Kreativ

ŠTÍTEK: pojištění

Připojištění si zájemci vyberou podle vlastní úvahy.

Změnu zákona o povinném ručení pojišťovny využívají k představení novinek

Zákon o povinném ručení prošel proměnou, jeho nová podoba platí od 1. dubna. Zatímco se v této souvislosti hojně skloňovala zejména nová povinnost sjednat tzv. povinné ručení pro vozidla typu elektrokoloběžky či malého zahradního traktoru, některé pojišťovny využily přípravu na tento zákon k rozsáhlé proměně nabídky služeb.

Sdílené elektrokoloběžky v ulicích Prahy: parkující, odložené i položené.

Povinné ručení elektrokoloběžek: Jak se projeví v ulicích Prahy

Nově musí platiti povinné ručení majitelé a provozovatelé některých elektrokoloběžek. Těchto vozítek je v metropoli několik tisíc, povinné ručení má zatím podle pojišťovrn několik desítek. Půjčovny elektrokoloběžek už většinou pojištění měly i před dubnem 2024.

Elektrické koloběžky. Ilustrační snímek

Povinné ručení se nově vztahuje i na majitele silných elektrických koloběžek

V Česku se rozšiřuje okruh vozidel, kterých se týká povinné ručení. Od dubna jej nově budou muset platit i majitelé silných elektrokoloběžek, segwayů, sněžných skútrů a zahradních traktorů. Ročně to bude několik stovek korun. Může za to novela zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, kterou vláda schválila loni. Novinka vychází z takzvané motorové směrnice Evropské unie.

Seniorka. Ilustrační foto

Nesoběstačnost už nemusí být strašákem. Pomáhá pojištění

Podle průzkumu České asociace pojišťoven se až 71 procent občanů ČR ve stáří nejvíce bojí nesoběstačnosti. Obavy jsou odůvodněné, na péči druhých se do 85 let věku stává závislým každý třetí příslušník starší generace. NN Životní pojišťovna přichází proto jako první v ČR s pojištěním dlouhodobé péče s podporou státu, které zajišťuje důstojné stáří bez hrozby finančních problémů.

Elektromobilů je u nás stále málo.

Elektromobily: za havarijní pojištění si lidé připlatí

Elektromobily jsou auta jako každá jiná a i na ně se proto vztahuje povinnost uzavření pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, tedy povinné ručení. A zde se nabízí zajímavé srovnání cen povinného ručení a havarijního pojištění mezi elektromobily a vozy, které mají spalovací motory.

Mnoho milovníků zimních sportů si chce ještě ve zbytku této sezóny užít lyžařské radovánky.

Na co a čím se vybavit pro klidnou zimní dovolenou

Pokud si milovníci zimních sportů chtějí ještě ve zbytku této sezóny vrchovatě užít lyžařské radovánky, nezbývá jim, než kvůli nedostatku sněhu v Česku vyrazit na hory do ciziny. Řada lidí se na tuto cestu chystá i kvůli jarním prázdninám a řada lidí vyrazí za hranice svým autem. Všichni by měli mít na paměti souhrn základních rad a doporučení.

I v letošním roce si vlastníci aut připlatí stovky korun za povinné ručení. Ceny by měly vzrůst o pět až šest procent

Ceny povinného ručení porostou i letos. Vyplatí se hledat nabídky u konkurence

I v letošním roce si vlastníci aut připlatí stovky korun za povinné ručení. Ceny by měly vzrůst o pět až šest procent. Za zdražení mohou nejen drahé náhradní díly a moderní technologie ve vozech, ale i dražší práce v servisech. Podle odborníků se nevyplácí nad oznamovacím dopisem z pojišťovny jen mávnout rukou. Naopak oslovení konkurence může přinést mnohem výhodnější nabídku i úsporu peněz. Kromě toho některé pojišťovny samy nabízejí možnosti, jak ušetřit. 

Elektrické koloběžky, ilustrační foto

Nehod koloběžkářů v Česku rapidně přibývá. Silné stroje brzy čeká povinné ručení

Elektrické koloběžky se těší stále větší popularitě. Důvod je prostý. Oproti elektrokolům jsou skladné, rychlé a jejich řízení není fyzicky namáhavé. Jenže s jejich rostoucím počtem přibývá vážných kolizí s tragickými následky. Policisté se proto chtějí i letos na koloběžkáře zaměřit. Majitelé silných strojů si navíc budou muset sjednat povinné ručení.

Elektrické koloběžky - Ilustrační foto

Povinné ručení pro e-koloběžky: Odkládá se na jaro a má stát pár stovek

Majitelé elektrokoloběžek mají o něco více času na sjednání pojištění odpovědnosti. Sněmovna schválila novelu zákona teprve v pátek 1. prosince, zákon tedy ještě musí projít Senátem a podepsat prezident. Účinnost by měla vejít v platnost nejdříve od února či března 2024 po zveřejnění ve sbírce. Novela zákona má chránit osoby, kterým jezdec na rychlejší koloběžce způsobí újmu. Pojišťovny řeší, jak s novinou naloží.

Elektrické koloběžky. Ilustrační snímek

Povinné ručení budou nově platit i majitelé elektrokoloběžek, rozhodli poslanci

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Nově se má vztahovat třeba na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Počítá s tím návrh nového zákona, který dnes schválila Sněmovna. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident. Zákon má nabýt účinnosti prvním dnem druhého kalendářního měsíce po zveřejnění ve sbírce.

Michal Korejs

Čtenářská poradna: Kousnutí klíštětem a pojištění

„Neteř přijela z letního tábora a po kousnutí klíštětem onemocněla encefalitidou. Je možné se pojistit proti této nemoci?“ Na dotaz Martiny Dvořákové ze Znojma odpovídá Michal Korejs, manažer NN Životní pojišťovny.

Povinné ručení se změní.

Povinné ručení čekají změny. Nově bude i na některé elektrické koloběžky

Ministerstvo financí předložilo k diskusi Návrh zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Povinné ručení se má rozšířit na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné mít u sebe zelenou kartu. To jsou hlavní navrhované změny.

Budova ČSOB pojišťovny v Pardubicích

ČSOB Pojišťovna vloni vytvořila rekordní čistý zisk 2,153 miliardy korun

ČSOB Pojišťovna se sídlem v Pardubicích loni vytvořila rekordní čistý zisk 2,153 miliardy korun. Výsledek je o 22 procent vyšší než rok předtím. Společnosti se dařilo zejména v pojištění vozidel, pojištění domků a domácností a průmyslového pojištění, uvedla společnost ve výroční zprávě zveřejněné ve Sbírce listin. Za růstem stály jak nové smlouvy, tak průběžné navyšování pojistných částek u dosavadních smluv v reakci na rostoucí inflaci.

Ministerstvo financí ve vládě prosadilo v balíku úprav bod, kdy republikoví policisté získají pravomoc zabránit řidiči v jízdě i tehdy, pokud provoz vozidla nesplní podmínku povinného ručení

Botička na autě kvůli povinnému ručení? Neplatičům hrozí cesta pěšky

Více než sto padesáti tisícům vozidel v Česku chybí pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, takzvané povinné ručení. Odhaduje to Česká kancelář pojistitelů. Řidiči riskují peníze v případě dopravní nehody i při běžné policejní silniční kontrole. Po vládou schválených změnách jim příští rok navíc hrozí, že v cestě budou pokračovat pěšky.

Majitel aut Michal Městka před nejnovějším kouskem, který se brzy objeví na platformě sdílených aut HoppyGo

Zážitek nebo dovolená. Pražané využívají trend půjčování aut bez autopůjčoven

/VIDEO, FOTO/ Vedle klasických půjčoven aut je čím dál tím oblíbenější pronájem auta od majitele přímo k zájemci. Půjčení auta na přímo umožňuje mimo jiné i platforma HoppyGo. Ta spojuje lidi, kteří mají auto, ale nepoužívají ho každý den, s těmi, co by si ho rádi půjčili. Michal Městka a Marek Brouček z Prahy tímto způsobem auta půjčují už více než dva roky.

V současné době stát vyplácí takzvanou peněžitou pomoc v mateřství, která má nahradit výpadek příjmů v těhotenství a prvních měsících mateřství.

Mateřský příspěvek i studentkám, požaduje opozice. Ministerstvo nesouhlasí

Dosud studují nebo se věnují volnému povolání. Právě takové matky v současné době často nemají nárok na peněžitou dávku v mateřství. To chce změnit skupina opozičních poslanců. Jimi vypracovaným materiálem se má zabývat vláda. „Vycházíme z toho, že mateřství není nemoc a není potřeba kvůli tomu platit nemocenské pojištění,“ uvedl autor návrhu a člen sněmovního výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka z ANO.

SETKÁVÁNÍ S LIDMI. Součást každodenního pracovního programu pojistného poradce. Ilustrační snímek

Práce pojišťovacího poradce? Pomoci lidem a vydělat si

Pojišťovací poradce vede pravidelná obchodní jednání se stávajícími i potenciálními zákazníky. Postupně si buduje dlouhodobé obchodní vztahy a prohlubuje je. Jako odborník v oblasti pojištění a financí se zaměřuje na poradenskou činnost a nabídku příslušných služeb.

Kdo dokáže žádost o důchod vyřešit pohodlným způsobem z domova a potřebné doklady dodat přes internet, ušetří práci pracovníkům sociálky a sobě zase čekání a starosti

Jak nepřijít v důchodu o peníze? Mít doklady, radí úředníci po kauze Vondráčková

Mít v dokladech nepořádek se nevyplácí. Obzvlášť, když jdete žádat o důchod. Nedávno to připomněl případ zpěvačky Heleny Vondráčkové. V médiích si postěžovala na neúměrně nízký důchod, který jí stát vyměřil navzdory jejím vysokým výdělkům ze zahraničí z doby vlády komunistů. Úřady ale informace o nich ve svých databázích nemají, a ani populární umělkyně si je pro případné dokazování oprávněnosti svých nároků neschovala. Vzniklou situaci nyní řeší soudně.

Václav Jílek, oblastní ředitel společnosti Swiss Life Select.

Expert na pojištění: Zkontrolujte částky. Některá rizika mohou platit omezeně

Pojištění je dobrá věc, protože chrání klienta v případu nouze. Musí být ale správně nastaveno, a v tom bývá úskalí, protože se v tom mnoho lidí nevyzná. Právě s tím má nyní velmi negativní zkušenosti Petr Zikmund z Božičan na Karlovarsku, jehož syn Václav před rokem zemřel na infarkt. Pojištění na smrt bylo ale špatně nastaveno, protože trvalo jen do jeho 25. roku života. V době úmrtí Václava tak už pojištění na riziko smrti nebylo aktivní.

Michal Korejs

Čtenářská poradna: Mrtvice a pojištění

Kolega prodělal mrtvici. Nakonec naštěstí nemá následky a vrací se do práce, rád by však tempo života zvolnil. Je možné se pojistit i pro tento případ, ptá se Petr Špaček z Loun? Radí Michal Korejs, manažer NN Životní pojišťovny

Vláda představila důchodovou reformu. Dotkne se předčasných penzí, minimální penze i věku odchodu do důchodu. Všechny změny najdete v článku.

Důchodová reforma přehledně: Co vše se změní. Jak to bude s předčasnou penzí

Vláda premiéra Petra Fialy po měsících debat představila důchodovou reformu, která má udržet slušné státní penze i pro další generace. Kabinet po debatě s odborníky navrhuje sérii změn, které změní či upraví valorizaci penzí, zpřísní odchod do předčasné penze, zachová 500 korun výchovného, ale také zvýší nynější relativně nízké odvody pro živnostníky či znovu zavede povinné nemocenské pojištění placené zaměstnanci. Reformu vláda představila společně s konsolidačním balíčkem, který řeší úspory státu úpravou některých daní a výhod.

Michal Korejs

Čtenářská poradna: Pojištění pro případ následků boreliózy

Jana Maková z Kašperských hor se ptá: Bratr prodělal boreliózu a nyní pobírá invalidní důchod. Vím, že proti této nemoci není očkování. Je možné se pro takový případ pojistit? Odpovídá Michal Korejs, manažer NN Životní pojišťovny Borelióza a pojištění

Dopravní nehoda - Ilustrační foto

Povinné ručení v březnu opět zdražilo. Ceny porostou dál, varují odborníci

Ceny pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v březnu pokračovaly v růstu, dosáhly nejvyšší úrovně za poslední tři roky. Průměrná cena povinného ručení činila 6821 korun, za tuto částku bylo možné podle Broker Consulting POVIndexu sjednat povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW, což je typický automobil v českých domácnostech. Proti únoru zdražilo povinné ručení o 77 korun, meziročně o 230 korun. V příštích měsících se očekává další růst cen.

Zvýšeným výdajům za léčení zvířete se mohou lidé vyhnout i tím, že budou pravidelně platit mnohem nižší částky za pojištění

Lidé šetří už i na zvířatech. Odkládají návštěvy veterináře, utíkají bez placení

Týden řešila Lucie Mia Hartmanová co si počít se svoji fenkou Ellinkou. „Nechtěla jíst, klepala se a byla celá malátná. Vůbec jsem nevěděla, co se děje,“ popsala první dny s nemocným psem žena. Návštěvu zvěrolékaře zprvu odmítala. Ne, že by fenku Jack Russell teriéra neměla ráda, ale tušila, že ji případný chirurgický zákrok pořádně provětrá peněženku. V současné době není s odkládáním návštěvy zvěrolékaře mezi chovateli výjimkou. Právě rostoucí drahota je odrazuje.

Pan Bartek ze stavební firmy Let´s Bulid přijel na kontrolu průběhu rekonstrukce.

Rekonstrukce krok za krokem: Jak nenaštvat sousedy

Rekonstrukce bytu znamená hluk, prach a nepořádek nejen pro vás, ale také sousedy. Než začnete bourat, oznamte svůj záměr třeba na nástěnce, která bývá ve vstupní prostoru. Dodržujte občanský zákoník, stanovy a domovní řád. Vyhnete se zbytečným konfliktům. Když způsobíte škodu, vyřešte ji sami nebo s pomocí pojišťovny.

V rámci víceprací bylo potřeba zateplit vikýř.

Rekonstrukce krok za krokem: Jak na stavební předpisy

Jak se při proměně svého domova nedostat do křížku s občanským zákoníkem a stavebním zákonem? Včas se vydat na příslušný úřad a zjistit, jestli vystačí ohlášení nebo budete muset žádat o stavební povolení. Také vůči sousedům, což platí především v bytových domech, máte povinnosti, které je třeba dodržet. Jejich konkrétní podobu určují stanovy družstva nebo společenství vlastníků.

Krádeže katalyzátorů. Ilustrační foto

Nový hit zlodějů v Rousínově, Vyškově i okolí: krádež katalyzátoru za pár minut

/FOTO/ Na krádeže katalyzátorů aut si v poslední době stěžovali řidiči v Rousínově, nedalekém Vyškově i v Brně. Podle potvrzených informací Deníku stačí zlodějům jen pár minut a majitelé počítají škody za tisíce korun. Zkušenost s tím má v Brně například Ivo Koukol. „Zjistil jsem, že mi zloděj odřezal katalyzátor, část sběrného výfukového potrubí a část zadní části výfuku,“ popsal Koukol.

Krádeže katalyzátorů. Ilustrační snímek

Pár minut a katalyzátor je pryč. Řidiči na jihu Moravy sčítají škody

Na krádeže katalyzátorů aut si v poslední době stěžovali řidiči v Rousínově, nedalekém Vyškově i v Brně. Podle potvrzených informací Deníku stačí zlodějům jen pár minut a majitelé počítají škody za tisíce korun. Zkušenost s tím má v Brně například Ivo Koukol. „Zjistil jsem, že mi zloděj odřezal katalyzátor, část sběrného výfukového potrubí a část zadní části výfuku,“ popsal Koukol.

Z povinného ručení řidiči hradí nejen škody na majetku, ale také újmy na zdraví

Řidiči na povinném ručení přeplácejí tisíce. U starších aut má cena klesnout

Nebourám, a přesto každý rok platím více?! Tak nejspíše vypadá typická reakce majitelů vozidel při otevření takzvaného výročního dopisu k povinnému ručení. Pojišťovna v něm oznamuje navýšení pojistného pro další rok. Zároveň poukazuje na to, že je možné smlouvu vypovědět. Řada vlastníků vozů však dělá zásadní chybu. Zdražení neřeší a jen pokrčí nad stovkami korun ročně navíc rameny. Pojišťovně tak za svoji „lenost“ mohou přeplácet i tisíce korun.

Elektromobilita

Pojištění elektromobilů nevychází levněji než u aut se spalovacími motory

S přibývajícími elektrickými vozidly vyvstává otázka, jak bude do budoucna vlastně nákladné pojištění těchto aut. Kvůli tomu, že pojišťovny mají mezi svými motoristickými klienty zatím jen málo těchto vozidel, je budoucí cenový vývoj povinného ručení a havarijního pojištění u elektromobilů stále s otazníkem.