Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Jaký by byl beránek a mazanec, bez koření bez vajec? Na tuto otázku odpovídaly v sobotu 31. března dopoledne ve Slováckém muzeu dvě zkušené cukrářky a pekařky. Konalo se tam další Tvoření v muzeu tentokrát s tematikou tradičního velikonočního pečiva.
Uherské Hradiště - Další várku programů pro veřejnost, tentokrát s velikonoční tematikou, přichystalo pro své příznivce Slovácké muzeum v Uherském Hradišti. Už v sobotu 31. 3. dopoledne se v hlavní budově uskuteční tvoření s názvem Jaký by byl beránek a mazanec, bez koření bez vajec?
Klatovsko - Se slunečným a teplým počasím odstartovaly na Klatovsku jarní práce. Zemědělci na Klatovsku při nich sčítají také škody po zimě. Mrazy totiž nadělaly velké problémy na polích.
Praha - Kvůli prudce rostoucím cenám vajec, které se od začátku letošního zvýšily až o sto procent, zřejmě podraží cukrářské i některé pekařské výrobky. Sdělil to předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.
Olomouc /ANKETA/ – Tašky plné kedlubnů, brambor, jablek, čerstvého masa, domácích sýrů, mléka i pečiva si budou moci opět odnášet lidé z olomouckých farmářských trhů. I letos totiž centrum města oživí stánky plné dobrot a hlahol zákazníků. Letos odstartují v sobotu 7. dubna a Olomoučané za zbožím budou muset vyrazit na Horní náměstí. Kromě místa se změní také dny, kdy se budou farmářské trhy konat.
Nové Město - V pasáži obchodního centra Myslbek je živo jako každou sobotu, ale tentokrát se pár metrů od vchodu shlukují lidé kolem stánku, u něhož se neprodávají ani oděvy, ani obuv, ani spotřební potřeby. Zato je tu pečivo všeho druhu, od sladkých rohlíků a preclíků až po lákavé zákusky. Okolo vlají na provázcích balónky a vzduchem se line vůně kávy.
Brno - Tlak obchodních řetězců na snižování ceny, dovoz mražených polotovarů a zdražování přepravy komplikují práci pekařům. Lidé se přitom čím dál více orientují na kvalitu výrobků. Vyplynulo to ze zprávy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů, kterou zveřejnili na potravinářském veletrhu v Brně.
Hodonín /NA VÝSTAVU DO MUZEA/ - Na náměstí v Hodoníně probíhaly do padesátých let 20. století tři typu trhů: denní, týdenní a výroční. (Do dnešních dnů přetrvaly v Hodoníně pouze trhy týdenní, v úterý, ve čtvrtek a v sobotu). Kdo a jaké zboží mohl na trzích prodávat, stanovoval tržní řád.
Nejen pro zákazníky, kteří se vrací pozdě ze zaměstnání nebo v neděli z výletu připravily českobudějovické Terno a prodejny Trefa nabídku čerstvě upečeného, ještě teplého chleba a křupavého pečiva.
Uherské Hradiště – Po zlodějích, kteří využili neopatrnosti dvou mužů a okradli je začali v pondělí pátrat uherskohradišťští policisté. Prvním okradeným se stal třiačtyřicetiletý muž, který denně jezdí s dodávkou po regionu a rozváží pečivo.
Ostrava -V Ostravě máme několik desítek pekáren, pekárniček či pekařství, ve kterých si každý přijde na své. Někdo si vybírá chléb podle chuti, jiný podle ceny, u dalšího hraje roli skutečnost, jak daleko má do nejbližšího obchodu.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE, RECEPTY, AKTUALIZOVÁNO/ – Venku mrzlo až praštělo, ale z hlavní budovy Slováckého muzea se linula charakteristická vůně rozpáleného oleje, na kterém se smaží sladké pečivo. Sobotní tvoření v muzeu mělo název Koblihy a boží milosti vás o masopustu uhostí.
Olomouc /FOTOGALERIE/ - I v současných arktických teplotách brázdí nezamrzlé části hladiny Moravy v Olomouci hejna labutí a kačen. Nakrmit je můžete například na oblíbeném místě pod mostem u Kojeneckého ústavu.
Svitavy /SOUTĚŽ MLADÝCH REPORTÉRŮ/ - Stalo se vám někdy, že jste při procházce lesem narazili na stromy ověšené neobvyklými vánočními řetězy z mrkve, jablek a suchého pečiva?
Nezabudice - Předvánoční posezení občanů zaplnilo celou hospodu. Po více jak měsíci bylo poprvé otevřeno. A to byl také jeden z důvodů, proč se posezení odehrálo. Seznámit místní s novým provozovatelem pohostinství a případně domluvit s ním další služby.
Smržovka - Původně to měla být vánoční reportáž z pekárny. Ale tak nějak se do ní přimotaly i vánoční stromky a ryby. Co na tom. To všechno přeci k Vánocům patří, stejně jako vánočka, kvůli které jsem do malého pekařství ve Smržovce přijela. A že je tu mají, pravé a nešizené.
Smržovka /FOTOGALERIE/ - Původně to měla být vánoční reportáž z pekárny. Ale tak nějak se do ní přimotaly i vánoční stromky a ryby. Co na tom. To všechno přeci k Vánocům patří, stejně jako vánočka, kvůli které jsem do malého pekařství ve Smržovce přijela. A že je tu mají, pravé a nešizené.
Teplicko - Čajovým pečivem to nyní voní v téměř každé cukrárně a pekárně na severu Čech. Vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, pracny, perníky jsou tradičně nejžádanějším zbožím, pro které jezdí do Ústeckého kraje i Němci. I když cena za kilogram sladkostí oproti loňsku vzrostla, stále lze na severu Čech pořídit balení levněji než například v Praze. Němcům navíc české pečivo chutná a naopak řada ústeckých obyvatel jezdí pro tradiční štolu do Drážďan.
Ústí nad Labem - Čajovým pečivem to nyní voní v téměř každé cukrárně a pekárně na severu Čech. Vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, pracny, perníky jsou tradičně nejžádanějším zbožím, pro které jezdí do Ústeckého kraje i Němci.
Lenora /FOTOGALERIE/ - Pojedenácté se na Silvestra sešli zájemci v Lenoře, aby si pochutnali na pečivu vytaženém přímo z pece mistrem pecařem a fachmanem roku Augustinem Sobotovičem.
Dráchov -Křupavé rohlíčky, voňavý chleba, cukrovinky. Jako vosy na cukrkandl se na pečivo do dráchovské pekárny sjížděli lidé z širokého okolí i z Prahy. Chléb se dokonce dostal i na prezidentský stůl nebo k herci Josefu Kemrovi. Jenže to bývávalo.
Vysoké Mýto /FOTOGALERIE/ – Vánoční koledy, svařené víno, medovinu, voňavé pečivo, jitrničky, ale také spoustu vánočních dekorací a tipů na dárky nabídl sobotní Kujebácký jarmark.
Severní Čechy - Podnikatel Andrej Babiš plánuje nákup největších tuzemských pekáren United Bakeries. Jeho společnost Agrofert už vlastní konkurenční Penam, ovládal by tak celou třetinu trhu.
Strakonice - Julie Chadimová ze Strakonic se už přes třicet let věnuje zdobení perníčků. Nejdřív to byl jen koníček, ale od roku 1993 se tím živí. Kromě zdobení pečiva samotného také lektoruje kurzy zaměřené na tuto tematiku.
Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/– Je to tady. Inflace nabírá na obrátkách a Český statistický úřadve středu 9. listopaduoficiálně potvrdil, že za tím stojí zejména růst cen potravin. Odborníci předpokládají, že další zdražení ještě přijde se zvýšením sazby daně z přidané hodnoty.
Hejnice - Příležitosti využil v pátek nad ránem před hejnickou pekárnou třiadvacetiletý mladík z Raspenavy. Když viděl opuštěnou dodávku, která přivezla pečivo, neváhal a ukradl dvě přepravky s koblihami.
Kroměříž - Jednou velkou záhadou už asi navždy zůstane kauza zapečeného kovového háčku, který našla v cereální kaiserce Renata Tobolíková z Kroměříže. Pečivo koupila v nejmenovaném supermarketu, do prodejny pak vyrazili inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Kroměříž - Jednou velkou záhadou už asi navždy zůstane kauza zapečeného kovového háčku, který koncem září našla v cereální kaiserce Renata Tobolíková z Kroměříže.
Výroba chleba v Česku loni meziročně klesla o šest procent na 289.000 tun, naopak ostatního běžného pečiva pekaři upekli o šest procent více než o rok dříve.
Mariánské Lázně - Čtyři bílé myšky vystrašily nakupující v supermarketu Kaufland v Mariánských Lázních na Chebsku. Nešlo ale o přelud zákazníků, zvířátka se skutečně procházela mezi pečivem. Do košíku s rohlíky hlodavce nastražili muž a žena ve věku dvaadvaceti let.
Praha /AKTUALIZOVÁNO/ – Výroba chleba v Česku loni meziročně klesla o šest procent na 289.000 tun, naopak ostatního běžného pečiva pekaři upekli o šest procent více než o rok dříve.
Na rozdíl od klasické topinky osmažené na pánvi je toast oproštěn od jakéhokoliv přidaného tuku či přepalování, a je proto také podstatně zdravější. Důležité však je, aby topinkovač reagoval správně na vlhkost v pečivu a opekl každý toast pokud možno zcela stejně.
Kroměříž – Poněkud netradiční příměs, konkrétně kovový drátek o délce asi pět a půl centimetru, našla minulý týden zapečený v kaiserce Renata Tobolíková z Kroměříže.
Smržice – Neobvyklou krádež museli řešit policisté ve Smržicích na Prostějovsku. Neznámý pachatel se možná vzhlédl v legendární postavě Bídníků Jeanovi Valjeanovi. Vyrazil totiž pro pečivo. Na rozdíl od hrdiny románu Victora Huga se ale chleba ani nedotkl.
Bruntál, Nové Heřminovy /AKTUALIZOVÁNO/ - „Podruhé bych už to nepokoušel, podobné štěstí už bych určitě neměl. Podmínky pro drobné živnostníky jsou v této zemi mizerné,“ tvrdí pekař Pavel Hradil.
Náchod – V rámci projektu Národního památkového ústavu (NPÚ) s názvem Oživlé památky 2011 patří závěrečná část na náchodském zámku gastronomickému tématu „A kuchyní to vonělo“.