Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Technické muzeum uvítá Velikonoce

Brno - Stejně tak, jako v uplynulých letech, se i letos v brněnském Technickém muzeu od pátku do neděle uskuteční v pořadí již čtvrtý Velikonoční víkend tradičních řemesel. Návštěvníkům tak odborníci přiblíží tradiční rukodělná řemesla s návazností na Velikonoční svátky.

Odborníci: Margaríny hrozí rakovinou

Praha - K výrobě cukrovinek, pečiva, zmrzlin a dalších potravin se dnes běžně používá rostlinný tuk. Nahrazuje tradičně drahé kakaové máslo, takže snižuje cenu výrobku mnohdy až o polovinu.

Opavsko: maloobchodníci velké zdražení základních potravin nezaznamenali

Opavsko - Zdražování potravin v supermarketech a maloobchodních prodejnách. To je skutečnost, která nastala po Novém roce kvůli zvýšení základní sazby DPH z pěti procent na devět. Zdražení se mělo nejvíce dotknout základních potravin jako jsou pečivo, mléčné výrobky či uzeniny a nealkoholické nápoje.

Zákaznice našla v chlebu zapečenou myš

Kroměříž - Chuť na pečivo přešla zákaznici, která objevila v chlebu zapečenou myš. Divit se nestačili ani pracovníci Státní zemědělské potravinářské inspekce.

Libo chléb nadívaný myší?

Zlínský kraj - Chuť na pečivo přešla zákaznici, která objevila vchlebu zapečenou myš. Divit se nestačili ani pracovníci Státní zemědělské potravinářské inspekce, když přijeli zkontrolovat pekárnu vBřestu uKroměříže, která chléb vyrobila.

Rettigová doporučuje: Vařte z dobrého rakouského vína!

Litomyšl - Spolek paní a dívek se již podvanácté sešel v sobotu večer ve Smetanově domě, aby připomněl odkaz slavné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Letos ženy vypsaly soutěž o nejlepší slané pečivo k vínu. Porota hodnotila šest vzorků. Mezi hosty přišla také Lojzička, schovanka Rettigových.

Rettigová doporučuje vařit z dobrého rakouského vína

Litomyšl - Spolek paní a dívek se již podvanácté sešel v sobotu večer ve Smetanově domě, aby připomněl odkaz slavné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Letos ženy vypsaly soutěž o nejlepší slané pečivo k vínu. Porota hodnotila šest vzorků. Mezi hosty přišla také Lojzička, schovanka Rettigových.

V okrajových částech Ostravy chybějí obchody s potravinami

Ostrava - Vněkterých okrajových obvodech Ostravy přestaly fungovat malé obchůdky spotravinami. Ipro čerstvé pečivo tak lidé musejí jezdit do jiných částíměsta. Například vPlesné dříve existovalo pět obchodů, už rok a půl vcelém obvodě, kde žije dvanáct set obyvatel, ale není ani jeden.

Ekologické centrum varuje před krmením labutí

Most - Milovníci přírody zasypávají labutě na Benediktu množstvím krmiva, což přispívá ke znečištění vody hnijící potravou. Navíc labutě, rozmazlované nadbytečným krmením, nemají potřebu živit se ještě něčím jiným a nedostatek vitamínů, bílkovin a minerálních látek způsobuje vznik avitaminóz.

Zloději zavonělo v Šitbořicích pečivo

Šitbořice - Někteří zloději už zjevně neví, co by kde ukradli. Do kategorie perliček loupežných výprav se zařadí i krádež ze Šitbořic. Zloděj tam ukradl pečivo.

Zákazník byl rychlejší

Česká Lípa - O více než tři tisíce korun přišla tento týden prodavačka v prodejně pečiva v České Lípě.

Pekařskou avii pohltil oheň

Dodávku s pečivem včera dopoledne zachvátil v centru Zlína požár. Řidič se spolu se závozníkem snažili před příjezdem hasičů oheň uhasit ručními přístroji. Jejich snaha ale nebyla proti rychle se rozhořívajícímu požáru dostatečná.

V centru Zlína hořela dodávka s pečivem

Zlín - Vcentru Zlína dopoledne začala hořet dodávka spečivem. Řidič se spolu se závozníkem snažili před příjezdem hasičů požár uhasit ručními přístroji. Jejich snaha ale nebyla proti rychle se rozhořívajícímu požáru dostatečná. Ikdyž byli hasiči na místě za minutu po ohlášení, byla celá kabina už vplamenech.

Lednový nákup se prodraží o desítky korun

Olomouc - Na dražší potraviny si od prvních lednových dnů pomalu zvykají také obyvatelé Olomoucka. Lidé teď v samoobsluhách i supermarketech nejvíc připlácejí za chléb, rohlíky, mléčné výrobky a kuřecí maso. Nákup několika základních potravin je stojí o desítky korun víc než ve stejnou dobu loňského roku.

Drahé jídlo? Bude hůř, varují výrobci i prodejci

Jihlava - Útok na peněženky nás čeká i v potravinářství. První „podzimní“ vlna zdražování, z důvodu rostoucích nákladů, je za námi. Podražilo vše – pečivo, mléčné výrobky i maso. Jen ale co jsme se stačili přizpůsobit, čeká nás vlna druhá. Ta ale nebude v režii dražších vstupních surovin, nýbrž v režii vyšší DPH.

Ostravané si připlatí, nejvíce za výrobky z mléka, olej a pečivo

Ostrava - Potraviny jsou zboží, u kterého lidé na zvyšování cen reagují snad nejcitlivěji. Při porovnání cen z loňského prvního čtvrtletí a letošních cen z počátku ledna je vidět, že třeba u oleje, mléka, másla, ale i pečiva si museli také Ostravané sáhnout do peněženek daleko hlouběji.

Ceny pečiva? Pekárny mlčí

Rychnovsko - Zdražování energií, pohonných hmot, ale i surovin povede pravděpodobně k dalšímu zdražování zboží.

Ceny pečiva? Pekárny mlčí

Rychnovsko - Zdražování energií, pohonných hmot, ale i surovin povede pravděpodobně k dalšímu zdražování zboží.

Do krmítek staré pečivo nepatří

Novojičínsko - Rohlíky, vánočky i zbytky vánočního cukroví se dají najít v těchto dnech v krmítkách. Podle ornitologů ale právě toto krmení drobnému ptactvu neprospívá.

Tradice: Vánoce začínají vůní perníku

Pardubice - Již po několik století předznamenává příchod Vánoc vůně perníku, který hospodyňky pečou s velkým předstihem, aby se do štědrého večera stihl rozležet a změknout. Pečivo z mouky a medu se nacházelo v egyptských hrobech a také antičtí spisovatelé píší o zvyku starých Řeků rozdávat při různých slavnostních příležitostech a o určitých svátcích perníky různých tvarů.

Vánoce začínají vůní perníku

Hradec Králové - Již po několik století předznamenává příchod Vánoc vůně perníku, který hospodyňky pečou s velkým předstihem, aby se do štědrého večera stihl rozležet a změknout. Pečivo z mouky a medu se nacházelo v egyptských hrobech a také antičtí spisovatelé píší o zvyku starých Řeků rozdávat při různých slavnostních příležitostech a o určitých svátcích perníky různých tvarů.

Značku Klasa má v kraji 130 výrobků

Kraj - Už 127 výrobků, které pocházejí od potravinářů z Moravskoslezského kraje, může užívat označení Klasa. Podle Viléma Frčka ze Státního zemědělského intervenčního fondu se daří zejména výrobcům pečiva.

Vánoce začínají vůní perníku

Trutnov - iž po několik století předznamenává příchod Vánoc vůně perníku, který hospodyňky pečou s velkým předstihem, aby se do štědrého večera stihl rozležet a změknout. Pečivo z mouky a medu se nacházelo v egyptských hrobech a také antičtí spisovatelé píší o zvyku starých Řeků rozdávat při různých slavnostních příležitostech a o určitých svátcích perníky různých tvarů.

Vánoce začínají vůní perníku

Hradec Králové - Již po několik století předznamenává příchod Vánoc vůně perníku, který hospodyňky pečou s velkým předstihem, aby se do štědrého večera stihl rozležet a změknout. Pečivo z mouky a medu se nacházelo v egyptských hrobech a také antičtí spisovatelé píší o zvyku starých Řeků rozdávat při různých slavnostních příležitostech a o určitých svátcích perníky různých tvarů.

Ortenovci zdobili dekorativní pečivo i chutné perníčky

Kutná Hora/ Moravské Vizovice nejsou jen rájem ostré hudby, která každoročně zní na rockovém festivalu, a neméně ostré slivovice, ale i rájem takzvaného vizovického dekorativního pečiva. V dílně kutnohorského gymnázia panovala příjemná atmosféra a žáci s učitelem Vítem Rakušanem nadšeně tvořili svá malá velká díla.

Značku Klasa má v kraji 130 výrobků

Ostrava - Už 127výrobků, které pocházejí od potravinářů zMoravskoslezského kraje, může užívat označení Klasa. Podle Viléma Frčka ze Státního zemědělského intervenčního fondu se daří zejména výrobcům pečiva.

Při sušení vizovického pečiva se nevyplácí spěchat

TÁBOR - Již počtvrté můžeme na vánoční výstavě v táborské Galerii A. D. 1551 obdivovat vizovické pečivo a zdobené perníčky, které peče Marie Studničková z Tábora. Skromně o své práci říká, že si doma peče jen pro radost a těší ji, že její výrobky pomáhají dotvořit sváteční náladu výstavy. Při pohledu na jemňoučké tvary vizovického pečiva vytvořeného trpělivýma rukama se nabízí myšlenka, že paní Studničková pochází z Vizovic a tento druh pečiva peče od mládí. Je to ale jinak.

Vizovické pečivo: podívejte se, jak ho vyrobit

Vizovice - Tradiční recept na vizovické pečivo je směs vody a mouky. Tvrdí to Jana Návratová z Vizovic, v jejíž rodině se tyto dekorace pečou už třetí generaci. „Slyšela jsem, že se ještě někde přidává i ocet nebo bílek. Ale tohle je původní vizovický recept. Vizovické pečivo se totiž dříve peklo ze zbytků mouky jako dárek pro děti na hraní,“ vysvětlila.

Vizovické pečivo: podívejte se, jak ho vyrobit

Vizovice - Tradiční recept na vizovické pečivo je směs vody a mouky. Tvrdí to Jana Návratová z Vizovic, v jejíž rodině se tyto dekorace pečou už třetí generaci. „Slyšela jsem, že se ještě někde přidává i ocet nebo bílek. Ale tohle je původní vizovický recept. Vizovické pečivo se totiž dříve peklo ze zbytků mouky jako dárek pro děti na hraní,“ vysvětlila.

Cukroví lze objednat i přes internet

Olomouc - Obrovskému zájmu o vánoční cukroví a hotová těsta v těchto dnech čelí olomoučtí cukráři a pekaři. Hospodyňky kupují velká balení čajového pečiva a mnohem častěji používají také hotová těsta.

Ceny pečiva ještě vzrostou

BLANENSKO - Pečivo ve většina pekáren na Blanensku podražilo o deset až patnáct procent. Vyšších cen se ale lidé dočkají i od začátku nového roku.

Nenechavec kradl pečivo u prodejny

VAKAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Na pečivo, které pekaři časně ráno skládají před ještě uzavřenými prodejnami, dostal včera po páté hodině ráno chuť zatím neznámý zloděj v centru Valašského Meziříčí.

Chléb a pečivo dál zdražují

PRAHA - Ceny potravin stále míří vzhůru, přestože tempo jejich růstu v tomto týdnu zvolnilo. Vyplývá to z pravidelného šetření Českého statistického úřadu. Většina cen se změnila jen o haléře. To platí například o šunkovém salámu, kuřatech či mléku a hovězím mase.

Slovácko: maso zdraží o 30 procent

SLOVÁCKO - Zdražování masa, pečiva, mléčných výrobků, energií i pohonných hmot. S touto situací nyní bojují také lidé na Slovácku. Rohlík za dvě padesát, máslo za čtyřicet korun, chleba za třicet a třicet vajíček skoro za stovku.

Lidé jedí cizí máslo

PRACHATICKO - Rostoucí ceny másla a pečiva v České republice přiměly obyvatele Prachaticka, aby se podívali k sousedům do Německa a především pak do jejich obchodů.

Pekaři i prodejci zdražují pečivo

TŘEBÍČSKO - O pětinu podražily minulý týden rohlíky, o šest procent chléb. A důvod? Oslovení menší pekaři se shodují: „Jsou mnohem dražší vstupy. Zvedly se ceny pšenice a tím pádem i mouky. To se samozřejmě muselo odrazit v cenách našich výrobků,“ sdělili v jaroměřickém Pekařství Malena a v budějovickém Pekařství Vonka.

Vánoční pečivo nás vyjde dráž než v loňském roce

Kladno-Zvýšení cen se v letošním roce týká většiny potravinářských výrobků. Zákazníci to pociťují především na pečivu, které kupují téměř denně. Kromě klasických pekařských výrobků se však zdražení týká i vánočního cukroví.