Při pátku nahlížíme opět do archivu Deníku. V roce 1998, 23. dubna, psal Domažlický deník o postupné likvidaci domažlického pivovaru, který dnes po dlouhých letech vstává jako fénix z popela.
Lesy v okolí Vimperka o něco více zelenat, poroste zde více než 7000 stromů. Akce s názvem Kup si Krále Šumavy a my zasadíme strom trvala od začátku prosince do konce března a byla reakcí na škody, které ve zdejších lesích způsobil kůrovec.
/FOTOGALERIE/ Trvající zákaz hromadných akcí zasáhne také jednu z nejmasovějších událostí v Nymburce, která se tradičně koná třetí červnový víkend. Řeč je o Dni piva na dvoře nymburského pivovaru, kam každoročně proudí davy lidí. Letos se měl konat v sobotu 20. června.
/Z archivu Deníku/ Pražský deník přinášel loni cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden jsme zvali čtenáře do novodobé historie jednotlivých pražských čtvrtí. Podívejte se, jak jsme v tomto úspěšném seriálu psali například o Braníku.
Uzavření státních hranic a také pohostinství, penzionů či památek se dotýká nejen nudících se rodin, ale především všech, kteří spojili svoji obživu s cestovním ruchem. Nejinak tomu je v Lužických horách.
Měšťanský pivovar Dudák je nyní závislý pouze na prodeji lahvového piva. Uzavření hospod a restaurací, kam dodával svoje pivo, ho stojí miliony korun. Tento stav ještě potrvá a se ztrátou rostou i obavy a starosti vedení společnosti.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V tomto díle retroseriálu vám dáme možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o známou značku Velkopopovický Kozel.
Čekali na příchod jara a teplých dní. Pivovarům a hospodám tím startuje hlavní sezona, kdy zlatavý mok začíná téct proudem. Však jsme vyhlášený národ pivařů, světoví rekordmani v počtu vypitých piv. Letos je ale všechno jinak. Kvůli koronavirovým opatřením zůstávají hospody zavřené a pivo prodávají maximálně v omezeném množství přes výdejní okénka.
Tradiční zelené pivo si o Velikonocích vychutnává každoročně. I letos se na výpravu do hospody těšil. „Loni jsme na Zelený čtvrtek byli s kamarády. Celkem mě mrzí, že to letos nevyjde. Zelené pivo není něco, bez čeho bych nemohl být, ale je to fajn příležitost setkat se,“ popsal Václav František Matyáš z Bílovic nad Svitavou na Brněnsku. Kvůli pandemii koronaviru musí společnost přátel oželet. Místo na baru vypije zelené pivo na zahradě, velikonoční speciál si objednal domů.
/FOTO/ Zavřené hospody a restaurace se samozřejmě promítly i do produkce olivětínského pivovaru. Na pivovarském dvoře je klid a ticho občas přerušené jen klapotem čapích zobáků, kteří minulý týden přilétli ze zimoviště. Klid je i na provozech, neboť pivovar se nedobrovolně uložil k jarnímu spánku.
Současná situace a související opatření dopadají těžce také na české pivovary. Zavřením hospod musely ze dne na den ukončit stáčení piva do sudů a cisteren. Své kapacity soustředí dnes především na výrobu a distribuci piva v lahvích a plechovkách.
„Když si vzpomenu na první dny s opatřeními proti koronaviru, vybaví se mi klasická scénka Kaisera a Lábuse - Těžký týden referenta Kubrta. Nás však nezbrzdily gumičky, ale právě vládní nařízení, kdy jsme museli vylít celou várku piva,“ říká vedle stolu, kde jsou vyskládány PET lahve se zlatavým obsahem spolumajitel hradeckého pivovaru Klenot Matěj Miro. Zároveň dodává, že před pivní koronavirovou krizí vařil pivovar tři várky za týden.
„Když si vzpomenu na první dny s opatřeními proti koronaviru, vybaví se mi klasická scénka Kaisera a Lábuse - Těžký týden referenta Kubrta. Nás však nezbrzdily gumičky, ale právě vládní nařízení, kdy jsme museli vylít celou várku piva,“ říká vedle stolu, kde jsou vyskládány PET lahve se zlatavým obsahem spolumajitel hradeckého pivovaru Klenot Matěj Miro.
K největším producentům piva v Královéhradeckém kraji patří náchodský Primátor. Také zde zavedli v souladu s vyhlášením nouzového stavu přísnější hygienická opatření, aktualizoval dopravní řád a interními směrnicemi upravil chování zaměstnanců v práci tak, abych předešli a zamezili šíření nákazy Covid19.
Uzavření hospod tvrdě dopadá na pivovary. V sudech a tancích jim zůstávají hektolitry nevyužitého piva. Řeší, jak si poradit v krizi. Ztráty mají obrovské. Majitel královédvorského pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský přiznal, že mají navařeno 514 tisíc litrů piva. Vylévat do kanálu ho nehodlá.
„Vydržíme!“ vzkazují všem vyznavačům kvalitního zlatavého moku Jadrníčkovi, provozovatelé minipivovaru v Náměšti na Hané, který si i z letošního ročníku Mezinárodního pivního festivalu České Budějovice odvezl několik prestižních cen.
Miliony litrů piva z malých pivovarů čekají na své zákazníky. Z toho statisíce litrů jsou na Vysočině. Majitelům malých pivovarů hrozí krach, pokud například splácejí úvěry a situace okolo zavřených hospod v době koronavirové krize by měla trvat příliš dlouho. A tak dělají, co můžou, aby svůj produkt prodali.
Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dalším díle seriálu Retro mají čtenáři možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o dobře známou značku Velkopopovický Kozel.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V tomto díle retroseriálu vám dáme možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru z Rakovníka.
Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dalším díle seriálu Retro mají čtenáři možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o dobře známou značku Velkopopovický Kozel.
V Kladně učinili dělníci cenný objev. Při projektu propojení Sítenského údolí a Panské louky objevili řemeslníci v uplynulých dnech starou cihlovou štolu, která zřejmě kdysi zásobovala vodou bývalý pivovar. Kladenští radní ji chtějí zachovat a opravit.
V Kladně učinili dělníci cenný objev. Při projektu propojení Sítenského údolí a Panské louky objevili řemeslníci v uplynulých dnech starou cihlovou štolu, která zřejmě kdysi zásobovala vodou bývalý pivovar. Kladenští radní ji chtějí zachovat a opravit.
/FOTOGALERIE/ Nové formy odbytu hledají nyní producenti zboží, které se v „dobách míru“ k zákazníkům dostává přes zařízení v současnosti uzavřená. A firmou, která na opatření vlády „dojíždí“ druhotně, je také benešovský Pivovar Ferdinand. Ten se snaží výpadek výčepů suplovat na Benešovsku i v Praze.
Budějovický národní pivovar Budvar tento týden uvádí na trh novinku ve své produkci. Svůj hořký ležák Budvar 33 začal stáčet i do lahví a plechovek a na trh ho posílá ve zcela novém designu.
Malé pivovary kvůli uzavření restaurací a hospůdek bojují o svoji další existenci. Stejná situace je i na Berounsku. Pivovary v současné době chmelový mok nevaří a netrpělivě vyčkávají, jak se bude situace kolem koronavirové pandemie dále vyvíjet. Některé pivovary se pak zapojily do iniciativy "Zachraň pivo" pomocí níž chtějí dostat ke spotřebitelům již navařené pivo.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro se čtenáři podívají na vývoj papírových etiket pivovaru z Rakovníka.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro se čtenáři podívají na vývoj papírových etiket pivovaru z Rakovníka.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V tomto díle retroseriálu vám dáme možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o známou značku Velkopopovický Kozel.
Se složitou situaci válčí v těchto dnech i Tomáš Grimm z Rokycan. Spolumajitel oblíbeného minipivovaru U Stočesů zajišťuje vše potřebné pro personál, který se také pustil do náhradní varianty výroby pokrmů formou rozvozu nebo výdeje u okénka.
Současná situace, kdy došlo k dočasnému uzavření restaurací a hospod, má dopad na řadu pivovarů. Velký pokles výroby sudového piva zaznamenal i Tradiční pivovar v Rakovníku, který má své zákazníky zhruba z poloviny na tuzemském trhu.
/INFOGRAFIKA/ Nucené uzavření hospod a restaurací i zákaz shlukování tvrdě dopadá také na malé a střední pivovary, kterých je v metropoli zhruba padesátka.
/FOTOGALERIE/ Tak jako k Itálii patří neodmyslitelně špagety a k Francii bagety, tak pivo je základem české kultury. A jelikož se o pivu povídá, že je tekutým chlebem, rozhodli se v mžanském pivovaru dát tomuto spojení rovnítko a pro místní pečou speciální chleba, jehož základem je právě zlatavý mok. Konečný voňavý a křupavý produkt pak denně rozdávají místním.
Uzavření provozu hospod a restaurací v souvislosti se zabráněním šíření koronaviru dotklo i pivovarů. Přestože výrobu neuzavřely, došlo ale k téměř k útlumu výroby sudového piva. Důvodem je prakticky nulový odběr v těchto dnech. Nicméně milovníci zlatavého moku zoufat nemusí, neboť pivovary na Příbramsku zavedly rozvoz piva, případně je jejich pivo dostupné jako lahvové v obchodech.
Není v životě lidé sféra, kterou by koronavirus nezasáhl. Obor gastronomie však v posledních týdnech doslova přestal existovat. Svůj hořký pohár nyní musí vypít i majitelé pivovarů. Nejhůře jsou na tom ty menší, které jsou závislé především na dodávkách do lokálních hospod. Jenže hospody, restaurace a bary jsou teď zavřené a „pivaři“ si tak nejčastěji kupují domů lahváče ze supermarketů. Menší pivovary se tak snaží situaci zachraňovat po svém.
/FOTOGALERIE/ Skutečně hodně citelně se situace kolem uzavření hospod a restaurací dotkla jediného většího producenta piva na Benešovsku, Pivovaru Ferdinand. „Benešovské pivo přišlo o zásadní distribuční kanály. Hospody a restaurace jsou zavřené,“ řekl jednatel Pivovaru Ferdinand Petr Dařílek s tím, že další vývoj je nepředvídatelný.
/FOTOGALERIE/ Není pivovar jako pivovar. Zatímco jedna skupina „prosperuje“ - byť toto označení je nutné brát v této době s rezervou - i v čase koronaviru, jedna je takřka před kolapsem. Není totiž pivovar jako pivovar.
Pivovary na Kladensku se musí s krizovou situací kolem epidemie Covid-19 vyrovnávat po svém. Oblíbený národní nápoj po zavření hospod dopravují provozovatelé pivovarů nyní individuálně lidem přímo do domácností.
Místní pivovar vaří pivo ve standardním režimu a už minulý týden vařil Májový ležák připravovaný pochopitelně na nejkrásnější měsíc v roce. Jen zaměstnanci sudárny jsou převeleni do jiných částí výroby a část obchodních zástupců si vzala dovolenou. Na sčítání škod je podle manažera Jana Benáka v tuto chvíli brzy a rozhodně se pivovar nechystá někoho ze zaměstnanců propouštět.
Není pivovar jako pivovar. Zatímco jedna skupina „prosperuje“ – byť toto označení je nutné brát v této době s rezervou – i v čase koronaviru, jedna je takřka před kolapsem. Není totiž pivovar jako pivovar. Pokud jejich hlavním odbytištěm byly restaurace a hospody, jejich majitelé nyní řeší velkou otázku, co v současné situaci dělat. Minipivovary, které ale zásobují spíše koncové zákazníky, jsou relativně v klidu. Některým se navíc jejich odbyt dokonce mírně zvýšil.