/FOTOGALERIE/ Zatímco první vlnu zvládly vesměs dobře a někde si díky pěknému počasí a možnému prodeji do kelímků přes okénko dokonce polepšily, druhá vlna dopadá na pivovary opravdu tvrdě. S množstvím prodaného piva jsou zpět na březnových číslech a částečně je zachraňují jen plechovky, „lahváče“ a pet lahve.
/FOTOGALERIE/ Také benešovský Pivovar Ferdinand patří mezi společnosti, které velmi výrazně doplácejí na současné koronavirové vládní restrikce. I když je firma schopna dál vyrábět, problémem je odbyt. Nápoj si jeho konzumenti nemohou vychutnat v pivnicích, hospodách nebo restauracích. Jsou buď zcela zavřené, nebo přežívají jen díky prodeji z okénka. Proto jejich provozovatelé pivo od pivovaru nakupují méně či dokonce vůbec.
/FOTOGALERIE/ Minimální tržby, někde i nutnost propustit zaměstnance. Taková je situace v pivovarech v regionu. Jediným pozitivem je snad to, že neprodané pivo se zatím do kanálů na Kolínsku nevylévalo. „Jsme na mrtvém bodě, jedeme tvrdě do mínusu,“ shrnul majitel a zároveň sládek Bašteckého pivovaru ve Starém Kolíně Roman Charvát.
Stejně jako na jaře pivovarům opět razantně klesly tržby, sudový prodej je prakticky na nule a především minipivovary opět upřely svoji pozornost do rozvozu lahvových speciálů. V Mutějovicích dokonce nově budou stáčet i do plechovek. Někteří sládkové ovšem míní, že pokles tržeb bude oproti jarní vlně tentokrát dlouhodobější.
Podruhé v rámci jediného roku se ocitají ve složité situaci pivovary, včetně toho nymburského. Jeho vedení zatím věří, že nedojde k podobným scénám jako v první půli roku, kdy navařené pivo teklo do místních kanálů. Pokud by i ke konci roku trvaly restrikce a restaurace stále nemohly nabízet zákazníkům točené Postřižinské, jsou připraveni operativně nahradit stáčení do sudů za stáčení do plechovek a lahví a pivo se pokusí prodat jinde.
Ve druhém největším městě na Blanensku se bude po několika desetiletích opět vařit pivo. Přesněji Boskovské pivo. Podnikatel Luděk Řehoř totiž pokračuje v obnově zchátralé budovy někdejšího Panského pivovaru.
Série #světovéČesko / Pivo a turistika jde dohromady od nepaměti, ovšem tady, v Krkonoších, nabývá zcela nového významu. Zdejší pivovarníci totiž pro turisty vymysleli takřka populárně naučnou Krkonošskou pivní stezku, na které se nejen hezky provětráte na čerstvém vzduchu, ale současně můžete proniknout do tajů toho nejlepšího, co se v Krkonoších uvařilo.
Žijeme ze dne na den. Situace je horší než na jaře. Prodej piva, které dodáváme restauracím, je úplně mrtvý, postěžoval si na aktuální situaci jednatel Líšeňského pivovaru Petr Červenka. Právě uzavření restaurací kvůli druhé vlně koronavirové pandemie je pro menší pivovary na jihu Moravy největší potíž.
Sotva se stačily vzpamatovat po jarních ztrátách, už zase musejí omezovat výrobu. Minipivovarům na Vysočině uštědřilo další ránu podzimní uzavření hospod. Lokální výrobce nyní zachraňují pivaři, kteří chodí pivo kupovat přes okénkový prodej.
Tisíce litrů piva nyní odpočívají ve sklepích minipivovarů na Litoměřicku a Podřipsku. Ty teď zažívají krušné časy. Na rozdíl od velkých pivovarů nemají distribuci do velkých obchodů a řetězců. Možnost, jak zlatavý mok i přes zavřené restaurace dostat k zákazníkům, však je. Spotřebitelé si mohou pivo například objednat a vyzvednout si ho přes výdejní okénko.
Národ pivařů si dokáže poradit i v době uzavření restauračních zařízení. Soudky s pěnivým hořkým mokem se jednoduše přestěhují jinam. A nemusí jít jen o pivní soudky. V nouzi stačí i obyčejné „lahváče“.
V boj o přežití se proměnil podzim i pro pivovary na Děčínsku, které je malými výrobci piva vyhlášené. Výstav pěnivého moku jim klesá na zlomek toho, kolik jej běžně v tuto dobu uvaří. Po zpřísnění vládních omezení ve středu 21. října navíc nevidí světlo na konci tunelu. Pivovary se snaží zachránit příjmy pomocí výdejových okének.
V boj o přežití se proměnil podzim pro malé pivovary na Děčínsku, které je malými výrobci piva vyhlášené. Výstav pěnivého moku jim klesá na zlomek toho, kolik jej běžně v tuto dobu uvaří. Po zpřísnění vládních omezení ve středu 21. října navíc nevidí světlo na konci tunelu. Pivovary se snaží zachránit příjmy pomocí výdejových okének.
Vládní koronavirové restrikce tvrdě dopadají také na ekonomiku regionálních pivovarů. Přestože řadu z nich náležitě vyškolila tvrdá jarní omezení, přece jen pivovarníci neskrývají obavy z důsledků vyhrocené podzimní epidemiologické situace v naší zemi.
Konec září tradičně patří vyhlašování šampionů nejvýznamnější degustační soutěže roku – České pivo. Do výsledků výrazně promluvily pivovary ze skupiny PMS Přerov, a. s. – Holba, Zubr a Litovel, které v degustační soutěži získaly 11 z 18 udělovaných medailí napříč všemi kategoriemi.
Pivovary v okrese Louny dostávají další ránu. Po jarním uzavření hospod kvůli pandemii covid-19 se pro ně tatáž těžká situace opakuje. A zřejmě horší. Většina oslovených lidí z tohoto oboru není optimistická, nějaké zlepšení vidí za dlouho. Mluví o konci jara příštího roku.
Pivovary na Žatecku a Lounsku dostávají další ránu. Po jarním uzavření hospod kvůli pandemii covid-19 se pro ně tatáž těžká situace opakuje. Většina oslovených lidí z tohoto oboru není optimistická, zlepšení vidí až na konci jara příštího roku.
Budoucnost již tři roky uzavřeného pivovaru na ulici Československé armády ve Vyškově stále trápí mnohé místní. „Snad se zase bude vařit, a nebude to patok jak pár posledních let,“ doufal třeba Tomáš Krejčí.
Nejde mu o chuť, ale o příběhy lidí a míst. Proto Filip Vrána jezdí po blízkém i vzdálenějším okolí, poznává příběhy minipivovarů a sepisuje o nich knihy Nejnověji má za sebou křest aktualizovaného vydání knihy Příběhy jihomoravských pivovarů.
Sportovec, bavič, textař a nově i spisovatel František Jílek (73) z Kladna, tráví zasloužený odpočinek na chalupě v Kalivodech. Patří k seniorům, kteří ani ve svém věku nestagnují a neustále vymýšlejí nové aktivity. František miluje společenskou zábavu, hudbu, humor a lidi, proto před časem přišel s nápadem pořádat pro své přátele i veřejnost zábavné hudební večery.
Sportovec, bavič, textař a nově i spisovatel František Jílek (73) z Kladna, tráví zasloužený odpočinek na chalupě v Kalivodech. Patří k seniorům, kteří ani ve svém věku nestagnují a neustále vymýšlejí nové aktivity. František miluje společenskou zábavu, hudbu, humor a lidi, proto před časem přišel s nápadem pořádat pro své přátele i veřejnost zábavné hudební večery.
Moravskokrumlovský pivovar Krum získal prvenství na pražském festivalu malých pivovarů a minipivovarů Pivo v Tržnici. Stal se nejoblíbenějším v konkurenci více než padesáti pivovarů.
Čtyřikrát na bedně! Pivovar Litovel bere z Českého piva zlato, dvě stříbra a bronz. V litovelském pivovaru mají velký důvod k oslavám! Z prestižní soutěže České pivo vezou na Hanou medaile hned čtyři litovelská piva.
„Natočit“ pivo umí kdekdo, ale udělat z návštěvy hospody a čepovaného piva výjimečný zážitek zvládnou jen opravdoví výčepní mistři. Není to jen o přípravě výčepu, mytí skla, technice čepování a servírování, ale také o komunikaci a přístupu k hostům nebo pivních znalostech. Mistrem výčepního řemesla v soutěži Radegast Mistr Výčepní 2020 se stal Robert Kramoliš z Pivnice Harcovna v Rožnově pod Radhoštěm.
Pivo v národních písních, to je vděčné téma folkloristů. Tentokrát se podíváme na zoubek hymně všech pivařů, která pochází z jedné zcela zapomenuté české komedie. Hra nesla název Pražští sládci aneb Kubíček dostane za vyučenou. A napsal ji autor jménem Prokop Šedivý.
V pražském pivovaru U Fleků se dnes odpoledne po 177 letech roztočí světlé pivo. Od roku 1843 se v něm čepovala pouze „klasická" tmavá třináctka. Nyní půjde zatím o limitovanou várku 6 tisícl itrů, tedy 12 tisíc piv, pokud se ale osvědčí, mohl by zůstat světlý ležák na čepu stále, řekl ČTK v rozhovoru sládek pivovaru Michael Adamík. Na čepu ale stále zůstane i klasické tmavé.
Pivo z tupláků i nejstaršího pivovaru na světě si vychutnají lidé na brněnském Oktoberfestu. Zájemce v Brně čeká také cesta do historie - buď se ve Vida centru vydají společně s dětmi do pravěku za dinosaury, nebo třeba zvolí vyhlídkovou jízdu po místech, kde začátkem minulého století bydleli bohatí průmyslníci. V Mikulčicích se zase lidé přiblíží k nebi, vyletí na něj letadla i papíroví draci. Vzhledem k současné složité situaci doporučujemei konání akce ověřit přímo u pořadatele. Je možné, že kulturní život v dalších dnech ovlivní vládní nařízení a opatření související s epidemií koronaviru.Situace se mění velmi rychle.
V této sezoně kousal jednu porážkou za druhou, a tak se prakticky sám postaral o to, aby nepřibyla další. Kanonýr fotbalistů Svratky Brno C Tadeáš Malůšek šesti trefami zařídil výhru svého týmu v utkání sedmého kola III. třídy brněnské městské soutěže nad Slatinou B 9:3.
Plány na využití areálu vyškovského pivovaru představili autoři generalu vyškovského zámku. V jeho nejstarší části doporučili zachování původní funkce v podobě menšího pivovaru s doplněním v podobě kulturně-gastronomického zařízení.
/FOTOGALERIE/ Již 13. ročník festivalu minipivovarů Slunce ve skle se konal o víkendu v plzeňských Černicích. Třináctka ale štěstí nepřinesla, na festivalu se letos výrazně podepsala koronavirová omezení.
Pivovar Hasič v Bruntále je jedním z mála regionálních pivovarů, který se specializuje na výrobu domácího piva. S využitím místní sladovny vaří nefiltrovaný a nepasterizovaný mok, který rozváží do několika restaurací. V budově bývalé textilní továrny, kde se pivovar nachází, je také pivní bar a vzorková prodejna.
Po letech politických půtek začala výstavba nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu. Dvojice budov vyroste na rohu Ortenova náměstí v areálu bývalého holešovického pivovaru. Kromě úředníků se do jednoho z objektů přesune také archiv Poslanecké sněmovny ČR a parlamentní knihovna.
Nově stojí na Klostermannově vyhlídce nedaleko obce Srní uprostřed Národního parku Šumava lavička Karla Klostermanna. Je vyrobena z kmene dubu a její vznik inicioval česko-bavorský spolek Karel Klostermann - spisovatel Šumavy, který se již 25 let stará o odkaz stejnojmenného spisovatele. Z lavičky je krásně vidět Povydří i Pootaví a také hrad Kašperk.
Od pátku 18. září má veřejnost možnost navštívit novou pobočku Národního zemědělského muzea situovanou v oblasti Dolní Vítkovice. Muzeum vzniklo v místě dvou bývalých továrních hal a návštěvníci zde najdou expozice věnované potravinám a zemědělským strojům. Svůj provoz pobočka zahájí výstavou 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích. Muzeum se zároveň připojí k akci Moravskoslezského kraje Vstupy zdarma, která trvá až do konce října.
Povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách se znovu vrátila. Firmy na Rakovnicku to ale nezaskočilo. Některé z této povinnosti totiž od jara neslevily. A to ani v době letních dovolených, kdy bývá v práci najednou méně lidí.
Plná hospoda s čepovaným pivem vždy byla jedním z pilířů české kulturní tradice, říká výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Bez zákazníků ale nemá šanci na přežití. Například tradiční podnik na pražském Novém Městě, ležící jen pár stovek metrů od Václavského náměstí, v němž jsme ve středu dvě hodiny po poledni prakticky jedinými zákazníky, mnoho naděje na zlepšení situace neskýtal. Obzvlášť když úřady jen o chvíli dříve oznámily další zpřísnění podmínek pro pobyt na veřejnosti. Pivovarníci a hostinští proto chtějí za pár dní představit svůj velký plán na záchranu oboru.
/FOTOGALERIE/ Pivovarské slavnosti s pořadovým číslem 29, se konaly v sobotu 5. září v areálu pivovaru Ferdinand v Benešově. Pro návštěvníky byla připravena dvě pódia, na kterých se střídaly hudební skupiny různých žánrů. Vše v průběhu dne doplňovala bubenická show v podání bubeníků ze souboru Líšmani.
/FOTOGALERIE/ V areálu krušovického pivovaru byla uvedena do provozu nová skladová hala H3. Stavba zahrnuje také okolní komunikace, novou nákladní vrátnici a oplocení. Pivovar investoval i do rozšíření kapacity plechovkové linky, neboť jak potvrdil i ředitel Michal Rouč, zájem o plechovkové pivo po vypuknutí pandemie prudce stoupl.