Kreativ

ŠTÍTEK: plyn

Ilustrační foto

Spící ženu málem zabil plyn z hadice v ložnici

Střední Čechy – Z pokusu o vraždu manželky, již se podle údajů v trestním spisu snažil zabít jen 14 dní po svatbě, se před Krajským soudem v Praze zpovídá 42letý muž ze středočeské obce Chýně. Podle obžaloby se spící ženu pokusil zabít pomocí plynu: zaútočil loni o první prázdninové neděli; 1. července pár desítek minut před půlnocí.

K hořícímu autu byli v pondělí ráno povoláni hasiči do Hoštic-Heroltic.

Nastartoval a zkolaboval, motor dál túroval. Lidi vytáhl z hořícího auta soused

Hoštice-Heroltice – K hořícímu autu byli v pondělí ráno povoláni hasiči do Hoštic-Heroltic. Situace ovšem byla vážnější. Řidič totiž ihned po nastartování zkolaboval. „Noha na plynu túrovala motor, dokud nedošlo k požáru,“ popsal mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. V autě byla i dvouletá dívka. Na místo musel záchranářský vrtulník.

Do ulic Paříže znovu vyrazili příslušníci Hnutí žlutých vest

Žluté vesty znovu vyrazily do ulic měst. Paříží prošlo sedm tisíc demonstrantů

Hnutí žlutých vest, které ve Francii pořádá vždy v sobotu protivládní protesty, svolalo své příznivce do ulic i na dnešek. Podle odhadů se do demonstrací tentokrát zapojilo asi 27 tisíc lidí. Ulicemi Paříže prošlo přibližně sedm tisíc demonstrantů, kteří volali po rezignaci francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ve městech bylo kvůli zajištění pořádku nasazeno na 80 tisíc policistů.

Až 150tisícové příspěvky na výsadbu zeleně tradičně nabízí městům a obcím Nadace ČEZ.

O peníze na sázení stromů si je třeba říci do konce ledna

Střední Čechy – Jaro se zeptá, co jste dělali v lednu… To ve čtvrtek naznačil regionální manažer komunikace Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy Ota Schnepp. Upozornil, že Nadace ČEZ nabízí stejně jako v minulých letech obcím a městům peníze na výsadbu zeleně – ovšem pozor: v rámci grantového řízení si je třeba o ně říci včas. Do konce ledna. Pravda, to platí jen pro uchazeče, kteří by chtěli sázet na jaře. Pro podzimní výsadbu se další kolo příjmu žádostí o finanční příspěvek chystá na květen.

Tragický požár rodinného domu v Oleksovicích, při kterém zahynuly tři malé děti.

Spekulace lidí se potvrdily. Viník požáru, při kterém uhořely tři děti? Přímotop

Oleksovice – Téměř po roce ukončili policisté vyšetřování nejtragičtějšího požáru na jihu Moravy v posledních letech. Loni v březnu hořelo v rodinném domě v Oleksovicích. Požár si vyžádal tři oběti. Zahynuly děti ve věku jeden rok, tři roky a devět let. Nyní policie vyšetřování ukončila s tím, že nikdo kvůli požáru před soud nepůjde.

V Šachtách na jihozápadě Ruska explodoval v bytovém domě plyn

V bytovém domě na jihozápadě Ruska explodoval plyn. Zemřela jedna žena

Ve městě Šachty, které leží na jihozápadě Ruska, vybuchl v devítipatrovém domě plyn. Během exploze byly poškozeny čtyři bytové jednotky. Podle prvotních informací zemřela při neštěstí jedna žena, další dva lidé byli v těžkém stavu hospitalizováni v nemocnici. Po čtyřech lidech se stále pátrá.  

Exploze pekárny v Paříži.

Exploze plynu v centru Paříže má čtvrtou oběť

Silný výbuch, jenž otřásl v sobotu ráno pekárnou v devátém obvodě na severu centra Paříže, má na svědomí čtvrtou oběť. Při explozi bylo zraněno témeř pět desítek lidí včetně několika hasičů, kteří reagovali na hlášení o úniku plynu. Mezi zesnulými jsou dva hasiči a španělská turistka.

Velký Magellanův oblak zachycený Hubbleovým vesmírným dalekohledem.

Nová hrozba. Mléčná dráha se srazí s jinou galaxií dříve, než se myslelo

Naši domovskou galaxii Mléčnou dráhu čeká v budoucnu strašlivá katastrofa při srážce s jinou galaxií. Obrovská masa horkého plynu a energie způsobí naprostý kosmický chaos. Hvězdy budou narážet jedna do druhé, planety skončí rozbité nebo se zcela vypaří. Nic už nezůstane jako dřív. Podle nové studie by k tomu mohlo dojít již za dvě miliardy let. To je přitom v kosmickém měřítku za chvíli.

Exploze pekárny v Paříži.

Centrem Paříže otřásla silná exploze plynu. Tři lidé zemřeli

Pekárnou v devátém obvodě na severu centra Paříže otřásl v sobotu ráno silný výbuch, který způsobil velké materiální škody. Při explozi bylo zraněno téměř pět desítek lidí včetně několika hasičů, kteří reagovali na hlášení o úniku plynu. Dva hasiči a španělská turistka později na následky zranění zemřeli.

Královopolské tunely v Brně - ilustrační foto.

V Královopolském tunelu zůstane šedesátka

Brno – Přání řidičů jezdit brněnským Královopolským tunelem osmdesát kilometrů v hodině se nevyplní. Přestože silničáři loni v létě slibovali po kolaudaci zvýšit rychlost, zůstane limit na šedesátce.

Ilustrační foto

V kraji sněží. Silnice jsou s opatrností sjízdné, ujišťují silničáři

Sláva už je sníh, jedem na saních…prozpěvovali si dnes možná někteří řidiči mířící například do práce. Silničáři sice dělají, co je v jejich silách, ranní sněžení a teploty pod nulou ale na některých místech i tak působily komplikace. Situace na silnicích by ale teď měla být klidná.

Lidé bedlivě sledují údaje na svých plynových kotlech. Zemní plyn je druhoým nejdražším palivem, kterým lze topit. Stále častěji tak přecházejí ke dřevu, i za cenu toho, že se zapotí.

Je tu poslední vlna dotací. Můžete dostat až 120 tisíc na nový kotel

Stále jste ještě nevyměnili starý kotel na uhlí za moderní na plyn či biomasu nebo za tepelné čerpadlo? Máte nejvyšší čas zbystřit. Ministerstvo životního prostředí spouští třetí vlnu kotlíkových dotací na výměnu dalších až 30 tisíc starých kotlů, jejichž povolený provoz skončí v září 2022.

Restaurace Na Hvížďalce v Čimelicích.

Restaurace Na Hvížďalce a Na Zbrojnici jsou k pronajmutí

Písecko – Čimelická restaurace Na Hvížďalce a vrážská hospůdka Na Zbrojnici sice ladem neleží, ale jen díky vedení obou obcí. Obě jsou obecním majetkem a čekají na nového nájemce. V případě Hvížďalky to ale může být třeba i jen personál.

Ilustrační foto.

Provoz domácností vyjde letos o něco dráž

Českobudějovicko – S vyššími náklady na běžný provoz domácností musí pro rok 2019 počítat obyvatelé většiny měst na Českobudějovicku. V řádu několika korun narostla především cena vodného a stočného.

Ilustrační foto.

Na složenkách si letos připlatíme

Pardubický kraj - Lidé si letos připlatí na složenkách. Od Nového roku podražilo hlavně vodné a teplo, v řadě obcí se zvedly i poplatky za vyvážení popelnic. A to není zdaleka všechno. Ještě výrazněji, zhruba o 10 procent, se zvyšuje cena elektřiny a o pět procent také plynu.

Ilustrační fotografie.

Komínové saze hoří na Benešovsku zhruba desetkrát do roka

Benešovsko - I přes hrozbu postihu majitelů nemovitosti kvůli nevymetenému a oficiálně nezrevidovanému komínu, v němž vzplanou saze a následně zasahují hasiči, na Benešovsku každoročně dochází ke zhruba deseti těmto specifickým požárům.

Pražští hasiči v noci ze středu na čtvrtek řešili požár vybydleného objektu i ubytovny, z níž evakuvali stovky osob.

Nebezpečná zábava? Hasiči kvůli tragédii v Polsku zkontrolují únikové hry

Praha se stává rájem únikových her. Na území metropole jsou stovky provozoven nabízející netradiční adrenalinovou zábavu. Avšak s ohledem na tragický požár v Polsku, při němž v pátek zemřelo pět dívek, je potřeba pražské „únikovky“ zkontrolovat. Hasičský záchranný sbor hlavního města se zaměří na vytipovaná místa.

Exekuce. Ilustrační foto.

Bankrotů firem prudce ubylo. Letos budou hrozit malým dodavatelům energií

Ekonomice se daří, takže bankrotů firem ubývá. Ekonomický boom ale současně vede ke zdražování elektřiny a plynu. A to až takové, že na něj někteří její dodavatelé nebyli připraveni. Těm proto existenční problémy hrozí. Lidé by se měli připravit na nové triky obchodníků s energiemi.

Ali Bongo Ondimba na archivním snímku

Pokus o státní převrat v Gabonu neuspěl. Máme situaci pod kontrolou, tvrdí vláda

Skupina vojáků v západoafrickém Gabonu se v pondělí pokusila o státní převrat. Ve vysílání státní televize vojáci oznámili, že přebírají kontrolu nad tamní vládou. V metropoli Libreville se objevily tanky a další armádní vozidla. Gabonská vláda však o několik hodin později oznámila, že rebely zadržela a situaci má pod kontrolou.

Hasiči zasahovali při úniku oxidu uhelnatého na zimním stadionu v Holešovicích.

Na stadionu na Výstavišti unikl oxid uhelnatý, 11 lidí skončilo v nemocnicích

Kvůli nedělnímu úniku oxidu uhelnatého na zimním stadionu v areálu Výstaviště v pražských Holešovicích skončilo v nemocnicích 11 lidí. Deset lidí zdravotnická záchranná služba odvezla z Výstaviště, dalšího člověka dodatečně poté, co ji kontaktoval z domova. Vyplývá to z informací mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové. Jedovatého plynu se nadýchalo zhruba 20 lidí, na stadionu měli v neděli pozdě večer trénink amatérští hokejisté. Plyn nejspíš pocházel ze špatného spalování motoru rolby.

Prázdnou cisternu na plyn vyprošťovali z příkopu na konci Moravce ve směru na Bobrovou na Žďársku ve čtvrtek odpoledne. Omezil se tím provoz na frekventované komunikaci.

119 sypačů, 30 traktorů s radlicemi. Sněžení zaměstnává silničáře na sto procent

Vysočina – Ministr dopravy Dan Ťok ve čtvrtek na dálnici D1 u Humpolce sliboval, že se další den na místo vrátí dělníci. Pokud tedy nebude špatné počasí. Během dopoledního setkání s novináři se s oblohy sněhové vločky jen sypaly a odpoledne pak v krajském městě nastala bílá tma. Dopravní komplikace na sebe nenechaly dlouho čekat.

Bitcoin - ilustrační foto

Bitcoin slaví jubileum. Platit jím můžete na 150 místech v Praze

/INFOGRAFIKA/ Nejslavnější virtuální měna světa existuje již deset let. Metropole patří podle odborníků k místům s největší koncentrací míst, kde se dá zaplatit bitcoiny a dalšími virtuálními měnami. Letos se tu také konala mezinárodní bitcoinová konference.

Telefonování (ilustrační snímek)

Zabrání podvodům? Stát chce zpřísnit podmínky pro nabízení zboží přes telefon

Ten telefonát se panu Jiřímu nevyplatil. Dostal od jedné z firem nabídku zdarma vyzkoušet její doplňky na zlepšení zdraví s tím, že zaplatí pouze poštovné. „To jsem uhradil, a než jsem si stačil vůbec něco vyzkoušet, byla tu, aniž jsem cokoliv objednal, další dodávka,“ stěžuje si na webu určeném pro řešení spotřebitelských sporů.

Ilustrační foto.

Perná noc hasičů a záchranářů

Pardubický kraj – Bujaré silvestrovské oslavy v kraji se obešly bez tragických událostí. Policisté hlásili klidnou noc. Hasiči zasahovali u několika menších požárů tújí a kontejnerů.

Exploze obytného domu v Magnitogorsku

Výbuch v Magnitogorsku má již 31 obětí. Region vyhlásil smutek

Záchranáři z trosek domu poničeného výbuchem plynu v Magnitogorsku vyprostili již 31 mrtvých těl, mezi nimiž byly i dvě děti Oznámila to dnes agentura TASS. Osud 17 pohřešovaných lidí je nejasný. Předchozí bilance pondělního neštěstí v uralském městě na předělu evropské a asijské části Ruska byla 16 mrtvých, později 24. Záchranáři pokračují ve vyprošťování.

Ilustrační foto

V Čermné se přiotrávil člověk

Čermná nad Orlicí - Kvůli úniku oxidu uhelnatého zasahovali rychnovští profesionální hasiči poslední den v roce odpoledne v Malé Čermné, části Čermné nad Orlicí.