Antone 'Tony' Kom žije v České republice už dvanáct let, usadil se tu a založil rodinu. Rozhovor probíhal v českém jazyce, a až za chvilku se dalo všimnout lehkého anglického akcentu v jeho naprosto výborné češtině.
Uzavírání restaurací a hospod v regionu přivedlo mnohé provozovatele v regionu na hranu únosnosti. Život však komplikuje také dalším firmám, které jsou na gastronomii vázané. Jedná se o pivovary, ale také o lokální farmáře a zemědělce.
Koronavirová krize, která loni na několik měsíců uzavřela restaurace a pivnice, se podepsala na výrazném propadu tržeb přerovského pivovaru Zubr. U sudového piva zaznamenal pokles až o 60 milionů korun. Ztrátu tradičního výrobce nenahradil ani prodej baleného piva v maloobchodě.
Přímo v areálu smiřického zámku fungoval od roku 1560 pivovar, který se stal jedním z hlavních symbolů Smiřic. Pivo se v něm vařilo téměř 400 let a třeba v 17. století z něj pocházel vůbec největší příjem smiřického panství. Poslední várku tam sládek uvařil v roce 1949. Po více než 70 letech by nyní chtělo město ve spolupráci se soukromým investorem na tradici smiřického pivovaru v zámeckém areálu navázat. Projekt, o kterém starosta Smiřic Luboš Tuzar hovoří už několik let, ale stále naráží na překážky.
Stará Bělá vždy patřila a ještě stále patří k městským částem Ostravy, o kterých se ví. V zimě se na ledě zdejšího rybníka proháněla řada pozdějších ligových hokejistů, starobělská jízdárna byla vyhlášená daleko za hranicemi republiky, známým se stalo i půvabné koupaliště.
V pondělí 11. ledna bude zahájena revitalizace neratovických lesíků v ulicích Kojetická a Mládežnická. V plánu je regenerace zeleně, odstranění, ošetření a výsadba dřevin a dále vybudování mlátových cest a založení trávníků. První etapa by měla být dokončena do července 2021.
Na sklonku minulého roku zemřel ve věku 93 let první ředitel pivovaru Radegast a válečný veterán Václav Petras. V nošovickém pivovaru působil v 70. letech. Spolu s prvním sládkem pivovaru Jaromírem Franzlem stáli u zrodu charakteristické hořké chuti piva Radegast.
Pivovar Falkon ze severočeského Žatce si na závěr roku připsal evropský úspěch. Jeho pivo Mikrokosmos opanovalo soutěž pořádanou americkým svazem pěstitelů chmele (Hop growers of America).
Další zdržení nabral start výroby staronového litoměřického piva Kalich. Rozjezd výroby zkomplikovala epidemie koronaviru. V levé, zrekonstruované části někdejšího pivovaru se mělo původně začít vařit už loni na jaře, nakonec však neklapnul ani prosincový termín. Nově chce nájemce pivovaru, společnost Hutár Agro, první zkušební várky uvařit v únoru.
Práce na přestavbě zchátralého areálu pivovaru v karlovarských Rybářích sice narušila koronavirová pandemie, investor se ale drží termínů, které zveřejnil v polovině roku 2020.
/FOTOGALERIE/ Otec hořkého piva nebo autor sochy Radegasta v základní sestavě fotbalového Baníku Ostrava? Dlouholetí partneři Radegast a slezský klub společně oslaví 50 let nošovického pivovaru. Významný milník si připomenou během pátečního ligového zápasu proti Olomouci (18 hodin), který odehrají domácí ve speciálních výročních dresech. Již podepsané pak budou vydraženy v online aukci. Výtěžek pomůže k obnově života v řece Bečvě.
Dva lockdowny ustál strakonický pivovar Dudák bez zásahů do své struktury. V obou případech byla ze slov jeho ředitele Dušana Krankuse znát naděje a víra, že už hůře nebude. Pondělní nařízení vlády o opětovném uzavření restaurací tuto naději vymazalo.
Vybudování nové stálé expozice a výstavních prostor ve znojemském hradu, nové expozice k prezentaci rotundy svaté Kateřiny, ale i úpravu dalších budov bývalého pivovaru. Takové cíle si znojemští zastupitelé a krajští radní slibují od memoranda, které má zaštítit společný projekt rozvoje lokality znojemského hradu a pivovaru.
/FOTO/ Obětní beránci chaotické vlády. Tak se označují provozovatelé restaurací a hospod, na které ve středu 9. prosince večer dolehla nová vládní opatření. Namísto ve 22 hodin musí zavírat o dvě hodiny dříve, čímž přijdou o podstatnou část tržeb. Někteří proto připravují rebelii, nejvýraznější odpor se zvedl na Teplicku. Některé restaurace zůstaly ve středu otevřené déle.
/FOTO/ Obětní beránci chaotické vlády. Tak se označují provozovatelé restaurací a hospod, na které ve středu 9. prosince večer dolehla nová vládní opatření. Namísto ve 22 hodin musí zavírat o dvě hodiny dříve, čímž přijdou o podstatnou část tržeb. Někteří proto připravují rebelii. Některé restaurace zůstaly ve středu otevřené déle.
Limitovaná edice pálenky z ležáku měla úspěch, Rodinný pivovar Bernard se tak rozhodl ve tvorbě originálních nápojů pokračovat. Tentokrát destiloval svrchně kvašené kvasnicové pivo Bernard Bohemian Ale.
Linec – S četnými koronavirovými omezeními vyjel 8. prosince, na svátek Nanebevzetí Panny Marie, přece jen tradiční poštovní autobus-veterán ve Steyru. Bude opět pendlovat mezi náměstím a úřadem ježíškovské pošty.
/FOTOGALERIE/ Donedávna chybějící chodník a nepřehledná situace kolem železničního přejezdu a navazující cyklostezky. Řeč je o Pražské ulici v Nymburce, konkrétně úseku u pivovaru, kde se v minulosti stalo i několik vážných nehod. To by se ale mělo změnit. Na místě byl vybudován chodník, který má zlepšit zdejší bezpečnost.
Koronavirová situace nás ovlivnila, ale nevzdáváme se, zní z menších pivovarů napříč Vysočinou. „Určitě neprodáváme tolik, co za normální situace, ale propad není až tak dramatický. Lidé se naučili chodit si pro malé sudy, případně pro piva v pet lahvích,“ popsal Petr Nespustil z pivovaru Hejkal v Novém Městě na Moravě.
Ale utíká to! Dnes (3. prosince 2020) je tomu přesně 50 let, co v novém pivovaru Radegast v Nošovicích uvařil tehdejší sládek Jaromír Franzl pivo, které mělo naprosto nezvyklou hořkou chuť.
Pivovar Ostravar připravil pro hospody po rozvolnění 175 tisíc půllitrů piva. „Chtěli jsme, aby si lidé po 51 dnech mohli dát zase čerstvě natočené pivo,” říká vrchní sládek ostravského pivovaru Jan Řehůřek. Sám se s kolegy sládky chystá vyrazit na pivo a ukázat lidem, že pokud se v nich dodržují pravidla, z návštěvy hospod a restaurací nemusí mít obavy.
/VIDEO/ Brňan Leoš Jelínek odevzdává prázdnou bečku pepřové dvanáctky u výdejního okénka Parního pivovaru Petr Hauskrecht v Brně. V době uzavřených hospod si pořídil domácí výčepní zařízení a pivo si točí doma. „Jezdím sem jednou týdně pro malou bečku, kterou zvládneme vypít v užším rodinném kruhu,“ povídá muž.
Vtáhnout štamgasty do rozhodování o budoucnosti. To chtějí prodejem měšťanských akcií provozovatelé Znojemského městského pivovaru. Nápad, který nemá v Česku obdoby, snad vyjma filmového zpracování v kultovních Postřižinách.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
Tři velké pivovary najde milovník zlatavého moku na mapě Libereckého kraje. Konrad, Rohozec a Svijany. Vládní opatření proti šíření koronaviru ale dopadlo i na ně. Nad vodou je teď drží prodej lahvového a plechovkového piva a jeho ovocných derivátů. Zavřené restaurace totiž znamenají brutální pokles sudového prodeje.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
Až pět miliard korun tratily dle svých odhadů pivovary v jarní první covidové vlně. Ani druhá vlna jim nepřeje a v době zavřených hospod a barů, kdy se většina konzumace přesouvá do domácího prostředí a sudové pivo nejde téměř na odbyt, bude již brzy znát na ceně zlatavého moku. Jeho cena poskočí o několik procent nahoru. Ale najdou se i výjimky. Například náchodský pivovar Primátor o zvyšování ceny zatím neuvažuje.
Až pět miliard korun tratily dle svých odhadů pivovary v jarní první covidové vlně. Ani druhá vlna jim nepřeje a v době zavřených hospod a barů, kdy se většina konzumace přesouvá do domácího prostředí a sudové pivo nejde téměř na odbyt, bude již brzy znát na ceně zlatavého moku. Jeho cena poskočí o několik procent nahoru. Ale najdou se i výjimky. Například náchodský pivovar Primátor o zvyšování ceny zatím neuvažuje.
Tři velké pivovary najde milovník zlatavého moku na mapě Libereckého kraje. Konrad, Rohozec a Svijany. Vládní opatření proti šíření koronaviru ale dopadlo i na ně. Nad vodou je teď drží prodej lahvového a plechovkového piva a jeho ovocných derivátů. Zavřené restaurace totiž znamenají brutální pokles sudového prodeje.
Tři velké pivovary najde milovník zlatavého moku na mapě Libereckého kraje. Konrad, Rohozec a Svijany. Vládní opatření proti šíření koronaviru ale dopadlo i na ně. Nad vodou je teď drží prodej lahvového a plechovkového piva a jeho ovocných derivátů. Zavřené restaurace totiž znamenají brutální pokles sudového prodeje.
Tři velké pivovary najde milovník zlatavého moku na mapě Libereckého kraje. Konrad, Rohozec a Svijany. Vládní opatření proti šíření koronaviru ale dopadlo i na ně. Nad vodou je teď drží prodej lahvového a plechovkového piva a jeho ovocných derivátů. Zavřené restaurace totiž znamenají brutální pokles sudového prodeje.
Až pět miliard korun tratily dle svých odhadů pivovary v jarní první covidové vlně. Ani druhá vlna jim nepřeje a v době zavřených hospod a barů, kdy se většina konzumace přesouvá do domácího prostředí a sudové pivo nejde téměř na odbyt, bude již brzy znát na ceně zlatavého moku. Jeho cena poskočí o několik procent nahoru. Ale najdou se i výjimky. Například náchodský pivovar Primátor o zvyšování ceny zatím neuvažuje.
Série #světovéČesko / Vůně skořice, hřebíčku, medu, svařeného vína a mrazivého vzduchu… Co se vám vybaví? Určitě Vánoce! Vánoce na Vysočině voní přesně tak.
Pivovary nebudou muset ani v příštím roce platit spotřební daň za vylité nebo jim vrácené pivo. Vláda dnes schválila novelu, která tuto možnost prodloužila a upravila, sdělilo dnes ČTK tiskové oddělení ministerstva financí. Dosud platí výjimka do konce letošního roku. Za likvidované pivo budou mít pivovary nárok na vratku daně.
Právo várečné bylo podle historických záznamů měšťanům z Dobrušky uděleno už v roce 1320, takže vaření piva tu má dlouhou tradici. Místní pivovar dnes nese výrazné jméno Rampušák.
Domažlický pivovar v srpnu slavnostně po téměř čtvrt století obnovil výrobu piva. Nestačily uběhnout ani dva měsíce a v důsledku vyhlášeného nouzového stavu musel pivovar provoz razantně omezit.
Podzimní opatření týkající se uzavření restaurací a hospod a zákazu popíjení na veřejnosti se promítly i do tržeb největšího pivovaru na Rakovnicku – královského pivovaru Krušovice.
Odborář Bohumír Dufek navrhuje, aby hospody mohly mít otevřeno alespoň v době oběda. Restauratéři nejásají. Prý by jim to vůbec nepomohlo. Na předsedu Asociace samostatných odborů ČR Bohumíra Dufka se snáší vlna kritiky. Výtky schytává ze všech stran, nejsilnější od hospodských. Před pár dny totiž v rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že polovina restaurací a hospod v Česku nevytváří přidanou hodnotu a měla by zkrachovat. Podle něj jde pouze o „nálevny“.
Odborář Bohumír Dufek navrhuje, aby hospody mohly mít otevřeno alespoň v době oběda. Restauratéři nejásají. Prý by jim to vůbec nepomohlo. Na předsedu Asociace samostatných odborů ČR Bohumíra Dufka se snáší vlna kritiky. Výtky schytává ze všech stran, nejsilnější od hospodských. Před pár dny totiž v rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že polovina restaurací a hospod v Česku nevytváří přidanou hodnotu a měla by zkrachovat. Podle něj jde pouze o „nálevny“.