/FOTO/ Přezout jsem se nezapomněla, jsem blondýna a růžové pantofle ke mně patří. Barbora Korcová z Ladné právě v ruce svírá půllitr a čepuje pivo. Usměvavá žena tak trochu až připomíná paní správcovou z filmu Postřižiny. S postavou v podání herečky Magdy Vášáryové má mnoho společného. Miluje pivo, lidi a taky svou obec, v níž nově otevírá Ladnou hospůdku.
Víte, kolik obsahuje jeden půllitr piva zrn sladovnického ječmene? V poctivém českém ležáku je to od 2 do 2,5 tisíce zrn. Pro lepší představu je to zhruba 120 klasů a z jednoho metru čtverečního pole se vyrobí asi osm piv. Problém však je, že jednu z nejzásadnějších surovin pro výrobu zlatavého moku v posledních letech negativně ovlivňují klimatické změny a výkyvy počasí. Za posledních 30 let se plocha sladovnického ječmene snížila téměř o polovinu. Aby tento trend zvrátil, spojil se Plzeňský Prazdroj s vědci a vytvořil projekt Pro ječmen. Jeho součástí jsou nejenom nové technologie a jiný pohled na zemědělství, ale i maskot Ječman.
Stovky lidí si v Litomyšli připomněly výročí 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Všechny litomyšlské pěvecké sbory vzdaly Smetanovi hold u jeho sochy, která byla odhalena přesně před 100 lety. Pak už se oslavy přesunuly na zámecké nádvoří na akci Vyvalte sudy, narodil se nám Bedříšek.
A je to tady. Únor skončil a mě opět čeká cesta do nemocnice Penta Hospitals ve Vrchlabí na kontrolní krevní testy, které mají ukázat, jak přínosné pro mé tělo, zvyklé na kvalitní přísun piva, byl měsíc abstinence. Při pohledu na výsledky si však v koutku duše připouštím, že kritici této akce nejspíš budou jásat. Ale jen do té doby, než nejen jim, ale hlavně mně dá poučení místní primář Lukáš Svoboda.
Ačkoliv se táborskou šuškandou nese, že se letos pivní slavnosti neuskuteční, protože nezískaly podporu města, opak je pravdou. Tradičně je už za pár dní pohostí hotel Palcát a budou to tři dny plné lahodného moku a skvělé hudby.
Sto padesát. Na impozantní kulaté číslo zaokrouhlila v této sezóně rychlobruslařka Martina Sáblíková celkový počet získaných medailí. Poslední dvě vybojovala na únorovém mistrovství světa v Calgary a obě byly bronzové. Poté ale musela absolvovat chirurgický zákrok a sezónu předčasně ukončila.
Sto padesát. Na impozantní kulaté číslo zaokrouhlila v této sezóně rychlobruslařka Martina Sáblíková celkový počet získaných medailí. Poslední dvě vybojovala na únorovém mistrovství světa v Calgary a obě byly bronzové. Poté ale musela absolvovat chirurgický zákrok a sezónu předčasně ukončila.
Bez alkoholu a drog nedokázal Dominik Turza alias DJ Roxtar a zároveň hlas populárního maňáska Adolfeena prakticky ani vylézt z postele. „Den jsem začínal pivem, přes den jsem vykouřil až patnáct jointů a den končil dalším alkoholem a kokainem. Stáhlo mě to úplně na dno,” řekl Turza v rozhovoru pro Deník, který se uskutečnil na půdě soukromé terapeutické kliniky NEO v Praze. Právě NEO dalo Turzovi nový směr jeho života a už čtyři roky je bez drog.
Robert Mitrovský odmalička jezdil do Nového Jáchymova na chalupu. V roce 2015 se rozhodl prodat byt v Praze a postavil si tu dům. Navíc jeho manželka odtud pochází. Společně rádi navštěvovali restauraci U Cechu. Když ji ale nájemce opustil a byla uzavřená, přihlásil se vloni v říjnu do výběrového řízení, které obec vyhlásila.
/ROZHOVOR/ Bojí se, abychom nedopadli jako v Japonsku. Tam totiž klesá spotřeba piva a tím i export chmele z Česka do této země. Předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda v rozhovoru pro Deník také osvětlil, proč stále prodáváme tuto surovinu do Ruska, kdo ji nyní místo studentů sklízí na Žatecku a také prozradil, jaký vliv má chmel na výslednou cenu piva.
/ROZHOVOR/ Bojí se, abychom nedopadli jako v Japonsku. Tam totiž klesá spotřeba piva a tím i export chmele z Česka do této země. Předseda Svazu pěstitelů chmele Luboš Hejda v rozhovoru pro Deník také osvětlil, proč stále prodáváme tuto surovinu do Ruska, kdo ji nyní místo studentů sklízí na Žatecku a také prozradil, jaký vliv má chmel na výslednou cenu piva.
KOMENTÁŘ/Pokud přesně za týden opravdu se společností Portiva převezme majoritní podíl ve fotbalové Zbrojovce Brno, vykročil Pavel Svoreň do možná nejzrádnější manažerské mise ve svém životě působivě. Kvalitní klub se totiž nebuduje jen na hřišti a v kancelářích, ale taky správnou komunikací s fanoušky. Svoreň před nimi vystoupil na ošemetném kolbišti - v brněnském hostinci, kde jsou na domácím hřišti štamgasti. A uspěl.
Kdy jsem dostal nápad vařit pivo, to přesně neřeknu, je to dávno, možná 10 let. Ale vím, co jsem udělal, když jsem se definitivně rozhodl. Přihlásil jsem se a absolvoval pivovarnickou školu při Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze. Tak začal svůj příběh majitel malého Pivovaru Čejetice 1420 hrr na něj! na Strakonicku David Velek.
Kombinací Krušnohoří s vařením piva vznikne tekutý klenot, říká majitel kraslického pivovaru Krušnohor Vlastislav Kopecký. Zážitek z chuti tamních pivních speciálů vám podle něj nikdo nevezme. Pivovar Krušnohor – Craft Brewery v Tisové u Kraslic sází zejména na výrobu piv s výraznější hořkostí. To z nich dělá podle sládka skvělá piva s osobitou a dobře zapamatovatelnou chutí.
Irská, skotská…česká? Že vám při výčtu whisky do seznamu nesedí česká? Nenechte se zmýlit. I když je Česko po světě známější pivem, i whisky tu má své místo. Ostatně výroba whisky a piva od sebe nemá zas tak daleko. Základem obou je totiž ječmen, respektive slad. I to si zřejmě uvědomili komunističtí pohlaváři, kterým velmi chutnala whisky z dovozu.
Milovníci pěnivého moku se loni postarali o to, že se mohou pivovary Zubr, Litovel a Holba, které spadají pod společnost Pivovary CZ Group, pochlubit nejúspěšnější sezonou za posledních patnáct let. Že byl loňský rok mimořádný, potvrzuje i celkový výstav piva. Ten dosáhl loni 826 tisíc hektolitrů, což je v přepočtu více než 165 milionů půllitrů piva.
Milovníci pěnivého moku se loni postarali o to, že se mohou regionální pivovary Zubr, Litovel a Holba, které spadají pod společnost Pivovary CZ Group, pochlubit nejúspěšnější sezonou za posledních patnáct let. Že byl loňský rok mimořádný, potvrzuje i celkový výstav piva. Ten dosáhl loni 826 tisíc hektolitrů, což je v přepočtu více než 165 milionů půllitrů piva.
Přestupní den 29. únor letos oslaví své "pravé" první narozeniny 128 čtyřletých děvčat a 163 chlapců v Bavorsku. Bude jich o hodně méně než narozenin v jiné dny února.
Nealko pivo není limonáda. Na to se snaží upozornit kampaň Nechmel děti, za kterou stojí pořadatelé akce Suchý únor. Podle ní každé čtvrté dítě pije ochucená nealko piva. Ta mohou podle zákona obsahovat až 0,5 % alkoholu. Pro dospělého zanedbatelné množství. Děti ovšem nejsou malí dospělí. Už jedna plechovka vede k měřitelnému obsahu alkoholu v těle dítěte. Ten poškozuje dětská játra, mozek i nervovou soustavu.
Jestli něco nejde moc dohromady, tak je to redukční dieta a popíjení alkoholických nápojů. Ty nám totiž zvedají nejen náladu, ale bohužel i tělesnou hmotnost. Pro hubnutí je proto zásadní zamyslet se jak nad jídelníčkem, tak nad tím, co pijeme. Jaký je ten nejlepší alkohol při dietě? Je lepší pít pivo nebo víno? A kolik kalorií ušetříme, když budeme abstinovat? Máme pro vás užitečné tipy na změny ve vašem pitném režimu.
/FOTOGALERIE/ Zástupy lidí si v sobotu našly cestu na první ročník Mazácké zabijačky v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku. Vychutnali si pivo ze zdejšího pivovaru a užili si vepřové hody. Nechyběl u toho ani Deník, podívejte se.
Desítku či dvanáctku? Věta, kterou od hospodských slýchaly generace štamgastů, se pomalinku stává minulostí. Nejen páni výčepu, ale i hosté totiž stále častěji sahají i po takzvané třetí pípě, tedy po speciálních pivech z malých a středních pivovarů. Ty se i v tradičních hospodách v poslední době těší rostoucí oblibě.
ANKETA/ Krajské město v pátek zaplnili fanoušci v modro-žlutých a v zeleno-žlutých dresech. V rámci 48. kola hokejové Chance ligy se ve Zlíně konalo derby mezi Berany a jejich odvěkým rivalem ze Vsetína. Hokejisté sváděli boj na ledě a fanoušci si dopřávali pivo či cigáro v bufetu. Zlatavý mok a něco k zakousnutí prostě k fandění patří. Kolik vyjde občerstvení na hokeji? Podívejte se:
Po dobrém obědě se Karel chvíli natáhl na gauč, jak má ve zvyku, pak si přistřihnul v koupelně před zrcadlem vousy, oblékl se do svátečního a připravil k odjezdu městským autobusem vyřídit si něco na sociálním úřadu ohledně důchodu. Od manželky Jarušky byl před odchodem poučen, že se nemá po tom jednání na sociálce nikde ve městě unavovat couráním a ani dlouze žvanit, když tam potká někoho známého.
Počet minipivovarů na jižní Moravě loni vzrostl na sedmdesát. Podnikatelé otevřeli čtyři nové provozy, žádný minipivovar podle dostupných informací z pivovarských webů nezanikl. Obor stále posiluje, i když je kraj obecně vnímají jako vinařský. Informaci přinesla Mendelova univerzita v Brně.
Pivovar Radegast uvádí na trh Ratar s vylepšenou recepturou. V restauracích i obchodech je nově k dostání jako hořký ležák, který v nezávislém testování svou chutí výrazně předčil původní „desítkovou“ verzi.
/FOTO, VIDEO/ Několik stovek lidí dorazilo v sobotu 10. února na tradiční masopust ve Velkém Šenově. Tam se letos dočkali piva tekoucího potokem, které místním slíbil starosta za vítězství v celostátním kole ankety Deníku o nejhezčí vánoční strom.
/FOTO/ Sejdeme se Pod Drnem. Tato hláška návštěvníky Sečské přehrady na Chrudimsku nikoho nešokuje, protože hospůdku se zvláštním, ale výstižným názvem znají trempové a návštěvníci vodní nádrže z celé republiky. Majitel Jiří Havlíček není vyučený kuchař nebo číšník a jen málokdo z hostů ví, že se o ně ve skutečnosti stará absolvent zemědělské školy.
Žádné pláštěnky ani deštníky nemáme, přitom by se v takovém nečase tolik hodily a prodávaly. Tak komentují deštivé počasí prodejci na mistrovství světa v biatlonu. Ti jedním dechem dodávají, že čepice a další kousky oblečení s motivy šampionátu jdou na dračku. Deník zmapoval, kolik stojí oblečení i občerstvení.
Tuto radostnou větu nezvolal na prvním zámeckém návrší v Litomyšli nikdo jiný, než František Smetana, tatínek budoucího slavného hudebního skladatele. Stalo se tak přesně 2. března před dvěma sty lety!
Novoroční zvýšení DPH u čepovaného piva způsobilo velký průvan nejen v ceníku hospůdek, ale i v jejich návštěvnosti. Podle dat společnosti Dotykačka, která poskytuje pokladní systémy ve více než osmi tisících podniků v republice, zdražilo od začátku roku pivo asi šedesát procent hospod. Ne všichni hospodští však jeho cenu zvedli, nebo se ji zvednout chystají. Hosté se však musí připravit na jiné dražší položky, třeba jídlo.
Nadšení a dobrá nálada, to je průvodní znak amatérských šipkařských turnajů v prostějovské Hospůdce Šerák. V pátek se uskutečnilo klání v rámci členské oslavy hostů Šeráku, což znamenalo, že se turnaje mohli zúčastnit pouze neregistrovaní hráči. Nakonec jich našlo odvahu 16 a hrálo se až dlouho přes půlnoc.
/FOTO/ Na první pohled si můžete myslet, že se někdo zbláznil. Vždyť co mohou mít společného mistr fotbalové ligy AC Sparta Praha, jeden z nejúspěšnějších celků posledních let FC Viktoria Plzeň, progresivní mladý tým FK Pardubice a amatérský celek z podhůří Krkonoš SK Studenec? Přesto je tu jedna věc, kterou mají tyto kluby společnou. Je to soustředění ve Španělsku.
/FOTO/ Na první pohled si můžete myslet, že se někdo zbláznil. Vždyť co mohou mít společného mistr fotbalové ligy AC Sparta Praha, jeden z nejúspěšnějších celků posledních let FC Viktoria Plzeň, progresivní mladý tým FK Pardubice a amatérský celek z podhůří Krkonoš SK Studenec? Přesto je tu jedna věc, kterou mají tyto kluby společnou. Je to soustředění ve Španělsku.
/REPORTÁŽ/ A je to tady. Kvůli samotestování, jak na můj organismus zapůsobí akce Suchej únor, jsem se prvního února vypravil do nemocnice ve Vrchlabí. Zde na mě nečekaly jen krevní testy, ale hlavně prozření, co vlastně v mém těle alkohol způsobuje. Při prvním pohledu na výsledky mě polilo horko. Teď vydržet měsíc a doufat, že odmítání piva bude mít kýžený výsledek.
Dvacet let na manažerských pozicích v korporátních pivovarech, neustále na cestách, pryč od rodiny. Tak se dá uvést příběh třiapadesátiletého vystudovaného elektrikáře Michala Šnebergera z Dolního Žďáru na Karlovarsku, který měl odloučení už dost a toužil se vrátit domů. A tak si vyhlédl místo a s pomocí rodiny vybudoval pivovar, jenž svým názvem do lokality dokonale zapadá – Rudohor.
Posun čepovaného piva z deseti do jednadvacetiprocentní sazby DPH znamenal ve většině hospod od ledna zdražení přibližně o 10 procent. Reportérka Deníku přesto objevila v České Lípě několik provozoven, které stále nezdražily. Kam se tedy vyplatí vyrazit na pivo?
Má rád pivo, chodí na fotbal a je úplně normální, žádné vědecké monstrum. Řeč je o jednom z nejbystřejších mozků v České republice, kterým je Jiří Martínek známý jako Vševěd z populární televizní soutěže Na lovu.
Má rád pivo, chodí na fotbal a je úplně normální, žádné vědecké monstrum. Řeč je o jednom z nejbystřejších mozků v České republice, kterým je Jiří Martínek známý jako Vševěd z populární televizní soutěže Na lovu.
Společnost Staropramen, která od roku 2019 vlastní pardubický pivovar, ho nyní prodává. Město ale o areál zájem nemá. Jaký osud čeká areál s bohatou pivovarnickou historií? Zájemce, který s vařením piva nemá nic společného, za areál nabízí téměř 200 milionů korun. V budoucnu by v areálu pivovaru mohly vyrůst třeba byty.
Počet pivovarů v Česku utěšeně narůstá. Před dvěma lety překročil magickou pětistovku a je možné, že v dohledné době jich bude ještě o sto více. Odborníci se přitom domnívají, že na českém trhu by jich mohla působit až tisícovka. I přes různé experimenty, se kterými pivovary každou chvíli přicházejí, srdcím pivařů nadále bezkonkurenčně vládne tradiční český ležák.
Posun čepovaného piva z deseti do 21procentní sazby DPH znamenal od ledna letošního roku v mnoha libereckých hospodách zdražení přibližně o 10 procent. Nadšený z toho není nikdo. Štamgasti to berou většinou odevzdaně a s povzdechem, zatímco hospodští toto vládní rozhodnutí kritizují. A co vy? Hlasujte v anketě na konci článku.
/VIDEO/Čokoládové pivo, čokovíno, makronky i pralinky nejrůznějších příchutí. Doslova ráj pro všechny milovníky sladkého nabízí od pátku Výstaviště Kroměříž, které až do neděle hostí druhý ročník Čokoládového festivalu.
Posun ceny čepovaného piva z 10 do 21 procent DPH znamenal zdražení piva v restauracích. Reportér Jabloneckého deníku se vydal zjistit, jak se to projevilo na ceně nejznámějšího piva vyráběného v Libereckém kraji v hospodách na Jablonecku. Jedenáctku Svijany si dal za 32 korun, ale i také za 42.
Za skvělým pivem a jídlem, nebo na panáka něčeho ostřejšího chodíme leckdy celá desetiletí do stejných hospod. Lhostejno, že se jmenují jinak. Dvě takové letité restaurace se tento týden objevily v pořadu známého herce Josefa Poláška, nazvaném Příběhy starých hospod. Hotel a Minipivovar Na Rychtě a Pivovarská šenkovna. Ty patří skutečně k těm nejstarším v Ústí nad Labem, a jejich původ sahá i hlouběji, než do 19. století.
/FOTOGALERIE/ Jdeme proti proudu, hlásá vzkaz před Restaurací a penzionem V Zátiší v Horní Lhotě na samé hranici Ostravska a Opavska. Provozovatelé zrenovovaného podniku se nyní pyšní patrně nejlevnějším pivem přinejmenším v Moravskoslezském kraji. Oblíbenou plzeň zde čepují za pouhých 36 korun, radegast je ještě levnější. Jak to dokázali?