Brno - Stejně tak, jako v uplynulých letech, se i letos v brněnském Technickém muzeu od pátku do neděle uskuteční v pořadí již čtvrtý Velikonoční víkend tradičních řemesel. Návštěvníkům tak odborníci přiblíží tradiční rukodělná řemesla s návazností na Velikonoční svátky.
Praha - K výrobě cukrovinek, pečiva, zmrzlin a dalších potravin se dnes běžně používá rostlinný tuk. Nahrazuje tradičně drahé kakaové máslo, takže snižuje cenu výrobku mnohdy až o polovinu.
Opavsko - Zdražování potravin v supermarketech a maloobchodních prodejnách. To je skutečnost, která nastala po Novém roce kvůli zvýšení základní sazby DPH z pěti procent na devět. Zdražení se mělo nejvíce dotknout základních potravin jako jsou pečivo, mléčné výrobky či uzeniny a nealkoholické nápoje.
Kroměříž - Chuť na pečivo přešla zákaznici, která objevila v chlebu zapečenou myš. Divit se nestačili ani pracovníci Státní zemědělské potravinářské inspekce.
Zlínský kraj - Chuť na pečivo přešla zákaznici, která objevila vchlebu zapečenou myš. Divit se nestačili ani pracovníci Státní zemědělské potravinářské inspekce, když přijeli zkontrolovat pekárnu vBřestu uKroměříže, která chléb vyrobila.
Litomyšl - Spolek paní a dívek se již podvanácté sešel v sobotu večer ve Smetanově domě, aby připomněl odkaz slavné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Letos ženy vypsaly soutěž o nejlepší slané pečivo k vínu. Porota hodnotila šest vzorků. Mezi hosty přišla také Lojzička, schovanka Rettigových.
MĚLNICKO - K řekám a rybníkům, kde bývají labutě, kachny, rackové a další vodní ptáci, míří v zimních dnech dospělí a děti se sáčky plnými dobrot. Nesprávné krmení vodních ptáků však může mít vážné následky.
Litomyšl - Spolek paní a dívek se již podvanácté sešel v sobotu večer ve Smetanově domě, aby připomněl odkaz slavné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Letos ženy vypsaly soutěž o nejlepší slané pečivo k vínu. Porota hodnotila šest vzorků. Mezi hosty přišla také Lojzička, schovanka Rettigových.
Ostrava - Vněkterých okrajových obvodech Ostravy přestaly fungovat malé obchůdky spotravinami. Ipro čerstvé pečivo tak lidé musejí jezdit do jiných částíměsta. Například vPlesné dříve existovalo pět obchodů, už rok a půl vcelém obvodě, kde žije dvanáct set obyvatel, ale není ani jeden.
Most - Milovníci přírody zasypávají labutě na Benediktu množstvím krmiva, což přispívá ke znečištění vody hnijící potravou. Navíc labutě, rozmazlované nadbytečným krmením, nemají potřebu živit se ještě něčím jiným a nedostatek vitamínů, bílkovin a minerálních látek způsobuje vznik avitaminóz.
Šitbořice - Někteří zloději už zjevně neví, co by kde ukradli. Do kategorie perliček loupežných výprav se zařadí i krádež ze Šitbořic. Zloděj tam ukradl pečivo.
Dodávku s pečivem včera dopoledne zachvátil v centru Zlína požár. Řidič se spolu se závozníkem snažili před příjezdem hasičů oheň uhasit ručními přístroji. Jejich snaha ale nebyla proti rychle se rozhořívajícímu požáru dostatečná.
Zlín - Vcentru Zlína dopoledne začala hořet dodávka spečivem. Řidič se spolu se závozníkem snažili před příjezdem hasičů požár uhasit ručními přístroji. Jejich snaha ale nebyla proti rychle se rozhořívajícímu požáru dostatečná. Ikdyž byli hasiči na místě za minutu po ohlášení, byla celá kabina už vplamenech.
Olomouc - Na dražší potraviny si od prvních lednových dnů pomalu zvykají také obyvatelé Olomoucka. Lidé teď v samoobsluhách i supermarketech nejvíc připlácejí za chléb, rohlíky, mléčné výrobky a kuřecí maso. Nákup několika základních potravin je stojí o desítky korun víc než ve stejnou dobu loňského roku.
Jihlava - Útok na peněženky nás čeká i v potravinářství. První „podzimní“ vlna zdražování, z důvodu rostoucích nákladů, je za námi. Podražilo vše – pečivo, mléčné výrobky i maso. Jen ale co jsme se stačili přizpůsobit, čeká nás vlna druhá. Ta ale nebude v režii dražších vstupních surovin, nýbrž v režii vyšší DPH.
Ostrava - Potraviny jsou zboží, u kterého lidé na zvyšování cen reagují snad nejcitlivěji. Při porovnání cen z loňského prvního čtvrtletí a letošních cen z počátku ledna je vidět, že třeba u oleje, mléka, másla, ale i pečiva si museli také Ostravané sáhnout do peněženek daleko hlouběji.
Novojičínsko - Rohlíky, vánočky i zbytky vánočního cukroví se dají najít v těchto dnech v krmítkách. Podle ornitologů ale právě toto krmení drobnému ptactvu neprospívá.
Pardubice - Již po několik století předznamenává příchod Vánoc vůně perníku, který hospodyňky pečou s velkým předstihem, aby se do štědrého večera stihl rozležet a změknout. Pečivo z mouky a medu se nacházelo v egyptských hrobech a také antičtí spisovatelé píší o zvyku starých Řeků rozdávat při různých slavnostních příležitostech a o určitých svátcích perníky různých tvarů.
Hradec Králové - Již po několik století předznamenává příchod Vánoc vůně perníku, který hospodyňky pečou s velkým předstihem, aby se do štědrého večera stihl rozležet a změknout. Pečivo z mouky a medu se nacházelo v egyptských hrobech a také antičtí spisovatelé píší o zvyku starých Řeků rozdávat při různých slavnostních příležitostech a o určitých svátcích perníky různých tvarů.
Kraj - Už 127 výrobků, které pocházejí od potravinářů z Moravskoslezského kraje, může užívat označení Klasa. Podle Viléma Frčka ze Státního zemědělského intervenčního fondu se daří zejména výrobcům pečiva.
Trutnov - iž po několik století předznamenává příchod Vánoc vůně perníku, který hospodyňky pečou s velkým předstihem, aby se do štědrého večera stihl rozležet a změknout. Pečivo z mouky a medu se nacházelo v egyptských hrobech a také antičtí spisovatelé píší o zvyku starých Řeků rozdávat při různých slavnostních příležitostech a o určitých svátcích perníky různých tvarů.
Hradec Králové - Již po několik století předznamenává příchod Vánoc vůně perníku, který hospodyňky pečou s velkým předstihem, aby se do štědrého večera stihl rozležet a změknout. Pečivo z mouky a medu se nacházelo v egyptských hrobech a také antičtí spisovatelé píší o zvyku starých Řeků rozdávat při různých slavnostních příležitostech a o určitých svátcích perníky různých tvarů.
Kutná Hora/ Moravské Vizovice nejsou jen rájem ostré hudby, která každoročně zní na rockovém festivalu, a neméně ostré slivovice, ale i rájem takzvaného vizovického dekorativního pečiva. V dílně kutnohorského gymnázia panovala příjemná atmosféra a žáci s učitelem Vítem Rakušanem nadšeně tvořili svá malá velká díla.
Ostrava - Už 127výrobků, které pocházejí od potravinářů zMoravskoslezského kraje, může užívat označení Klasa. Podle Viléma Frčka ze Státního zemědělského intervenčního fondu se daří zejména výrobcům pečiva.
TÁBOR - Již počtvrté můžeme na vánoční výstavě v táborské Galerii A. D. 1551 obdivovat vizovické pečivo a zdobené perníčky, které peče Marie Studničková z Tábora. Skromně o své práci říká, že si doma peče jen pro radost a těší ji, že její výrobky pomáhají dotvořit sváteční náladu výstavy. Při pohledu na jemňoučké tvary vizovického pečiva vytvořeného trpělivýma rukama se nabízí myšlenka, že paní Studničková pochází z Vizovic a tento druh pečiva peče od mládí. Je to ale jinak.
Vizovice - Tradiční recept na vizovické pečivo je směs vody a mouky. Tvrdí to Jana Návratová z Vizovic, v jejíž rodině se tyto dekorace pečou už třetí generaci. „Slyšela jsem, že se ještě někde přidává i ocet nebo bílek. Ale tohle je původní vizovický recept. Vizovické pečivo se totiž dříve peklo ze zbytků mouky jako dárek pro děti na hraní,“ vysvětlila.
Vizovice - Tradiční recept na vizovické pečivo je směs vody a mouky. Tvrdí to Jana Návratová z Vizovic, v jejíž rodině se tyto dekorace pečou už třetí generaci.
Vizovice - Tradiční recept na vizovické pečivo je směs vody a mouky. Tvrdí to Jana Návratová z Vizovic, v jejíž rodině se tyto dekorace pečou už třetí generaci. „Slyšela jsem, že se ještě někde přidává i ocet nebo bílek. Ale tohle je původní vizovický recept. Vizovické pečivo se totiž dříve peklo ze zbytků mouky jako dárek pro děti na hraní,“ vysvětlila.
Olomouc - Obrovskému zájmu o vánoční cukroví a hotová těsta v těchto dnech čelí olomoučtí cukráři a pekaři. Hospodyňky kupují velká balení čajového pečiva a mnohem častěji používají také hotová těsta.
VAKAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Na pečivo, které pekaři časně ráno skládají před ještě uzavřenými prodejnami, dostal včera po páté hodině ráno chuť zatím neznámý zloděj v centru Valašského Meziříčí.
PRAHA - Ceny potravin stále míří vzhůru, přestože tempo jejich růstu v tomto týdnu zvolnilo. Vyplývá to z pravidelného šetření Českého statistického úřadu. Většina cen se změnila jen o haléře. To platí například o šunkovém salámu, kuřatech či mléku a hovězím mase.
SLOVÁCKO - Zdražování masa, pečiva, mléčných výrobků, energií i pohonných hmot. S touto situací nyní bojují také lidé na Slovácku. Rohlík za dvě padesát, máslo za čtyřicet korun, chleba za třicet a třicet vajíček skoro za stovku.
PRACHATICKO - Rostoucí ceny másla a pečiva v České republice přiměly obyvatele Prachaticka, aby se podívali k sousedům do Německa a především pak do jejich obchodů.
TŘEBÍČSKO - O pětinu podražily minulý týden rohlíky, o šest procent chléb. A důvod? Oslovení menší pekaři se shodují: „Jsou mnohem dražší vstupy. Zvedly se ceny pšenice a tím pádem i mouky. To se samozřejmě muselo odrazit v cenách našich výrobků,“ sdělili v jaroměřickém Pekařství Malena a v budějovickém Pekařství Vonka.
Kladno-Zvýšení cen se v letošním roce týká většiny potravinářských výrobků. Zákazníci to pociťují především na pečivu, které kupují téměř denně. Kromě klasických pekařských výrobků se však zdražení týká i vánočního cukroví.