Servisní technik přerovského pivovaru Zubr Petr Kneisl, který pomáhá před otevřením restaurací „resuscitovat“ výčepní zařízení, stráví v každé provozovně zhruba hodinu. Na první pohled jednoduchý proces je malým obřadem. Všechno musí do puntíku klapnout, aby se už od pondělí 25. května mohlo začít čepovat pivo. Jednou z restaurací, která se chystá na otevření, je i Angus v Galerii Přerov.
Wellness centrum nebo ubytování s restaurací. To vše mohlo podle nabídky realitní kanceláře vzniknout v prostorách bývalého Panského pivovaru v Boskovicích, který byl delší dobu na prodej. Vše je ale jinak. Nový majitel památkově chráněného objektu Luděk Řehoř v něm chce obnovit zašlou tradici a bude v něm vařit pivo. Dal mu jméno Pivovar pod hradem.
Pivovar Radegast otevřel letos v únoru ve svém areálu novou plechovkovou stáčecí linku, jednu z nejmodernějších v Evropě, a po necelých třech měsících hlásí 100 tisíc stočených hektolitrů piva.
Ani jedno pivo nemuseli vylít do kanálu v pivovaru Jarošov, přestože nečekaná blokace ekonomiky vládními opatřeními a s tím související uzavření restaurací, byly pro pivovary šokem v podobě velkého propadu tržeb.
Udělat z budovy bývalého pivovaru multifunkční objekt aktuálně plánují v Kralupech nad Vltavou. Do něj by se potom měla přestěhovat řada institucí, které ve městě působí; současně by se z budovy mělo stát v podstatě místo, kde se budou setkávat lidé.
Uzavření restaurací v polovině března vystavilo strakonický pivovar Dudák těžké zkoušce. Téměř z hodiny na hodinu skončilo vaření piva, malou záchranu představoval prodej lahvového. V pivovaru nastalo nezvyklé ticho… K životu se začal probouzet začátkem května.
Na polemiku frenštátských zastupitelů, kteří v červnu budou rozhodovat o tom, zda zapůjčí originál sochy Radegasta na výstavu 50 let pivovaru v Nošovicích, kterou pořádá Národní zemědělské muzeum Ostrava, zareagoval Marek Grabovský, manažer značky Radegast.
Téměř hodinu jednali na svém posledním zasedání zastupitelé Frenštátu pod Radhoštěm o tom, zda zapůjčí originál sochy Radegasta na výstavu s názvem „50 let pivovaru v Nošovicích“.
Téměř hodinu jednali na svém posledním zasedání zastupitelé Frenštátu pod Radhoštěm o tom, zda zapůjčí originál sochy Radegasta na výstavu s názvem „50 let pivovaru v Nošovicích“.
V pondělí jedenáctého května se po delší pauze opět otevřely obchody v Cityparku Jihlava a návštěvníci vyrazili nakupovat. Pro boty, oblečení a třeba i pro dekoraci.
Na zahrádku Kavárny Ateliér v Pelhřimově se lidé v pondělí příliš nehrnuli. „Od rána přišlo málo lidí. Asi se ještě bojí a také na to dnes není počasí, to vždycky hodně rozhoduje,“ řekl Pavel Vejmělek z pelhřimovské Kavárny Ateliér.
Ze dne na den uzavřela vláda v březnu všechna restaurační zařízení. Toto opatření výrazně zasáhlo i pivovar Starobrno, který kvůli tomu musel změnit výrobu. "V tuto chvíli především stáčíme lahvové, plechovkové pivo a pivo v pet lahvích," říká v rozhovoru obchodní ředitel Starobrna Pavel Slavík.
Pivovar Radegast uvedl na trh revoluční novinku a položil základy pro úplně novou kategorii piv. Výčepní speciál Radegast Ratar je totiž nejvíce hořké pivo v historii nošovického pivovaru.
/FOTO, VIDEO/ Zaměstnanci a návštěvníci plzeňského pivovaru mohli být v pondělí svědky neobvyklé události. V prostorách varny, sklepa, ale i bednárny a nádvoří pivovaru se rozezněly tóny známé árie Proč bychom se netěšili ze Smetanovy opery Prodaná nevěsta.
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Oblíbené rčení dostává v době koronavirové krize o trochu jiný rozměr. Zatímco větší pivovary mají místy s odbytem problémy, jeden z těch nejmenších v olomouckém regionu se díky vnitřně přijatým a úspěšným opatřením drží pravdivosti pořekadla jako klíště.
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Oblíbené rčení dostává v době koronavirové krize o trochu jiný rozměr. Zatímco větší pivovary mají místy s odbytem problémy, jeden z těch nejmenších v olomouckém regionu se díky vnitřně přijatým a úspěšným opatřením drží pravdivosti pořekadla jako klíště.
Na tradiční přerovský pivovar Zubr má koronavirová pandemie nepříznivý dopad. Kvůli uzavření restaurací, pivnic a barů musel načas přerušit provoz sudové linky a pivo, které bylo v provozech, stáčet do plechovek a lahví.
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Oblíbené rčení dostává v době koronavirové krize o trochu jiný rozměr. Zatímco větší pivovary mají místy s odbytem problémy, jeden malý nebo chcete-li nejmenší na Prostějovsku se díky vnitřně přijatým a úspěšným opatřením drží pravdivosti pořekadla jako klíště.
ROZHOVOR/ Zásadní otázka pro přerovský hokej zodpovězena. Zubři budou i v další sezoně hrát druhou nejvyšší soutěž mezi muži. Deníku to v rozhovoru potvrdil jednatel klubu Tomáš Pluháček.
Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v našem kraji?
Při pátku nahlížíme opět do archivu Deníku. V roce 1998, 23. dubna, psal Domažlický deník o postupné likvidaci domažlického pivovaru, který dnes po dlouhých letech vstává jako fénix z popela.
Lesy v okolí Vimperka o něco více zelenat, poroste zde více než 7000 stromů. Akce s názvem Kup si Krále Šumavy a my zasadíme strom trvala od začátku prosince do konce března a byla reakcí na škody, které ve zdejších lesích způsobil kůrovec.
/FOTOGALERIE/ Trvající zákaz hromadných akcí zasáhne také jednu z nejmasovějších událostí v Nymburce, která se tradičně koná třetí červnový víkend. Řeč je o Dni piva na dvoře nymburského pivovaru, kam každoročně proudí davy lidí. Letos se měl konat v sobotu 20. června.
/Z archivu Deníku/ Pražský deník přinášel loni cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden jsme zvali čtenáře do novodobé historie jednotlivých pražských čtvrtí. Podívejte se, jak jsme v tomto úspěšném seriálu psali například o Braníku.
Uzavření státních hranic a také pohostinství, penzionů či památek se dotýká nejen nudících se rodin, ale především všech, kteří spojili svoji obživu s cestovním ruchem. Nejinak tomu je v Lužických horách.
Měšťanský pivovar Dudák je nyní závislý pouze na prodeji lahvového piva. Uzavření hospod a restaurací, kam dodával svoje pivo, ho stojí miliony korun. Tento stav ještě potrvá a se ztrátou rostou i obavy a starosti vedení společnosti.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V tomto díle retroseriálu vám dáme možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o známou značku Velkopopovický Kozel.
Čekali na příchod jara a teplých dní. Pivovarům a hospodám tím startuje hlavní sezona, kdy zlatavý mok začíná téct proudem. Však jsme vyhlášený národ pivařů, světoví rekordmani v počtu vypitých piv. Letos je ale všechno jinak. Kvůli koronavirovým opatřením zůstávají hospody zavřené a pivo prodávají maximálně v omezeném množství přes výdejní okénka.
Tradiční zelené pivo si o Velikonocích vychutnává každoročně. I letos se na výpravu do hospody těšil. „Loni jsme na Zelený čtvrtek byli s kamarády. Celkem mě mrzí, že to letos nevyjde. Zelené pivo není něco, bez čeho bych nemohl být, ale je to fajn příležitost setkat se,“ popsal Václav František Matyáš z Bílovic nad Svitavou na Brněnsku. Kvůli pandemii koronaviru musí společnost přátel oželet. Místo na baru vypije zelené pivo na zahradě, velikonoční speciál si objednal domů.
/FOTO/ Zavřené hospody a restaurace se samozřejmě promítly i do produkce olivětínského pivovaru. Na pivovarském dvoře je klid a ticho občas přerušené jen klapotem čapích zobáků, kteří minulý týden přilétli ze zimoviště. Klid je i na provozech, neboť pivovar se nedobrovolně uložil k jarnímu spánku.
Současná situace a související opatření dopadají těžce také na české pivovary. Zavřením hospod musely ze dne na den ukončit stáčení piva do sudů a cisteren. Své kapacity soustředí dnes především na výrobu a distribuci piva v lahvích a plechovkách.
„Když si vzpomenu na první dny s opatřeními proti koronaviru, vybaví se mi klasická scénka Kaisera a Lábuse - Těžký týden referenta Kubrta. Nás však nezbrzdily gumičky, ale právě vládní nařízení, kdy jsme museli vylít celou várku piva,“ říká vedle stolu, kde jsou vyskládány PET lahve se zlatavým obsahem spolumajitel hradeckého pivovaru Klenot Matěj Miro. Zároveň dodává, že před pivní koronavirovou krizí vařil pivovar tři várky za týden.
„Když si vzpomenu na první dny s opatřeními proti koronaviru, vybaví se mi klasická scénka Kaisera a Lábuse - Těžký týden referenta Kubrta. Nás však nezbrzdily gumičky, ale právě vládní nařízení, kdy jsme museli vylít celou várku piva,“ říká vedle stolu, kde jsou vyskládány PET lahve se zlatavým obsahem spolumajitel hradeckého pivovaru Klenot Matěj Miro.
K největším producentům piva v Královéhradeckém kraji patří náchodský Primátor. Také zde zavedli v souladu s vyhlášením nouzového stavu přísnější hygienická opatření, aktualizoval dopravní řád a interními směrnicemi upravil chování zaměstnanců v práci tak, abych předešli a zamezili šíření nákazy Covid19.
Uzavření hospod tvrdě dopadá na pivovary. V sudech a tancích jim zůstávají hektolitry nevyužitého piva. Řeší, jak si poradit v krizi. Ztráty mají obrovské. Majitel královédvorského pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský přiznal, že mají navařeno 514 tisíc litrů piva. Vylévat do kanálu ho nehodlá.
„Vydržíme!“ vzkazují všem vyznavačům kvalitního zlatavého moku Jadrníčkovi, provozovatelé minipivovaru v Náměšti na Hané, který si i z letošního ročníku Mezinárodního pivního festivalu České Budějovice odvezl několik prestižních cen.
Miliony litrů piva z malých pivovarů čekají na své zákazníky. Z toho statisíce litrů jsou na Vysočině. Majitelům malých pivovarů hrozí krach, pokud například splácejí úvěry a situace okolo zavřených hospod v době koronavirové krize by měla trvat příliš dlouho. A tak dělají, co můžou, aby svůj produkt prodali.
Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dalším díle seriálu Retro mají čtenáři možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o dobře známou značku Velkopopovický Kozel.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V tomto díle retroseriálu vám dáme možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru z Rakovníka.
Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dalším díle seriálu Retro mají čtenáři možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o dobře známou značku Velkopopovický Kozel.
V Kladně učinili dělníci cenný objev. Při projektu propojení Sítenského údolí a Panské louky objevili řemeslníci v uplynulých dnech starou cihlovou štolu, která zřejmě kdysi zásobovala vodou bývalý pivovar. Kladenští radní ji chtějí zachovat a opravit.
V Kladně učinili dělníci cenný objev. Při projektu propojení Sítenského údolí a Panské louky objevili řemeslníci v uplynulých dnech starou cihlovou štolu, která zřejmě kdysi zásobovala vodou bývalý pivovar. Kladenští radní ji chtějí zachovat a opravit.