
Krušovický pivovar přes významný výpadek příjmů zatím nepropouští
Podzimní opatření týkající se uzavření restaurací a hospod a zákazu popíjení na veřejnosti se promítly i do tržeb největšího pivovaru na Rakovnicku – královského pivovaru Krušovice.
Podzimní opatření týkající se uzavření restaurací a hospod a zákazu popíjení na veřejnosti se promítly i do tržeb největšího pivovaru na Rakovnicku – královského pivovaru Krušovice.
Odborář Bohumír Dufek navrhuje, aby hospody mohly mít otevřeno alespoň v době oběda. Restauratéři nejásají. Prý by jim to vůbec nepomohlo. Na předsedu Asociace samostatných odborů ČR Bohumíra Dufka se snáší vlna kritiky. Výtky schytává ze všech stran, nejsilnější od hospodských. Před pár dny totiž v rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že polovina restaurací a hospod v Česku nevytváří přidanou hodnotu a měla by zkrachovat. Podle něj jde pouze o „nálevny“.
Odborář Bohumír Dufek navrhuje, aby hospody mohly mít otevřeno alespoň v době oběda. Restauratéři nejásají. Prý by jim to vůbec nepomohlo. Na předsedu Asociace samostatných odborů ČR Bohumíra Dufka se snáší vlna kritiky. Výtky schytává ze všech stran, nejsilnější od hospodských. Před pár dny totiž v rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že polovina restaurací a hospod v Česku nevytváří přidanou hodnotu a měla by zkrachovat. Podle něj jde pouze o „nálevny“.
Dům U Medvídků v ulici Na Perštýně na Starém Městě se může pochlubit několika „nej“. Sídlí zde vůbec nejmenší pivovar v Česku, navíc jeden z nejstarších a nejslavnějších. A hlavně: vaří nejsilnější pivo na světě.
Po dvanácti letech opět září nad chodovoplánským pivovarem Evropská pivní hvězda.
V roce 2018 bratři Petr a Jan Záhorkovi z Truskovic na Strakonicku založili pivovar s úderným názvem Hulvát. Od té doby si získávali výborným pivem nejen přízeň pivařů, ale také sbírali řadu ocenění. Jejich úspěšné tažení světem piva ale zatím ukončil koronavirus.
Výborného výsledku dosáhl Měšťanský pivovar Dudák Strakonice v celostátní soutěži, kterou organizuje Spolek přátel piva. V jediné celorepublikové anketě, kde o vítězích rozhodují samotní spotřebitelé, obsadil stříbrnou příčku v prestižní kategorii Pivovar roku, která celistvě hodnotí činnost celého podniku.
V pivovarech na Jindřichohradecku drží pivo v tancích. Někde ho vylévali.
Propad v prodeji sudového piva na českém i zahraničním trhu zaznamenaly stejně jako jiné společnosti v oboru také pivovary ze skupiny Lobkowicz, kam patří i protivínský pivovar.
K mání je soudek, demižon i láhev. Jen v plastu si zákazník vlachovobřezské pivo domů neodnese.
Pokud strakonickému pivovaru Dudák nic klacky pod nohy nehází, vaří měsíčně přibližně minimálně 21 várek svého piva. Várka představuje 250 hektolitrů.
Opětovné uzavření hospod přidělává jihočeským pivovarníkům vrásky na čelech. Vrátili se v podstatě o pár měsíců zpět do doby nečekaných obtíží.
Pivo kvašené na vinných kvasinkách s příchutí Sauvignonu. To je unikát s názvem Sauvin 11, který vyrobili sládci ve znojemském pivovaru. Na trh půjde ve středu 11.11. od 11.00 hodin, na svátek Svatomartinských vín.
Pivovary na Táborsku bojují o to, aby přežily. Sudové pivo se neprodává téměř vůbec.
/ROZHOVOR/ Roman Havlík, ředitel pivovaru Svijany popsal, jaká je současná situace v jeho pivovaru. Zatímco tržby půjdou dolů asi o dvacet procent, stoupá zájem alespoň o lahvové.
/FOTOGALERIE/ Máme pokles až o sedmdesát procent, kompenzovat se to moc nedá. Tak hodnotí současnou situaci kolem pivovarů a koronaviru Adam Matuška z pivovaru Matuška v Broumech na Berounsku. I jeho pivovar trápí současný stav, kdy hospody a restaurace prakticky nefungují a na pivovarnících je nyní úkol, aby našli nové odběratele.
„Omezili jsme produkci, prodej sudového piva se snížil. Následující měsíce mohou být pro pivovary smrtící záležitostí.“ Tak hodnotí současný koronavirový stav z hlediska pivovarníků Tomáš Kopřiva, obchodní ředitel pivovaru Herold Březnice na Příbramsku. Na druhou stranu ale jsou stálí zákazníci, kteří si pro svoji spotřebu kupují pivo v menších soudcích.
„Omezili jsme produkci, prodej sudového piva se snížil. Následující měsíce mohou být pro pivovary smrtící záležitostí.“ Tak hodnotí současný koronavirový stav z hlediska pivovarníků Tomáš Kopřiva, obchodní ředitel pivovaru Herold Březnice na Příbramsku. Na druhou stranu ale jsou stálí zákazníci, kteří si pro svoji spotřebu kupují pivo v menších soudcích.
Epidemie koronaviru pivovarům nepřidala. Velmi nepříznivou situaci prožívají například v Rohozci, odkud většinu produkce rozváží právě do aktuálně zavřených restaurací. Nyní pivovaru pomáhá především export zlatavého moku do zahraničí.
Rodinný pivovar Bernard uspěl v celorepublikové anketě o Pivo roku 2020. V kategorii Absolutní vítězové obsadil pivovar se svým černým ležákem druhé místo. V kategorii Světlé výčepní pivo se navíc kvasnicová desítka humpoleckého pivovaru umístila na třetím místě. „Úspěch piv Bernard v anketě Pivo roku 2020 nás velmi těší,“ řekl mluvčí Rodinného pivovaru Bernard Radek Tulis.
„Naštěstí pivo vylévat nemusíme,“ říká Martin Medek z Němého medvěda, mělnického pivovaru, kterému prý základna příznivců ze širokého okolí v těžké době druhé koronavirové vlny fandí. „Zákazníci o pivo stojí, a tak ho stále vaříme,“ dodává s tím, že v poslední době jen lehce snížili produkci.
Podle sládků mění současná situace konzumní zvyklosti. Spoléhají se na možné otevření restaurací již 20. listopadu.
Černý pátek pro pivovary začal letos v březnu a pokračuje v podstatě doteď. Přátelský pivovar Malešov se ale nehodlá vzdát jen tak bez boje. Přišel proto s originálním nápadem: nabízet pivo jako vánoční dárek do firem, v nichž se pro změnu neuskuteční vánoční večírky.
Sdružení přátel piva zveřejnilo výsledky ankety o Pivo roku 2020, uspěli i Jihočeši, například Budvar 33.
Už podruhé od jara zažívají krizi i malé rodinné pivovary na Kladensku. Podzim je podle jejich majitelů ještě horší, než byla první vlna. Tehdy se totiž po květnových uvolněních obchody zvedly. Jako to bude teď, je ale velkou neznámou.
/FOTOGALERIE/ Zatímco první vlnu zvládly vesměs dobře a někde si díky pěknému počasí a možnému prodeji do kelímků přes okénko dokonce polepšily, druhá vlna dopadá na pivovary na Kutnohorsku opravdu tvrdě. S množstvím prodaného piva jsou zpět na březnových číslech a částečně je zachraňují jen plechovky, 'lahváče' a pet lahve
/FOTOGALERIE/ Zatímco první vlnu zvládly vesměs dobře a někde si díky pěknému počasí a možnému prodeji do kelímků přes okénko dokonce polepšily, druhá vlna dopadá na pivovary opravdu tvrdě. S množstvím prodaného piva jsou zpět na březnových číslech a částečně je zachraňují jen plechovky, „lahváče“ a pet lahve.
/FOTOGALERIE/ Také benešovský Pivovar Ferdinand patří mezi společnosti, které velmi výrazně doplácejí na současné koronavirové vládní restrikce. I když je firma schopna dál vyrábět, problémem je odbyt. Nápoj si jeho konzumenti nemohou vychutnat v pivnicích, hospodách nebo restauracích. Jsou buď zcela zavřené, nebo přežívají jen díky prodeji z okénka. Proto jejich provozovatelé pivo od pivovaru nakupují méně či dokonce vůbec.
/FOTOGALERIE/ Minimální tržby, někde i nutnost propustit zaměstnance. Taková je situace v pivovarech v regionu. Jediným pozitivem je snad to, že neprodané pivo se zatím do kanálů na Kolínsku nevylévalo. „Jsme na mrtvém bodě, jedeme tvrdě do mínusu,“ shrnul majitel a zároveň sládek Bašteckého pivovaru ve Starém Kolíně Roman Charvát.
Stejně jako na jaře pivovarům opět razantně klesly tržby, sudový prodej je prakticky na nule a především minipivovary opět upřely svoji pozornost do rozvozu lahvových speciálů. V Mutějovicích dokonce nově budou stáčet i do plechovek. Někteří sládkové ovšem míní, že pokles tržeb bude oproti jarní vlně tentokrát dlouhodobější.
Podruhé v rámci jediného roku se ocitají ve složité situaci pivovary, včetně toho nymburského. Jeho vedení zatím věří, že nedojde k podobným scénám jako v první půli roku, kdy navařené pivo teklo do místních kanálů. Pokud by i ke konci roku trvaly restrikce a restaurace stále nemohly nabízet zákazníkům točené Postřižinské, jsou připraveni operativně nahradit stáčení do sudů za stáčení do plechovek a lahví a pivo se pokusí prodat jinde.
Ve druhém největším městě na Blanensku se bude po několika desetiletích opět vařit pivo. Přesněji Boskovské pivo. Podnikatel Luděk Řehoř totiž pokračuje v obnově zchátralé budovy někdejšího Panského pivovaru.
Série #světovéČesko / Pivo a turistika jde dohromady od nepaměti, ovšem tady, v Krkonoších, nabývá zcela nového významu. Zdejší pivovarníci totiž pro turisty vymysleli takřka populárně naučnou Krkonošskou pivní stezku, na které se nejen hezky provětráte na čerstvém vzduchu, ale současně můžete proniknout do tajů toho nejlepšího, co se v Krkonoších uvařilo.
Žijeme ze dne na den. Situace je horší než na jaře. Prodej piva, které dodáváme restauracím, je úplně mrtvý, postěžoval si na aktuální situaci jednatel Líšeňského pivovaru Petr Červenka. Právě uzavření restaurací kvůli druhé vlně koronavirové pandemie je pro menší pivovary na jihu Moravy největší potíž.
Prodej z okénka nebo přes e-shop. Minipivovary hledají náhradní řešení.
Prodej z okénka nebo přes e-shop. Minipivovary hledají náhradní řešení.
Sotva se stačily vzpamatovat po jarních ztrátách, už zase musejí omezovat výrobu. Minipivovarům na Vysočině uštědřilo další ránu podzimní uzavření hospod. Lokální výrobce nyní zachraňují pivaři, kteří chodí pivo kupovat přes okénkový prodej.
Tisíce litrů piva nyní odpočívají ve sklepích minipivovarů na Litoměřicku a Podřipsku. Ty teď zažívají krušné časy. Na rozdíl od velkých pivovarů nemají distribuci do velkých obchodů a řetězců. Možnost, jak zlatavý mok i přes zavřené restaurace dostat k zákazníkům, však je. Spotřebitelé si mohou pivo například objednat a vyzvednout si ho přes výdejní okénko.
Národ pivařů si dokáže poradit i v době uzavření restauračních zařízení. Soudky s pěnivým hořkým mokem se jednoduše přestěhují jinam. A nemusí jít jen o pivní soudky. V nouzi stačí i obyčejné „lahváče“.
V boj o přežití se proměnil podzim i pro pivovary na Děčínsku, které je malými výrobci piva vyhlášené. Výstav pěnivého moku jim klesá na zlomek toho, kolik jej běžně v tuto dobu uvaří. Po zpřísnění vládních omezení ve středu 21. října navíc nevidí světlo na konci tunelu. Pivovary se snaží zachránit příjmy pomocí výdejových okének.
V boj o přežití se proměnil podzim pro malé pivovary na Děčínsku, které je malými výrobci piva vyhlášené. Výstav pěnivého moku jim klesá na zlomek toho, kolik jej běžně v tuto dobu uvaří. Po zpřísnění vládních omezení ve středu 21. října navíc nevidí světlo na konci tunelu. Pivovary se snaží zachránit příjmy pomocí výdejových okének.
Vládní koronavirové restrikce tvrdě dopadají také na ekonomiku regionálních pivovarů. Přestože řadu z nich náležitě vyškolila tvrdá jarní omezení, přece jen pivovarníci neskrývají obavy z důsledků vyhrocené podzimní epidemiologické situace v naší zemi.
Konec září tradičně patří vyhlašování šampionů nejvýznamnější degustační soutěže roku – České pivo. Do výsledků výrazně promluvily pivovary ze skupiny PMS Přerov, a. s. – Holba, Zubr a Litovel, které v degustační soutěži získaly 11 z 18 udělovaných medailí napříč všemi kategoriemi.
Pivovary v okrese Louny dostávají další ránu. Po jarním uzavření hospod kvůli pandemii covid-19 se pro ně tatáž těžká situace opakuje. A zřejmě horší. Většina oslovených lidí z tohoto oboru není optimistická, nějaké zlepšení vidí za dlouho. Mluví o konci jara příštího roku.
Pivovary na Žatecku a Lounsku dostávají další ránu. Po jarním uzavření hospod kvůli pandemii covid-19 se pro ně tatáž těžká situace opakuje. Většina oslovených lidí z tohoto oboru není optimistická, zlepšení vidí až na konci jara příštího roku.
U úniku čpavku v třeboňském pivovaru hasiči zasahovali od pátečních devíti hodin ráno.
Na jaře prodělal strakonický pivovar Dudák kvůli zavření hospod 2,5 milionu korun týdně.
Budoucnost již tři roky uzavřeného pivovaru na ulici Československé armády ve Vyškově stále trápí mnohé místní. „Snad se zase bude vařit, a nebude to patok jak pár posledních let,“ doufal třeba Tomáš Krejčí.
Nejde mu o chuť, ale o příběhy lidí a míst. Proto Filip Vrána jezdí po blízkém i vzdálenějším okolí, poznává příběhy minipivovarů a sepisuje o nich knihy Nejnověji má za sebou křest aktualizovaného vydání knihy Příběhy jihomoravských pivovarů.
Sportovec, bavič, textař a nově i spisovatel František Jílek (73) z Kladna, tráví zasloužený odpočinek na chalupě v Kalivodech. Patří k seniorům, kteří ani ve svém věku nestagnují a neustále vymýšlejí nové aktivity. František miluje společenskou zábavu, hudbu, humor a lidi, proto před časem přišel s nápadem pořádat pro své přátele i veřejnost zábavné hudební večery.