Blansko – Pochutnat si na sladkém koláči a zároveň pomoct lidem, kteří to potřebují. Návštěvníci farmářských trhů v Blansku mohou zakoupením pečiva u stánku charity přispět na péči o nevyléčitelně nemocné, kteří chtějí závěr svého života strávit doma. Akci s názvem Koláč pro domácí hospicovou péči pořádá Oblastní charita Blansko už potřetí. Letos tento čtvrtek mezi devátou hodinou ráno a pátou hodinou odpoledne.
Klatovsko - Prodejci potravin musejí už téměř dva měsíce označovat pečivo, které je na prodejnách vyrobeno ze zmraženého polotovaru nebo je na prodejnách dopékáno. Od začátku prázdnin se písmo citelně zmenšilo, obchody však zákon neporušují.
Havířov - Pekárna Semag se dohodla s velkým soukromým dopravcem a zásobuje jeho žluté vlaky denně čerstvým pečivem. I díky tomu nemusela pekárna propouštět.
Praha – Značení rozmrazovaného pečiva, které je v tuzemských obchodech povinné od 1. srpna, přimělo více než čtvrtinu českých zákazníků k omezení nákupu tohoto pekařského sortimentu. Vyplývá to z průzkumu internetového časopisu Retail Info Plus, kterého se v srpnu zúčastnilo 1080 respondentů.
Jihlava – Na Vysočině přibývají specializované pojízdné prodejny. Například farmář František Němec z Netína rozváží do měst a obcí na Vysočině i v dalších regionech své mléčné a masné výrobky, síť chce rozšiřovat. V některých částech kraje začali do vesnic zajíždět pekaři. Rozvoj se ale netýká pojízdných prodejen, v nichž si lidé mohou nakoupit širší sortiment zboží. Podle oslovených provozovatelů se tato služba drží hlavně díky tomu, že ji dotují obecní úřady.
Praha – Masné výrobky kvůli rostoucí ceně vepřovém masa a vyšším výrobním nákladům podle Potravinářské mory (PK) zřejmě podraží. Nárůst cen pečiva nedávno avizovali také pekaři, protože mouka po letošní špatné úrodě obilí podle odhadu Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu.
Praha - Mouka kvůli letošní špatné úrodě obilí podle Svazu průmyslových mlýnů podraží až o čtvrtinu. Pekaři už oznámili, že na podzim chtějí kvůli rostoucím nákladům jednat s obchodníky o zvýšení cen svých výrobků. Výnosy obilí jsou letos v Česku kvůli suchu o zhruba pětinu nižší než loni.
Větrný Jeníkov - O obrovském štěstí nyní hovoří zkušený jeníkovský pekař Karel Dolejší, který se v pondělí vpodvečer podruhé narodil. Když totiž mířil po dvoře do své pekárny, aby zadělal na těsto, vyděsila ho velká rána.
Větrný Jeníkov - O obrovském štěstí nyní hovoří zkušený jeníkovský pekař Karel Dolejší, který se v pondělí vpodvečer podruhé narodil. Když totiž mířil po dvoře do své pekárny, aby zadělal na těsto, vyděsila ho velká rána.
Prostějovsko – U koše s rohlíky ve vesnickém obchodě už nějakou dobu trůní cenovka s hodnotou 2,50. „Je to hrozny a bode huř, deť te vynosy bele letos polovični co loni. Zas bode bida o chleba," meditovala ve středu ráno stařenka, zatímco zvažovala, jestli koupí čtyři kousky bílého pečiva, nebo jí budou stačit jen tři.
Nová vyhláška o povinném označování rozpékaného pečiva trend nezabrzdila. Hlad po zmrazcích trvá. Momentálně mají až třetinu na trhu a tradiční pekaři musí o svoji pozici bojovat.
Svitavy /ANKETA/ – Nařízení pro všechny prodejce pečiva zní jasně. Od srpna musí informovat spotřebitele o tom, jestli je čerstvé, nebo dopečené ze zmrazených polotovarů.
Břeclav - Bylinky, klobásky, čerstvé pečivo, česnek, med a hlavně sezónní zelenina a ovoce. Bez supermarketových mačkanic a pod širým nebem. To jsou farmářské trhy, které se loni zabydlely před břeclavským kulturním domem a každý letní pátek se těší zájmu nakupujících i stánkařů.
Svitavy /ANKETA/ – Nařízení pro všechny prodejce pečiva zní jasně. Od srpna musí informovat spotřebitele o tom, jestli je čerstvé, nebo dopečené ze zmrazených polotovarů.
Ostrava - Kvalitní domácí uzeniny nebo čerstvé pečivo aby v supermarketech pohledal. Zato malé provozovny s dlouholetou tradicí takového zboží nabízejí habaděj. Nové zákazníky však shánějí velmi obtížně a mnohé z nich se stěží uživí.
Ostrava - Kvalitní domácí uzeniny nebo čerstvé pečivo aby v supermarketech pohledal. Zato malé provozovny s dlouholetou tradicí takového zboží nabízejí habaděj. Nové zákazníky však shánějí velmi obtížně a mnohé z nich se stěží uživí.
Kladno – Pekaři a prodejci jsou od 1. srpna povinni dostatečně viditelně označit, zda je pečivo čerstvé, ze zmrazeného polotovaru nebo rozmrazené. Kladenský deník navštívil několik vybraných obchodů, aby ověřil, zda je nařízení dodržováno.
Pelhřimovsko – Především pekaři a prodejci pečiva jsou od 1. srpna 2012 povinni dostatečně viditelně označit, zda je pečivo čerstvé, ze zmrazeného polotovaru nebo rozmrazené.
Pelhřimovsko – Především pekaři a prodejci pečiva jsou od 1. srpna 2012 povinni dostatečně viditelně označit, zda je pečivo čerstvé, ze zmrazeného polotovaru nebo rozmrazené.
Rychnovsko - Návštěvy inspektorů jsou plánovány dlouho dopředu a nic mimořádného se kvůli ministerské vyhlášce nechystá. Nová povinnost obchodníků s potravinami, která od prvního srpna ukládá označovat rozmrazené a dopékané pekařské výrobky, otevřela řadě spotřebitelů oči.
Náchod – Podle nového zákona musí být pekařské výrobky, které jsou v obchodech dopékány ze zmrazených polotovarů nebo prodávány po předchozím rozpečení hotového výrobku, povinně odlišeny od čerstvě upečených výrobků. Novinka je platná od prvního srpnového dne.
Česká Lípa – Milujete, když máte ráno chvilku času a můžete posnídat voňavé, křupavé, čerstvé pečivo? Nechoďte pro něj do supermarketu, mohli by vám tam zkazit náladu.
Třebíč - Od středy platí pro obchodníky nová vyhláška, která jim ukládá povinnost označovat prodávané rozpékané pečivo ze zmrazených polotovarů. Všechny supermarkety v Třebíči na novinku reagovaly, leckdy se však neváhaly uchýlit ke lsti.
Třebíč - Od středy platí pro obchodníky nová vyhláška, která jim ukládá povinnost označovat prodávané rozpékané pečivo ze zmrazených polotovarů. Všechny supermarkety v Třebíči na novinku reagovaly, leckdy se však neváhaly uchýlit ke lsti.
Praha - Je to pečivo čerstvé? Teď už se lidé v obchodech nemusejí ptát, protože rozmrazené výrobky musejí být jasně označené. Budou se ale asi muset ptát, jaká je náplň třeba v koblize. Stejná vyhláška ministerstva zemědělství, která nařizuje obchodníkům označovat čerstvost pečiva, totiž některá pravidla uvolňuje.
Praha - Ministerstvo zemědělství (MZe) během prvního dne platnosti nové vyhlášky o označování rozmrazovaného pečiva v obchodech zaznamenalo pět podnětů od zákazníků, kteří upozorňovali Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI) na nedodržování předpisu.
Rokycany - Od včerejšího dne se Rokycanští v obchodech s pečivem setkávají s novinkou. Platnosti totiž nabyla vyhláška o potravinách, která nařizuje obchodníkům odlišit dopékané pečivo od toho čerstvého.
Havlíčkův Brod – Od středy musejí obchodníci s potravinami zákazníkům jasně sdělit, které jimi nabízené pečivo je čerstvé a které je naopak rozpékané ze zmraženého polotovaru.