Pivo je tekutý chléb. Toto rčení vzali doslova v zábřežském pivovaru Welzl. Ve spolupráci s místní pekárnou Vašíček začali vyrábět pivo z kváskového chleba. „Bylo to nejrychleji prodané pivo, které jsme kdy uvařili,“ říká jednatel pivovaru Tomáš Kozák.
Obnovený pivovar v bývalých konírnách kláštera Porta Coeli v Předklášteří je druhá nejlépe obnovená památka v Jihomoravském kraji za minulý rok. Výsledky soutěže Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2019 vyhlásili pořadatelé v pondělí.
Festival Industry Open otevírá veřejnosti technické památky i firmy a výrobní závody po celém Plzeňském kraji. Během letních víkendů nabízí možnost navštívit místa, kam se lidé běžně nedostanou.
Jana Müllerová z Osvračína se v obnoveném Městském pivovaru Domažlice stane jedním ze tří sládků. V pivovarnictví pracuje již od roku 2018, ovšem k pivu má mnohem delší vztah.
Jízdárna výměnou za bývalý pivovar. Památka za památku. V Boskovicích se nedávno uskutečnila zajímavá transakce mezi tamními podnikateli. Dosavadní majitel historického objektu jízdárny Luděk Řehoř se rozhodl, že bude pod boskovickým hradem vařit pivo a plácl si s Josefem Hlaváčkem. Jeho rodina provozuje v regionu například známý hotel s restaurací, rybníky a střelnicí Sudický dvůr. Bývalý Panský pivovar nabízela k prodeji.
/FOTOGALERIE/ Představitelé fotbalového klubu a obce v Červených Janovicích přijali ve středu 17. června pozvání do Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře, kde se domluvili na společné spolupráci. V čem bude spočívat fúze pivovaru a fotbalových Červených Janovic?
/FOTOGALERIE/ Představitelé fotbalového klubu a obce v Červených Janovicích přijali ve středu 17. června pozvání do Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře, kde se domluvili na společné spolupráci. V čem bude spočívat fúze pivovaru a fotbalových Červených Janovic?
/FOTOGALERIE/ Představitelé fotbalového klubu a obce v Červených Janovicích přijali ve středu 17. června pozvání do Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře, kde se domluvili na společné spolupráci. V čem bude spočívat fúze pivovaru a fotbalových Červených Janovic?
/FOTOGALERIE/ Představitelé fotbalového klubu a obce v Červených Janovicích přijali ve středu 17. června pozvání do Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře, kde se domluvili na společné spolupráci. V čem bude spočívat fúze pivovaru a fotbalových Červených Janovic?
Holešovský pivovar byl vybudovaný na konci 17. století. Jeho autorem je architekt Giovanni Pietro Tencalla, který se podílel mimo jiné také na přestavbě arcibiskupského zámku v Kroměříži. Pivovar byl podle domněnek místních historiků druhým sídlem pro zdejší majitele panství, hojně využívaný v zimním období.
Zámecký pivovar ve Frýdlantu se stejně jako ostatní podniky musel vyrovnat s koronavirem a přijatými bezpečnostními opatřeními. Postupně se vrací do normálu, počítá ztráty a opět obnovil prohlídky areálu. „Naším cílem je prodat v České republice 9 000 hektolitrů a v zahraničí 4 000 hl piva. Máme na to ještě sedm měsíců,“ řekl majitel pivovaru Marek Vávra.
Zámecký pivovar ve Frýdlantu se stejně jako ostatní podniky musel vyrovnat s koronavirem a přijatými bezpečnostními opatřeními. Postupně se vrací do normálu, počítá ztráty a opět obnovil prohlídky areálu. „Naším cílem je prodat v České republice 9 000 hektolitrů a v zahraničí 4 000 hl piva. Máme na to ještě sedm měsíců,“ řekl majitel pivovaru Marek Vávra.
Zámecký pivovar ve Frýdlantu se stejně jako ostatní podniky musel vyrovnat s koronavirem a přijatými bezpečnostními opatřeními. Postupně se vrací do normálu, počítá ztráty a opět obnovil prohlídky areálu. „Naším cílem je prodat v České republice 9 000 hektolitrů a v zahraničí 4 000 hl piva. Máme na to ještě sedm měsíců,“ řekl majitel pivovaru Marek Vávra.
/FOTO/ Koncertem v sále Jiráskova divadla a pietním setkáním u bývalého pivovaru si Českolipané v pondělí 15. června připomenou „divoký“ odsun pěti tisíc obyvatel České Lípy z roku 1945.
České Budějovice – Nové etikety zdobí lahve s pivem z produkce Budějovického Budvaru. Pivovar opustil cestu označování svých piv mezinárodními názvy a pro český trh připravil speciální sadu etiket. S výjimkou své vlajkové lodi – tradičního ležáku.
Restaurace pivovaru Krumlov se vrací do provozu jen pomaličku. Už může sice otevřít, ale k tomu, aby se rozjela na plný výkon potřebuje dostatek návštěvníků. A ti zatím chybí.
Po několika letech se z chátrající budovy panského pivovaru stalo nové centrum města, které občanům nabízí nejen možnost jít na poštu, ale také se dobře najíst, ubytovat, osladit si život nebo se ostříhat. Vznikl nový moderní a atraktivní multifunkční prostor. Když už se slavnostně stříhají pásky, znamená to, že je vše hotové a připravené k užívání. V případě Panského pivovaru to platí stoprocentně, celý areál je vyšperkovaný do posledního detailu. Pokud by bylo nutné popsat vše jedním slovem, pak by tím slovem bylo slovo „nádhera“.
/LIDÉ ODVEDLE/ Jednatřicetiletý Martin Palouš je hlavním sládkem v Minipivovaru Volt, který sídlí u jablonecké přehrady. Zde už uvařil přes 40 druhů piv. Jeho snem je vybudovat velký pivovar. Přečtěte si jeho zajímavý příběh ze seriálu Lidé odvedle, který pravidelně vychází v Týdeníku Jablonecko.
Rok, možná rok a půl bude trvat, než majitel zchátralého a problémového pivovaru v karlovarské čtvrti Rybáře, společnost AF Company, za níž stojí podnikatel Alisher Kasymov, bude moci přistoupit k zahájení územního řízení.
/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ V dnešním videovýletě se společně podíváme do míst v těsné blízkosti státních hranic, kde dříve pulsoval život, stála sklárna, hospoda, pivovar, ale také zámek a rodová hrobka. Jsme na Tachovsku v bývalém Předním Zahájí.
Z Plzně do Velkých Popovic na Praze-východ – a současně i naopak. Takové stěhování mají za sebou manažeři tamějších pivovarů, patřících do stejné podnikatelské skupiny. Plyne to ze sdělení mluvčího Plzeňského Prazdroje Zdeňka Kováře, který informoval o tom, že novým šéfem velkopopovického pivovaru se stal 44letý Václav Šimek.
S rouškou přes ústa a dezinfekcí na rukou složili v litovelském pivovaru praktickou část závěrečných zkoušek budoucí pivovarníci a sladovníci ze Střední odborné školy Litovel. Uspěli, i když epidemie koronaviru učňům zkomplikovala přípravu. Nemohla se uskutečnit praktická výuka ani konzultace na pracovištích či v laboratořích.
Minipivovary na Litoměřicku a Podřipsku mají za sebou nelehké období. Při životě je během nucené koronavirové pauzy udrželi jejich zákazníci, kteří si u nich kupovali pivo alespoň ve výdejovém okénku. Shodli se na tom Deníkem oslovení majitelé těchto většinou rodinných podniků.
Z nejhoršího jsme snad venku, věří po nucené pauze majitelé hanáckých minipivovarů a rodinných pivovárků. Těší se na stálé zákazníky a radost mají i z těch nových, kteří se o nich díky internetu a sociálním sítím dozvěděli až během nouzového stavu a podpořili je objednávkou s rozvozem domů nebo si pro pivo přijeli k výdejnímu okénku až do pivovaru.
Historie z různých oblastí provází životem Jana Jiráka ze Švihova, který je archivářem Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech. Zajímá se o historii piva a je i muzikantem.
Z nejhoršího jsme snad venku, věří po nucené pauze majitelé hanáckých minipivovarů a rodinných pivovárků. Těší se na stálé zákazníky a radost mají i z těch nových, kteří se o nich díky internetu a sociálním sítím dozvěděli až během nouzového stavu a podpořili je objednávkou s rozvozem domů nebo si pro pivo přijeli k výdejnímu okénku až do pivovaru.
S Romanem Trzaskalíkem, marketingovým ředitelem Plzeňského Prazdroje, jsme si povídali o současné krizi, budoucích aktivitách Prazdroje a akcích v plzeňském pivovaru.
Do jednání o dalším využití areálu vyškovského pivovaru se vedle zástupců ministerstva zemědělství tento týden plánují zapojit také lidé z vyškovské radnice. Umožňuje to i ukončení části soudních sporů, které blokovaly jeho možný prodej.
/FOTO/ 25. květen 2020 se stane zásadním datem v novodobé historii pivovarnictví. Právě v tento den se po dlouhých dvou a půl měsících otevřely hospody. Kvůli koronaviru přišly vniveč hektolitry piva.
/FOTO/ 25. květen 2020 se stane zásadním datem v novodobé historii pivovarnictví. Právě v tento den se po dlouhých dvou a půl měsících otevřely hospody. Kvůli koronaviru přišly vniveč hektolitry piva.
/FOTO/ 25. květen 2020 se stane zásadním datem v novodobé historii pivovarnictví. Právě v tento den se po dlouhých dvou a půl měsících otevřely hospody. Kvůli koronaviru přišly vniveč hektolitry piva.
Když před třemi lety založila skupina ajťáků z Ostravy nový minipivovar, byla to sázka do loterie. Ale jelikož poptávka dlouhodobě převyšuje výrobu, rozhodli se provozovatelé odkoupit od radnice prodejnu Hruška, která jim umožní další růst.
Vůbec poprvé použil sládek strakonického pivovaru při vaření piva čistě zahraniční chmel. Vlastimil Matej založil tento týden první várku nového piva s názvem Letní.
Návštěvníci plzeňského pivovaru nepřijdou ani letos o možnost vychutnat si na nádvoří tradiční ležák Pilsner Urquell a zaposlouchat se do známých tónů svých oblíbených kapel.