Tipy na víkend: Charitativní ples s Daliborem Jandou a bleší trh v Litoměřicích
Podívejte se, kam můžete o nadcházejícím víkendu vyrazit za zábavou na Litoměřicku a Podřipsku. Přidáváme i tipy z okolních regionů.
Podívejte se, kam můžete o nadcházejícím víkendu vyrazit za zábavou na Litoměřicku a Podřipsku. Přidáváme i tipy z okolních regionů.
Když před pěti lety pořizoval Zbyněk Bureš prostory pro vlastní pivovar, netušil, že stará budova v Paskově sloužila ke stejnému účelu už v patnáctém století. Zjistil to, až když uvařil první várku dvanáctistupňového piva s názvem Borloch.
Podívejte se, kam můžete o nadcházejícím víkendu vyrazit za zábavou nejen na Ústecku.
Ve dnech 14. až 16. dubna se uskuteční historická konference s názvem Pivo v turbulentních časech. Konference proběhne v prostorách Kulturního domu a kina v Krásné Lípě. Mezi její hlavní organizátory patří Filozofická fakulta Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Pivovar Falkenštejn, který letos oslaví 10 let od svého založení.
Velikonoční prohlášení ministra financí Zbyňka Stanjury vyděsilo hospodské a restauratéry v celé republice. Nelíbí se jim jeho plán zvýšit současnou sazbu DPH na pivo z deseti na 21 procent. Pokud se tak stane, hrozí podle nich, že některé hospůdky, zejména vesnické, zaniknou.
Blíží se termín veletržní novinky. Mezinárodní pivní festival doplní Vinařské Litoměřice. Během dvou dní lidé ochutnají pěnivý mok z 25 podniků. Hlavní na akci je ale renomovaná soutěž světových parametrů pro profesionály.
Soutěžte s Deníkem Rovnost a brněnskou pivnicí Lucky Bastard Beerhouse o vstupenky na řízenou degustaci brněnského minipivovaru Stern. Degustace se koná v pivnici v brněnské ulici bratří Čapků.
/Z ARCHIVU DENÍKU/ V archivu Českolipského deníku jsme našli několik zajímavých fotografií, jak se dříve slavily Velikonoce na Českolipsku. Podívejte se na ně s námi a vzpomínejte.
Lužické hory jsou neobjeveným klenotem pohraničí, který v sobě skrývá mnohé. Na své si přijdou sportovci, umělci, ale i fanoušci dobrého piva.
Manželé Bednářovi fandí hradeckému hokejovému klubu dlouhé roky. V kotli příznivců na východní tribuně stadionu patří ke známým postavám, s týmem vyrážejí na venkovní utkání, za pohárovými zápasy se vypravili i do zahraničí. Účast v play-off je pro ně svátkem a podle toho vypadá i příprava na zápasy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ K Zelenému čtvrtku již neodmyslitelně patří zelené pivo, které na Tyršově koupališti v Rakovníku teklo v první dubnový čtvrtek proudem. Akce Zelený čtvrtek se již pomalu stává tradicí, avšak zatímco první ročníky se konala na Husově náměstí před Šalandou, nyní se podruhé uskutečnila právě na koupališti a množství milovníků piva a dobré muziky neodradilo ani chladné počasí.
Zeleným pivem si lidé v Brně zvykli slavit Zelený čtvrtek a celé velikonoční svátky. Například sládci Starobrna připravují toto pivo bez přerušení už osmnáct let a na jihu Moravy se řadí mezi průkopníky. Jde o nejdéle vařený speciál v historii pivovaru. Za stoly ve čtvrtek usedají také lidé v dalších městech: Blansku, Hodonínu či Znojmu.
Lužické hory jsou neobjeveným klenotem pohraničí, který v sobě skrývá mnohé. Na své si přijdou sportovci, umělci, ale i fanoušci dobrého piva.
O pořádný rozruch mezi znalci piva se postarali na začátku měsíce v Purkmistru na okraji Plzně. Zařízení v Černicích zvalo 1. dubna na nápoj modré barvy a dorazilo prý hodně hostů, kteří ale byli zklamáni. Šlo jen o aprílový žertík. Velikonoční zelený speciál je ale skutečností, připravili ho i v dalších pivovarech.
V posledních letech se stalo tradicí, že pivovary v Česku připravují pro období Velikonoc speciální zelená piva. Například pivovar Krušnohor v Kraslicích ho vyrobil dva tisíce litrů a ihned se po něm zaprášilo.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ S příchodem jara a velikonočních svátků se většina pivovarů připravuje na Zelený čtvrtek. K tomu totiž už neodmyslitelně patří i zelené pivo. Deník zjišťoval, jaká je letošní nabídka v Praze a ve středních Čechách.
/FOTOGALERIE/ Představit si oslavy Velikonoc bez jarních speciálů mnozí pivaři nedovedou – a tuhle nabídku vnímají téměř jako povinnost i leckteří pivovarníci. Častěji pro sváteční stůl přichystali ležák (ideálně z českých sladů) s přírodním zeleným barvivem, leckdy i nefiltrovaný a nepasterovaný. Někde však v souvislosti s Velikonocemi mohou postupovat i jinak: připraví třeba speciální silné pivo, které v běžné nabídce nemají. Výjimečné nejsou ani polotmavé speciály, případě sládci výjimečné sáhnou po nakuřovaném sladu – nebo třeba do již skoro hotového a filtrovaného piva doplní díl mladiny.
Denní teploty sice zatím k vodě nelákají, ale rekreační vodáci už netrpělivě vyhlížejí začátek nové sezony. Ta bude letos oproti těm předchozím zásadně jiná. Milovníci kánoí či raftů mohou totiž sjíždět vybrané tuzemské řeky bez nákladní dopravy pod mírným vlivem alkoholu bez obav ze statisícové pokuty. V Česku totiž od března platí novela zákona o vnitrozemské plavbě, která vůdcům malých bezmotorových plavidel prolamuje nulovou toleranci alkoholu.
O tom, jaká je současná situace na českém trhu piva, jsme si povídali s obchodním ředitelem Plzeňského Prazdroje Tomášem Mrázem.
Pětadvacet let pracoval ve strojírenství, nyní čepuje pivo. Už skoro tři roky. Před pár dny se stal nositelem titulu Hvězda sládků, který uděluje Plzeňský Prazdroj. Řeč je o Jiřím Bernkopfovi z Hranic, majiteli hospůdky Hranický Šenk, která sídlí v prostorách bývalé Kogy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do zahrad Trojského zámku se vrací druhý ročník charitativní akce Festival zvířecích piv. Událost, která potěší návštěvníky, ale zároveň pomůže ohroženým druhům zvířat, se uskuteční v sobotu 13. května. Návštěvníkům se také poprvé představí vombatí samice Winkleigh. Budou ji moci společně s hercem Ondřejem Sokolem přivítat v Darwinově kráteru.
/ANKETA/ Pardubice v těchto dnech žijí hokejem. Dynamo je v semifinále, chtělo by titul. A k hokeji téměř neodmyslitelně patří pivo a párek. Tato povinná výbava každého stadionu se ale po republice liší kvalitou i cenou. Co čeká na fanoušky v Pardubicích? Třeba čtvrtinka piva vyjde na 55 korun a klobása na stovku.
Velikonoční speciální piva už pomalu patří k Velikonocům stejně neodmyslitelně jako kraslice, mazanec či beránek. Letos se toho drží i v plzeňském experimentálním pivovaru Proud.
Už několik let vaří české pivovary speciální velikonoční piva. Nejinak tomu bude i letos a milovníci chmelového moku se mohou těšit na nevšední chutě i barvy. Od „tradiční“ zelené přes žlutou až po polotmavou.
/FOTO, VIDEO/ Za zvuku fanfár, nástupem místní chmelobrany a symbolickým odemknutím zámku chmelového majáku zahájili dnes, v sobotu 1. dubna, v Žatci novou turistickou sezonu. Po celý den je vstup do vybraných míst zdarma. Pro město je letošní turistická sezona specifická tím, že se se v jejím závěru, v září, očekává, že bude zapsáno díky chmelařské historii na seznam světového dědictví UNESCO.
Kdo měl u nás loni nejlepší pivo? Podle takřka stovky degustátorů, kteří ochutnávali o víkendu piva při patnáctém ročníku Jarní ceny českých sládků, se v nejprestižnější kategorii českých ležáků stal laureátem tohoto ocenění pražský pivovar Trilobit. Degustátoři měli dost práce, do 15 kategorií se přihlásilo 149 pivovarů se 709 vzorky piv.
První návštěva ligového utkání na stadionu, první trénink, první fotbalové úspěchy i prohry. Pozornost sobotního 25. kola FORTUNA:LIGY bude upřena zejména na rodiče s dětmi. K tradiční akci Víkend otců se připojí i zlínský klub a to již v sobotu v rámci aprílového utkání s Českými Budějovicemi.
Městský pivovar Domažlice zaznamenal velký úspěch na Jarní ceně českých sládků. Ve velké konkurenci se mu podařilo získat třetí místo s pivem Doppel Bock.
V Kamenici u Jihlavy napomohly evropské fondy ke vzkříšení brownfieldu. Nyní je z něj řemeslný minipivovar s novou značkou MadCat.
/ROZHOVOR/ Profesi sládka dělá Pavel Rottenborn 44 let, když prý bude počítat svou první brigádu o uhelných prázdninách v lednu roku 1979 a nástup do učení tentýž rok v Plzeňských pivovarech.
Deník po téměř půl roce opět zjišťoval, kolik stojí plzeňské pivo v podnicích napříč republikou. V Ostravě zdražili někde oproti podzimu i o čtyři koruny, jinde cenu drží. Zajímavé je srovnání podniků s nejnižší a nejvyšší cenou, která je i přes dílčí změny v cenách stále 19 korun.
Chrám Chmele a Piva zahajuje v sobotu 1. dubna turistickou sezónu města a pro návštěvníky královského města Žatec si organizace připravila několik novinek.
Chrám Chmele a Piva zahajuje v sobotu 1. dubna turistickou sezónu města a pro návštěvníky královského města Žatec si organizace připravila několik novinek.
Chrám Chmele a Piva zahajuje v sobotu 1. dubna turistickou sezónu města a pro návštěvníky královského města Žatec si organizace připravila několik novinek.
Zajít si na Plzeň? Návyky českých milovníků piva se mění a podle některých výčepních pijáků plzeňského ubývá. A zdražování nepomáhá. V Královéhradeckém kraji za půllitr obvykle zaplatíte něco přes 50 korun, v Krkonoších plzeňské zdražilo ještě víc.
Cena piva, konkrétně Plzeňského Prazdroje, vystoupala na podzim loňského roku v některých plzeňských hospodách nad 60 korun a na této výši se zatím drží i nyní. Přestože celková spotřeba piva na hlavu u nás klesá už několik let, ve větších městech si hospody na návštěvnost stěžovat nemohou.
/FOTO/ Zajít si na Plzeň? Návyky českých milovníků piva se mění a podle některých výčepních pijáků plzeňského ubývá. A zdražování nepomáhá. V Královéhradeckém kraji za půllitr obvykle zaplatíte něco přes 50 korun, v Krkonoších plzeňské zdražilo ještě víc.
/FOTO/ Zajít si na Plzeň? Návyky českých milovníků piva se mění a podle některých výčepních pijáků plzeňského ubývá. A zdražování nepomáhá. V Královéhradeckém kraji za půllitr obvykle zaplatíte něco přes 50 korun, v Krkonoších plzeňské zdražilo ještě víc.
/FOTO/ Zajít si na Plzeň? Návyky českých milovníků piva se mění a podle některých výčepních pijáků plzeňského ubývá. A zdražování nepomáhá. V Královéhradeckém kraji za půllitr obvykle zaplatíte něco přes 50 korun, v Krkonoších plzeňské zdražilo ještě víc.
Ceny piva se pomalu, ale nezadržitelně, sunou stále výš. Zdražují velké firmy i minipivovary. V českobudějovickém Grandhotelu Zvon sjednotili cenu všech piv.
/TÉMA DENÍKU/ Točené pivo letos pravděpodobně zdražovat bude, ale kdy a o kolik zatím nikdo neví. „Záleží na pivovarech. Většinou to dávají vědět tak dva měsíce dopředu a zatím o tom informace nemáme. Počítám proto, že ještě minimálně dva měsíce se zdražovat nebude,“ odhadl manažer jihlavské restaurace Dělnický dům Michal Daniš.
Přestože milovníci zlatavého moku musejí sáhnout hlouběji do peněženky než v minulosti, v pití piva jim to nebrání. Vyšší ceny z hospody nevyhnaly ani třiatřicetiletého Václava Marka, který „na jedno“ chodí s kamarády každý pátek. „Nejraději mám plzeňské pivo. Když nám ho výčepní dobře načepuje, nic se mu nevyrovná,“ řekl Marek, který dodal, že pivo kvůli ceně neomezuje. „Samozřejmě mě zdražování netěší, ale když je pivo kvalitní, klidně si za něj připlatím,“ dodal.
/FOTO, VIDEO/ „Pivo v pivovarech je většinou skvělé, pokud je něco špatně, bývá na vině hospodský,“ říká v rozhovoru pro Deník provozovatel klasické české hospody Na Hradě v Hradci Králové Ota Macháček.
O Češích se říká, že jsou národem pivařů. Nic na tom nezměnila ani epidemie koronaviru, ani energetická krize a postupné zdražování. Přestože jít „na jedno“ znamená sáhnout hlouběji do kapsy než v minulosti.
/TÉMA DENÍKU/ Zase o něco více nabroušení budou pivaři v Brně. Mnohé hospody a restaurace zvedají cenu půllitrů od Plzeňského Prazdroje. Oproti podzimu o dvě až tři koruny. Aktuální ceny se v centru Brna pohybují kolem šedesáti korun za čepovanou hladinku. Ještě před dvěma lety to bylo přibližně o deset korun méně.
Doba, kdy se lidé pozastavovali nad tím, že cena plzeňského piva ve Zlíně překonala hranici padesáti korun, je už dávno pryč. Zdražování se totiž nevyhnulo ani zlatavému moku. Půllitr točené „Plzně“ za méně než padesátikorunu je tak už spíše jen raritou.
Provozovatel liberecké restaurace Neptun na Nerudově náměstí musel začátkem letošního roku reagovat na energetickou krizi a zdražování, což se promítlo do cen za jídlo a pití. Nyní doufá, že to nejhorší je za nimi a situace se bude uklidňovat.
Ceny piva se sunou stále výš. Na zdražení se chystají i restaurace v regionu, je prý nevyhnutelné. Zdražují i pivovary, i když by podle restauratérů nemusely.
Ceny piva se sunou stále výš. Na zdražení se chystají i restaurace v regionu, je prý nevyhnutelné. Zdražují i pivovary, i když by podle restauratérů nemusely.
Ceny piva se sunou stále výš. Na zdražení se chystají i restaurace v regionu, je prý nevyhnutelné. Zdražují i pivovary, i když by podle restauratérů nemusely. Je to boj o zákazníka. "Myslím, že mám nejnižší cenu za plzeňské na Teplicku," zní z teplické Perly.