Kreativ

ŠTÍTEK: pečivo

Pečivo bude od podzimu dražší i na Přerovsku

PŘEROVSKO - Celorepublikové zdražení pekařských výrobků se nevyhne ani Přerovsku. Navýšení cen potvrdily dvě největší přerovské pekárny. Ke zdražení pečiva by podle nich mohlo dojít už na podzim. Tedy v době, kdy začnou péct z mouky z letošní úrody. Za tu totiž pekárny zaplatí více než loni.

Pečivo bude od podzimu dražší i na Přerovsku

PŘEROVSKO - Celorepublikové zdražení pekařských výrobků se nevyhne ani Přerovsku. Navýšení cen potvrdily dvě největší přerovské pekárny. Ke zdražení pečiva by podle nich mohlo dojít už na podzim. Tedy v době, kdy začnou péct z mouky z letošní úrody. Za tu totiž pekárny zaplatí více než loni.

Blažek: táta by byl na nás hrdý

RÁJEČKO - Až tisíc chlebů denně rozvezou zaměstnanci pekárny U Blažků v Ráječku do obchodů v Blansku a nejbližšího okolí.

Pekárny ve Zlínském kraji plánují do konce roku zdražení

ZLÍNSKO - Pekárny ve Zlínském kraji plánují kvůli rostoucím cenám obilí zdražení svých výrobků. Majitelé podniků zatím nevědí, o kolik se cena produktů přesně zvýší a kdy konkrétně ke zdražení přistoupí. Řady dotázaných ale růst cen pečiva očekává letos na podzim.

Nedostatek obilí asi zvedne ceny pečiva

OLOMOUC - Veřejnost se dozvídá, že zřejmě brzy dojde k citelnému zdražení pečiva. Pekaři se zatím vyhýbají odpovědi na otázku, o kolik ve skutečnosti zdraží. Čekají zatím na reakce velkých obchodních řetězců.

Zemědělci na obilí vydělají víc než loni

OLOMOUC - Poslední porosty obilovin ještě musejí sklidit zemědělci na Olomoucku. Letošní výnosy považují za lepší průměr. Hlavně však mají radost, že jim obchodníci za pšenici a řepku nabízejí slušné ceny. Lidé se však zdražení pečiva bát nemusejí.

Velká koblihová loupež

HRADIŠTKO - Zákazníci vesnické prodejny se koblih a dalšího sladkého pečiva nedočkali. Neznámý hladovec jich odvezl z Hradištka celou přepravku

Zloděj má rád sladké - hlavně koblihy a koláčky

HRADIŠTSKO - Na Štěchovicku řádí koblihový zloděj, který se zaměřuje na malé prodejny potravin. Soustředí se na zboží, které pekaři nechávají před obchody v časných ranních hodinách. Dříve, než si je majitelé fyzicky převezmou, ulehčí jim o dobroty za stovky korun.

Začalo období chat, spokojeni jsou všichni

ZLÍNSKO - Chatařské a chalupářské oblasti na Zlínsku s příchodem prázdnin ožily. Do svých letních sídel se totiž nastěhovali rekreanti. Spokojenost panuje na všech stranách – chataři si odpočinou, obyvatelé dotčených obcí se těší z bohatšího společenského života a obchodníci mají žně. Nejvíce na odbyt jde pečivo, pivo a cigarety.

Stále více lidí snídá v kavárně

PRAHA - Moskevská ulice pod Vršovickým zámečkem za posledních patnáct let výrazně ožila. Pamětníci mohou namítnout, že „řezník je přece tam, kde býval“, nicméně v ulici přibyly drobné obchůdky, restaurace, vinárny a kavárny.

EU ochrání lomnické suchary

BRUSEL - Lomnické suchary budou dalším z řady tradičních potravinářských výrobků z Česka, kterým Evropská unie udělí ochrannou známku. Proti registraci pečiva, které se vyrábí ve východočeské Lomnici nad Popelkou, nevznesla během uplynulého půl roku žádná země námitky.

Chléb podražil, může za to drahé obilí

OLOMOUCKO - Sáhnout hlouběji do svých peněženek teď při nákupu chleba a pečiva musí lidé z Olomoucka. Společnost Penam, která dodává do většiny prodejen v regionu, totiž kvůli dražší pšenici a žitu zvýšila ceny většiny chlebů a pečiva.

Karlovarský suchar získá ochranné označení EU

BRUSEL - Karlovarský suchar se stane osmým českým výrobkem, který získá ochrannou známku Evropské unie. Proti celoevropské registraci tradičního pečiva ze západočeských lázní totiž nevznesl během půlroční lhůty, která vypršela v úterý, nikdo námitky.

Zloději nepohrdnou ničím, vhod jim přijde i pečivo

TACHOVSKO: Řada podnikatelů z tachovského regionu si láme hlavu nad tím, jak zabránit lapkům, aby jim kradli zboží. Zoufalí jsou především provozovatelé prodejen s potravinami. Zlodějům totiž přijde vhod i pečivo.

Domácí chléb? Je to hračka

Čerstvě upečený chléb dnes známe hlavně z obchodů, přitom je to právě jeho vůně, která vytváří tu správnou atmosféru domova. Nepřekvapí, že se domácí příprava pečiva stává v celé Evropě znovu velmi populární.

Ve skanzenu na Veselém Kopci začala sezona

VESELÝ KOPEC - V sobotu 28. dubna byla zahájena 35. návštěvnická sezonaveveselokopeckého skanzenu. Přes sedm stovek lidí, kteří prošli branami Veselého Kopce, si mělo možnost vyzkoušet tradiční, a často již zapomenuté, dětské hry. Připraveny pro ně byly chůdy, kuličky nebotlučení špačkůa honění obruče.

Pekaři: Chleba bude dražší

OLOMOUCKO -O zdražení chleba a tmavého pečiva nyní uvažují velké pekárny v regionu. Hlavním důvodem je růst cen žita, dražší energie a pohonné hmoty. Malé pekařské firmy z Olomoucka s úpravou cen počkají až na to, o kolik zdraží jejich konkurenti.

Pekaři: Chleba bude dražší

OLOMOUCKO -O zdražení chleba a tmavého pečiva nyní uvažují velké pekárny v regionu. Hlavním důvodem je růst cen žita, dražší energie a pohonné hmoty. Malé pekařské firmy z Olomoucka s úpravou cen počkají až na to, o kolik zdraží jejich konkurenti.

Děti si upekly jidáše

ŠUMPERK -Tradiční velikonoční pečivo – jidáši, provonělo včera prostory Vlastivědného muzea v Šumperku. Na Zelený čtvrtek ho upekly děti, které navštívily tvořivou dílnu, jež doprovázela aktuální výstavu Hody, hody, doprovody.

Beránci jdou na dračku

KLADNO - Velikonoce stejně jako Vánoce se v současnosti nesou především v duchu dobrého jídla a setkání s rodinou. Toho si jsou dobře vědomi obchodníci, kteří nyní plní své regály svátečním pečivem a dekorativními výrobky s velikonoční tematikou.