Kreativ

ŠTÍTEK: pojištění

Pojišťovna Kooperativa ze skupiny Vienna Insurance Group (VIG)

Skupině VIG vzrostl zisk na 12 miliard. Potenciál vidí ve zdravotním pojištění

Rakouské pojišťovací skupině Vienna Insurance Group (VIG) se loni dařilo. Objem předepsaného pojistného dokázala zvýšit o tři procenta na 9,7 miliardy eur (téměř 250 miliard korun) a před zdaněním dosáhla zisku 485 milionů eur (12,4 miliardy korun), tedy o deset procent víc než o rok dříve. Skupina je aktivní v 25 zemích včetně České republiky, kde vlastní Kooperativu a Českou podnikatelskou pojišťovnu.

Jednadvacet nelegálně pracujících cizinců odhalili brněnští celníci v rámci celorepublikové akce zaměřené na kontrolu dodržování zákona o zaměstnanosti.

Pětina Čechů by pracovala i načerno. Muži častěji než ženy

Celá pětina lidí je v Česku ochotna přijmout práci načerno, tedy bez řádné smlouvy, a tedy i zdanění či odvodů na sociální pojištění. Kvůli nelegálnímu zaměstnávání tak přijde stát o miliardy korun ročně na daních. Častěji se to týká mužů než žen. Z hlediska vzdělání ovšem příliš velký rozdíl není. 

Dovolená v Bulharsku

U 150 cestovek je nejasné pojištění proti úpadku. Zcestná informace, hájí se MMR

Prodeje dovolených na léto 2019 jsou v plném proudu, přesto Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) netuší, zda je pojištěno proti úpadku 150 tuzemských cestovních kanceláří. Informoval o tom portál FAEI.cz, který údaje zjistil z volně dostupných dat zveřejněných samotným ministerstvem. To je za cestovní ruch zodpovědné. Pro pořádaní zájezdů je pojistka proti krachu základní podmínkou. MMR se nicméně proti tvrzení FAEI.cz ohradilo, podle úřadu se jedná o zavádějící a nepřesné informace. 

Proč chodit k lékaři na preventivní prohlídku ?

Jak hradit péči o seniory? Inspirací je Německo, vznikne nové pojištění

Začalo to jako roztomilé zapomínání. Po pár měsících ale choroba šestaosmdesátiletou Jiřinu Veselou docela pohltila. „Babička se bez vysvětlení svlékala a vybíhala na ulici. Každou chvíli chtěla domů – do stavení, ve kterém vyrůstala,“ popisuje starost o babičku s demencí její vnučka. Sotva rodina odnesla talíř od oběda, babička chtěla nový. Vůbec si nepamatovala, že už jednu porci knedlíků snědla.

Peníze. Ilustrační foto.

Česká pojišťovna manipuluje s výplatou při vypovězení smlouvy, tvrdí spolek

Česká pojišťovna podle spolku Podvedení klienti systémově manipuluje s výplatou odkupného při předčasném ukončení pojistné smlouvy, a navyšuje si tak vlastní příjmy na úkor klientů. Týkat by se to mohlo až stovek tisíc smluv o životním pojištění, které byly uzavřeny v letech 2005 až 2013, a miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali představitelé spolku. Česká pojišťovna obvinění z manipulace s výplatami odmítá. Odkupné je částka, kterou vyplatí pojišťovna klientovi při předčasném ukončení pojistné smlouvy.

Lyžař. Ilustrační foto.

Zranění v cizině při lyžování? Bez pojistky vyjde draho

Jižní Morava – Na pár dní si zajel do Stuhlecku v rakouských Alpách zalyžovat Marek Novotný z Vranové na Blanensku. I přesto, že má rád adrenalin a jezdí mimo sjezdovky, nepojistil se. „Je to kousek a rozhodl jsem se na poslední chvíli. Na pojištění jsem ve spěchu zapomněl,“ přiznal mladý muž.

Ilustrační foto.

Loni usedlo za volat necelých šest stovek řidičů pod vlivem

Příbramsko - V roce 2018 načapali policisté na Příbramsku při silničních kontrolách 577 motoristů, kteří usedli za volant ovlivnění návykovými látkami. Z nich mělo 86 zastavených nad jedno promile alkoholu a tím se dopustili trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, 157 řidičů bylo pod vlivem drog.

Pojištění automobilu - Ilustrační foto

Češi zkouší pojistné podvody. Odhaleny jich loni byly tisíce

Pojistné podvody stále patří mezi Čechy o oblíbený způsob „přivýdělku“. Stejně jako v předchozích letech i vloni pojišťovny odhalily tisíce pokusů o podvod za stovky milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Nejvíce se podvádí na území hlavního města Prahy a hlavním oborem je pojištění vozidel.

Ilustrační foto.

Technické služby mají druhého jednatele

Nové Strašecí – Technické služby Nové Strašecí už mají druhého jednatele. Stal se jím Bedřich Müller. Na posledním jednání jeho jmenování schválili novostrašečtí radní.

Strážníci městské policie prase z města vyhnali směrem k Roudnému.

Kuriozitám vévodí divočák

Jižní Čechy – Přelom roku je okamžikem bilancování pojišťoven. K největším kuriozitám loňského roku patří listopadový nájezd divočáka na obchod v centru Českých Budějovic.

Lékařské ošetření nadosah mají lyžaři a snowboardisté přímo pod sjezdovkou ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně.

Hory zásobují chirurgy

Vrchlabí - Tisíce lidí na horách znamenají stav plné pohotovosti pro nemocniční ambulance. Případů je hodně. Řešily zlomené kosti, roztříštěné obratle, přeřezané šlachy či následky hrátek s petardami.

Řemeslník - ilustrační foto

Důležité změny pro OSVČ v roce 2019: zaplatí více a v jiných termínech

Ať už jste živnostníkem na „plný úvazek“, nebo máte živnost jen jako vedlejšák, měli byste zbystřit. S přelomem roku se totiž změnil systém odvodů záloh pojistného na důchodové i nemocenské pojištění. Pokud platíte, byť jen nejnižší částky, měsíčně vydáte asi o 400 korun více než loni.

Ilustrační foto

Pojištění hypotéky: zbytečnost, nebo spása?

Chránit se dnes můžete prakticky před čímkoliv. S pojistkami různého druhu se jednoduše roztrhl pytel. Ale slyšeli jste už o možnosti pojistit si hypotéku? Jestli se jedná o další výdobytek doby nebo má toto opatření skutečně nějaký smysl, vysvětluje Pavel Krejčík, analytik Partners.

Lyžování v zahraničí - ilustrační foto

Lyžování v zahraničí a bez pojištění? Raději neriskujte

Nastoupila zimní sezóna. Milovníci zimních radovánek začínají vyjíždět na svahy za hranice Čech. Jistě, teplé oblečení, nabroušené lyže, ani dobře sbalený kufr není radno podceňovat. Lyžaři by však měli myslet i na vlastní zdraví. Na sjezdovce totiž nejsou sami a nečekaný karambol s nepříjemným koncem může potkat každého. A tak se vyplatí mít i dobré pojištění.

Lékárna - Ilustrační foto

Lékárníci budou muset ověřovat pravost léků

Lékárníci budou muset ověřovat pravost vydaných léků. Kvůli boji s padělky budou srovnávat zvláštní kód na krabičce s údaji v celoevropském úložišti. Povinnost zavede vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna. Poslanci navzdory nesouhlasu ministerstva zdravotnictví ale zachovali nynější stav distribuce vakcín určených k nepovinnému očkování, které není hrazeno z pojištění. Vakcíny by nadále mohli dostávat přímo lékaři.

Ilustrační foto.

Čistí byli zatím všichni účastníci honů

Střední Čechy – Tři střelná zranění účastníků mysliveckých honů na různých místech středních Čech, k nimž před měsícem došlo v rozmezí pouhé čtvrthodiny, sice působila překvapivým dojmem – celkově však policisté mohou myslivce účastnící se lovů na drobnou zvěř chválit. Alespoň podle výsledků kontrol, které na honech provádějí příslušníci odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál středočeského policejního ředitelství. Nyní na ně vyrážejí sobotu co sobotu – přičemž pokaždé navštíví mezi 16 a 23 mysliveckými spolky.

Rozvoz jídla v Indii - ilustrační foto

Kurýr snědl zákazníkovi část oběda. Dostal výpověď, ale dočkal se i pochopení

Na sociálních sítích se objevilo video, jehož hlavním aktérem se neúmyslně stal neznámý poslíček firmy Zomato, která doručuje jídla až do domu. Video jej zachytilo, jak v ulicích indického města Maduraj ujídá z krabic určených zákazníkům, přičemž z každého pokrmu okusí jen část, aby zbytek doručil tomu, kdo si jej objednal. Když se o tomto videu dozvědělo vedení Zomata, zmíněného zaměstnance vyhodilo. A zatímco jedni popisují jednání kurýra za „nechutné“, druzí se jej zastávají, neboť podle nich poukazuje na jeden velice zásadní problém indické společnosti.

Ilustrační foto.

Neukázněného řidiče čeká správní řízení

Žďár nad Sázavou – Bez platného dokladu o pojištění vozidla a navíc pod vlivem alkoholu usedl v pondělí 10. prosince za volant sedmatřicetiletý řidič, jehož auto zastavila policejní hlídka po šesté hodině ráno v ulici Okružní ve Žďáře nad Sázavou.

Ilustrační foto

Úhrady za zdravotnické pomůcky? Od ledna bude platit nová úprava

Nová úprava úhrad zdravotnických prostředků z pojištění vejde v platnost již v lednu příštího roku. Novelu, která zabrání podle vlády výraznému nárůstu spoluúčasti pacientů o více než miliardu korun, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Předloha zavede od přespříštího roku i hranici na doplatky za léky pro invalidní důchodce.

Ilustrační foto

Negativní, shrnuje policie odhalení z kontrol na honech

Střední Čechy - Zbraně jsou v pořádku - a jejich držitelé rovněž. A papíry v naprosté většině jakbysmet. Tak lze shrnout dosavadní výsledky kontrol myslivců na sobotních honech, na něž se již měsíc vydávají příslušníci odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál středočeského policejního ředitelství.

Ilustrační foto.

Realitní kancelář prodávala nemovitost. Část pozemku ale byla cizí

Manželský pár si přes jednu z realitních kanceláři z Břeclavi vybral byt. Poté, co si manželé pročetli poskytnuté dokumenty a prohlédli pokoje, složili padesátitisícový rezervační poplatek a začali si vyřizovat financování koupě. Když od realitní kanceláře dostali návrh smlouvy o budoucí kupní smlouvě, zjistili, že je něco špatně.

Ilustrační foto.

Realitka prodávala nemovitost, část ale byla cizí

Jižní Morava – Manželský pár si přes jednu z realitních kanceláři z Břeclavi vybral byt. Poté, co si manželé pročetli poskytnuté dokumenty a prohlédli pokoje, složili padesátitisícový rezervační poplatek a začali si vyřizovat financování koupě. Když od realitní kanceláře dostali návrh smlouvy o budoucí kupní smlouvě, zjistili, že je něco špatně.

Kontrola na mysliveckém honu.

Policie vyrazila na kontrolu myslivců

České Meziříčí - Myslivce v Českém Meziříčí překvapila při sobotním honu kontrola. Vyrazili na ni policisté obvodního oddělení spolu s příslušníky rychnovského odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

Pneuservisy jedou na sto procent

Zimní sezona motoristů je tu. Jen výměna pneumatik ale není všechno

Od 1. listopadu mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo pokud ji lze vzhledem k počasí očekávat. Na začátku zimní sezóny však podle České asociace asistenčních společností zhruba pětina řidičů jezdí na nevhodných či zcela nevyhovujících pneumatikách. 

Ilustrační foto.

Alkohol na honech se neobjevil

Střední Čechy – Především na bažanty a zajíce vyrážejí od listopadu do konce roku myslivci při víkendových honech. Na hony se ale vydávají i policisté. Ti ovšem mají zacíleno přímo na lovce. Kontrolují doklady, pojištění, technický stav zbraní i bezpečnou manipulaci se zbraněmi a střelivem, připomněla za zbraňový odbor středočeské policie Barbora Schneeweissová. „Kontroly jsou zaměřeny i na to, zda lovci nepožili alkohol nebo jiné návykové látky,“ upozornila.