veletrhu Salima. Ačkoliv se už vyučila cukrářkou, chce se věnovat pekařině.

Chtěl ho PSV Eidhoven. Teď válí v Roštění a rozváží pečivo

Roštění – V sedmnácti měl nakročeno do PSV Eidhoven, zbýval poslední týden do odjezdu. Veškeré formality už měl podepsány. Tři kola před koncem I. dorostenecké ligy nastoupil na Andrově stadionu v Olomouci proti Brnu. Jeho tým vyhrál 2:1, ale Radek Zapletal v osudovém zápase ztratil celou kariéru.

Ranní hádka kvůli koblihám je přivedla k soudu

České Budějovice – Táhla takhle 3. listopadu 2012 k ránu po srazu kamarádů ze základky skupinka mladých lidí Budějovicemi a kolem šesté narazila na řidiče vykládajícího v Krajinské do Tesca pečivo. Řekla si prý z legrace, že si dají koblihy, a pan Petr (25), který šoféra Josefa (32) znal, to podle svědectví ostatních začal zařizovat.

Ranní hádka kvůli koblihám je přivedla k soudu

České Budějovice – Táhla takhle 3. listopadu 2012 k ránu po srazu kamarádů ze základky skupinka mladých lidí Budějovicemi a kolem šesté narazila na řidiče vykládajícího v Krajinské do Tesca pečivo. Řekla si prý z legrace, že si dají koblihy, a pan Petr (25), který šoféra Josefa (32) znal, to podle svědectví ostatních začal zařizovat.

Vizovické pečivo peče Ludmila Kalivodová už více než 50 let

Vizovice - „Kohout je symbol mužnosti a přivolává štěstí. Žába je ochránce čisté vody a rak se kdysi vyšíval na plachtu obklopující postel rodičky s děťátkem," vysvětluje Ludmila Kalivodová symboliku ukrytou ve tvarech vizovického pečiva.

Některé potraviny proti loňsku výrazně zdražily. Brambory skoro o polovinu

Praha – V českých obchodech letos v lednu ve srovnání s počátkem loňska výrazně zdražila řada potravin. O víc než 40 procent stouply ceny brambor, meziročně vyšší byly na začátku letoška také ceny některých mléčných výrobků, vína, těstovin nebo některých druhů zeleniny. Výrazněji proti loňskému lednu naopak zlevnily vejce a pečivo. Vyplývá to z údajů o průměrných cenách v obchodech, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Atrakce u Dyje: desítky labutí čekají na krmení

Znojmo - Podobně jako v minulých letech i letošní zimu si desítky labutí oblíbily místo na řece Dyji v dolní části Znojma pod oblekovickým mostem, tedy u frekventované silnice vedoucí ze Znojma na Vídeň. Mohutní ptáci si na toto místo zvykli, neboť jim řada obyvatel z nedalekého sídliště pravidelně nosí staré pečivo a další krmení, které přes zimu potřebují.Atra

Atrakce u Dyje: desítky labutí čekají nakrmení

Znojmo - Podobně jako v minulých letech i letošní zimu si desítky labutí oblíbily místo na řece Dyji v dolní části Znojma pod oblekovickým mostem, tedy u frekventované silnice vedoucí ze Znojma na Vídeň. Mohutní ptáci si na toto místo zvykli, neboť jim řada obyvatel z nedalekého sídliště pravidelně nosí staré pečivo a další krmení, které přes zimu potřebují.Atra

I suché pečivo může zvěř ohrozit, radši ho předejte odborníkům

Sokolovsko - Zvěř v zimě nejvíc trápí nedostatek potravy. Tuhé mrazy sužují dravce, závěje sněhu zase lesní zvěř. Ohrozit je ale může i krmení suchým pečivem od nevzdělaných dobrovolníků. Suché pečivo pro zvěř raději předejte odborníkům, nabádá správce záchranné stanice Drosera. 

Nová prodejna Trefa v Ledenicích zvyšuje komfort při nakupování

Ve středu 27. 11. 2013 byla po kompletní rekonstrukci otevřena prodejna Trefa v Ledenicích. Prodejna získala rozsáhlými úpravami moderní vzhled a prostory pro rozšíření sortimentní nabídky. Zákazníci si nyní mohou vybírat čerstvé pečivo od pěti regionálních pekařů, saláty, pomazánky a cukrářské výrobky z výrobny lahůdek v Týně 
nad Vltavou.

Merhautovo pekařství konkuruje spíše koláčky

Brandýs nad Labem – Dva tisíce prodaných rohlíků denně. Novou pobočku Merhautova pekařství v Brandýse nad Labem otevřeli bezmála před dvěma měsíci a u zákazníků si našlo svoje místo nejen základní pečivo, ale také jemné pečivo a sladké koláčky. Protože se ale blíží Vánoce, zájem bude hlavně o cukroví.

Vánoček byly opět plné stoly

Žacléř /FOTO/ - O nejlepší sváteční pečivo pod Rýchorami se soutěžilo již potřetí. Výrobky hodnotila porota i veřejnost.

Trhy v Linci nabídnou perchty i dort

Linec – V sobotu začínají v Linci proslulé adventní trhy, jimiž se město prezentuje ještě zářivěji než obvykle. Vůně pečiva a tradičního lineckého dortu, světla siluety města, které spojuje moderní s historickým, lákavá nákupní nabídka v linecké City, to všechno zkracuje čekání na Ježíška.

Jak se peče chleba, který je Perlou Zlínska? Podívejte se!

Třebětice – Je půl jedenácté večer: většina lidí se touto dobou odebírá do svých ložnic a chystají se spát. Právě naopak tomu ale je v pekárně. V té majitele Františka Králíka z Třebětic se to každou noc, a to už dvaadvacet let, rozvoní čerstvě upečeným chlebem.

Jak se peče chleba, který je Perlou Zlínska

Třebětice – Je půl jedenácté večer: většina lidí se touto dobou odebírá do svých ložnic a chystají se spát. Právě naopak tomu ale je v pekárně. V té majitele Františka Králíka z Třebětic se to každou noc, a to už dvaadvacet let, rozvoní čerstvě upečeným chlebem.