Po dobrém obědě se Karel chvíli natáhl na gauč, jak má ve zvyku, pak si přistřihnul v koupelně před zrcadlem vousy, oblékl se do svátečního a připravil k odjezdu městským autobusem vyřídit si něco na sociálním úřadu ohledně důchodu. Od manželky Jarušky byl před odchodem poučen, že se nemá po tom jednání na sociálce nikde ve městě unavovat couráním a ani dlouze žvanit, když tam potká někoho známého.
Počet minipivovarů na jižní Moravě loni vzrostl na sedmdesát. Podnikatelé otevřeli čtyři nové provozy, žádný minipivovar podle dostupných informací z pivovarských webů nezanikl. Obor stále posiluje, i když je kraj obecně vnímají jako vinařský. Informaci přinesla Mendelova univerzita v Brně.
Pivovar Radegast uvádí na trh Ratar s vylepšenou recepturou. V restauracích i obchodech je nově k dostání jako hořký ležák, který v nezávislém testování svou chutí výrazně předčil původní „desítkovou“ verzi.
/FOTO, VIDEO/ Několik stovek lidí dorazilo v sobotu 10. února na tradiční masopust ve Velkém Šenově. Tam se letos dočkali piva tekoucího potokem, které místním slíbil starosta za vítězství v celostátním kole ankety Deníku o nejhezčí vánoční strom.
/FOTO/ Sejdeme se Pod Drnem. Tato hláška návštěvníky Sečské přehrady na Chrudimsku nikoho nešokuje, protože hospůdku se zvláštním, ale výstižným názvem znají trempové a návštěvníci vodní nádrže z celé republiky. Majitel Jiří Havlíček není vyučený kuchař nebo číšník a jen málokdo z hostů ví, že se o ně ve skutečnosti stará absolvent zemědělské školy.
Žádné pláštěnky ani deštníky nemáme, přitom by se v takovém nečase tolik hodily a prodávaly. Tak komentují deštivé počasí prodejci na mistrovství světa v biatlonu. Ti jedním dechem dodávají, že čepice a další kousky oblečení s motivy šampionátu jdou na dračku. Deník zmapoval, kolik stojí oblečení i občerstvení.
Tuto radostnou větu nezvolal na prvním zámeckém návrší v Litomyšli nikdo jiný, než František Smetana, tatínek budoucího slavného hudebního skladatele. Stalo se tak přesně 2. března před dvěma sty lety!
Novoroční zvýšení DPH u čepovaného piva způsobilo velký průvan nejen v ceníku hospůdek, ale i v jejich návštěvnosti. Podle dat společnosti Dotykačka, která poskytuje pokladní systémy ve více než osmi tisících podniků v republice, zdražilo od začátku roku pivo asi šedesát procent hospod. Ne všichni hospodští však jeho cenu zvedli, nebo se ji zvednout chystají. Hosté se však musí připravit na jiné dražší položky, třeba jídlo.
Nadšení a dobrá nálada, to je průvodní znak amatérských šipkařských turnajů v prostějovské Hospůdce Šerák. V pátek se uskutečnilo klání v rámci členské oslavy hostů Šeráku, což znamenalo, že se turnaje mohli zúčastnit pouze neregistrovaní hráči. Nakonec jich našlo odvahu 16 a hrálo se až dlouho přes půlnoc.
/FOTO/ Na první pohled si můžete myslet, že se někdo zbláznil. Vždyť co mohou mít společného mistr fotbalové ligy AC Sparta Praha, jeden z nejúspěšnějších celků posledních let FC Viktoria Plzeň, progresivní mladý tým FK Pardubice a amatérský celek z podhůří Krkonoš SK Studenec? Přesto je tu jedna věc, kterou mají tyto kluby společnou. Je to soustředění ve Španělsku.
/FOTO/ Na první pohled si můžete myslet, že se někdo zbláznil. Vždyť co mohou mít společného mistr fotbalové ligy AC Sparta Praha, jeden z nejúspěšnějších celků posledních let FC Viktoria Plzeň, progresivní mladý tým FK Pardubice a amatérský celek z podhůří Krkonoš SK Studenec? Přesto je tu jedna věc, kterou mají tyto kluby společnou. Je to soustředění ve Španělsku.
/REPORTÁŽ/ A je to tady. Kvůli samotestování, jak na můj organismus zapůsobí akce Suchej únor, jsem se prvního února vypravil do nemocnice ve Vrchlabí. Zde na mě nečekaly jen krevní testy, ale hlavně prozření, co vlastně v mém těle alkohol způsobuje. Při prvním pohledu na výsledky mě polilo horko. Teď vydržet měsíc a doufat, že odmítání piva bude mít kýžený výsledek.
Dvacet let na manažerských pozicích v korporátních pivovarech, neustále na cestách, pryč od rodiny. Tak se dá uvést příběh třiapadesátiletého vystudovaného elektrikáře Michala Šnebergera z Dolního Žďáru na Karlovarsku, který měl odloučení už dost a toužil se vrátit domů. A tak si vyhlédl místo a s pomocí rodiny vybudoval pivovar, jenž svým názvem do lokality dokonale zapadá – Rudohor.
Posun čepovaného piva z deseti do jednadvacetiprocentní sazby DPH znamenal ve většině hospod od ledna zdražení přibližně o 10 procent. Reportérka Deníku přesto objevila v České Lípě několik provozoven, které stále nezdražily. Kam se tedy vyplatí vyrazit na pivo?
Má rád pivo, chodí na fotbal a je úplně normální, žádné vědecké monstrum. Řeč je o jednom z nejbystřejších mozků v České republice, kterým je Jiří Martínek známý jako Vševěd z populární televizní soutěže Na lovu.
Má rád pivo, chodí na fotbal a je úplně normální, žádné vědecké monstrum. Řeč je o jednom z nejbystřejších mozků v České republice, kterým je Jiří Martínek známý jako Vševěd z populární televizní soutěže Na lovu.
Společnost Staropramen, která od roku 2019 vlastní pardubický pivovar, ho nyní prodává. Město ale o areál zájem nemá. Jaký osud čeká areál s bohatou pivovarnickou historií? Zájemce, který s vařením piva nemá nic společného, za areál nabízí téměř 200 milionů korun. V budoucnu by v areálu pivovaru mohly vyrůst třeba byty.
Počet pivovarů v Česku utěšeně narůstá. Před dvěma lety překročil magickou pětistovku a je možné, že v dohledné době jich bude ještě o sto více. Odborníci se přitom domnívají, že na českém trhu by jich mohla působit až tisícovka. I přes různé experimenty, se kterými pivovary každou chvíli přicházejí, srdcím pivařů nadále bezkonkurenčně vládne tradiční český ležák.
Posun čepovaného piva z deseti do 21procentní sazby DPH znamenal od ledna letošního roku v mnoha libereckých hospodách zdražení přibližně o 10 procent. Nadšený z toho není nikdo. Štamgasti to berou většinou odevzdaně a s povzdechem, zatímco hospodští toto vládní rozhodnutí kritizují. A co vy? Hlasujte v anketě na konci článku.
/VIDEO/Čokoládové pivo, čokovíno, makronky i pralinky nejrůznějších příchutí. Doslova ráj pro všechny milovníky sladkého nabízí od pátku Výstaviště Kroměříž, které až do neděle hostí druhý ročník Čokoládového festivalu.
Posun ceny čepovaného piva z 10 do 21 procent DPH znamenal zdražení piva v restauracích. Reportér Jabloneckého deníku se vydal zjistit, jak se to projevilo na ceně nejznámějšího piva vyráběného v Libereckém kraji v hospodách na Jablonecku. Jedenáctku Svijany si dal za 32 korun, ale i také za 42.
Za skvělým pivem a jídlem, nebo na panáka něčeho ostřejšího chodíme leckdy celá desetiletí do stejných hospod. Lhostejno, že se jmenují jinak. Dvě takové letité restaurace se tento týden objevily v pořadu známého herce Josefa Poláška, nazvaném Příběhy starých hospod. Hotel a Minipivovar Na Rychtě a Pivovarská šenkovna. Ty patří skutečně k těm nejstarším v Ústí nad Labem, a jejich původ sahá i hlouběji, než do 19. století.
/FOTOGALERIE/ Jdeme proti proudu, hlásá vzkaz před Restaurací a penzionem V Zátiší v Horní Lhotě na samé hranici Ostravska a Opavska. Provozovatelé zrenovovaného podniku se nyní pyšní patrně nejlevnějším pivem přinejmenším v Moravskoslezském kraji. Oblíbenou plzeň zde čepují za pouhých 36 korun, radegast je ještě levnější. Jak to dokázali?
Po zavedení vyšší sazby DPH u piva přišlo v první polovině ledna do výčepu méně hostů než v minulosti. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka, která poskytuje pokladní systémy ve více než osmi tisících podniků v republice. Méně návštěvníků potvrzují i samotní hospodští.
/FOTOGALERIE + ROZHOVOR/ Přibližně dva měsíce zbývají do Zeleného čtvrtku, v brněnském pivovaru Starobrno se ale do příprav na Velikonoce pustili už nyní. V pondělí začali vařit tradiční Zelené pivo. Letos jej tam připraví 4570 hektolitrů.
Sládci, štamgasti, provozovatelé restaurací a všichni milovníci piva na jednom místě. Pivovarský dům Poupě uspořádal v sobotu v brněnské Dominikánské ulici Ples, který má říz.
Petr Živnůstka z Nymburka měl k dispozici zbytky stavebního materiálu. Bylo mu je líto vyhodit, tak z nich vyrobil úchvatné umělé kameny a obložil jimi komín. Napodobenina kamene je opravdu dokonalá. Lidé z okolí ani nechtějí věřit, že nový obklad komína vzniklý rukama šikovného kutila netvoří kameny skutečné.
Keltská hudba, ochutnávka piva podle pravěké receptury, ale i dobové kostýmy, inspirované slavným archeologickým nalezištěm Býčí skála. V Muzeu Komenského v Přerově začala ve čtvrtek vernisáží unikátní výstava „Teď je železný věk…Doba halštatská v srdci Moravy,“ která představuje cenné nálezy tohoto období na Hané.
Vítejte u nového dílu podcastu redakce Moravskoslezského deníku Ostravské ozvěny. Jeho záměrem je přinášet rozhovory se zajímavými hosty, jejichž životy, práce a osudy jsou spojeny s Ostravou a regionem. Osmým hostem je Martin Sláma, spolumajitel restaurace s tankovým plzeňským pivem P.U.O.R. Slezska. Jaký má postoj ke zdražování piva? Co musí restaurace nabídnout, aby přilákala mladé i starší lidi a jak hodnotí vývoj gastronomie v Ostravě?
Pivovar Radegast předal výroční ocenění Radegastův Strážce Hořkosti organizaci Horská služba Beskydy. Toto ocenění je udělováno každý rok organizacím nebo jednotlivcům, kteří prokazují dlouhodobou vytrvalost, houževnatost a morální sílu při překonávání "hořkých překážek". V průběhu slavnostního předávání byl navíc odhalen nový ležácký tank pojmenovaný na počest Horské služby Beskydy.
/FOTO, VIDEO/ Majitelé hospod na Mělnicku po přesunutí piva do vyšší sazby DPH zdražují. Půllitr plzeňského piva už v některých podnicích překročil hranici šedesáti korun nebo se k ní rychle blíží. A zřejmě bude ještě hůř. „Pamatuji doby, kdy nám přišlo 40 korun za plzeň hodně," vzpomíná Petr Kubita, majitel restaurace Na Františku v Kralupech nad Vltavou.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Posun čepovaného piva z deseti do jednadvacetiprocentní sazby DPH ve většině ústeckých hospod znamenal od ledna zdražení přibližně o 10 procent. Nadšený z toho není nikdo. Štamgasti to berou povětšinou odevzdaně a s povzdechem. Reportér Ústeckého deníku se zaměřil na ceny nejrozšířenějšího místního piva Březňák. A našel i hospodu, kde nezdražili a pivo si tam dáte pod 30 korun.
Změna daně z přidané hodnoty, v případě točeného piva z deseti na 21 procent, přinesla od Nového roku 2024 zvýšení ceny zlatavého moku. Ten je například v případě plzeňského Prazdroje i více než třikrát dražší než třeba benzin. Jak na situaci reagují ti, kteří si pivo dopřávají v restauracích?
Pivovar Budějovický Budvar uvařil loni rekordních 1,865 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,3 procenta víc. Za loňský rok čeká rekordní tržby přes tři miliardy korun. Letos za 60 milionů korun rozšíří kapacitu varny, aby mohl výstav postupně zvýšit na 2,1 milionu hektolitrů. V roce 2026 chce začít modernizovat návštěvnické centrum i areál za stovky milionů. ČTK to řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Pivovar koncem loňského roku zdražil od pěti do osmi procent, letos ceny zvyšovat nechce.
Nadměrné popíjení během úterní noci se nevyplatilo staršímu muži z Prostějovska. Když ve středu ráno usedl za volant Fiatu, záhy na jeho počínání přišla silniční kontrola. Zastavila jej ve Vícově a dala mu dýchnout. Přístroj změřil 1,96 a pak 1,97 promile alkoholu v dechu.
Čepované pivo se v části hradeckých hospod za poslední dobu zdražilo již několikrát. Část Hradečáků přestává do restaurací chodit úplně, další omezují návštěvy i počet vypitých nápojů. Navíc se očekává další zvyšování cen.
Některé vznikly ještě dávno před tím, než Antonín Zápotocký zapálil v Kunčicích vysokou pec. Sloužily právě hutníkům a dělníkům, aby měli po šichtě kde spláchnout žízeň. Dnes už tyto hospody v okolí podniku Liberty Ostrava buď neexistují nebo se přeorientovaly na meníčka.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Není to žádné veledílo, hlavní tahák Vallety, přesto jednoduchý mramorový kvádr s vyrytým podpisem a charakteristickým srdíčkem stojí za odbočení, o něco delší procházkou, zastavení, zhlédnutí. Pomník Václava Havla v maltském hlavním městě je památkou na bývalého československého a českého prezidenta, který navštívil známý ostrov ve Středozemním moři v roce 2002.
/PŘÍMO Z MALTY/ Není to žádné veledílo, hlavní tahák Vallety, přesto jednoduchý mramorový kvádr s vyrytým podpisem a charakteristickým srdíčkem stojí za odbočení, o něco delší procházkou, zastavení, zhlédnutí. Pomník Václava Havla v maltském hlavním městě je památkou na bývalého československého a českého prezidenta, který navštívil známý ostrov ve Středozemním moři v roce 2002.
Zatímco vyhlášené přerovské hostince už zahájily rok s novými cenami piva, na některé podniky, které jsou v kategorii neplátců, zvýšení DPH z 10 na 21 procent nedolehlo. V jednom se provozovatelé restaurací, pivnic a hospůdek na Přerovsku shodují: zdražování piva přišlo v tu nejméně vhodnou dobu. Leden a únor totiž patří k měsícům, kdy bývají tržby nejnižší.
Zvýšená daň z přidané hodnoty i rostoucí mzdové a provozní náklady jsou důvodem, proč hospody a restaurace od ledna zvedly ceny točeného plzeňského piva. Některé podniky v Olomouckém kraji už zdražily, jiné se připravují. Cena za půl litru plzně se liší i o více než dvacet korun. Kolik nyní zaplatíte za točenou v Olomouci, Prostějově, Přerově či Jeseníku?
Několik korun za půllitr piva si od nového roku musí připlatit hosté ve většině restaurací v Plzni i blízkém okolí. Majitelé podniků museli do ceníků promítnout zvýšení DPH na čepované pivo.
Vyšší daň. Takový je hlavní důvod, kterým majitelé a provozovatelé českých a moravských hospod vysvětlují další zdražování piva. Někde tak už lidé za půl litru plzně zaplatí i 79 korun. Stále ale lze nalézt hospody, kde si ji zákazníci vychutnají za méně než padesát korun. Ceny a důvody jejich výše zjišťovali reportéři v dalším díle Pilsner Urquell Indexu Deníku.
Od nového roku se zvýšila daň z přidané hodnoty u čepovaného piva z 10 na 21 procent. Deník proto zjišťoval, jak se navýšení daně promítlo do ceny piva v Uherském Hradišti a okolí. A zároveň, kolik nyní lidé platí za půllitr plzeňského Prazdroje.
Přestože točené pivo přechodem z nižší daňové sazby do vyšší ve většině restaurací podražilo, pivařům na Tachovsku chutnat nepřestalo. K jídlu si ho dávají dál a večer na pár kousků točeného zajdou též. Najdou se restaurace, kde jsou ceny stejné jako v uplynulém roce.
Po Novém roce došlo na avizované zdražení čepovaného ho piva, které se dostalo do vyšší daňové sazby. Pivaři na Rakovnicku za půllitr zaplatí o několik korun více. V některých hospodách se zvýšení cen teprve chystá, dojde k němu ale už v příštích týdnech. Výjimkou je podnik v Bezděkově.
/FOTO, VIDEO/ Po Novém roce došlo na avizované zdražení točeného piva, které se dostalo do vyšší daňové sazby. Pivaři na Berounsku za půllitr zaplatí zhruba o desetinu více. V některých hospodách se zvýšení cen teprve chystá, za pár týdnů nebo až na jaře.
Nula až osm korun. Takový je v Deníkem sledovaných podnicích nárůst ceny u plzeňského piva v Ostravě po lednovém navýšení DPH na čepované pivo. Dříve provozovatelé zdražovali povětšinou obdobně v reakci na ceny pivovaru či náklady na energie, nyní se nůžky doširoka rozevřely. Proč někdo nezdražil vůbec, někdo zdražil o tři a další zase o osm korun? Deník se podíval ostravským hospodám „pod pokličku“.