
Rostoucí ceny obilí ovlivní nejen pekaře, podraží i další potraviny
VÝCHODNÍ ČECHY - Zpracovatelé masa se již nechali slyšet, že vyšší cena krmiva citelně zdraží drůbeží maso. Vzhledem k dražšímu sladovnickému ječmenu zase podraží pivo.
VÝCHODNÍ ČECHY - Zpracovatelé masa se již nechali slyšet, že vyšší cena krmiva citelně zdraží drůbeží maso. Vzhledem k dražšímu sladovnickému ječmenu zase podraží pivo.
VÝCHODNÍ ČECHY - Zpracovatelé masa se již nechali slyšet, že vyšší cena krmiva citelně zdraží drůbeží maso. Kvůli dražšímu sladovnickému ječmenu zase podraží pivo.
VÝCHODNÍ ČECHY - Zpracovatelé masa se již nechali slyšet, že vyšší cena krmiva citelně zdraží drůbeží maso. Kvůli dražšímu sladovnickému ječmenu zase podraží pivo.
VÝCHODNÍ ČECHY - I přes meziroční nárůst výnosu obilí v průměru o dvanáct procent pečivo patrně podraží. Shodují se na tom Deníkem oslovení pekaři.
VÝCHODNÍ ČECHY - Podle zpracovatelů masa zdraží vyšší cena krmiva citelně také drůbeží. Kvůli dražšímu sladovnickému ječmenu zase poroste cena piva.
VÝCHODNÍ ČECHY -I přes meziroční nárůst výnosu obilí v průměru o dvanáct procent pečivo patrně podraží. Shodují se na tom Deníkem oslovení pekaři.
PRAHA - Ani vyšší letošní sklizeň obilovin zřejmě nezabrání dalšímu zdražování chleba a pečiva. Jejich ceny, na nichž se ovšem významnou měrou podílí také růst cen energií, mezd a nákladů na dopravu, v tomto týdnu opět vyrazily vzhůru. Průměrné zdražení chleba v Česku v tomto týdnu dosáhlo pěti procent.
ÚSTÍ NAD LABEM - Ústečané kupují pečivo až za 22 korun a jeho cena by měla ještě minimálně o 20 procent stoupat.
ROKYCANSKO -Pekaři budou zvláště kvůli rostoucím cenám obilí zdražovat své výrobky. Rokycanské pekařství Frídel přistoupí k tomuto kroku opět po deseti měsících. Během jednoho roku totiž zaznamenalo nárůst ceny za kilo mouky o dvě koruny.
ŽĎÁRSKO - Pekárny budou nejpozději do konce letošního roku nabízet své výrobky dražší až o několik korun. Důvodem je zdražení výkupní ceny obilí.
JINDŘICHOHRADECKO - Na zdražování výrobků a služeb si pomalu začínáme zvykat. Některé změny cen ale zasáhnou naše domácnosti citelněji.
BEROUNSKO, HOŘOVICKO - Prodejní cena pečiva prý neodpovídá nákladům na suroviny a energii
Kladno - Ceny potravin by do konce roku měly v průměru o deset procent zvýšit. To se očekává v souvislosti s rekordně nízkou zásobou obilí a jeho rostoucí cenou. V důsledku toho by nejvýrazněji měly podražit maso a pečivo.
KLATOVY - Pekaři v regionu hlásí, od září ceny pečiva vzrostou. Podle zemědělců může za růst cen zvýšená poptávka po obilí od výrobců biopaliv a sucho v cizině.
REGION - Zvyšující se ceny mouky, rostoucí náklady na energie a další vstupy jsou podle pekařů důvodem, proč by mělo dojít ke zdražení chleba a dalšího pečiva.
PRACHATICKO - O konkrétním zvyšování cen pečiva nechtějí většinou pekaři zatím mluvit.
OSTRAVA - Společnost Hruška, která provozuje největší tuzemský řetězec s potravinami, bude prodávat vlastní pečivo.
OSTRAVA -Zvyšující se ceny mouky, rostoucí náklady na energie a další vstupy jsou podle pekařů důvodem, proč by mělo dojít ke zdražení chleba a dalšího pečiva.
OSTRAVA -Zvyšující se ceny mouky, rostoucí náklady na energie a další vstupy jsou podle pekařů důvodem, proč by mělo dojít ke zdražení chleba a dalšího pečiva.
PŘEROV - Vladimír Tiefenbach je majitelem pekárny s dlouholetou tradicí v Přerově. Jeho pekárna dodává na trh několik desítek druhů pekařských i cukrářských výrobků. Ani on se však nevyhne nepopulárnímu kroku. Bude muset kvůli zvýšení ceny mouky zdražit pečivo.
PŘEROV - Vladimír Tiefenbach je majitelem pekárny s dlouholetou tradicí v Přerově. Jeho pekárna dodává na trh několik desítek druhů pekařských i cukrářských výrobků. Ani on se však nevyhne nepopulárnímu kroku. Bude muset kvůli zvýšení ceny mouky zdražit pečivo.
PŘEROV - V ulicích Přerova jsme se ptali občanů, co říkají na zdažování pečiva.
PŘEROV - V ulicích Přerova jsme se ptali občanů, co říkají na zdažování pečiva.
TŘEBÍČSKO - Zdražení v řádu desetníků a korun dokáže zahýbat žlučí české společnosti. Jedno takové připravují pekárny. Nemáme zbytí, odpovídají.
KROMĚŘÍŽSKO - Ceny chleba, rohlíků i dalšího pečiva půjdou v blízké době nahoru. Experti odhadují, že až o pětadvacet procent. Zdražení způsobí částečně vyšší prodejní hodnota pšenice na trhu, ale také zvednutí poplatků za vodu, elektřinu a plyn. Soukromí pekaři v regionu ale zatím nevědí, o kolik bude pečivo ve finále dražší. Prý se budou orientovat podle supermarketů.
PŘEROVSKO - Celorepublikové zdražení pekařských výrobků se nevyhne ani Přerovsku. Navýšení cen potvrdily dvě největší přerovské pekárny. Ke zdražení pečiva by podle nich mohlo dojít už na podzim. Tedy v době, kdy začnou péct z mouky z letošní úrody. Za tu totiž pekárny zaplatí více než loni.
PŘEROVSKO - Celorepublikové zdražení pekařských výrobků se nevyhne ani Přerovsku. Navýšení cen potvrdily dvě největší přerovské pekárny. Ke zdražení pečiva by podle nich mohlo dojít už na podzim. Tedy v době, kdy začnou péct z mouky z letošní úrody. Za tu totiž pekárny zaplatí více než loni.
RÁJEČKO - Až tisíc chlebů denně rozvezou zaměstnanci pekárny U Blažků v Ráječku do obchodů v Blansku a nejbližšího okolí.
ZLÍNSKO - Pekárny ve Zlínském kraji plánují kvůli rostoucím cenám obilí zdražení svých výrobků. Majitelé podniků zatím nevědí, o kolik se cena produktů přesně zvýší a kdy konkrétně ke zdražení přistoupí. Řady dotázaných ale růst cen pečiva očekává letos na podzim.
OLOMOUC - Veřejnost se dozvídá, že zřejmě brzy dojde k citelnému zdražení pečiva. Pekaři se zatím vyhýbají odpovědi na otázku, o kolik ve skutečnosti zdraží. Čekají zatím na reakce velkých obchodních řetězců.
BLANENSKO - Plísňový sýr Niva, med, sloupské pečivo, kozí sýr, černohorské pivo a limonády, dekorativní kameny a tvaroslovné pečivo.
PRAHA - Chléb za 25 korun, rohlík za dvě padesát. To je představa pekařů o vývoji cen pečiva do konce tohoto roku.
OLOMOUC - Poslední porosty obilovin ještě musejí sklidit zemědělci na Olomoucku. Letošní výnosy považují za lepší průměr. Hlavně však mají radost, že jim obchodníci za pšenici a řepku nabízejí slušné ceny. Lidé se však zdražení pečiva bát nemusejí.
HRADIŠŤKO - Kuriozní krádež v objektu vesnické prodejny řeší obvodní oddělení policie v Hradištku pod Medníkem. V pátek v časných ranních hodinách přijel před obchod v obci ležící nedaleko Nové Vsi pod Pleší mladý muž.
HRADIŠTKO - Zákazníci vesnické prodejny se koblih a dalšího sladkého pečiva nedočkali. Neznámý hladovec jich odvezl z Hradištka celou přepravku
HRADIŠTSKO - Na Štěchovicku řádí koblihový zloděj, který se zaměřuje na malé prodejny potravin. Soustředí se na zboží, které pekaři nechávají před obchody v časných ranních hodinách. Dříve, než si je majitelé fyzicky převezmou, ulehčí jim o dobroty za stovky korun.
ZLÍNSKO - Chatařské a chalupářské oblasti na Zlínsku s příchodem prázdnin ožily. Do svých letních sídel se totiž nastěhovali rekreanti. Spokojenost panuje na všech stranách – chataři si odpočinou, obyvatelé dotčených obcí se těší z bohatšího společenského života a obchodníci mají žně. Nejvíce na odbyt jde pečivo, pivo a cigarety.
PRAHA - Moskevská ulice pod Vršovickým zámečkem za posledních patnáct let výrazně ožila. Pamětníci mohou namítnout, že „řezník je přece tam, kde býval“, nicméně v ulici přibyly drobné obchůdky, restaurace, vinárny a kavárny.
BRNO - Brněnský Cejl patří od konce devatenáctého století k pekařským chloubám Brna. Od roku 1917 zdejší dům s popisným číslem osmdesát pět totiž okupují pekaři.
TÁBORSKO - Smíšené obchody v malých obcích ožívají, někde je ale služba nedostatečná.
BRUSEL - Lomnické suchary budou dalším z řady tradičních potravinářských výrobků z Česka, kterým Evropská unie udělí ochrannou známku. Proti registraci pečiva, které se vyrábí ve východočeské Lomnici nad Popelkou, nevznesla během uplynulého půl roku žádná země námitky.
OLOMOUCKO - Sáhnout hlouběji do svých peněženek teď při nákupu chleba a pečiva musí lidé z Olomoucka. Společnost Penam, která dodává do většiny prodejen v regionu, totiž kvůli dražší pšenici a žitu zvýšila ceny většiny chlebů a pečiva.
BRUSEL - Karlovarský suchar se stane osmým českým výrobkem, který získá ochrannou známku Evropské unie. Proti celoevropské registraci tradičního pečiva ze západočeských lázní totiž nevznesl během půlroční lhůty, která vypršela v úterý, nikdo námitky.
TACHOVSKO - Podnikatelé jsou zoufalí, účinná obrana prakticky neexistuje.
TACHOVSKO: Řada podnikatelů z tachovského regionu si láme hlavu nad tím, jak zabránit lapkům, aby jim kradli zboží. Zoufalí jsou především provozovatelé prodejen s potravinami. Zlodějům totiž přijde vhod i pečivo.
TACHOVSKO - Podnikatelé jsou zoufalí, proti lapkům prakticky neexistuje obrana
Čerstvě upečený chléb dnes známe hlavně z obchodů, přitom je to právě jeho vůně, která vytváří tu správnou atmosféru domova. Nepřekvapí, že se domácí příprava pečiva stává v celé Evropě znovu velmi populární.
VESELÝ KOPEC - V sobotu 28. dubna byla zahájena 35. návštěvnická sezonaveveselokopeckého skanzenu. Přes sedm stovek lidí, kteří prošli branami Veselého Kopce, si mělo možnost vyzkoušet tradiční, a často již zapomenuté, dětské hry. Připraveny pro ně byly chůdy, kuličky nebotlučení špačkůa honění obruče.
PROSTĚJOV - Novou výrobní linku na hluboce mražené pečivo otevřela včera v Prostějově společnost Pro Forst. Ta patří do skupiny Agrofert Holding a vytvoří pracovní místa pro 70 lidí.
TÁBOR - Výrobci v březnu meziročně zdražovali nejvyšší rychlostí za poslední dva roky a zemědělské produkty podražily o patnáct procent, nejvíce však brambory a obilí.