
Pekaři ještě nechtějí říct, o kolik zvýší své ceny
PRACHATICKO - O konkrétním zvyšování cen pečiva nechtějí většinou pekaři zatím mluvit.
PRACHATICKO - O konkrétním zvyšování cen pečiva nechtějí většinou pekaři zatím mluvit.
OSTRAVA - Společnost Hruška, která provozuje největší tuzemský řetězec s potravinami, bude prodávat vlastní pečivo.
OSTRAVA -Zvyšující se ceny mouky, rostoucí náklady na energie a další vstupy jsou podle pekařů důvodem, proč by mělo dojít ke zdražení chleba a dalšího pečiva.
OSTRAVA -Zvyšující se ceny mouky, rostoucí náklady na energie a další vstupy jsou podle pekařů důvodem, proč by mělo dojít ke zdražení chleba a dalšího pečiva.
PŘEROV - Vladimír Tiefenbach je majitelem pekárny s dlouholetou tradicí v Přerově. Jeho pekárna dodává na trh několik desítek druhů pekařských i cukrářských výrobků. Ani on se však nevyhne nepopulárnímu kroku. Bude muset kvůli zvýšení ceny mouky zdražit pečivo.
PŘEROV - Vladimír Tiefenbach je majitelem pekárny s dlouholetou tradicí v Přerově. Jeho pekárna dodává na trh několik desítek druhů pekařských i cukrářských výrobků. Ani on se však nevyhne nepopulárnímu kroku. Bude muset kvůli zvýšení ceny mouky zdražit pečivo.
PŘEROV - V ulicích Přerova jsme se ptali občanů, co říkají na zdažování pečiva.
PŘEROV - V ulicích Přerova jsme se ptali občanů, co říkají na zdažování pečiva.
TŘEBÍČSKO - Zdražení v řádu desetníků a korun dokáže zahýbat žlučí české společnosti. Jedno takové připravují pekárny. Nemáme zbytí, odpovídají.
KROMĚŘÍŽSKO - Ceny chleba, rohlíků i dalšího pečiva půjdou v blízké době nahoru. Experti odhadují, že až o pětadvacet procent. Zdražení způsobí částečně vyšší prodejní hodnota pšenice na trhu, ale také zvednutí poplatků za vodu, elektřinu a plyn. Soukromí pekaři v regionu ale zatím nevědí, o kolik bude pečivo ve finále dražší. Prý se budou orientovat podle supermarketů.
PŘEROVSKO - Celorepublikové zdražení pekařských výrobků se nevyhne ani Přerovsku. Navýšení cen potvrdily dvě největší přerovské pekárny. Ke zdražení pečiva by podle nich mohlo dojít už na podzim. Tedy v době, kdy začnou péct z mouky z letošní úrody. Za tu totiž pekárny zaplatí více než loni.
PŘEROVSKO - Celorepublikové zdražení pekařských výrobků se nevyhne ani Přerovsku. Navýšení cen potvrdily dvě největší přerovské pekárny. Ke zdražení pečiva by podle nich mohlo dojít už na podzim. Tedy v době, kdy začnou péct z mouky z letošní úrody. Za tu totiž pekárny zaplatí více než loni.
RÁJEČKO - Až tisíc chlebů denně rozvezou zaměstnanci pekárny U Blažků v Ráječku do obchodů v Blansku a nejbližšího okolí.
ZLÍNSKO - Pekárny ve Zlínském kraji plánují kvůli rostoucím cenám obilí zdražení svých výrobků. Majitelé podniků zatím nevědí, o kolik se cena produktů přesně zvýší a kdy konkrétně ke zdražení přistoupí. Řady dotázaných ale růst cen pečiva očekává letos na podzim.
OLOMOUC - Veřejnost se dozvídá, že zřejmě brzy dojde k citelnému zdražení pečiva. Pekaři se zatím vyhýbají odpovědi na otázku, o kolik ve skutečnosti zdraží. Čekají zatím na reakce velkých obchodních řetězců.
BLANENSKO - Plísňový sýr Niva, med, sloupské pečivo, kozí sýr, černohorské pivo a limonády, dekorativní kameny a tvaroslovné pečivo.
PRAHA - Chléb za 25 korun, rohlík za dvě padesát. To je představa pekařů o vývoji cen pečiva do konce tohoto roku.
OLOMOUC - Poslední porosty obilovin ještě musejí sklidit zemědělci na Olomoucku. Letošní výnosy považují za lepší průměr. Hlavně však mají radost, že jim obchodníci za pšenici a řepku nabízejí slušné ceny. Lidé se však zdražení pečiva bát nemusejí.
HRADIŠŤKO - Kuriozní krádež v objektu vesnické prodejny řeší obvodní oddělení policie v Hradištku pod Medníkem. V pátek v časných ranních hodinách přijel před obchod v obci ležící nedaleko Nové Vsi pod Pleší mladý muž.
HRADIŠTKO - Zákazníci vesnické prodejny se koblih a dalšího sladkého pečiva nedočkali. Neznámý hladovec jich odvezl z Hradištka celou přepravku
HRADIŠTSKO - Na Štěchovicku řádí koblihový zloděj, který se zaměřuje na malé prodejny potravin. Soustředí se na zboží, které pekaři nechávají před obchody v časných ranních hodinách. Dříve, než si je majitelé fyzicky převezmou, ulehčí jim o dobroty za stovky korun.
ZLÍNSKO - Chatařské a chalupářské oblasti na Zlínsku s příchodem prázdnin ožily. Do svých letních sídel se totiž nastěhovali rekreanti. Spokojenost panuje na všech stranách – chataři si odpočinou, obyvatelé dotčených obcí se těší z bohatšího společenského života a obchodníci mají žně. Nejvíce na odbyt jde pečivo, pivo a cigarety.
PRAHA - Moskevská ulice pod Vršovickým zámečkem za posledních patnáct let výrazně ožila. Pamětníci mohou namítnout, že „řezník je přece tam, kde býval“, nicméně v ulici přibyly drobné obchůdky, restaurace, vinárny a kavárny.
BRNO - Brněnský Cejl patří od konce devatenáctého století k pekařským chloubám Brna. Od roku 1917 zdejší dům s popisným číslem osmdesát pět totiž okupují pekaři.
TÁBORSKO - Smíšené obchody v malých obcích ožívají, někde je ale služba nedostatečná.
BRUSEL - Lomnické suchary budou dalším z řady tradičních potravinářských výrobků z Česka, kterým Evropská unie udělí ochrannou známku. Proti registraci pečiva, které se vyrábí ve východočeské Lomnici nad Popelkou, nevznesla během uplynulého půl roku žádná země námitky.
OLOMOUCKO - Sáhnout hlouběji do svých peněženek teď při nákupu chleba a pečiva musí lidé z Olomoucka. Společnost Penam, která dodává do většiny prodejen v regionu, totiž kvůli dražší pšenici a žitu zvýšila ceny většiny chlebů a pečiva.
BRUSEL - Karlovarský suchar se stane osmým českým výrobkem, který získá ochrannou známku Evropské unie. Proti celoevropské registraci tradičního pečiva ze západočeských lázní totiž nevznesl během půlroční lhůty, která vypršela v úterý, nikdo námitky.
TACHOVSKO - Podnikatelé jsou zoufalí, účinná obrana prakticky neexistuje.
TACHOVSKO: Řada podnikatelů z tachovského regionu si láme hlavu nad tím, jak zabránit lapkům, aby jim kradli zboží. Zoufalí jsou především provozovatelé prodejen s potravinami. Zlodějům totiž přijde vhod i pečivo.
TACHOVSKO - Podnikatelé jsou zoufalí, proti lapkům prakticky neexistuje obrana
Čerstvě upečený chléb dnes známe hlavně z obchodů, přitom je to právě jeho vůně, která vytváří tu správnou atmosféru domova. Nepřekvapí, že se domácí příprava pečiva stává v celé Evropě znovu velmi populární.
VESELÝ KOPEC - V sobotu 28. dubna byla zahájena 35. návštěvnická sezonaveveselokopeckého skanzenu. Přes sedm stovek lidí, kteří prošli branami Veselého Kopce, si mělo možnost vyzkoušet tradiční, a často již zapomenuté, dětské hry. Připraveny pro ně byly chůdy, kuličky nebotlučení špačkůa honění obruče.
PROSTĚJOV - Novou výrobní linku na hluboce mražené pečivo otevřela včera v Prostějově společnost Pro Forst. Ta patří do skupiny Agrofert Holding a vytvoří pracovní místa pro 70 lidí.
TÁBOR - Výrobci v březnu meziročně zdražovali nejvyšší rychlostí za poslední dva roky a zemědělské produkty podražily o patnáct procent, nejvíce však brambory a obilí.
Zemědělci zdražili za rok o 15 procent
OLOMOUCKO -O zdražení chleba a tmavého pečiva nyní uvažují velké pekárny v regionu. Hlavním důvodem je růst cen žita, dražší energie a pohonné hmoty. Malé pekařské firmy z Olomoucka s úpravou cen počkají až na to, o kolik zdraží jejich konkurenti.
OLOMOUCKO -O zdražení chleba a tmavého pečiva nyní uvažují velké pekárny v regionu. Hlavním důvodem je růst cen žita, dražší energie a pohonné hmoty. Malé pekařské firmy z Olomoucka s úpravou cen počkají až na to, o kolik zdraží jejich konkurenti.
ŠUMPERK -Tradiční velikonoční pečivo – jidáši, provonělo včera prostory Vlastivědného muzea v Šumperku. Na Zelený čtvrtek ho upekly děti, které navštívily tvořivou dílnu, jež doprovázela aktuální výstavu Hody, hody, doprovody.
KLADNO - Velikonoce stejně jako Vánoce se v současnosti nesou především v duchu dobrého jídla a setkání s rodinou. Toho si jsou dobře vědomi obchodníci, kteří nyní plní své regály svátečním pečivem a dekorativními výrobky s velikonoční tematikou.