Kreativ

ŠTÍTEK: pojištění

Policie

Při akci Hippokrates zatkla policie další podvodníky s pojištěním

Karlovarský kraj – Policejní akce Hippokrates zaměřená na rozpletení rozsáhlé sítě pojistných podvodů přinesla další výsledky. Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v rámci této akce zadrželi další čtyři osoby a devět obvinii jako organizovanou skupinu.

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček.

Jednání tripartity o rozpočtu se zúčastní i prezident Zeman

Praha - Jednání odborů, zaměstnavatelů a zástupců vlády se dnes odpoledne ve Strakově akademii zúčastní prezident Miloš Zeman. Na programu jednání tripartity bude rozpočet pro příští rok, jak ho navrhuje ministerstvo financí. Sociální partneři proberou také změny v nemocenském pojištění, zřejmě se tak dostane i na spor o zrušení neproplácených první třech dnů stonání. Dalším bodem bude plán rozvoje digitálního trhu.

Ilustrační foto.

Dodavatelé energií se již nesoustředí pouze na dodávku komodit

Praha – Dodavatelé energií v Česku se již nesoustředí pouze na samotnou dodávku elektřiny a plynu. Nabízí nejrůznější produkty, které s energetikou souvisí, výjimkou ale není ani pojištění nebo mobilní operátor. Vyplývá to z vyjádření zástupců firem pro redakci. Podle analytiků je hlavním důvodem vyšší konkurence, a tím omezenější možnosti růstu firem při tradiční nabídce. Trend podle nich bude ještě sílit.

Ilustrační foto.

Půjde se do důchodu v pětašedesáti?

Rychnovsko - Vláda podpořila strop věku odchodu do důchodu v 65 letech, návrh byl předložen parlamentu. Změna by se měla týkat narozených po roce 1965. Je to dobře?

Slovenský ministr financí Peter Kažimír a komisař Valdis Dombrovskis.

Komisař: EU potřebuje více času na debatu o krizovém fondu

Bratislava – Členské státy Evropské unie budou podle člena Evropské komise Valdise Dombrovskise potřebovat více času k dohodě na společné pozici o případném vytvoření finančního mechanismu, který by státům pomáhal v případě ekonomických šoků. Rozdílné názory mají státy EU nejen na samotnou potřebu založení nového nástroje, ale i na jeho podobu. Dombrovskis to řekl novinářům po neformálním jednání ministrů financí zemí evropské osmadvacítky.

Ilustrační foto.

Zákon o odpadech už asi nebude řešit poplatek za komunální odpad

Praha – Zásadní změny v nakládání s odpady a jiná pravidla pro firmy, obce a občany by měl přinést nový zákon o odpadech, jehož projednávání v pátek legislativní rada vlády přerušila. Norma mimo jiné už nemá vyměřovat poplatek za komunální odpad. Ten bude jen v zákoně o místních poplatcích. Legislativní rada také přerušila jednání o novém zákoně o výrobcích s prodlouženou životností.

Ilustrační foto

Srážek se zvěří na Vyškovsku přibylo. Oproti loňsku o třetinu, hlásí policie

Vyškovsko – Je vyplašená a zmatená. S blížícím se podzimem se vyřítí za snížené viditelnosti z příkopu a řidič má co dělat, aby alespoň nějak zareagoval. Nehod způsobených zvěří na Vyškovsku přibývá. Letos jich je v regionu už bezmála sedmdesát. V loňském roce jich ve stejnou dobu policisté evidovali o třetinu méně. „Nárůst jsme zaznamenali. Jen za prázdniny máme šestnáct takových případů," upozornila mluvčí vyškovské policie Alice Musilová.

Ilustrační foto

Prezident podepsal zákon, který reguluje provize u pojištění

Praha – Výplaty provizí pojišťovacím zprostředkovatelům při výpočtu tzv. odkupného u pojistných smluv budou regulovány. Vyplývá to z novely zákona, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman, o podpisu informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Provize by měly být rozloženy do pěti let, jejich výši novela zákona neomezuje.

Pojištění aut očima pojišťovacího makléře

Automobil pojistit musíte, ať chcete či nechcete. Výši povinného ručení ovlivňuje nejen věk, místo pobytu a měsíce, které řidič odjezdí bez nehody, ale dost často také pojišťovna sama. Jak se v džungli nabídek zorientovat?

Ilustrační foto.

Pojistné na sociální zabezpečení v Česku patří k nejvyšším na světě

Praha - Pojistné na sociální zabezpečení v Česku patří k nejvyšším na světě. U průměrné měsíční mzdy jsou náklady na sociální pojištění v porovnání s dalšími státy v normě, ale při příjmech okolo 50.000 Kč za měsíc patří ČR mezi nejdražší země, uvedla daňová společnost TaxVision. V roce 2017 se navíc minimální zálohy na sociální pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné poprvé dostanou přes hranici 2000 korun. Slevy by se ale měly dočkat rodiny s dětmi.

Ilustrační foto

Většina pojišťoven nezahrnuje terorismus do pojistných událostí

Praha - Většina životních pojišťoven v Česku nezahrnuje terorismus do pojistných událostí, takže jejich klient nemá v případě teroristického útoku nárok na odškodnění. Toto omezení se v současnosti týká třech až čtyřech milionů existujících životních pojistek na trhu. V tiskové zprávě o tom informovala makléřská společnost Britanika.

Stanislav Křeček

Zástupce ombudsmanky Křeček se zastal řidičů, kteří nestihli přihlásit auto

Brno - Zástupce veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové Stanislav Křeček se obrátil na ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) v případu vlastníků vozidel, kteří na sebe nestihli přepsat auto v registru vozidel do loňského 30. června a kvůli jejich administrativnímu zániku je ze zákona nemohou používat. Křeček dnes uvedl, že to považuje za extrémně přísné, a požádal Ťoka o stanovisko k možnému odstranění tvrdosti právní úpravy. Ministerstvo se podnětem bude zabývat, zpětný zásah do zákona ale podle jeho mluvčího není možný.

Ilustrační foto.

Kvůli životnímu pojištění se vyplatí navštívit pobočku či poradce

Praha - Kvůli životnímu pojištění se vyplatí navštívit pobočku nebo specializovaného poradce, havarijní pojistku může člověk bezpečně vyřešit z domova. Nabídky pojišťoven se ve většině případů hodně liší. Vyplývá to ze srovnání cen pojištění analytické agentury Datank v rámci výzkumu Nejlepší pojišťovna 2016.

Modrý Mauritius

Investice do drahých známek bývají výnosné, ale rizikové

Praha - Investice do unikátních poštovních známek mohou být výnosné, ale jsou také velice rizikové, shodli se analytici. Jejich nevýhodou může být také obtížná prodejnost, sběratelé je ale ve většině případů nekupují kvůli rychlému zisku. Nejcennější dvojici poštovních známek světa, Modrého a Červeného Mauritia, koupil nedávno český investor. Kupní cena není známa, odhaduje se na 100 milionů Kč.

Ilustrační foto.

Čtyřicet let po požáru bude otevřena soutěska ve Slovenském ráji

Bratislava – Čtyřicet let po ničivém požáru budou moci turisté ve Slovenském ráji na východním Slovensku opět navštívit celou roklinu Kyseľ, která byla v minulosti tamní nejnavštěvovanější soutěskou. Správa národního parku informovala, že přechod roklinou bude pro veřejnost možný od pátku s příslušným vybavením po takzvané ferratě, tedy zajištěné cestě.

Ilustrační foto

První tři dny nemocenské. Placené, nebo ne?

V prvních třech dnech nemoci nic, od 4. do 14. dne částečná náhrada mzdy hrazená zaměstnavatelem (60 procent průměrného denního výdělku), od 15. dne pak dávky poskytované z nemocenského pojištění. Tak vypadá současná nemocenská.

Ilustrační foto

První tři dny nemocenské. Placené, nebo ne?

V prvních třech dnech nemoci nic, od 4. do 14. dne částečná náhrada mzdy hrazená zaměstnavatelem (60 procent průměrného denního výdělku), od 15. dne pak dávky poskytované z nemocenského pojištění. Tak vypadá současná nemocenská.

Ilustrační foto

První tři dny nemocenské. Placené, nebo ne?

V prvních třech dnech nemoci nic, od 4. do 14. dne částečná náhrada mzdy hrazená zaměstnavatelem (60 procent průměrného denního výdělku), od 15. dne pak dávky poskytované z nemocenského pojištění. Tak vypadá současná nemocenská.

Ilustrační foto.

Počet podnikatelů letos stoupl o 15.000 na 991.000

Praha – Počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl v prvním pololetí 2016 o 15.000 na 991.000. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení. Růst nastal až ve druhém čtvrtletí. Loni počet podnikatelů, tedy například soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, stoupl o 4000.

ilustrační foto

První tři dny nemocenské. Placené, nebo ne?

V prvních třech dnech nemoci nic, od 4. do 14. dne částečná náhrada mzdy hrazená zaměstnavatelem (60 procent průměrného denního výdělku), od 15. dne pak dávky poskytované z nemocenského pojištění. Tak vypadá současná nemocenská. Nyní se poměrně ostře diskutuje 
o tom, zda by zaměstnanci neměli dostávat náhradu mzdy i za ony první tři dny nemoci. Na vyřešení této otázky si předběžně vylámali zuby všichni zainteresovaní – od poslanců a senátorů až po zaměstnavatele a odboráře.

Zdravotníci v Šumperku používají nový dermatoskop.

V Šumperku mají nový přístroj, který odhalí nebezpečná znaménka

Šumperk – Lékaři kožního oddělení šumperské nemocnice začali vyšetřovat pacienty s pomocí nového digitálního dermatoskopu. Přístroj v hodnotě tři čtvrtě milionu korun dokáže přehledně zmapovat znaménka celého těla a zároveň pořídit detailní fotografie, které mohou dermatologové postupně vyhodnocovat v čase a sledovat tak na těle pacienta případné nebezpečné kožní změny.

Ilustrační foto

Majetek domácností se za 20 let zdvojnásobil. Loni dosáhl 11,4 bilionu korun

Praha - Majetek českých domácností dosáhl loni 11,4 bilionu Kč, za dvacet let se tak téměř ztrojnásobil. V roce 1995 vlastnily domácnosti majetek za 3,9 bilionu korun. Hodnota majetku na občana loni činila 1,083 milionu Kč, před dvaceti lety to bylo 374.000 Kč. Průměrná hodnota jejich finančních závazků ale stoupla za tuto dobu z 23.000 na 145.000 Kč. Informovala o tom Česká bankovní asociace.

Ilustrační foto.

Češi se bojí ohně, nejčastěji je spláchne voda

Praha - Vybavení domova si Češi cení nejčastěji na 300.000 korun, většinou ale jeho hodnotu podceňují. Na 95 procent Čechů se bojí ohně, nejčastěji je však poškodí voda. Často si také sami uškodí neaktuální pojistnou smlouvou a špatným odhadem vlastního majetku, vyplývá z dat poradenské společnosti Chytrý Honza.

Ilustrační foto.

Jak si sjednat podporu v nezaměstnanosti

Stane se, že člověk se ocitne bez práce, aniž by za ni měl odpovídající náhradu. Jeho kroky by tedy měly směřovat na úřad práce, kde si vyřídí podporu v nezaměstnanosti a zároveň zajistí, že mu nenaskočí dluh na povinném zdravotním pojištění.

Tenisový areál TK SK Zlín dostal v neděli večer těžkou ránu, když lokální bouřka s přívalovým deštěm v areálu Vršava zatopila a poškodila 15 antukových kurtů, 4 s umělým travnatým povrchem a dva ze čtyř kurtů v hale.

Nedělní bouřka spláchla i tenisový klub ve Zlíně

Zlín – Největší záplavu ve své historii řeší po nedělním bouřkovém přívalu tenisový klub TK SK Zlín. Na místě, kde vyrůstal i odchovanec a pátý muž světa Jiří Novák, ještě dnes musí odklízet škody v řádu stovek tisíc korun. „Nic horšího a většího jsme od roku 1988, kdy tenisový areál na Vršavě vznikl, zde neřešili. Ani v době největších záplav z léta roku 1997," vzpomíná předseda klubu Milan Kalus.

Generali

Italské pojišťovně Generali klesl pololetní zisk o 10,5 procenta

Milán (Itálie) - Italské pojišťovně Generali klesl v první polovině letošního roku provozní zisk o 10,5 % na 2,49 miliardy eur (67,3 miliardy Kč). K horším výsledkům přispěly nízké úrokové sazby a obtížná situace na akciových trzích. Generali je třetí největší pojišťovnou v Evropě a působí i na českém trhu.

ePojisteni.cz

Novým titulárním sponzorem fotbalové ligy je ePojisteni.cz

Praha - Fotbalová liga v pátek začne pod novým názvem ePojisteni.cz liga. Titulárním partnerem se stal internetový vyhledávač pojištění, který nahradil po dvou letech v názvu loterijní společnost Synot. Nepotvrdilo se tak, že by nejvyšší česká soutěž poprvé po 19 letech začala bez sponzora v názvu.

Ilustrační foto

Pojišťovny vybraly letos na pojistném 60,8 miliardy korun, o dvě procenta víc

Praha - Český pojistný trh v prvním pololetí mírně zrychlil růst. Pojišťovny vybraly na pojistném 60,8 miliardy Kč, což je o dvě procenta meziročně více. Životní pojištění kleslo o 2,2 procenta, naopak neživotní pojištění vzrostlo o 4,5 procenta. Sdělila to Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Loni trh vzrostl o procento na 116 miliard Kč.

Ilustrační foto.

Jak je to s placením nemocenské a sociálního pojištění, když jste na rodičovské

Péče o děti je práce na plný úvazek. Oficiální název – rodičovská dovolená – pro každého, kdo ji podstupuje, je proto poněkud zavádějící. Každopádně je nutné si ji zařídit tak, aby rodič měl od státu zaplacené zdravotní pojištění, a věděl, jak platit sociální pojištění. Od věci se není orientovat i v tom, které roky s dětmi stát započítává do důchodu.

Ilustrační foto.

EK povolila Česku fond těžko pojistitelných rizik pro zemědělce

Praha - Evropská komise povolila České republice fond těžko pojistitelných rizik. Budou do něj přispívat 1 : 1 zemědělci a stát, v případě nadměrných srážek nebo sucha z něj budou zemědělci čerpat peníze. Pokud se peníze ve fondu vyčerpají, bude moci stát navíc přispět obnosem, který do něj zemědělci dali v posledních dvou letech.