Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.
Volarský městský hotel Bobík se chystá květnové otevření. Podle slov Víta Pavlíka, starosty města Volary, byl hotel Bobík v době přísných koronavirových opatření uzavřený, v provozu nebylo ani výdejní okénko. Obědů se totiž prodalo minimum, zhruba do dvaceti. Okénko by ani zdaleka nepokrylo náklady na provoz objektu.
Na slavnou éru kyjovské mlékárny si dobře vzpomíná Miloslav Procházka. Bydlí nedaleko chátrajícího areálu. „Před podnikovou prodejnou se na začátku devadesátých let minulého století tvořily fronty lidí, kteří čekali na tady vyrobené sýry a čerstvé jogurty. Dělal se tady i sýr Istanbul, který jsem vozil známým až do Německa,“ zavzpomínal.
Česko-ruské vztahy jsou v důsledku politické situace napjaté jak struna. Může současná diplomatická krize poznamenat už tak dost složitou ekonomickou situaci firem, které do Ruska vyvážejí své zboží?
Mezi stávající budovou neratovského pivovaru v Orlických horách a nově vybudovaným společenským domem v sousedství zanedlouho poteče pivo proudem. A to díky pivovodu, který obě budovy spojí. Část pivovaru se totiž rozšíří právě do nově vzniklých prostor společenského domu.
Moskva v reakci na vyhoštění velkého počtu svých diplomatů z Prahy zvažuje podle listu Kommersant možnosti ekonomických sankcí proti České republice. Ruské úřady mohou omezit dovoz českého zboží, například piva, píše ruský list s odvoláním na dva zdroje z vládních kruhů, které jsou obeznámeny s diskuzí ohledně eventuálních postihů vůči Česku. Podle deníku je to jedna z variant ruské odpovědi na diplomatickou roztržku.
Minipivovar Starokladno začal psát svou historii v roce 2009 v prostorách restaurace U Kozlíků a navázal tak na pětisetletou tradici vaření piva na Kladensku. O kvalitě zdejší produkce nejlépe vypovídá fakt, že zanedlouho po spuštění výroby získalo pivo Černý Havíř 12° prvenství ve Zlaté pivní pečeti 2011. Další první místo zaznamenalo Starokladno i v roce 2013 s pivem Royal Stout 13°.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ztráty z koronavirových opatření jdou v Rakovníku do desítek milionů korun. Bakalář už musel omezit dílčí investice, i díky tomu zvládá udržet stálý počet zaměstnanců. V krušovickém pivovaru ztráty z prodeje sudového piva kompenzují prodejem piva baleného.
/FOTOGALERIE/ Zatímco jindy by se návštěvníci zámku Telč procházeli po jeho komnatách, teď ho mohou obdivovat jen zvenku. Na vině jsou jak protiepidemická opatření, tak probíhající rekonstrukce této renesanční památky.
Deset dnů. To je doba, po níž byla měla být kompletně od pondělí 19. dubna uzavřena Pražská ulice, tedy výpadovka směr Zvěřínek, Sadská a Praha. Situace je způsobena chystanou opravou železničního přejezdu u sladovny. Celá ulice, v níž mimo jiné sídlí pivovar, až po zmíněný přejezd tak bude v podstatě slepá. Na což budou upozorňovat značky u kruhového objezdu u Lidlu.
/VIDEO/ Svět se zbláznil, držme se. Tato věta se objevuje na konci nového reklamního spotu humpoleckého pivovaru Bernard, který natočil herec a režisér Jiří Mádl. Jak se zdá, tvůrcům se podařilo udeřit hřebíček na hlavičku, protože trhá rekordy ve sledovanosti a u lidí sklízí velký úspěch.
/VIDEO/ Svět se zbláznil, držme se. Tato věta se objevuje na konci nového reklamního spotu humpoleckého pivovaru Bernard, který natočil herec a režisér Jiří Mádl. Jak se zdá, tvůrcům se podařilo udeřit hřebíček na hlavičku, protože trhá rekordy ve sledovanosti a u lidí sklízí velký úspěch.
Sládek strakonického pivovaru Dudák Vlastimil Matej založil 13. dubna první letošní várku speciálního piva Dudák Letní. Jde o nefiltrované, lehké, světlé pivo s výrazným chmelovým aroma, s obsahem alkoholu tři procenta. Podobné pivo vařil Vlastimil Matej loni.
Až se milovníkům Budvaru otevřou hospody, dají si svůj oblíbený kroužek nebo třiatřicítku v novém skle. Budějovický Budvar totiž představil nové ikonické půllitry, do nichž budou hospodští všechny druhy piva z produkce národního pivovaru čepovat.
/ROZHOVOR/ Odchod do důchodu měl oslavit na konci března. Oslava Josefa Hodného, jednoho z nejznámějších ostravských pivovarníků, který v Ostravaru strávil bez jednoho roku půl století, se ale zatím kvůli vládním omezením odkládá.
„Pivo máme výborné. Je v něm potenciál,“ netají se majoritní vlastník pivovaru v brněnských Medlánkách, kde ročně vyrobí na osm tisíc hektolitrů řemeslných ležáků značek Moravia a řemeslných „ejlů“ Lucky Bastard. I v době covidu se pouští do inovací.
„Maturita, narození dcery a koncert Marka Ztracenýho v O2 Areně,“ tak vyjádřila své tři zatím nejšťastnější momenty v životě Lucie Pešková z Brna. Ani v nejmenším jí nevadilo, že musela na koncert urazit kus cesty. A kilometry nepočítá ani zpěvák Marek Ztracený. Kromě cestování po republice během koncertování ho to táhne do světa. Rád vyráží sám i s rodinou a nová místa si užívá. Občas tu najde inspiraci pro svou práci.
Budějovický Budvar nemá dostatek značkových přepravek Budvar pro tuzemský trh. Přechodně proto bude od poloviny dubna prodávat pivo Budvar Výčepní v přepravkách značky Pardál.
Pivovar Čížová sídlí v objektu čížovského zámku, kde se pivo vařilo už po roce 1629. Poslední desítky let ale komplex budov chátral. Čížovští radní jej proto v roce 2013 odkoupili a postupně opravili.
Pivovar Čížová sídlí v objektu zámku, kde se pivo vařilo už po roce 1629. Poslední desítky let ale komplex budov chátral. Čížovští radní jej proto v roce 2013 odkoupili a postupně opravili. Právě objekt zámeckého areálu před třemi lety padl do oka pětici nadšenců, kteří hledali místo pro vybudování pivovaru.
Třináct. Tolikrát už turisté z Blanenska a Boskovicka zahajovali na nádvoří pivovaru v Černé Hoře první dubnovou neděli turistickou sezonu v Moravském krasu. Na nádvoří dorazily stovky lidí a společně se postaraly o zápis do České knihy rekordů v recesistické disciplíně. Každý rok organizátoři připravili jinou výzvu.
Alespoň jedno zelené pivo nebo jiný velikonoční speciál ochutná každý rok Jakub Hemza z Lužic na Hodonínsku. Tradici nechce přerušit ani letos, kdy platí omezení kvůli koronavirové pandemii a restaurace jsou zavřené. „Určitě si nějaký speciál seženu. Alespoň v PET lahvi, abych měl na Velikonoce,“ řekl mladík s úsměvem.
Kvašený nápoj a řízná hořká chuť patří neodmyslitelně i k svátkům jara. Vždyť pivo je nejoblíbenějším českým alkoholickým nápojem, i když většina z nás už zapomněla, jak chutná točené. Jihočeské pivovary přesto myslí na své štamgasty i v koronavirové době.
Dalo by se říci, že se nejproblémovější karlovarské čtvrti blýská na lepší časy. Nový majitel zchátralého pivovaru pokračuje dál ve svých záměrech a vypadá to, že to s přestavbou myslí vážně.
Restaurace a hospody jsou stále zavřené, pivovary proto i nadále sázejí na závoz až domů. A u příležitosti svátků jara i tentokrát navařily velikonoční speciály.
Zelené pivo na Zelený čtvrtek se již stalo tradicí, která nahradila a někde zcela zastínila jiné sváteční zvyky. Mnozí si tento den bez netradičně zabarveného hořkého moku už ani nedovedou představit.
Ještě před rokem, kdy covid číhal na svět ukrytý v Číně, byl zámek Chyše a přilehlý pivovar s věhlasnou restaurací jedním z nejnavštěvovanějších míst v Karlovarském kraji.
Centrum Humpolce čekají opravy i letos. Na loňskou rekonstrukci Masarykovy ulice a části ulice 5. května navážou práce v dalším úseku. Ve čtvrtek 1. dubna nastoupí do ulice 5. května plynaři.
/FOTOGALERIE/ Pivovar ve Vysokém Chlumci bude muset na konci března ukončit svůj provoz. Příčinou je finanční krize doprovázející pandemii koronaviru. „Uzavřením pivovaru přijde každý Chlumečák o kus svého já. Nehledě na ztrátu několika desítek pracovních míst,“ zoufá si starosta Vysokého Chlumce Jiří Svatek. Na podporu pivovaru vznikla i petice. Jestli bude uzavření pouze dočasné, se teprve uvidí.
/FOTOGALERIE/ Pivo a jeho kult nezastaví ani pandemie covidu. Radegast a Národní zemědělské muzeum Ostrava se tak rozhodli nově zpřístupnit veřejnosti výstavu k padesáti letům pivovaru. Ukazuje například unikátní exportní krabici z pozůstalosti partyzánského velitele, nebo původní velkoformátové logo pivovaru Radegast od tajemného autora. A když to nejde klasickou cestou, rozhodli se organizátoři akce zpřístupnit výstavu zdarma a virtuálně.
Město Litomyšl se už nyní chystá na oslavu 200 let od narození skladatele Bedřicha Smetany, které připadá na rok 2024. Je nejvyšší čas naplánovat rekonstrukci rodného bytu významného litomyšlského rodáka.
Strakonický pivovar se statečně pere se současnou koronakrizí. Představil nápaditou pivovarskou kampaní Lok Lok Daun a protože v meziročním srovnání prodal asi o 12 procent více piva v lahvích, soustředí se teď i více na tento segment trhu. Do skla bude stáčet pivní speciály, ten Velikonoční, který pivovar uvedl na trh ve středu 17.března, se prodává i v maloobchodní síti.
Velikonoce se musí v Litoměřicích obejít bez zeleného piva. Biskupský pivovar U sv. Štěpána tento speciál letos nepřichystal, vládní opatření kvůli koronaviru totiž znesnadňují jeho prodej mimo pivovar.
Pivovar Purkmistr v Černicích hledá nové cesty, jak v této nelehké době oslovit zákazníky. Nabízet proto začal tři nové, netradiční druhy piva. „Chceme i nadále vařit své stálé druhy piva a k nim zařadit i pár nových,“ říká vrchní sládková černického pivovaru Eva Straková.
Původní majitelé zámku Janovice nebyli jen aristokrati, ale především podnikatelé, průkopníci nových výrobních technologií a majitelé několika továren. První zmínka o zámeckém pivovaru je z roku 1827. Před třemi lety pivovar koupil Zdeněk Strnadel. Díky této akvizici se usadil se svou rodinou na Rýmařovsku.
Kolik pozitivních zachytily firmy z Olomoucka v rámci prvního kola povinného testování na Covid-19? Výsledky neukazují, že by podniky byly zdrojem koronavirové infekce. Lhůta velkým zaměstnavatelům vypršela v pátek 12. března.
Malé pivovary v kraji se už před rokem musely vypořádat s nepříjemnou situací. Co s uvařeným pivem bez otevřených restaurací? Po roce se přizpůsobily a dnes situaci hodnotí. Ztráty zachraňují dlouhodobí podporovatelé a pivo domů.
V tomto týdnu začalo testování v mnoha rakovnických firmách a výjimkou není ani Tradiční pivovar v Rakovníku, kde do 14. března bude otestováno zhruba 90 zaměstnanců z celkových 114. Testováni budou prozatím jednou týdně a jedná se zejména o pracovníky ve výrobě.
Malé pivovary v kraji se už před rokem musely vypořádat s nepříjemnou situací. Co s uvařeným pivem bez otevřených restaurací? Po roce se přizpůsobily a dnes situaci hodnotí. Ztráty zachraňují dlouhodobí podporovatelé a pivo domů.
Návštěvnické centrum v Plzeňském Prazdroji se dočasně přeměnilo na testovací středisko. V místě, kde dříve prošlo až tisíc turistů denně, se nyní dvakrát týdně otestuje na koronavirus zhruba 300 zaměstnanců pivovaru.
Čím žijí vesnice či vesničky, které obvykle jen projíždíme ? Co je tam k vidění? A jak se tam žije? Nový seriál Deníku vás provede obcemi na Přerovsku a Hranicku. Přiblížíme vám místní atrakce, nejžhavější témata i zajímavé osobnosti. Tentokrát se podíváme do Kokor, tisícové obci, na cestě z Přerova na Olomouc, kde již v 18. století fungoval pivovar.
Už bezmála devatenáct let se v někdejším litoměřickém pivovaru zlatavý mok nevaří. Plány na obnovení jeho výroby jsou však na stole už pár let a nyní opět pokročily dopředu. V části nedávno opravených prostor pivovaru začala v uplynulých dnech montáž technologie na vaření piva.