![](https://g.denik.cz/16/d5/koutske-pivo-je-na-tom-blede-vse-rozhodne-soud-03_prazena-list-l.jpg)
Koutský pivovar šel do konkurzu
Tradiční pivovar skončil, zmizelo z něj posledních 61 580 litrů piva.
Tradiční pivovar skončil, zmizelo z něj posledních 61 580 litrů piva.
Po několika letech se z chátrající budovy panského pivovaru stalo nové centrum města, které občanům nabízí nejen možnost jít na poštu, ale také se dobře najíst, ubytovat, osladit si život nebo se ostříhat. Vznikl nový moderní a atraktivní multifunkční prostor. Když už se slavnostně stříhají pásky, znamená to, že je vše hotové a připravené k užívání. V případě Panského pivovaru to platí stoprocentně, celý areál je vyšperkovaný do posledního detailu. Pokud by bylo nutné popsat vše jedním slovem, pak by tím slovem bylo slovo „nádhera“.
/LIDÉ ODVEDLE/ Jednatřicetiletý Martin Palouš je hlavním sládkem v Minipivovaru Volt, který sídlí u jablonecké přehrady. Zde už uvařil přes 40 druhů piv. Jeho snem je vybudovat velký pivovar. Přečtěte si jeho zajímavý příběh ze seriálu Lidé odvedle, který pravidelně vychází v Týdeníku Jablonecko.
Rok, možná rok a půl bude trvat, než majitel zchátralého a problémového pivovaru v karlovarské čtvrti Rybáře, společnost AF Company, za níž stojí podnikatel Alisher Kasymov, bude moci přistoupit k zahájení územního řízení.
/VIDEOVÝLET S DENÍKEM/ V dnešním videovýletě se společně podíváme do míst v těsné blízkosti státních hranic, kde dříve pulsoval život, stála sklárna, hospoda, pivovar, ale také zámek a rodová hrobka. Jsme na Tachovsku v bývalém Předním Zahájí.
Z Plzně do Velkých Popovic na Praze-východ – a současně i naopak. Takové stěhování mají za sebou manažeři tamějších pivovarů, patřících do stejné podnikatelské skupiny. Plyne to ze sdělení mluvčího Plzeňského Prazdroje Zdeňka Kováře, který informoval o tom, že novým šéfem velkopopovického pivovaru se stal 44letý Václav Šimek.
Kulturní dění nejen na Děčínsku ožívá. Kam můžete o víkendu vyrazit za zábavou?
S rouškou přes ústa a dezinfekcí na rukou složili v litovelském pivovaru praktickou část závěrečných zkoušek budoucí pivovarníci a sladovníci ze Střední odborné školy Litovel. Uspěli, i když epidemie koronaviru učňům zkomplikovala přípravu. Nemohla se uskutečnit praktická výuka ani konzultace na pracovištích či v laboratořích.
Pivovar Primátor v Náchodě otevřel téměř po třech měsících opět své brány veřejnosti.
Minipivovary na Litoměřicku a Podřipsku mají za sebou nelehké období. Při životě je během nucené koronavirové pauzy udrželi jejich zákazníci, kteří si u nich kupovali pivo alespoň ve výdejovém okénku. Shodli se na tom Deníkem oslovení majitelé těchto většinou rodinných podniků.
Domažlický pivovar je pomalu před dokončením, přesto ještě stále není známo datum, kdy návštěvníci ochutnají první pivo. Víme ale, jaké se bude vařit.
Z nejhoršího jsme snad venku, věří po nucené pauze majitelé hanáckých minipivovarů a rodinných pivovárků. Těší se na stálé zákazníky a radost mají i z těch nových, kteří se o nich díky internetu a sociálním sítím dozvěděli až během nouzového stavu a podpořili je objednávkou s rozvozem domů nebo si pro pivo přijeli k výdejnímu okénku až do pivovaru.
Historie z různých oblastí provází životem Jana Jiráka ze Švihova, který je archivářem Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech. Zajímá se o historii piva a je i muzikantem.
Z nejhoršího jsme snad venku, věří po nucené pauze majitelé hanáckých minipivovarů a rodinných pivovárků. Těší se na stálé zákazníky a radost mají i z těch nových, kteří se o nich díky internetu a sociálním sítím dozvěděli až během nouzového stavu a podpořili je objednávkou s rozvozem domů nebo si pro pivo přijeli k výdejnímu okénku až do pivovaru.
Po třech letech od ukončení výroby ve vyškovském pivovaru svitla místním naděje, že se do opuštěného areálu vrátí život.
Co se psalo v roce 1994 dne 27. května? O pivu. Článek napsal tehdejší redaktor Stanislav Antoš.
S Romanem Trzaskalíkem, marketingovým ředitelem Plzeňského Prazdroje, jsme si povídali o současné krizi, budoucích aktivitách Prazdroje a akcích v plzeňském pivovaru.
Do jednání o dalším využití areálu vyškovského pivovaru se vedle zástupců ministerstva zemědělství tento týden plánují zapojit také lidé z vyškovské radnice. Umožňuje to i ukončení části soudních sporů, které blokovaly jeho možný prodej.
/FOTO/ 25. květen 2020 se stane zásadním datem v novodobé historii pivovarnictví. Právě v tento den se po dlouhých dvou a půl měsících otevřely hospody. Kvůli koronaviru přišly vniveč hektolitry piva.
/FOTO/ 25. květen 2020 se stane zásadním datem v novodobé historii pivovarnictví. Právě v tento den se po dlouhých dvou a půl měsících otevřely hospody. Kvůli koronaviru přišly vniveč hektolitry piva.
/FOTO/ 25. květen 2020 se stane zásadním datem v novodobé historii pivovarnictví. Právě v tento den se po dlouhých dvou a půl měsících otevřely hospody. Kvůli koronaviru přišly vniveč hektolitry piva.
Když před třemi lety založila skupina ajťáků z Ostravy nový minipivovar, byla to sázka do loterie. Ale jelikož poptávka dlouhodobě převyšuje výrobu, rozhodli se provozovatelé odkoupit od radnice prodejnu Hruška, která jim umožní další růst.
Vůbec poprvé použil sládek strakonického pivovaru při vaření piva čistě zahraniční chmel. Vlastimil Matej založil tento týden první várku nového piva s názvem Letní.
Druhý ročník soutěže v míchání drinků na bázi piva se uskutečnil v sobotu 13. května roku 2000 v areálu Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané.
Návštěvníci plzeňského pivovaru nepřijdou ani letos o možnost vychutnat si na nádvoří tradiční ležák Pilsner Urquell a zaposlouchat se do známých tónů svých oblíbených kapel.
Servisní technik přerovského pivovaru Zubr Petr Kneisl, který pomáhá před otevřením restaurací „resuscitovat“ výčepní zařízení, stráví v každé provozovně zhruba hodinu. Na první pohled jednoduchý proces je malým obřadem. Všechno musí do puntíku klapnout, aby se už od pondělí 25. května mohlo začít čepovat pivo. Jednou z restaurací, která se chystá na otevření, je i Angus v Galerii Přerov.
Wellness centrum nebo ubytování s restaurací. To vše mohlo podle nabídky realitní kanceláře vzniknout v prostorách bývalého Panského pivovaru v Boskovicích, který byl delší dobu na prodej. Vše je ale jinak. Nový majitel památkově chráněného objektu Luděk Řehoř v něm chce obnovit zašlou tradici a bude v něm vařit pivo. Dal mu jméno Pivovar pod hradem.
Pivovar Radegast otevřel letos v únoru ve svém areálu novou plechovkovou stáčecí linku, jednu z nejmodernějších v Evropě, a po necelých třech měsících hlásí 100 tisíc stočených hektolitrů piva.
V úterý 19. května v 17 hodin dojde ve strakonickém pivovaru Dudák k unikátní a ojedinělé události.
Ani jedno pivo nemuseli vylít do kanálu v pivovaru Jarošov, přestože nečekaná blokace ekonomiky vládními opatřeními a s tím související uzavření restaurací, byly pro pivovary šokem v podobě velkého propadu tržeb.
Čtyři místnosti v přízemí rodinného domu zabírá sbírka Josefa Mužíka v Josefově Huti.
Udělat z budovy bývalého pivovaru multifunkční objekt aktuálně plánují v Kralupech nad Vltavou. Do něj by se potom měla přestěhovat řada institucí, které ve městě působí; současně by se z budovy mělo stát v podstatě místo, kde se budou setkávat lidé.
Rodina si splnila svůj sen a zakoupila zámek, který již několik let opravuje.
Uzavření restaurací v polovině března vystavilo strakonický pivovar Dudák těžké zkoušce. Téměř z hodiny na hodinu skončilo vaření piva, malou záchranu představoval prodej lahvového. V pivovaru nastalo nezvyklé ticho… K životu se začal probouzet začátkem května.
Na polemiku frenštátských zastupitelů, kteří v červnu budou rozhodovat o tom, zda zapůjčí originál sochy Radegasta na výstavu 50 let pivovaru v Nošovicích, kterou pořádá Národní zemědělské muzeum Ostrava, zareagoval Marek Grabovský, manažer značky Radegast.
Téměř hodinu jednali na svém posledním zasedání zastupitelé Frenštátu pod Radhoštěm o tom, zda zapůjčí originál sochy Radegasta na výstavu s názvem „50 let pivovaru v Nošovicích“.
Téměř hodinu jednali na svém posledním zasedání zastupitelé Frenštátu pod Radhoštěm o tom, zda zapůjčí originál sochy Radegasta na výstavu s názvem „50 let pivovaru v Nošovicích“.
V pondělí jedenáctého května se po delší pauze opět otevřely obchody v Cityparku Jihlava a návštěvníci vyrazili nakupovat. Pro boty, oblečení a třeba i pro dekoraci.
Na zahrádku Kavárny Ateliér v Pelhřimově se lidé v pondělí příliš nehrnuli. „Od rána přišlo málo lidí. Asi se ještě bojí a také na to dnes není počasí, to vždycky hodně rozhoduje,“ řekl Pavel Vejmělek z pelhřimovské Kavárny Ateliér.
Ze dne na den uzavřela vláda v březnu všechna restaurační zařízení. Toto opatření výrazně zasáhlo i pivovar Starobrno, který kvůli tomu musel změnit výrobu. "V tuto chvíli především stáčíme lahvové, plechovkové pivo a pivo v pet lahvích," říká v rozhovoru obchodní ředitel Starobrna Pavel Slavík.
Odbyt sudového piva se propadl, vyšší prodej lahvového to nenahradí.
Pivovar Radegast uvedl na trh revoluční novinku a položil základy pro úplně novou kategorii piv. Výčepní speciál Radegast Ratar je totiž nejvíce hořké pivo v historii nošovického pivovaru.
/FOTO, VIDEO/ Zaměstnanci a návštěvníci plzeňského pivovaru mohli být v pondělí svědky neobvyklé události. V prostorách varny, sklepa, ale i bednárny a nádvoří pivovaru se rozezněly tóny známé árie Proč bychom se netěšili ze Smetanovy opery Prodaná nevěsta.
Pouze pár starých fotografií a vedut dokládá, že poblíž Císařských lázní v Karlových Varech stál kdysi starý měšťanský pivovar.
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Oblíbené rčení dostává v době koronavirové krize o trochu jiný rozměr. Zatímco větší pivovary mají místy s odbytem problémy, jeden z těch nejmenších v olomouckém regionu se díky vnitřně přijatým a úspěšným opatřením drží pravdivosti pořekadla jako klíště.
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Oblíbené rčení dostává v době koronavirové krize o trochu jiný rozměr. Zatímco větší pivovary mají místy s odbytem problémy, jeden z těch nejmenších v olomouckém regionu se díky vnitřně přijatým a úspěšným opatřením drží pravdivosti pořekadla jako klíště.
Na tradiční přerovský pivovar Zubr má koronavirová pandemie nepříznivý dopad. Kvůli uzavření restaurací, pivnic a barů musel načas přerušit provoz sudové linky a pivo, které bylo v provozech, stáčet do plechovek a lahví.
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Oblíbené rčení dostává v době koronavirové krize o trochu jiný rozměr. Zatímco větší pivovary mají místy s odbytem problémy, jeden malý nebo chcete-li nejmenší na Prostějovsku se díky vnitřně přijatým a úspěšným opatřením drží pravdivosti pořekadla jako klíště.
ROZHOVOR/ Zásadní otázka pro přerovský hokej zodpovězena. Zubři budou i v další sezoně hrát druhou nejvyšší soutěž mezi muži. Deníku to v rozhovoru potvrdil jednatel klubu Tomáš Pluháček.
Mnohá česká hospoda se stala ve svém městě chrámem diskusí, studovnou i místem skvělých nápadů a dohod. Jenže koronavirová opatření tvrdě zasáhla i do provozu těchto podniků. Jak bojují se současnou krizí hospody v našem kraji?