Kreativ

ŠTÍTEK: pivovar

U Vimperka poroste více než 7000 stromů

Lesy v okolí Vimperka o něco více zelenat, poroste zde více než 7000 stromů. Akce s názvem Kup si Krále Šumavy a my zasadíme strom trvala od začátku prosince do konce března a byla reakcí na škody, které ve zdejších lesích způsobil kůrovec.

V červnu se tisícům lidí nymburský pivovar neotevře

/FOTOGALERIE/ Trvající zákaz hromadných akcí zasáhne také jednu z nejmasovějších událostí v Nymburce, která se tradičně koná třetí červnový víkend. Řeč je o Dni piva na dvoře nymburského pivovaru, kam každoročně proudí davy lidí. Letos se měl konat v sobotu 20. června.

Pohlednice z minulosti: Pivní etikety z Velkých Popovic

/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V tomto díle retroseriálu vám dáme možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o známou značku Velkopopovický Kozel.

Šéf Prazdroje Tomáš Mráz: Situace je katastrofální, některé hospody už neotevřou

Čekali na příchod jara a teplých dní. Pivovarům a hospodám tím startuje hlavní sezona, kdy zlatavý mok začíná téct proudem. Však jsme vyhlášený národ pivařů, světoví rekordmani v počtu vypitých piv. Letos je ale všechno jinak. Kvůli koronavirovým opatřením zůstávají hospody zavřené a pivo prodávají maximálně v omezeném množství přes výdejní okénka. 

Netradiční Velikonoce: osamocené popíjení zeleného piva a mše pouze od počítačů

Tradiční zelené pivo si o Velikonocích vychutnává každoročně. I letos se na výpravu do hospody těšil. „Loni jsme na Zelený čtvrtek byli s kamarády. Celkem mě mrzí, že to letos nevyjde. Zelené pivo není něco, bez čeho bych nemohl být, ale je to fajn příležitost setkat se,“ popsal Václav František Matyáš z Bílovic nad Svitavou na Brněnsku. Kvůli pandemii koronaviru musí společnost přátel oželet. Místo na baru vypije zelené pivo na zahradě, velikonoční speciál si objednal domů.

Plzeňský Prazdroj: Prošlé pivo v sudech nahradíme novým

Současná situace a související opatření dopadají těžce také na české pivovary. Zavřením hospod musely ze dne na den ukončit stáčení piva do sudů a cisteren. Své kapacity soustředí dnes především na výrobu a distribuci piva v lahvích a plechovkách.

Nedostatek PET lahví. Malé pivovary nebojují pouze o přežití

„Když si vzpomenu na první dny s opatřeními proti koronaviru, vybaví se mi klasická scénka Kaisera a Lábuse - Těžký týden referenta Kubrta. Nás však nezbrzdily gumičky, ale právě vládní nařízení, kdy jsme museli vylít celou várku piva,“ říká vedle stolu, kde jsou vyskládány PET lahve se zlatavým obsahem spolumajitel hradeckého pivovaru Klenot Matěj Miro. Zároveň dodává, že před pivní koronavirovou krizí vařil pivovar tři várky za týden.  

Malé pivovary bojují nejen o přežití, ale i o PET lahve

„Když si vzpomenu na první dny s opatřeními proti koronaviru, vybaví se mi klasická scénka Kaisera a Lábuse - Těžký týden referenta Kubrta. Nás však nezbrzdily gumičky, ale právě vládní nařízení, kdy jsme museli vylít celou várku piva,“ říká vedle stolu, kde jsou vyskládány PET lahve se zlatavým obsahem spolumajitel hradeckého pivovaru Klenot Matěj Miro.

Primátor: Prodej sudového piva klesne v dubnu k nule

K největším producentům piva v Královéhradeckém kraji patří náchodský Primátor. Také zde zavedli v souladu s vyhlášením nouzového stavu přísnější hygienická opatření, aktualizoval dopravní řád a interními směrnicemi upravil chování zaměstnanců v práci tak, abych předešli a zamezili šíření nákazy Covid19.  

Pivovaru zůstalo 514 tisíc litrů piva. Co s ním?

Uzavření hospod tvrdě dopadá na pivovary. V sudech a tancích jim zůstávají hektolitry nevyužitého piva. Řeší, jak si poradit v krizi. Ztráty mají obrovské. Majitel královédvorského pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský přiznal, že mají navařeno 514 tisíc litrů piva. Vylévat do kanálu ho nehodlá.

Zachraňte pivo. Minipivovary třou bídu s nouzí. V nabídce je Urban i Heřman

Miliony litrů piva z malých pivovarů čekají na své zákazníky. Z toho statisíce litrů jsou na Vysočině. Majitelům malých pivovarů hrozí krach, pokud například splácejí úvěry a situace okolo zavřených hospod v době koronavirové krize by měla trvat příliš dlouho. A tak dělají, co můžou, aby svůj produkt prodali.

Pohlednice z minulosti: Proměny etiket a historie piva Velkopopovický kozel

Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dalším díle seriálu Retro mají čtenáři možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o dobře známou značku Velkopopovický Kozel.

Pohlednice z minulosti: Pivní etikety z Rakovníka

/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V tomto díle retroseriálu vám dáme možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru z Rakovníka.

Pohlednice z minulosti: Proměny etiket a historie piva Velkopopovický kozel

Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dalším díle seriálu Retro mají čtenáři možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o dobře známou značku Velkopopovický Kozel.

V Kladně u Panské louky objevili starou štolu

V Kladně učinili dělníci cenný objev. Při projektu propojení Sítenského údolí a Panské louky objevili řemeslníci v uplynulých dnech starou cihlovou štolu, která zřejmě kdysi zásobovala vodou bývalý pivovar. Kladenští radní ji chtějí zachovat a opravit.

Pivovar Ferdinand supluje zavřené výčepy hospod

/FOTOGALERIE/ Nové formy odbytu hledají nyní producenti zboží, které se v „dobách míru“ k zákazníkům dostává přes zařízení v současnosti uzavřená. A firmou, která na opatření vlády „dojíždí“ druhotně, je také benešovský Pivovar Ferdinand. Ten se snaží výpadek výčepů suplovat na Benešovsku i v Praze.

Pivovary nové pivo zatím nevaří. Snaží se prodat zásoby před zkažením

Malé pivovary kvůli uzavření restaurací a hospůdek bojují o svoji další existenci. Stejná situace je i na Berounsku. Pivovary v současné době chmelový mok nevaří a netrpělivě vyčkávají, jak se bude situace kolem koronavirové pandemie dále vyvíjet. Některé pivovary se pak zapojily do iniciativy "Zachraň pivo" pomocí níž chtějí dostat ke spotřebitelům již navařené pivo.

Pohlednice z minulosti: Pivní etikety a jejich proměny

/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro se čtenáři podívají na vývoj papírových etiket pivovaru z Rakovníka.

Pohlednice z minulosti: Pivní etikety a jejich proměny

/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro se čtenáři podívají na vývoj papírových etiket pivovaru z Rakovníka.

Pohlednice z minulosti: Pivní etikety z Velkých Popovic

/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V tomto díle retroseriálu vám dáme možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o známou značku Velkopopovický Kozel.

Minipivovar U Stočesů navázal na tradici

Se složitou situaci válčí v těchto dnech i Tomáš Grimm z Rokycan. Spolumajitel oblíbeného minipivovaru U Stočesů zajišťuje vše potřebné pro personál, který se také pustil do náhradní varianty výroby pokrmů formou rozvozu nebo výdeje u okénka.

Místo piva pečou v mžanském pivovaru chleba pro místní

/FOTOGALERIE/ Tak jako k Itálii patří neodmyslitelně špagety a k Francii bagety, tak pivo je základem české kultury. A jelikož se o pivu povídá, že je tekutým chlebem, rozhodli se v mžanském pivovaru dát tomuto spojení rovnítko a pro místní pečou speciální chleba, jehož základem je právě zlatavý mok. Konečný voňavý a křupavý produkt pak denně rozdávají místním.

Pivovary na Příbramsku přecházejí ze sudového na lahvové

Uzavření provozu hospod a restaurací v souvislosti se zabráněním šíření koronaviru dotklo i pivovarů. Přestože výrobu neuzavřely, došlo ale k téměř k útlumu výroby sudového piva. Důvodem je prakticky nulový odběr v těchto dnech. Nicméně milovníci zlatavého moku zoufat nemusí, neboť pivovary na Příbramsku zavedly rozvoz piva, případně je jejich pivo dostupné jako lahvové v obchodech.

Koronavirus versus pivovary. Dopady jsou drtivé, říkají majitelé

Není v životě lidé sféra, kterou by koronavirus nezasáhl. Obor gastronomie však v posledních týdnech doslova přestal existovat. Svůj hořký pohár nyní musí vypít i majitelé pivovarů. Nejhůře jsou na tom ty menší, které jsou závislé především na dodávkách do lokálních hospod. Jenže hospody, restaurace a bary jsou teď zavřené a „pivaři“ si tak nejčastěji kupují domů lahváče ze supermarketů. Menší pivovary se tak snaží situaci zachraňovat po svém.

Pivovar Ferdinand zastavil výrobu zlatavého moku

/FOTOGALERIE/ Skutečně hodně citelně se situace kolem uzavření hospod a restaurací dotkla jediného většího producenta piva na Benešovsku, Pivovaru Ferdinand. „Benešovské pivo přišlo o zásadní distribuční kanály. Hospody a restaurace jsou zavřené,“ řekl jednatel Pivovaru Ferdinand Petr Dařílek s tím, že další vývoj je nepředvídatelný.

Nymburský pivovar už vaří Májový ležák, propouštět se nechystá

Místní pivovar vaří pivo ve standardním režimu a už minulý týden vařil Májový ležák připravovaný pochopitelně na nejkrásnější měsíc v roce. Jen zaměstnanci sudárny jsou převeleni do jiných částí výroby a část obchodních zástupců si vzala dovolenou. Na sčítání škod je podle manažera Jana Benáka v tuto chvíli brzy a rozhodně se pivovar nechystá někoho ze zaměstnanců propouštět.

Pivovary čelí svízelné situaci. Hlavně ty orientované na zásobování restaurací

Není pivovar jako pivovar. Zatímco jedna skupina „prosperuje“ – byť toto označení je nutné brát v této době s rezervou – i v čase koronaviru, jedna je takřka před kolapsem. Není totiž pivovar jako pivovar. Pokud jejich hlavním odbytištěm byly restaurace a hospody, jejich majitelé nyní řeší velkou otázku, co v současné situaci dělat. Minipivovary, které ale zásobují spíše koncové zákazníky, jsou relativně v klidu. Některým se navíc jejich odbyt dokonce mírně zvýšil.