Vyráběli tam zbraně pro Wehrmacht, bylo tam zázemí pro horkovzdušné balóny i výtvarné ateliéry. Historický areál Briessova pivovaru v brněnských Husovicích z přelomu devatenáctého a dvacátého století se v sobotu otevře lidem. Díky své bohaté minulosti i typickému vzhledu areál patří k významným brněnským architektonickým stavbám.
/FOTOGALERIE/ Jedna z nejpozoruhodnějších nymburských staveb, dům Na Cejpovně v Drahelické ulici, kde sídlí kavárna Café Farms, je na prodej. „Včetně vinárny, společenského sálu i malého pivovaru,“ uvedl realitní makléř Radim Kovář. Nemovitost je k mání za čtrnáct a půl milionu korun.
První srpnový pátek je tradičně vyhrazen Mezinárodnímu dni piva. Pokud jste ho slavili, možná ještě máte první srpnovou kocovinu. Pivo je nejpopulárnější alkoholický nápoj u nás, přesto jeho spotřeba u nás klesá. „Roční spotřeba piva na obyvatele u nás v roce 2020 dosáhla 135 litrů, což je nejméně od šedesátých let minulého století,“ uvedl ve své výroční zprávě Český svaz pivovarů a sladoven.
Zatančit si salsu, užít si pohádky s kočičí tématikou, zasoutěžit si o nejlepší nakládaný hermelín nebo si projít přírodní koutek se Zoo Děčín a CHKO České Středohoří. To vše nabídl v sobotu 7. srpna děčínský pivovar Nomád Jana Kočky.
Skupina Mig21 přijela v sobotu večer do Pardubic. Její koncert v pivovaru si nenechaly ujít stovky lidí, a to například včetně budoucí nevěsty loučící se se svobodou. Podívejte se.
Láska ke chmelu, touha po poznání, nesmírná chuť vytvořit něco výjimečného, to vedlo Tomáše Podzimka s přáteli k přípravě nového pivovaru. Nese název Pivovar Pivní Skaut a pro veřejnost otevřel 6. srpna.
Nemáte na sobotu 7. srpna ještě žádné plány? Vyrazte do děčínského pivovaru Nomád. Od 14 hodin se tu chystá bohatý program pro děti i dospělé, nebojácní návštěvníci budou moci vylézt na pivovarský komín.
Sladovnický ječmen, nedílná to součást piva, trápí výkyvy počasí. Oproti loňskému roku se prodražil již o 6 procent. A nemusí to být konečná cena. „V porovnání s loňským zářím stoupla současná cena sladovnického ječmene o 7 procent a oproti říjnu o 6 procent,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Podle něj se však ještě může cena zvýšit.
České pivovary snížily za první pololetí meziročně výstav o osm procent, oznámili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Ztráty byly hlavně v prvním čtvrtletí, na začátku léta se začala pivovarnická scéna stabilizovat, v červnu byly hodnoty u čepovaného piva skoro stejné jako před příchodem pandemie.
Budějovický Budvar uvařil ve spolupráci s minipivovarem Nachmelená Opice limitovanou edici piva Opičí Ejl. Jedná se o první svrchně kvašené pivo typu ALE, které se v národním pivovaru uvařilo.
To nejlepší přímo ze srdce Afriky dorazilo v sobotu 31. července do pivovaru Kocour ve Varnsdorfu, kde se konaly Africké trhy. Na příchozí čekalo čerstvé ovoce od ugandských farmářů, kteří jej pěstují bez chemie. Kromě toho si mohli lidé nakoupit sušené ovoce, koření ze Zanzibaru nebo kvalitní kávu.
vídeňský pivní císař a vášnivý lovec. Ano, řeč bude o Antonu Dreherovi mladším. Jako jeden z prvních pivovarníků pro převoz piva začal využívat umělé chladicí technologie a právě export piva do zámoří mu vynesl značné jmění. Více o broumovském rodákovi se dozvíte v článku Pavla Mašláně, za který velmi děkujeme.
Láska ke chmelu, touha po poznání, nesmírná chuť vytvořit něco výjimečného, to vedlo Tomáše Podzimka s přáteli k přípravě nového pivovaru. Nese název Pivovar Pivní Skaut a otevře 6. srpna pro veřejnost.
/ROZHOVOR/ Čtyřiačtyřicetiletý nevidomý Michal Simon z Ostravy se čtenářům Deníku představil poprvé v nepříjemné situaci, kdy mu násilník na ulici vytrhl z ruky a ukradl speciálně upravený mobil. Michal je nevidomý prakticky od narození, to mu ale nebrání v návštěvách pivovarů po celém Česku. S majiteli a sládky natáčí rozhovory, které pak dává na svůj YouTube kanál. Zájemci tam najdou již okolo stovky dílů a Michal Simon pokračuje dál. Více v rozhovoru.
Čtyřiačtyřicetiletý nevidomý Michal Simon z Ostravy se čtenářům Deníku představil poprvé v nepříjemné situaci, kdy mu násilník na ulici vytrhl z ruky a ukradl speciálně upravený mobil. Michal je nevidomý prakticky od narození, to mu ale nebrání v návštěvách pivovarů po celém Česku. S majiteli a sládky natáčí rozhovory, které pak dává na svůj YouTube kanál. Zájemci tam najdou již okolo stovky dílů a Michal Simon pokračuje dál. Více v rozhovoru.
Přelet pivných píp. Tak se jmenuje festival piva a malých pivovarů, který se koná v romantickém areálu Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou u Pardubic. Na děti čekala Ježibaba, na dospělé půllitry.
Za tragickou smrt řidiče kamionu, kterého vloni pár dní před Vánocemi rozmačkal vysokozdvižný vozík při nakládce v plzeňském pivovaru, nebude nikdo potrestán. Policie totiž došla k názoru, že na vině není řidička vozíku, nýbrž právě mrtvý, jenž se pohyboval tam, kde neměl.
Pivo je pro ni stále synonymem pro hospody. Říká, že hospodu ji nic nenahradí. I proto bojovala za jejich otevření jako lev. Přiznává, že když šla ven a uviděla otevřenou zahrádku s hosty, byla dojatá.
Dvěma historickým areálům, které byly dlouhá desetiletí až staletí pevně spjaté s historií potravinářského průmyslu v Kyjově, zvoní umíráček. Tomu mladšímu mnohem hlasitěji. Komplex kdysi slavné mlékárny totiž bude k vidění už jen poslední zhruba dva týdny.
Po téměř čtyřiceti letech se Choceň vrací ke své pivovarnické tradici. V pátek 16. července mohli lidé prvně ochutnat zlatý orosený mok a podívat se také do areálu staronového pivovaru.
Po dlouhém období, kdy nebyl vstup možný kvůli epidemii, se návštěvníci opět mohou vydat na exkurzi do Královského pivovaru Krušovice a podívat se, jak dlouhou cestu pivo urazí od vstupních surovin až po orosený půllitr na stole. Dozvědí se spoustu informací z historie, výroby piva, technologie i stáčení do různých typů obalů. Poprvé pivovar otevřel své brány během prvního červencového víkendu. Pro vstup i při samotné prohlídce ovšem platí dodržování přísných bezpečnostních opatření.
Ten výhled je za miliony. Do Neratova za ním míří tisíce turistů. Podsládek místního pivovaru Dominik Malík si ho vychutnává každý den. Tedy pokud má zrovna čas. Zatímco dohlíží nad správnou přípravou zlatavého moku ve rmutovací pánvi a dalších zařízeních, prosklenými stěnami má výhled na zdejší perlu - na proslulý, z popela znovu vzkříšený kostel Nanebevzetí Panny Marie s prosklenou střechou, který sem vábí spoustu poutníků.
Umíte si představit pivo s příchutí eukalyptu, sake či vína? Ještě nedávno byl český pivní svět svázaný stereotypy „desítek“ a „dvanáctek“. Ale i tato uniformita mizí a pivaři objevují nové chutě a přijímají trendy z okolních zemí. Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráně lidé rádi zkouší novinky, ale ne každá asi bude ta pravá pro zhýčkaný český jazýček.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Na rohu Malostranského náměstí a Tomášské ulice už bezmála dvě století stojí třípatrový dům č.p. 2, známý jako U Schnellů. Jméno mu dala rodina, která zde založila jeden z proslulých pražských podniků.
/ROZHOVOR/ Martin Palouš je někdejší mladý stavař, který už v raném věku ochutnal pivo a už u něj zůstal. Ale ne za stolem v pivnici, ale v útrobách jabloneckého minipivovaru Volt, který zvídaví najdou v areálu pensionu Jablonec na břehu přehrady Mšeno. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, tvrdí staré přísloví. Díky minipivovaru Volt se vaření piva po letech do Jablonce konečně vrátilo.
/ROZHOVOR/ Martin Palouš je někdejší mladý stavař, který už v raném věku ochutnal pivo a už u něj zůstal. Ale ne za stolem v pivnici, ale v útrobách jabloneckého minipivovaru Volt, který zvídaví najdou v areálu pensionu Jablonec na břehu přehrady Mšeno. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, tvrdí staré přísloví. Díky minipivovaru Volt se vaření piva po letech do Jablonce konečně vrátilo.
/FOTOGALERIE/ Harrachův pivovar v Janovicích u Rýmařova je odkazem historické éry, kdy se vyšší šlechta hrabat dala na podnikání. Poslední pivo bylo v pivovaru uvařeno na jaře 1946. Dnes tato obrovská zchátralá památka čeká na investice a nové využití. Před pár lety pivovar získala parta nadšenců s vizí, jak zapojit dobrovolníky do oživení této technické památky. Na začátku prázdnin do Janovic přijeli mladí lidé z Itálie, Německa, Polska a Česka ukázat, že se manuální práce nebojí.
/FOTOGALERIE/ Harrachův pivovar v Janovicích u Rýmařova je odkazem historické éry, kdy se vyšší šlechta hrabat dala na podnikání. Poslední pivo bylo v pivovaru uvařeno na jaře 1946. Dnes tato obrovská zchátralá památka čeká na investice a nové využití. Před pár lety pivovar získala parta nadšenců s vizí, jak zapojit dobrovolníky do oživení této technické památky. Na začátku prázdnin do Janovic přijeli mladí lidé z Itálie, Německa, Polska a Česka ukázat, že se manuální práce nebojí.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Kromě nespočtu hostinců se Praha může pochlubit hned několika pivovary. Největším a nejznámějším z nich je bezpochyby Staropramen, který je už od svých počátků nesmazatelně spojen se Smíchovem.
/FOTOGALERIE/ DMW - multižánrový hudební festival, na kterém postupně zazní punk-rock, soul-funk, jazz, alternativa, se první víkend v červenci rozhodli uspořádat v rodinném pivovaru v Olešné. Zázemí tvořilo dostatečné občerstvení, nechyběla vegetariánská strava a samozřejmě dobře vychlazené místní pivo. Pro návštěvníky Open air festivalu přijíždějící z dálky bylo připravené stanové městečko na louce poblíž pivovaru.
Poprvé od konce loňského září, kdy nebyl vstup možný kvůli epidemii, se návštěvníci opět mohou vydat na exkurzi do Velkého Března v severních Čechách. Poprvé pivovar otevřel své brány v sobotu 3. července ve 14.30 hodin. Pro vstupu i při samotné prohlídce ovšem platí dodržování přísných bezpečnostních opatření.
Pro někoho málo uvěřitelný příběh je podnětem pro realizaci nového horského pivovaru ve Stříbrnickém údolí malebného areálu Kraličák rozkládajícího se na úpatí Králického Sněžníku.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Ředitel Orlického muzea Michal Hofman představuje už 9. díl seriálu Z minulosti choceňských hospod. Devátou zastávkou je Hotel u nádraží. Historie hotelu v dnešní ulici Pernerova č. p. 355 naproti nádraží se začala psát v roce 1869, kdy zde původně postavili skladiště piva bývalí nájemci zdejšího pivovaru.
Stovky let staré pivovarské sklepy ve Velké Bystřici v loňském roce znovu ožily. Tradici vaření piva tam obnovil pivovar Tvarg, který vyrábí několik druhů pivních speciálů. Od března letošního roku se nabídka rozšířila také o řemeslné tvarůžky.
/FOTOGALERIE/ Pivovarské slavnosti konané v sobotu 26. června na nádvoří malešovského pivovaru nebyly pouze o zlatavém moku. Návštěvníci mohli využít komentovaných prohlídek útrob pivovaru v doprovodu samotného sládka, s možností degustace. Prohlédnout si bylo možné i přilehlou tvrz, s výkladem jejího majitele.
Milovníci piva nemusí svůj oblíbený zlatavý mok konzumovat jen v tradiční formě. Pivovary z Vysočiny přichází s nevšedními specialitami, jako je třeba pivní pálenka nebo zmrzlina.
Druhý ročník festivalu Rockové vítání léta se uskutečnil v sobotu 26. června na nádvoří Měšťanského pivovaru v Kutné Hoře. Vystoupily kapely Roxor, Torrax, Blank out, Riziko, Amazing whores a Checkmate.
Byl stavař, ajťák. S kamarády měl v centru Liberce prodejnu výpočetní techniky a mobilních telefonů. Jenže v Liberci se v roce 2009 konal světový šampionát v lyžování, který tehdy měl pro mnoho prodejen katastrofální důsledky, protože město uzavřelo centrum. I jeho podnikání bylo na nule.
Milovníci piva nemusí svůj oblíbený zlatavý mok konzumovat jen v tradiční formě. Pivovary z Vysočiny přichází s nevšedními specialitami, jako je třeba pivní pálenka nebo zmrzlina.
Nymburský pivovar dostal před pár týdny další ocenění. Tentokrát za silná piva. Kdo z pivních znalců ochutnal Bogana, Něžného Barbara nebo některé další ze speciálů z dílny sládka Bohumila Valenty, potvrdí, že sbírání pohárů za Postřižinské pivo je naprosto zasloužené.
/FOTO/ Pátek 18. června se do choceňské kroniky zapíše jako den, kdy se znovuobnovila tradice místního pivovarnictví. Nově otevřený Pivovar Choceň totiž slavnostně požehnal kněz Bogdan Ganczarski a historii choceňského piva představil také ředitel Orlického muzea Michal Hofman. První ochutnávku zdejšího zlatého moku budou moct zájemci ochutnat už v polovině července.